Żelazo

()

Co gdy brakuje żelaza?

Organizm ludzki nie wytwarza żelaza. Najlepiej jeżeli otrzymuje ten mikropierwiastek z codziennym pożywieniem. Gdy zabraknie go w diecie, dochodzi do wyczerpania zapasów w organizmie. Tym samym nie wytworzy się hemoglobina.

Nie będzie środka transportującego tlen, zmniejszy się liczba czerwonych krwinek. Dochodzi wtedy do anemii, czyli niedokrwistości z powodu niedoboru żelaza. Życiodajny płyn nie dotrze w dostatecznej ilości do tkanek i narządów.

Stąd zaburzenia funkcji całego organizmu. Człowiek odczuwa różne dolegliwości sygnalizujące schorzenia. Serce, otrzymując mało tlenu zaczyna źle pracować. Nie pomogą wtedy leki rozszerzające naczynia wieńcowe. Może pomóc dowartościowanie krwi przez odpowiednie odżywianie. Lekarz nie zawsze musi zapisywać nitroglicerynę.

Czasem wystarczy skierować pacjenta do pracowni analitycznej w celu zbadania poziomu żelaza we krwi.
Służby zdrowia wysoko rozwiniętych krajów sygnalizują stałe obniżanie się poziomu żelaza w organizmach ludzi.

Oferuje się coraz apetyczniej wyglądającą żywność zawierającą skondensowane kalorie, w coraz wymyślniejszych opakowaniach zachęcających do kupowania, mimo to często narzekamy na zdrowie.

Coraz gorsze mamy samopoczucie i coraz więcej chorób atakuje nasze organizmy, w tym niedobór biopierwiastków

Skorupa ziemska zawiera 4,5 % żelaza. Ten metal jest niezbędny w naszym pożywieniu. Dzienne zapotrzebowanie na żelazo waha się u mężczyzn i niemiesiączkujących kobiet od 0,5 do 1,0 mg/dobę. U miesiączkujących od 0,7 do 2,0, u młodzieży 1,0 – 2,0(…) Niedokrwistość z niedoboru żelaza ma wiele przyczyn i manifestuje się wieloma objawami. Zdarza się częściej u kobiet niż u mężczyzn.

U kobiet prowadzą do niej: przewlekłe utraty krwi, najczęściej przy obfitych krwawieniach miesięcznych; utrata żelaza w ciąży i podczas karmienia. U wszystkich do niedoboru żelaza mogą prowadzić przewlekłe krwawienia np. z przewodu pokarmowego i dróg moczowych. (…)

Co jeść?

Jak nie dopuścić do niedoboru żelaza i uniknąć stosowania leków? Bogatym źródłem żelaza pochodzenia roślinnego są suche nasiona roślin strączkowych

Jak oceniasz ten materiał?

Kliknij na gwiazdkę, aby zostawić swoją ocenę

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

Jak dotąd brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Kwiaty onętek

Poprzedni wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemiosłem w ręku na co dzień szef kontroli jakości w kuchni, serwujący wykwintne dania. W niedalekiej przyszłości planuje zrealizować młodzieńcze marzenia i napisać coś więcej niż artykuł 📖

Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.