Olej lniany pokarm dla mózgu i siemie lniane dla zdrowego odżywiania i medycyny naturalnej 1 - Twój Głos ? e-TG.pl
Flax seeds and linseed oil. Selective focus
Zdrowie

Olej lniany pokarm dla mózgu i siemie lniane dla zdrowego odżywiania i medycyny naturalnej

Wiedzo Znawca

Trudno sobie wyobrazić medycynę naturalną bez siemienia lnianego, od dzieciństwa słyszeliśmy o nim od naszych matek, dlatego warto nieco odświeżyć sobie pamięć i pokrótce opisać, dlaczego jest ono tak ważne i niezbędne. Nasiona lnu zwyczajnego, bo tym jest siemię lniane (nazwa powszechnie stosowana odnosi się do postaci stosowanej w ziołolecznictwie) nie wymagają opisu, jeśli idzie o ich wygląd, każdy je widział, każdy wie, jak wyglądają, warto tylko zwrócić uwagę na ich właściwości higroskopijne, po zalaniu wodą zwiększają objętość kilkukrotnie, jednocześnie wydzielając mnóstwo śluzu. W 100 gramach siemienia znajdziemy:

  • 42 g tłuszczów (w tym 36,5 g nienasyconych kwasów tłuszczowych),
  • 27 g błonnika,
  • 18 g białek o bardzo korzystnym zestawie aminokwasów,
  • 1,6 mg witaminy B1 (126% dziennego rekomendowanego spożycia),
  • 0,473 mg witaminy B6 (36% GDA),
  • 392 mg magnezu (106% GDA),
  • 255 mg wapnia,
  • 5,73 mg żelaza (46% GDA),
  • 4,34 mg cynku (43% GDA,
  • oraz witaminę E, lecytynę, flawonoidy i fitoestrogeny.

Już sam skład daje jasno do zrozumienia, że mamy do czynienia z niezwykłymi nasionami, które mogą zastąpić wiele leków i suplementów diety reklamowanych w telewizji jako cudowne panacea na problemy z układem pokarmowym (i nie tylko!), bowiem siemię lniane:

  • pomaga w przypadkach wrzodów i nieżytów żołądka i dwunastnicy, łagodzi objawy nadkwasoty,
  • działa doskonale na jelita, polepszając ich pracę, likwidując wzdęcia, zaparcia i powstrzymując biegunki,
  • obniża poziom złego cholesterolu w organizmie,
  • ze względu na zawartość przeciwutleniaczy jest polecane i stosowane w profilaktyce nowotworowej, ale także w leczeniu raka,
  • poprawia stan śluzówki gardła (zwiększa jej wilgotność), pomagając przy jego nieżytach, ale stosowane jest również przez osoby używające gardła do pracy (np. przez śpiewaków operowych),
  • łagodzi objawy menopauzy,
  • pomaga na problemy skórne dzięki przywracaniu równowagi w organizmie,
  • może pomagać na problemy z bezsennością.

Olej lniany pokarm dla mózgu i siemie lniane dla zdrowego odżywiania i medycyny naturalnej 2 - Twój Głos ? e-TG.pl

Siemię można jeść w całości lub zmielone, w postaci surowych nasion, prażonych, naparu, kisielu, mączki, jedną z jego zalet jest niemal zupełny brak smaku, więc można dodawać je do wielu innych potraw bez obawy, na przykład do chleba, płatków śniadaniowych, sałatek. Nie należy z nim przesadzać, albowiem jest dość mocno kaloryczne i należy pamiętać, żeby zawsze zwracać uwagę na datę przydatności do spożycia, ponieważ duża zawartość tłuszczów skraca czas przechowywania siemienia. Niepozorne błękitne kwiatki skrywają w sobie wielką moc leczenia, zapobiegania i sprawiania, że nasze życie może być lepsze. Codziennie zachwycamy się naturą, tym, że możemy w niej znaleźć odpowiedź na każdy problem – i w tym przypadku jest nie inaczej. Będziemy kontynuować poszukiwania i damy Wam znać o wynikach!

Olej lniany jest to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, przede wszystkim niezbędnego kwasu Omega-3, który poprawia pracę mózgu, reguluje ilość hormonów w organizmie, a także wspiera procesy trawienne. Olej ten pozytywnie wpływa na kondycję układu krążenia, chroniąc przed chorobami. Dodatkowo jest niezwykle pomocny w odchudzaniu. Dlaczego jeszcze warto po niego sięgać? Olej lniany pozyskiwany jest poprzez tłoczenie na zimno nasion lnu zwyczajnego, czyli rośliny oleistej pochodzącej z Bliskiego Wschodu. Otrzymany produkt posiada żółtawe zabarwienie, specyficzny zapach i lekko orzechowy, cierpki smak, który nie wszystkim musi przypaść do gustu. Już w czasach starożytnych jego zdrowotne właściwości doceniane były przez Greków i Rzymian. Lecznicze cechy oleju lnianego są wynikiem obecnych w nim bioaktywnych związków, zwłaszcza ok. 45% nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega-3 i Omega-6 oraz lignanów.

Olej lniany pokarm dla mózgu i siemie lniane dla zdrowego odżywiania i medycyny naturalnej 3 - Twój Głos ? e-TG.pl

Nasiona lnu, kwiaty lnu czerwone i niebieskie na drewnianym tle retro

Na co więc wpływają wyżej wymienione kwasy?

Z ich pomocą dochodzi do obniżenia poziomu „złego cholesterolu” LDL, przy jednoczesnym podwyższeniu tego „dobrego” cholesterolu HDL, także regularne spożywanie oleju lnianego ogranicza ryzyko wystąpienia chorób związanych z układem krążenia oraz zapobiega miażdżycy i udarom mózgu. Obecność wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w oleju lnianym ma bardzo duże znaczenie ze względu na fakt, że nasz organizm nie jest w stanie ich sam wytworzyć i muszą być one dostarczone wraz z pożywieniem.

Odgrywają one główną rolę w prawidłowym transporcie lipidów we krwi, a szczególnie cholesterolu, obniżając przy tym jego ogólny poziom. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są podstawą budowy błon wszystkich komórek naszego ciała, a prócz tego biorą udział w stymulowaniu licznych procesów życiowych. Pomagają w syntezie substancji biologicznie czynnych regulujących ciśnienie tętnicze krwi, pracę układu sercowo-naczyniowego oraz ośrodkowego, a także obwodowego układu nerwowego. U kobiet regularne stosowanie oleju lnianego bardzo korzystnie wpływa na cykl miesiączkowy, regulując proporcje hormonów w organizmie kobiety, natomiast u kobiet po 50. roku życia łagodzi objawy menopauzy. Tymczasem u mężczyzn olej lniany stosowany jest pomocniczo przy leczeniu przerostu prostaty.

Olej lniany w odchudzaniu?

Olej lniany jest zalecany w walce ze zbędnymi kilogramami, gdyż obecne w nim lignany działają podobnie do żeńskich hormonów – estrogenów, które są odpowiedzialne za regulację gospodarki węglowodanowej, redukcję masy mięśniowej czy potęgowanie formowania się tkanki kostnej. Wprowadzenie oleju lnianego do naszej diety przyczyni się do przyspieszenia metabolizmu, tym samym ułatwiając przekształcenie pożywienia w energię zamiast w tłuszcz, a jednocześnie oczyści wątrobę, nasilając produkcję żółci, która ma za zadanie rozkładać tłuszcze, a także korzystnie wpływać na trawienie, poprzez wysoką zawartość błonnika. Jest on więc doskonały dla ludzi uprawiających sport. Bierze udział w transporcie tlenu i produkcji hemoglobiny, przez co zwiększa wydolność oraz wytrzymałość organizmu.

Olej lniany pokarm dla mózgu i siemie lniane dla zdrowego odżywiania i medycyny naturalnej 4 - Twój Głos ? e-TG.pl

Olej lniany i nasiona lnu na drewnianym tle

Krew jest w stanie transportować więcej tlenu do komórek mięśniowych oraz ułatwiać komórkom absorbowanie składników, dzięki czemu znacząco skraca czas regeneracji. Mówiąc w skrócie, stosowanie oleju lnianego ma przede wszystkim pomóc w podniesieniu odporności organizmu, w jego walce z przeciwciałami i negatywnymi ustrojami. Posiada on także właściwości, dzięki którym następuje regeneracja błon śluzowych przewodu pokarmowego. Dodatkowo nawilża i odżywia naszą skórę zarówno od zewnątrz jak i od wewnątrz. Zawarta w oleju lnianym witamina E, potocznie zwana witaminą młodości, chroni skórę przed przedwczesnym starzeniem się.

Może cię zainteresować także:  Jod – co wiemy o jodzie i dlaczego jest tak niezbędny?

Widocznie oczyszcza skórę, pozostawiając ją wygładzoną oraz ułatwia leczenie chorób skóry. Wspomaga natłuszczanie, a także wzmacnianie skóry i włosów. Ale nie każdy olej lniany jest tak samo cenny. Najzdrowszy jest ten nieoczyszczony, ponieważ zawiera on najwięcej kwasów Omega-3 i należy go przechowywać w ciemnej butelce w lodówce. W „zwykłych” sklepach możemy także znaleźć oczyszczony olej lniany, ale z bardzo niską zawartością cennych dla organizmu kwasów Omega-3. Zwykle przechowywany jest on w butelce z jasnego szkła, w temperaturze pokojowej i posiada dużo mniejsze walory zdrowotne niż olej nieoczyszczony. Decyzja jak zwykle należy do nas.

Jak dawkować olej lniany?

Przyjmuje się, że dorosły człowiek powinien przyjmować od 2 do 6 łyżek oleju lnianego dziennie. Należy jednak pamiętać, że olej ten zdecydowanie nie nadaje się do smażenia, gdyż w czasie obróbki termicznej traci on wszystkie cenne właściwości, dlatego też zalecana dzienna dawka powinna być spożywana na zimno. Zwiększenie zalecanej dawki nie spowoduje tycia, ponieważ jest on w pełni naturalnym, niemodyfikowanym produktem.

Jak oceniasz ten materiał?

Kliknij na gwiazdkę, aby zostawić swoją ocenę

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

Jak dotąd brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Historia konkurencji strongman – ppis konkurencji strongman

Poprzedni wpis

Awokado, pomarańcza, kiwi…

Następny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemiosłem w ręku na co dzień szef kontroli jakości w brytyjskim oddziale Amazona. W niedalekiej przyszłości planuje zrealizować młodzieńcze marzenia i napisać książkę.

Na pewno zainteresują Cię jeszcze:

Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.

Pozostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *