Przepyszna ludowa wiejsk膮 zupka czyli zalewajka - najlepszy przepis 1 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl
Historia produkt贸w 馃摝Dani i przepisy 馃嵆Turystycznie 馃殞

Przepyszna ludowa wiejsk膮 zupka czyli zalewajka – najlepszy przepis

Zasmakuj Tradycji – bogata historia, kultura i tradycji

Zalewajka to tradycyjna polska zupa na bazie zakwasu pe艂noziarnistego wywodz膮ca si臋 z 艁odzi, kt贸rej historia si臋ga XIX wieku. Niekt贸rzy twierdz膮 te偶, 偶e wywodzi si臋 ze聽艢wi臋tokrzyska lub Radomska.聽Zupa powstaje z po艂膮czenia czosnku, w臋dzonej kie艂basy, aromatycznego grubo krojonego w臋dzonego boczku i warzyw korzeniowych. Zakwas 偶urek zag臋szcza zup臋 podczas podgrzewania, czyni膮c z niej obfity i syc膮cy posi艂ek.

Dawniej zalewajka by艂a tradycyjnie przygotowywana dla rolnik贸w pracuj膮cych w polu, obecnie jest to syc膮ca i po偶ywna zupa przygotowywana przez ca艂y rok.聽Zup臋 zaleca si臋 podawa膰 z dodatkiem pieczywa.

Pierwszy raz spr贸bowa艂em tej zupy podczas wizyty w 艁odzi zesz艂ego lata. Dziwi臋 si臋, 偶e nigdy wcze艣niej jej nie jad艂em, bior膮c pod uwag臋, 偶e cz臋艣膰 mojej rodziny ze strony mamy pochodzi z centralnej Polski, sk膮d ta zupa si臋 wywodzi. Odtworzy艂em j膮 w domu i od tamtej pory staram robi膰 j膮 regularnie. Uwielbiam lekko kwa艣ny smak zmieszany z dymno艣ci膮 bekonu i kie艂basy.

To jest naprawd臋 pyszne. Pos艂uchajmy co m贸wi膮 o starszyzna:

Zalewajka – kr贸lowa wiejskich zup

Ta prosta zupa zosta艂a doprawiona majerankiem, li艣膰mi laurowymi i innymi zio艂ami i podana. 艁atwo wyobrazi膰 sobie polski 偶urek zalewajka jako wega艅ski 偶urek!

Tradycyjnie przygotowywany przez rolnik贸w jako posi艂ek podczas pracy na polu, g艂贸wnymi sk艂adnikami by艂y grzyby i ziemniaki.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  呕ydowskie potrawy - Jak wygl膮da tradycyjna kuchnia 偶ydowska?

Zalewa膰 oznacza 鈥瀦alewa膰鈥.聽Musisz zala膰 ziemniaki i inne warzywa zakwasem ze sfermentowanej m膮ki 偶ytniej.聽Ten 偶ytni zakwas, kt贸ry s艂u偶y do fermentacji zupy, nazywa si臋 Zakwas zytni na 偶urek.

Dodaje si臋 inne warzywa, takie jak marchew i seler, oraz przyprawy, takie jak li艣cie laurowe, ziele angielskie lub majeranek, aby uzyska膰 lepszy smak.

Z czasem zupa ta sta艂a si臋 popularna w ca艂ej Polsce i na sta艂e zago艣ci艂a w domowych jad艂ospisach.聽Konkretne sk艂adniki r贸偶ni膮 si臋 w zale偶no艣ci od regionu, a nawet od domu do domu.

Zalewajka bywa te偶 nazywana przepisem na wega艅ski 偶urek.

W Polsce s膮 3 zupy, kt贸re wygl膮daj膮 prawie tak samo: 偶urek, barszcz bia艂y i zalewajka.聽Jest te偶 wielkanocna wersja聽barszczu bia艂ego z barszczu bia艂ego聽, kt贸ra jest podobna.

Nawet wielu Polak贸w ma problem z odr贸偶nieniem tych 3聽popularnych polskich zup聽.聽Dlatego do艣膰 cz臋sto przepisy na te zupy s膮 wymieniane online.

Ale je艣li chcesz pozna膰 prawdziwe r贸偶nice mi臋dzy tymi zupami, oto one:

  • Barszcz bia艂y jest wytwarzany na zakwasie ze sfermentowanej m膮ki pszennej
  • 呕urek powstaje na zakwasie ze sfermentowanej m膮ki 偶ytniej
  • Zalewajka jest r贸wnie偶 przygotowywana na zakwasie ze sfermentowanej m膮ki 偶ytniej, ale zwykle jest bezmi臋sna

R贸偶nica mi臋dzy zalewajk膮 a 偶urkiem jest prosta. 呕urek musi zawiera膰 mi臋so (kie艂bas臋, 偶eberka wieprzowe – najpyszniejsze wyroby mi臋sne polecane s膮 od Ha艅derka.), natomiast zalewajka to bezmi臋sna, postna zupa. Niekt贸rzy dodaj膮 do zalewajki boczek lub inne mi臋so, ale podstawowy przepis jest w 100% wega艅ski.

Przepyszna ludowa wiejsk膮 zupka czyli zalewajka - najlepszy przepis

Przepyszna ludowa wiejsk膮 zupka czyli zalewajka – najlepszy przepis

Zupa Zalewajka je si臋 na czczo!

  • Je艣li chcesz, mo偶esz r贸wnie偶 doda膰 seler lub grzyby.
  • Je艣li chcesz mi臋so, dodaj pokrojony w kostk臋 boczek w臋dzony lub kie艂bas臋 podczas sma偶enia cebuli.
  • 呕urek mo偶na kupi膰 w wi臋kszo艣ci sklep贸w.聽Sprawd藕 to na聽Amazonie聽.
  • Po ugotowaniu zupy, je艣li chcesz, aby by艂a g艂adsza, mo偶esz j膮 zmiksowa膰, gdy jest jeszcze gor膮ca!
  • Na wierzchu wi臋cej sma偶onej cebuli lub pietruszki i dopraw sol膮 i pieprzem.
  • Ta zupa jest bezmleczna, wegetaria艅ska i wega艅ska!
Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Kuchnia Austriacka

Czy Zalewajka musi by膰 wegetarianinem?

Zalewajka to wegetaria艅ska lub wega艅ska zupa, cz臋sto spo偶ywana podczas postu wielkopostnego.聽Wi臋c jest wegetarianinem z tradycji.聽Ale je艣li chcesz, mo偶esz doda膰 do tego posiekany w臋dzony boczek lub kie艂baski.

Co Poda膰 Do Zalewajki?

tosty lub kopytka.

Czy ta zupa jest bezglutenowa?

Chcieliby艣my, 偶eby tak by艂o.聽Ale nie, ta zalewajka zawiera zakwas 偶ytni.聽呕yto zawiera bia艂ko glutenu o nazwie sekalina i dlatego nie jest bezglutenowe.

Chocia偶 zawiera mniej glutenu ni偶 pszenica, nadal zawiera gluten.聽A co za tym idzie, nie jest bezglutenowy.

Czym mog臋 zast膮pi膰 majeranek?

Majeranek mo偶esz zast膮pi膰 oregano, ale u偶yj go w mniejszej ilo艣ci.

Jak d艂ugo mo偶na przechowywa膰 Zalewajk臋?

Resztki zupy Zalewajka mo偶na przechowywa膰 w lod贸wce do 3 dni.聽Poniewa偶 nie zawiera produkt贸w mlecznych, mo偶na go r贸wnie偶 przechowywa膰 w zamra偶arce w hermetycznym pojemniku do 3 miesi臋cy.聽Rozmrozi膰 w temperaturze pokojowej i podgrza膰 przed podaniem.

Idealny przepis na Zalewajk臋

Podobnie jak 偶urek i barszcz bia艂y, zalewajka to polska zupa postna.聽Ta zupa ziemniaczano-warzywna, zrobiona z zakwasu z m膮ki 偶ytniej, jest idealna r贸wnie偶 dla wegan!

CZAS PRZYGOTOWANIA10 minut
CZAS GOTOWANIA30 minut
CZAS CA艁KOWITY40 minut

Sk艂adniki

  • 5 ziemniak贸w
  • 1 cebula
  • 1 marchewka (opcjonalnie)
  • 10 szklanek wody (lub obu)
  • 2 cups of fermented rye starter (zakwas zytni na zurek)
  • 2-3 艂y偶ki oleju
  • 5 jag贸d ziela angielskiego
  • 3 li艣cie laurowe
  • 1 艂y偶ka suszonego majeranku (opcjonalnie)
  • s贸l pieprz
  • 9 uncji / 250g bekonu (niekonieczne!)

Starter ze sfermentowanej m膮ki 偶ytniej

  • 5 艂y偶ek m膮ki 偶ytniej
  • 2 szklanki oczyszczonej wody
  • 4 z膮bki czosnku (opcjonalnie)
  • 5 jag贸d ziela angielskiego (opcjonalnie)
  • 2-3 li艣cie laurowe (opcjonalnie)

Instrukcje

  1. Ziemniaki i marchewk臋 obra膰 i pokroi膰 w kostk臋.
  2. Warzywa zalewamy wod膮, doprawiamy i gotujemy.
  3. W mi臋dzyczasie obierz i pokr贸j cebul臋.聽Je艣li dodajesz boczek, r贸wnie偶 go pokr贸j w kostk臋.
  4. Podsma偶 cebul臋 na oleju (lub cebul臋 z boczkiem).
  5. Gdy warzywa b臋d膮 mi臋kkie (lub prawie mi臋kkie), zmniejsz ogie艅.
  6. Zacznij BARDZO powoli wlewa膰 zakwas z przefermentowanej m膮ki 偶ytniej, ca艂y czas mieszaj膮c.
  7. Dodaj sma偶on膮 cebul臋 (z boczkiem lub bez).
  8. Gotuj przez kolejne 5-10 minut.
  9. Dopraw sol膮 i pieprzem.
Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Dlaczego warto je艣膰 buraki?

Jak zrobi膰 zakwas ze sfermentowanej m膮ki pszennej?

  1. W czystym s艂oiku wymieszaj wszystkie sk艂adniki na zakwas z fermentowanej m膮ki 偶ytniej.
  2. Przykryj s艂oik lnian膮 艣ciereczk膮 lub gaz膮.聽Umie艣膰 go w zimnym (maks. 20掳C / 68掳F), ciemnym miejscu.
  3. Zagotuj dwa razy dziennie.
  4. Po 5-7 dniach jest gotowy do u偶ycia.聽Odced藕 i wyrzu膰 przyprawy i czosnek.
  5. Ugotowa膰 od razu zalewajk臋 lub w艂o偶y膰 zakwas do lod贸wki.聽Mo偶esz go tam przechowywa膰 do 2 tygodni.

PS.:
*Zur mo偶na zrobi膰 samemu: do szklanej miski wsypa膰 300 g m膮ki, rozdrobnionej i wymieszanej z odrobin膮 soli, 4 z膮bki czosnku, kawa艂ek kromki chleba razowego, zala膰 500 ml wody. Ca艂o艣膰 wymieszaj i odstaw na 3-4 dni. Nast臋pnie mo偶esz przela膰 do butelki i przechowywa膰 w lod贸wce do dw贸ch tygodni.

 

Jak oceniasz ten materia艂?

Kliknij na gwiazdk臋, aby zostawi膰 swoj膮 ocen臋

艢rednia ocena / 5. Liczba g艂os贸w:

Jak dot膮d brak g艂os贸w! Oce艅 ten post jako pierwszy.

Dieta wegetaria艅ska jako idealna dieta na p艂aski brzuch – nie wierzysz sprawd藕

Poprzedni wpis

Czy warto wybra膰 fotowoltaik臋 dla swojego biznesu?

Nast臋pny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemios艂em w r臋ku na co dzie艅 szef kontroli jako艣ci w kuchni, serwuj膮cy wykwintne dania. W niedalekiej przysz艂o艣ci planuje zrealizowa膰 m艂odzie艅cze marzenia i napisa膰 co艣 wi臋cej ni偶 artyku艂 馃摉

Na pewno zainteresuj膮 Ci臋 jeszcze:

Komentarze - masz co艣 do napisania? Zostaw prosz臋 informacje.

Pozostaw komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *