Przepyszna ludowa wiejską zupka czyli zalewajka - najlepszy przepis 1 - Twój Głos 📌 e-TG.pl
Historia produktów 📦Dani i przepisy 🍳Turystycznie 🚌

Przepyszna ludowa wiejską zupka czyli zalewajka – najlepszy przepis

Zasmakuj Tradycji – bogata historia, kultura i tradycji

Zalewajka to tradycyjna polska zupa na bazie zakwasu pełnoziarnistego wywodząca się z Łodzi, której historia sięga XIX wieku. Niektórzy twierdzą też, że wywodzi się ze Świętokrzyska lub Radomska. Zupa powstaje z połączenia czosnku, wędzonej kiełbasy, aromatycznego grubo krojonego wędzonego boczku i warzyw korzeniowych. Zakwas żurek zagęszcza zupę podczas podgrzewania, czyniąc z niej obfity i sycący posiłek.

Dawniej zalewajka była tradycyjnie przygotowywana dla rolników pracujących w polu, obecnie jest to sycąca i pożywna zupa przygotowywana przez cały rok. Zupę zaleca się podawać z dodatkiem pieczywa.

Pierwszy raz spróbowałem tej zupy podczas wizyty w Łodzi zeszłego lata. Dziwię się, że nigdy wcześniej jej nie jadłem, biorąc pod uwagę, że część mojej rodziny ze strony mamy pochodzi z centralnej Polski, skąd ta zupa się wywodzi. Odtworzyłem ją w domu i od tamtej pory staram robić ją regularnie. Uwielbiam lekko kwaśny smak zmieszany z dymnością bekonu i kiełbasy.

To jest naprawdę pyszne. Posłuchajmy co mówią o starszyzna:

Zalewajka – królowa wiejskich zup

Ta prosta zupa została doprawiona majerankiem, liśćmi laurowymi i innymi ziołami i podana. Łatwo wyobrazić sobie polski żurek zalewajka jako wegański żurek!

Może cię zainteresować także:  Zielona ściana - w jaki sposób o nią dbać, aby cieszyła nasze oko

Tradycyjnie przygotowywany przez rolników jako posiłek podczas pracy na polu, głównymi składnikami były grzyby i ziemniaki.

Zalewać oznacza „zalewać”. Musisz zalać ziemniaki i inne warzywa zakwasem ze sfermentowanej mąki żytniej. Ten żytni zakwas, który służy do fermentacji zupy, nazywa się Zakwas zytni na żurek.

Dodaje się inne warzywa, takie jak marchew i seler, oraz przyprawy, takie jak liście laurowe, ziele angielskie lub majeranek, aby uzyskać lepszy smak.

Z czasem zupa ta stała się popularna w całej Polsce i na stałe zagościła w domowych jadłospisach. Konkretne składniki różnią się w zależności od regionu, a nawet od domu do domu.

Zalewajka bywa też nazywana przepisem na wegański żurek.

W Polsce są 3 zupy, które wyglądają prawie tak samo: żurek, barszcz biały i zalewajka. Jest też wielkanocna wersja barszczu białego z barszczu białego , która jest podobna.

Nawet wielu Polaków ma problem z odróżnieniem tych 3 popularnych polskich zup . Dlatego dość często przepisy na te zupy są wymieniane online.

Ale jeśli chcesz poznać prawdziwe różnice między tymi zupami, oto one:

  • Barszcz biały jest wytwarzany na zakwasie ze sfermentowanej mąki pszennej
  • Żurek powstaje na zakwasie ze sfermentowanej mąki żytniej
  • Zalewajka jest również przygotowywana na zakwasie ze sfermentowanej mąki żytniej, ale zwykle jest bezmięsna

Różnica między zalewajką a żurkiem jest prosta. Żurek musi zawierać mięso, natomiast zalewajka to bezmięsna, postna zupa. Niektórzy dodają do zalewajki boczek lub inne mięso, ale podstawowy przepis jest w 100% wegański.

Przepyszna ludowa wiejską zupka czyli zalewajka - najlepszy przepis

Przepyszna ludowa wiejską zupka czyli zalewajka – najlepszy przepis

Zupa Zalewajka je się na czczo!

  • Jeśli chcesz, możesz również dodać seler lub grzyby.
  • Jeśli chcesz mięso, dodaj pokrojony w kostkę boczek wędzony lub kiełbasę podczas smażenia cebuli.
  • Żurek można kupić w większości sklepów. .
  • Po ugotowaniu zupy, jeśli chcesz, aby była gładsza, możesz ją zmiksować, gdy jest jeszcze gorąca!
  • Na wierzchu więcej smażonej cebuli lub pietruszki i dopraw solą i pieprzem.
  • Ta zupa jest bezmleczna, wegetariańska i wegańska!
Może cię zainteresować także:  Grzyby leśne: potrawy z grzybów, najlepsze grzyby, aktualne występowanie grzybów

Czy Zalewajka musi być wegetarianinem?

Zalewajka to wegetariańska lub wegańska zupa, często spożywana podczas postu wielkopostnego. Więc jest wegetarianinem z tradycji. Ale jeśli chcesz, możesz dodać do tego posiekany wędzony boczek lub kiełbaski.

Co Podać Do Zalewajki?

tosty lub kopytka.

Czy ta zupa jest bezglutenowa?

Chcielibyśmy, żeby tak było. Ale nie, ta zalewajka zawiera zakwas żytni. Żyto zawiera białko glutenu o nazwie sekalina i dlatego nie jest bezglutenowe.

Chociaż zawiera mniej glutenu niż pszenica, nadal zawiera gluten. A co za tym idzie, nie jest bezglutenowy.

Czym mogę zastąpić majeranek?

Majeranek możesz zastąpić oregano, ale użyj go w mniejszej ilości.

Jak długo można przechowywać Zalewajkę?

Resztki zupy Zalewajka można przechowywać w lodówce do 3 dni. Ponieważ nie zawiera produktów mlecznych, można go również przechowywać w zamrażarce w hermetycznym pojemniku do 3 miesięcy. Rozmrozić w temperaturze pokojowej i podgrzać przed podaniem.

Idealny przepis na Zalewajkę

Podobnie jak żurek i barszcz biały, zalewajka to polska zupa postna. Ta zupa ziemniaczano-warzywna, zrobiona z zakwasu z mąki żytniej, jest idealna również dla wegan!

CZAS PRZYGOTOWANIA10 minut
CZAS GOTOWANIA30 minut
CZAS CAŁKOWITY40 minut

Składniki

  • 5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 marchewka (opcjonalnie)
  • 10 szklanek wody (lub obu)
  • 2 cups of fermented rye starter (zakwas zytni na zurek)
  • 2-3 łyżki oleju
  • 5 jagód ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka suszonego majeranku (opcjonalnie)
  • sól pieprz
  • 9 uncji / 250g bekonu (niekonieczne!)

Starter ze sfermentowanej mąki żytniej

  • 5 łyżek mąki żytniej
  • 2 szklanki oczyszczonej wody
  • 4 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • 5 jagód ziela angielskiego (opcjonalnie)
  • 2-3 liście laurowe (opcjonalnie)

Instrukcje

  1. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w kostkę.
  2. Warzywa zalewamy wodą, doprawiamy i gotujemy.
  3. W międzyczasie obierz i pokrój cebulę. Jeśli dodajesz boczek, również go pokrój w kostkę.
  4. Podsmaż cebulę na oleju (lub cebulę z boczkiem).
  5. Gdy warzywa będą miękkie (lub prawie miękkie), zmniejsz ogień.
  6. Zacznij BARDZO powoli wlewać zakwas z przefermentowanej mąki żytniej, cały czas mieszając.
  7. Dodaj smażoną cebulę (z boczkiem lub bez).
  8. Gotuj przez kolejne 5-10 minut.
  9. Dopraw solą i pieprzem.
Może cię zainteresować także:  Pieprz odmiany, właściwości kulinarne i lecznicze

Jak zrobić zakwas ze sfermentowanej mąki pszennej?

  1. W czystym słoiku wymieszaj wszystkie składniki na zakwas z fermentowanej mąki żytniej.
  2. Przykryj słoik lnianą ściereczką lub gazą. Umieść go w zimnym (maks. 20°C / 68°F), ciemnym miejscu.
  3. Zagotuj dwa razy dziennie.
  4. Po 5-7 dniach jest gotowy do użycia. Odcedź i wyrzuć przyprawy i czosnek.
  5. Ugotować od razu zalewajkę lub włożyć zakwas do lodówki. Możesz go tam przechowywać do 2 tygodni.

PS.:
*Zur można zrobić samemu: do szklanej miski wsypać 300 g mąki, rozdrobnionej i wymieszanej z odrobiną soli, 4 ząbki czosnku, kawałek kromki chleba razowego, zalać 500 ml wody. Całość wymieszaj i odstaw na 3-4 dni. Następnie możesz przelać do butelki i przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.

 

Jak oceniasz ten materiał?

Kliknij na gwiazdkę, aby zostawić swoją ocenę

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

Jak dotąd brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Dieta wegetariańska jako idealna dieta na płaski brzuch – nie wierzysz sprawdź

Poprzedni wpis

Czy warto wybrać fotowoltaikę dla swojego biznesu?

Następny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemiosłem w ręku na co dzień szef kontroli jakości w kuchni, serwujący wykwintne dania. W niedalekiej przyszłości planuje zrealizować młodzieńcze marzenia i napisać coś więcej niż artykuł 📖

Na pewno zainteresują Cię jeszcze:

Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.

Pozostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *