Kuchnia afrykańska: ostre przepisy z czarnego lądu 1 - Twój Głos 📢 e-TG.pl
Widok z boku z African American Starszy mężczyzna w klasie gotowania, degustacja gorących warzyw. Aktywni Seniorzy korzystający z emerytury.
TurystycznieDani i przepisyGotowanie i pieczenie

Kuchnia afrykańska: ostre przepisy z czarnego lądu

Kuchnia afrykańska

Królują tu głównie aromatyczne potrawy mięsne (z wykluczeniem wieprzowiny), zaś na deser podawane są świeże, afrykańskie owoce lub inne słodkości wraz z kawą lub herbata miętową.

Powierzchnia Afryki jest duża, a każde z państw, które się na niej znajduje posiada własne przepisy i kuchenne tajniki. Niektóre z nich znane są powszechnie, np. chili, jako podstawa kuchni nigeryjskiej, a kminekkuchni egipskiej. Inne nadal pozostają nieznane Europejczykom, jak np. przyrządzanie gołębiego mięsa (uznawanego za afrodyzjak), przyprawy ze ślimaka yet, czy też prawdziwej tunezyjskieharrisy. Wiadomo jednak z pewnością, że w afrykańskiej kuchni królują zioła i przyprawy (często egzotyczne), które nadają wszystkim potrawom niepowtarzalny smak, dzięki temu, że dodawane są już na samym początku gotowania (np. afrykańskiej zupy z orzeszkami ziemnymi), co pozwala wydobyć cały ich aromat.

Dziś w Internecie można znaleźć wiele przepisów na afrykańskie dania. Tak więc, jeśli zastanawiasz się, co ugotować na spotkanie ze znajomymi, świetnym pomysłem będzie urządzenie całego wieczoru w stylu afrykańskim, z prawdziwymi afrykańskimi potrawami, np. mięsnym tadżinem, marokańską harirą, a na deser demiatsse Dakar podana z suszonymi owocami lub ciasteczkami. A także z muzyka afrykańską puszczoną w tle. Można też ciekawie przygotować stół na takie afrykańskie przyjęcie – powinny na nim królować świeże, egzotyczne owoce i ciemne kolory symbolizujące upalny klimat „czarnego kontynentu”.

Mawia się, że Afryka jest ojczyzną kawy. Pewnie jest to prawdą, bowiem liczące się na światowym rynki gatunki, czyli Arabika i Robusta, uprawiane są głównie na tym kontynencie. Z kawą jest trochę, jak z winem – zarówno w jednym, jak i w drugim przypadku liczy się przede wszystkim smak i aromat. W krajach afrykańskich kawę podaje się zaraz po posiłku, najczęściej jako deser.

Kuchnia egipska

Kuchnia egipska największą przyjemność sprawi podniebieniom, które gustują w niezwykle aromatycznych potrawach. Królują tutaj bowiem przyprawy afrykańskie , wśród których prym wiodą: pietruszka, mięta, goździki, kminek, kurkuma, kolendra, sezam, szafran, cynamon i imbir.

Egipcjanie w kuchni inspirują się przede wszystkim smakami, jakie docierają tu z Grecji Turcji i krajów arabskich. Większość osób zamieszkujących Egipt to wyznawcy islamu – tak więc do wszystkich miłośników wieprzowiny: na egipskim stole raczej jej nie znajdziecie! Za to z pewnością spotkać można tu potrawy mięsne przyrządzone z mięsa wołowego, baraniego, jagnięcego i drobiu. Co ciekawe, bardzo popularne w Egipcie jest mięso gołębie, które przez Egipcjan uznawane jest za afrodyzjak (kto by pomyślał!).

Kuchnia egipska jest zdecydowanie zdrowsza niż chociażby kuchnia Polska. Jaki na to dowód? Przede wszystkim sposób przyrządzania mięsa – kiedy Polacy zajadają się kotletami schabowymi smażonymi na oleju, Egipcjanie rozsmakowują się w mięsach przyrządzanych na grillu.

Kuchnia afrykańska: ostre przepisy z czarnego lądu 2 - Twój Głos 📢 e-TG.pl

Afrykańskiej kobiety serwująca miskę wypełnioną grzybami z warzywami grilowanymi.

Co jest charakterystyczne dla kuchni egipskiej? Przede wszystkim fakt, że tradycyjne potrawy są zarazem syte, jak i proste w przygotowaniu. Do głównego posiłku Egipcjanie siadają po południu (między 14.00 a 17.00). Jak taki posiłek (nazwijmy go umownie obiadem) wygląda? Otóż obiad składa się przede wszystkim z lekkich przekąsek (mezze), wśród których najczęściej spotykane są warzywa marynowane podawane z zimnymi sosami. Następnie podawana jest afrykańska zupa (chorba), a dopiero później danie główne, czyli grillowane mięso z warzywami i chlebem (który towarzyszy każdemu posiłkowi Egipcjanina, często w formie talerza, czy też łyżki). Po daniu głównym zawsze jest jeszcze miejsce na deser w postaci owoców lub innych słodkości (m.in. niezwykle słodkich ciasteczek przyrządzanych według specjalnego przepisu…).

Wspominając o kuchni egipskiej, warto wspomnieć, że Egipcjanie nie piją alkoholu (ze względów religijnych). Dawniej jednak piwo było podstawowym napojem orzeźwiającym w tym upalnym kraju (podobno ważenia piwa Egipcjan nauczył Ozyrys). Dziś będąc w Egipcie można skosztować piwa w dwóch rodzajach: Sakkara i Stella.

Potrawy nigeryjskie

Kuchnia nigeryjska zdominowana jest przez przyprawę o nazwie chili (z czego można wnioskować, że potrawy nigeryjskie są niezwykle ostre). Warto wiedzieć, że Nigeria oraz Sierra Leone są największymi producentami chili na świecie. Chili jednak nigdy nie dominuje smaku potrawy, jej zadaniem jest wzmocnienie smaku pozostałych składników.

 

Sos chutney

Dania nigeryjskie bazują przede wszystkim na aromatycznie przyprawionych mięsach (podobnie zresztą, jak potrawy kuchni marokańskiej), co jest z pewnością dużym utrudnieniem dla wegetarianów. Nigeryjczycy często mieszają różne rodzaje mięs, np. mięso wołowe i rybie. Wielkim przysmakiem w Nigerii jest np. głowa kozła, którą je się wyłącznie przy pomocy rąk.

Mimo, że kuchnia nigeryjska wydaje się być zdominowana przez dania mięsne, to można tu również znaleźć co nie co dla (nieco zapomnianych) wegetarianów. Do bezmięsnych nigeryjskich potraw należą m.in.: bean soup, moi moi oraz bean akces (bazą dla każdej z nich jest fasola).

Może cię zainteresować także:  Pieprz odmiany, właściwości kulinarne i lecznicze

Bardzo charakterystyczne są też nigeryjskie sosy chutney, które przygotowywane są z takich składników, jak: ogórki, daktyle, wiórki kokosowe, rodzynki, papaje, mango, banany, cytrusy, orzeszki, krewetki, winogrona i chili.

Kuchnia afrykańska: ostre przepisy z czarnego lądu

Kuchnia afrykańska: ostre przepisy z czarnego lądu

Sos chutney[/caption]Należy jednak uważać, ponieważ przewody pokarmowe Europejczyków nie są przygotowane na tak gwałtowną dawkę ostrości, jaka zadomowiła się w nigeryjskiej kuchni. Jak jednak mówi popularne powiedzenie: „Do wszystkiego można się przyzwyczaić” (tak jest i w tym przypadku).

 

Nigeryjska zupa

Przepis na nigeryjską zupę z orzeszkami ziemnymi:

Do przygotowania tej potrawy, potrzebne będą następujące składniki: 4 szklanki bulionu drobiowego, 1 papryczka chili, 100g drobno posiekanej cebuli, 100g drobno posiekanej zielonej papryki, 15o gr masła orzechowego.

Przygotowanie:

Najpierw należy zagotować bulion drobiowy. Następnie papryczkę chili oczyścić z nasion, rozgnieść i wrzucić do bulionu. Do całości dorzucić posiekaną cebulę i paprykę. Zmniejszyć ogień i gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie. Następnie należy dodać masło orzechowe. Całość mieszać do momentu roztopienia masła i uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.

Kuchnia marokańska

Kuchnia marokańska w swych tajnikach łączy wpływy śródziemnomorskie i arabskie, niektórzy nawet nazywają ją „kolebką arabskiej sztuki kulinarnej”. Można spotkać tu zarówno takie charakterystyczne składniki, jak: oliwki, świeże warzywa (bakłażany, pomidory, cukinie), cytrusy, oliwę z oliwek, jak i potrawy królujące na stołach w wielu innych afrykańskich państwach, np. kuskus, tadżin, czy harirę.

Marokańskie potrawy są niezwykle aromatyczne, a to zasługa mieszanki przypraw, jakie Marokańczycy dodają do swoich dań, należy wymienić tu przede wszystkim: kminek, cynamon, kolendrę, kardamon, szafran, miętę, sezam i paprykę. W kuchni marokańskiej dominują potrawy mięsne (baza to mięso wołowe, drobiowe i jagnięce) oraz rybne, choć zdarzają się też dania typowo warzywne.

Kuchnia afrykańska: ostre przepisy z czarnego lądu 3 - Twój Głos 📢 e-TG.pl

Główny posiłek w Maroku rozpoczyna się zestawem sałatek przyrządzonych ze świeżych pomidorów, czosnku i zielonej papryki, które pełnią rolę przystawek. Następnie na stół trafiają dania mięsne. Mogą to być mięsa lub ryby pieczone na grillu podawane z kaszą kuskus i chlebem lub inne specjały marokańskiej kuchni, jak np. tadżin (nazwa wzięła się od naczynia, w którym potrawa jest przygotowywana) – duszone mięso z warzywami. Istnieje kilka rodzajów tadżinów (w zależności z jakiego mięsa są przyrządzane): jagnięce, drobiowe, wołowe, rybne i wegetariańskie (przygotowywane głównie z myślą o europejskich turystach). Inną potrawą charakterystyczną dla Maroka jest harira – zupa, której podstawowymi składnikami są warzywa, mięso, ciecierzyca (dodawana do wielu potraw marokańskich) oraz przyprawy. Warto wspomnieć też o briwats, czyli pierożkach nadziewanych najróżniejszym farszem.

Desery? Marokańczycy to prawdziwi smakosze. Słodkości, które cieszą tu podniebienia, przygotowywane są głównie na bazie bakalii, orzechów, świeżych owoców oraz słodkich syropów. Kaab el ghzal (rogi gazeli) – jedna z najpopularniejszych smakołykowych przekąsek, to rurki (lub rogaliki) nadziewane masą migdałową i posypane aromatycznym cynamonem (bądź polane lukrem).

Kuchnia afrykańska: ostre przepisy z czarnego lądu

Kuchnia afrykańska: ostre przepisy z czarnego lądu

Kaab el ghzal[/caption]Słodkie desery popija się herbatą miętową lub kawą. Najpopularniejszym marokańskim napojem jest atai – jego parzenie i picie to prawdziwy rytuał, który jednoczy znajomych oraz rodzinę.

Potrawy tunezyjskie

Pasta harissa

Kuchnia tunezyjska należy do najostrzejszych kuchni świata. Jeśli Tunezyjczyk nie ma czegoś czerwonego na talerzu to gotów jest odstawić swoją porcję na bok – czerwień bowiem króluje we wszystkich tunezyjskich potrawach (a to zasługa pomidorów i papryki – podstawowych składników większości dań).

Potrawy tunezyjskie można podzielić na dwa rodzaje:

– dania, które je się łyżką, np. kuskus

– dania, które je się pomagając sobie kawałkiem chleba, np. gulasz

Pieczywo uważane jest tu za niezbędny składnik, który powinien uzupełnić każdy posiłek. Najpopularniejsza jest baguette, czy podłużna bułka pszenna (znana także w Polsce).

W Tunezji bardzo popularne są owoce morza (w szczególności krewetki smażone na grillu lub podawane z majonezem) oraz ryby (doprawiane najczęściej szafranem, czosnkiem, papryką i kminkiem).

Ciekawą tunezyjską potrawą jest odżdża, czyli jajka w ostrym sosie pomidorowym z pastą harrisa – jest to niezwykle ostry dodatek do większości dań, choć może ona stanowić również osobną przekąskę, podawana jest wtedy na talerzyku wraz z oliwkami (nawet maleńki kęs bułki zanurzonej w harrisie może wywołać „pożar” na podniebieniu przeciętnego Europejczyka…). W skład harrisy wchodzi: papryka, mięta, kolendra, czosnek, kminek i oliwa (która łagodzi palący smak pasty).

 

Tunezyjskie kuskus

Narodową potrawą Tunezyjczyków jest kuskus, czyli drobna kaszka (o tej samej nazwie co potrawa) wymieszana z mięsem, choć podawana również z warzywami, rybą lub na słodko. Ciekawym daniem jest brik – pieróg z cienkiego ciasta nieco przypominającego ciasto francuskie lub strudlowe, smażony w oleju, rzadziej pieczony. Farsz (tradycyjny) składa się z: cebuli, tłuczonych ziemniaków, natki pietruszki, surowego jajka i tuńczyka. Brika można kupić zarówno na ulicy (pod nazwą Chapati), jak i w eleganckiej restauracji – jest to potrawa, którą można nazwać tunezyjskim odpowiednikiem jedzenia z fast foodów.

Po posiłku podawana jest zwykle herbata miętowa, kawa po turecku lub kawa po arabsku (serwowana z kardamonem). Nie można też zapomnieć o słodkościach – bardzo popularne w Tunezji są ciasteczka (podobne do tureckiej baklawy), choć częściej Tunezyjczycy na deser zjadają świeże owoce.

Kuchnia afrykańska: ostre przepisy z czarnego lądu 4 - Twój Głos 📢 e-TG.pl

Przepisy kuchni afrykańskiej

Potrawa z kuchni afrykańskiej – ciekawy pomysł na wieczór w gronie przyjaciół.

Może cię zainteresować także:  Costa Vasca wakacje w Hiszpanii, Wybrzeże Baskijskie – Costa Vasca

Marokański tadżin z kurczaka:

Do przygotowania potrawy potrzebne będą składniki: mięso z kurczaka bez kości, cebula pokrojona na wiórki, 2 kiszone cytryny, 2 marchewki pokrojone w plastry, 20 dag oliwek z pestkami, natka pietruszki, 1-2 łyżki miodu, kolendra, szklanka rosołu, oliwa z oliwek. Przyprawy: 3 ząbki czosnku (utarte), 3 łyżeczki kminku, łyżeczka kurkuma, łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki cynamonu, pół łyżeczki imbiru (mielonego), sól, pieprz.

Przygotowanie:

Mięso należy pokroić w grubą kostkę. Do mięsa dodać przyprawy i odstawić na jakiś czas. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, następnie partiami należy wrzucać na patelnię kurczaka, cebulę, marchewkę i miód – wymieszać. Całość dusić na małym ogniu, zalewając wcześniej rosołem. Kiedy warzywa i mięso będą miękkie należy dodać skórkę kiszonej cytryny pokrojoną w cieniutkie paseczki oraz oliwki. Całość dusić jeszcze przez chwilę i gotowe.

Kurczak yassa – porcja dla 6 osób:

Do przygotowania potrawy potrzebne będą składniki: 6 kawałków kurczaka, 3 ząbki czosnku, 6 cebul, 1-2 papryki, 2, cytryny, 2 limonki, 2 suszone papryczki (np. peperoncino), musztarda Dijon (lub inna ostra musztarda), olej/oliwa z oliwek, kostki bulionowe.

Przygotowanie:

Dzień wcześniej należy przygotować marynatę: do miski włożyć pokrojonego kurczaka, dodać 2 łyżki musztardy, sok z cytryn i limonek, 2 łyżki oleju/oliwy, rozgniecione ząbki czosnku (2), pokruszone suszone papryczki, posiekana cebula oraz 1-2 rozkruszone kostki bulionowe – całość należy dokładnie wymieszać, a następnie przykryć pokrojoną w piórka cebulą (5) i włożyć na noc do lodówki.

Następnego dnia trzeba rozgrzać piekarnik do około 260-270 stopni. Kurczaka włożyć do naczynia żaroodpornego, a następnie do piekarnika na jakieś 30 minut (po 15 minutach należy go obrócić, aby upiekł się ze wszystkich stron). W czasie, kiedy kurczak się piecze, na oliwie z oliwek/oleju należy podsmażyć cebulę i paprykę, a kiedy oba składniki należycie zmiękną, dodać resztę marynaty, dodatkowe 2 łyżki musztardy i ząbek czosnku – całość dusić na wolnym ogniu. Po 30 minutach należy wyciągnąć kurczaka z piekarnika i dodać go do duszonych warzyw – całość zalać szklanką wody i dusić przez około 45 minut. Potrawa będzie gotowa, kiedy cebula się rozgotuje i zagęści sos. Podawać z ryżem.

Smacznego!

Zupy afrykańskie

Afrykańska kuchnia (np. nigeryjska, czy egipska) obfituje w niezwykle aromatyczne potrawy. Czy Polak jest w stanie ugotować sobie np. typową afrykańską zupę? Czemu nie, skoro w Internecie aż roi się od wszelakich tego typu afrykańskich przepisów.

Kuchnia afrykańska: ostre przepisy z czarnego lądu 5 - Twój Głos 📢 e-TG.pl

Przepis na afrykańską zupę ziemniaczaną:

Do przygotowania zupy potrzebne będą następujące składniki: szklanka posiekanych ziemniaków, szklanka drobno posiekanej cebuli, szklanka drobno posiekanej papryki (zielonej lub czerwonej w zależności od indywidualnych preferencji), 2 szklanki posiekanych pomidorów, 2-3 ząbki czosnku, 4 szklanki wody, 2 łyżki oliwy z oliwek, ¼ łyżeczki startej skórki cytrynowej, łyżka soku z cytryny, ostra papryka w proszku, sól, pieprz, natka pietruszki.

Przygotowanie:

Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucić posiekaną cebulę, paprykę i czosnek – dusić przez kilka chwil z niewielką ilością wody. Następnie dolać wody i wrzucić pozostałe składniki. Całość gotować około 30 minut. Natkę pietruszki posiekać, a następnie posypać zupę na talerzu.

Przepis na afrykańską zupę ze słodkich ziemniaków i orzeszków ziemnych:

Do przygotowania zupy potrzebne będą następujące składniki: 1l wody, drobno pokrojona cebula (duża), łyżka oliwy z oliwek, 3 drobno pokrojone pomidory (średniej wielkości), 700g drobno pokrojonych słodkich ziemniaków, drobno pokrojona marchewka, 2 łyżki masła orzechowego, 35g posiekanych orzeszków ziemnych (prażonych, niesolonych). Przyprawy: 2 rozgniecione ząbki czosnku, 2 łyżeczki mielonego imbiru, łyżeczka mielonego kminku, łyżeczka mielonej kolendry, pół łyżeczki cynamonu, szczypta mielonych goździków, łyżeczka soli, szczypta pieprzu cayenne, posiekana kolendra (świeża).

Przygotowanie:

Oliwę z oliwek należy rozgrzać w rondlu. Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę i przysmażyć do uzyskania złotego koloru. Następnie dodać czosnek, kminek, imbir, cynamon, goździki i kolendrę. Dorzucić pomidory, marchewkę i słodkie ziemniaki – całość gotować około 5 minut, cały czas mieszając. Następnie należy wlać do rondla 1l wody doprawionej solą i gotować aż do wrzenia, następnie na mniejszym ogniu jeszcze około 30 minut. Zupę zmiksować z orzeszkami ziemnymi za pomocą np. blendera. Dodać pieprz do smaku, a następnie masło orzechowe (cały czas mieszając). Podgrzać całość i gotowe.

Owoce afrykańskie

Afryka to piękny kontynent, który ostatnimi czasy stał się niezwykle popularny wśród europejskich turystów. Co takiego ma w sobie Afryka, że każdy chce zobaczyć choć jeden z jej egzotycznych krajów? Zachwyca przede wszystkim kultura i kuchnia, tak odmienne od europejskich, a także fauna i flora tego kontynentu.

Karambola

Afryka bogata jest w zasoby naturalne, to ona jest głównym eksporterem manioku, bananów, kakao, kawy i herbaty. Dodatkowo można spotkać tu egzotyczne odmiany owoców, często nieznanych, bądź bardzo trudnych do zdobycia np. w Polsce.

Owoce afrykańskie (nie wszystkie nadają się do jedzenia):

banany

ananasy

papaja – owoce o pomarańczowym lub ciemnożółtym kolorze i niezwykle aromatycznym smaku, ich miąższ bogaty jest w witaminy

karambola – miąższ tych owoców ma kwaskowato-słodki smak, owoce zjada się głównie w postaci surowej, mają one kształt gwiazdy, dzięki czemu mogą być ozdobą np. sałatek owocowych

chlebowiec – owoce chlebowca dodawane są do większości afrykańskich potraw, choć można je jeść również w postaci surowej

marula – owoce o żółtym kolorze, swym kształtem przypominające piłeczki golfowe. Mają mocny, przyjemny zapach, w smaku zaś są kwaskowate. Soku owoców maruli używa się głównie do produkcji alkoholu, natomiast z miąższu przyrządza się galaretkę.

Może cię zainteresować także:  Kuchnia węgierska - sprawdzone przepisy kulinarne na potrawy madziarskiej kuchni: charakterystka kuchni węgierskiej

Marula

palma oliwna – jej owoce są podstawowym składnikiem mydła, margaryny oraz olejów samochodowych, jednak mieszkańcy czarnego kontynentu palmę oliwną wykorzystują do różnych celów, m.in.: liście to pokrycie dachu, młode pędy nazywane są palmową kapustą, natomiast spalone kwiatostany pełnią rolę soli kuchennej

owoce drzewa szminkowego – posiadają specjalny barwnik, który przez Afrykańczyków używany jest do zdobienia ciała, natomiast w przemyśle spożywczym wykorzystuje się go przy produkcji serów, m.in. Brie, czy Cheddar

figa – owoce figowca są nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne, można jeść je w postaci surowej lub jako owoce suszone, częsty składnik ciast, dżemów oraz wyrobów cukierniczych

granat

kiwano – rogaty owoc o delikatnym smaku, spożywany pod wieloma postaciami, m.in. w postaci surowej, smażony, w sałatkach owocowych lub jako napój

melon – owoce melona spożywa się na surowo lub w postaci konfitur, jego nasiona można marynować w occie

Przyprawy i zioła

Kuchnia afrykańska jest bardzo aromatyczna, co zawdzięcza bogactwu przypraw i ziół, jakich używa się do przygotowywania potraw. Każdy afrykański kraj posiada swoje oryginalne smaki – w Nigerii królują ostre potrawy, w których nie może zabraknąć chili, w Egipcie podniebienie cieszą potrawy doprawione przede wszystkim kminkiem, szafranem i cynamonem, natomiast w Tunezji smaku potrawą dodaje specjalnie przygotowywana pasta harrisa. Mimo, że w każdym państwie prym wiodą inne przyprawy, to nie można zaprzeczyć, że ich bogactwo wszędzie jest imponujące.

Kuchnia afrykańska: ostre przepisy z czarnego lądu 6 - Twój Głos 📢 e-TG.pl

Co charakterystyczne dla kuchni afrykańskiej, wszelkie zioła i przyprawy dodawane są na początku gotowania, dzięki czemu dania mają szansę do głębi przesiąknąć danym aromatem. Zupełnie inaczej niż np. w Polsce, gdzie przyprawy dodawane są na końcu, aby powiedzmy… „mięso się nie przypaliło”.

Bardzo oryginalną, a jednocześnie egzotyczną afrykańską przyprawą jest suszony ślimak yet, którego najpierw poddaje się fermentacji, następnie suszy, a później dodaje do potraw (ciężko jest sobie nawet wyobrazić, jakiego smaku może nadawać daniom…). W kuchni afrykańskiej wykorzystuje się wiele nietypowych dla Europejczyków składników, przede wszystkim dlatego, że afrykańska flora jest niezwykle bogata, a niektórym roślinom nie nadano jeszcze nawet nazwy – taka sytuacja ma miejsce, jeśli chodzi o czerwone banany rosnące jedynie na Zanzibarze (owoce są krótkie i grube, mają mocny aromat, a w smaku są bardzo słodkie).

W kuchni afrykańskiej łączy się wiele smaków i aromatów, często w zupełnie zaskakujący sposób, bo kto kiedyś słyszał, aby nasza babcia, czy mama łączyła cynamon z imbirem, czy kolendrą…

Niektóre z przypraw afrykańskich:

wanilia – niezwykle aromatyczne laski wanilii otrzymuje się dzięki fermentacji i wysuszeniu strąków

pieprz – z jednego pnącza można otrzymać zarówno pieprz biały, jak i czarny, wszystko zależy od momentu zbioru (biały – dojrzałe owoce, czarny – niedojrzałe owoce)

chili – niezwykle ostre papryczki, które są podstawą kuchni nigeryjskiej

goździki – są to nierozkwitłe i wysuszone kwiaty rośliny, Zanzibar ma monopol na handel goździkami

cynamon – tę przyprawę uzyskuje się z wysuszonej kory

imbir – jest rodzajem byliny

kardamon – spokrewniony z imbirem, jest jedną z najdroższych przypraw na świecie

Kawa z Afryki

Mawia się, że ojczyzną kawy jest Afryka.

Któż z nas może sobie wyobrazić choć jeden dzień, a co gorsze, choć jeden poranek bez filiżanki gorącej kawy? Chyba niewielu znajdzie się takich śmiałków – kawa stanowi bowiem podstawowy składnik codziennego jadłospisu przeciętnego dorosłego człowieka.

Kuchnia afrykańska: ostre przepisy z czarnego lądu 7 - Twój Głos 📢 e-TG.pl

Czy kawa nie przypomina trochę wina? Przecież zarówno w jednym, jak i drugim przypadku liczy się niepowtarzalny ostry smak i aromat, który tworzy się dzięki owocom rośliny, uprawianej w odpowiednich warunkach klimatycznych (co też wywiera wpływ na smak kawy, czy wina).

Istnieją dwa podstawowe rodzaje kawy: aromatyczna i delikatna Arabika (Afryka, Brazylia, Jawa, Sumatra) i kwaskowata i mocna Robusta (Wietnam, Uganda).

Arabika jest najpopularniejszym, a jednocześnie najstarszym gatunkiem kawy na świecie. Kawa ta ma niską zawartość kofeiny. Robusta została odkryta dopiero w XIX wieku. Mawia się, że jest to kawa „odporna”, ponieważ jest duża łatwiejsza w uprawie niż Arabika. Warto jeszcze wspomnieć o Libreice, trzecim (jeśli chodzi o popularność) gatunku kawy, który uprawia się w Liberii oraz na Wybrzeżu Kości Słoniowej.

Kawa po afrykańsku – Demitasse Dakar:

Do przygotowania kawy niezbędnie będzie 1 jajko oraz 10-12 dag kawy mielonej.

Przygotowanie:

Do emaliowego rondelka należy wsypać kawę, dodać lekko ubite jajko oraz pół szklanki wody – wymieszać. Następnie do rondelka trzeba wlać 1l gorącej wody całość nieustannie mieszając. Rondelek wstawić na wolny ogień, nadal od czasu do czasu mieszając. Po zdjęciu z ognia, przykryć i odstawić całość na kilka minut (3-4). Później przecedzić przez sitko i wlać do filiżanki o małych rozmiarach. Nie wolno pić z mlekiem!

Taki sposób przyrządzania kawy całkowicie różni się od tego, który znamy i wykorzystujemy na co dzień. Przede wszystkim, kto by pomyślał, że do kawy można dodać surowe jajko (!) zamiast mleka, czy śmietanki. No cóż, z pewnością nie tylko przygotowanie jest inne, ale także sam smak musi znacznie różnić się od kawy, którą często pijamy my Europejczycy. Czy kawa po afrykańsku jest lepsza? Trzeba przyrządzić, spróbować, a potem samemu ocenić.

Jak oceniasz ten materiał?

Kliknij na gwiazdkę, aby zostawić swoją ocenę

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

Jak dotąd brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Benin: położenie, historia, najważniejsze informacje

Poprzedni wpis

Przetwory mleczne – nabiał, mleko i jego przetwory

Następny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemiosłem w ręku na co dzień szef kontroli jakości w brytyjskim oddziale Amazona. W niedalekiej przyszłości planuje zrealizować młodzieńcze marzenia i napisać książkę.

Na pewno zainteresują Cię jeszcze:

Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.

Pozostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *