Doskonałą propozycją na drugie danie może być przygotowanie prostych kotletów mielonych z cebulą i ulubionymi przyprawami, które można następnie smażyć lub zapiekać, na przykład w sosie koperkowym, pomidorowym lub grzybowym. Zamiast tradycyjnych klopsików lub kotletów z mięsa mielonego można również zrobić faszerowane kulki z ryżem, serem feta lub warzywami, które okażą się zarówno smakowitą jak i bardzo zdrową potrawą, i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom.
Jednakże z mięsem mielonym jako składnikiem wielu dań można niemalże dowolnie eksperymentować. Na specjalną okazję warto choćby samodzielnie zrobić wykwintną roladę w cieście francuskim, na przykład z brokułami lub szpinakiem. Najmłodszym warto z kolei zaproponować na obiad lub kolację wyśmienitą pizzę z mięsem mielonym i ulubionymi dodatkami (np. papryką, pieczarkami czy żółtym serem) bądź zdrowe hamburgery wołowe lub drobiowe.
Z wykorzystaniem mięsa mielonego można również przyrządzić krok po kroku tradycyjne potrawy znane z kuchni śródziemnomorskiej lub meksykańskiej. Ciekawym pomysłem na przystawkę mogą być na przykład pierożki calzone z wieprzowym mięsem, kiszoną kapustą lub szpinakiem. Pragnąc zaskoczyć gości lub domowników śmiało można też zrobić sycące zupy z mięsem i warzywami, zagęszczone na przykład serkiem topionym i doprawione ulubionymi ziołami – majerankiem, tymiankiem lub bazylią.
Jako sycącą i smakowitą przekąskę można podać gościom lub domownikom także zapiekankę z mięsem mielonym, makaronem czy ziemniakami, bowiem doskonale nadaje się ono zarówno do pieczenia jak i grillowania. W sezonie letnim warto więc przygotowywać kolorowe szaszłyki i kotleciki na grill z mielonym, które najlepiej podawać z wyrazistym, aromatycznym sosem czosnkowym lub musztardowym.
Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.