Kuchnia argentyńska - świat przypraw i potrawy prosto z Argentyny. 10 najciekawszych argentyńskich dań 1 - Twój Głos 📌 e-TG.pl
Ciekawostki 🤔Dani i przepisy 🍳Kuchnnia świata 👩‍🍳

Kuchnia argentyńska – świat przypraw i potrawy prosto z Argentyny. 10 najciekawszych argentyńskich dań

Jako jeden z pięciu krajów na świecie, w którym jest więcej bydła niż ludzi, być może nie jest zaskoczeniem, że Argentyna słynie ze steków, które są wszędzie popularne, ale możesz nie wiedzieć, że Argentyna to rozległy i różnorodny kraj z równie różnorodną kuchnią silne wpływy hiszpańskie i włoskie.

Historycznie rzecz biorąc, Argentyna słynęła z jedzenia większej ilości czerwonego mięsa niż jakikolwiek inny kraj na świecie i nie ma wątpliwości, że stek jest częstym składnikiem wielu najbardziej tradycyjnych dań w tym kraju, ale kuchnia argentyńska to nie tylko wołowina.

Jedzenie w Argentynie

Kuchnia argentyńska, z wpływami włoskimi i hiszpańskimi, charakteryzuje się różnorodnością mięs, a zwłaszcza wołowiny, co widać po popularności argentyńskich steakhouse’ów na całym świecie. Bardzo popularna jest również grillowana cielęcina i wieprzowina.

Sos do mięs, chimichurri, to jeden z najbardziej znanych przysmaków kuchni argentyńskiej, nie brakuje też kiełbasek, bogatych, wypełnionych licznymi składnikami empanad czy pysznych dań na słodko, jak na przykład słynne alfajores. Choć w Argentynie można znaleźć różne rodzaje napojów, najpowszechniej spożywanym jest mate, czyli napar herbaciany, który stał się symbolem kraju i którego spożywanie jest dla Argentyńczyków rytuałem.

Argentyna powiększa listę marzeń podróżniczych zarówno dla młodych, jak i starszych. Niezależnie od tego, czy zwabia Cię romantyzm kosmopolitycznego życia miejskiego, czy też szukasz legendarnego steku, w tym kraju znajdziesz pełne uroku talerze, które zaspokoją każdy gust.

W latach 1853–1955 do Argentyny przybyło ponad 6 milionów imigrantów, głównie z Włoch i Hiszpanii. Po USA Argentyna ma drugą co do wielkości liczbę imigrantów.

Wpływy włoskie są głębokie. Kiedy podróżowałem do Argentyny, wyraźnie widziałem wpływy europejskie, czułem także ciepło i radość płynącą z kultury Ameryki Łacińskiej.

Przyjrzyjmy się 10 pysznym tradycyjnym argentyńskim potrawom, których na pewno będziesz chciał spróbować!

Tożsamość kulinarna i kulturowa

Jedzenie w Ameryce Łacińskiej stanowi ogromną część kultury. Argentyńczycy są dumni ze swoich włoskich korzeni i dokładają wszelkich starań, aby ich kuchnia była autentycznie włoska.

Odkryj jeszcze więcej wycieczek dla smakoszy, 10 najlepszych przewodników i najważniejsze informacje turystyczne w naszym centrum podróży. Sprawdź także nasze 10 najlepszych kierunków kulinarnych – koniecznie poszukaj tych tradycyjnych potraw.

Kuchnia argentyńska bierze przeciętny posiłek i zamienia go w symfonię smaków. Duży wpływ na to miasto mieli hiszpańscy i włoscy imigranci w XIX wieku, a także jego bogate korzenie w Ameryce Południowej.

Tradycyjna kuchnia argentyńska – więcej niż stek i lody

Kuchnia argentyńska - świat przypraw i potrawy prosto z Argentyny. 10 najciekawszych argentyńskich dań

Kuchnia argentyńska – świat przypraw i potrawy prosto z Argentyny. 10 najciekawszych argentyńskich dań

Argentyńska kuchnia to szeroki parasol, pod którym kryje się zawsze słynne Asado, technika grillowania mięsa, wystawne Matambre Arrollado zawinięte w pyszne jajka na twardo, słodkie ziemniaki i smaczne przyprawy.

Ale jaki jest sekret prawdziwie błękitnego doświadczenia Argentyny? Z pewnością są to słodkie nadzienia do deserów, takie jak dżem z pigwy i mleko skondensowane, połączone z lekkim i miękkim ciastem. Witamy w kulinarnej Nirvanie, daleko poza horyzontem zwykłego steku i lodów.

Najpopularniejsze jedzenie uliczne w Argentynie

Kuchnia argentyńska - świat przypraw i potrawy prosto z Argentyny. 10 najciekawszych argentyńskich dań

Kuchnia argentyńska – świat przypraw i potrawy prosto z Argentyny. 10 najciekawszych argentyńskich dań

Argentyńskie przysmaki na kęs, Empanadas, są legendarne. Te pęczki ciasta francuskiego, pochodzące z Hiszpanii w XVI wieku, zostały sprowadzone do Argentyny i nigdy nie oglądały się za siebie.

Dostępne z najróżniejszymi nadzieniami, od szynki i sera po wołowinę lub kurczaka, te kieszonkowe przysmaki można smakować pieczone lub smażone.

Żadna podróż do Argentyny nie będzie kompletna bez delektowania się klasycznym argentyńskim choripánem. To grillowane chorizo podawane na bułce chrupiącego pieczywa, właściwie Kopciuszek wśród dań mięsnych udowadniający, że prostota jest szczytem wyrafinowania.

Zanim jednak zamkniesz oczy i zaczniesz chrupać tę dobroć, odkryjesz pikantny akcent tradycyjnej przyprawy: sosu chimichurri.

Chcesz Włoch w Argentynie? Sięgnij po argentyńskie danie z makaronem, przypominające szkic włoskiej karykatury. Argentyna nie wstydzi się przyznać do wpływu swoich włoskich imigrantów.

Może cię zainteresować także:  50 prawd o alkoholu: NIE PIŁEŚ - PRZECZYTAJ. PRZECZYTAŁEŚ - WYPIJ

Ich makarony są dostarczane z różnymi nadzieniami – mięsami, szynką i serem lub po prostu warzywami w połączeniu z ulubionym gulaszem argentyńskim jako sosem. Poczujesz się, jakbyś spacerował brukowanymi uliczkami Eataly, delektując się każdym zapachem powietrza.

Argentyńskie jedzenie na świecie

Kuchnia argentyńska - świat przypraw i potrawy prosto z Argentyny. 10 najciekawszych argentyńskich dań

Kuchnia argentyńska – świat przypraw i potrawy prosto z Argentyny. 10 najciekawszych argentyńskich dań

Jeśli planujesz wycieczkę do Argentyny, miej świadomość, że dania tego kraju przedostały się do innych zakątków globu.

Może ci się wydawać, że nigdy nie jadłeś kuchni argentyńskiej, ale prawdopodobnie zetknąłeś się z nią kilka razy tu i tam, nie zdając sobie z tego sprawy. Kiedy już rozpoznasz wzorce, zobaczysz wpływy argentyńskie pojawiające się na całym świecie.

Jedzenie uliczne cieszy się dużą popularnością w różnych częściach świata, o czym świadczy rosnąca liczba food trucków i festiwali jedzenia ulicznego. I Boże, zmiłuj się, te dość często zawierają odrobinę pikantnego i mocnego argentyńskiego jedzenia ulicznego.

Nierzadko można znaleźć uliczne ciężarówki lub stragany z jedzeniem inspirowane Argentyną na amerykańskich i europejskich rynkach żywności. Po tym, jak mieszkańcy tych regionów uczestniczą w wycieczkach kulinarnych organizowanych w Argentynie, ich kubki smakowe przeżywają renesans.

Wracają do swoich rodzinnych krajów, pragnąc więcej argentyńskiej magii smakowej, i próbują odtworzyć te dania w domu.

Ogólnoświatowy znak w restauracjach

Kuchnia argentyńska - świat przypraw i potrawy prosto z Argentyny. 10 najciekawszych argentyńskich dań

Kuchnia argentyńska – świat przypraw i potrawy prosto z Argentyny. 10 najciekawszych argentyńskich dań

Klasyczne dania argentyńskie odcisnęły swoje piętno także na menu restauracji na całym świecie. Empanadas i Asado, dwie flagowe dania argentyńskie, można je znaleźć w każdym zakamarku, od eleganckich restauracji miejskich po rustykalne restauracje nad morzem.

Przeniknęli nawet na scenę pubów, wprowadzając kanapki de miga (cudowne kanapki bez skórki) i provoleta (och, lepka mikstura serowa) pojawiające się w menu pubów na całym świecie.

Następnie przechodzimy do deseru. Niewielu jest w stanie oprzeć się dulce tentación, czyli słodkiej pokusie argentyńskiego ciasta, nawet na drugim końcu świata.

Alfajores, te obłędnie pyszne małe ciasteczka wypełnione dulce de leche, stały się popularnym dodatkiem do menu kawiarni od Londynu po Los Angeles. To niezwykłe świadectwo dalekosiężnego wpływu argentyńskich smaków na światową mapę żywności.

Jak zdrowe jest argentyńskie jedzenie

Kuchnia argentyńska - świat przypraw i potrawy prosto z Argentyny. 10 najciekawszych argentyńskich dań

Kuchnia argentyńska – świat przypraw i potrawy prosto z Argentyny. 10 najciekawszych argentyńskich dań

Argentyńska kuchnia jest tak bogata w warstwy smaków, jak kultura, z której się wywodzi. Kiedy mówimy o zdrowym odżywianiu, staje się to rozmową o równowadze. Jaka równowaga, pytasz? Cóż, pozwól, że opowiemy ci kilka słów o argentyńskim jedzeniu.

Pełne wartości odżywczych

Kuchnia argentyńska - świat przypraw i potrawy prosto z Argentyny. 10 najciekawszych argentyńskich dań

Kuchnia argentyńska – świat przypraw i potrawy prosto z Argentyny. 10 najciekawszych argentyńskich dań

Podobnie jak życie, kuchnia argentyńska nie polega wyłącznie na delektowaniu się soczystą wołowiną Asado lub rozkoszowaniu się niebiańskim ciastem nadziewanym Dulce de leche. Zapewnia również odświeżająco żywe, bogate w składniki odżywcze opcje.

Wyobraź sobie ziemistą zupę dyniową przyozdobioną chrupiącymi nasionami lub zdrową sałatkę z komosy ryżowej wysadzaną suszonymi owocami i orzechami. To jak taniec pomiędzy namiętnym stylem tanga a powolnymi, intymnymi, bliskimi krokami, oba żywe i istotne dla esencji Argentyny.

Na przykład wołowina, o której tyle się słyszy, pochodzi głównie od zwierząt karmionych trawą. Dlaczego ma to znaczenie dla Twojej diety? Cóż, wołowina od zwierząt karmionych trawą jest bogata w kwasy tłuszczowe Omega-3 (dobre dla serca), ma mniej tłuszczu i jest bogata w przeciwutleniacze.

Naprawdę, jeśli się nad tym zastanowić, delektowanie się soczystym stekiem ugotowanym z odpowiednią ilością sosu chimichurri jest jak ekscytująca wycieczka kulinarna dla swoich kubków smakowych i wciąż otrzymywanie godnej pochwały karty raportu o stanie zdrowia.

Świeże, lokalne i wysokiej jakości składniki

Kuchnia argentyńska - świat przypraw i potrawy prosto z Argentyny. 10 najciekawszych argentyńskich dań

Kuchnia argentyńska – świat przypraw i potrawy prosto z Argentyny. 10 najciekawszych argentyńskich dań

Wszystko powiedziane i zrobione, argentyńskie jedzenie opiera się na użyciu świeżych, lokalnych i wysokiej jakości składników. Jest ta piękna autentyczność w kilometrach pól uprawnych dających pełnowartościowe zboża, w pampasach hodujących zwierzęta gospodarskie, winnicach oferujących światowej klasy wino i ogrodach dostarczających świeżo uprawiane warzywa.

Podobnie jak w przypadku każdej kultury żywieniowej, to, co zdecydujesz się spożywać, często ma znaczenie. Zbilansowane spożywanie szerokiej gamy produktów spożywczych oferowanych przez Argentynę jest kluczem do zdrowej diety.

Pamiętajcie, że nawet w krainie cudownych empanad i soczystych Malbeców, złotą zasadą jest stosowanie wszystkiego z umiarem.

Słynne dania argentyńskie, których musisz spróbować

Kuchnia argentyńska - świat przypraw i potrawy prosto z Argentyny. 10 najciekawszych argentyńskich dań

Kuchnia argentyńska – świat przypraw i potrawy prosto z Argentyny. 10 najciekawszych argentyńskich dań

Słynne dania argentyńskie, których musisz spróbować

Może cię zainteresować także:  Spirulina - zadbaj o swoje zdrowie

Argentyna, ulubieniec krajów Ameryki Południowej i rzeczywiście jeden z krajów najbogatszych w bydło na świecie, bawi się smakami, które wprawiają miłośników jedzenia w zachwyt.

Dzięki silnym wpływom hiszpańskim i włoskim z pewnością natkniesz się na wyjątkowe tradycyjne dania, które po prostu eksponują głęboką miłość Argentyny do mięsa – ale to nie wszystko.

Przygotujcie swoje kubki smakowe, bo zaraz wyruszamy w kulinarną podróż z pikantnymi stekami i ekstrawaganckimi nadzieniami. Siodłaj.

Nie opuszczaj Argentyny bez spróbowania…

1. Asado

Kuchnia argentyńska - świat przypraw i potrawy prosto z Argentyny. 10 najciekawszych argentyńskich dań

Kuchnia argentyńska – świat przypraw i potrawy prosto z Argentyny. 10 najciekawszych argentyńskich dań

Droga do serca Argentyny wiedzie przez asado, czyli grill , znany również jako parrillada. Nie wyjeżdżaj z kraju bez spędzenia spokojnego popołudnia przy cieple grilla lub otwartego ognia, delektując się obfitymi grillowanymi mięsami. Jest to danie narodowe, wywodzące się od krajowych gauchos, czyli kowbojów, którzy utrzymywali się z obfitych krów rozsianych po równinach kraju. Spodziewaj się, że znajdziesz gorącą wołowinę, wieprzowinę, żeberka, kiełbaski, kaszanki i słodkie pieczywo. W Patagonii uważaj na całą jagnięcinę lub świnię pieczoną na otwartym ogniu. Lekko solone, posypane chimichurri i w połączeniu z malbec – to jest Argentyna.

2. Chimichurri

Kuchnia argentyńska - świat przypraw i potrawy prosto z Argentyny. 10 najciekawszych argentyńskich dań

Kuchnia argentyńska – świat przypraw i potrawy prosto z Argentyny. 10 najciekawszych argentyńskich dań

Zielona salsa z drobno posiekanej natki pietruszki, oregano, cebuli, czosnku, płatków papryczki chili, oliwy z oliwek i odrobiny kwasu, np. cytryny lub octu, chimichurri to ulubiona przyprawa w kraju. Ta pikantna, czosnkowa salsa jest czasami używany jako marynata, choć najczęściej można go znaleźć w całym kraju do przykrywania grillowanych mięs i wielu innych pikantnych potraw.

3. Prowoleta

Kuchnia argentyńska - świat przypraw i potrawy prosto z Argentyny. 10 najciekawszych argentyńskich dań

Kuchnia argentyńska – świat przypraw i potrawy prosto z Argentyny. 10 najciekawszych argentyńskich dań

Argentyńczycy nadają zupełnie nowe znaczenie grillowanemu serowi dzięki swojemu charakterystycznemu daniu – provoleta. Provoleta, będąca konsekwencją znacznej imigracji Włoch do Argentyny, jest krajową odmianą provolonu. Ostre, ostre, pokrojone w plasterki krążki sera posypane płatkami chili i ziołami, takimi jak oregano, a następnie grillowane. Prawie roztopiony ser jest podawany chrupiący i lekko karmelizowany na zewnątrz, a w środku lepki i wędzony. Całość dopełnij odrobiną oliwy z oliwek lub łyżką chimichurri.

4. Dulce de leche

Kuchnia argentyńska - świat przypraw i potrawy prosto z Argentyny. 10 najciekawszych argentyńskich dań

Kuchnia argentyńska – świat przypraw i potrawy prosto z Argentyny. 10 najciekawszych argentyńskich dań

Krowy wędrujące po rozległych łąkach Argentyny zapewniły krajowi nie tylko fenomenalną wołowinę, ale także nabiał. I to właśnie z mleka skondensowanego Argentyna otrzymuje jeden ze swoich kulinarnych skarbów, dulce de leche. W wolnym tłumaczeniu jako „dżem mleczny”, ten gęsty karmel powstaje w wyniku powolnej redukcji skondensowanego mleka, aż stanie się słodka i lepka. Szukaj go we wszystkim, od alfajores i empanad deserowych po inny przysmak narodowy, helado (lody), które są obficie skropione i popijane kilogramami.

5. Alfajores

Kuchnia argentyńska - świat przypraw i potrawy prosto z Argentyny. 10 najciekawszych argentyńskich dań

Kuchnia argentyńska – świat przypraw i potrawy prosto z Argentyny. 10 najciekawszych argentyńskich dań

Mówi się, że Argentyna jest największym na świecie konsumentem alfajores, kruchych ciasteczek przypominających kruche ciastka, z którymi łączy się dżemy, musy lub dulce de leche. Korzenie Alfajores sięgają świata arabskiego, sprowadzonego do południowej Hiszpanii przez Maurów. Hiszpanie zabrali później słodycze do Argentyny – i od tego czasu nikt nie oglądał się za siebie. Podobnie jak ich narodowe ciasteczka, Argentyńczycy delektują się tymi cylindrycznymi ciastkami przez cały dzień i na terenie całego kraju.

Zrób te bardziej aromatyczne ciasteczka w domu, korzystając z naszego przepisu na alfajores .

6. Empanady

Kuchnia argentyńska - świat przypraw i potrawy prosto z Argentyny. 10 najciekawszych argentyńskich dań

Kuchnia argentyńska – świat przypraw i potrawy prosto z Argentyny. 10 najciekawszych argentyńskich dań

Kolejny prezent od Maurów dla Hiszpanów i wreszcie Argentyńczyków, gdzie ten gorący, tani i przenośny posiłek stał się popularny wśród klasy robotniczej. Empanady, rodzaj południowoamerykańskiego ciasta, smażone w głębokim tłuszczu lub pieczone, a następnie nadziewane słodkim lub pikantnym farszem, w zależności od prowincji. Empanady deserowe są zwykle pakowane z konfiturą z pigwy, pastą ze słodkich ziemniaków lub dulce de leche i posypywane cynamonem, cukrem lub słodkimi rodzynkami, jak to jest typowe w Kordobie. Pikantne empanady wypełnione są duszoną i przyprawioną mieloną wołowiną, kurczakiem, kozią, serem i/lub warzywami, a na fałdzie ciasta znajdują się oznaczenia identyfikujące skarby ukryte w środku.

Spróbuj ich sam… Empanady z kukurydzy, sera i chilli , empanady z wołowiną i chorizo lub empanady z kapustą i wieprzowiną

7. Matambre Arrollado

Kuchnia argentyńska - świat przypraw i potrawy prosto z Argentyny. 10 najciekawszych argentyńskich dań

Kuchnia argentyńska – świat przypraw i potrawy prosto z Argentyny. 10 najciekawszych argentyńskich dań

Choć nie można pominąć grubych kawałków argentyńskiego mięsa, warto przynajmniej raz zdecydować się na matambre arrollado. Ten wyjątkowo cienki kawałek wołowiny przypominający stek z flanki jest cięty w cienkie plasterki, a następnie nadziewany warzywami, jajkami na twardo, ziołami i oliwkami. Mięso zawija się wokół nadzienia, a następnie gotuje, piecze lub grilluje. Matambre dosłownie oznacza „zabójca głodu”, a arrollado oznacza „zwijanie”. Legenda głosi, że często są to pierwsze mięsa gotowe na grilla, co pozwala zaspokoić głód w oczekiwaniu, aż reszta asado nadrobi zaległości.

Może cię zainteresować także:  Przepisy na gulasz Po węgiersku, bogracz, strogonow, wołowa, wieprzowy

8. Yerba mate

Kuchnia argentyńska - świat przypraw i potrawy prosto z Argentyny. 10 najciekawszych argentyńskich dań

Kuchnia argentyńska – świat przypraw i potrawy prosto z Argentyny. 10 najciekawszych argentyńskich dań

To rdzenna ludność Ameryki Południowej jako pierwsza użyła i uprawiała yerba mate przed kolonizacją europejską. Napój z dodatkiem ziół i kofeiny, który wypełni wszystko, od kubków na wynos po spłycone dynie w całym kraju. Liście yerba mate są suszone, siekane i mielone na proszek lub zanurzane w całości w gorącej wodzie. Picie yerba mate jest praktyką towarzyską, a tykwa wyposażona w metalową słomkę, która może również służyć jako sito, jest często przekazywana w grupie, a każda osoba popija, zanim przejdzie.

9. Choripán

Kuchnia argentyńska - świat przypraw i potrawy prosto z Argentyny. 10 najciekawszych argentyńskich dań

Kuchnia argentyńska – świat przypraw i potrawy prosto z Argentyny. 10 najciekawszych argentyńskich dań

Niezbędny przed każdym meczem piłki nożnej, chętnie wybierany przez taksówkarzy i ostoja targów i ulicznych straganów, choripán to najlepsze argentyńskie jedzenie uliczne. Przygotowana z chorizo wieprzowo-wołowego gotowana na węglu drzewnym lub płomieniu drewna, kiełbasa jest grillowana, następnie panierowana na środku, posypana chimichurri i podawana między kromkami chrupiącego chleba. W zależności od prowincji dodaje się także karmelizowaną cebulę, marynowane bakłażany, zieloną paprykę i całą masę innych przypraw. Choripán to kolejna tradycja gaucho, która przeszła transformację ze wsi do miast, co ugruntowało jej pozycję na kulinarnej mapie kraju.

Chcesz spróbować czegoś podobnego? Spróbuj naszej otwartej kanapki z wątróbką drobiową i chorizo lub bułek z chorizo .

10. Carbonada

Kuchnia argentyńska - świat przypraw i potrawy prosto z Argentyny. 10 najciekawszych argentyńskich dań

Kuchnia argentyńska – świat przypraw i potrawy prosto z Argentyny. 10 najciekawszych argentyńskich dań

To rodzaj gulaszu, który pochodzi z Ameryki Południowej. W Argentynie i Urugwaju jest to popularne danie, które składa się z mięsa (najczęściej wołowego), warzyw (papryki, cebuli, marchewki) oraz owoców (brzoskwinie, gruszki). W zależności od regionu, w którym jest przygotowywana, carbonada może mieć różne warianty. Na przykład w Belgii carbonada jest przygotowywana z dodatkiem piwa, a w Argentynie z czerwonym winem. W chłodniejszych miesiącach karbonada jest podstawowym daniem, które przykleja się do żeber. Pikantny, mięsny gulasz na bulionie, carbonada składa się z mięsa, ziemniaków (słodkich i białych), kolby kukurydzy, marchwi, papryki, bekonu i posypanych owocami (od suszonych moreli i rodzynek po brzoskwinie, gruszki i zielone winogrona). Gulasz wlewa się łyżką do wydrążonej dyni, którą umieszcza się na grillu w celu ugotowania. W całym kraju można znaleźć różne warianty carbonady, a nawet można ją dodać do empanad, gdzie przybiera formę doskonałego, przenośnego gulaszu.

Inne potrawy o których warto wspomnieć

Choripán – ​​to klasyczna hiszpańska kiełbasa, która została przejęta przez kuchnię argentyńską i zyskała szczególną popularność w postaci choripánu. Charakterystyczna kanapka składa się z grillowanego argentyńskiego chorizo, zwykle podzielonego na pół, podawanego na bagietce lub bułce marraqueta i polane sosem takim jak chimichurri.
Empanadas – to pierożki nadziewane farszem, które są bardzo popularne w kuchni Ameryki Południowej. Zazwyczaj nadzienie składa się z mięsa mielonego z dodatkiem warzyw i sera, ale istnieją także przepisy na empanadas z rybami, owocami morza, jajkami lub ziemniakami. Ciasto, w którym zawijane są pierożki, przypomina ciasto francuskie, ale równie dobre są empanadas z ciasta chlebowego, kruchego lub pierogowego. Empanadas można usmażyć na oleju roślinnym lub upiec w piekarniku. Nazwa empanadas pochodzi z języka hiszpańskiego i oznacza faszerowane ciasto. Przepis na empanadas jest łatwy do znalezienia w internecie, a ich smak z pewnością Cię zachwyci.
Milanesa – danie pochodzące z Argentyny, które składa się z cienkiej panierowanej kotletu mięsnego, zwykle z cielęcej lub wołowej szynki. Kotlet jest zwykle obtaczany w jajku i bułce tartej, a następnie smażony na oleju. Nazwa “milanesa” pochodzi od tradycyjnego mediolańskiego dania znanego jako cotoletta alla milanese, czyli kotleta cielęcego panierowanego i lekko smażonego na maśle.
Provoleta – to tradycyjna przystawka podawana podczas asado w Argentynie. Asado to rodzaj posiłku przygotowywanego na grillu, czyli inaczej mówiąc, tradycyjny grill. Provolone to rodzaj sera pochodzącego z Włoch, przygotowuje się go z mleka bawolego. Przygotowanie provolety polega na smażeniu na patelni plastra sera provolone z dodatkiem oregano i suszonego chilli, aż ser się rozpuści i delikatnie przyrumieni. Podaje się go z pieczywem i sosem chimichurri.
Locro – to tradycyjna zupa wywodząca się z kuchni Ameryki Południowej. Zupa podawana jest najczęściej na różne formalne okazje oraz podczas mroźnych zim na rozgrzanie. Składniki zupy to m.in. żeberka wieprzowe, boczek wędzony bez kości, ziemniaki, dynia, pomidory w puszce, cebula, kukurydza, natka pietruszki, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i czosnek. Przygotowanie zupy polega na ugotowaniu żeberka wieprzowego wraz z liściem laurowym i zielem angielskim, następnie oddzieleniu mięsa od kości. Dynię kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru, gotujemy 15 minut. Cebulę i boczek kroimy w kostkę, przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy na patelni, a następnie dodajemy do zupy. Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do zupy, gotujemy przez 10 minut. Kukurydzę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy. Wlewamy pomidory z puszki, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 20 minut. Zupę podajemy w głębokim talerzu posypaną natką pietruszki.

Matambre – to bardzo cienki kawałek wołowiny, pochodzący z Argentyny, Urugwaju i Paragwaju. Jest to mięsień o różowym kolorze, pobrany między skórą a żebrami byka, a nie jest to kawałek znanym w USA jako flank steak. Nazwa matambre pochodzi od połączenia słów “matar” i “hambre” (zabijać głód).Matambre może być podawane na wiele sposobów, ale jednym z najpopularniejszych jest matambre relleno, czyli rolada z mięsa matambre wypełniona warzywami, papryką, szynką, jajkami na twardo i ziołami, a następnie gotowana lub pieczona w piekarniku. Podaje się ją w plasterkach, tworząc kolorowy wystrój, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Często podaje się ją z sosem chimichurri.

Humitas – to tradycyjna przekąska południowoamerykańska, wywodząca się jeszcze z czasów prekolumbijskich. Przygotowuje się ją z masy ze świeżej kukurydzy zapakowanej w liście kukurydziane. Humitas jada się w Argentynie, Boliwii, Peru, Ekwadorze i Chile. W zależności od regionu może być przyrządzana na pikantnie, słodko lub słodko-kwaśno. Przykładowy przepis na humitas (odmiana chilijska) można znaleźć na stronie.

Jak oceniasz ten materiał?

Kliknij na gwiazdkę, aby zostawić swoją ocenę

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

Jak dotąd brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Kuchnia islandzka – kompletny przewodnik po kuchni islandzkiej

Poprzedni wpis

Jak przekształcić swój wystrój wnętrz za pomocą mebli loftowych

Następny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemiosłem w ręku na co dzień szef kontroli jakości w kuchni, serwujący wykwintne dania. W niedalekiej przyszłości planuje zrealizować młodzieńcze marzenia i napisać coś więcej niż artykuł 📖

Na pewno zainteresują Cię jeszcze:

Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.

Pozostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *