Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smak贸w kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne 1 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl
Lifestyle 馃敟Gotowanie i pieczenie 馃懇鈥嶐煃Kuchnnia 艣wiata 馃懇鈥嶐煃

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smak贸w kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne

P艂askowy偶e i r贸wniny 偶yznej gleby utworzone przez wygas艂e ju偶 wulkany, pokryte 艣niegiem g贸ry i rw膮ce rzeki nadaj膮 si臋 na bogaty i r贸偶norodny st贸艂.

Tradycyjne tureckie potrawy w mniejszym stopniu opieraj膮 si臋 na przyprawach, a bardziej na smacznych, 艣wie偶ych sk艂adnikach, walcowanych, ugniatanych, kszta艂towanych i gotowanych do perfekcji z trosk膮, po艣wi臋ceniem i pasj膮.

W rzeczywisto艣ci Turcy kochaj膮 swoje jedzenie tak bardzo, 偶e pisz膮 nawet o nim piosenki: 鈥濪omates, biber, patlican鈥 anatolijskiej gwiazdy rocka Barisa Manco mo偶na przet艂umaczy膰 jako 鈥濸omidory, pieprz, bak艂a偶an鈥.

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smak贸w kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne 2 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Tureckie dania domowej roboty

Specyficzne smaki w r贸偶nych regionach Turcji przyczyniaj膮 si臋 do z艂o偶ono艣ci kuchni tego kraju. Dost臋pno艣膰 r贸偶nych tureckich potraw w niekt贸rych regionach r贸wnie偶 pomog艂a w ukszta艂towaniu 偶ywno艣ci wsp贸lnej dla tego konkretnego obszaru. Na przyk艂ad wschodni region Morza Czarnego nie jest odpowiedni do produkcji pszenicy ze wzgl臋du na obfite opady deszczu; dlatego mieszka艅cy opracowali dania oparte g艂贸wnie na kukurydzy i m膮ce kukurydzianej. Podobnie region po艂udniowo-wschodniej Anatolii s艂ynie z kebab贸w ze wzgl臋du na obfit膮 hodowl臋 zwierz膮t. Region Morza Egejskiego, znany z produkcji oliwek, s艂ynie z pysznych da艅 warzywnych i zi贸艂 z oliwy z oliwek ; podczas gdy wypieki s膮 monopolem Tracji.

Gdziekolwiek si臋 obr贸cisz w Turcji, znajdziesz co艣 pysznego do jedzenia, w tym streetfood, takie jak kr膮偶ki chleba pokryte ziarnami sezamu; sma偶one w g艂臋bokim t艂uszczu ma艂偶e z sosem bogatym w czosnek; ciep艂e pra偶one migda艂y i orzechy pistacjowe; ciastka sk膮pane w syropie; boskie mleczne desery i lody do 偶ucia.

W wielu restauracjach i kawiarniach ulicznych mo偶na zje艣膰 stylowe bak艂a偶any faszerowane, grillowane lub sma偶one na niezliczone sposoby; pikantne sa艂atki i dipy jogurtowe mocno doprawione czosnkiem.

W ka偶dym mie艣cie i miasteczku znajduje si臋 targ, na kt贸rym mo偶na znale藕膰 mn贸stwo 艣wie偶ych produkt贸w sezonowych, takich jak pulchne oliwki i chrupi膮ce pikle, 艣wie偶e figi, rubinowo-czerwone granaty, soczyste dojrza艂e brzoskwinie, ostre przyprawy i 艣wie偶e zio艂a li艣ciaste, kt贸re s膮 sprzedawane w formie p臋czk贸w kwiat贸w.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Drinki z whisky - 3 znane i cenione drinki Godfather, Manhattan i Apple Jamy

STANBUL, CENTRUM KULINARNE

Aby poczu膰 smak Turcji, warto odwiedzi膰 Stambu艂. Wszystkie drogi prowadz膮 do tego majestatycznego miasta i wielu Turk贸w przybywa tu z ca艂ego kraju, zabieraj膮c ze sob膮 w艂asne tradycje kulinarne i lokalne smaki. Dzi臋ki temu miasto jest wyj膮tkowe, nie przestaje zaskakiwa膰 i kusi膰, gdy偶 skupia w sobie sk艂adniki, techniki i dania z nawet najodleglejszych zak膮tk贸w kraju.

Stambu艂 zawsze przyci膮ga艂 du偶膮 liczb臋 migrant贸w z innych cz臋艣ci Turcji, przenosz膮cych si臋 do miasta w poszukiwaniu pracy. Z tego powodu Stambu艂 sta艂 si臋 kulturalnym sercem Turcji, dziel膮c si臋 najsmaczniejszymi tureckimi potrawami z ka偶dego regionu w swojej wyj膮tkowej kuchni.

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smak贸w kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smak贸w kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne

Targ przypraw w StambuleDzie艅 i noc Stambu艂 t臋tni 偶yciem, z nieko艅cz膮cym si臋 ruchem ulicznym i wodnym, tr膮bieniem klakson贸w, dono艣nym nawo艂ywaniem do modlitwy i kusz膮cym zapachem gotowanego jedzenia na ka偶dej ulicy. Mo偶na tu skosztowa膰 czerwonej papryki z Gaziantep, cierpkich zielonych oliwek z Bodrum, suszonych moreli z Kapadocji, pilawu z sardeli z Trabzon, pikantnych kebab贸w z Adany, lekko halucynogennego miodu z Karsu (od pszcz贸艂 偶ywi膮cych si臋 makiem lekarskim) oraz kusz膮cy wyb贸r koj膮cych, kremowych deser贸w mlecznych i soczystych, syropowych wypiek贸w, kt贸re wywodz膮 si臋 z kuchni Pa艂acu Osma艅skiego i ciesz膮 si臋 popularno艣ci膮 do dzi艣.

Historia kulinarna czerpi膮ca z wieloletniej tradycji

Pierwsi przodkowie wsp贸艂czesnych Turk贸w wywodz膮 si臋 z g贸r A艂taj w Azji 艢rodkowej, sk膮d przedostali si臋 do Anatolii, spotykaj膮c i przyjmuj膮c po drodze r贸偶ne tradycje kulinarne. Niekt贸re z nich opiera艂y si臋 na wykorzystaniu produkt贸w zwierz臋cych, takich jak mleko i mi臋so koni, a tak偶e wielu r贸偶nych dzikich zwierz膮t, na kt贸re polowano.Podobnie jak inne plemiona koczownicze tamtego okresu, pierwsi Turcy r贸wnie偶 piekli prza艣ny chleb z m膮ki pszennej i pili ayran, nap贸j jogurtowy, oraz k谋m谋z, sfermentowany trunek wytwarzany z mleka ich klaczy.Kiedy ci koczownicy przybyli do Anatolii oko艂o X wieku, region ten mia艂 ju偶 w艂asne bogate dziedzictwo kulinarne, na kt贸re wp艂yw mieli Hetyci, Rzymianie, Bizantyjczycy, Arabowie, Mongo艂owie i krzy偶owcy, kt贸rzy przeszli przez ten region. Spu艣cizn膮 tych wp艂yw贸w by艂a kuchnia wykorzystuj膮ca 艂atwo dost臋pn膮 fasol臋, pszenic臋 i soczewic臋, kt贸re gotowano na oleju ro艣linnym.Pierwsi Turcy przyj臋li i dalej rozwijali t臋 kuchni臋, 艂膮cz膮c swoje w艂asne cechy i techniki kulinarne z tymi ju偶 obecnymi w regionie. Dowody tej wczesnej kuchni tureckiej mo偶na nadal znale藕膰 w艣r贸d spo艂eczno艣ci kaza艅skiej i tatarskiej w 艣rodkowej Anatolii. Zachowa艂o si臋 tu wiele wczesnych potraw, w tym mant谋, ciasto makaronowe, yufka, cienkie p艂aty p艂askiego chleba i tarhana, sfermentowany suszony twar贸g, z kt贸rego przyrz膮dza si臋 tradycyjn膮 zup臋.

Turcja obfituje w 艣wie偶e i soczyste warzywa i owoce. Kr贸lem warzyw w tym kraju jest bak艂a偶an

Posi艂ki i zwyczaje kulinarne w Turcji

Chocia偶 kuchnia i kuchnia Turcji s膮 nieuchronnie kszta艂towane przez zr贸偶nicowane po艂o偶enie geograficzne i klimat, mo偶na powiedzie膰, 偶e burzliwa historia kraju r贸wnie偶 odegra艂a kluczow膮 rol臋 w kszta艂towaniu kuchni. Ci膮gle zmieniaj膮ce si臋 tradycje kulinarne uciele艣niaj膮 wiele kultur, kt贸re na przestrzeni wiek贸w mia艂y wp艂yw na 偶ycie Turk贸w. Nale偶膮 do nich staro偶ytne praktyki perskie i arabskie przekazywane z pokolenia na pokolenie; wp艂ywy islamu i Imperium Osma艅skiego, a wsp贸艂czesny rozw贸j urbanizacji i turystyki.

Turcy osma艅scy jedli dwa posi艂ki dziennie. Pierwszy posi艂ek, kt贸ry jedli od rana do po艂udnia, bardziej przypomina艂 brunch. Drugi posi艂ek dnia spo偶ywali o ka偶dej porze od p贸藕nego popo艂udnia do wieczora; posi艂ek ten sk艂ada艂 si臋 z da艅 mi臋snych podawanych z dodatkami warzywnymi i ro艣linami str膮czkowymi, takimi jak faszerowany bak艂a偶an lub pilaw z kaszy bulgur z warzywami.

Obecnie w Turcji wi臋kszo艣膰 rodzin spo偶ywa 3 posi艂ki dziennie.

艢niadania w dni powszednie s膮 proste i szybkie, ale 艣niadania weekendowe, na kt贸re spotyka si臋 ca艂a rodzina, s膮 du偶e i sk艂adaj膮 si臋 z wielu r贸偶nych potraw.

Obiady w Turcji sk艂adaj膮 si臋 zazwyczaj z da艅 sezonowych, zup, sa艂atek itp. Dania wymagaj膮ce czasu i wysi艂ku w przygotowaniu nie s膮 cz臋stym elementem tego posi艂ku. Do obiad贸w nie podaje si臋 da艅 mi臋snych ani deser贸w.

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smak贸w kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne 3 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Tureckie 艣niadanie

Kolacje s膮 zwykle bardziej wyszukane i bogatsze, poniewa偶 to jedyny czas, kiedy cz艂onkowie rodziny przez ca艂y dzie艅 pracowali na polu lub w innej pracy, wracaj膮 razem do domu.

W Turcji istnieje jeszcze jeden nieoficjalny posi艂ek zwany 鈥瀥atsilik鈥, kt贸ry spo偶ywa si臋 po kolacji oko艂o godziny 21 lub 22. Orzechy, suszone i 艣wie偶e owoce s膮 zwykle podawane z czarn膮 tureck膮 herbat膮 . Do najpopularniejszych potraw podawanych w ramach yatsiliku nale偶膮 sezonowe 艣wie偶e owoce, suszone 艣liwki, figi, suszone miazgi owocowe (winogrona, morele lub morwa) oraz orzechy, takie jak pistacje, migda艂y, pra偶ona ciecierzyca, pra偶one pestki dyni i s艂onecznika, orzechy w艂oskie i orzechy laskowe.

艢niadania w kuchni tureckiej

艢niadanie to wa偶ne wydarzenie w wielu kulturach na ca艂ym 艣wiecie, ale w Turcji przypomina bardziej wyszukan膮 ceremoni臋 ni偶 kolejny posi艂ek w ci膮gu dnia.

艢niadanie w tygodniu w Turcji to lekki, szybki, a jednocze艣nie syc膮cy posi艂ek. Ma ca艂膮 energi臋, kt贸rej potrzebujesz, aby przetrwa膰 dzie艅 i nie odczuwa膰 nadmiernego g艂odu. Tureckie 艣niadania s膮 bardzo r贸偶norodne i oferuj膮 wiele opcji wegetaria艅skich/wega艅skich dla tych, kt贸rzy szukaj膮 czego艣 innego ni偶 bia艂ko zwierz臋ce, a jednocze艣nie dostarczaj膮 dobrych propozycji, je艣li kto艣 preferuje mi臋so w swojej diecie.

Tradycyjne tureckie 艣niadania s膮 du偶e i obfite i sk艂adaj膮 si臋 z kilku ma艂ych da艅, w tym sera, oliwek, pomidor贸w, mas艂a, d偶em贸w i past do smarowania, bochenk贸w 艣wie偶ego chleba i oczywi艣cie du偶ej ilo艣ci czarnej herbaty. 艢niadaniem na wsi i u biednych jest jednak najcz臋艣ciej zupa.

Ser jest jednym z najwa偶niejszych produkt贸w 艣niadaniowych w Turcji. Odmiany ser贸w r贸偶ni膮 si臋 w zale偶no艣ci od regionu i mog膮 obejmowa膰 beyaz peynir (bia艂y ser), bergama tulum z Wybrze偶a Egejskiego, deri tulum, otlu peynir ze wschodniej Turcji, comlek peyniri ze 艣rodkowej Anatolii oraz tel peynir i abaza peyniri z wybrze偶a Morza Czarnego. Warzywa i ziemniaki sma偶y si臋 tak偶e na oliwie z oliwek , oleju z orzech贸w laskowych lub oleju s艂onecznikowym.

Jajka s膮 podstaw膮 wi臋kszo艣ci tureckich 艣niada艅. Mo偶na je gotowa膰, sma偶y膰 lub robi膰 z nich menemeny z papryk膮 i pomidorami.

Tradycyjne tureckie 艣niadanie to impreza rodzinna , obejmuj膮ca wiele r贸偶nych da艅 serwowanych jednocze艣nie. Posi艂ek mo偶e trwa膰 godzinami w gronie rodzinnym i przyjacielskich rozm贸w.

W ostatnich latach Turcy zacz臋li zamawia膰 w restauracjach rodzinne, weekendowe 艣niadania, ale prawda jest taka, 偶e nie ma du偶ej r贸偶nicy pomi臋dzy tradycyjnym 艣niadaniem przygotowywanym i serwowanym w domu a tym, kt贸re mo偶na znale藕膰 w sali 艣niadaniowej lub restauracji. Je艣li chcia艂by艣 spr贸bowa膰 tradycyjnego tureckiego 艣niadania, ale nie masz zaproszenia na domowe, przeczytaj nasz wpis na blogu o najlepszych restauracjach 艣niadaniowych w Stambule serwuj膮cych tradycyjne 艣niadania.

Obiady w kuchni tureckiej

Typowy turecki domowy obiad zaczyna si臋 od ciep艂ej zupy, po kt贸rej podaje si臋 danie z warzyw (cukinia, bak艂a偶an, kalafior, fasolka szparagowa, ziemniaki, szpinak, 偶eby wymieni膰 tylko kilka), mi臋sa lub ro艣lin str膮czkowych (fasola, ciecierzyca, soczewica) gotowanych w garnku i zazwyczaj podawane z potrawami bogatymi w skrobi臋, takimi jak chleb, turecki pilaw ry偶owy , makaron lub kasza bulgur. Jako orze藕wienie do posi艂ku g艂贸wnego podaje si臋 zielone sa艂atki lub cacik.

Domowe jedzenie w kuchni tureckiej

Turcy ch臋tniej jedz膮 w domu ni偶 poza domem, co jest stosunkowo now膮 koncepcj膮 wprowadzon膮 przez wsp贸艂czesne 偶ycie. Aby zaoszcz臋dzi膰 czas, wiele par zacz臋艂o rzadziej gotowa膰 w domu i cz臋艣ciej je艣膰 poza domem.

W Turcji kobiety by艂y w domu, podczas gdy m臋偶czy藕ni pracowali, przygotowuj膮c jedzenie dla swoich rodzin. Jednak w obliczu wi臋kszej liczby gospodarstw domowych o podw贸jnym dochodzie i wy偶szego standardu 偶ycia na obszarach miejskich mo偶liwo艣ci wsp贸lnych rodzinnych posi艂k贸w przy stole lub przy otwartym ogniu s膮 coraz mniejsze 鈥 dlatego obecnie Turcy cz臋sto jedz膮 na mie艣cie lub na wynos zamiast gotowa膰 domowe dania, tak jak robiono to przed latami 80. XX wieku, kiedy ta tradycja r贸wnie偶 zacz臋艂a zanika膰.

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smak贸w kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smak贸w kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne

Domowe potrawy tureckie cz臋sto przygotowywane s膮 z warzyw

Kluczowe sk艂adniki kuchni tureckiej

Warzywa: okra, groszek, papryka zielona, pomidor, malwa, karczoch, marchew, og贸rek, cykoria, szpinak, cukinia, kalafior, seler, szparagi, kapusta, grzyby, pietruszka, sa艂ata, ziemniaki, buraki, bak艂a偶an, por, rukola, czosnek , portulaka, cebula, rzodkiewka

Ro艣liny str膮czkowe: b贸b, fasola, ciecierzyca, soczewica

Mi臋sa: jagni臋cina, wo艂owina, kurczak, ryby

Przyprawy: rozmaryn, papryka czerwona, czarnuszka, tymianek, kminek, mi臋ta, cynamon, kolendra, kurkuma, sumak, pieprz czarny, go藕dziki, mak, szafran, nasiona sezamu

Orzechy: pistacje, kasztany, migda艂y, orzechy laskowe, orzechy w艂oskie

Zbo偶a: ry偶, bulgur

Oleje: olej s艂onecznikowy, oliwa z oliwek , olej z orzech贸w laskowych

Owoce w kuchni tureckiej

呕ywy i kolorowy krajobraz Turcji oznacza, 偶e owoce s膮 liczne, obfite i tanie. Najpopularniejsze owoce stosowane w kuchni tureckiej to 艣wie偶e lub suszone pomara艅cze, mandarynki, 艣liwki, morele, granaty, gruszki, jab艂ka, winogrona i figi. 艢wie偶e owoce s膮 zwykle spo偶ywane po obiedzie jako deser, ale s膮 te偶 pewne dania tureckie, kt贸re wykorzystuj膮 owoce sezonowe.

S艂odko-s艂ony smak tych potraw, zwykle doprawiany kwa艣nymi owocami, takimi jak 艣liwka i pigwa, ma swoje korzenie ju偶 w czasach osma艅skich. Oto niekt贸re z najbardziej znanych owocowych da艅 tureckich:

Ayva Dolmas谋: Danie z nadziewan膮 pigw膮. Pigw臋 zazwyczaj nadziewa si臋 tym samym nadzieniem co danie dolma.

脟a臒la A艧谋: Niedojrza艂e danie ze 艣wie偶ych migda艂贸w. Danie 艣wi膮teczne sk艂adaj膮ce si臋 z jagni臋ciny, 艣wie偶ych owoc贸w migda艂贸w (bez nasion), jogurtu i czosnku.

Yeni D眉nya Kebab谋: owoce nie艣plika nadziewane mi臋sem jagni臋cym.

艢wie偶e owoce gotowe do wyciskania soku

Chleb w kuchni tureckiej

Chleb to kolejny niezb臋dny element ka偶dego tureckiego posi艂ku. Tak jest od tysi臋cy lat i pozostaje to najwa偶niejszy sk艂adnik ka偶dego posi艂ku: 艣niadania czy kolacji 鈥 bez chleba w tureckim posi艂ku zabraknie tego czego艣 wyj膮tkowego. Jest spo偶ywane niezale偶nie od tego, czy szczeg贸lnie pasuje do posi艂ku, czy nie.

Turcja ma najwy偶sze spo偶ycie chleba na osob臋 na 艣wiecie. Roczne spo偶ycie chleba wynosi 199,6 kg (440 funt贸w) na osob臋. Turcy zjadaj膮 rocznie chleb przekraczaj膮cy trzykrotno艣膰 w艂asnej masy cia艂a.

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smak贸w kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne 4 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Do najpopularniejszych chleb贸w w Turcji nale偶膮:

Bazlama Ekmek: Bazlama to rodzaj chleba na zakwasie o okr膮g艂ym i regularnym kszta艂cie.

Yufka Ekmek: Chleb filo, kt贸ry jest spo偶ywany w Anatolii od ponad tysi膮ca lat, jest zwykle wytwarzany z m膮ki pszennej, wody i soli. Po wysuszeniu ten rodzaj okr膮g艂ego chleba mo偶e przetrwa膰 d艂ugi czas (6-12 miesi臋cy). 艢wie偶a yufka jest cz臋sto u偶ywana jako g艂贸wny sk艂adnik takich produkt贸w jak nale艣niki i b枚rek.

Misir Ekmegi: Chleb kukurydziany, kt贸ry jest bogaty w sk艂adniki od偶ywcze, to jeden z rodzaj贸w chleba, kt贸ry mo偶na znale藕膰 we wschodnim regionie Morza Czarnego.

Pide: Chleb Pide lub chleb pita to rodzaj p艂askiego chleba, kt贸ry jest powszechny w kuchni tureckiej i bliskowschodniej.

Lavas : Chleb Lavas sk艂ada si臋 z wody, m膮ki i soli. Jest to chleb grubszy ni偶 yufka, ale cie艅szy ni偶 pide. S艂u偶y do robienia wrap贸w.

Somun Ekmek: Chleb bochenek, kt贸ry jest jednym z najcz臋艣ciej spo偶ywanych rodzaj贸w chleba w kuchni anatolijskiej, mo偶na znale藕膰 niemal wsz臋dzie. Jest podstaw膮 od wiek贸w i ma puszysty, z艂oto偶贸艂ty kolor.

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smak贸w kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smak贸w kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne

Gotowanie bazlamy

Tradycyjne tureckie potrawy i jedzenie

Kuchnia turecka obejmuje szerok膮 gam臋 produkt贸w spo偶ywczych, w tym p艂atki zbo偶owe, ciastka, warzywa i samorosn膮ce zio艂a zmieszane z mi臋sem. Istnieje r贸wnie偶 wiele zup i innych tradycyjnych tureckich potraw, kt贸re zawieraj膮 jako sk艂adnik mas艂o, olej s艂onecznikowy i oliw臋 z oliwek . Kuchnia turecka ma r贸wnie偶 swoje unikalne rodzaje zdrowej 偶ywno艣ci, takie jak melasa winogronowa, jogurt, bulgur itp.

Zupy w kuchni tureckiej

Turcja ma bogate i r贸偶norodne menu zup, kt贸re nie ma sobie r贸wnych na 艣wiecie i mo偶e by膰 jednym z niewielu kraj贸w na 艣wiecie, gdzie mo偶na dosta膰 zup臋 na 艣niadanie, lunch i kolacj臋. B臋dziesz potrzebowa膰 ponad 200 misek zupy, je艣li kiedykolwiek b臋dziesz chcia艂 spr贸bowa膰 wszystkich zup w Turcji. Turecki posi艂ek zwykle zaczyna si臋 od zupy (莽orba). Najpopularniejsze rodzaje zup przygotowywane s膮 z soczewicy, jogurtu, kurczaka i pszenicy.
Powi膮zana tre艣膰: Lista tureckich zup i ich przepis贸w

Niekt贸re z najpopularniejszych zup w kuchni tureckiej:

Zimna Zupa Ayrana艧谋 (So臒uk Ayrana艧谋 脟orbas谋)

Zupa Flaczki (陌艧kembe 脟orbas谋)

Zupa Pomidorowa (Domates 脟orbas谋)

Zupa z kurczakiem i makaronem (艦ehriyeli Tavuklu 脟orbas谋)

Zupa Tarhana (Tarhana 脟orbas谋)

Zupa Z Soczewicy (Mercimek 脟orbas谋)

Zupa Z Policzk贸w i Gicz (Kellepaca 脟orbas谋)

Ry偶, zbo偶e i pilaw w kuchni tureckiej

Ry偶 jest szeroko stosowany w kuchni tureckiej. Dodawany jest do wielu faszerowanych da艅 mi臋snych i warzywnych, a tak偶e podawany jako pilaw, a Turcy maj膮 bardzo wysokie standardy jego przygotowania. Wy艣mienity pilaw jest dowodem umiej臋tno艣ci gotowania tureckiej gospodyni domowej.

Pilaw w Turcji zwykle gotuje si臋 na zwyk艂ym ma艣le, ale s膮 te偶 egzotyczne dania z ry偶u aromatyzowane przyprawami, orzechami i owocami 鈥 inne przyrz膮dzane z mi臋sa, ryb i warzyw znane s膮 jako su艂tan pilav谋. Pilawy s膮 zwykle podawane jako dodatek do g艂贸wnego dania mi臋snego lub rybnego, ale niekt贸re bardziej tre艣ciwe pilawy, takie jak yufkal谋 pilaw i safranl谋 midyeli pilaw, mo偶na podawa膰 z sa艂atk膮, aby stworzy膰 pe艂ny posi艂ek, i莽 pilav谋, z porzeczkami, orzeszkami piniowymi, i w膮tr贸bk臋 ciel臋c膮 serwowane jest w ca艂ej Turcji, zw艂aszcza na specjalne okazje. Ac谋l谋 Bulgur Pilav谋 jest w艂a艣ciwie wytwarzany z bulguru, czyli p臋kanej pszenicy, kt贸ra ma orzechowy smak. Ry偶 z ciecierzyc膮 to popularne i po偶ywne danie ry偶owe w Turcji. Latem niekt贸re pilawy podaje si臋 na zimno z jogurtem naturalnym.

Przygotowanie pilawu jest dzi艣 w Turcji tak膮 sam膮 sztuk膮, jak by艂o w kuchni su艂tana w czasach osma艅skich.

Dania warzywne w kuchni tureckiej

Turcji nie jest obca kuchnia ro艣linna i wegetaria艅ska. Kultura kulinarna tego kraju cz臋sto wykorzystuje warzywa i dziko rosn膮ce warzywa, gotowane jako dania wegetaria艅skie lub z mi臋sem, aby uzyska膰 hit bia艂kowy, kt贸ry mo偶e pozyska膰 cenne zapasy artyku艂贸w spo偶ywczych, takich jak fasola i ry偶.

Regiony Morza Egejskiego i Morza 艢r贸dziemnego s膮 dobrze znane z ciep艂ego i s艂onecznego klimatu, kt贸ry umo偶liwia upraw臋 warzyw przez ca艂y rok. Do najpopularniejszych warzyw uprawianych i spo偶ywanych w Turcji nale偶膮 cukinia, bak艂a偶an, kalafior, papryka, fasolka szparagowa, szpinak, karczochy, marchew i seler.

艢wie偶e warzywa gotuje si臋 na wiele sposob贸w, ale najcz臋艣ciej nale偶膮 do jednej z nast臋puj膮cych kategorii: bezmi臋sne dania warzywne (w tym warzywa z oliw膮 z oliwek), warzywa gotowane, sma偶one i pieczone. Sma偶one warzywa najcz臋艣ciej podaje si臋 z sosem jogurtowo-czosnkowym.

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smak贸w kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne 5 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Nadziewane serce karczocha

Typowe danie warzywne przygotowuje si臋 na bazie oliwy z oliwek, posiekanej cebuli, pasty paprykowej lub pasty pomidorowej (skoncentrowany sos pomidorowy) i 艣wie偶ych pomidor贸w. Zwykle do tej bazy dodaje si臋 warzywa i gor膮c膮 wod臋 i przygotowuje jako danie garnkowe. Mi臋so mielone mo偶na dodawa膰 do wi臋kszo艣ci da艅 warzywnych z wyj膮tkiem tych sma偶onych na oliwie z oliwek. Dania z oliwy z oliwek jada si臋 tak偶e na zimno i 艂膮czenie w nich mi臋sa nie jest dobrym pomys艂em.

Dalsza lektura: Oliwa z oliwek i potrawy z oliwy z oliwek w kuchni tureckiej.

Pikle to kolejny popularny spos贸b, w jaki Turcy mog膮 delektowa膰 si臋 warzywami. Pikle przyrz膮dza si臋 ze wszystkich rodzaj贸w warzyw, m.in. marchwi i og贸rk贸w.

Do najpopularniejszych da艅 warzywnych w Turcji nale偶膮:

Karniyarik: Du偶y bak艂a偶an nadziewany mielon膮 wo艂owin膮, posiekan膮 cebul膮, czosnkiem, pomidorami i zielon膮 papryk膮, gotowany w piekarniku.

Kizartma : Warzywa sma偶one w g艂臋bokim t艂uszczu (najcz臋艣ciej bak艂a偶an, cukinia, ziemniaki, zielona papryka) podawane z sosem jogurtowym.

M眉cver: Gradowane warzywo (najpopularniejsze to cukinia) zmieszane z jajkiem i m膮k膮 i sma偶one w g艂臋bokim t艂uszczu.

Lahana sarmasi: Zawijana bia艂a kapusta, farsz zwykle z cebul膮 i ry偶em, mo偶e zawiera膰 mielon膮 wo艂owin臋, je艣li woli si臋 z mi臋sem.

Kapuska: Cienkie plasterki bia艂ej kapusty gotowanej z cebul膮 i sosem pomidorowym. Mo偶na gotowa膰 z mielon膮 wo艂owin膮 lub jagni臋cin膮.

Ispanak yemegi: cebula, szpinak i ry偶 gotowane z sosem pomidorowym (pasta pomidorowa). Zwykle spo偶ywane z jogurtem czosnkowym.

T眉rl眉: danie warzywne z bak艂a偶anem, cukini膮, ziemniakami, pomidorami i cebul膮.

Zeytinya臒l谋 biber dolmas谋: Nadziewana papryka.

Kabak oturtma: Cukinia pieczona z mielon膮 wo艂owin膮 lub jagni臋cin膮.

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smak贸w kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smak贸w kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne

Li艣cie wina wype艂nione ry偶em

Dania mi臋sne w kuchni tureckiej

Od pysznych da艅 z kurczaka po wo艂owin臋 i jagni臋cin臋, kuchnia turecka to zdecydowanie raj dla mi臋so偶erc贸w. R贸偶norodne s膮 tak偶e sposoby przyrz膮dzania mi臋s 鈥 od pieczonych mi臋s gotowanych w korzennych sosach czy gulaszach z warzywami, po szasz艂yki na szasz艂ykach grillowane na wolno roz偶arzonych w臋glach. Kebaby i klopsiki to dwa inne bardzo popularne sposoby przygotowywania mi臋s w Turcji.

Prawie ka偶de miasto w Turcji ma sw贸j w艂asny styl kofte i kebaba , kt贸ry sk艂ada si臋 z przyprawionego kurczaka, jagni臋ciny lub wo艂owiny.

Gotowanie mi臋sa jagni臋cego z bulgurem (pszenica pop臋kana) i ro艣linami str膮czkowymi jest r贸wnie偶 powszechnym sposobem przygotowywania g艂贸wnych posi艂k贸w w Turcji. Je艣li danie zawiera soczewic臋, fasol臋 lub ciecierzyc臋, poniewa偶 danie jest ju偶 bardzo po偶ywne i mo偶na je szybko przygotowa膰, dodaje si臋 niewielk膮 ilo艣膰 mi臋sa, aby nada膰 daniu mi臋sny posmak.

Najpopularniejszym mi臋sem w kuchni osma艅skiej by艂a jagni臋cina. Z wo艂owiny robiono wy艂膮cznie kie艂basy i suszone mi臋so (pastirma). We wsp贸艂czesnej kuchni tureckiej opr贸cz jagni臋ciny obficie wykorzystuje si臋 tak偶e mi臋so wo艂owe i drobiowe. Zw艂aszcza mi臋so z kurczaka sta艂o si臋 w ostatnich latach najpopularniejszym mi臋sem w Turcji ze wzgl臋du na nisk膮 cen臋 w por贸wnaniu do mi臋sa czerwonego. W 2020 r. spo偶ycie kurczak贸w w Turcji by艂o wi臋ksze ni偶 mi臋so wo艂owe i jagni臋cina razem wzi臋te.

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smak贸w kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne 6 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Kebaby w kuchni tureckiej

W Turcji kebab gotuje si臋 zar贸wno w domu, jak i w restauracjach. Gotuje si臋 go na szasz艂ykach na otwartym ogniu, ale mo偶na go r贸wnie偶 przygotowa膰 w garnkach na sucho, bez wody. Szasz艂yki w stylu garnkowym s膮 bardziej powszechnym rodzajem kebab贸w gotowanych w domu, poniewa偶 jest to 艂atwiejszy spos贸b przygotowania kebab贸w. Szasz艂yki na szasz艂ykach cz臋sto je si臋 w restauracjach, ale s膮 one r贸wnie偶 kwintesencj膮 ka偶dego rodzinnego pikniku, podczas kt贸rego przygotowuje si臋 mangal (grill) z otwartym ogniem na w臋glu drzewnym.

Kofte z mielonej wo艂owiny lub jagni臋ciny, grillowanych mi臋s, szasz艂yk贸w oraz grillowanych pomidor贸w, papryki i bak艂a偶ana s膮 r贸wnie偶 przygotowywane na rodzinne pikniki.

Dalsze czytanie o tureckich kebabach: 20 najlepszych i najs艂ynniejszych tureckich kebab贸w (z autentycznymi przepisami)

Ryby i owoce morza w kuchni tureckiej

W Turcji 艣wie偶ych ryb jest wsz臋dzie pod dostatkiem. Jest to jednak specjalno艣膰 obszar贸w przybrze偶nych, gdzie lokalni mieszka艅cy poinformuj膮 Ci臋, kiedy i gdzie dokonano po艂owu, aby zapewni膰 jego 艣wie偶o艣膰. Wysoka cena owoc贸w morza i ryb w Turcji sprawia, 偶e jest to danie rzadkie (w por贸wnaniu z daniami z czerwonego mi臋sa), a przeci臋tny cz艂owiek zjada cztery razy mniej ni偶 europejski odpowiednik.

Ryby grilluje si臋, sma偶y lub gotuje powoli metod膮 bu臒ulama (k艂usownictwo), ale niekt贸re z najsmaczniejszych da艅 rybnych s膮 r贸wnie偶 najprostsze, np. panierowane w m膮ce kukurydzianej, sma偶one w g艂臋bokim t艂uszczu 艣wie偶e anchois.

Jednym z wielu powod贸w, dla kt贸rych 艣wie偶e sardele s膮 tak popularn膮 ryb膮 w Turcji, jest ich wszechstronno艣膰. Mo偶na j膮 przyrz膮dza膰 na wiele r贸偶nych sposob贸w, a o w艂a艣ciwej porze roku jej ceny spadaj膮, co czyni j膮 przyst臋pn膮 dla ka偶dego. Inne popularne i niedrogie ryby, kt贸re mo偶na znale藕膰 w Turcji, to bonito, oko艅 morski hodowlany, makrela, sardynki i dorada hodowlana.

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smak贸w kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smak贸w kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne

Sma偶one anchois

Cho膰 barwena, 艂oso艣 oceaniczny, miecznik , turbot i b艂臋kitnop艂etwy s膮 ca艂kiem smaczne, wysokie ceny sprawiaj膮, 偶e te ryby staj膮 si臋 bardziej przysmakiem lub smako艂ykiem.

Robaki, ma艂偶e, kraby, ostrygi, homary, o艣miornice i przegrzebki prawie nigdy nie s膮 gotowane i spo偶ywane w domu i zwykle mo偶na je znale藕膰 w menu eleganckich restauracji.

Chocia偶 krewetki, kalmary i kalmary s膮 bardziej powszechne, nadal rzadko gotuje si臋 je w domach i zwykle spo偶ywa si臋 jako przystawk臋 w restauracjach rybnych. Z kolei w Turcji jednym z najbardziej lubianych i popularnych da艅 ulicznych s膮 ma艂偶e, kt贸re mo偶na znale藕膰 w ca艂ym kraju, zar贸wno sma偶one w g艂臋bokim t艂uszczu, jak i ma艂偶e nadziewane ry偶em.

Dania z wn臋trzno艣ci (podroby) w kuchni tureckiej

Potrawy z podrob贸w (lub wn臋trzno艣ci) maj膮 ogromne znaczenie w kuchni tureckiej, g艂贸wnie dlatego, 偶e podrobowe cz臋艣ci zwierz膮t s膮 ta艅sze i bardziej po偶ywne ni偶 inne kawa艂ki mi臋sa. Prawie na wszystkich rynkach stosunek jednego sprzedawcy wn臋trzno艣ci do trzech rze藕nik贸w, a niekt贸rzy zwykli rze藕nicy r贸wnie偶 sprzedaj膮 wn臋trzno艣ci.

Wi臋kszo艣膰 da艅 z wn臋trzno艣ci jest grillowana i aromatyzowana tymiankiem. Lista dobrze znanych tureckich potraw przyrz膮dzanych z wn臋trzno艣ci jest d艂uga i obejmuje sma偶one m贸zgi, sa艂atk臋 m贸zgow膮 (rodzaj mezze), grillowane plasterki w膮troby, sma偶one w膮troby (Arnavut cigeri, ulubiony rodzaj mezze), gulasz z w膮tr贸bek z tymiankiem , flaki (iskembe corbasi), flaki z ciecierzyc膮, flaki zapiekane, grillowana 艣ledziona (szczeg贸lnie przydatna przy anemii), grillowane nerki, grillowane j膮dra baranie, grillowane jelita baranie (kokorec), g艂owa barania (kelle) i zupy z k艂usak贸w .

Restauracje Flakowe, zwane potocznie 鈥瀘statnim przystankiem pijak贸w鈥, czynne s膮 ca艂膮 dob臋. Generalnie dania podawane s膮 z chlebem oraz du偶膮 ilo艣ci膮 chili i czosnku i stanowi膮 obfity posi艂ek.

Tureckie jedzenie uliczne

Kiedy Turcy nie jedz膮 we w艂asnym domu, lubi膮 jedzenie, kt贸re jest satysfakcjonuj膮ce i syc膮ce, ale kt贸re jest szybko przyrz膮dzane. Istnieje wiele ulubionych 鈥瀎ast food贸w鈥 Turk贸w, w tym te wymienione poni偶ej:

Doner

Doner to stary turecki przysmak, kt贸ry sta艂 si臋 r贸wnie偶 znanym daniem w wielu krajach Zachodu. Sprasowana kombinacja jagni臋ciny i wo艂owiny jest powoli grillowana, obracaj膮c si臋 na pionowym ro偶nie nad otwartym ogniem. Podczas obracania si臋 ro偶ek donerowy jest pieczony nad p艂omieniem, a nast臋pnie powoli krojony na bardzo cienkie plasterki bardzo d艂ugim no偶em. Mi臋so jest nast臋pnie podawane na chlebie lub ok艂adce z lawy (durum) z wybranymi smacznymi pomidorami, cebul膮, sa艂at膮, jogurtem i ziemniakami.

Gozleme

Gozleme, znany jako turecki nale艣nik, jest prostym, tradycyjnym tureckim jedzeniem, jednak cz臋sto jest wymieniany w艣r贸d specjalno艣ci w niekt贸rych ma艂ych lokalach gastronomicznych. Bardzo cienki arkusz ciasta, przypominaj膮cy nale艣nik, pieczony jest na zakrzywionej blasze, a nast臋pnie nadziewany serem, ziemniakami, szpinakiem lub mielonym mi臋sem i zawsze podawany na 艣wie偶o.

Pide

Najcz臋艣ciej nazywana tureck膮 鈥瀙izz膮鈥, poniewa偶 ten fast food jest przyrz膮dzany z grubego ciasta i podawany z wyborem mi臋s, warzyw i ser贸w. Przygotowywana na zam贸wienie w piecu opalanym drewnem, pide jest zwykle d艂uga i owalna, a nast臋pnie pokrojona na wiele plasterk贸w, aby si臋 ni膮 delektowa膰.

Lahmacun

Ta pyszna turecka wersja pizzy sk艂ada si臋 z cienkiej warstwy ciasta, na kt贸rej mielone mi臋so jest smarowane pomidorami, cebul膮, sol膮 i pietruszk膮 i doprawiane wed艂ug upodoba艅 czerwon膮 papryk膮. Generalnie Turcy wype艂niaj膮 艣rodek pomidorami, sa艂at膮 i cebul膮 oraz kropk膮 soku z cytryny i zwijaj膮 si臋 do jedzenia.

Simit

Jedn膮 z prostych przyjemno艣ci kuchni tureckiej jest chleb w kszta艂cie pier艣cienia posypany ziarnami sezamu. Simita mo偶na 艂atwo znale藕膰 w ca艂ej Turcji i najcz臋艣ciej sprzedaje si臋 go na ulicach, wystawia na ma艂ych zadaszonych w贸zkach lub ma艂ych stoiskach, a czasem po prostu niesie go chodz膮cy sprzedawca z simitami u艂o偶onymi wysoko na g艂owie. Simit wygl膮da jak zwyk艂a bu艂ka, ale jest ulubionym dodatkiem do 艣niadania lub przek膮sk膮 na ulicach Stambu艂u, zwykle spo偶ywan膮 z serem i ayranem.

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smak贸w kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smak贸w kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne

Kokorec

To jedno z ulubionych fast food贸w Turk贸w, danie z jelit owczych, aromatyzowane zio艂ami i podawane w chlebie z pomidorami, cebul膮 i pietruszk膮. Wbrew temu, jak to brzmi, jest naprawd臋 pyszne, a najlepsze kokorec mo偶na znale藕膰 w dzielnicach Kadikoy, Ortakoy i Balik Pazari w Stambule.

Kumpir

To tureckie jedzenie sk艂ada si臋 po prostu z du偶ych pieczonych ziemniak贸w, kt贸re nast臋pnie przecina si臋 na p贸艂 i nape艂nia r贸偶nymi nadzieniami, w tym serem, oliwkami, sa艂atkami, piklami, groszkiem, grzybami, kie艂baskami i kukurydz膮.

Kofte ekmek

Jedno z najlepszych ulicznych potraw, jakie znajdziesz, zwykle sprzedawane w minivanach. Chleb wype艂niony jest kofte (klopsikami) z cebul膮, ostrymi przyprawami, pomidorem, sa艂atk膮 i natk膮 pietruszki.

Cig kofte

Tym fantastycznie prostym i zdrowym jedzeniem mo偶na delektowa膰 si臋 na ulicach ca艂ego Stambu艂u. Oznacza to 鈥瀞urowe klopsiki鈥, obecnie najpopularniejsze odmiany s膮 przygotowywane bez mi臋sa i to surowy klopsik z bulguru 鈥瀏otowany鈥 w przyprawach. Cig kofte zazwyczaj podaje si臋 zawini臋te w li艣膰 sa艂aty i skropione 艣wie偶ym sokiem z cytryny.

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smak贸w kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smak贸w kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne

Cig kofte 鈥 surowe klopsiki

Meze i sa艂atki w kuchni tureckiej

Warzywa s膮 bardzo wa偶n膮 cz臋艣ci膮 tureckiej diety, a 艣wie偶e sa艂atki stanowi膮 istotny element wi臋kszo艣ci posi艂k贸w. Podaje si臋 je z daniem g艂贸wnym. Wi臋kszo艣膰 sa艂atek sk艂ada si臋 po prostu z li艣ciastych warzyw, pomidor贸w, og贸rk贸w, zielonej papryki, cebuli i innych warzyw sezonowych.

Sa艂atki z fasoli, zb贸偶 i warzyw s膮 cz臋sto cz臋艣ci膮 zimowego meze. Jadalne dzikie warzywa, takie jak mniszek lekarski, s膮 cz臋sto gotowane i podawane na zimno z odrobin膮 oliwy z oliwek z pierwszego t艂oczenia lub soku z cytryny.

Czytaj dalej: Oliwa z oliwek w kuchni tureckiej .

Dzi艣 kultura meze jest bardzo powszechna w tureckich tawernach i restauracjach. Gor膮ce i zimne tureckie meze zamawiane do sto艂u na ma艂ych talerzach i dzielone przez wszystkich przy stole. Meze tureckie mo偶na podawa膰 z dowolnym napojem. Tureckie wina i turecka raki 艣wietnie komponuj膮 si臋 z przystawkami.

Dzikie zio艂a z sosem jogurtowym, pikle, ser ezine, melon, dania warzywne z oliw膮 z oliwek, faszerowane li艣cie winogron, haydari, Lakerda, sa艂atka z rukoli, sa艂atka z pomidor贸w i cebuli, sa艂atka z pieczonego bak艂a偶ana, ryba marynowana, sa艂atka z o艣miornicy, kawa艂ki krewetek, sma偶ona dzika zio艂a, pilaki, fava, oliwki, 艧ak艧uka , sa艂atka z selera, karczochy z oliw膮 z oliwek, sa艂atka ezme to najlepsze przyk艂ady meze w Turcji.

Turcy zamawiaj膮c wiele z nich razem, zwracaj膮 szczeg贸ln膮 uwag臋 na proporcje kwasu, t艂uszczu i soli w r贸偶nych meze. Niekt贸re z tych meze wspomnianych powy偶ej to meze z maczaniem i zwykle podawane z tostowym chlebem.

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smak贸w kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smak贸w kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne

Zielona sa艂atka z napojem jogurtowym

Tureckie desery

Baklava i kadayif, te s艂odkie, orzechowe i kruche ciasta, to najbardziej znane tureckie desery na ca艂ym 艣wiecie. Najbardziej znane rodzaje baklawy pochodz膮 z po艂udniowo-wschodnich tureckich miast Gaziantep i Urfa. Przygotowuj膮 je z niezwyk艂膮 staranno艣ci膮, od wa艂kowania najcie艅szych mo偶liwych arkuszy 艣wie偶ego ciasta filo po wybieranie i mielenie orzech贸w. Baklava do lat 90. XX wieku by艂a w Turcji deserem 艣wi膮tecznym, podawanym wy艂膮cznie podczas 艣wi膮t religijnych Ramadanu i 艣wi臋ta Ofiarnego.

W kuchni tureckiej pojawiaj膮 si臋 tak偶e produkty typu uni-food, takie jak katmer , kt贸re mo偶na spo偶ywa膰 jako posi艂ek 艣niadaniowy lub deser po obiedzie.

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smak贸w kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smak贸w kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne

Pyszne mleczne budynie cz臋sto uzupe艂niaj膮 tureckie posi艂ki, a sklepy w ca艂ej Turcji oferuj膮 budynie ozdobione owocami i pokruszonymi orzechami, takimi jak mielone pistacje. Budynie s膮 nasycone wod膮 r贸偶an膮, wanili膮 lub mastyksem, pachn膮c膮 偶ywic膮 sosnow膮. Desery mleczne gotuje si臋 w tureckich domach cz臋艣ciej ni偶 desery w syropie, poniewa偶 艂atwiej je zrobi膰.

Bior膮c pod uwag臋 wszystkie owoce uprawiane w Turcji podczas d艂ugich, s艂onecznych miesi臋cy, nie jest zaskakuj膮ce, 偶e figi, melony i winogrona su艂ta艅skie, a tak偶e owoce cytrusowe s膮 cz臋艣ci膮 kuchni od staro偶ytno艣ci. Proste kompoty z przyprawionych owoc贸w s膮 typowym zako艅czeniem obfitego posi艂ku, a w wielu domach w spi偶arniach znajduj膮 si臋 du偶e s艂oiki z konserwami owocowymi.

Asure to turecki deser, kt贸ry ma najbardziej r贸偶norodn膮 odmian臋 ze wszystkich deser贸w, poniewa偶 wykorzystuje prawie ka偶dy rodzaj zb贸偶, orzech贸w i owoc贸w wyst臋puj膮cych w Turcji.

Istniej膮 3 g艂贸wne rodzaje tureckich deser贸w:

Desery w syropie: Desery w syropie to desery przyrz膮dzane z ciasta i zwykle polewane syropem cukrowym. Baklava, tulumba, kadayif, sekerpare, lokum (turecka rozkosz), Revani, irmik tatlisi, tas kadayif, lokma i birma to tylko niekt贸re z popularnych deser贸w syropowych.

Desery mleczne: Desery mleczne, kt贸re s膮 l偶ejsze w por贸wnaniu do deser贸w w syropie, s膮 艂atwe do spo偶ycia i lekkostrawne. Keskul, sakizli muhallebi, sutlac, tavukgogsu , kazandibi, dondurma (lody tureckie) i gullac to tylko niekt贸re z popularnych deser贸w na bazie mleka w Turcji.

Desery owocowe: hosaf, komposto, kabak tatlisi, ayva tatlisi, pestil nale偶膮 do popularnych tureckich s艂odyczy na bazie owoc贸w.

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smak贸w kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smak贸w kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne

W g贸rnym rz臋dzie desery owocowe, w 艣rodkowym rz臋dzie ciasta, w dolnym rz臋dzie desery mleczne

Tureckie napoje

Powszechnie uwa偶a si臋, 偶e poniewa偶 wi臋kszo艣膰 Turk贸w to muzu艂manie, napoje alkoholowe nie b臋d膮 powszechne. Jednak w Turcji s膮 one prawie tak samo dost臋pne, jak gdziekolwiek w Europie. Rak谋 i piwo stanowi膮 du偶膮 cz臋艣膰 spo偶ycia alkoholu w Turcji. Kraj ten od dawna produkuje doskona艂e wina w wielu regionach, a produkcja wina w Turcji r贸wnie偶 si臋ga tysi臋cy lat wstecz.

W Turcji dominuj膮 dwa rodzaje napoj贸w bezalkoholowych: herbata czarna i kawa po turecku . Turcy r贸wnie偶 uwielbiaj膮 pi膰 herbat臋 zio艂ow膮, szczeg贸lnie w mro藕ne zimowe dni. Do popularnych herbat zalicza si臋 mi臋t臋, sza艂wi臋, imbir, tymianek, rumianek i dzik膮 r贸偶臋.

Turecka herbata

Turcy uwielbiaj膮 herbat臋 i wi臋kszo艣膰 Turk贸w pije wiele fili偶anek dziennie. Turecka herbata jest zawsze oferowana w pierwszej kolejno艣ci odwiedzaj膮cym i go艣ciom wszystkich dom贸w i firm. Turcy przygotowuj膮 herbat臋 parz膮c j膮 w imbryku (nie w 鈥瀟orebkach鈥), najlepiej porcelanowej, nad czajnikiem, a doskonale zaparzona herbata turecka powinna mie膰 g艂臋boki czerwony kolor. Chocia偶 w g艂贸wnych hotelach i kawiarniach herbat臋 mo偶na znale藕膰 w porcelanowych fili偶ankach, Turcy wol膮 podawa膰 herbat臋 w szklanych fili偶ankach. Chocia偶 kawa rozpuszczalna (kt贸r膮 Turcy nazywaj膮 鈥濶escafe鈥) jest do艣膰 powszechna, nic nie zast膮pi fili偶anki dobrej herbaty.

W Stambule jest mn贸stwo ogr贸dk贸w herbacianych (cay bahcesi). Te ogrody na 艣wie偶ym powietrzu, zwykle zlokalizowane w obszarach ze wspania艂ymi panoramicznymi widokami, serwuj膮 r贸wnie偶 soki owocowe, col臋 i niekt贸re tureckie potrawy, takie jak kanapki i tosty (grillowane kanapki). W bardziej tradycyjnych ogrodach herbacianych podaje si臋 herbat臋 z semaverem (metalowym czajniczkiem), a w niekt贸rych ogrodach herbacianych mo偶na nawet znale藕膰 nargile (fajk臋 wodn膮) do palenia tytoniu o smaku owocowym. Ogrody herbaciane Moda i Emirgan s膮 popularnym miejscem w艣r贸d bywalc贸w kawiarni.

Turecka kawa

Kawa po turecku podawana jest w ma艂ych porcelanowych fili偶ankach (przypominaj膮cych fili偶anki do espresso) i zawsze ze szklank膮 wody. Zwykle nie jest spo偶ywany ze 艣niadaniem; ale cz臋艣ciej podaje si臋 go po posi艂ku z czym艣 s艂odkim, zwykle tureck膮 rozkosz膮 lub czekolad膮.

Kawa po turecku jest tradycyjnie przygotowywana w ma艂ym miedzianym garnku zwanym cezve i powstaje poprzez gotowanie niezwykle drobno zmielonej kawy wraz z wod膮 i cukrem. Kawa serwowana jest wed艂ug Twojego gustu 鈥 sade (bez cukru) lub sekerli (s艂odka). W trakcie picia nale偶y popija膰 kaw臋 lekko, tak aby fusy pozosta艂y na dnie fili偶anki.

Potem by膰 mo偶e znajdziesz kogo艣, kto b臋dzie w stanie odczyta膰 Twoj膮 przysz艂o艣膰 z fus贸w kawy, co jest nadal bardzo popularne w Turcji zar贸wno w艣r贸d starszych, jak i m艂odszych mieszka艅c贸w.

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smak贸w kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne 7 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Ayran

Ten pyszny nap贸j sporz膮dzony z jogurtu rozcie艅czonego wod膮, a nast臋pnie osolonego i podawanego na zimno jest bardzo lubiany przez Turk贸w i stanowi doskona艂y dodatek do wi臋kszo艣ci posi艂k贸w, zw艂aszcza kebabu lub pikantnych potraw tureckich.

Sahlep

Ten gor膮cy nap贸j, podawany zwykle w mro藕ne zimowe dni, przygotowywany jest z suszonych, sproszkowanych korzeni orchidei g贸rskiej. Proszek Sahlep miesza si臋 z mlekiem i cukrem i gotuje. Korzenie s膮 bogate w skrobi臋, a mieszanka naturalnie g臋stnieje, przypominaj膮c konsystencj臋 kremu. Zwykle podaje si臋 j膮 sam膮 i posypuje cynamonem, ale zim膮 mo偶na j膮 r贸wnie偶 znale藕膰 jako zamiennik mleka do latte i innych kaw.

Sok z rzepy

Kwa艣ny, czasem gor膮cy, szkar艂atny nap贸j przygotowywany przez gotowanie rzepy i marchwi w wodzie i dodanie octu. Pochodzi z po艂udniowej Anatolii. Mo偶e z艂agodzi膰 rozstr贸j 偶o艂膮dka, pom贸c organizmowi poradzi膰 sobie z upa艂em, a tak偶e jest jednym z bardziej preferowanych dodatk贸w do niekt贸rych pikantnych tureckich potraw, takich jak kebab, cigkofte i raki .

Boza

Ten g臋sty, lekko kwa艣ny nap贸j sporz膮dza si臋 z rozdrobnionego prosa i wody pozostawionej do fermentacji. Boza jest najcz臋艣ciej spo偶ywana zim膮, a w domach Bozy podaje si臋 szklanki napoju udekorowane cynamonem lub ciecierzyc膮.

Raki

Jest to prawdopodobnie najbardziej znany ze wszystkich tureckich napoj贸w alkoholowych i z pewno艣ci膮 jeden z najch臋tniej wybieranych przez Turk贸w dodatk贸w do potraw. Ten nap贸j o smaku any偶u zawiera du偶膮 ilo艣膰 alkoholu i nie nale偶y go szybko pi膰. Raczej wi臋kszo艣膰 ludzi lubi bezbarwn膮 raki zmieszan膮 z wod膮, kt贸ra zamienia j膮 w m臋tnobia艂y nap贸j. Powszechnie uwa偶a si臋, 偶e raki wspomagaj膮 trawienie i s膮 znane jako rodzaj aperitifu.

Dalsza lektura: Turecka raki 鈥 kompletny przewodnik dla pocz膮tkuj膮cych

S艂owa, kt贸re warto zna膰 przy tureckim stole

W Turcji przed spo偶yciem potrawy cz臋sto zdarza si臋, 偶e szef kuchni i inne osoby siedz膮ce przy stole sk艂adaj膮 sobie nawzajem 偶yczenia 鈥瀉fiyet olsun鈥, co w zasadzie jest r贸wnoznaczne z powiedzeniem smacznego.

Jako uzupe艂nienie szefa kuchni go艣cie przy stole powiedz膮 tak偶e 鈥瀍linize saglik鈥, co dos艂ownie oznacza 鈥瀦drowie w twoich r臋kach鈥, ale jest interpretowane jako wyraz czu艂o艣ci lub 鈥瀊ardzo smaczne, dobrze wysma偶one鈥.

Jak oceniasz ten materia艂?

Kliknij na gwiazdk臋, aby zostawi膰 swoj膮 ocen臋

艢rednia ocena / 5. Liczba g艂os贸w:

Jak dot膮d brak g艂os贸w! Oce艅 ten post jako pierwszy.

Kuchnia skandynawska: Danie sm酶rrebr酶d, ryby, zupy, dania z korzeniami

Poprzedni wpis

Joga: rodzaje, korzy艣ci zdrowotne i psychiczne z praktykowania jogi. Czym jest Asana w jodze? 5 interesuj膮cych fakt贸w na temat jogi

Nast臋pny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemios艂em w r臋ku na co dzie艅 szef kontroli jako艣ci w kuchni, serwuj膮cy wykwintne dania. W niedalekiej przysz艂o艣ci planuje zrealizowa膰 m艂odzie艅cze marzenia i napisa膰 co艣 wi臋cej ni偶 artyku艂 馃摉

Na pewno zainteresuj膮 Ci臋 jeszcze:

Komentarze - masz co艣 do napisania? Zostaw prosz臋 informacje.

Pozostaw komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *