Przetwory mleczne - nabia艂, mleko i jego przetwory 1 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl
Zdrowie

Przetwory mleczne – nabia艂, mleko i jego przetwory

Nabia艂

Nabia艂, to og贸lna nazwa dla produkt贸w spo偶ywczych, kt贸rych wsp贸ln膮 cech膮 jest mleczne pochodzenie. W sk艂ad tych produkt贸w wchodzi oczywi艣cie mleko, a tak偶e jego przetwory, czyli: sery, twarogi, kefiry, 艣mietany, serki homogenizowane, jogurty i wiele innych produkt贸w. Do nabia艂u zaliczane s膮 tak偶e jajka.

Wszystkie produkty pochodzenia mlecznego, zawieraj膮 m.in. 艂atwo przyswajalne przez organizm bia艂ko, t艂uszcze, sole mineralne (fosfor, siarka, magnez, chlor, jod) i witaminy takie jak A, B2, B12, D, przez co odgrywaj膮 bardzo wa偶n膮 rol臋 z 偶ywieniu cz艂owieka.

Nabia艂 zajmuje istotne miejsce w piramidzie zdrowego od偶ywiania, co oznacza, 偶e spo偶ywanie produkt贸w tego rodzaju, jest niezb臋dnym elementem ka偶dej diety.

Przetwory mleczne - nabia艂, mleko i jego przetwory 2 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Produkty pochodzenia mlecznego s膮 niezwykle istotnym sk艂adnikiem prawid艂owej diety dzieci. Zawarty w nich wap艅 zbawiennie wp艂ywa na uk艂ad kostny. Wap艅 zawarty w nabiale, jest tak偶e niezwykle istotnym sk艂adnikiem prawid艂owo skomponowanej diety nastolatk贸w, kobiet i starszych ludzi.

Zreszt膮 ka偶dy z nas potrzebuje wapnia, by wzmocni膰 swoje ko艣ci. Ale w du偶ych ilo艣ciach jest on potrzebny m艂odzie偶y i doros艂ym powy偶ej 50 roku 偶ycia. Jednak nale偶y zwr贸ci膰 uwag臋, by wybiera膰 mleko i produkty mleczne o ograniczonej zawarto艣ci t艂uszcz贸w, by w ten spos贸b unikn膮膰 nadmiaru nasyconych kwas贸w t艂uszczowych.

Warto zwr贸ci膰 uwag臋 na fakt, 偶e produkty mleczne dostarczaj膮 zbawiennych dla naszego organizmu kwas贸w omega 3. S膮 one tak samo dobrze przyswajalne i tolerancyjne dla organizmu, jak dost臋pne na rynku produkty omega 3.

Z zakupem nabia艂u o obni偶onej zawarto艣ci t艂uszczu nie powinno by膰 problemu. W sklepach bez problemu mo偶emy znale藕膰 mleko i jego przetwory o r贸偶nej zawarto艣ci t艂uszczu. Mleko, 艣mietana i twarogi o obni偶onej zawarto艣ci t艂uszczu pozwalaj膮 na spo偶ywanie nabia艂u nawet przez osoby borykaj膮ce si臋 z nadwag膮, dla kt贸rych odchudzanie sta艂o si臋 warto艣ci膮 pierwszorz臋dn膮, lub osoby przestrzegaj膮ce diety ze wzgl臋du na chorob臋.

Niestety, produkty mleczne nie mog膮 by膰 spo偶ywane przez wszystkich. S膮 osoby, kt贸re uczulone s膮 na niekt贸re sk艂adniki mleka i produkt贸w pochodzenia mlecznego. Dla takich os贸b wyprodukowano odpowiedniki mleka i jego produkt贸w, kt贸re nie zawieraj膮 uczulaj膮cych sk艂adnik贸w, ale niestety, nie smakuj膮 te偶 jak prawdziwy nabia艂.

Ka偶dy z nas powinien zadba膰, by w jego codziennej diecie znalaz艂y si臋 produkty mleczne. S膮 one nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe.

Napoje mleczne

Napoje mleczne s膮 doskona艂膮 alternatyw膮 dla mleka.

Fermentowane napoje mleczne, do kt贸rych zaliczamy jogurty, kefiry, zsiad艂e mleko i ma艣lank臋, polecane s膮 przede wszystkim tym osobom, kt贸re cierpi膮 na nietolerancj臋 laktozy, czyli cukru mlecznego.

Jogurt naturalny powstaje w wyniku z艂o偶onego procesu fermentacji mleka pasteryzowanego z dodatkiem 偶ywych kultur bakterii i innych substancji, takich jak mleko w proszku czy substancje smakowe. Bakterie te hamuj膮 rozw贸j bakterii chorobotw贸rczych, w naturalny spos贸b wzmacniaj膮 b艂on臋 艣luzow膮, 艂agodz膮 dolegliwo艣ci jelitowe, dzia艂aj膮 przeciwzapalnie i wzmacniaj膮 uk艂ad odporno艣ciowy. Jogurt jest 藕r贸d艂em 艂atwo przyswajalnego bia艂ka, a tak偶e wapnia, fosforu, potasu i witamin z grupy B. Jego spo偶ycia wp艂ywa na zmniejszenia wch艂aniania cholesterolu.

Natomiast zsiad艂e mleko, zwane inaczej kwa艣nym mlekiem, powstaje ze 艣wie偶ego mleka poddanego naturalnemu procesowi fermentacji. Mleko to posiada w艂a艣ciwo艣ci od偶ywcze i zdrowotne. Ma pozytywny wp艂yw na flor臋 bakteryjn膮 przewodu pokarmowego, zawiera tak偶e dobrze przyswajalny wap艅 i witaminy z grupy B.

Do napoj贸w mlecznych nale偶y tak偶e kefir. Mleko, z kt贸rego powstaje, poddawane jest najpierw pasteryzacji, a nast臋pnie ukwaszaniu. Spo偶ycie kefiru ma pozytywny wp艂yw na regulacj臋 proces贸w przemiany materii, odbudowuje flor臋 bakteryjn膮 przewodu pokarmowego, a tak偶e 艂agodzi skutki zatru膰 pokarmowych. Kefir usprawnia tak偶e procesy przyswajania bia艂ka i wapnia, obni偶a ci艣nienie t臋tnicze i poziom cholesterolu we krwi. Hamuje tak偶e rozw贸j bakterii chorobotw贸rczych w przewodzie pokarmowym, a tak偶e dostarcza organizmowi witamin, g艂贸wnie z grupy B. Dodatkowym atutem kefiru, jest jego zdolno艣膰 do rozk艂adania zwi膮zk贸w rakotw贸rczych, kt贸re przyswajane s膮 przez organizm wraz z 偶ywno艣ci膮.

Ma艣lanka powstaje w wyniku poddania oddzielonego mlecznego p艂ynu od zma艣lonej 艣mietany, procesowi homogenizacji, pasteryzacji i ukierunkowanej fermentacji. Ma艣lanka ma ni偶szy poziom t艂uszczu i jest 艂atwiej trawiona ni偶 s艂odkie mleko. Wzmacnia system immunologiczny, wp艂ywa tak偶e na wydzielanie sok贸w trawiennych i perystaltyk臋 jelit.

Przetwory mleczne - nabia艂, mleko i jego przetwory 3 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Wszystkie te napoje wyst臋puj膮 tak偶e w odmianach owocowych, warzywnych i zio艂owych.

Sery i twaro偶ki

Ser i twaro偶ek, to produkty zaliczane do nabia艂u. Wykonane s膮 na bazie mleka krowiego, jednak coraz cz臋艣ciej mo偶emy spotka膰 si臋 w sklepach tak偶e z serem i twaro偶kiem wykonanym na bazie mleka koziego lub owczego.

Producenci nabia艂u oferuj膮 szerok膮 gam臋 ser贸w r贸偶nego rodzaju, zar贸wno ser贸w 偶贸艂tych, bia艂ych, jak i topionych.

Sery 偶贸艂te, w por贸wnaniu ze wszystkimi przetworami mlecznymi, zawieraj膮 najwi臋ksz膮 ilo艣膰 wapnia. Jego ilo艣膰 mo偶e by膰 a偶 od 6 do 10 razy wi臋ksza, ni偶 ta w serach twarogowych. Taka sytuacja jest wynikiem zastosowania innych proces贸w technologicznych podczas ich produkcji. Jednak ser 偶贸艂ty zawiera du偶o wi臋cej t艂uszczu, od 30 nawet do 80 %, przez co nie powinien by膰 zbyt cz臋sto spo偶ywany przez osoby z podwy偶szonym cholesterolem.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Terapie ukierunkowane molekularnie (terapie celowane)

Podobn膮 ilo艣膰 t艂uszczu, co sery 偶贸艂te, zawieraj膮 sery topione, jednak zawieraj膮 one mniejsz膮 ilo艣膰 wapnia. S膮 one tak偶e bogatszym 藕r贸d艂em fosforanu. Fosfor wraz z wapniem reguluje procesy mineralizacji ko艣ci, przy czym jego obecno艣膰 jest niezb臋dna do zapewnienia optymalnego wch艂aniania wapnia.

Podobnie jak w przypadku mleka, tak偶e sery mo偶na zakupi膰 w zale偶no艣ci od upodoba艅, albo t艂uste, albo o obni偶onej zawarto艣ci t艂uszczu. Oczywi艣ci zawarto艣膰 t艂uszczu wp艂ywa przede wszystkim na ilo艣膰 kalorii. Opakowanie serka typu 鈥濬romage鈥 naturalny, dostarcza 30329,7 kalorii, plaster serka Rokpol pe艂not艂ustego, to 1148,9 kalorii. Plaster sera pe艂not艂ustego, w zale偶no艣ci od firmy, dostarcza od 876 do 1068 kalorii.

Przetwory mleczne - nabia艂, mleko i jego przetwory 4 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Plaster sera t艂ustego, jest mniej kaloryczny i dostarcza oko艂o tysi膮ca kalorii.

Dwudziestogramowa porcja serka topionego, jest mniej kaloryczna i dostarcza oko艂o 600 kalorii. Mniej kaloryczny jest ser typu 鈥濬eta鈥. Plaster takiego sera to niewiele ponad 400 kalorii. Opakowanie stupi臋膰dziesi臋ciogramowego serka twarogowego homogenizowanego pe艂not艂ustego dostarcza prawie 25000 kalorii.

Do wyboru mamy tak偶e mniej kaloryczne serki twarogowe t艂uste, p贸艂t艂uste i chude. Szczeg贸lnie dzieci przepadaj膮 za serkami homogenizowanymi owocowymi.

Sery 偶贸艂te i twaro偶ki s膮 doskona艂膮 propozycj膮 na 艣niadanie, dostarczaj膮c膮 du偶o energii i wapnia.

艢mietany

艢mietany, to jednym z produkt贸w, kt贸re zaliczamy do nabia艂u.

艢mietana i 艣mietanka spo偶ywcza to produkty, kt贸re otrzymywane s膮 z mleka i wzbogacone s膮 w dodatkowy t艂uszcz o zawarto艣ci powy偶ej 9%.

艢mietan臋 i 艣mietank臋 otrzymuje si臋 przez odwirowanie mleka pe艂nego do znormalizowanej zawarto艣ci, poddanie pasteryzacji i homogenizacji. Pasteryzacja 艣mietanki przeprowadzana jest w temperaturze 93-95掳C w sposobie momentalnym lub przez kilkana艣cie sekund w temperaturze 85掳C.

Podstawowym produktem otrzymywanym z mleka jest 艣mietanka. Dopiero z niej, poprzez poddanie jej procesowi ukwaszania przy udziale bakterii kwasu mlekowego, powstaje 艣mietana.

艢mietank臋 przeznaczon膮 do produkcji 艣mietany poddaje si臋 pasteryzacji w sposobie momentalnym w temperaturze 95掳C. Proces ten przeprowadzany jest po to, by wyja艂owi膰 po偶膮dane zmiany bia艂kowe i zahamowa膰 utlenianie t艂uszcz贸w.

W sklepach mo偶emy znale藕膰 wiele rodzaj贸w 艣mietany i 艣mietanki, kt贸re r贸偶ni膮 si臋 zawarto艣ci膮 t艂uszczu. Mamy wi臋c 艣mietank臋 do kawy o zawarto艣ci t艂uszczu nie mniejszej ni偶 9%.

Znale藕膰 mo偶emy tak偶e 艣mietan臋 spo偶ywcz膮 o zawarto艣ci t艂uszczu 18% zwyk艂膮, ukwaszona i sterylizowana, czyli utrwalona termicznie. 艢mietana i 艣mietanka 24-28% t艂uszczu przeznaczona jest do zma艣lania. Jest to produkt wyj艣ciowy do produkcji mas艂a. W sklepach mo偶emy znale藕膰 tak偶e 艣mietan膮 o zawarto艣ci t艂uszczu nie mniejszej ni偶 30%.

Najmniej kalorii ma 艣mietanka do kawy. 艁y偶ka takiej 艣mietanki to niewiele ponad 100 kalorii. 艢mietana 12% to prawie 300 kalorii w jednej 艂y偶ce, a 艂y偶ka 艣mietany 18%, to nieco ponad 400 kalorii. Najwi臋cej kalorii zawiera 艣mietanka kremowa 30%, w jednej 艂y偶ce ma ich prawie 700.

Przetwory mleczne - nabia艂, mleko i jego przetwory 5 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

艢mietana i 艣mietanka sprzedawana jest w butelkach szklanych zamkni臋tych zakrywk膮 z folii aluminiowej, w kubkach plastikowych lub opakowaniach kartonowych. 艢mietana i 艣mietanka wykorzystywana jest przede wszystkim do zup, sos贸w, czasem sa艂atek, napoj贸w, koktajl贸w. 艢mietana 30% u偶ywana jest tak偶e do produkcji s艂odkich mas do ciast.

Mleko

Mleko, to podstawowy sk艂adnik, na bazie kt贸rego tworzy si臋 r贸偶ne produkty, zwane og贸lnie nabia艂em. Mleko jest tak偶e podstaw膮 do wielu smacznych da艅, takich jak nale艣niki, zupy mleczne czy budy艅.

Mleko, a tak偶e r贸偶norodne napoje mleczne, 艣mietana i sery powinny znale藕膰 si臋 w ka偶dej prawid艂owej diecie. Du偶a zawarto艣膰 wapnia sprawia, 偶e mleko jest doskona艂ym, naturalnym, czyli 艂atwo przyswajalnym 藕r贸d艂em tego pierwiastka, kt贸re jest niezb臋dny do prawid艂owego rozwoju uk艂adu kostnego. Dlatego te偶 organizowane s膮 kampanie reklamowe z udzia艂em znanych i cenionych ludzi sportu, muzyki i filmu, by nak艂oni膰 dzieci do picia mleka. Zacz臋to tak偶e rozdawa膰 kartoniki z mlekiem w szko艂ach, by ka偶de dziecko mog艂o codziennie wypi膰 porcje mleka.

呕ywno艣膰 mleczna, opr贸cz wapnia, mleko zawiera tak偶e sk艂adniki mineralne, witaminy D i A oraz te z grupy B, zaopatruje nasz organizm tak偶e w bia艂ko, kt贸re jest podstawowym budulcem kom贸rek i tkanek oraz w w臋glowodany, dostarczaj膮ce naszemu organizmowi energii.

Spo偶ywanie mleka zapobiega osteoporozie, pomaga w leczeniu chor贸b metabolicznych, korzystnie wp艂ywa na obni偶enie 鈥瀦艂ego鈥 cholesterolu i nadci艣nienie t臋tniczego. Niestety, nie wszyscy mog膮 spo偶ywa膰 mleko, gdy偶 uczuleni s膮 na niekt贸re jego sk艂adniki.

Cz臋sto boimy si臋, 偶e pij膮c mleko, kt贸re zawiera w du偶a ilo艣膰 t艂uszczu, mo偶emy przybra膰 na wadze. Jednak w sklepach mo偶na bez problemu naby膰 mleko o r贸偶nej zawarto艣ci t艂uszczu i tym samym nie pozbawia膰 si臋 przyjemno艣ci jego picia.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Wiosna! Co robi膰 aby uchroni膰 si臋 przed infekcjami?

Oczywi艣cie najwi臋cej kalorii posiada mleko zag臋szczone s艂odzone. Jedna jego porcja (30 g), to a偶 3268 kalorii. Nieco mniej kaloryczne jest mleko nies艂odzone, kt贸rego porcja dostarcza 392,3 kcal. Alternatyw膮 dla mleka zag臋szczonego jest mleko o niskiej zawarto艣ci t艂uszczu. W zale偶no艣ci od upodoba艅 mamy do wyboru mleko o zawarto艣ci t艂uszczu: 3,5%, 3,2%, 2%, 1,5% i 0,5%. Jedna szklanka takiego napoju dostarcza, odpowiednio: 1287, 1226.4, 1024, 943 i 781 kalorii. Dla tych, kt贸rzy nie lubi膮 mleka krowiego, albo chc膮 sobie urozmaici膰 mleczn膮 diet臋, alternatyw膮 jest mleko kozie lub mleko owcze.

Przetwory mleczne - nabia艂, mleko i jego przetwory 6 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Mleko jest nie tylko smacznym, ale przede wszystkim zdrowym napojem.

Mleko kozie i mleko owcze

Mleko kozie cieszy si臋 coraz wi臋ksz膮 popularno艣ci膮. Zapotrzebowanie na mleko kozie stale ro艣nie, mimo jego dosy膰 wysokiej ceny, zyskuje sobie coraz wi臋ksz膮 liczb臋 zwolennik贸w.

Cho膰 najwi臋ksz膮 popularno艣膰 zyska艂o mleko krowie, to w艂a艣nie to pochodz膮ce od kozy jest jednym z najstarszych pokarm贸w cz艂owieka. Na rynku dost臋pne s膮 tak偶e sery, twaro偶ki i jogurty wytworzone na bazie tego mleka.

Mleko kozie, w przeciwie艅stwie do mleka krowiego, ma lekko 偶贸艂te zabarwienie i korzenny, nieco s艂ony smak. Pod wzgl臋dem sk艂adu, przypomina ono mleko krowie, jednak jest ono bardziej kaloryczne. Szklanka takiego napoju dostarcza 1368,2 kalorii.

Mleko kozie zawiera wi臋ksz膮 ilo艣膰 soli mineralnych, g艂贸wnie wapnia, fosforu, potasu i chloru, a tak偶e wi臋cej t艂uszczu i bia艂ka. W zamian za to, mleko kozie ma mniejsz膮 ilo艣膰 kwasu foliowego i witaminy B12, co przy d艂ugotrwa艂ym jego spo偶ywaniu mo偶e doprowadzi膰 do anemii.

Mleko kozie zawiera za to tak膮 sam膮 ilo艣膰 witaminy A, ale jest ona w postaci karotenu, kt贸ry zabarwia to mleko na kremowy kolor. Mleko to jest 艂atwiej trawione przez nas organizm, gdy偶 zawarte w nim kuleczki t艂uszczu s膮 mniejsze ni偶 w mleku krowim. Dzi臋ki rozproszeniu t艂uszczu nie zbiera si臋 ono na powierzchni mleka, tylko r贸wnomiernie si臋 w nim rozk艂ada.

Mleko kozie, w por贸wnaniu do mleka krowiego, w wi臋kszym stopniu wp艂ywa na rozw贸j w przewodzie pokarmowym bakterii, kt贸re chroni膮 przed gro藕nymi zatruciami i chorobami. Mleko kozie, w wi臋kszo艣ci przypadk贸w, mo偶e by膰 spo偶ywane przez osoby uczulone na bia艂ko zawarte w mleku krowim, gdy偶 jest ono gatunkowo inne, jednak nie nadaje si臋 ono do karmienia niemowl膮t.

Natomiast mleko owcze w znacznym stopniu r贸偶ni si臋 od mleka krowiego. Zawiera ono dwa razy wi臋cej t艂uszczu i bia艂ka, natomiast posiada ni偶sz膮 zawarto艣膰 wody. Mleko owcze, ze wzgl臋du na sw贸j specyficzny zapach, nie jest ch臋tnie spo偶ywane. Najlepiej smakuje wtedy, gdy zrobi si臋 z niego ser.

Mleko to, ze wzgl臋du na wysok膮 zawarto艣膰 bia艂ka i t艂uszczu, nie jest odpowiednim produktem dla dzieci.

Dzienne spo偶ycia nabia艂u

Nabia艂, a przede wszystkim mleko powinny znale藕膰 si臋 w codziennym menu ka偶dego cz艂owieka, niezale偶nie od wieku i p艂ci. Oczywi艣cie, ze wzgl臋du na du偶膮 zawarto艣膰 bia艂ka i wapnia, na codzienne spo偶ywanie mleka lub napoj贸w mlecznych, a tak偶e jego przetwor贸w, powinny zwr贸ci膰 szczeg贸ln膮 uwag臋 dzieci i osoby po 50 roku 偶ycia.

Wap艅 zawarty w nabiale korzystnie wp艂ywa na uk艂ad kostny. Niedob贸r tego sk艂adnika w okresie dojrzewania sprawia, 偶e ko艣ci s膮 s艂abo zmineralizowane i przez to s膮 艂amliwe, a u os贸b doros艂ych, nara偶one na osteoporoz臋.

Specjali艣ci od zdrowego od偶ywiania zalecaj膮, by ka偶dego dnia spo偶ywa膰 co najmniej dwie pe艂ne szklanki mleka lub tyle samo napoj贸w mlecznych, takich jak kefir czy jogurt, a tak偶e 1-2 plasterki ser贸w.

Osoby doros艂e i m艂odzie偶 powinni pi膰 mleko o obni偶onej zawarto艣ci t艂uszczu, od 1,5-2%, gdy偶 zawiera ono zbli偶on膮 do mleka pe艂not艂ustego ilo艣膰 witamin A, D i E rozpuszczalnych w t艂uszczach, a jednocze艣nie dostarcza tyle samo bia艂ka, wapnia i witaminy B.

Instytut 呕ywno艣ci i 呕ywienia okre艣li艂 dzienne spo偶ycie mleka w przypadku, gdy jest ono jedynym 藕r贸d艂em wapnia. W celu pokrycia dobowego zapotrzebowania na ten sk艂adnik dzieci w wieku 1-3 lat powinny wypija膰 3,4 szklanki mleka, dzieci maj膮ce 4-6 lat, 3,6 szklanki, a dzieci w wieku 7-12 lat, 3,8 szklanki tego napoju.

Ch艂opcy w wieku 13-20 lat, by pokry膰 dzienne zapotrzebowanie na wap艅, musz膮 wypi膰 4,6 szklanki mleka dziennie, a dziewcz臋ta w tym samym wieki 4,4 szklanki.

M臋偶czy藕ni do 46 roku 偶ycia potrzebuj膮 3,8 szklanki mleka, a kobiety do 59 roku 偶ycia 3,6 szklanki. Osoby w podesz艂ym wieku powinny dziennie spo偶ywa膰 3,2 szklanki mleka.

Najwi臋cej mleka powinny wypija膰 kobiety ci臋偶arne. Optymalne dzienne spo偶ycie tego napoju to 6 szklanek.

Je艣li kto艣 jednak nie przepada za mlekiem krowi, mo偶e zast膮pi膰 go bardziej kalorycznym mlekiem kozim lub napojami mlecznymi, a tak偶e serkiem twarogowym.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Stres: czy stres mo偶e zabi膰? Jak pokona膰 stres?

Zar贸wno napoje mleczne, jak serki twarogowe zakupi膰 mo偶na w wielu smakach owocowych i warzywnych, dzi臋ki czemu mo偶na urozmaici膰 swoj膮 diet臋. Owocowe, mleczne desery, takie jak serki homogenizowane czy jogurty, czy budynie, s膮 tak偶e smacznym i zdrowym daniem ch臋tnie spo偶ywanym przez dzieci.

Przetwory mleczne - nabia艂, mleko i jego przetwory 7 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Dieta mleczna

Dieta mleczna dostarcza naszemu organizmowi wiele witamin i mikroelement贸w, jednak ca艂y czas budzi zastrze偶enia.

Mleko mo偶e by膰 stosowane jako dodatek do da艅 g艂贸wnych lub jako ich g艂贸wny sk艂adnik. Odchudzaj膮ca dieta mleczna nie jest przeznaczona dla os贸b, kt贸re mleka nie lubi膮.

Mleczny spos贸b odchudzania nie stosuje si臋 ci膮gle, lecz tylko w trybie tygodniowym 鈥 od poniedzia艂ku do czwartku. W pozosta艂e dni mo偶na stosowa膰 j膮 modyfikowa膰, jednak w granicach rozs膮dku. Najwa偶niejszymi zaleceniami tej diety s膮 ograniczenie s艂odyczy, t艂uszcz贸w i w臋glowodan贸w, a tak偶e jedzenie po艂owy tego co zwykle.

W trakcie stosowania tej diety, powinno si臋 zjada膰 dziennie przynajmniej jeden posi艂ek sk艂adaj膮cy si臋 z mleka, napoj贸w mlecznych, sera lub twarogu. Zaleca si臋 tak偶e spo偶ywanie bulion贸w warzywnych, napoj贸w z dodatkiem kakao, miodu. Zalecanymi daniami z mleka nie s膮 owsianki, muesli czy kaszki, lecz przyk艂adowo du偶e ilo艣ci chudego sera z dodatkiem naturalnego jogurtu i miodu.

Mleko, mimo 偶e pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wap艅 i dostarcza organizmowi wielu witamin i soli mineralnych, jest jednak niech臋tnie polecane przez dietetyk贸w jako skuteczna dieta odchudzaj膮ca. Wed艂ug niekt贸rych badaczy dostarcza ono organizmowi zbyt wiele zwierz臋cego bia艂ka, co sprzyja podnoszeniu si臋 鈥瀦艂ego鈥 cholesterolu. Inni natomiast twierdz膮, 偶e mleko w艂a艣nie obni偶a jego poziom we krwi.

Naukowcy twierdz膮 tak偶e, 偶e szczeg贸lnie dobroczynny wp艂yw maj膮 napoje mleczne, szczeg贸lnie produkty fermentowane, kt贸re zapobiegaj膮 tak偶e powstawaniu nadci艣nienia.

Wiele os贸b unika mleka lub zast臋puje je mlekiem kozim, owczym lub sojowym z obawy przed alergi膮 na mleko. Tymczasem badania wykaza艂y, 偶e Polacy cz臋艣ciej uczuleni s膮 na bia艂ka jaj, seler, ryby czy orzechy ni偶 na mleko krowie, a ameryka艅scy naukowcy dowiedli, 偶e mleko sojowe znacznie cz臋艣ciej wywo艂uje reakcje alergiczne.

Tak jak we wszystkim, tak偶e w spo偶yciu mleka nale偶y zachowa膰 umiar i zdrowy rozs膮dek. Jego nadmiar mo偶e pogarsza膰 stan naczy艅 krwiono艣nych, zwi臋kszy膰 ryzyko chor贸b cywilizacyjnych, ogranicza膰 wch艂anianie wapnia i obci膮偶y膰 nerki i w膮trob臋.

Dlatego te偶 zanim zaczniemy stosowa膰 diet膮 mleczn膮, nale偶y uda膰 si臋 do dietetyka, kt贸ry ustali przyk艂adowy jad艂ospis dostosowany do naszego wieku, wagi, wzrostu i p艂ci.

Alergia na mleko

Mleko krowie zapewniaj膮 prawid艂owy rozw贸j uk艂adu kostnego u dzieci. Jednak nie wszystkie dzieci mog膮 spo偶ywa膰 mleko. Jego spo偶ywanie uniemo偶liwia alergia na bia艂ko mleka krowiego, kt贸ra jest najcz臋艣ciej wyst臋puj膮c膮 postaci膮 alergii na pokarmy.

Najcz臋艣ciej z tego rodzaju alergi膮 spotykamy si臋 w okresie niemowl臋cym i wczesnego dzieci艅stwa. Uczulenie to ust臋puje przewa偶nie oko艂o 2-3 roku 偶ycia.

Objawy kliniczne alergii s膮 r贸偶norodne i mog膮 dotyczy膰 wielu narz膮d贸w i uk艂ad贸w. Najcz臋stszymi objawami s膮: wypryski niemowl臋ce, pokrzywka, obrz臋k naczynioruchowy czy te偶 atopowe zapalenie sk贸ry. Mog膮 pojawi膰 si臋 tak偶e objawy astmy, nawracaj膮cego zapalenia oskrzeli, zapalenie b艂ony 艣luzowej nosa, ucha 艣rodkowego i krtani, biegunka, nudno艣ci, wymioty, kolka brzuszna, obfite ulewanie, krwawienie z przewodu pokarmowego, zaparcia.

Alergia na mleko krowie mo偶e doprowadzi膰 do wielu powik艂a艅, takich jak niedokrwisto艣膰, zaburzenia w od偶ywianiu i wzrastaniu, upo艣ledzenie uwapnienia ko艣ci, niepok贸j, pobudzenie i drgawki, gor膮czka, a tak偶e wiele innych powik艂a艅, ze wstrz膮sem anafilaktycznym w艂膮cznie.

Wstrz膮s anafilaktyczny wyst臋puje czasem u dzieci, kt贸re, karmione wcze艣niej piersi膮 lub mieszankami mlekozast臋pczymi, nagle zacz臋艂y by膰 karmione krowim mlekiem. Wstrz膮s objawia si臋 obrz臋kiem warg, j臋zyka i krtani, skurczem oskrzeli, duszno艣ciami, pokrzywk膮 wyst臋puj膮c膮 na sk贸rze, pogorszeniem stanu og贸lnego dziecka, spadkiem ci艣nienia krwi, utrat膮 艣wiadomo艣ci, zapa艣ci膮, drgawkami i mo偶e doprowadzi膰 nawet do zgonu dziecka.

By rozpozna膰 alergi臋 na bia艂ko zawarte w krowim mleku, nale偶y przede wszystkim obserwowa膰 dziecko czy nie wyst臋puj膮 u niego jakie艣 objawy po spo偶yciu mleka. Nast臋pnie przeprowadza si臋 badania i testy alergiczne, kt贸re jednoznacznie potwierdz膮 lub odrzuc膮 hipotez臋 o alergii.

Leczenie takiej alergii polega przede wszystkim na eliminacj膮 mleka krowiego z diety dziecka, w skrajnych przypadkach, gdy karmione jest ono piersi膮, tak偶e z diety matki. Mo偶na tak偶e wprowadzi膰 dziecku mieszanki eliminacyjne: hydrolizaty kazeiny lub bia艂ek serwatkowych mleka, albo preparaty sojowe.

Leczenie farmakologiczne polega zwykle na podawaniu lek贸w, kt贸re maj膮 opanowa膰 objawy alergii.

Przeczytaj tak偶e:

Kuchnia afryka艅ska: ostre przepisy z czarnego l膮du

Poprzedni wpis

Zdrowe odchudzanie – dietetyka, zdrowy i aktywny styl 偶ycia

Nast臋pny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemios艂em w r臋ku na co dzie艅 szef kontroli jako艣ci w brytyjskim oddziale Amazona. W niedalekiej przysz艂o艣ci planuje zrealizowa膰 m艂odzie艅cze marzenia i napisa膰 ksi膮偶k臋.

Na pewno zainteresuj膮 Ci臋 jeszcze:

Komentarze - masz co艣 do napisania? Zostaw prosz臋 informacje.

Pozostaw komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *