Czy tłuszcze są zdrowe? oraz naturalne źródła witamin i mikroelementów 1 - Twój Głos 📌 e-TG.pl
Porady 🎯

Czy tłuszcze są zdrowe? oraz naturalne źródła witamin i mikroelementów

Aby nasz organizm mógł się rozwijać i dobrze funkcjonować, potrzebujemy składników odżywczych m.in. takich jak węglowodany, białka i tłuszcze. Białka traktujemy ze szczególną powagą, bo odgrywają kluczową rolę prawie we wszystkich strukturalnych i funkcjonalnych mechanizmach organizmu.

Do węglowodanów mamy także pozytywny stosunek; szybko się wchłaniają do krwioobiegu, dostarczając energii, poza tym odżywiają mózg. A co powiemy o tłuszczach? Najczęściej kojarzą nam się źle: z tłustymi produktami typu słonina, łój, smalec, albo z otyłością – co w dzisiejszym świecie promującym szczupłość, jeszcze bardziej wzmacnia nasze negatywne nastawienie do tłuszczów. Ale życie bez nich jest niemożliwe.

tłuszcze nasycone i nienasycone ich wchłanianie

tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu i systemu nerwowego, stanowią budulec błon komórkowych, chronią przed utratą ciepła, decydują o sprawności układu krążenia, ułatwiają odczuwanie smaku i przełykanie. Dostarczają ważnych witamin A ,D, E i K oraz tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), do jakich zaliczamy kwasy omega3, omega6, czy omega9. tłuszcze są również najbardziej wydajnym paliwem energetycznym dla organizmu; 1 gram tłuszczu to 9 kcal. Dla porównania: białka i węglowodany dostarczają znacznie mniej energii, bo tylko 4kcal w 1g.

Czy tłuszcze są zdrowe? oraz naturalne źródła witamin i mikroelementów 2 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

Zatem widzimy: tłuszcze są nieodzowne dla zdrowia – pod warunkiem, że będą spożywane w rozsądnych ilościach, to znaczy, że około 30% kalorii w dziennym jadłospisie powinno pochodzić z tłuszczu. Tylko jaki ma być tłuszcz? – bo zewsząd jesteśmy zasypywani informacjami na temat zdrowego odżywiania. Jedni wychwalają masło, drudzy promują margarynę, jeszcze inni uważają, że oba te tłuszcze są absolutnie niezdrowe, stawiając na piedestał oleje roślinne.

Witaminy z grupy A i B ich właściwości i funkcje w organizmie

Witaminy oraz pierwiastki śladowe (makro i mikroelementy) są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu człowieka, a podczas  choroby  do przywracania zdrowia. Podajemy naturalne źródła tych najbardziej powszechnych składników.
WITAMINY
A   (retinol, beta karoten – prowitamina  witaminy A)
Silny przeciwutleniacz. Wspomaga układ immunologiczny. Bierze udział w procesach syntezy białek, tłuszczów oraz w wytwarzaniu hormonów. Zapobiega  chorobom  układu krążenia  (tworzeniu się blaszek miażdżycowych na ścianach tętnic), zawałom serca, udarom mózgu, chorobom nowotworowym. Jest potrzebna do prawidłowego wzrostu, wpływa na wzrok i stan skóry. Przeciwdziała zmianom zwyrodnieniowym w soczewce oka. Bierze udział w syntezie hormonów płciowych. Beta karoten chroni organizm przed szkodliwym działaniem promieni UVA.

Objawy niedoboru: suchość skóry, rogowacenie naskórka, osłabienie i wypadanie włosów, łamliwość paznokci, osłabienie wzroku, tzw. kurza ślepota,  tran, wątroba wołowa i cielęca, masło, tłuste sery, żółtko jaj, warzywa koloru żółto-pomarańczowego,  marchew, morele, brokuł, arbuz, dynia, brzoskwinia, agrest, jarmuż, owoc dzikiej róży, szpinak, szczaw, sałata, cebula, por, kapusta biała, rzeżucha, szczypiorek, natka pietruszki, koperek, por, czarna rzodkiew rzepa, pasternak, papryka, papryka chili, pomidor, truskawka,  śliwki, czereśnie, wiśnie, poziomki, agrest, czerwona papryka, algi morskie, pokrzywa

B1   (tiamina)
Ma kluczowe znaczenie w przemianie węglowodanów w glukozę. Jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania mózgu, układu nerwowego, serca. Reguluje gospodarkę wodną ustroju. Zapotrzebowanie na tę witaminę wzrasta w sytuacjach stresowych.
Objawy niedoboru: pogorszenie nastroju, brak apetytu, osłabienie pamięci
Brukselka, brokuł, ogórek, kapusta kiszona, groch, fasola, gryka, rzodkiewka  topinambur, kalafior, pasternak, papryka, dynia, seler, por, czosnek, brukiew, sałata, groch, soja, winogrona, truskawka, drożdże niełuskany ryż, nasiona słonecznika, gryka, zielony groszek, orzeszki ziemne, kiełki zbóż, wątroba, pyłek pszczeli, mandarynka, gruszka,

B2   (ryboflawina)
Witamina konieczna do prawidłowego wzrostu i rozwoju młodego organizmu,  uczestniczy w procesach oddychania komórkowego oraz w przemianie tłuszczów i białek z pożywienia. Reguluje wytwarzanie hormonów i czerwonych ciałek krwi. Wpływa na stan skóry, paznokci i włosów. Zwiększone zapotrzebowanie występuje w sytuacjach stresowych oraz u osób aktywnych fizycznie,

Objawy niedoboru:  obniżenie odporności, pękanie kącików ust (zajady), zmarszczki szczególnie w okolicach warg, plamy barwnikowe na skórze, zmęczenie oczu

Jak oceniasz ten materiał?

Kliknij na gwiazdkę, aby zostawić swoją ocenę

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

Jak dotąd brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Japonia czyli fascynacja jedzeniem i herbatą – matcha, suchi i sake

Poprzedni wpis

Woda na Marsie – Kosmos / Nauka / Odkrycia

Następny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemiosłem w ręku na co dzień szef kontroli jakości w kuchni, serwujący wykwintne dania. W niedalekiej przyszłości planuje zrealizować młodzieńcze marzenia i napisać coś więcej niż artykuł 📖

Na pewno zainteresują Cię jeszcze:

Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.

Pozostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *