Aby nasz organizm mógł się rozwijać i dobrze funkcjonować, potrzebujemy składników odżywczych m.in. takich jak węglowodany, białka i tłuszczeKokosowe skarby Oprócz owoców i warzyw, w naszej diecie ważną rolę odgrywają tłuszcze. Często używane są takie, które szkodzą zdrowiu..... Białka traktujemy ze szczególną powagą, bo odgrywają kluczową rolę prawie we wszystkich strukturalnych i funkcjonalnych mechanizmach organizmu.
Do węglowodanów mamy także pozytywny stosunek; szybko się wchłaniają do krwioobiegu, dostarczając energii, poza tym odżywiają mózg. A co powiemy o tłuszczach? Najczęściej kojarzą nam się źle: z tłustymi produktami typu słonina, łój, smalec, albo z otyłością – co w dzisiejszym świecie promującym szczupłość, jeszcze bardziej wzmacnia nasze negatywne nastawienie do tłuszczów. Ale życie bez nich jest niemożliwe.
Na skróty
tłuszczeKokosowe skarby Oprócz owoców i warzyw, w naszej diecie ważną rolę odgrywają tłuszcze. Często używane są takie, które szkodzą zdrowiu.... nasycone i nienasycone ich wchłanianie
tłuszczeKokosowe skarby Oprócz owoców i warzyw, w naszej diecie ważną rolę odgrywają tłuszcze. Często używane są takie, które szkodzą zdrowiu.... są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu i systemu nerwowego, stanowią budulec błon komórkowych, chronią przed utratą ciepła, decydują o sprawności układu krążenia, ułatwiają odczuwanie smaku i przełykanie. Dostarczają ważnych witamin A ,D, E i K oraz tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), do jakich zaliczamy kwasy omega3, omega6, czy omega9. tłuszczeKokosowe skarby Oprócz owoców i warzyw, w naszej diecie ważną rolę odgrywają tłuszcze. Często używane są takie, które szkodzą zdrowiu.... są również najbardziej wydajnym paliwem energetycznym dla organizmu; 1 gram tłuszczu to 9 kcal. Dla porównania: białka i węglowodany dostarczają znacznie mniej energii, bo tylko 4kcal w 1g.
Zatem widzimy: tłuszczeKokosowe skarby Oprócz owoców i warzyw, w naszej diecie ważną rolę odgrywają tłuszcze. Często używane są takie, które szkodzą zdrowiu.... są nieodzowne dla zdrowia – pod warunkiem, że będą spożywane w rozsądnych ilościach, to znaczy, że około 30% kalorii w dziennym jadłospisie powinno pochodzić z tłuszczu. Tylko jaki ma być tłuszcz? – bo zewsząd jesteśmy zasypywani informacjami na temat zdrowego odżywiania. Jedni wychwalają masło, drudzy promują margarynę, jeszcze inni uważają, że oba te tłuszczeKokosowe skarby Oprócz owoców i warzyw, w naszej diecie ważną rolę odgrywają tłuszcze. Często używane są takie, które szkodzą zdrowiu.... są absolutnie niezdrowe, stawiając na piedestał oleje roślinne.
Witaminy z grupy A i B ich właściwości i funkcje w organizmie
Witaminy oraz pierwiastki śladowe (makro i mikroelementy) są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu człowieka, a podczas choroby do przywracania zdrowia. Podajemy naturalne źródła tych najbardziej powszechnych składników.
WITAMINY
A (retinol, beta karoten – prowitamina witaminy A)
Silny przeciwutleniacz. Wspomaga układ immunologiczny. Bierze udział w procesach syntezy białek, tłuszczów oraz w wytwarzaniu hormonów. Zapobiega chorobom układu krążenia (tworzeniu się blaszek miażdżycowych na ścianach tętnic), zawałom serca, udarom mózgu, chorobom nowotworowym. Jest potrzebna do prawidłowego wzrostu, wpływa na wzrok i stan skóry. Przeciwdziała zmianom zwyrodnieniowym w soczewce oka. Bierze udział w syntezie hormonów płciowych. Beta karoten chroni organizm przed szkodliwym działaniem promieni UVA.
Objawy niedoboru: suchość skóry, rogowacenie naskórka, osłabienie i wypadanie włosów, łamliwość paznokci, osłabienie wzroku, tzw. kurza ślepota, tranTran jest tłuszczem, który otrzymuje się z wątroby ryb z rodziny dorszowatych. Główna jego zaleta, to duża zawartość nienasyconych kwasów..., wątroba wołowa i cielęca, masło, tłuste sery, żółtko jaj, warzywa koloru żółto-pomarańczowego, marchew, morele, brokuł, arbuz, dyniaWartość kaloryczna dyni jest mała, 100g to 15 - 30 kcal. Za to ma dużą wartość odżywczą. Szczególnie ta o..., brzoskwinia, agrest, jarmuż, owoc dzikiej róży, szpinak, szczaw, sałata, cebula, por, kapusta biała, rzeżucha, szczypiorek, natka pietruszki, koperek, por, czarna rzodkiew rzepa, pasternak, papryka, papryka chili, pomidor, truskawka, śliwki, czereśnie, wiśnie, poziomki, agrest, czerwona papryka, algi morskie, pokrzywa
B1 (tiamina)
Ma kluczowe znaczenie w przemianie węglowodanów w glukozę. Jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania mózgu, układu nerwowego, serca. Reguluje gospodarkę wodną ustroju. Zapotrzebowanie na tę witaminę wzrasta w sytuacjach stresowych.
Objawy niedoboru: pogorszenie nastroju, brak apetytu, osłabienie pamięci
Brukselka, brokuł, ogórek, kapusta kiszona, groch, fasola, gryka, rzodkiewka topinambur, kalafior, pasternak, papryka, dyniaWartość kaloryczna dyni jest mała, 100g to 15 - 30 kcal. Za to ma dużą wartość odżywczą. Szczególnie ta o..., seler, por, czosnek, brukiew, sałata, groch, soja, winogrona, truskawka, drożdże niełuskany ryż, nasiona słonecznika, gryka, zielony groszek, orzeszki ziemne, kiełki zbóż, wątroba, pyłek pszczeli, mandarynka, gruszka,
B2 (ryboflawina)
Witamina konieczna do prawidłowego wzrostu i rozwoju młodego organizmu, uczestniczy w procesach oddychania komórkowego oraz w przemianie tłuszczów i białek z pożywienia. Reguluje wytwarzanie hormonów i czerwonych ciałek krwi. Wpływa na stan skóry, paznokci i włosów. Zwiększone zapotrzebowanie występuje w sytuacjach stresowych oraz u osób aktywnych fizycznie,
Objawy niedoboru: obniżenie odporności, pękanie kącików ust (zajady), zmarszczkiZmarszczki - niedożywienie komórek Skóra starzeje się tak samo jak cały ludzki organizm, a także często we wcześniejszym wieku, kiedy... szczególnie w okolicach warg, plamy barwnikowe na skórze, zmęczenie oczu
Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.