Witaminy - o co w nich chodzi? 1 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl
Smiling mature Asian man taking fresh yellow bell pepper and tomato to make vitamin salad
PoradyZdrowie

Witaminy – o co w nich chodzi?

Witaminy to istotne z punktu widzenia funkcjonowania organizmu zwi膮zki chemiczne, bez kt贸rych cia艂o cz艂owieka nie mo偶e praktycznie istnie膰. S艂owo witamina to po艂膮czenie dw贸ch wyraz贸w: vita (偶ycie) oraz amina (zwi膮zek chemiczny z grup膮 aminow膮).

Wszystkie znane witaminy mo偶na podzieli膰 na dwie grupy: rozpuszczalne w wodzie lub w t艂uszczach. Zaopatruj膮c organizm w witaminy nie mo偶na popa艣膰 w skrajno艣ci, ich niedob贸r szkodzi ale r贸wnie偶 i ich nadmiar jest bardzo gro藕ny dla zdrowia. Znane nam s膮 sposoby podawania witamin: przez pokarm i suplementy diety, do偶ylne wlewy kroplowe oraz iniekcje(zastrzyki). Pokarm to najlepsze 藕r贸d艂o witamin i minera艂贸w, odpowiednio zbilansowane posi艂ki w ci膮gu dnia zapewniaj膮 w艂a艣ciw膮 ilo艣膰 witamin. Suplementy diety to 藕r贸d艂o sztucznych witamin, kt贸re nie s膮 tak 艂atwo przyswajalne przez organizm jak ich naturalne odpowiedniki zawarte w pokarmie. Witaminy w pigu艂kach mo偶na 艂atwo przedawkowa膰, czytanie ulotek i technik dozowania jest jak najbardziej wskazane. Witaminy w zastrzykach lub wlewach kroplowych (kropl贸wki) zazwyczaj s膮 podawane chorym w szpitalach.

Witaminy rozpuszczaj膮ce si臋 w wodzie:

  • witamina C (kwas askorbinowy)
  • witamina B1 (tiamina)
  • witamina B2 (ryboflawina)
  • witamina B3 (niacyna, witamina PP, kwas nikotynowy, amid kwasu nikotynowego)
  • witamina B5 (kwas pantotenowy)
  • witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, adermina)
  • Witamina B7 (biotyna, witamina H)
  • witamina B9/B11 (kwas foliowy)
  • witamina B12 (cyjanokobalamina)
  • witamina P (hesperydyna, rutyna)

Witaminy rozpuszczaj膮ce si臋 w t艂uszczach:

  • witamina A (retinol, beta-karoten)
  • witamina D (cholekalcyferol i pochodne)
  • witamina E (tokoferol)
  • witamina K (fitochinon, menadion)

Witamina A – retinol, prowitamina A, beta-karoten

Witamina A ma bardzo du偶y wp艂yw na jako艣膰 funkcjonowania organizmu cz艂owieka. Niemal we wszystkich procesach 偶yciowych naszego cia艂a bierze ona udzia艂. St膮d te偶 jest oznaczona literk膮 A (pierwsza i najwa偶niejsza). W sk艂ad witaminy A wchodz膮 takie zwi膮zki jak: retinol, prowitamina A, beta-karoten. Witamina A jest najwcze艣niej poznan膮 witamin膮 przez cz艂owieka.

Witamina A:

  • Leczy schorzenia wzroku.
  • Wzmacnia wzrost organizmu.
  • Zwi臋ksza sprawno艣膰 systemu immunologicznego.
  • Utrzymuje w dobrej kondycji b艂ony 艣luzowe.
  • Chroni sk贸r臋 przed promieniowaniem ultrafioletowym.
  • Dzia艂a przeciwnowotworowo.
  • Utrzymuje dobry stan w艂os贸w, paznokci oraz sk贸ry.

Niedobory witaminy A w organizmie mo偶emy sami stwierdzi膰, je偶eli:

  • Wyst臋puje u nas brak apetytu.
  • Mamy s艂abe, wolno rosn膮ce paznokcie.
  • Nadmiernie wysychaj膮 nam rog贸wki oraz spoj贸wki.
  • Po zmierzchu widzimy s艂abo lub prawie wcale.
  • Mamy z艂e samopoczucie kt贸re utrzymuje si臋 wiele dni.
  • Na twarzy mamy tr膮dzik.
  • Cz臋sto zdarza nam si臋 biegunka.
  • Wypadaj膮 nam w艂osy w formie plackowatej.

W przypadku, gdy stwierdzimy niedob贸r witaminy A w naszym organizmie mo偶na go szybko uzupe艂ni膰 przy pomocy odpowiedniej diety. Poni偶ej kr贸tki wykaz produkt贸w, kt贸re zawieraj膮 du偶e ilo艣ci witaminy A:

  • Mi臋so (szczeg贸lnie polecane tutaj s膮 dania z w膮troby).
  • Oleje ro艣linne.
  • Tran.
  • Ryby morskie.
  • Warzywa: marchewka, brukselka, szpinak, dynia, groszek zielony, fasolka szparagowa.
  • Jaja.
Witaminy - o co w nich chodzi? 2 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Zr贸wnowa偶ona dieta 偶ywieniowa, koncepcja zdrowego, czystego jedzenia. Asortyment 藕r贸de艂 偶ywno艣ci bogatych w witamin臋 A na stole kuchennym.

Nale偶y pami臋ta膰, i偶 przedawkowanie witaminy A mo偶e grozi膰 nawet 艣mierci膮. Niekt贸re zwierz臋ta polarne, a dok艂adniej ich w膮troby zawieraj膮 tak wiele tego zwi膮zku, i偶 spo偶ycie ich mo偶e grozi膰 hiperwitaminoz膮, kt贸rej konsekwencj膮 mo偶e by膰 nawet 艣mier膰 osoby zatrutej.

Witamina B1 – tiamina

Tiamina, bo tak r贸wnie偶 nazywa si臋 witamina B1, nale偶y do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Jak nietrudno zauwa偶y膰, nale偶y do grupy B-witamin, jest odpowiedzialna przede wszystkim za prawid艂owe dzia艂anie ludzkiego uk艂adu nerwowego. Witamina B1 jest bardzo delikatn膮 witamin膮, jest niszczona mi臋dzy innymi w reakcji z wod膮, kofein膮, alkoholem czy te偶 powietrzem, dlatego aby zapewni膰 sobie minimaln膮 dawk臋 tej witaminy powinni艣my spo偶ywa膰 same 艣wie偶e produkty o jak najmniejszym stopniu przetworzenia.

Jak dzia艂a witamina B1?

Witamina B1 jest jednym z wa偶niejszych czynnik贸w przy:

  • Dzia艂aniu wielu enzym贸w, kt贸re bior膮 czynny udzia艂 podczas utleniania tkankowego, przemiany cukr贸w, t艂uszczy i aminokwas贸w.
  • Prawid艂owym funkcjonowaniu ludzkiego uk艂adu nerwowego (witamina jest istotnym czynnikiem przy rozk艂adzie cukr贸w, a uk艂ad nerwowy czerpie energi臋 do funkcjonowania g艂贸wnie z rozk艂adu cukr贸w).
  • Poprawie nastroju
  • Prawid艂owym rozwoju organizmu ludzkiego, reguluje procesy rozwojowe.
  • Zwalczaniu tak zwanej choroby morskiej oraz lokomocyjnej, znacznie wp艂ywa na przy艣pieszenie proces贸w powstawania moczu, jest moczop臋dna.

Skutki niedoboru witaminy B1.

Tiamina, jak ju偶 wcze艣niej wspomnieli艣my w du偶ej mierze odpowiada za poprawne spalanie cukr贸w. W przypadku niedoboru tej witaminy zostaje nagromadzony kwas pirogronowy, kt贸ry jest bardzo toksyczny dla ludzkich kom贸rek nerwowych. W przypadku, gdy w organizmie znajduje si臋 za ma艂o tiaminy, mo偶na zaobserwowa膰 zm臋czenie, mocno odznaczaj膮cy si臋 brak apetytu, a tak偶e du偶e zaburzenia w uk艂adzie pokarmowym i nerwowym. Do艣膰 popularnym skutkiem d艂ugiego niedoboru tej witaminy w organizmie jest choroba beri-beri odznaczaj膮ca si臋 gwa艂townym spadkiem masy organizmu osoby chorej, parali偶em, a tak偶e silnym b贸lem praktycznie wszystkich mi臋艣ni cia艂a.

Skutki nadmiernej ilo艣ci witaminy B1.

Wed艂ug wskaza艅 specjalist贸w, witamina B1 jest bardzo bezpieczn膮 witamin膮, warto艣膰 dawki toksycznej dla cz艂owieka okre艣lono na poziomie prawie dwie艣cie razy wi臋kszym ni偶 zwyczajne zapotrzebowanie na t臋 witamin臋 w ci膮gu dnia. Tak wi臋c aby sobie zaszkodzi膰 trzeba naprawd臋 si臋 postara膰. Zapotrzebowanie na witamin臋 B1 oraz produkty dostarczaj膮ce du偶ej ilo艣ci witaminy B1. Zwi臋kszone zapotrzebowanie na witamin臋 B1, inaczej zwan膮 tiamin膮, maj膮 w szczeg贸lno艣ci alkoholicy, 艂agodniej m贸wi膮c osoby, kt贸re nie odm贸wi膮 wypicia przys艂owiowego piwa. Tak jak ju偶 wcze艣niej wspomnieli艣my, alkohol znacznie wp艂ywa na wyniszczenie tej偶e witaminy, id膮c dalej, warto te偶 powiedzie膰, 偶e osoby spo偶ywaj膮ce du偶e ilo艣ci kawy lub herbaty te偶 mog膮 cierpie膰 na niedob贸r tej偶e witaminy. Wed艂ug bada艅, osoby, kt贸re od偶ywiaj膮 si臋 zgodnie z wysokow臋glowodanow膮 diet膮, r贸wnie偶 mog膮 cierpie膰 na niedobory tiaminy. Kobiety w ci膮偶y, karmi膮ce piersi膮 oraz osoby w stanach gor膮czkowych, tak偶e wymagaj膮 zwi臋kszenia dawek witaminy B1.

Produkty bogate w witamin臋 B1 to:

  • Mi臋dzy innymi dro偶d偶e piekarskie, co za tym idzie pieczywo pe艂noziarniste, kie艂ki pszenicy, p艂atki owsiane i inne produkty zbo偶owe.
  • Nasiona s艂onecznika (艣wie偶e, niepra偶one itp.) s膮 dobrym dostawc膮 witaminy B1.
  • Ka偶dego rodzaju orzechy (laskowe, w艂oskie itp.) zawieraj膮 du偶e ilo艣ci witaminy B1.
  • Mi臋sa takie jak wo艂owina, wieprzowina oraz prawdziwe salami.
  • Warzywa dostarczaj膮ce tej witaminy to mi臋dzy innymi: groch, fasola, soja, marchewka oraz zielony groszek.

Witamina B2 – ryboflawina

Ryboflawina, bo tak nazywa si臋 witamina B2 nale偶y do grupy witamin 艂atwo przyswajalnych dla ludzkiego organizmu poniewa偶 rozpuszcza si臋 w wodzie. Du偶y, a zarazem negatywny wp艂yw na witamin臋 B2, maj膮 r贸偶nego rodzaju antybiotyki, a tak偶e kofeina i alkohol tak jak to by艂o w przypadku witaminy B1. Negatywny wp艂ywa na t臋 witamin臋 ma tak偶e 艣wiat艂o s艂oneczne, kt贸re niszczy ten zwi膮zek w momencie gdy produkty spo偶ywcze zostaj膮 pod d艂ugotrwa艂ym na艣wietleniem. Ro艣liny s膮 w stanie same wytworzy膰 t膮 witamin臋, zwierz臋ta oraz cz艂owiek musi spo偶ywa膰 produkty bogate w witamin臋 B2.

Jak dzia艂a witamina B2?

Witamina B2 jest jednym z wa偶niejszych czynnik贸w przy:

  • Procesie w艂a艣ciwego wykorzystania takich sk艂adnik贸w jak bia艂ka, lipidy i w臋glowodany wewn膮trz ludzkiego organizmu.
  • Regulowaniu funkcjonowania enzym贸w, kt贸re s膮 odpowiedzialne za proces utleniania.
  • Procesie wzrostu ludzkiego cia艂a.
  • Zachowaniu prawid艂owego dzia艂ania uk艂adu rozrodczego cz艂owieka.
  • Prawid艂owym funkcjonowaniu ludzkiej sk贸ry, a tak偶e wzro艣cie w艂os贸w czy te偶 paznokci.
  • Tworzeniu czerwonych krwinek w ludzkim krwioobiegu.

Skutki niedoboru witaminy B2.

Najcz臋艣ciej rozpoznawanym zaburzeniem wywo艂anym przez brak odpowiedniej ilo艣ci witaminy B2 s膮 zaburzenia 偶o艂膮dkowe, a tak偶e zmniejszenie efektywno艣ci wykorzystania t艂uszcz贸w przez ludzki organizm. Niedob贸r ryboflawiny u dzieci oraz m艂odzie偶y mo偶e powodowa膰 znaczne zahamowanie wzrostu cia艂a. Obserwuje si臋 tak偶e wi臋ksz膮 podatno艣膰 na r贸偶nego rodzaju zapalenia sk贸ry, w szczeg贸lno艣ci 艂ojotokowe zapalenie w okolicach narz膮d贸w p艂ciowych cz艂owieka. Dodatkowo objawem niedoboru mo偶e by膰 tak偶e wi臋ksza podatno艣膰 na uszkodzenia sk贸ry czy b艂on 艣luzowych, w szczeg贸lno艣ci zapalenie warg, p臋kanie k膮cik贸w ust czy te偶 zapalenie spoj贸wek. Witamina B2 wp艂ywa r贸wnie偶 na prawid艂owe dzia艂anie uk艂adu nerwowego, wi臋c niedob贸r tej witaminy mo偶e powodowa膰 znaczne zaburzenia (dr偶enie, wzmo偶ona bezsenno艣膰 oraz silne zawroty g艂owy).

Skutki nadmiernej ilo艣ci witaminy B2.

Nadmiar ryboflawiny jest raczej rzadko spotykany, poniewa偶 ilo艣ci ponad potrzeb臋 s膮 wydalane wraz z moczem. Jedynym elementem na jaki wp艂ywa nadmierna ilo艣膰 witaminy B2 jest intensywnie 偶贸艂te zabarwienie moczu co raczej nie jest 偶adnym strasznym, zagra偶aj膮cym 偶yciu objawem.

Zapotrzebowanie na witamin臋 B2 oraz produkty dostarczaj膮ce du偶ej ilo艣ci witaminy B2.

Podobnie jak w przypadku innych witamin tak i witamina B2 jest szybciej wydalana z organizmu cz艂owieka w wyniku Wed艂ug lekarzy, cz艂owiek powinien przyjmowa膰 wi臋ksze dawki witaminy B2 po wykonywaniu ci臋偶kich 膰wicze艅 fizycznych. Znaczny wp艂yw na utrat臋 ryboflawiny maj膮 tabletki antykoncepcyjne oraz innego rodzaju 艣rodki antykoncepcyjne podawane drog膮 doustn膮, kobiety za偶ywaj膮ce takie 艣rodki powinny zadba膰 o dodatkowe 藕r贸d艂o witamin.

Produkty bogate w witamin臋 B2 to:

  • Mi臋dzy innymi takie produkty jak mleko, sery, jogurty oraz inne tym podobne produkty.
  • R贸偶nego rodzaju ryby, a w szczeg贸lno艣ci makrele.
  • Du偶膮 zawarto艣膰 tej witaminy posiada tak偶e w膮tr贸bka.
  • Warzywa li艣ciaste, owoce takie jak morela, a tak偶e jaj i ziarna zb贸偶.

Witamina B3 – niacyna

Niacyna, b膮d藕 jak kto woli witamina PP to inne nazwy witaminy B3 funkcjonuj膮ce w 艣wiecie nauki. Pierwsze informacje na temat tej witaminy w 艣wiecie nauki pojawi艂y si臋 na pocz膮tku dwudziestego wieku, naukowcy Harden oraz Young odkryli witamin臋 B3. Nawet polski uczony mia艂 sw贸j udzia艂 w badaniach dotycz膮cych witaminy B3. Na pocz膮tku lat trzydziestych minionego stulecia, odkryto, 偶e to w艂a艣nie witamina PP jest skutkiem powstawania choroby zwanej Pelagr膮 鈥 o kt贸rej powiemy nieco p贸藕niej.

Jak dzia艂a witamina B3?

Witamina B3 jest jednym z wa偶niejszych czynnik贸w przy:

  • Procesie oddychania tkankowego poniewa偶 jest jednym ze sk艂adnik贸w enzym贸w, kt贸re w tym procesie bior膮 udzia艂.
  • Procesach metabolizmu ludzkiego organizmu. Wp艂ywa znacznie na zawarto艣ci cholesterolu, a tak偶e tr贸jgliceryd贸w w ludzkim krwiobiegu.
  • Prawid艂owym funkcjonowaniu sk贸ry, mi臋艣ni oraz uk艂adu nerwowego w ludzkim ciele.
  • Procesie syntezy hormon贸w p艂ciowych, DNA, tyrozyny, kortyzonu, a tak偶e insuliny.
  • Potrafi obni偶y膰 ci艣nienie krwi w ludzkim krwiobiegu, a tak偶e wp艂yn膮膰 na wydzielanie soku 偶o艂膮dkowego.

Skutki niedoboru witaminy B3.

Najbardziej popularnymi skutkami niedoboru witaminy B3 s膮 przede wszystkim problemy ze sk贸r膮. Sk贸ra cz艂owieka staje si臋 bardzo wra偶liwa na promienie s艂oneczne oraz inne czynniki szkodliwe w dzia艂aniu. Obserwuje si臋 tak偶e b贸le g艂owy oraz og贸lne zm臋czenie. Najcz臋艣ciej jednak d艂ugotrwa艂y brak niacyny doprowadza do tak zwanej choroby Pelagry. Choroba ta prowadzi do zgrubie艅, 艂uszczenia si臋 sk贸ry czy te偶 licznych stan贸w zapalnych. Chorobie tej towarzyszy tak偶e biegunka, wymioty, a tak偶e znaczne pogorszenie pracy w膮troby oraz ca艂ego systemu nerwowego ludzkiego cia艂a. Warto wspomnie膰, 偶e zaniedbania w zwi膮zku z t膮 chorob膮 mog膮 prowadzi膰 nawet do 艣mierci. Niemniej jednak choroba objawia si臋 najcz臋艣ciej w krajach Ameryki 艁aci艅skiej czy te偶 Meksyku, poniewa偶 posi艂ki spo偶ywane przez tamtejszych mieszka艅c贸w opieraj膮 si臋 na produktach ubogich w niacyn臋. Choroba ta w naszych rejonach wyst臋puje jedynie w po艂膮czeniu z chronicznym alkoholizmem oraz marsko艣ci膮 w膮troby.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Ogrzewanie pod艂ogowe - Fakty i mity o ogrzewaniu pod艂ogowym

Skutki nadmiernej ilo艣ci witaminy B3.

W przeciwie艅stwie do wielu innych witamin, niacyna mo偶e zosta膰 przedawkowana, co mo偶e prowadzi膰 do do艣膰 przykrych konsekwencji. R贸wnie偶 jak przy niedoborze tak i przy nadmiarze mo偶na zaobserwowa膰 zmiany sk贸rne, mi臋dzy innymi zaczerwienienie oraz intensywne pieczenie. Nudno艣ci oraz biegunka po艂膮czona z wymiotami to ju偶 raczej standard. Utrata przytomno艣ci czy atak dny moczanowej to tylko kolejne objawy przedawkowania. Ludzka w膮troba nie reaguje zbyt pozytywnie na nadmiern膮 i d艂ugotrwa艂膮 ilo艣膰 niacyny w organizmie, reaguj膮c zaburzeniami swoich funkcji.

Zapotrzebowanie na witamin臋 B3 oraz produkty dostarczaj膮ce du偶ej ilo艣ci witaminy B3.

G艂贸wnym czynnikiem determinuj膮cym ilo艣膰 niacyny, kt贸r膮 powinni艣my przyjmowa膰 jest wykonywany wysi艂ek fizyczny, a raczej jego intensywno艣膰. Im bardziej intensywny wysi艂ek fizyczny tym wi臋cej cz艂owiek powinien przyjmowa膰 witaminy B3. Niacyn臋 w wi臋kszych ilo艣ciach zaleca si臋 tak偶e osobom z problemami cholesterolowymi, a tak偶e problemami z poziomem tr贸jgliceryd贸w. O odpowiedni膮 ilo艣膰 witaminy B3 powinny zadba膰 tak偶e osoby, kt贸re na co dzie艅 s膮 nara偶one na podwy偶szony stres. Produkty bogate w witamin臋 B3 to:

  • Mi臋dzy innymi wi臋kszo艣膰 popularnych ryb takich jak makrela, tu艅czyk czy 艂oso艣.
  • Mi臋so ciel臋ce, w膮troba wo艂owa oraz mi臋so z indyka.
  • Miedzy innymi takie owoce jak daktyle, 艣liwki, awokado czy te偶 figi, a wi臋c raczej ma艂o znane owoce.
  • Orzeszki ziemne, kie艂ki pszenicy czy te偶 popularne nasiona s艂onecznika.
  • Warto doda膰, 偶e du偶膮 ilo艣膰 niacyny posiadaj膮 r贸wnie偶 dro偶d偶e piwne, soja, a tak偶e pomidory.

Witaminy - o co w nich chodzi? 3 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Witamina B5 – kwas pantotenowy

Witamina B5 nazywana r贸wnie偶 kwasem pantotenowym, co jednak jest troch臋 b艂臋dnym twierdzeniem, poniewa偶 w sk艂ad witaminy B5 wchodzi tak偶e panteina, pantenol, a tak偶e koenzym A. Zalicza si臋 j膮 do grupy jednych z najbardziej bezpiecznych witamin znanych cz艂owiekowi. Jest bardzo przydatna ca艂emu organizmowi, szczeg贸lnie w procesie przemiany w臋glowodan贸w. Witamina B5 jest 艂atwo rozpuszczalna w wodzie co jednocze艣nie oznacza jej 艂atwe przyswajanie przez organizm. Negatywnie na poziom tej witaminy wp艂ywa alkohol, kofeina, tabletki nasenne, a tak偶e puszkowana i znacznie przetwarzana 偶ywno艣膰.

Jak dzia艂a witamina B5?

Witamina B5 jest jednym z wa偶niejszych czynnik贸w przy:

  • Procesie tworzenia takich hormon贸w jak chocia偶by kortyzon, kt贸ry pozwala nam walczy膰 ze stresem. Witamina B5 reguluje syntez臋 innych hormon贸w nadnercza.
  • Procesie tworzenia przeciwcia艂, kt贸re z kolei skutecznie zwalczaj膮 wszelkiego rodzaju drobnoustroje i przeciwdzia艂aj膮 innym infekcjom.
  • Procesie przetwarzania w臋glowodan贸w w energi臋 dla ludzkiego cia艂a.
  • Utrzymaniu estetycznego i higienicznego wygl膮du sk贸ry oraz w艂os贸w cz艂owieka.
  • Odbudowywaniu kom贸rek oraz szybkim gojeniu si臋 r贸偶nego rodzaju ran.

Skutki niedoboru witaminy B5.

Skutkami hipowitaminozy kwasu pantotenowego mo偶e by膰 mi臋dzy innymi tak zwany zesp贸艂 piek膮cych st贸p, polegaj膮ca na silnym pieczeniu, paleniu lub b贸lu zar贸wno w stopach jak i podudziach ludzkiego cia艂a. Og贸lnymi objawami ma艂ej ilo艣ci witaminy B5 jest tak偶e og贸lne zm臋czenie, b贸le g艂owy i brzucha, a tak偶e os艂abienie ca艂ego organizmu. Niedob贸r kwasu pantotenowego powoduje r贸wnie偶 znaczne zaburzenia dzia艂ania uk艂adu nerwowego, co mo偶e objawia膰 si臋 na przyk艂ad os艂abieniem refleksu. Kolejnym cz臋sto wymienianym objawem jest znaczne os艂abienie organizmu na r贸偶nego rodzaju infekcje, zauwa偶alne te偶 mog膮 by膰 zmiany na sk贸rze oraz w艂osach.

Skutki nadmiernej ilo艣ci witaminy B5.

Hiperwitaminoza spowodowana witamin膮 B5 mo偶e objawia膰 si臋 mi臋dzy innymi rozstrojem uk艂adu pokarmowego, to jest siln膮 biegunk膮 oraz wymiotami. Nie mniej jednak 偶eby dosz艂o do takiej sytuacji przedawkowanie tej witaminy powinno nast膮pi膰 na naprawd臋 wysokim poziomie. Sporadycznie mo偶na tak偶e zaobserwowa膰 objawy uczulenia u os贸b, kt贸re przyjmowa艂y za du偶o witaminy B5. Jednak witamina ta jest bardzo bezpieczna i opr贸cz wy偶ej wymienionych objaw贸w przedawkowania nic gro藕niejszego nie mo偶e si臋 przytrafi膰.

Zapotrzebowanie na witamin臋 B5 oraz produkty dostarczaj膮ce du偶ej ilo艣ci witaminy B5.

Cz艂owiek ci膮gle potrzebuje witaminy B5, chocia偶by ze wzgl臋du na jej pozytywne dzia艂anie na uk艂ad immunologiczny. W wyniku czego, ludzie po urazach, operacjach, a tak偶e r贸偶nego rodzaju chorobach zaka藕nych powinni zwr贸ci膰 szczeg贸ln膮 uwag臋 na swoj膮 diet臋, aby by艂a bogata zar贸wno w witamin臋 B5, a tak偶e inne witaminy wspomagaj膮ce naturalny system obronny organizmu cz艂owieka. Wi臋ksze ilo艣ci witaminy B5 zaleca si臋 tak偶e dla wszystkich os贸b, kt贸re s膮 codziennie wystawiane na niekorzystne dzia艂anie d艂ugotrwa艂ego stresu. Produkty bogate w witamin臋 B5 to:

  • Dro偶d偶e piekarskie oraz dro偶d偶e wykorzystywane w przemy艣le winiarskim.
  • Mi臋dzy innymi mi臋so z indyka, kurczak贸w, a tak偶e w膮tr贸bki wszelkiej ma艣ci.
  • Produkty pe艂noziarniste, a tak偶e otr臋by, p艂atki owsiane czy te偶 orzechy s膮 dobrym 藕r贸d艂em witaminy B5.
  • Wszelkiego rodzaju zielone warzywa b臋d膮 r贸wnie偶 odpowiednim elementem diety.

Witamina B6 – pirydoksal

Witamina B6 jak kilka swoich poprzedniczek jest r贸wnie偶 艂atwo rozpuszczalna w wodzie, co za tym idzie, ludzki organizm bez trudu potrafi przyswaja膰 odpowiednie ilo艣ci tej偶e witaminy. Inn膮 nazw膮 tej偶e witaminy jest nazwa pirydoksyna lub jak kto woli pirydoksal czy fosforan pirydoksalu. Organizm cz艂owieka nie jest w stanie sam wytworzy膰 pirydoksyny w przeciwie艅stwie do ro艣lin, kt贸re potrafi膮 same wytworzy膰 sobie ten zwi膮zek chemiczny. Witamina B6 jest wydalana z organizmu po oko艂o o艣miu godzinach, dlatego te偶 艂atwo doprowadzi膰 jest do niedoboru tej偶e witaminy. W szczeg贸lno艣ci powinny o tym wiedzie膰 osoby spo偶ywaj膮ce nadmierne ilo艣ci alkoholu (chocia偶 takim osobom to chyba wszystko jedno), kobiety korzystaj膮ce z antykoncepcji hormonalnej, a tak偶e osoby spo偶ywaj膮ce du偶e ilo艣ci bia艂ka 鈥 na przyk艂ad kultury艣ci.

Jak dzia艂a witamina B6?

Witamina B6 jest jednym z wa偶niejszych czynnik贸w przy:

  • Metabolizmie t艂uszcz贸w, metabolizmie aminokwas贸w, metabolizmie hormon贸w sterydowych itd. Wynika to z tego, 偶e witamina ta jest niezb臋dnym sk艂adnikiem wielu r贸偶nych enzym贸w bior膮cych udzia艂 w tych procesach.
  • Znacznie wp艂ywa na zdrowie ludzkiej sk贸ry, zapobiega dzi臋ki temu r贸偶nym dolegliwo艣ciom takim jak zapalenia czy sucho艣膰.
  • Obni偶a niekorzystne napi臋cie mi臋艣ni oraz wp艂ywa korzystnie na uk艂ad nerwowy cz艂owieka.
  • Mo偶e znacznie u niekt贸rych kobiet wp艂yn膮膰 na zmniejszenie objaw贸w tak zwanego napi臋cia przed miesi膮czkowego.
  • 艁agodzi md艂o艣ci, wp艂ywa na szybko艣膰 powstawania moczu (jest moczop臋dny).

Skutki niedoboru witaminy B6.

Hipowitaminoza spowodowana niedoborem witaminy B6 posiada podobne objawy do wielu innych niedobor贸w sk艂adnik贸w mineralnych. Do najcz臋艣ciej zauwa偶anych zalicza si臋 mi臋dzy innymi anemi臋, niekorzystne zmiany sk贸rne czy chocia偶by og贸lne os艂abienie ca艂ego organizmu cz艂owieka. Bezsenno艣膰 oraz sk艂onno艣膰 do stan贸w depresyjnych, a tak偶e drgawki, dr臋twienie i poranne md艂o艣ci to tylko kolejne elementy, kt贸re mog膮 wyst臋powa膰 podczas niedoboru witaminy B6. Niedob贸r pirydoksyny mo偶e doprowadzi膰 tak偶e do zwi臋kszenia poziomu cholesterolu w ludzkim organizmie lub zmniejsza膰 poziom cukru we krwi powoduj膮c tym samym hipoglikemi臋.

Skutki nadmiernej ilo艣ci witaminy B6.

Niezwykle ci臋偶ko jest przedawkowa膰 t膮 witamin臋, dlatego te偶 uwa偶a si臋 j膮 za stosunkowo bezpieczn膮. Zaburzenia czucia organizmu, silne b贸le w ko艅czynach dolnych i g贸rnych, a tak偶e dolegliwo艣ci zwi膮zane z uk艂adem nerwowym cz艂owieka to jedne z nielicznych skutk贸w ubocznych przedawkowania witaminy B6. Aby odczu膰 tego rodzaju dolegliwo艣ci potrzebowaliby艣my ponad 500 miligram贸w witaminy B6 dziennie (!) przez d艂u偶szy okres czasu.

Zapotrzebowanie na witamin臋 B6 oraz produkty dostarczaj膮ce du偶ej ilo艣ci witaminy B6.

Jak ju偶 wcze艣niej wspominali艣my, kobiety, kt贸re stosuj膮 antykoncepcj臋 hormonaln膮 powinny zwr贸ci膰 szczeg贸ln膮 uwag臋 na to, by znale藕膰 dodatkowe 藕r贸d艂o witamin, nie tylko witaminy B6. Do grupy os贸b z podwy偶szonym zapotrzebowaniu na witamin臋 B6 (oraz inne witaminy) nale偶膮 osoby spo偶ywaj膮ce du偶e ilo艣ci alkoholu, a tak偶e kofeiny czy herbaty. R贸wnie偶 kultury艣ci powinni skupi膰 si臋 przy okre艣laniu swojej diety na odpowiednie dawkowanie witamin ze wzgl臋du na mo偶liwo艣膰 spo偶ywania du偶ej ilo艣ci bia艂ka. Osobom starszym, a tak偶e osobom po odbytych prze艣wietleniach promieniami Roentgena zaleca si臋 uzupe艂nienie poziomu witaminy B6. Produkty bogate w witamin臋 B6 to:

  • Du偶膮 ilo艣膰 witaminy B6 posiadaj膮 dro偶d偶e w r贸偶nego rodzaju postaci.
  • Mi臋so, a w szczeg贸lno艣ci w膮tr贸bki r贸wnie偶 s膮 bogate w t膮 witamin臋, do tego dochodz膮 wszelkiego rodzaju ryby.
  • Pe艂noziarniste produkty zbo偶owe, orzech w艂oski i laskowe, nasiona s艂onecznika, a tak偶e mleko i wyroby z tak zwanych m膮k razowych.
  • Str膮czkowe warzywa, ziemniaki, a tak偶e r贸偶nego rodzaju owoce z naciskiem na banany.

Witamina B7 – biotyna, witamina H

Witamina B7 naprzemiennie nazywana jest biotyn膮 lub witamin膮 H. Jej nazwa wzi臋艂a si臋 od greckiego wyrazu 鈥瀊ios鈥 oznaczaj膮cego 偶ycie. Charakter kwasowy, konsystencja bia艂ego proszku, a tak偶e mo偶liwo艣膰 rozpuszczania w wodzie powoduj膮, 偶e jest dobrze przyswajalna przez ludzki organizm. Jak wiele innych witamin podobnie witamina B7 bardzo negatywnie reaguje na r贸偶nego rodzaju czynniki, takie jak promienie ultrafioletowe, cz臋ste zmiany temperatury, w szczeg贸lno艣ci wysokie temperatury. Witamina ta w postaci proszku nie lubi tak偶e d艂ugotrwa艂ego kontaktu z powietrzem oraz wod膮.

Jak dzia艂a witamina B7?

Witamina B7 jest jednym z wa偶niejszych czynnik贸w przy:

  • Przemianie kwas贸w t艂uszczowych pod k膮tem energetycznym, a tak偶e procesie metabolizmu aminokwas贸w oraz kwas贸w nukleinowych.
  • Utrzymaniu estetycznego i higienicznego wygl膮du ludzkiej sk贸ry.
  • Znacznie pomaga w procesie metabolizmu glukozy podnosz膮c poziom enzym贸w bior膮cych udzia艂 w tym procesie, a tak偶e zwi臋ksza czu艂o艣膰 organizmu ludzkiego na insulin臋.
  • Potrafi znacznie z艂agodzi膰 b贸le w mi臋艣niach, praktycznie w ka偶dej cz臋艣ci cia艂a cz艂owieka.
  • Zapobieganiu procesowi siwienia w艂os贸w na g艂owie.

Skutki niedoboru witaminy B7.

Negatywne efekty niedoboru witaminy B7, zwanej te偶 biotyn膮, zauwa偶a si臋 g艂贸wnie w estetyczno艣ci wygl膮du ludzkiej sk贸ry. Z powodu znacznego niedoboru tej偶e witaminy, ludzka sk贸ra potrafi si臋 znacznie wysuszy膰, a jej j臋drno艣膰 spada drastycznie w d贸艂, powoduj膮c efekt wiotkiej sk贸ry. Dodatkowo warto wspomnie膰, 偶e sk贸ra mo偶e intensywnie nabiera膰 bladych kolor贸w. Niedob贸r biotyny powoduje r贸wnie偶 negatywne oddzia艂ywanie na w艂osy cz艂owieka, mog膮 one by膰 bardziej podatne na siwienie, a ju偶 na pewno na wypadanie czy rozdwajanie si臋 ko艅c贸wek. Og贸lny stan w艂os贸w ulega pogorszeniu. U niekt贸rych os贸b, kt贸re s膮 bardzo wra偶liwe na niedobory witamin mog膮 pojawia膰 si臋 tak zwane wykwity w szczeg贸lno艣ci w okolicach nosa oraz brody.

Skutki nadmiernej ilo艣ci witaminy B7.

Aktualnie biotyna (witamina B7) jest uwa偶ana za jedn膮 z najbezpieczniejszych witamin, nie jest ona w 偶adnym stopniu toksyczna dla cz艂owieka, nie stwierdza si臋 偶adnych skutk贸w ubocznych przedawkowania tej偶e witaminy, jednak lepiej dla w艂asnego dobra nie przesadza膰 z ilo艣ci膮 przyjmowania tej偶e witaminy 鈥 nie chcieliby艣my by膰 pierwszymi przypadkami u kt贸rych zaobserwowano jakiekolwiek skutki uboczne.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Wiosenna odnowa - jak pozby膰 si臋 cellulitu?

Zapotrzebowanie na witamin臋 B7 oraz produkty dostarczaj膮ce du偶ej ilo艣ci witaminy B7.

Naukowo dowiedziono, 偶e biotyna potrafi 艂膮czy膰 si臋 z awidyn膮 w swego rodzaju kompleksy, kt贸rych ludzki organizm nie jest w stanie wch艂on膮膰 i wykorzysta膰. Dlatego te偶 zaleca si臋 osobom, kt贸re spo偶ywaj膮 du偶e ilo艣ci kurzych bia艂ek aby zwr贸ci艂y szczeg贸ln膮 uwag臋 na ilo艣膰 witaminy B7 w swojej diecie. Osoby, kt贸re powinny r贸wnie偶 zwr贸ci膰 uwag臋 na jakie艣 dodatkowe 藕r贸d艂o biotyny w swojej diecie to mi臋dzy innymi osoby, kt贸re kurowa艂y si臋 d艂ugi okres antybiotykami, s膮 na diecie niskokalorycznej (brak tej witaminy grozi wypadaniem w艂os贸w), a tak偶e osoby, kt贸re dozna艂y ci臋偶kich oparze艅, poniewa偶 biotyna przy艣piesza gojenie si臋 tego rodzaju ran. Produkty bogate w witamin臋 B7 to:

  • Mi臋dzy innymi r贸偶nego rodzaju orzechy (w艂oskie, laskowe), do tego mas艂o orzechowe.
  • Wszelkiego rodzaju pieczywo pe艂noziarniste oraz dro偶d偶e piekarskie.
  • Dobrym 藕r贸d艂em witaminy B7 jest mi臋so, mleko oraz warzywa.

Witamina B8 – inozytol

Witamina B8, zwana do艣膰 cz臋sto tak偶e inozytolem, nale偶y do witamin, kt贸re mo偶emy rozpu艣ci膰 w wodzie oraz t艂uszczach. Jako jedna z niewielu witamin jest produkowana przez nasz organizm, mo偶emy j膮 znale藕膰 r贸wnie偶 w wielu produktach na co dzie艅 zjadanych dlatego te偶 bardzo ci臋偶ko jest doprowadzi膰 do jej niedoboru w naszym organizmie. Naukowcy dowiedli, 偶e witamina B8 wyst臋puje, a偶 w dziewi臋ciu odmianach, a jej synteza mo偶e odbywa膰 si臋 praktycznie w ka偶dej tkance organizmu ludzkiego. Spe艂nia bardzo wa偶n膮 rol臋 w regulacji poziomu cholesterolu w w膮trobie, a tak偶e nagromadzania si臋 t艂uszczy.

Jak dzia艂a witamina B8?

Witamina B8 jest jednym z wa偶niejszych czynnik贸w przy:

  • Prawid艂owym funkcjonowaniu neuroprzeka藕nik贸w takich jak acetylocholina czy te偶 serotonina.
  • Znacznie wp艂ywa na popraw臋 stanu w艂os贸w, w du偶ym stopniu zapobiega 艂ysieniu.
  • Pomaga w du偶ym stopniu osobom z problemami nadci艣nienia t臋tniczego 鈥 skutecznie obni偶a ci艣nienie t臋tnicze.
  • Wp艂ywa korzystnie na osoby z objawami choroby nerwicowej, reguluje prac臋 zar贸wno nerw贸w jak i mi臋艣ni.
  • Pomaga zwalczy膰 stres i zdenerwowanie, a tak偶e u艂atwia zasypianie.

Skutki niedoboru witaminy B8.

Tak jak ju偶 wcze艣niej wspomnieli艣my, naprawd臋 ci臋偶ko jest doprowadzi膰 do niedoboru witaminy B8 w organizmie cz艂owieka, niemniej jednak jest to mo偶liwe i objawia si臋 w szczeg贸lno艣ci zmianami na tle psychicznym, to znaczy cz艂owiek staje si臋 bardziej nerwowy, mo偶e odczuwa膰 znaczny niepok贸j, a nawet wpada膰 w depresj臋. Ze skutk贸w bardziej fizycznych, nale偶y wspomnie膰 o mo偶liwo艣ci wyst膮pienia zapar膰, wysypek sk贸rnych, a tak偶e r贸偶nego rodzaju chor贸b oczu. Lekarze zwracaj膮 tak偶e uwag臋, 偶e niedob贸r witaminy B8 wraz z niedoborem innych witamin mo偶e prowadzi膰 do intensywnego 艂ysienia, a tak偶e do impotencji oraz bezp艂odno艣ci u m臋偶czyzn.

Skutki nadmiernej ilo艣ci witaminy B8.

Podobnie jak z innymi witaminy z grupy B, tak i z inozytolem nie musimy si臋 martwi膰 o przedawkowanie. Nasz organizm jest przyzwyczajony do tej witaminy szczeg贸lnie przez to, 偶e sam go produkuje. Nie zaobserwowano toksycznych skutk贸w nadmiaru witaminy B8, niemniej jednak jak w przypadku wielu innych witamin i produkt贸w nie nale偶y przesadza膰. Nigdy nie wiadomo czy nie b臋dziemy pierwszym przypadkiem, kt贸ry negatywnie odczu艂 nadmiar witaminy B8.

Zapotrzebowanie na witamin臋 B8 oraz produkty dostarczaj膮ce du偶ej ilo艣ci witaminy B8.

Wed艂ug opinii specjalist贸w, wykorzystanie zwi臋kszonych dawek inozytolu pomaga w leczeniu stan贸w depresyjnych. Witamina B8 jest r贸wnie偶 pomocna w leczenie nerwicy, a tak偶e atak贸w paniki, wszystko to dzi臋ki temu, 偶e korzystnie wp艂ywa na dzia艂anie serotoniny wewn膮trz organizmu cz艂owieka. Osoby, kt贸re maj膮 problem ze s艂abymi i wypadaj膮cymi w艂osami powinny zwr贸ci膰 szczeg贸ln膮 uwag臋 na ten zwi膮zek. Produkty bogate w witamin臋 B8 to:

  • R贸偶nego rodzaju mi臋so, przede wszystkim w膮troba, m贸偶d偶ki oraz serce.
  • Owoce i warzywa, mi臋dzy innymi fasola, kapusta, owoce cytrusowe.
  • Rodzynki, otr臋by pszenne, a tak偶e wszelkiego rodzaju produkty pe艂noziarniste.
  • Dro偶d偶e piwowarskie.

Witamina B9 – kwas foliowy

Kolejn膮 omawian膮 witamin膮 jest witamina B9, kt贸ra spotykana jest cz臋sto tak偶e pod nazwami takimi jak: kwas foliowy, witamina Bc lub folacyna. Jest to witamina rozpuszczaj膮ca si臋 w wodzie, co oczywi艣cie sprawia, 偶e ludzki organizm nie ma problem贸w z przyswajaniem tego zwi膮zku chemicznego. Witamina ta jest niezwykle wra偶liwa na 艣wiat艂o, a tak偶e na gotowania oraz og贸lnie poj臋te przetwarzanie produkt贸w 偶ywno艣ciowych. Kobiety w ci膮偶y powinny zwr贸ci膰 szczeg贸ln膮 uwag臋 na t膮 witamin臋, poniewa偶 pomaga ona w prawid艂owym rozwoju p艂odu. Nazwa Kwas Foliowy pochodzi od 艂aci艅skiego wyrazu 鈥瀎olium鈥 co oznacza, m贸wi膮c kr贸tko, li艣膰. Pierwszy raz witamin臋 te odseparowano z tak zwanych warzy zielonolistnych.

Jak dzia艂a witamina B9?

Witamina B9 jest jednym z wa偶niejszych czynnik贸w przy:

  • Procesach przemian zar贸wno bia艂ek jak i cukr贸w w organizmie cz艂owieka.
  • Kreowaniu niezwykle wa偶nych kwas贸w nukleinowych jakimi s膮 DNA oraz RNA.
  • Tworzeniu nowych krwinek czerwonych odpowiedzialnych za transportowanie tlenu do praktycznie wszystkich tkanek w ludzkim organizmie.
  • Rozw贸j uk艂adu nerwowego w okresie p艂odowym.
  • Procesach rozwoju oraz og贸lnego wzrostu organizmu cz艂owieka.

Skutki niedoboru witaminy B9.

Je偶eli chodzi o powa偶niejsze skutki niedoboru witaminy B9 to niew膮tpliwie jest to anemia hemolityczna lub megalobastyczna. Krwinki czerwone w organizmie cz艂owieka z niedoborem witaminy B9 mog膮 by膰 nadmiernie du偶e i bardzo wra偶liwe na r贸偶ne uszkodzenia, przez co ich okres funkcjonowania jest znacznie skr贸cony, a samo funkcjonowanie ma艂o efektywne. Innymi objawami hipowitaminozy mo偶e by膰 og贸lne os艂abienie organizmu, nadmierna nerwowo艣膰 cz艂owieka, podatno艣膰 na depresj臋, a tak偶e b贸l i silne zaczerwienienia j臋zyka. Podczas ci膮偶y, skutkiem niedoboru witaminy B9 mog膮 by膰 r贸偶nego rodzaju wady rozwoju p艂odu oraz jego ma艂a masa tu偶 po urodzeniu.

Skutki nadmiernej ilo艣ci witaminy B9.

Jednak co za du偶o to tak偶e niezdrowo, nadmiar kwasu foliowego w organizmie cz艂owieka, szczeg贸lnie d艂ugotrwa艂y nadmiar mo偶e prowadzi膰 do powstawania tak zwanych kryszta艂k贸w folacyny, kt贸re s膮 obecne w moczu. Powoduje to zaburzenia pracy nerek w rezultacie rozstrajaj膮c ca艂y uk艂ad moczowy. Nudno艣ci, a tak偶e znaczny brak apetytu to tylko te 鈥瀞艂absze鈥 objawy hiperwitaminozy.

Zapotrzebowanie na witamin臋 B9 oraz produkty dostarczaj膮ce du偶ej ilo艣ci witaminy B9.

Kobiety w ci膮偶y, tak jak wspominali艣my to ju偶 kilkakrotnie, powinny zwr贸ci膰 szczeg贸ln膮 uwag臋 na zawarto艣膰 kwasu foliowego w swojej diecie podczas ca艂ych dziewi臋ciu miesi臋cy. Wszystko to ze wzgl臋du na w艂asne zdrowie jak r贸wnie偶 dziecka, kt贸re nied艂ugo przyjdzie na 艣wiat. Witamina B9 pomaga w odpowiednim rozwoju p艂odu, a tak偶e w razie potrzeby reguluje sytuacj臋 w kom贸rkach krwi u kobiety w ci膮偶y. O zwi臋kszonej ilo艣ci tej witaminy powinny pomy艣le膰 osoby w podesz艂ym wieku, palacze, alkoholicy, wegetarianie oraz osoby przyjmuj膮ce du偶e dawki witaminy C, kt贸ra sprzyja szybszemu wydalaniu witaminy B9 wraz z moczem. Produkty bogate w witamin臋 B9 to:

  • Wszystkie ziarna zb贸偶, groch, fasola oraz warzywa zielonolistne czyli szpinak, natka pietruszki itd.
  • 呕贸艂tka jaj oraz mi臋so taki jak w膮tr贸bka dostarczaj膮 du偶e ilo艣ci tej witaminy.
  • Dro偶d偶e piwne.
  • Owoce cytrusowe, w szczeg贸lno艣ci pomara艅cze.

Witamina B12 – kobalamina

Kobalamina, bo tak inaczej nazywamy r贸wnie偶 witamin臋 B12, jest witamin膮 rozpuszczaln膮 w wodzie tak wi臋c jest 艂atwo przyswajalna dla ludzkiego organizmu. Witamina B12 ma jeszcze jedn膮 specyficzn膮 nazw臋 鈥 witamina czerwona 鈥 wynika to z tego, i偶 w sk艂adzie chemicznym tej witaminy mo偶emy znale藕膰 cz膮steczk臋 kobaltu. Witamin臋 t臋 mo偶emy pozyska膰 jedynie spo偶ywaj膮c posi艂ki powstaj膮ce z produkt贸w pochodzenia zwierz臋cego. Jednak powstaj膮 specjalne posi艂ki dla wegetarian, kt贸re sztucznie wzbogaca si臋 o t膮 w艂a艣nie witamin臋. Kobalamina pomaga w walce i zapobieganiu anemii z艂o艣liwej.

Jak dzia艂a witamina B12?

Witamina B12 jest jednym z wa偶niejszych czynnik贸w przy:

  • Procesie powstawania czerwonych krwinek, kt贸rych jednym z wa偶niejszych zada艅 jest transportowanie tlenu do wszystkich tkanek organizmu cz艂owieka.
  • Procesie metabolizmu t艂uszcz贸w, w臋glowodan贸w, a tak偶e aminokwas贸w.
  • Procesie kreowania kwas贸w nukleinowych takich jak RNA i DNA.
  • Efektywno艣ci koncentracji, r贸wnowagi psychicznej oraz pami臋ci cz艂owieka.
  • Regulowaniu prawid艂owej pracy uk艂adu nerwowego oraz odpowiedniego wzrostu ca艂ego organizmu.
  • Stymulowaniu wydzielania mleka u kobiet karmi膮cych piersi膮 oraz og贸lnie wp艂ywa na p艂odno艣膰 cz艂owieka.

Skutki niedoboru witaminy B12.

Standardowymi objawami podczas hipowitaminozy jest oczywi艣cie os艂abienie oraz og贸lne b贸le cia艂a z szczeg贸lnym naciskiem na okolice 鈥瀔rzy偶a鈥. Cz艂owiek cierpi膮cy na niedob贸r witaminy B12 b臋dzie traci艂 na wadze, b臋dzie mia艂 obni偶ony refleks i spok贸j w my艣lach, a tak偶e mo偶e posiada膰 zaniki pami臋ci lub jej zak艂贸cenia. D艂ugotrwa艂y niedob贸r witaminy B12 mo偶e powodowa膰 anemi臋, a tak偶e nieodwracalne uszkodzenia uk艂adu nerwowego w ciele cz艂owieka.

Skutki nadmiernej ilo艣ci witaminy B12.

Witamina B12 nale偶y do ma艂o toksycznych witamin w encyklopedii obecnie znanej dla cz艂owieka. Nawet w du偶ych ilo艣ciach nie powinna zaszkodzi膰 organizmowi cz艂owieka. Na wszelki wypadek za wch艂anianie witaminy B12 jest odpowiedzialny specjalny czynnik w soku 偶o艂膮dkowym, kt贸ry skutecznie reguluje ilo艣膰 wch艂anianej witaminy B12. Niedob贸r witaminy B12 mo偶e by膰 spowodowany r贸wnie偶 nieodpowiednim funkcjonowaniem czynnika w soku 偶o艂膮dkowym, a nie niedostateczn膮 ilo艣ci膮 witaminy dostarczan膮 wraz z pokarmem.

Zapotrzebowanie na witamin臋 B12 oraz produkty dostarczaj膮ce du偶ej ilo艣ci witaminy B12.

Osoby cierpi膮ca na anemi臋 (jakiegokolwiek rodzaju) powinny przyjmowa膰 posi艂ki bogate w witamin臋 B12, poniewa偶 pomaga ona w zwalczeniu objaw贸w anemii. Wi臋ksze ilo艣ci Kobalaminy s膮 polecane r贸wnie偶 dla os贸b, kt贸re cierpi膮 na tak zwane nerwob贸le, a tak偶e czuj膮 og贸lne zm臋czenie, w szczeg贸lno艣ci psychiczne. Jak dowiemy si臋 poni偶ej, g艂贸wnym 藕r贸d艂em witaminy B12 jest mi臋so oraz mleko, tak wi臋c wegetarianie powinni zaopatrywa膰 si臋 w t膮 witamin臋 spo偶ywaj膮c odpowiednie Suplementy diety. Osoby przyjmuj膮ce hormonalne 艣rodki antykoncepcyjne s膮 r贸wnie偶 nara偶one na obni偶on膮 ilo艣膰 witaminy B12 w organizmie.

  • W g艂贸wnej mierze mi臋so, a tak偶e wszelkiego rodzaju produkty mi臋sne jak ryby, skorupiaki czy dr贸b.
  • Produkty mleczne (mleko, 艣mietana, jogurty itd.)
  • Jaja.

Witamina C – kwas askorbinowy

Witamina C to chyba najbardziej znana witamina w og贸lnym poj臋ciu spo艂ecze艅stwa. Ju偶 nawet dzieci w podstaw贸wce b臋d膮 w stanie powiedzie膰 czym jest witamina C. Kwas askorbinowy, bo tak tak偶e nazywamy witamin臋 C, jest rozpuszczalny w wodzie, przez co ludzki organizm 艂atwo j膮 przyswaja, jednak nie jest w stanie jej magazynowa膰. Najlepszym 藕r贸d艂em s膮 oczywi艣cie 艣wie偶e i surowe, soczyste owoce. Ciekawostk膮 mo偶e by膰 to, 偶e kwas askorbinowy jest witamin膮 dla nielicznych gatunk贸w 偶yj膮cych na naszej planecie, jedynie dla cz艂owieka i kilku gatunk贸w zwierz臋cych (ma艂py, nietoperze, ps贸w itd.).

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Co potrzebuje nasz organizm? - wa偶ne sk艂adniki od偶ywcze

Jak dzia艂a witamina C?

Witamina C jest jednym z wa偶niejszych czynnik贸w przy:

  • Procesie utleniania oraz pe艂ni rol臋 przeciwutleniacza, chroni wolne rodniki przed r贸偶nymi szkodliwymi czynnikami.
  • Pozytywnie wp艂ywa na syntez臋 takich hormon贸w jak insulina, tyroksyna czy adrenalina.
  • Procesie tworzenia kolagenu oraz substancji mi臋dzykom贸rkowych, a tak偶e w procesie przemiany w臋glowodan贸w czy te偶 bia艂ek.
  • Procesie powstawania wa偶nych dla ludzkiego organizmu czerwonych krwinek.
  • Procesie powstawania przeciwcia艂 chroni膮cych ludzki organizm przed r贸偶nymi infekcjami.
  • Procesie zatrzymywania szkodliwych dla ludzkiego organizmu produkt贸w przemiany materii takich oraz alergen贸w.
  • Pozytywnie wp艂ywa na obni偶enie si臋 ilo艣ci z艂ego cholesterolu we krwi.

Skutki niedoboru witaminy C.

Objawami, kt贸re mog膮 sugerowa膰 znaczny spadek witaminy C w organizmie cz艂owieka jest w szczeg贸lno艣ci og贸lne wyczerpanie organizmu, mo偶liwo艣膰 wyst膮pienia apatii, podatno艣膰 na depresj臋 oraz niska odporno艣膰 na r贸偶nego rodzaju infekcje. Cz臋sto mo偶na zauwa偶y膰 niekorzystne zmiany sk贸rne, w szczeg贸lno艣ci podatno艣膰 na skaleczenia, sk贸ra staje si臋 bardziej delikatna. Po naprawd臋 d艂ugotrwa艂ej hipowitaminozie mo偶na zaobserwowa膰 objawy szkorbutu, czyli silny obrz臋k dzi膮se艂, krwotoki, z臋by staj膮 si臋 s艂absze, a w jamie ustnej powstaje og贸lny stan zapalny. Najnowsze badania pozwoli艂y na uzyskanie wielu nowych informacji odno艣nie skutk贸w niedoboru kwasy askorbinowego. D艂ugotrwa艂y niedob贸r mo偶e w ko艅cu prowadzi膰 do chor贸b nowotworowych, a tak偶e szybszego starzenia si臋 organizmu cz艂owieka.

Skutki nadmiernej ilo艣ci witaminy C.

Nadmierna ilo艣膰 witaminy C mo偶e powodowa膰 w pierwszej kolejno艣ci biegunk臋, a tak偶e podra偶nienia 偶o艂膮dka. Trudno jest przedawkowa膰 witamin臋 C przyjmowan膮 w produktach spo偶ywczych, poniewa偶 na bie偶膮co jest ona usuwana przez nerki, jednak je偶eli dojdzie do nadmiernego obci膮偶enia nerek, mog膮 powstawa膰 tak zwane kamienie nerkowe.

Zapotrzebowanie na witamin臋 C oraz produkty dostarczaj膮ce du偶ej ilo艣ci witaminy C.

Przezi臋bienie oraz r贸偶nego rodzaju infekcje to czas w kt贸rym cz艂owiek powinien przyjmowa膰 dodatkowe dawki witaminy C. Kobiety, kt贸re karmi膮 piersi膮 lub s膮 w ci膮偶y r贸wnie偶 powinny zadba膰 o kompleksowe dostarczenie witamin w tym tak偶e kwasu askorbinowego. Osoby na艂ogowo pal膮ce wyroby tytoniowe powinny przyjmowa膰 wi臋ksze dawki witaminy C poniewa偶 nikotyna przy艣piesza przemian臋 kwasu askorbinowego powoduj膮c szybsze usuwanie go z organizmu. Lekarze zalecaj膮 tak偶e osobom pracuj膮cym fizycznie spo偶ywanie witaminy C w celu poprawienia swojej odporno艣ci. Produkty bogate w witamin臋 C to:

  • Wszelkiego rodzaju owoce, 艣wie偶e oraz surowe, mi臋dzy innymi czarna porzeczka, owoce dzikiej r贸偶y, truskawki, owoce cytrusowe.
  • Warzywa takie jak koper, chrzan, rze偶ucha, ziemniaki, kapusta brukselka czy pomidory.

Witamina D – ergosterol, kalcyferol

Witamina D nale偶y do grupy witamin rozpuszczalnych w t艂uszczu, ludzki organizm jest w stanie j膮 magazynowa膰. Witamin臋 D naukowcy nazywaj膮 r贸wnie偶 ergosterolem lub kalcyferolem. Ponadto warto te偶 wiedzie膰, 偶e ludzki organizm ma mo偶liwo艣膰 samodzielnego wytwarzania tej witaminy pod wp艂ywem promieni s艂onecznych, jednak w 艣rodowiskach gdzie wyst臋puje du偶e ska偶enie powietrza mo偶e to by膰 niemo偶liwe. Witamina D ma du偶e znaczenie dla ludzkiego organizmu, w szczeg贸lno艣ci ko艣ci, z臋b贸w oraz nerek. Syntetycznie wytwarzana witamina D nazywana jest ergokalcyferolem, natomiast naturalnie wytwarzana to kalcyferol.

Jak dzia艂a witamina D?

Witamina D jest jednym z wa偶niejszych czynnik贸w przy:

  • Procesie umacniania ko艣ci cz艂owieka, pozwala skutecznie regulowa膰 gospodark膮 wapnia i fosforu w ko艣ciach organizmu ludzkiego.
  • Procesie wzmacniania ca艂ego systemu immunologicznego organizmu cz艂owieka, przez co pomaga zapobiega膰 r贸偶nego rodzaju chorobom zaka藕nym.
  • Procesie wch艂aniania i regulowania ilo艣ci膮 witaminy A w ludzkim organizmie.
  • Procesie utrzymania prawid艂owego funkcjonowania nerek.

Skutki niedoboru witaminy D.

W przypadku gdy w organizmie cz艂owieka nie b臋dzie dostatecznej ilo艣ci witaminy D, mo偶emy spodziewa膰 si臋 nadmiernej potliwo艣ci cia艂a, a tak偶e najbardziej popularnego schorzenia, czyli krzywicy. Krzywica powoduje nienormalny wzrost ko艣ci, a tak偶e znaczne odwapnienie ko艣ci, co og贸lnie pogarsza ich stan.

Skutki nadmiernej ilo艣ci witaminy D.

Opr贸cz lekkich niedogodno艣ci zwi膮zanych z przedawkowaniem witaminy D, takich jak md艂o艣ci, zawroty g艂owy i os艂abienie, mo偶emy spodziewa膰 si臋 tak偶e znacznego zwapnienia tkanek mi臋kkich. W przypadku powa偶nych zatru膰 t膮 witamin膮 mo偶na zaobserwowa膰 znaczy wzrost ci艣nienia krwi, a tak偶e pogorszenie wydolno艣ci nerek. Najgorszy scenariusz przewiduje nawet zapadni臋cie w 艣pi膮czk臋.

Zapotrzebowanie na witamin臋 D oraz produkty dostarczaj膮ce du偶ej ilo艣ci witaminy D.

Dzieci, kt贸re nie uko艅czy艂y trzech lat powinny przyjmowa膰 wi臋ksze dawki witaminy D. Ludzie, kt贸rych karnacja sk贸ry jest ciemna, a tak偶e ludzie, kt贸rzy z zasady nie maj膮 zbytniego kontaktu z promieniami s艂onecznymi powinni w swojej diecie uwzgl臋dni膰 posi艂ki o podwy偶szonej zawarto艣ci witaminy D. Osoby chore na gru藕lic臋, a tak偶e na 艂uszczyc臋 s膮 nara偶one na obni偶on膮 zawarto艣膰 witaminy D. Produkty bogate w witamin臋 D to:

  • Mleko z du偶a zawarto艣ci膮 t艂uszczu.
  • 呕贸艂tka jajek.
  • W膮tr贸bka zwierz臋ca oraz r贸偶nego rodzaju ryby (w tym tak偶e Tran).
  • M膮ka pe艂noziarnista, a tak偶e mas艂o.

Witamina E – tokoferol

Tokoferol jest innym terminem okre艣laj膮cym witamin臋 E. Natomiast warto powiedzie膰, 偶e w sk艂ad witaminy E wchodzi wiele zwi膮zk贸w, niemniej jednak najwa偶niejszy z nich to alfa-tokoferol. Naukowcy odkryli, 偶e witamina E jest potrzebna do 偶ycia dla ka偶dego 偶yj膮cego organizmu, kt贸ry oddycha tlenem. Ludzki organizm jest w stanie magazynowa膰 witamin臋 E, mimo to uwa偶a si臋, 偶e oko艂o 70 procent jest wydalana z organizmu. Witamina E jest substancj膮, kt贸ra mo偶e 艂atwo ulec rozk艂adowi na skutek wysokiej temperatury, zamra偶ania czy te偶 standardowej obr贸bki 偶ywno艣ci. Stosowana jest w leczeniu wielu schorze艅, mi臋dzy innymi pomaga w zapobieganiu niekt贸rym rodzajom nowotwor贸w.

Jak dzia艂a witamina E?

Witamina E jest jednym z wa偶niejszych czynnik贸w przy:

  • Procesie zapobiegania utleniania nienasyconych kwas贸w t艂uszczowych oraz wielu innych zwi膮zk贸w.
  • Procesie zapobiegania zator贸w czyli ja艣niej m贸wi膮c zakrzep贸w krwi.
  • Procesie obni偶ania poziomu z艂ego cholesterolu, dzi臋ki temu organizm cz艂owieka jest chroniony przed mia偶d偶yc膮 oraz powik艂aniami.
  • Ma du偶y wp艂yw na prawid艂owe funkcjonowanie uk艂adu nerwowego, uwa偶a si臋, 偶e w du偶ej mierze wp艂ywa na odpowiednie funkcjonowanie ga艂ki ocznej.
  • Zapobiega r贸偶nego rodzaju schorzeniom sk贸ry, nadaje jej estetyczny wygl膮d, zapobiega egzemom.
  • Nazywa si臋 j膮 witamin膮 p艂odno艣ci ze wzgl臋du na korzystny wp艂yw przy zapobieganiu objawom tak zwanego napi臋cia przedmiesi膮czkowego oraz zaburzenia okresu przekwitania.
  • Znacznie wp艂ywa na spowolnienie procesu starzenia si臋 ludzkiego organizmu.

Skutki niedoboru witaminy E.

Hipowitaminoza mo偶e znacznie sprzyja膰 powstawaniu choroby wie艅cowej, mia偶d偶ycy oraz r贸偶nego rodzaju zaburzeniom w uk艂adzie p艂ciowym organizmu cz艂owieka. Naukowcy twierdz膮, 偶e niska zawarto艣膰 witaminy E w organizmie cz艂owieka mo偶e powodowa膰 wi臋ksz膮 podatno艣膰 na zachorowanie na nowotwory r贸偶nego rodzaju. Niemniej jednak ci臋偶ko jest doprowadzi膰 do hipowitaminozy poniewa偶 witamina E wyst臋puje powszechnie w wi臋kszo艣ci produkt贸w 偶ywieniowych.

Skutki nadmiernej ilo艣ci witaminy E.

Witamina E nale偶y do praktycznie nie toksycznych witamin dla ludzkiego organizmu dlatego te偶 spo偶ywanie jej w du偶ych ilo艣ciach nie jest niebezpieczne dla zdrowia. Jedynym problemem jaki mo偶e nam przysporzy膰 zbyt du偶a ilo艣膰 witaminy E to zmniejszenia ilo艣ci witaminy A tolerowanej przez nasz organizm.

Zapotrzebowanie na witamin臋 E oraz produkty dostarczaj膮ce du偶ej ilo艣ci witaminy E.

G艂贸wn膮 grup膮 os贸b, kt贸re powinny zwr贸ci膰 szczeg贸ln膮 uwag臋 na odpowiedni膮 ilo艣膰 witaminy E w spo偶ywanych posi艂kach s膮 osoby chore na mukowiscydoz臋, a tak偶e osoby z chroniczn膮 niewydolno艣ci膮 w膮troby, kt贸ra notabene jest g艂贸wnym magazynem tej witaminy w organizmie cz艂owieka. Kobiety, kt贸re korzystaj膮 z hormonalnej antykoncepcji powinny zadba膰 o dodatkowe 藕r贸d艂o witaminy E poniewa偶 艣rodki antykoncepcyjne obni偶aj膮 mo偶liwo艣膰 przyswajania witaminy E. Produkty bogate w witamin臋 E to:

  • R贸偶nego rodzaju oleje ro艣linne oraz kie艂ki zb贸偶.
  • 呕贸艂tka jajek, soja, a tak偶e r贸偶nego rodzaju zielona warzywa takie jak chocia偶by sa艂ata, zielony groszek oraz kapusta brukselka.
  • Migda艂y, morele oraz porzeczki (r贸wnie偶 bogate w witamin臋 C).
  • W膮troba.
Witaminy - o co w nich chodzi? 4 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Asortyment 藕r贸de艂 偶ywno艣ci witaminy E. Zdrowe produkty.

Witamina K – fitomenadion

Witamina K to og贸lna nazwa grupy witamin K. Witamina K1 nazywana r贸wnie偶 fitomenadionem pozyskiwana jest z zielonych li艣ci oraz olei naturalnych. Istnieje jeszcze witamina K2 nazywana meanchinonem oraz witamina K3, kt贸rej druga nazwa to menadion. Ostatnia witamina K3 jest najbardziej znan膮 i m贸wi膮c o witaminie K to w艂a艣nie j膮 wi臋kszo艣膰 os贸b ma na my艣li. Witamina ta nale偶y do grupy rozpuszczalnych w t艂uszczu. Organizm cz艂owieka magazynuje t膮 witamin臋 g艂贸wnie w ko艣ciach oraz w膮trobie, jednak ludzkie cia艂o nie gromadzi jej wiele poniewa偶 jest to zbyteczne.

Jak dzia艂a witamina K?

Witamina K jest jednym z wa偶niejszych czynnik贸w przy:

  • Procesie tworzenia tak zwanej protrombiny, kt贸ra w du偶ej mierze jest odpowiedzialna za krzepni臋cie krwi.
  • Wspomaga w bardzo du偶ej mierze (skutecznie) zmniejsza膰 obfito艣膰 krwawienia u kobiet podczas miesi膮czek.
  • Niszczy bakterie, przeciwdzia艂a stanom zapalnym oraz r贸偶nego rodzaju b贸lom.
  • Wspomaga proces mineralizacji, a tak偶e wch艂aniania wapnia do ko艣ci w ludzkim organizmie.

Skutki niedoboru witaminy K.

Witamina K jest bardzo potrzebna w trakcie procesu krzepni臋cia krwi, w przypadku gdy dochodzi do jej niedoboru w ludzkim organizmie mo偶e doj艣膰 do tak zwanej skazy krwotocznej. Powodowane jest to g艂贸wnie nieodpowiedni膮 syntez膮 sk艂adnik贸w, kt贸re odpowiadaj膮 za krzepliwo艣膰 krwi. Dolegliwo艣膰 t膮 艂atwo jest dostrzec dzi臋ki bardzo szybkiemu powstawaniu siniak贸w na powierzchni ludzkiej sk贸ry. Organizm w kt贸rym nie ma odpowiedniej ilo艣ci witaminy K mo偶e by膰 r贸wnie偶 bardziej podatny na krwotoki wewn臋trzne oraz zewn臋trzne. Zwi臋ksza si臋 r贸wnie偶 mo偶liwo艣膰 zachorowania na nowotwory.

Skutki nadmiernej ilo艣ci witaminy K.

W przypadku hiperwitaminozy witaminy K ludzki organizm mo偶e nadmiernie wydziela膰 pot. Cz艂owiek odczuwa wtedy uci膮偶liwe gor膮co. Niemowl臋ta s膮 nara偶one na 偶贸艂taczk臋, a tak偶e powa偶ne uszkodzenia tkanki m贸zgowej. Na skutek d艂ugotrwa艂ego przedawkowania witaminy K mo偶e dochodzi膰 do 艂atwego rozpadu czerwonych krwinek oraz niedokrwisto艣ci.

Zapotrzebowanie na witamin臋 K oraz produkty dostarczaj膮ce du偶ej ilo艣ci witaminy K.

Pomimo tego, 偶e og贸lnie witamina K wyst臋puje naturalnie w wielu produktach 偶ywno艣ciowych, a tak偶e organizm ludzki ma mo偶liwo艣膰 jej syntezy w jelitach, niekt贸re osoby s膮 nara偶one na niedob贸r witaminy K. Dotyczy to w szczeg贸lno艣ci os贸b, kt贸re z konieczno艣ci musz膮 przyjmowa膰 pokarm do偶ylnie to znaczy pod postaci膮 kropl贸wek. Osoby, kt贸re przez d艂u偶szy czas przyjmowa艂y antybiotyki, r贸wnie偶 powinny skupi膰 uwag臋 na odpowiedniej suplementacji podstawowych witamin w tym tak偶e witaminy K. Na utrat臋 witaminy K i s艂ab膮 jej przyswajalno艣膰 nara偶one s膮 r贸wnie偶 osoby, kt贸re intensywnie si臋 odchudzaj膮. Produkty bogate w witamin臋 K to:

  • Przede wszystkim pe艂noziarniste pieczywo.
  • 呕贸艂tka jaj, wodorosty, w膮troba oraz oleje z w膮troby ryb (w tym tak偶e Tran).
  • Warzywa li艣ciaste takie jak sa艂ata czy kapusta, do tego warzywa takie jak pomidory, broku艂y czy brukselka.
  • Jogurty oraz kefiry z zawarto艣ci膮 偶ywych kultur bakterii z grupy Lactobacillus.

Jak oceniasz ten materia艂?

Kliknij na gwiazdk臋, aby zostawi膰 swoj膮 ocen臋

艢rednia ocena / 5. Liczba g艂os贸w:

Jak dot膮d brak g艂os贸w! Oce艅 ten post jako pierwszy.

Kilka s艂贸w o 鈥瀦drowym鈥 mleku

Poprzedni wpis

Co robi膰, by mie膰 zdrowe nogi?

Nast臋pny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemios艂em w r臋ku na co dzie艅 szef kontroli jako艣ci w brytyjskim oddziale Amazona. W niedalekiej przysz艂o艣ci planuje zrealizowa膰 m艂odzie艅cze marzenia i napisa膰 ksi膮偶k臋.

Na pewno zainteresuj膮 Ci臋 jeszcze:

Komentarze - masz co艣 do napisania? Zostaw prosz臋 informacje.

Pozostaw komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *