Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smaków kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne 1 - Twój Głos 📌 e-TG.pl
Lifestyle 🔥Gotowanie i pieczenie 👩‍🍳Kuchnnia świata 👩‍🍳

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smaków kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne

Płaskowyże i równiny żyznej gleby utworzone przez wygasłe już wulkany, pokryte śniegiem góry i rwące rzeki nadają się na bogaty i różnorodny stół.

Tradycyjne tureckie potrawy w mniejszym stopniu opierają się na przyprawach, a bardziej na smacznych, świeżych składnikach, walcowanych, ugniatanych, kształtowanych i gotowanych do perfekcji z troską, poświęceniem i pasją.

W rzeczywistości Turcy kochają swoje jedzenie tak bardzo, że piszą nawet o nim piosenki: „Domates, biber, patlican” anatolijskiej gwiazdy rocka Barisa Manco można przetłumaczyć jako „Pomidory, pieprz, bakłażan”.

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smaków kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne 2 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

Tureckie dania domowej roboty

Specyficzne smaki w różnych regionach Turcji przyczyniają się do złożoności kuchni tego kraju. Dostępność różnych tureckich potraw w niektórych regionach również pomogła w ukształtowaniu żywności wspólnej dla tego konkretnego obszaru. Na przykład wschodni region Morza Czarnego nie jest odpowiedni do produkcji pszenicy ze względu na obfite opady deszczu; dlatego mieszkańcy opracowali dania oparte głównie na kukurydzy i mące kukurydzianej. Podobnie region południowo-wschodniej Anatolii słynie z kebabów ze względu na obfitą hodowlę zwierząt. Region Morza Egejskiego, znany z produkcji oliwek, słynie z pysznych dań warzywnych i ziół z oliwy z oliwek ; podczas gdy wypieki są monopolem Tracji.

Gdziekolwiek się obrócisz w Turcji, znajdziesz coś pysznego do jedzenia, w tym streetfood, takie jak krążki chleba pokryte ziarnami sezamu; smażone w głębokim tłuszczu małże z sosem bogatym w czosnek; ciepłe prażone migdały i orzechy pistacjowe; ciastka skąpane w syropie; boskie mleczne desery i lody do żucia.

W wielu restauracjach i kawiarniach ulicznych można zjeść stylowe bakłażany faszerowane, grillowane lub smażone na niezliczone sposoby; pikantne sałatki i dipy jogurtowe mocno doprawione czosnkiem.

W każdym mieście i miasteczku znajduje się targ, na którym można znaleźć mnóstwo świeżych produktów sezonowych, takich jak pulchne oliwki i chrupiące pikle, świeże figi, rubinowo-czerwone granaty, soczyste dojrzałe brzoskwinie, ostre przyprawy i świeże zioła liściaste, które są sprzedawane w formie pęczków kwiatów.

Może cię zainteresować także:  Kuchnia afrykańska: ostre przepisy z czarnego lądu

STANBUL, CENTRUM KULINARNE

Aby poczuć smak Turcji, warto odwiedzić Stambuł. Wszystkie drogi prowadzą do tego majestatycznego miasta i wielu Turków przybywa tu z całego kraju, zabierając ze sobą własne tradycje kulinarne i lokalne smaki. Dzięki temu miasto jest wyjątkowe, nie przestaje zaskakiwać i kusić, gdyż skupia w sobie składniki, techniki i dania z nawet najodleglejszych zakątków kraju.

Stambuł zawsze przyciągał dużą liczbę migrantów z innych części Turcji, przenoszących się do miasta w poszukiwaniu pracy. Z tego powodu Stambuł stał się kulturalnym sercem Turcji, dzieląc się najsmaczniejszymi tureckimi potrawami z każdego regionu w swojej wyjątkowej kuchni.

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smaków kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smaków kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne

Targ przypraw w StambuleDzień i noc Stambuł tętni życiem, z niekończącym się ruchem ulicznym i wodnym, trąbieniem klaksonów, donośnym nawoływaniem do modlitwy i kuszącym zapachem gotowanego jedzenia na każdej ulicy. Można tu skosztować czerwonej papryki z Gaziantep, cierpkich zielonych oliwek z Bodrum, suszonych moreli z Kapadocji, pilawu z sardeli z Trabzon, pikantnych kebabów z Adany, lekko halucynogennego miodu z Karsu (od pszczół żywiących się makiem lekarskim) oraz kuszący wybór kojących, kremowych deserów mlecznych i soczystych, syropowych wypieków, które wywodzą się z kuchni Pałacu Osmańskiego i cieszą się popularnością do dziś.

Historia kulinarna czerpiąca z wieloletniej tradycji

Pierwsi przodkowie współczesnych Turków wywodzą się z gór Ałtaj w Azji Środkowej, skąd przedostali się do Anatolii, spotykając i przyjmując po drodze różne tradycje kulinarne. Niektóre z nich opierały się na wykorzystaniu produktów zwierzęcych, takich jak mleko i mięso koni, a także wielu różnych dzikich zwierząt, na które polowano.Podobnie jak inne plemiona koczownicze tamtego okresu, pierwsi Turcy również piekli przaśny chleb z mąki pszennej i pili ayran, napój jogurtowy, oraz kımız, sfermentowany trunek wytwarzany z mleka ich klaczy.Kiedy ci koczownicy przybyli do Anatolii około X wieku, region ten miał już własne bogate dziedzictwo kulinarne, na które wpływ mieli Hetyci, Rzymianie, Bizantyjczycy, Arabowie, Mongołowie i krzyżowcy, którzy przeszli przez ten region. Spuścizną tych wpływów była kuchnia wykorzystująca łatwo dostępną fasolę, pszenicę i soczewicę, które gotowano na oleju roślinnym.Pierwsi Turcy przyjęli i dalej rozwijali tę kuchnię, łącząc swoje własne cechy i techniki kulinarne z tymi już obecnymi w regionie. Dowody tej wczesnej kuchni tureckiej można nadal znaleźć wśród społeczności kazańskiej i tatarskiej w środkowej Anatolii. Zachowało się tu wiele wczesnych potraw, w tym mantı, ciasto makaronowe, yufka, cienkie płaty płaskiego chleba i tarhana, sfermentowany suszony twaróg, z którego przyrządza się tradycyjną zupę.

Turcja obfituje w świeże i soczyste warzywa i owoce. Królem warzyw w tym kraju jest bakłażan

Posiłki i zwyczaje kulinarne w Turcji

Chociaż kuchnia i kuchnia Turcji są nieuchronnie kształtowane przez zróżnicowane położenie geograficzne i klimat, można powiedzieć, że burzliwa historia kraju również odegrała kluczową rolę w kształtowaniu kuchni. Ciągle zmieniające się tradycje kulinarne ucieleśniają wiele kultur, które na przestrzeni wieków miały wpływ na życie Turków. Należą do nich starożytne praktyki perskie i arabskie przekazywane z pokolenia na pokolenie; wpływy islamu i Imperium Osmańskiego, a współczesny rozwój urbanizacji i turystyki.

Turcy osmańscy jedli dwa posiłki dziennie. Pierwszy posiłek, który jedli od rana do południa, bardziej przypominał brunch. Drugi posiłek dnia spożywali o każdej porze od późnego popołudnia do wieczora; posiłek ten składał się z dań mięsnych podawanych z dodatkami warzywnymi i roślinami strączkowymi, takimi jak faszerowany bakłażan lub pilaw z kaszy bulgur z warzywami.

Obecnie w Turcji większość rodzin spożywa 3 posiłki dziennie.

Śniadania w dni powszednie są proste i szybkie, ale śniadania weekendowe, na które spotyka się cała rodzina, są duże i składają się z wielu różnych potraw.

Obiady w Turcji składają się zazwyczaj z dań sezonowych, zup, sałatek itp. Dania wymagające czasu i wysiłku w przygotowaniu nie są częstym elementem tego posiłku. Do obiadów nie podaje się dań mięsnych ani deserów.

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smaków kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne 3 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

Tureckie śniadanie

Kolacje są zwykle bardziej wyszukane i bogatsze, ponieważ to jedyny czas, kiedy członkowie rodziny przez cały dzień pracowali na polu lub w innej pracy, wracają razem do domu.

W Turcji istnieje jeszcze jeden nieoficjalny posiłek zwany „yatsilik”, który spożywa się po kolacji około godziny 21 lub 22. Orzechy, suszone i świeże owoce są zwykle podawane z czarną turecką herbatą . Do najpopularniejszych potraw podawanych w ramach yatsiliku należą sezonowe świeże owoce, suszone śliwki, figi, suszone miazgi owocowe (winogrona, morele lub morwa) oraz orzechy, takie jak pistacje, migdały, prażona ciecierzyca, prażone pestki dyni i słonecznika, orzechy włoskie i orzechy laskowe.

 

Śniadania w kuchni tureckiej

Śniadanie to ważne wydarzenie w wielu kulturach na całym świecie, ale w Turcji przypomina bardziej wyszukaną ceremonię niż kolejny posiłek w ciągu dnia.

Śniadanie w tygodniu w Turcji to lekki, szybki, a jednocześnie sycący posiłek. Ma całą energię, której potrzebujesz, aby przetrwać dzień i nie odczuwać nadmiernego głodu. Tureckie śniadania są bardzo różnorodne i oferują wiele opcji wegetariańskich/wegańskich dla tych, którzy szukają czegoś innego niż białko zwierzęce, a jednocześnie dostarczają dobrych propozycji, jeśli ktoś preferuje mięso w swojej diecie.

Tradycyjne tureckie śniadania są duże i obfite i składają się z kilku małych dań, w tym sera, oliwek, pomidorów, masła, dżemów i past do smarowania, bochenków świeżego chleba i oczywiście dużej ilości czarnej herbaty. Śniadaniem na wsi i u biednych jest jednak najczęściej zupa.

Ser jest jednym z najważniejszych produktów śniadaniowych w Turcji. Odmiany serów różnią się w zależności od regionu i mogą obejmować beyaz peynir (biały ser), bergama tulum z Wybrzeża Egejskiego, deri tulum, otlu peynir ze wschodniej Turcji, comlek peyniri ze środkowej Anatolii oraz tel peynir i abaza peyniri z wybrzeża Morza Czarnego. Warzywa i ziemniaki smaży się także na oliwie z oliwek , oleju z orzechów laskowych lub oleju słonecznikowym.

Jajka są podstawą większości tureckich śniadań. Można je gotować, smażyć lub robić z nich menemeny z papryką i pomidorami.

Tradycyjne tureckie śniadanie to impreza rodzinna , obejmująca wiele różnych dań serwowanych jednocześnie. Posiłek może trwać godzinami w gronie rodzinnym i przyjacielskich rozmów.

W ostatnich latach Turcy zaczęli zamawiać w restauracjach rodzinne, weekendowe śniadania, ale prawda jest taka, że nie ma dużej różnicy pomiędzy tradycyjnym śniadaniem przygotowywanym i serwowanym w domu a tym, które można znaleźć w sali śniadaniowej lub restauracji. Jeśli chciałbyś spróbować tradycyjnego tureckiego śniadania, ale nie masz zaproszenia na domowe, przeczytaj nasz wpis na blogu o najlepszych restauracjach śniadaniowych w Stambule serwujących tradycyjne śniadania.

Obiady w kuchni tureckiej

Typowy turecki domowy obiad zaczyna się od ciepłej zupy, po której podaje się danie z warzyw (cukinia, bakłażan, kalafior, fasolka szparagowa, ziemniaki, szpinak, żeby wymienić tylko kilka), mięsa lub roślin strączkowych (fasola, ciecierzyca, soczewica) gotowanych w garnku i zazwyczaj podawane z potrawami bogatymi w skrobię, takimi jak chleb, turecki pilaw ryżowy , makaron lub kasza bulgur. Jako orzeźwienie do posiłku głównego podaje się zielone sałatki lub cacik.

Domowe jedzenie w kuchni tureckiej

Turcy chętniej jedzą w domu niż poza domem, co jest stosunkowo nową koncepcją wprowadzoną przez współczesne życie. Aby zaoszczędzić czas, wiele par zaczęło rzadziej gotować w domu i częściej jeść poza domem.

W Turcji kobiety były w domu, podczas gdy mężczyźni pracowali, przygotowując jedzenie dla swoich rodzin. Jednak w obliczu większej liczby gospodarstw domowych o podwójnym dochodzie i wyższego standardu życia na obszarach miejskich możliwości wspólnych rodzinnych posiłków przy stole lub przy otwartym ogniu są coraz mniejsze – dlatego obecnie Turcy często jedzą na mieście lub na wynos zamiast gotować domowe dania, tak jak robiono to przed latami 80. XX wieku, kiedy ta tradycja również zaczęła zanikać.

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smaków kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smaków kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne

Domowe potrawy tureckie często przygotowywane są z warzyw

Kluczowe składniki kuchni tureckiej

Warzywa: okra, groszek, papryka zielona, pomidor, malwa, karczoch, marchew, ogórek, cykoria, szpinak, cukinia, kalafior, seler, szparagi, kapusta, grzyby, pietruszka, sałata, ziemniaki, buraki, bakłażan, por, rukola, czosnek , portulaka, cebula, rzodkiewka

Rośliny strączkowe: bób, fasola, ciecierzyca, soczewica

Mięsa: jagnięcina, wołowina, kurczak, ryby

Przyprawy: rozmaryn, papryka czerwona, czarnuszka, tymianek, kminek, mięta, cynamon, kolendra, kurkuma, sumak, pieprz czarny, goździki, mak, szafran, nasiona sezamu

Orzechy: pistacje, kasztany, migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie

Zboża: ryż, bulgur

Oleje: olej słonecznikowy, oliwa z oliwek , olej z orzechów laskowych

Owoce w kuchni tureckiej

Żywy i kolorowy krajobraz Turcji oznacza, że owoce są liczne, obfite i tanie. Najpopularniejsze owoce stosowane w kuchni tureckiej to świeże lub suszone pomarańcze, mandarynki, śliwki, morele, granaty, gruszki, jabłka, winogrona i figi. Świeże owoce są zwykle spożywane po obiedzie jako deser, ale są też pewne dania tureckie, które wykorzystują owoce sezonowe.

Słodko-słony smak tych potraw, zwykle doprawiany kwaśnymi owocami, takimi jak śliwka i pigwa, ma swoje korzenie już w czasach osmańskich. Oto niektóre z najbardziej znanych owocowych dań tureckich:

Ayva Dolması: Danie z nadziewaną pigwą. Pigwę zazwyczaj nadziewa się tym samym nadzieniem co danie dolma.

Çağla Aşı: Niedojrzałe danie ze świeżych migdałów. Danie świąteczne składające się z jagnięciny, świeżych owoców migdałów (bez nasion), jogurtu i czosnku.

Yeni Dünya Kebabı: owoce nieśplika nadziewane mięsem jagnięcym.

Świeże owoce gotowe do wyciskania soku

Chleb w kuchni tureckiej

Chleb to kolejny niezbędny element każdego tureckiego posiłku. Tak jest od tysięcy lat i pozostaje to najważniejszy składnik każdego posiłku: śniadania czy kolacji – bez chleba w tureckim posiłku zabraknie tego czegoś wyjątkowego. Jest spożywane niezależnie od tego, czy szczególnie pasuje do posiłku, czy nie.

Turcja ma najwyższe spożycie chleba na osobę na świecie. Roczne spożycie chleba wynosi 199,6 kg (440 funtów) na osobę. Turcy zjadają rocznie chleb przekraczający trzykrotność własnej masy ciała.

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smaków kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne 4 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

Do najpopularniejszych chlebów w Turcji należą:

Bazlama Ekmek: Bazlama to rodzaj chleba na zakwasie o okrągłym i regularnym kształcie.

Yufka Ekmek: Chleb filo, który jest spożywany w Anatolii od ponad tysiąca lat, jest zwykle wytwarzany z mąki pszennej, wody i soli. Po wysuszeniu ten rodzaj okrągłego chleba może przetrwać długi czas (6-12 miesięcy). Świeża yufka jest często używana jako główny składnik takich produktów jak naleśniki i börek.

Misir Ekmegi: Chleb kukurydziany, który jest bogaty w składniki odżywcze, to jeden z rodzajów chleba, który można znaleźć we wschodnim regionie Morza Czarnego.

Pide: Chleb Pide lub chleb pita to rodzaj płaskiego chleba, który jest powszechny w kuchni tureckiej i bliskowschodniej.

Lavas : Chleb Lavas składa się z wody, mąki i soli. Jest to chleb grubszy niż yufka, ale cieńszy niż pide. Służy do robienia wrapów.

Somun Ekmek: Chleb bochenek, który jest jednym z najczęściej spożywanych rodzajów chleba w kuchni anatolijskiej, można znaleźć niemal wszędzie. Jest podstawą od wieków i ma puszysty, złotożółty kolor.

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smaków kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smaków kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne

Gotowanie bazlamy

Tradycyjne tureckie potrawy i jedzenie

Kuchnia turecka obejmuje szeroką gamę produktów spożywczych, w tym płatki zbożowe, ciastka, warzywa i samorosnące zioła zmieszane z mięsem. Istnieje również wiele zup i innych tradycyjnych tureckich potraw, które zawierają jako składnik masło, olej słonecznikowy i oliwę z oliwek . Kuchnia turecka ma również swoje unikalne rodzaje zdrowej żywności, takie jak melasa winogronowa, jogurt, bulgur itp.

Zupy w kuchni tureckiej

Turcja ma bogate i różnorodne menu zup, które nie ma sobie równych na świecie i może być jednym z niewielu krajów na świecie, gdzie można dostać zupę na śniadanie, lunch i kolację. Będziesz potrzebować ponad 200 misek zupy, jeśli kiedykolwiek będziesz chciał spróbować wszystkich zup w Turcji. Turecki posiłek zwykle zaczyna się od zupy (çorba). Najpopularniejsze rodzaje zup przygotowywane są z soczewicy, jogurtu, kurczaka i pszenicy.
Powiązana treść: Lista tureckich zup i ich przepisów

Niektóre z najpopularniejszych zup w kuchni tureckiej:

Zimna Zupa Ayranaşı (Soğuk Ayranaşı Çorbası)

Zupa Flaczki (İşkembe Çorbası)

Zupa Pomidorowa (Domates Çorbası)

Zupa z kurczakiem i makaronem (Şehriyeli Tavuklu Çorbası)

Zupa Tarhana (Tarhana Çorbası)

Zupa Z Soczewicy (Mercimek Çorbası)

Zupa Z Policzków i Gicz (Kellepaca Çorbası)

Ryż, zboże i pilaw w kuchni tureckiej

Ryż jest szeroko stosowany w kuchni tureckiej. Dodawany jest do wielu faszerowanych dań mięsnych i warzywnych, a także podawany jako pilaw, a Turcy mają bardzo wysokie standardy jego przygotowania. Wyśmienity pilaw jest dowodem umiejętności gotowania tureckiej gospodyni domowej.

Pilaw w Turcji zwykle gotuje się na zwykłym maśle, ale są też egzotyczne dania z ryżu aromatyzowane przyprawami, orzechami i owocami – inne przyrządzane z mięsa, ryb i warzyw znane są jako sułtan pilavı. Pilawy są zwykle podawane jako dodatek do głównego dania mięsnego lub rybnego, ale niektóre bardziej treściwe pilawy, takie jak yufkalı pilaw i safranlı midyeli pilaw, można podawać z sałatką, aby stworzyć pełny posiłek, iç pilavı, z porzeczkami, orzeszkami piniowymi, i wątróbkę cielęcą serwowane jest w całej Turcji, zwłaszcza na specjalne okazje. Acılı Bulgur Pilavı jest właściwie wytwarzany z bulguru, czyli pękanej pszenicy, która ma orzechowy smak. Ryż z ciecierzycą to popularne i pożywne danie ryżowe w Turcji. Latem niektóre pilawy podaje się na zimno z jogurtem naturalnym.

Przygotowanie pilawu jest dziś w Turcji taką samą sztuką, jak było w kuchni sułtana w czasach osmańskich.

 

Dania warzywne w kuchni tureckiej

Turcji nie jest obca kuchnia roślinna i wegetariańska. Kultura kulinarna tego kraju często wykorzystuje warzywa i dziko rosnące warzywa, gotowane jako dania wegetariańskie lub z mięsem, aby uzyskać hit białkowy, który może pozyskać cenne zapasy artykułów spożywczych, takich jak fasola i ryż.

Regiony Morza Egejskiego i Morza Śródziemnego są dobrze znane z ciepłego i słonecznego klimatu, który umożliwia uprawę warzyw przez cały rok. Do najpopularniejszych warzyw uprawianych i spożywanych w Turcji należą cukinia, bakłażan, kalafior, papryka, fasolka szparagowa, szpinak, karczochy, marchew i seler.

Świeże warzywa gotuje się na wiele sposobów, ale najczęściej należą do jednej z następujących kategorii: bezmięsne dania warzywne (w tym warzywa z oliwą z oliwek), warzywa gotowane, smażone i pieczone. Smażone warzywa najczęściej podaje się z sosem jogurtowo-czosnkowym.

 

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smaków kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne 5 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

Nadziewane serce karczocha

Typowe danie warzywne przygotowuje się na bazie oliwy z oliwek, posiekanej cebuli, pasty paprykowej lub pasty pomidorowej (skoncentrowany sos pomidorowy) i świeżych pomidorów. Zwykle do tej bazy dodaje się warzywa i gorącą wodę i przygotowuje jako danie garnkowe. Mięso mielone można dodawać do większości dań warzywnych z wyjątkiem tych smażonych na oliwie z oliwek. Dania z oliwy z oliwek jada się także na zimno i łączenie w nich mięsa nie jest dobrym pomysłem.

Dalsza lektura: Oliwa z oliwek i potrawy z oliwy z oliwek w kuchni tureckiej.

Pikle to kolejny popularny sposób, w jaki Turcy mogą delektować się warzywami. Pikle przyrządza się ze wszystkich rodzajów warzyw, m.in. marchwi i ogórków.

Do najpopularniejszych dań warzywnych w Turcji należą:

Karniyarik: Duży bakłażan nadziewany mieloną wołowiną, posiekaną cebulą, czosnkiem, pomidorami i zieloną papryką, gotowany w piekarniku.

Kizartma : Warzywa smażone w głębokim tłuszczu (najczęściej bakłażan, cukinia, ziemniaki, zielona papryka) podawane z sosem jogurtowym.

Mücver: Gradowane warzywo (najpopularniejsze to cukinia) zmieszane z jajkiem i mąką i smażone w głębokim tłuszczu.

Lahana sarmasi: Zawijana biała kapusta, farsz zwykle z cebulą i ryżem, może zawierać mieloną wołowinę, jeśli woli się z mięsem.

Kapuska: Cienkie plasterki białej kapusty gotowanej z cebulą i sosem pomidorowym. Można gotować z mieloną wołowiną lub jagnięciną.

Ispanak yemegi: cebula, szpinak i ryż gotowane z sosem pomidorowym (pasta pomidorowa). Zwykle spożywane z jogurtem czosnkowym.

Türlü: danie warzywne z bakłażanem, cukinią, ziemniakami, pomidorami i cebulą.

Zeytinyağlı biber dolması: Nadziewana papryka.

Kabak oturtma: Cukinia pieczona z mieloną wołowiną lub jagnięciną.

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smaków kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smaków kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne

Liście wina wypełnione ryżem

Dania mięsne w kuchni tureckiej

Od pysznych dań z kurczaka po wołowinę i jagnięcinę, kuchnia turecka to zdecydowanie raj dla mięsożerców. Różnorodne są także sposoby przyrządzania mięs – od pieczonych mięs gotowanych w korzennych sosach czy gulaszach z warzywami, po szaszłyki na szaszłykach grillowane na wolno rozżarzonych węglach. Kebaby i klopsiki to dwa inne bardzo popularne sposoby przygotowywania mięs w Turcji.

Prawie każde miasto w Turcji ma swój własny styl kofte i kebaba , który składa się z przyprawionego kurczaka, jagnięciny lub wołowiny.

Gotowanie mięsa jagnięcego z bulgurem (pszenica popękana) i roślinami strączkowymi jest również powszechnym sposobem przygotowywania głównych posiłków w Turcji. Jeśli danie zawiera soczewicę, fasolę lub ciecierzycę, ponieważ danie jest już bardzo pożywne i można je szybko przygotować, dodaje się niewielką ilość mięsa, aby nadać daniu mięsny posmak.

Najpopularniejszym mięsem w kuchni osmańskiej była jagnięcina. Z wołowiny robiono wyłącznie kiełbasy i suszone mięso (pastirma). We współczesnej kuchni tureckiej oprócz jagnięciny obficie wykorzystuje się także mięso wołowe i drobiowe. Zwłaszcza mięso z kurczaka stało się w ostatnich latach najpopularniejszym mięsem w Turcji ze względu na niską cenę w porównaniu do mięsa czerwonego. W 2020 r. spożycie kurczaków w Turcji było większe niż mięso wołowe i jagnięcina razem wzięte.

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smaków kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne 6 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

 

Kebaby w kuchni tureckiej

W Turcji kebab gotuje się zarówno w domu, jak i w restauracjach. Gotuje się go na szaszłykach na otwartym ogniu, ale można go również przygotować w garnkach na sucho, bez wody. Szaszłyki w stylu garnkowym są bardziej powszechnym rodzajem kebabów gotowanych w domu, ponieważ jest to łatwiejszy sposób przygotowania kebabów. Szaszłyki na szaszłykach często je się w restauracjach, ale są one również kwintesencją każdego rodzinnego pikniku, podczas którego przygotowuje się mangal (grill) z otwartym ogniem na węglu drzewnym.

Kofte z mielonej wołowiny lub jagnięciny, grillowanych mięs, szaszłyków oraz grillowanych pomidorów, papryki i bakłażana są również przygotowywane na rodzinne pikniki.

Dalsze czytanie o tureckich kebabach: 20 najlepszych i najsłynniejszych tureckich kebabów (z autentycznymi przepisami) 

Ryby i owoce morza w kuchni tureckiej

W Turcji świeżych ryb jest wszędzie pod dostatkiem. Jest to jednak specjalność obszarów przybrzeżnych, gdzie lokalni mieszkańcy poinformują Cię, kiedy i gdzie dokonano połowu, aby zapewnić jego świeżość. Wysoka cena owoców morza i ryb w Turcji sprawia, że jest to danie rzadkie (w porównaniu z daniami z czerwonego mięsa), a przeciętny człowiek zjada cztery razy mniej niż europejski odpowiednik.

Ryby grilluje się, smaży lub gotuje powoli metodą buğulama (kłusownictwo), ale niektóre z najsmaczniejszych dań rybnych są również najprostsze, np. panierowane w mące kukurydzianej, smażone w głębokim tłuszczu świeże anchois.

Jednym z wielu powodów, dla których świeże sardele są tak popularną rybą w Turcji, jest ich wszechstronność. Można ją przyrządzać na wiele różnych sposobów, a o właściwej porze roku jej ceny spadają, co czyni ją przystępną dla każdego. Inne popularne i niedrogie ryby, które można znaleźć w Turcji, to bonito, okoń morski hodowlany, makrela, sardynki i dorada hodowlana.

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smaków kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smaków kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne

Smażone anchois

Choć barwena, łosoś oceaniczny, miecznik , turbot i błękitnopłetwy są całkiem smaczne, wysokie ceny sprawiają, że te ryby stają się bardziej przysmakiem lub smakołykiem.

Robaki, małże, kraby, ostrygi, homary, ośmiornice i przegrzebki prawie nigdy nie są gotowane i spożywane w domu i zwykle można je znaleźć w menu eleganckich restauracji.

Chociaż krewetki, kalmary i kalmary są bardziej powszechne, nadal rzadko gotuje się je w domach i zwykle spożywa się jako przystawkę w restauracjach rybnych. Z kolei w Turcji jednym z najbardziej lubianych i popularnych dań ulicznych są małże, które można znaleźć w całym kraju, zarówno smażone w głębokim tłuszczu, jak i małże nadziewane ryżem.

Dania z wnętrzności (podroby) w kuchni tureckiej

Potrawy z podrobów (lub wnętrzności) mają ogromne znaczenie w kuchni tureckiej, głównie dlatego, że podrobowe części zwierząt są tańsze i bardziej pożywne niż inne kawałki mięsa. Prawie na wszystkich rynkach stosunek jednego sprzedawcy wnętrzności do trzech rzeźników, a niektórzy zwykli rzeźnicy również sprzedają wnętrzności.

Większość dań z wnętrzności jest grillowana i aromatyzowana tymiankiem. Lista dobrze znanych tureckich potraw przyrządzanych z wnętrzności jest długa i obejmuje smażone mózgi, sałatkę mózgową (rodzaj mezze), grillowane plasterki wątroby, smażone wątroby (Arnavut cigeri, ulubiony rodzaj mezze), gulasz z wątróbek z tymiankiem , flaki (iskembe corbasi), flaki z ciecierzycą, flaki zapiekane, grillowana śledziona (szczególnie przydatna przy anemii), grillowane nerki, grillowane jądra baranie, grillowane jelita baranie (kokorec), głowa barania (kelle) i zupy z kłusaków .

Restauracje Flakowe, zwane potocznie „ostatnim przystankiem pijaków”, czynne są całą dobę. Generalnie dania podawane są z chlebem oraz dużą ilością chili i czosnku i stanowią obfity posiłek.

Tureckie jedzenie uliczne

Kiedy Turcy nie jedzą we własnym domu, lubią jedzenie, które jest satysfakcjonujące i sycące, ale które jest szybko przyrządzane. Istnieje wiele ulubionych „fast foodów” Turków, w tym te wymienione poniżej:

Doner

Doner to stary turecki przysmak, który stał się również znanym daniem w wielu krajach Zachodu. Sprasowana kombinacja jagnięciny i wołowiny jest powoli grillowana, obracając się na pionowym rożnie nad otwartym ogniem. Podczas obracania się rożek donerowy jest pieczony nad płomieniem, a następnie powoli krojony na bardzo cienkie plasterki bardzo długim nożem. Mięso jest następnie podawane na chlebie lub okładce z lawy (durum) z wybranymi smacznymi pomidorami, cebulą, sałatą, jogurtem i ziemniakami.

Gozleme

Gozleme, znany jako turecki naleśnik, jest prostym, tradycyjnym tureckim jedzeniem, jednak często jest wymieniany wśród specjalności w niektórych małych lokalach gastronomicznych. Bardzo cienki arkusz ciasta, przypominający naleśnik, pieczony jest na zakrzywionej blasze, a następnie nadziewany serem, ziemniakami, szpinakiem lub mielonym mięsem i zawsze podawany na świeżo.

Pide

Najczęściej nazywana turecką „pizzą”, ponieważ ten fast food jest przyrządzany z grubego ciasta i podawany z wyborem mięs, warzyw i serów. Przygotowywana na zamówienie w piecu opalanym drewnem, pide jest zwykle długa i owalna, a następnie pokrojona na wiele plasterków, aby się nią delektować.

Lahmacun

Ta pyszna turecka wersja pizzy składa się z cienkiej warstwy ciasta, na której mielone mięso jest smarowane pomidorami, cebulą, solą i pietruszką i doprawiane według upodobań czerwoną papryką. Generalnie Turcy wypełniają środek pomidorami, sałatą i cebulą oraz kropką soku z cytryny i zwijają się do jedzenia.

Simit

Jedną z prostych przyjemności kuchni tureckiej jest chleb w kształcie pierścienia posypany ziarnami sezamu. Simita można łatwo znaleźć w całej Turcji i najczęściej sprzedaje się go na ulicach, wystawia na małych zadaszonych wózkach lub małych stoiskach, a czasem po prostu niesie go chodzący sprzedawca z simitami ułożonymi wysoko na głowie. Simit wygląda jak zwykła bułka, ale jest ulubionym dodatkiem do śniadania lub przekąską na ulicach Stambułu, zwykle spożywaną z serem i ayranem.

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smaków kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smaków kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne

Kokorec

To jedno z ulubionych fast foodów Turków, danie z jelit owczych, aromatyzowane ziołami i podawane w chlebie z pomidorami, cebulą i pietruszką. Wbrew temu, jak to brzmi, jest naprawdę pyszne, a najlepsze kokorec można znaleźć w dzielnicach Kadikoy, Ortakoy i Balik Pazari w Stambule.

Kumpir

To tureckie jedzenie składa się po prostu z dużych pieczonych ziemniaków, które następnie przecina się na pół i napełnia różnymi nadzieniami, w tym serem, oliwkami, sałatkami, piklami, groszkiem, grzybami, kiełbaskami i kukurydzą.

Kofte ekmek

Jedno z najlepszych ulicznych potraw, jakie znajdziesz, zwykle sprzedawane w minivanach. Chleb wypełniony jest kofte (klopsikami) z cebulą, ostrymi przyprawami, pomidorem, sałatką i natką pietruszki.

Cig kofte

Tym fantastycznie prostym i zdrowym jedzeniem można delektować się na ulicach całego Stambułu. Oznacza to „surowe klopsiki”, obecnie najpopularniejsze odmiany są przygotowywane bez mięsa i to surowy klopsik z bulguru „gotowany” w przyprawach. Cig kofte zazwyczaj podaje się zawinięte w liść sałaty i skropione świeżym sokiem z cytryny.

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smaków kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smaków kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne

Cig kofte – surowe klopsiki

Meze i sałatki w kuchni tureckiej

Warzywa są bardzo ważną częścią tureckiej diety, a świeże sałatki stanowią istotny element większości posiłków. Podaje się je z daniem głównym. Większość sałatek składa się po prostu z liściastych warzyw, pomidorów, ogórków, zielonej papryki, cebuli i innych warzyw sezonowych.

Sałatki z fasoli, zbóż i warzyw są często częścią zimowego meze. Jadalne dzikie warzywa, takie jak mniszek lekarski, są często gotowane i podawane na zimno z odrobiną oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia lub soku z cytryny.

Czytaj dalej: Oliwa z oliwek w kuchni tureckiej .

Dziś kultura meze jest bardzo powszechna w tureckich tawernach i restauracjach. Gorące i zimne tureckie meze zamawiane do stołu na małych talerzach i dzielone przez wszystkich przy stole. Meze tureckie można podawać z dowolnym napojem. Tureckie wina i turecka raki świetnie komponują się z przystawkami.

Dzikie zioła z sosem jogurtowym, pikle, ser ezine, melon, dania warzywne z oliwą z oliwek, faszerowane liście winogron, haydari, Lakerda, sałatka z rukoli, sałatka z pomidorów i cebuli, sałatka z pieczonego bakłażana, ryba marynowana, sałatka z ośmiornicy, kawałki krewetek, smażona dzika zioła, pilaki, fava, oliwki, şakşuka , sałatka z selera, karczochy z oliwą z oliwek, sałatka ezme to najlepsze przykłady meze w Turcji.

Turcy zamawiając wiele z nich razem, zwracają szczególną uwagę na proporcje kwasu, tłuszczu i soli w różnych meze. Niektóre z tych meze wspomnianych powyżej to meze z maczaniem i zwykle podawane z tostowym chlebem.

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smaków kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smaków kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne

Zielona sałatka z napojem jogurtowym

Tureckie desery

Baklava i kadayif, te słodkie, orzechowe i kruche ciasta, to najbardziej znane tureckie desery na całym świecie. Najbardziej znane rodzaje baklawy pochodzą z południowo-wschodnich tureckich miast Gaziantep i Urfa. Przygotowują je z niezwykłą starannością, od wałkowania najcieńszych możliwych arkuszy świeżego ciasta filo po wybieranie i mielenie orzechów. Baklava do lat 90. XX wieku była w Turcji deserem świątecznym, podawanym wyłącznie podczas świąt religijnych Ramadanu i święta Ofiarnego.

W kuchni tureckiej pojawiają się także produkty typu uni-food, takie jak katmer , które można spożywać jako posiłek śniadaniowy lub deser po obiedzie.

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smaków kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smaków kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne

Pyszne mleczne budynie często uzupełniają tureckie posiłki, a sklepy w całej Turcji oferują budynie ozdobione owocami i pokruszonymi orzechami, takimi jak mielone pistacje. Budynie są nasycone wodą różaną, wanilią lub mastyksem, pachnącą żywicą sosnową. Desery mleczne gotuje się w tureckich domach częściej niż desery w syropie, ponieważ łatwiej je zrobić.

Biorąc pod uwagę wszystkie owoce uprawiane w Turcji podczas długich, słonecznych miesięcy, nie jest zaskakujące, że figi, melony i winogrona sułtańskie, a także owoce cytrusowe są częścią kuchni od starożytności. Proste kompoty z przyprawionych owoców są typowym zakończeniem obfitego posiłku, a w wielu domach w spiżarniach znajdują się duże słoiki z konserwami owocowymi.

Asure to turecki deser, który ma najbardziej różnorodną odmianę ze wszystkich deserów, ponieważ wykorzystuje prawie każdy rodzaj zbóż, orzechów i owoców występujących w Turcji.

Istnieją 3 główne rodzaje tureckich deserów:

Desery w syropie: Desery w syropie to desery przyrządzane z ciasta i zwykle polewane syropem cukrowym. Baklava, tulumba, kadayif, sekerpare, lokum (turecka rozkosz), Revani, irmik tatlisi, tas kadayif, lokma i birma to tylko niektóre z popularnych deserów syropowych.

Desery mleczne: Desery mleczne, które są lżejsze w porównaniu do deserów w syropie, są łatwe do spożycia i lekkostrawne. Keskul, sakizli muhallebi, sutlac, tavukgogsu , kazandibi, dondurma (lody tureckie) i gullac to tylko niektóre z popularnych deserów na bazie mleka w Turcji.

Desery owocowe: hosaf, komposto, kabak tatlisi, ayva tatlisi, pestil należą do popularnych tureckich słodyczy na bazie owoców.

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smaków kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smaków kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne

W górnym rzędzie desery owocowe, w środkowym rzędzie ciasta, w dolnym rzędzie desery mleczne

Tureckie napoje

Powszechnie uważa się, że ponieważ większość Turków to muzułmanie, napoje alkoholowe nie będą powszechne. Jednak w Turcji są one prawie tak samo dostępne, jak gdziekolwiek w Europie. Rakı i piwo stanowią dużą część spożycia alkoholu w Turcji. Kraj ten od dawna produkuje doskonałe wina w wielu regionach, a produkcja wina w Turcji również sięga tysięcy lat wstecz.

W Turcji dominują dwa rodzaje napojów bezalkoholowych: herbata czarna i kawa po turecku . Turcy również uwielbiają pić herbatę ziołową, szczególnie w mroźne zimowe dni. Do popularnych herbat zalicza się miętę, szałwię, imbir, tymianek, rumianek i dziką różę.

 

Turecka herbata

Turcy uwielbiają herbatę i większość Turków pije wiele filiżanek dziennie. Turecka herbata jest zawsze oferowana w pierwszej kolejności odwiedzającym i gościom wszystkich domów i firm. Turcy przygotowują herbatę parząc ją w imbryku (nie w „torebkach”), najlepiej porcelanowej, nad czajnikiem, a doskonale zaparzona herbata turecka powinna mieć głęboki czerwony kolor. Chociaż w głównych hotelach i kawiarniach herbatę można znaleźć w porcelanowych filiżankach, Turcy wolą podawać herbatę w szklanych filiżankach. Chociaż kawa rozpuszczalna (którą Turcy nazywają „Nescafe”) jest dość powszechna, nic nie zastąpi filiżanki dobrej herbaty.

W Stambule jest mnóstwo ogródków herbacianych (cay bahcesi). Te ogrody na świeżym powietrzu, zwykle zlokalizowane w obszarach ze wspaniałymi panoramicznymi widokami, serwują również soki owocowe, colę i niektóre tureckie potrawy, takie jak kanapki i tosty (grillowane kanapki). W bardziej tradycyjnych ogrodach herbacianych podaje się herbatę z semaverem (metalowym czajniczkiem), a w niektórych ogrodach herbacianych można nawet znaleźć nargile (fajkę wodną) do palenia tytoniu o smaku owocowym. Ogrody herbaciane Moda i Emirgan są popularnym miejscem wśród bywalców kawiarni.

Turecka kawa

Kawa po turecku podawana jest w małych porcelanowych filiżankach (przypominających filiżanki do espresso) i zawsze ze szklanką wody. Zwykle nie jest spożywany ze śniadaniem; ale częściej podaje się go po posiłku z czymś słodkim, zwykle turecką rozkoszą lub czekoladą.

Kawa po turecku jest tradycyjnie przygotowywana w małym miedzianym garnku zwanym cezve i powstaje poprzez gotowanie niezwykle drobno zmielonej kawy wraz z wodą i cukrem. Kawa serwowana jest według Twojego gustu – sade (bez cukru) lub sekerli (słodka). W trakcie picia należy popijać kawę lekko, tak aby fusy pozostały na dnie filiżanki.

Potem być może znajdziesz kogoś, kto będzie w stanie odczytać Twoją przyszłość z fusów kawy, co jest nadal bardzo popularne w Turcji zarówno wśród starszych, jak i młodszych mieszkańców.

Kuchnia turecka: odkryj tajemnice smaków kuchni tureckiej i jej regionalne warianty oraz tradycje kulinarne 7 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

 

Ayran

Ten pyszny napój sporządzony z jogurtu rozcieńczonego wodą, a następnie osolonego i podawanego na zimno jest bardzo lubiany przez Turków i stanowi doskonały dodatek do większości posiłków, zwłaszcza kebabu lub pikantnych potraw tureckich.

Sahlep

Ten gorący napój, podawany zwykle w mroźne zimowe dni, przygotowywany jest z suszonych, sproszkowanych korzeni orchidei górskiej. Proszek Sahlep miesza się z mlekiem i cukrem i gotuje. Korzenie są bogate w skrobię, a mieszanka naturalnie gęstnieje, przypominając konsystencję kremu. Zwykle podaje się ją samą i posypuje cynamonem, ale zimą można ją również znaleźć jako zamiennik mleka do latte i innych kaw.

Sok z rzepy

Kwaśny, czasem gorący, szkarłatny napój przygotowywany przez gotowanie rzepy i marchwi w wodzie i dodanie octu. Pochodzi z południowej Anatolii. Może złagodzić rozstrój żołądka, pomóc organizmowi poradzić sobie z upałem, a także jest jednym z bardziej preferowanych dodatków do niektórych pikantnych tureckich potraw, takich jak kebab, cigkofte i raki .

Boza

Ten gęsty, lekko kwaśny napój sporządza się z rozdrobnionego prosa i wody pozostawionej do fermentacji. Boza jest najczęściej spożywana zimą, a w domach Bozy podaje się szklanki napoju udekorowane cynamonem lub ciecierzycą.

 

Raki

Jest to prawdopodobnie najbardziej znany ze wszystkich tureckich napojów alkoholowych i z pewnością jeden z najchętniej wybieranych przez Turków dodatków do potraw. Ten napój o smaku anyżu zawiera dużą ilość alkoholu i nie należy go szybko pić. Raczej większość ludzi lubi bezbarwną raki zmieszaną z wodą, która zamienia ją w mętnobiały napój. Powszechnie uważa się, że raki wspomagają trawienie i są znane jako rodzaj aperitifu.

Dalsza lektura: Turecka raki – kompletny przewodnik dla początkujących

Słowa, które warto znać przy tureckim stole

W Turcji przed spożyciem potrawy często zdarza się, że szef kuchni i inne osoby siedzące przy stole składają sobie nawzajem życzenia „afiyet olsun”, co w zasadzie jest równoznaczne z powiedzeniem smacznego.

Jako uzupełnienie szefa kuchni goście przy stole powiedzą także „elinize saglik”, co dosłownie oznacza „zdrowie w twoich rękach”, ale jest interpretowane jako wyraz czułości lub „bardzo smaczne, dobrze wysmażone”.

Jak oceniasz ten materiał?

Kliknij na gwiazdkę, aby zostawić swoją ocenę

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

Jak dotąd brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Kuchnia skandynawska: Danie smørrebrød, ryby, zupy, dania z korzeniami

Poprzedni wpis

Joga: rodzaje, korzyści zdrowotne i psychiczne z praktykowania jogi. Czym jest Asana w jodze? 5 interesujących faktów na temat jogi

Następny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemiosłem w ręku na co dzień szef kontroli jakości w kuchni, serwujący wykwintne dania. W niedalekiej przyszłości planuje zrealizować młodzieńcze marzenia i napisać coś więcej niż artykuł 📖

Na pewno zainteresują Cię jeszcze:

Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.

Pozostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *