Masz to we krwi: wszystko co musisz wiedzie膰 o grupie krwi, antygenach, lektyny i dietach dla grup krwi w chorobach 1 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl
Cropped view of woman holding drip with blood on white background, blood donation concept
Zdrowie

Masz to we krwi: wszystko co musisz wiedzie膰 o grupie krwi, antygenach, lektyny i dietach dla grup krwi w chorobach

Krew jest si艂膮 natury, witaln膮 charyzm膮, kt贸ra chroni nas od niepami臋tnych czas贸w. Zwyk艂a kropla krwi, na tyle ma艂a, 偶e nie mo偶na jej zobaczy膰 go艂ym okiem, zawiera pe艂ny kod genetyczny ludzkiego istnienia. Matryca DNA jest nietkni臋ta i odtwarzana w nas bez ko艅ca 鈥 poprzez nasz膮 krew. (D鈥橝damo, Whitney 2008).

G艂贸wnymi sk艂adnikami krwi s膮:

  • czerwone cia艂ka krwi (erytrocyty) – aktywno艣膰 metaboliczna przeznaczana jest na przenoszenia hemoglobiny
  • p艂ytki krwi (trombocyty) – odpowiadaj膮 za krzepni臋cie krwi
  • bia艂e cia艂ka krwi (leukocyty) – odpowiadaj膮 za odpowied藕 immunologiczn膮

Krew odgrywa w organizmie wiele wa偶nych funkcji m.in.:

  • transport tlenu do kom贸rek i narz膮d贸w wewn臋trznych,
  • usuwanie produkt贸w ubocznych (dwutlenku w臋gla),
  • transport substancji od偶ywczych,
  • uczestniczy w oczyszczaniu organizmu,
  • uczestniczy w utrzymaniu prawid艂owej gospodarki wodnej i mineralnej,
  • stanowi r贸wnie偶 barier臋 ochronna organizmu.

Wyr贸偶niamy cztery grupy krwi:

  • O
  • A
  • B
  • AB

Antygeny

Ka偶da grupa krwi posiada sw贸j w艂asny kod antygenowy broni膮cy uk艂ad odporno艣ciowy.

Masz to we krwi: wszystko co musisz wiedzie膰 o grupie krwi, antygenach, lektyny i dietach dla grup krwi w chorobach 2 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Czym s膮 antygeny?

Antygeny to markery chemiczne, kt贸re znajduj膮 si臋 na kom贸rkach naszego organizmu.
Ka偶dy organizm 偶ywy posiada unikatowe antygeny, kt贸re s膮 jak chemiczny odcisk palca. Grup臋 krwi okre艣la jeden z najpot臋偶niejszych antygen贸w. Antygeny poszczeg贸lnych grup krwi s膮 najlepszymi obro艅cami uk艂adu odporno艣ciowego

Masz to we krwi: wszystko co musisz wiedzie膰 o grupie krwi, antygenach, lektyny i dietach dla grup krwi w chorobach 3 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Antygen grup krwi, odkrywaj膮c, 偶e do uk艂adu wtargn膮艂 obcy antygen, wytwarza przeciwcia艂a do tego antygenu.

Przeciwcia艂a to wyspecjalizowane zwi膮zki chemiczne produkowane przez kom贸rki uk艂adu odporno艣ciowego. Przeciwcia艂a maja za zadanie atakowa膰 i oznakowa膰 obcy gen, po to by go zniszczy膰.

Austriacki lekarz i naukowiec dr Karl Landsteiner, odkry艂, 偶e:

路 Grupa A posiada przeciwcia艂a przeciwne B. Grupa B zostanie odrzucona przez grup臋 A.
路 Grupa B posiada przeciwcia艂a przeciwne A. Grupa A zostanie odrzucona przez grup臋 B.

Grupy A i B nie mog膮 nawzajem wymienia膰 krwi.

路 Grupa AB nie posiada 偶adnych przeciwcia艂. Uniwersalny biorca, mo偶e przyj膮膰 ka偶d膮 inn膮 grup臋 krwi. Posiada jednak zar贸wno antygeny A jak i B, zostanie, wi臋c odrzucona przez wszystkie inne grupy krwi.

Grupa AB mo偶e, wi臋c przyjmowa膰 krew od ka偶dego, lecz nie mo偶e przekaza膰 krwi innej grupie.
路 Grupa krwi 0 nosi przeciwcia艂a przeciwne A i B.

Grupa 0 nie mo偶e przyjmowa膰 krwi od nikogo innego, poza inn膮 grup膮 0. Wolna jest jednak od antygen贸w A i B, dlatego grupa 0 mo偶e przekazywa膰 krew ka偶dej innej grupie krwi. Grupa 0 jest uniwersalnym dawc膮! (D鈥橝damo, Whitney 2008).

Lektyny, bogate i r贸偶norodne proteiny znajduj膮ce si臋 w krwi, maj膮 w艂a艣ciwo艣ci aglutynuj膮ce, kt贸re oddzia艂uj膮 na krew.
Dzi臋ki lektyn膮 jedne organizmy w naturze mog膮 przy艂膮cza膰 si臋 do innych. Zarazki a nawet uk艂ad odporno艣ciowy wykorzystuje lektyny dla okre艣lonej korzy艣ci np.: Kom贸rki w膮troby posiadaj膮 lektyny na swoich powierzchniach, aby wy艂apywa膰 bakterie i paso偶yty. Podobnie jest r贸wnie偶 z lektynami zawartymi w 偶ywno艣ci. Gdy spo偶ywasz 偶ywno艣膰 zawieraj膮ca lektyny bia艂kowe, kt贸re nie s膮 zgodne z twoim antygenem grupy krwi, kieruj膮 si臋 w okre艣lone miejsce (nerki, m贸zg, 偶o艂膮dek) i zaczynaj膮 zlepia膰 kom贸rki krwi w tym obszarze. Taka reakcja mo偶e prowadzi膰 do uszkodzenia narz膮du lub uk艂adu.Masz to we krwi: wszystko co musisz wiedzie膰 o grupie krwi, antygenach, lektyny i dietach dla grup krwi w chorobach 4 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Znaczna wi臋kszo艣膰 lektyn obecnych w 偶ywno艣ci nie za颅gra偶a 偶yciu, chocia偶 jednak niekt贸re z nich mog膮 powodowa膰 wiele r贸偶nych proble颅m贸w, szczeg贸lnie, je艣li s膮 ukierunkowane na konkretn膮 grup臋 krwi.W prawid艂owo funkcjonuj膮cym organizmie 95% lektyn jest usuwanych z organizmu. Natomiast 5% przechodzi do krwioobiegu, gdzie poprzez r贸偶ne reakcje niszczy czerwone i bia艂e cia艂ka krwi.

Lektyn w 偶ywno艣ci:

  • ro艣liny str膮czkowe
  • bogactwa morza
  • warzywa

W prawid艂owo funkcjonuj膮cym organizmie 95% lektyn jest usuwanych z organizmu. Natomiast 5% przechodzi do krwioobiegu, gdzie poprzez r贸偶ne reakcje niszczy czerwone i bia艂e cia艂ka krwi.

Dieta dla grup krwi

Znasz ju偶 swoj膮 grup臋 krwi. Teraz czas na zmiany. Dostosuj od偶ywianie do swojej grupy krwi.

Od偶ywianie ma bezpo艣redni wp艂yw na nasze zdrowie i samopoczucie, dlatego w艂a艣ciwa dieta dla grupy krwi mo偶e przywr贸ci膰 naturalny rytm genetyczny.
Dieta oznacza kontrol臋 nad ilo艣ci膮 i jako艣ci膮 zjadanych produkt贸w oraz p艂yn贸w, a nie tylko ogranicza od偶ywianie. Odpowiednio dobrana dieta zapewnia witalno艣膰 i dobr膮 kondycj臋, pomaga zachowa膰 w艂a艣ciw膮 mas臋 cia艂a i smuk艂膮 sylwetk臋, op贸藕nia procesy starzenia, zapobiega chorobom, pozwala przezwyci臋偶a膰 r贸偶ne dolegliwo艣ci.

Dieta wyr贸偶nia grupy 偶ywno艣ci, kt贸re s膮 dzielone s膮 na trzy kategorie:
路 zalecane, to 偶ywno艣膰 dzia艂aj膮ca jak lekarstwo
路 neutralne, to 偶ywno艣膰, kt贸ra dzia艂a jak 偶ywno艣膰
路 przeciwwskazane to 偶ywno艣膰, kt贸ra dzia艂a jak trucizna

Masz to we krwi: wszystko co musisz wiedzie膰 o grupie krwi, antygenach, lektyny i dietach dla grup krwi w chorobach 5 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Kr贸tka charakterystyka kilku g艂贸wnych grup 偶ywno艣ci:

  • Mi臋so i dr贸b, ryby, jaja, ro艣liny str膮czkowe, orzechy

    Dostarczaj膮 organizmowi pe艂nowarto艣ciowego bia艂ka, witamin z grupy B (szczeg贸lnie B1, PP, B12) oraz sk艂adnik贸w mineralnych (偶elaza, cynku). Ryby ponadto dostarczaj膮 witamin臋 D, selen oraz kwasy z grupy omega 3, natomiast nasiona ro艣lin str膮czkowych wap艅 oraz b艂onnik pokarmowy. Bia艂ko nasion ro艣lin str膮czkowych szczeg贸lnie soi oraz orzech贸w mo偶e cz臋艣ciowo uzupe艂nia膰 lub stanowi膰 zamiennik dla bia艂ka pochodzenia zwierz臋cego

  • Warzywa i owoce

    Warzywa i owoce stanowi膮 cenne 藕r贸d艂o witamin antyoksydacyjnych dzia艂aj膮cych przeciwmia偶d偶ycowo oraz przeciwnowotworowo. Maj膮 zasadotw贸rczy charakter poprzez zawarto艣膰 sk艂adnik贸w mineralnych takich jak: wap艅, potas, magnez. Warzywa i owoce dostarczaj膮 flawonoid贸w, s膮 ponadto 藕r贸d艂em b艂onnika pokarmowego w diecie. B艂onnik odpowiada za prawid艂owe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, regulacj臋 poziomu glukozy i cholesterolu we krwi. Warzywa i owoce najlepiej spo偶ywa膰 w postaci nieprzetworzonej. Poza sezonem 艣wie偶e owoce i warzywa mo偶na zast膮pi膰 mro偶onymi lub suszonymi. Spo偶ywaj jednak tylko te warzywa, kt贸re s膮 wskazane lub oboj臋tne dla twojej grupy krwi.

  • jaja i nabia艂

    Produkty mleczne s膮 藕r贸d艂em pe艂nowarto艣ciowego bia艂ka, witamin (A, D, B2), sk艂adnik贸w mineralnych (wap艅, fosfor, potas, magnez, cynk). Mleko, napoje fermentowane oraz sery twarogowe maj膮 wysok膮 warto艣膰 od偶ywcz膮 przy stosunkowo niskiej warto艣ci energetycznej. Wy偶sz膮 warto艣膰 energetyczn膮 zawieraj膮 sery podpuszczkowe ze wzgl臋du na wi臋ksz膮 zawarto艣膰 t艂uszczu. Stosunek wapnia do fosforu w produktach mlecznych jest najkorzystniejszy. jaja zawieraj膮 r贸wnie偶 witamin臋 A, tiamin臋, kwas nikotynowy i cho颅lesterol (250 mg).

  • Produkty zbo偶owe

    Nale偶y wybiera膰 produkty z pe艂nego przemia艂u, kt贸re charakteryzuj膮 wi臋ksze ilo艣ci sk艂adnik贸w mineralnych (偶elaza, magnezu, cynku, miedzi), witamin z grupy B (tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego), b艂onnika pokarmowego ni偶 produkty oczyszczone. Do produkt贸w z grubego przemia艂u zalicza si臋 m.in.: pieczywo pe艂noziarniste, kasz臋 gryczan膮, j臋czmienn膮, makaron pe艂noziarnisty, ry偶 br膮zowy, otr臋by pszenne, p艂atki owsiane itp.

  • T艂uszcze ro艣linne i zwierz臋ce

    T艂uszcze spo偶ywcze to produkty, kt贸re zosta艂y oddzielone od tkanek zwierz臋cych lub ro艣linnych, kt贸re je zawieraj膮. W zale偶no艣ci od pochodzenia T艂uszcze zawieraj膮 r贸偶ny sk艂ad kwas贸w nienasyconych i nasyconych oraz cholesterolu.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Jak chroni膰 oko po operacji za膰my?

Opr贸cz rodzaju 偶ywno艣ci nale偶y w diecie uwzgl臋dni膰 kilka zasad:

  • jedz 4-5 posi艂k贸w dziennie ( cz臋sto, a ma艂o)
  • wybieraj produkty naturalne, jak najmniej przetworzone
  • ostatni posi艂ek powinien by膰 lekkostrawny i spo偶yty na 2-3 godziny przed snem
  • pij przynajmniej 2 litry wody
  • posi艂ki powinny by膰 kolorowe, urozmaicone, spo偶ywane w spokoju
  • nie podjadaj pomi臋dzy posi艂kami
  • nie zajadaj stresu. Stres roz艂aduje lepiej aktywno艣ci膮 fizyczn膮.

Choroby grup krwi

Gen贸w nie zmodyfikujesz, jednak styl 偶ycia i diet臋 mo偶esz zawsze zmieni膰. Dzi臋ki dostosowaniu diety do grupy krwi zmniejszysz ryzyko wyst膮pienia wielu chor贸b.

Masz to we krwi: wszystko co musisz wiedzie膰 o grupie krwi, antygenach, lektyny i dietach dla grup krwi w chorobach 6 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Ka偶dy , kto zachoruje, chce wiedzie膰 鈥瀌laczego ja鈥? Nawet w czasach ogromnego rozwoju technologii cz臋sto
nie mamy pewnej odpowiedzi na to pytania. Prawd膮 jest jednak to, 偶e istniej膮 osoby, kt贸re s膮 bardziej
podatne na pewne choroby z powodu posiadanej grupy krwi.

Choroby s膮 wywo艂ywane przez r贸偶norodne przyczyny, powi膮zane wyra藕nie z okre艣lon膮 grup膮 krwi.

Grupa A:

  • Choroby sercowo naczyniowe (podwy偶szony cholesterol, triglicerycy, nadci艣nienie t臋tnicze)
  • Rak
  • Anemia z艂o艣liwa
  • Cukrzyca
  • Choroby jelit zwi膮zane ze stresem
  • Paso偶yty
  • Astma zwi膮zana ze stresem
  • Zapalenie spoj贸wek u dzieci

Grupa B:

  • Syndrom chronicznego zm臋czenia
  • Stwardnienie rozsiane
  • Cukrzyca typ I
  • Wrzody 偶o艂膮dka
  • Chroniczne zapalenie zatok
  • angina u dzieci

Grupa AB:

  • choroby uk艂adu sercowo- naczyniowego
  • nowotwory
  • zapalenie spoj贸wek u dzieci

Grupa 0:

  • astma i katar sienny
  • artretyzm
  • syndrom chronicznego zm臋czenia
  • zaburzenia krzepliwo艣ci
  • angina u dzieci
  • zesp贸艂 nadwra偶liwo艣ci jelita grubego
  • wrzody 偶o艂膮dka i dwunastnic
  • chroniczne zapalenie zatok
  • wirusowe zapalenie opon m贸zgowych
  • cukrzyca typ II
  • oty艂o艣膰
Znajomo艣膰 grup krwi nie rozwi膮偶e wszystkich problem贸w w zdrowotnych, stanowi jednak informacj臋, kt贸ra mo偶e pom贸c w zapobieganiu niekt贸rym z nich.

Czy k膮piele w wodzie s膮 zawsze bezpieczne?

Poprzedni wpis

Charakterystyka grupy A – 偶ywno艣膰 zalecana i niewskazana, diety i menu

Nast臋pny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemios艂em w r臋ku na co dzie艅 szef kontroli jako艣ci w brytyjskim oddziale Amazona. W niedalekiej przysz艂o艣ci planuje zrealizowa膰 m艂odzie艅cze marzenia i napisa膰 ksi膮偶k臋.

Na pewno zainteresuj膮 Ci臋 jeszcze:

Komentarze - masz co艣 do napisania? Zostaw prosz臋 informacje.

Pozostaw komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *