Bia艂a kapusta 馃ガ - ciekawostki i sekretne w艂a艣ciwo艣ci oraz przepisy na dania z bia艂ej kapusty 1 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl
Ripe white cabbage on a wooden table
Ciekawostki 馃Dani i przepisy 馃嵆Gotowanie i pieczenie 馃懇鈥嶐煃

Bia艂a kapusta 馃ガ – ciekawostki i sekretne w艂a艣ciwo艣ci oraz przepisy na dania z bia艂ej kapusty

W艂a艣ciwo艣ci bia艂ej kapusty

Od lat wiadomo, 偶e bia艂a kapusta wykorzystywana jest w lecznictwie, poniewa偶 posiada wiele witamin (C, A, z grupy witamin B i K oraz rutyn臋) i doskonale sobie radzi z szeregiem r贸偶nych dolegliwo艣ci. Przede wszystkim, doskona艂y wp艂yw na nasze zdrowie posiada nie tylko regularne spo偶ywanie potraw z kapusty, ale i picie soku warzywnego. Natomiast na st艂uczenia czy obrz臋ki warto stosowa膰 ok艂ady z li艣ci. Ponadto, wi臋kszo艣膰 os贸b nie wyobra偶a sobie sytuacji, w kt贸rej w naszym menu zabrak艂oby kapusty, poniewa偶 jest smaczna, zdrowa i niskokaloryczna (ok. 30 kalorii/100 gram).

Warto zwr贸ci膰 uwag臋 na to, 偶e do jednych z najbardziej znanych przysmak贸w z kapusty nale偶膮 go艂膮bki. Ot贸偶, zwykle s膮 podawane razem z sosem pieczarkowym lub pomidorowym, a o ich wyj膮tkowo艣ci decyduje nadzienie, kt贸rego podstaw膮 jest mi臋so mielone i ry偶. Z pewno艣ci膮, s膮 bardzo syc膮ce i smaczne, w zwi膮zku z czym na naszych sto艂ach goszcz膮 nie tylko na co dzie艅, ale i od 艣wi臋ta. Nie mniej znakomite s膮 zupy kapu艣ciane, kt贸re od wiek贸w maj膮 sta艂e miejsce w polskiej kuchni. Mowa tu g艂贸wnie o kapu艣niaczku i bigosie, kt贸re wr臋cz rozp艂ywaj膮 si臋 ustach. Oczywi艣cie, ich wykonanie jest czasoch艂onne, gdy偶 nierzadko s膮 nawet gotowane przez kilka dni, ale z drugiej strony naprawd臋 niewiele os贸b potrafi si臋 im oprze膰.

Nie zapominamy r贸wnie偶 o gotowanej kapu艣cie na zasma偶ce, kt贸ra idealnie naddaje si臋 na obiad. Doskonale r贸wnie偶 smakuje z grzybami i grochem. Nie ma te偶 偶adnych przeciwwskaza艅, aby doda膰 do niej odrobin臋 boczku lub kie艂basy. R贸wnie popularnym daniem obiadowym s膮 艂azanki, kt贸re do Polski przyby艂y z W艂och ju偶 w po艂owie XVI wieku. Przede wszystkim, przyrz膮dzane s膮 one w oparciu o charakterystyczny makaron w kszta艂cie kwadracik贸w i podsma偶anej kapusty. Poza tym, warta polecenia jest duszona kapusta, w szczeg贸lno艣ci na ma艣le. Nale偶y powiedzie膰 o tym, i偶 przewa偶nie dodaje si臋 do niej suszone grzyby, wcze艣niej obgotowane lub 艣wie偶e pieczarki oraz zeszklon膮 cebulk臋.

Bia艂a kapusta 馃ガ - ciekawostki i sekretne w艂a艣ciwo艣ci oraz przepisy na dania z bia艂ej kapusty 2 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Kolejnym znakomitym przysmakiem przyrz膮dzanym na bazie kapusty s膮 kotleciki, kt贸re s膮 r贸wnie dobre jak typowe schabowe i sznycle. Bywa, i偶 s膮 podawane z ziemniakami i sosem oraz sa艂atk膮. Godna polecenia jest tu sur贸wka grecka oraz sur贸wka wykonana z bia艂ej i czerwonej kapusty. Mog膮 by膰 one wykonane z dodatkiem barwnych warzyw, smacznych sos贸w, oliwy z oliwek i majonezu. Przede wszystkim, s膮 proste i szybkie w przygotowaniu, bardzo kolorowe i r贸wnie dobrze mog膮 te偶 pe艂ni膰 funkcj臋 przek膮ski przed daniem g艂贸wnym. Nie mo偶emy jeszcze zapomnie膰 o smacznych聽kapu艣niaczkach, w szczeg贸lno艣ci z grzybami i kminkiem, serwowancyh zwykle razem z barszczem czerwonym. Trzeba podkre艣li膰 to, 偶e s膮 chrupi膮ce i niezapychaj膮ce, w zwi膮zku z czym mo偶emy si臋 nimi zajada膰 do woli.

Kapusta dwie grupy: warzywna i w艂a艣ciwa

Mimo, 偶e potrawy z kapusty okazuj膮 si臋 bardzo popularnymi na naszych sto艂ach, z pewno艣ci膮 niewiele os贸b zdaje sobie spraw臋 z w艂a艣ciwo艣ci od偶ywczych i zdrowotnych tego偶 produktu spo偶ywczego. Kapusta zawiera bowiem wiele niezb臋dnych dla zdrowego funkcjonowania organizmu witamin i mikroelement贸w, w艣r贸d kt贸rych najwa偶niejsze to przede wszystkim witamina C, E, B6 i A. Kapusta bogata jest tak偶e w potas, wap艅, magnez, 偶elazo i s贸d. Co wi臋cej, jest to produkt w wi臋kszo艣ci z艂o偶ony z wody oraz b艂onnika, dlatego te偶 okazuje si臋 niskokalorycznym i wskazanym dla os贸b przebywaj膮cych na dietach oraz dbaj膮cych o lini臋.

W niniejszym serwisie przedstawimy Pa艅stwu szereg ciekawych i sprawdzonych przepis贸w zar贸wno na proste jak i wykwintne potrawy z kapust膮. Znajdziecie tutaj Pa艅stwo propozycje na samodzielne przygotowanie wigilijnych da艅 z kapust膮 i grzybami lub grochem, jak r贸wnie偶 kilka przepis贸w na smakowite go艂膮bki z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. W kolejnych artyku艂ach naszego serwisu powiemy r贸wnie偶 o szybkich i 艂atwych sposobach wykonania smakowitego farszu kapu艣cianego do domowych pierog贸w.

Z kapusty cz臋sto przygotowuje si臋 tak偶e s艂odkie potrawy z kie艂bas膮, takie jak cho膰by kapu艣niak czy po偶ywny bigos. Z powodzeniem dania te mo偶na przygotowa膰 ze 艣wie偶ej, m艂odej kapusty lub kapusty kwaszonej, bogatej w witamin臋 C. Na codzienny obiad warto r贸wnie偶 przygotowa膰 smakowite 艂azanki z kapust膮, kt贸re z pewno艣ci膮 przypadn膮 do gustu zar贸wno doros艂ym jak i dzieciom.

Bia艂a kapusta 馃ガ - ciekawostki i sekretne w艂a艣ciwo艣ci oraz przepisy na dania z bia艂ej kapusty 3 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Kapust臋 bia艂膮 i czerwon膮 mo偶na podawa膰 r贸wnie偶 na zimno, w postaci zdrowych i smacznych sur贸wek, na przyk艂ad z dodatkiem jab艂ka czy rodzynek. Na 艣wi膮teczny obiad mo偶na 艣mia艂o poda膰 tak偶e sa艂atk臋 z kapusty peki艅skiej z dodatkiem kukurydzy, drobiowego mi臋sa lub ry偶u. Wielu amator贸w potraw z kapusty serwuje j膮 r贸wnie偶 na ciep艂o. Najcz臋艣ciej s膮 to przek膮ski z zasma偶anej, kiszonej kapusty, doskona艂e do potraw mi臋snych.

Zach臋camy zatem Pa艅stwa do lektury naszego serwisu oraz samodzielnych, kulinarnych eksperyment贸w. Przygotowane samodzielnie dania i przek膮ski ze zdrowej i bogatej w witaminy kapusty z pewno艣ci膮 trafi膮 w gusta wszystkich domownik贸w.

M艂oda, zasma偶ana do obiadu

Obiad jest najwa偶niejszym posi艂kiem podczas dnia, w zwi膮zku czym powinien by膰 on syc膮cy, smaczny i urozmaicony, aby w naszym menu nie wia艂o nud膮. W zwi膮zku z czym od czasu do czasu zamiast klasycznej zupy warto w porze obiadowej przygotowa膰 zasma偶an膮 kapustk臋, kt贸ra troch臋 przypomina wigilijn膮 potraw臋. Przede wszystkim, mo偶e by膰 podawana razem z cebulk膮, a tak偶e z dodatkiem grzyb贸w, grochu, kie艂basy i boczku, w zale偶no艣ci od tego, jakie posiadamy preferencje smakowe. Jednak偶e tak naprawd臋 najlepiej jest przygotowa膰 tradycyjn膮 kapustk臋, bez wielu dodatk贸w, kt贸re w nadmiarze mog膮 zepsu膰 jej smak i aromat.

Bia艂a kapusta 馃ガ - ciekawostki i sekretne w艂a艣ciwo艣ci oraz przepisy na dania z bia艂ej kapusty 4 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Z pewno艣ci膮, potrawa najlepiej smakuje, kiedy jest przyrz膮dzana w oparciu o m艂od膮 kapustk臋, kt贸r膮 w okresie zimowym mo偶na zast膮pi膰 kiszon膮. Przede wszystkim, m艂ode warzywa s膮 kruchutkie, szybko si臋 gotuj膮 i cechuj膮 si臋 艣wie偶o艣ci膮, dlatego z powodzeniem mog膮 si臋 nimi zajada膰 nawet ma艂e dzieci, tym bardziej 偶e bia艂a kapusta jest zdrowa i cho膰by dlatego potrawy przyrz膮dzane na jej bazie powinny go艣ci膰 na naszych sto艂ach jak najcz臋艣ciej. Opr贸cz tego, zasma偶ana kapustka jest lekkostrawna, niskokaloryczna, nawet wtedy gdy dodajmy do niej odrobin臋 mi臋sa czy boczku. Nie zapominamy tak偶e o aromatycznych przyprawach, a tak偶e o odrobinie zieleniny, w szczeg贸lno艣ci kopru, dzi臋ki kt贸rym danie b臋dzie rewelacyjnie smakowa艂o. Oczywi艣cie, danie powinno by膰 podawane zaraz po ugotowaniu, kiedy jest jeszcze gor膮ce, chocia偶 mo偶na te偶 je spo偶ywa膰 na drugi dzie艅, poniewa偶 nie ma 偶adnych przeciwwskaza艅, aby kapustk臋 podgrzewa膰 kilkakrotnie. Poza tym, mo偶na j膮 spo偶ywa膰 samodzielnie, z chlebem lub ziemniakami oraz ryb膮 i w ka偶dej postaci jest pyszna.

Jak przygotowa膰 zasma偶an膮 kapustk臋?

Sk艂adniki:

  • l g艂贸wka kapusty,
  • 1 cebula,
  • p臋czek koperku,
  • 艂y偶eczka mas艂a,
  • 艂y偶eczka cukru,
  • 2 艂y偶ki octu,
  • 艂y偶ka m膮ki,
  • s贸l,
  • pieprz.

Spos贸b wykonania:

W pierwszej kolejno艣ci dok艂adnie myjemy kapust臋, szatkujemy j膮, solimy i odstawiamy na 1 陆 godziny, aby zmi臋k艂a. Po up艂ywie tego czasu dok艂adnie odciskamy j膮 z wody. W mi臋dzyczasie do garnka wlewamy 陆 l wody, wrzucamy do niego poszatkowan膮 cebul臋 i gotujemy. Do wrz膮tku wrzucamy odci艣ni臋t膮 kapust臋 i gotujemy przez 5-10 minut, ale ca艂y czas uwa偶amy, by jej nie rozgotowa膰. W tym czasie siekamy drobno koperek i dodajemy go to kapusty. Nast臋pnie z m膮ki i mas艂a wykonujemy zasma偶k臋, a kiedy si臋 zarumieni, dodajemy j膮 do kapusty. Dok艂adnie mieszamy wszystkie sk艂adniki. Kolejno dodajemy odrobin臋 cukru, solimy i pieprzymy do smaku. Wlewamy odrobin臋 octu i w razie potrzeby wsypujemy troch臋 vegety, kiedy kapusta jest ma艂o s艂ona. W dalszym etapie jeszcze raz dok艂adnie mieszamy wszystkie sk艂adniki i gotujemy potraw臋 jeszcze przez kilka minut, a偶 nabierze ona w艂a艣ciwego smaku.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  3 skuteczne zio艂a na w膮trob臋 - mniszek lekarski, Ostropest plamisty, Karczoch

Duszona na ma艣le z pieczarkami lub grzybami

Ze zdrowej kapusty mo偶na przyrz膮dza膰 przer贸偶ne potrawy, zar贸wno na ciep艂o jak i na zimno. Przede wszystkim, cz臋sto stanowi ona podstaw臋 zup lub farszu, kt贸rym nadziewane s膮 pierogi, paszteciki czy kapu艣niaczki. Ponadto, mo偶e wyst臋powa膰 w r贸偶nej postaci, gdy偶 doskonale smakuje, kiedy jest surowa, kiszona czy gotowana, a tak偶e duszona na ma艣le. Ot贸偶, w tym przypadku kapusta najcz臋艣ciej zast臋puje sa艂atki i sur贸wki i jest serwowana razem z ziemniakami i kurczakiem, chocia偶 z powodzeniem mo偶na j膮 tak偶e spo偶ywa膰 z pieczywem lub samodzielnie jako zak膮sk臋 przed daniem g艂贸wnym.

Oczywi艣cie, duszona kapusta na ma艣le rewelacyjnie smakuje razem z grzybami, w szczeg贸lno艣ci z pieczarkami, zar贸wno 艣wie偶ymi jak i suszonymi, wcze艣niej namoczonymi w wodzie i ugotowanymi. Nie zapominamy o cebulce, kt贸r膮 przed po艂膮czeniem z kapust膮 warto zarumieni膰 razem z grzybami. Opr贸cz tego, du偶e znaczenie odgrywaj膮 r贸wnie偶 przyprawy, dzi臋ki kt贸rym potrawa wspaniale pachnie i smakuje. Nale偶y zwr贸ci膰 uwag臋 na to, 偶e przygotowanie duszonej kapustki, zajmuje kilkana艣cie minut, nie licz膮c wcze艣niejszego ugotowania warzywa. Natomiast, gdy chcemy ograniczy膰 czas przygotowania potrawy do minimum, zamiast gotowanej kapusty, wykorzystujemy kiszon膮. Ale wcze艣niej p艂uczemy j膮 kilkakrotnie w wodzie, aby pozby膰 si臋 nadmiaru kwasu. Ponadto, mo偶emy j膮 spo偶ywa膰 nawet przez kilka dni i za ka偶dym razem, gdy j膮 podgrzejemy, b臋dzie smakowa艂a lepiej. Jednak偶e podczas jest duszenia, musimy pami臋ta膰 o tym, by systematycznie j膮 miesza膰, poniewa偶 nietrudno przypali膰 potraw臋, a wtedy na pewno ju偶 nie naddaje si臋 do spo偶ycia.

Przepis na duszon膮 kapust臋 z pieczarkami

Sk艂adniki:

  • 1 艣rednia g艂贸wka kapusty (ok. 1 陆 kg),
  • 1 kg pieczarek,
  • 1 du偶a cebula (20 dag),
  • 70 dag pomidor贸w,
  • s贸l morska,
  • mas艂o,
  • pieprz,
  • przyprawa w p艂ynie Maggi,
  • majeranek,
  • tymianek,
  • koperek.

Spos贸b przyrz膮dzenia:

Na pocz膮tku dok艂adnie myjemy kapust臋, kiedy odcieknie z wody, szatkujemy j膮. W dalszym etapie dajemy j膮 do garnka, zalewamy wod膮 i gotujemy a偶 zmi臋knie Odcedzamy j膮 i odstawiamy do ostygni臋cia. W mi臋dzyczasie obieramy pieczarki ze sk贸ry, p艂uczemy, kroimy je w plasterki. Nast臋pnie obieramy cebul臋, p艂uczemy j膮 i kroimy w kostk臋. Kolejno roztapiamy mas艂o na teflonowej patelni, dajemy cebul臋 i pieczarki, podsma偶amy je i wrzucamy do naczynia z kapust膮. Sparzamy pomidory, obieramy je ze sk贸rki i kroimy w kostk臋. Dodajemy warzywa do kapusty. Wszystkie sk艂adniki dok艂adnie ze sob膮 mieszamy i dusimy przez jakie艣 5-10 minut. Dodajemy s贸l morsk膮, pieprz, przypraw臋 w p艂ynie Maggi, majeranek, tymianek i dok艂adnie mieszamy. Dusimy jeszcze przez chwil臋, a nast臋pnie wyk艂adamy j膮 na talerze i podajemy od razu na ciep艂o, np. z ziemniakami i mi臋sem.

Pomys艂y na szybkie sur贸wki

聽Smaczne i zdrowe sur贸wki zajmuj膮 wa偶ne w miejsce w rodzimej kuchni, poniewa偶 stanowi膮 idealnie uzupe艂nienie ziemniak贸w, potraw mi臋snych, rybnych czy frytek. Poza tym, przyrz膮dzane s膮 na bazie r贸wnych sk艂adnik贸w, ale do najpopularniejszych nale偶膮 sur贸wki z bia艂ej kapusty. Przede wszystkim, s膮 po偶ywne, kolorowe, 艂adnie pachn膮 i rewelacyjnie smakuj膮, a ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Warto te偶 powiedzie膰 o tym, i偶 mo偶emy ich sk艂ad modyfikowa膰, w zale偶no艣ci od w艂asnych upodoba艅, w zwi膮zku z czym za ka偶dym razem mog膮 smakowa膰 inaczej. Opr贸cz tego, mo偶na do nich dodawa膰 nie tylko sos, oliw臋 z oliwek, ale tak偶e majonez.

Przepis na sur贸wk臋 z bia艂ej i czerwonej kapusty

Sk艂adniki:

  • 1/2 g艂贸wki聽kapusty bia艂ej,
  • 1/4 g艂贸wki聽kapusty czerwonej,
  • 1聽czerwona cebula,
  • 2聽marchewki,
  • 1/4 szklanki聽suszonej 偶urawiny.

Sk艂adniki 鈥 sos:

  • 1/4 szklanki聽bia艂ego octu winnego,
  • 2 艂y偶ki聽cukru,
  • 2 艂y偶ki聽musztardy delikatesowej,
  • 2 艂y偶ki聽majonezu,
  • 1/4 艂y偶eczki聽pieprzu Cayenne,
  • s贸l i pieprz do smaku.

Spos贸b przyrz膮dzenia:

Najpierw dok艂adnie myjemy czerwon膮 i bia艂膮 kapust臋, szatkujemy j膮 i solimy. Nast臋pnie odstawiamy na chwil臋, aby zmi臋k艂a. Kolejno odciskamy sok i jeszcze raz siekamy. Kroimy cebul臋 na drobn膮 kostk臋, a marchew trzemy na tarce. W dalszym etapie wykonujemy sos. W tym celu dok艂adnie mieszamy ze sob膮 wszystkie sk艂adniki niezb臋dne do jego przygotowania. Do kapusty dodajemy marchew i cebul臋, mieszamy. Wrzucamy 偶urawin臋 i polewamy sur贸wk臋 sosem, mieszamy wszystkie sk艂adniki. Przykrywamy naczynie i odstawimy je w ch艂odne miejsce.

Bia艂a kapusta 馃ガ - ciekawostki i sekretne w艂a艣ciwo艣ci oraz przepisy na dania z bia艂ej kapusty 5 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Przepis na sa艂atk臋 greck膮

Sk艂adniki:

  • 1 opakowanie sera feta,
  • 1 g艂贸wka kapusty,
  • 1 艣redniej wielko艣ci og贸rek,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 pomidory,
  • 1 s艂oiczek oliwek,
  • 1 saszetka sosu greckiego do sa艂atek,
  • s贸l,
  • pieprz,
  • olej/oliwa z oliwek.

Spos贸b przyrz膮dzenia:

Na pocz膮tku dok艂adnie myjemy kapust臋 i szatkujemy j膮. W dalszej kolejno艣ci obieramy og贸rka ze sk贸rki i kroimy go na p贸艂plasterki, pomidory kroimy w kostk臋, podobnie czynimy z cebul膮, a oliwki przekrawamy na p贸艂. Wszystkie warzywa wrzucamy do naczynia z kapust膮. Nast臋pnie siekamy ser w kostk臋 i wrzucamy go do pozosta艂ych sk艂adnik贸w. Kolejno wykonujemy sos wed艂ug instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Polewamy nim sa艂atk臋, solimy, pieprzymy do smaku. Sa艂atk臋 mo偶na tez uk艂ada膰 warstwami, gdy偶 wtedy wygl膮da 艂adnie.

Przepis na sur贸wk臋 z majonezem

Sk艂adniki:

  • 1/2 g艂贸wki ma艂ej kapusty,
  • 1 og贸rek,
  • 2 jab艂ka,
  • 1/2 selera,
  • 2 str膮ki czerwonej papryki,
  • 3 艂y偶ki majonezu,
  • s贸l,
  • cukier,
  • natka pietruszki.

Spos贸b wykonania:

Po pierwsze, obieramy kapust臋 z wierzchnich li艣ci i j膮 szatkujemy. Solimy i odstawiamy na ok. 10 minut. W dalszym etapie og贸rek i jab艂ka trzemy na tarce, a papryk臋 kroimy w cienkie paski. Dodajmy majonez, a tak偶e doprawiamy wszystkie sk艂adniki i dok艂adnie ze sob膮 mieszamy.

Smako艂yki

  • Babeczki nadziewane kapust膮
  • Bak艂a偶an faszerowany warzywami
  • Go艂膮bki po cyga艅sku
  • Grecka sur贸wka
  • Gyros z ketchupem
  • Jak zrobi膰 kapu艣niak?
  • Mielone z kapust膮
  • Og贸rki z curry i chilli

Pyszne zupy – kapu艣niak i bigos

Ka偶dy si臋 chyba zgodzi z tym, 偶e w polskiej kuchni wa偶ne miejsce zajmuj膮 zupy, kt贸re s膮 smaczne, po偶ywne i trudno sobie wyobrazi膰 bez nich obiad. Oczywi艣cie, ich asortyment jest przeogromny, jednak偶e do jednych z najch臋tniej gotowanych nale偶膮 kapu艣niak i bigos, kt贸re s膮 przyrz膮dzane na bazie bia艂ej kapusty. Ot贸偶, mog膮 by膰 one przyrz膮dzane na wiele sposob贸w, a ich podstaw膮 jest nie tylko kapusta, ale i dobrej jako艣ci mi臋so oraz kie艂basa. Owszem, s膮 one dosy膰 kaloryczne i nierzadko t艂uste, ale z drugiej strony po偶ywne i zachwycaj膮 si臋 nimi r贸wnie偶 go艣cie z zagranicy. Mo偶na nawet rzec, 偶e te zupy s膮 znakiem rozpoznawczym polskiej kuchni, dlatego powinny si臋 znale藕膰 obowi膮zkowo w naszym menu.

Jak zrobi膰 kapu艣niak?

Sk艂adniki:

  • 50 dag karczku lub ko艣ci,
  • kawa艂ek w臋dzonej kie艂basy,
  • 30-50 dag kiszonej kapusty,
  • marchew,
  • pietruszka,
  • kawa艂ek selera,
  • 3-5聽ziemniak贸w,
  • p贸艂 cebuli,
  • 2 艂y偶eczki mas艂a,
  • 艂y偶ka m膮ki,
  • ewentualnie kostka roso艂owa,
  • li艣cie laurowe,
  • ziele angielskie,
  • ziarenka pieprzu,
  • kminek,
  • s贸l,
  • pieprz mielony,
  • majeranek,
  • maggi.

Spos贸b przyrz膮dzenia:

Na pocz膮tku p艂uczemy kapust臋, nawet kilkakrotnie je偶eli jest zbyt kwa艣na. Kroimy j膮 i wk艂adamy do du偶ego garnka, zalewamy wod膮. Wrzucamy li艣膰 laurowy, po 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu oraz odrobin臋 kminku. Nast臋pnie gotujemy kapust臋 a偶 stanie si臋 mi臋kka. W mi臋dzyczasie w drugim garnku gotujemy wywar z mi臋sa bez ko艣ci, kt贸re zalewamy wod膮. Dodajemy 2 ziarenka zio艂a angielskiego, li艣膰 laurowy i odrobin臋 soli. Gdy mi臋so b臋dzie nieco mi臋ksze, dorzucamy start膮 marchewk臋, pietruszk臋 i seler. Kolejno na jakie艣 10 minut przed zako艅czeniem gotowania dodajemy pokrojone w kostk臋 ziemniaki. W dalszym etapie kapust臋 wraz z wywarem wlewamy do roso艂u mi臋snego, dodajemy uduszon膮 cebulk臋 oraz kie艂bas臋. Na ma艣le podsma偶amy m膮k臋 a偶 zbr膮zowieje i dodajemy do kapu艣niaku. Na ko艅cu doprawiamy zup臋 za pomoc膮 soli, pieprzu, majeranki, maggi i kostk膮 roso艂ow膮.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  10 kultowych relikt贸w PRLu

Bia艂a kapusta 馃ガ - ciekawostki i sekretne w艂a艣ciwo艣ci oraz przepisy na dania z bia艂ej kapusty 6 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Przepis na bigos

Sk艂adniki:

  • 2 kg kapusty,
  • 0,5 kg boczku 艣wie偶ego,
  • 0,5 kg kark贸wki lub 艂opatki,
  • 0,5 kg kie艂basy,
  • 20 dkg kie艂basy ja艂owcowej,
  • 30 dkg pieczarek lub grzyb贸w suszonych,
  • 4 sztuki 艣liwek suszonych(bez pestek),
  • ziele angielskie,
  • li艣cie laurowe,
  • pieprz,
  • s贸l,
  • 2 cebule,
  • 1 s艂oiczek koncentratu pomidorowego.

Spos贸b przyrz膮dzenia:

N pocz膮tku kapust臋 zalewamy wod膮, dodajemy li艣cie laurowe i ziele angielskie. Kolejno mi臋so podsma偶amy na oleju, kroimy w kostk臋 i dodajemy do kapusty, natomiast kie艂bas臋 wraz z cebul膮 dusimy na t艂uszczu, po czym wrzucamy do kapusty. Dodajemy posiekane pieczarki lub ususzone grzyby, wcze艣niej zamoczone w wodzie i obgotowane oraz 艣liwki. Gotujemy bigos na wolnym ogniu, a pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. Warto powiedzie膰 o tym, 偶e im du偶ej jest bigos gotowany, tym smakuje lepiej. Niekt贸rzy nawet gotuj膮 go przez 2-3 dni lub d艂u偶ej.

Chrupi膮ce kapu艣niaczki z kminkiem i pieczarkami

Jednym z najlepszych przysmak贸w, kt贸re mo偶na przyrz膮dzi膰 tak偶e na bazie kapusty, s膮 kapu艣niaczki. Przede wszystkim, swym wygl膮dem przypominaj膮 paszteciki, czyli niewielkie faszerowane prostok膮ciki lub kwadraty, kt贸re przewa偶nie serwowane s膮 razem z barszczem czerwonym. Poza tym, cechuj膮 si臋 rumianym kolorem i na wierzchu przewa偶nie posypane s膮 kminkiem, rzadziej sol膮. W pierwszej kolejno艣ci nale偶y powiedzie膰 o tym, 偶e prawid艂owo wykonane kapu艣niaczki s膮 chrupi膮ce, w zwi膮zku z czym du偶o zale偶y tu od ciasta, z kt贸rego s膮 stworzone. Ot贸偶, powinno by膰 ono odpowiednio wyrobione i wyro艣ni臋te, gdy偶 tylko wtedy b臋dzie smakowa艂o wybornie.

Nie zapominamy tak偶e o nadzieniu kapu艣niaczk贸w, kt贸rego podstaw膮 jest, jak sama nazwa potrawy wskazuje, kapusta, najcz臋艣ciej 艣wie偶a gotowana lub kiszona, kt贸r膮 trzeba odpowiednio doprawi膰 za pomoc膮 soli i pieprzu. Poza tym, do kapusty mo偶na doda膰 jeszcze uduszona cebul臋 i grzyby, dzi臋ki kt贸rym danie b臋dzie jeszcze lepiej smakowa艂o i 艂adnie pachnia艂o. Opr贸cz tego, kapu艣niaczki mo偶na spo偶ywa膰 nawet przez kilka dni po upieczeniu, jednak wa偶ne jest to, by przechowywa膰 je w suchym i ch艂odnym miejscu. Oczywi艣cie, ich wykonanie jest dosy膰 czasoch艂onne, ale z drugiej strony warto po艣wi臋ci膰 nawet ca艂y dzie艅 na ich stworzenie, poniewa偶 s膮 pyszne, chrupi膮ce i stanowi膮 rokosz dla podniebienia. Ponadto, mo偶na je serwowa膰 i na co dzie艅, i od 艣wi臋ta. Bywa i偶, goszcz膮 na sto艂ach podczas uroczysto艣ci rodzinnych, jak wesele czy w trakcie kolacji wigilijnej zamiast pierog贸w z kapust膮.

Przepis na kapu艣niaczki z kminkiem i pieczarkami

Sk艂adniki na ciasto:

  • 50 dag m膮ki pszennej,
  • 15 dag margaryny,
  • 5-6 dag dro偶d偶y,
  • 2 jajka,
  • 2 偶贸艂tka,
  • 1/2 szklanki kwa艣nej 艣mietany,
  • 2 艂y偶ki mleka,
  • cukier i s贸l do smaku.

Sk艂adniki na nadzienie:

  • 30 dag pieczarek,
  • 2 艣rednie cebule,
  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • s贸l,
  • pieprz,
  • t艂uszcz,
  • kminek do posypania.

Spos贸b przyrz膮dzenia:

Najpierw w naczyniu nale偶y rozrobi膰 dro偶d偶e, z cukrem i odrobin膮 m膮ki i mleka. Kolejno margaryn臋 posieka膰 z pozosta艂膮 m膮k膮. Dodajemy s贸l, jajka, 偶贸艂tka, 艣mietan臋 i wyro艣ni臋te dro偶d偶e. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyro艣ni臋cia. W mi臋dzyczasie gotujemy kapust臋 na mi臋kko, odcedzamy j膮 i pozostawiamy do ostygni臋cia. W dalszym etapie kroimy cebul臋, szklimy j膮 na t艂uszczu, dodajemy pieczarki, pieprzymy, solimy i przez chwil臋 jeszcze podsma偶amy. Gdy ciasto wyro艣nie, nale偶y je rozwa艂kowa膰. Nast臋pnie wzd艂u偶 brzegu ciasta k艂adziemy farsz i zwijemy je w rulon, kt贸ry tniemy na mniejsze kawa艂ki za pomoc膮 rade艂ka. W miejscu przeci臋cia dok艂adnie sklejamy kapu艣niaczki, aby nie wyp艂yn臋艂o z nich nadzienie. Kolejno uk艂adamy kapu艣niaczki na blaszce i ostawiamy je na 15 minut, aby jeszcze podros艂y. Przed w艂o偶eniem ich do piekarnika, kapu艣niaczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy w temperaturze 180-200 stopni a偶 si臋 zarumieni膮.

Klasyczne go艂膮bki

Nie ulega w膮tpliwo艣ci to, 偶e jedn膮 z najsmaczniejszych potraw wykonywanych z bia艂ej kapusty, s膮 go艂膮bki. Oczywi艣cie, o ich niepowtarzalnym smaku decyduje przede wszystkim nadzienie, kt贸rego podstaw膮 najcz臋艣ciej jest ry偶 oraz mi臋so mielone. Bywa te偶, 偶e niekt贸re osoby zast臋puj膮 ry偶 kasz膮 i w tym wydaniu tak偶e smakuj膮 wybornie. Poza tym, go艂膮bki mo偶na faszerowa膰 tak偶e grzybami, ziemniakami, rybami, w zale偶no艣ci od tego, co kto lubi.

Z pewno艣ci膮, wa偶n膮 rol臋 odgrywa tak偶e sos, kt贸rym polane s膮 pysze go艂膮bki. Ot贸偶, do najpopularniejszych nale偶y sos pieczarkowy lub pomidorowy, kt贸ry bez wi臋kszego problemu mo偶emy przygotowa膰 samodzielnie w domu. Opr贸cz tego, podczas przygotowania go艂膮bk贸w musimy uwa偶a膰, 偶eby za bardzo nie rozgotowa膰 kapusty, gdy偶 wtedy li艣cie b臋d膮 si臋 rwa膰 i b臋dziemy mieli problem z ich zwijaniem. Ponadto, kluczowe znacznie maj膮 r贸wnie偶 przyprawy, dzi臋ki kt贸rym danie nie tylko wspaniale pachnie, ale i znakomicie smakuje. Warto te偶 podkre艣li膰, 偶e go艂膮bki mog臋 pe艂ni膰 funkcj臋 dania obiadowego i by膰 razem podane z ziemniakami, cho膰 tak偶e cz臋sto pe艂nia rol臋 przystawki lub jednego z da艅 gor膮cych serwowanych na przyj臋ciach lub uroczysto艣ciach rodzinnych. Nale偶y wspomnie膰 o tym, i偶 s膮 niesamowicie po偶ywne, lekkostrawne i nie zapychaj膮ce, w zwi膮zku z czym ch臋tnie si臋 nimi zajadaj膮 i doro艣li, i dzieci.

Przepis na go艂膮bki

Sk艂adniki:

  • g艂贸wka m艂odej kapusty,
  • mi臋so mielone oko艂o 0,5 kg,
  • torebka ry偶u,
  • jajko,
  • du偶a cebula,
  • koncentrat pomidorowy,
  • s贸l i pieprz do smaku.

Spos贸b przyrz膮dzenia:

Po pierwsze, zdejmujemy 2-3 listki z kapusty, myjemy j膮 dok艂adnie, wrzucamy j膮 do garnka, zalewamy wod膮, a nast臋pnie dajemy 艂y偶k臋 soli i gotujemy. W mi臋dzyczasie przygotowujemy mi臋so. W tym celu do du偶ego naczynia dajemy mielone, wbijamy jajko, dodajemy strat膮 cebul臋, ugotowany ry偶, solimy, pieprzymy i wszystkie sk艂adniki dok艂adnie ze sob膮 mieszamy. Kiedy woda zaczyna wrze膰, czekamy 5-10 minut i nast臋pnie wyjmujemy kapust臋 z garnka. W dalszym etapie 艣ci膮gamy z niej li艣cie. Kolejno faszerujemy li艣cie kapusty i przechodzimy do ich zawini臋cia lub zszycia za pomoc膮 nici. Ot贸偶, bardzo wa偶na jest ta czynno艣膰, gdy偶 go艂膮bki, kt贸re s膮 藕le zwini臋te, podczas gotowania si臋 rozwin膮 i wyp艂ynie z nich farsz.

Potem na dnie naczynia 偶aroodpornego lub garnka dajemy 2-3 li艣cie, dzi臋ki kt贸rym danie si臋 nie przypali. Uk艂adamy ciasno ko艂o siebie go艂膮bki, zalewamy je wod膮, dodajemy li艣膰 laurowy i ziele angielskie, kt贸re nadadz膮 potrawie niezwyk艂ego smaku. Nast臋pnie do naczynia dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy sol膮 i pieprzem.

Tanie kotleciki

Wi臋kszo艣ci os贸b kotlety kojarz膮 si臋 z typowym mielonym lub schabowym, kt贸ry jest wykonywany na bazie mi臋sa, np. wieprzowego czy wo艂owego. Ale r贸wnie smaczne s膮 kotlety z kapusty, kt贸re s膮 lekkostrawne, dietetyczne i wr臋cz rozp艂ywaj膮 si臋 w ustach. Oczywi艣cie, najcz臋艣ciej zajadaj膮 si臋 nimi wegetarianie, ale r贸wnie ch臋tnie si臋gaj膮 po nie zwolennicy da艅 mi臋snych, gdy偶 s膮 naprawd臋 znakomite.

Z pewno艣ci膮, stanowi膮 one wspania艂膮 alternatyw臋 dla klasycznych kotlet贸w, kt贸re mog膮 si臋 znudzi膰, gdy cz臋sto goszcz膮 na sto艂ach. Ponadto, ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu ani nie jest kosztowne, w zwi膮zku z czym mog膮 sobie na nie pozwoli膰 r贸wnie偶 osoby, kt贸rych nie sta膰 na przyrz膮dzanie drogich potraw. Przede wszystkim, mo偶emy je serwowa膰 razem z ziemniakami lub sa艂atk膮, chocia偶 r贸wnie wspaniale smakuj膮 z sosem pomidorowym i sur贸wk膮. Opr贸cz tego, do kapusty mo偶na te偶 doda膰 odrobin臋 mi臋sa, ewentualnie grzyb贸w i w tym wypadku kotlety tak偶e b臋d膮 smakowa膰 wybornie. Na uwag臋 zas艂uguje fakt, 偶e s膮 one znacznie mniej kaloryczne ni偶 tradycyjne kotlety, w zwi膮zku z czym mo偶na si臋 nimi zajada膰 do woli, poniewa偶 na pewno nie zaszkodz膮 ani naszemu zdrowiu, ani naszej figurze. Wa偶ne jest to, aby do ich przygotowania wykorzystywa膰 wy艂膮cznie 艣wie偶膮 kapust臋, tak偶e peki艅sk膮 lub kiszon膮, poniewa偶 wtedy danie jest kruchutkie i stanowi rozkosz dla podniebienia. A, co najwa偶niejsze mo偶na je spo偶ywa膰 zar贸wno na ciep艂o jak i na zimno, np. razem z chlebem. W zwi膮zku z powy偶szym wida膰, ze warto kotlety z kapusty wprowadzi膰 do swojego menu, gdy偶 s膮 smaczne, a poza tym dzi臋ki nim w naszej kuchni nie b臋dzie wia膰 nud膮.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Nowe normy 偶ywieniowe w dietetyce na 2022 - referencyjne warto艣ci spo偶ycia RI, RWS oraz NRV

Przepis na kotlety z kapusty

Sk艂adniki:

  • 1/2 kg kapusty,
  • 25 dag pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 3 jajka,
  • 1 艂y偶ka m膮ki,
  • 2-3 艂y偶ki kaszy manny,
  • 2 艂y偶ki tartej bu艂ki,
  • 2 艂y偶ki mas艂a,
  • 2 艂y偶ki pietruszki (natka),
  • pieprz,
  • s贸l,
  • cukier.

Spos贸b przyrz膮dzenia:

W pierwszej kolejno艣ci p艂uczemy kapust臋 i j膮 szatkujemy. Nast臋pnie j膮 gotujemy, a kiedy b臋dzie mi臋kka, odcedzamy j膮. Gdy ostygnie, ponownie j膮 szatkujemy. W dalszym etapie kroimy cebul臋 i dusimy j膮 na oleju a偶 si臋 zarumieni. Kolejno do naczynia dajemy jajko, pieprzymy, solimy, dodajemy odrobin臋 bu艂ki tartej. Dodamy cebul臋 i dok艂adnie mieszamy wszystkie sk艂adniki, wrzucamy je do ostudzonej kapusty. Zarabiamy, dajemy bu艂k臋 z mleka, 艂膮czymy wszystkie sk艂adniki. Kolejno mo偶emy formowa膰 ma艂e kotleciki, kt贸re swym kszta艂tem powinny przypomina膰 mielone. Obsypujemy je pieprzem i panienierujemy w jajku i bu艂ce tartej. Sma偶ymy na oleju a偶 si臋 zarumieni膮 z obu stron. Ale uwa偶amy, aby ich za bardzo nie przybiec, poniewa偶 wtedy b臋d膮 twarde.

Smako艂yki

  • Babeczki nadziewane kapust膮
  • Bak艂a偶an faszerowany warzywami
  • Go艂膮bki po cyga艅sku
  • Grecka sur贸wka
  • Gyros z ketchupem
  • Jak zrobi膰 kapu艣niak?
  • Mielone z kapust膮
  • Og贸rki z curry i chilli

Bia艂a kapusta 馃ガ - ciekawostki i sekretne w艂a艣ciwo艣ci oraz przepisy na dania z bia艂ej kapusty 7 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Proste 艂azanki z kie艂bas膮

艁azanki to danie pochodzenia w艂oskiego, kt贸re przyby艂o do naszego kraju w po艂owie XVI wieku za spraw膮 kr贸lowej Bony, 偶ony Zygmunta Starego. Trzeba wspomnie膰 o tym, 偶e nale偶膮 one do jednych z nielicznych da艅 w艂oskich, kt贸re przetrwa艂y w naszym menu a偶 do XXI wieku. Oczywi艣cie, podstaw膮 tego przysmaku jest makaron poci臋ty w ma艂e kwadraciki. Niegdy艣 by艂 on wykonywany samodzielnie, a obecnie wi臋kszo艣膰 pa艅 decyduje si臋 na kupno gotowego makaronu, kt贸ry nosi tak膮 sam膮 nazw臋 jak potrawa. Poza tym, tego rodzaju makaron czasami jest wykorzystywany do przyrz膮dzenia tradycyjnej zupy rybnej, serwowanej podczas Wigilii.

Trzeba zaznaczy膰 to, 偶e w polskiej kuchni zajmuj膮 one wa偶ne miejsce i przewa偶nie podawane s膮 z kapust膮. Mo偶e by膰 ona gotowana lub kiszona, a kolejno podsma偶ona razem z makaronem. Poza tym, do dania mo偶na doda膰 jeszcze grzyby, boczek i przede wszystkim kie艂bas臋, dzi臋ki kt贸rej potrawa rozp艂ywa si臋 w ustach. Wybieramy tu g艂贸wnie swojsk膮 w臋dlin臋, kt贸ra dodatkowo 艂adnie pachnie. Na uwag臋 zas艂uguje fakt, i偶 艂azanki s膮 daniem, kt贸re mo偶na nie tylko szybko, ale i bez wi臋kszych trudno艣ci przygotowa膰 samodzielnie w domu, nawet kiedy nie posiadamy wielkich zdolno艣ci kulinarnych. Ot贸偶, wystarczy wcze艣niej podsma偶y膰 kapust臋 i ugotowa膰 dobrej jako艣ci makaron, gdy偶 w innym wypadku 艂azanki b臋d膮 si臋 klei膰, a co za tym idzie, te偶 przykleja膰 si臋 do podniebienia.

Warto zwr贸ci膰 uwag臋 na to, 偶e 艂azanki cz臋sto pe艂ni膮 rol臋 drugiego dania obiadowego, ale mo偶na z powodzeniem spo偶ywa膰 je tak偶e wieczorem, poniewa偶 nie s膮 bardzo tucz膮ce, a tym bardziej ci臋偶kostrawne. Ponadto, najlepiej smakuj膮 na ciep艂o, cho膰 wiele os贸b spo偶ywa je na zimno. Opr贸cz tego, 艂azanki s膮 syc膮c膮 potraw膮, lubi膮 j膮 spo偶ywa膰 niemal wszyscy, w zwi膮zku z czym domownicy na pewno nie b臋d膮 wybrzydza膰 przy stole, kiedy podamy j膮 na obiad, a raczej poprosz膮 jeszcze o dok艂adk臋.

Przepis na 艂azanki z kie艂bas膮

Sk艂adniki:

  • paczka makaronu 艁azanki,
  • 0,5 鈥 0,7 kg kie艂basy w kawa艂ku,
  • gotowana kapusta,
  • 3 艂y偶ki smalcu ze skwarkami,
  • pieprz,
  • s贸l.

Spos贸b przyrz膮dzenia:

Najpierw gotujemy makaron w osolonej wodzie, a po ugotowaniu odcedzamy go i wrzucamy go do naczynia 偶aroodpornego lub do garnka. W dalszym etapie dodajemy wcze艣niej posiekan膮 i podsma偶on膮 kie艂bas臋. Pieprzymy i solimy do smaku. Nast臋pnie dodajemy ugotowan膮 kapust臋, kt贸r膮 wcze艣niej pokroili艣my na drobno. Dok艂adnie mieszamy wszystkie sk艂adniki, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze sol膮 i pieprzem. Podsma偶amy potraw臋 na ma艂ym ogniu, ca艂y czas mieszaj膮c.

Jak zrobi膰 sok ze 艣wie偶ej kapusty?

Nie od dzi艣 wiadomo, 偶e bia艂a kapusta ma ogromne w艂a艣ciwo艣ci zdrowotne, w szczeg贸lno艣ci m贸wimy tu o soku ze 艣wie偶ego warzywa. Ot贸偶, uzyskujemy go z li艣ci, kt贸re nale偶y poszatkowa膰, a potem je wycisn膮膰. Oczywi艣cie, li艣cie kapusty mo偶emy r贸wnie偶 w艂o偶y膰 do sokowir贸wki, by uzyska膰 drogocenny sok.

Warto zaznaczy膰 to, 偶e sok z kapusty zawiera w swym sk艂adzie witaminy Cm, z grupy B oraz K, w zwi膮zku z czym jest on niezast膮piony w leczeniu cukrzycy, nie偶yt贸w 偶o艂膮dka, wrzod贸w dwunastnicy, a tak偶e hemoroid贸w, nadci艣nienia t臋tniczego krwi, mia偶d偶ycy, oty艂o艣ci i tarczycy. Poza tym, jest r贸wnie偶 skuteczny w 艂agodzeni dolegliwo艣ci zwi膮zanych z wrzodami na 偶o艂膮dku oraz wp艂ywa na szybsze gojenie si臋 owrzodze艅. Jednak, aby kuracja przynios艂a zamierzone efekty, nale偶y regularnie pi膰 2-3 szklanki soku z kapusty na dzie艅. Pierwsze rezultaty leczenia b臋d膮 ju偶 zauwa偶alne po up艂ywie 2-3 tygodni, co potwierdzi na pewno badanie gastroskopowe. Ponadto, sok z kapusty pobudza b艂on臋 艣luzow膮 偶o艂膮dka do produkcji 艣luzu ochronnego oraz ma dzia艂anie bakteriob贸jcze.

Wielu ekspert贸w uwa偶a r贸wnie偶, i偶 regularne picie soku z kapusty znacznie ogranicza wyst膮pienie raka 偶o艂膮dka. Wykorzystuje si臋 go w leczeniu zapalenia jelita grubego. Trzeba te偶 doda膰 to, 偶e sok z kapusty r贸wnowa偶y system wegetatywno-nerwowy, bowiem wzmacnia i od偶ywia ca艂y organizm. Natomiast wedle tradycji ludowej jest niezast膮piony聽w leczeniu zapar膰. A, co ciekawe z soku z kapusty mo偶na tak偶e przygotowa膰 doskona艂y syrop do p艂ukania gard艂a, wykorzystywany podczas leczenia anginy oraz chor贸b uk艂adu oddechowego. Nie zapominamy r贸wnie偶 o tym, 偶e posiada on wspania艂e w艂a艣ciwo艣ci oczyszczaj膮ce, bowiem w swym sk艂adzie zawiera zwi膮zki siarki, jodu i chloru. Opr贸cz tego, rewelacyjnie wspomaga proces odchudzania si臋, poniewa偶 regularne picie szklanki soku z kapusty rano i wieczorem skutkuje spalaniem tkanki t艂uszczowej. Przyspiesza tak偶e metabolizm i wspomaga prawid艂ow膮 prac臋 jelit.

Bia艂a kapusta 馃ガ - ciekawostki i sekretne w艂a艣ciwo艣ci oraz przepisy na dania z bia艂ej kapusty 8 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Nie ka偶dy wie te偶 o tym, i偶 sok z kapusty jest wykorzystywany w leczeniu oparze艅, odmro偶e艅, uk膮sze艅, tr膮dziku, opryszczki, liszai, gangreny, czyrak贸w, martwic, i guz贸w. Idealnie sprzyja r贸wnie偶 gojeniu si臋 ran. Na uwag臋 zas艂uguje fakt, 偶e wspomaga on tak偶e zwalczanie grypy i kataru. Trzeba te偶 wspomnie膰 o tym, 偶e sok z kapusty doskonale radzi sobie z 艂upie偶em, kt贸ry jak wiadomo, jest przykr膮 i wstydliw膮 dolegliwo艣ci膮, z kt贸r膮 zmagaj膮 si臋 zar贸wno kobiety jak i m臋偶czy藕ni. Ponadto, regularne picie soku z kapusty ma cudowny wp艂yw na wygl膮d naszych paznokci, a tak偶e oddzia艂uje na poziom libido, czyli zwi臋ksza pop臋d seksualny, a co za tym idzie ma wp艂yw na p艂odno艣膰. Dodaje tak偶e energii wzmacnia odporno艣膰 i powoduje lepsze samopoczucie.

Smako艂yki

  • Bezmi臋sne kotlety z kabaczka
  • Bigos my艣liwski na Bo偶e Narodzenie
  • Sok z czarnego bzu na przezi臋bienie
  • Szybkie potrawy z mi臋sem mielonym
  • Wieprzowe kie艂baski

Jak oceniasz ten materia艂?

Kliknij na gwiazdk臋, aby zostawi膰 swoj膮 ocen臋

艢rednia ocena / 5. Liczba g艂os贸w:

Jak dot膮d brak g艂os贸w! Oce艅 ten post jako pierwszy.

Jak kupi膰 odpowiedni okap kuchenny – czym kierowa膰 si臋 przy wyborze?

Poprzedni wpis

Kabaczek – warto艣ci od偶ywcze. Przepisy na dania dietetyczne dla dzieci z cukini

Nast臋pny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemios艂em w r臋ku na co dzie艅 szef kontroli jako艣ci w kuchni, serwuj膮cy wykwintne dania. W niedalekiej przysz艂o艣ci planuje zrealizowa膰 m艂odzie艅cze marzenia i napisa膰 co艣 wi臋cej ni偶 artyku艂 馃摉

Na pewno zainteresuj膮 Ci臋 jeszcze:

Komentarze - masz co艣 do napisania? Zostaw prosz臋 informacje.

Pozostaw komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany.