Kabaczek - warto艣ci od偶ywcze. Przepisy na dania dietetyczne dla dzieci z cukini 1 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl
Freshly picked zucchini in a basket on a wooden table. Harvest season. Top view, selective focus.
Dani i przepisy 馃嵆Gotowanie i pieczenie 馃懇鈥嶐煃Zdrowie 鈿曪笍

Kabaczek – warto艣ci od偶ywcze. Przepisy na dania dietetyczne dla dzieci z cukini

Kabaczek stanowi odmian臋, kt贸ra zosta艂a wyselekcjonowana we W艂oszech. To w艂a艣nie z j臋zyka w艂oskiego wywodzi si臋 te偶 nazwa tej jarzyny, mianowicie 鈥瀋ukinia鈥 pochodzi od s艂owa 鈥瀦ucchina鈥, oznaczaj膮cego ma艂膮 dyni臋. We W艂oszech bardzo cz臋sto przygotowywane jest leczo z cukinii, ale oczywi艣cie smaczny kabaczek mo偶e by膰 te偶 serwowany w wielu innych daniach.

Cukinia jest zaliczana do warzyw niskokalorycznych, wi臋c mo偶e by膰 spo偶ywana r贸wnie偶 przez osoby przebywaj膮ce na diecie odchudzaj膮cej. Osobom licz膮cym kalorie mo偶na poleci膰 chocia偶by lekkostrawne placki z cukinii oraz sma偶onego kabaczka z czosnkiem. Takie dania s膮 nie tylko apetyczne, ale i bardzo po偶ywne. Ich g艂贸wn膮 zalet膮 jest delikatny smak cukinii. Warto te偶 doda膰, 偶e spo偶ywanie kabaczka sprzyja przemianie materii.

Zastosowanie cukinii w kuchni jest bardzo szerokie. Kabaczek nadziewany mi臋sem czy zapiekana cukinia 鈥 to tylko kilka propozycji na dania obiadowe z wykorzystaniem tej zdrowej jarzyny. Kabaczka mo偶na podawa膰 na surowo, ale o wiele cz臋艣ciej przygotowywana jest cukinia sma偶ona, gotowana, pieczona oraz duszona. Z cukinii mo偶na te偶 przyrz膮dza膰 smaczne sur贸wki obiadowe.

Du偶e kabaczki o grubszej sk贸rce zawsze przed wykorzystaniem nale偶y obra膰. Zw艂aszcza, kiedy zamierzamy przygotowa膰 cukini臋 w zalewie. Najcz臋艣ciej w przetw贸rstwie znajduj膮 jednak zastosowanie te warzywa, kt贸re s膮 艣redniej wielko艣ci. Cukini臋 wykorzystuje si臋 tak偶e do kiszenia, chocia偶 najsmaczniejsze wychodz膮 z niej r贸偶nego rodzaju marynaty. Z kolei kwiaty cukinii mog膮 pos艂u偶y膰 nam do dekorowania potraw, gdy偶 odznaczaj膮 si臋 atrakcyjnym wygl膮dem.

Nieco mniej popularne s膮 natomiast d偶emy z cukinii, kt贸re najcz臋艣ciej przyrz膮dzane s膮 z dodatkiem 偶urawiny, jab艂ek, pomara艅czy oraz cytryny. Takie d偶emy znakomicie sprawdzaj膮 si臋 przede wszystkim zim膮, ale oczywi艣cie mo偶na je jada膰 o ka偶dej porze roku.

Kabaczek - warto艣ci od偶ywcze. Przepisy na dania dietetyczne dla dzieci z cukini 2 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Potrawy z cukinii z ca艂膮 pewno艣ci膮 warto wprowadzi膰 do swojego jad艂ospisu. Kabaczek w szczeg贸lno艣ci jest polecany osobom, kt贸re cierpi膮 z powodu proces贸w zapalnych jelit, poniewa偶 zawiera niewiele b艂onnika. Zwi膮zki zawarte w cukinii skutecznie te偶 chroni膮 b艂on臋 艣luzow膮 偶o艂膮dka, wspomagaj膮c gojenie si臋 chorobotw贸rczych zmian.

Pasztet z cukinii i szpinaku

Na codzienn膮 kolacj臋 jak i wyj膮tkowe uroczysto艣ci doskonale nadaje si臋 pasztet z cukinii i szpinaku. Bardzo obawia艂am si臋 takiej przek膮ski ale nie potrzebnie. Teraz ju偶 wiem, 偶e pasztety bezmi臋sne s膮 bardzo smaczne nie tylko dla wegetarian.

Czas na przygotowanie sk艂adnik贸w na pasztet z cukinii i szpinaku.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Jod 鈥 co wiemy o jodzie i dlaczego jest tak niezb臋dny?

Pierwsze skrzypce graj膮 szpinak i cukinia. Je艣li nie mo偶na dosta膰 艣wie偶ego szpinaku, bez problemu mo偶na go zast膮pi膰 mro偶onym. Kolejnym sk艂adnikiem jest cebula, kt贸ra doda wyrazisto艣ci naszemu wypiekowi. Bu艂ka tarta jak i jajka doskonale zwi膮偶膮 mas臋. B臋dziemy potrzebowa膰 r贸wnie偶 bu艂k臋 tart膮 i mleko. Nie mo偶na zapomnie膰 o przyprawach, bez kt贸rych pasztet by艂 by bez wyrazu Powinni艣my zaopatrzy膰 si臋 w ga艂k臋 muszkato艂ow膮, czosnek, s贸l, pieprz i bazylia (najlepiej 艣wie偶a) – uwielbiam.

Czas przyst膮pi膰 do dzie艂a.

Po pierwsze myjemy i obieramy cukini臋, kt贸r膮 艣cieramy na tarte o grubych oczkach. Nast臋pnie wybieramy 艂adne cebulki, kt贸re mimo p艂aczu obieramy i kroimy na plastry. Tak przygotowan膮 cebul臋 sma偶ymy na 艂y偶ce oliwy. Gdy cebulka troszk臋 zmi臋knie dodajemy cukini臋. Ca艂o艣膰 sma偶ymy oko艂o 5 minut. Aby zwi膮za膰 nasz pasztecik bu艂k臋 tart膮 zalewamy mlekiem. Po paru minutach dok艂adnie odciskamy. Do usma偶onej cukinii dodajemy bu艂k臋, rozmieszan膮 z jajkiem i przyprawami: bazyli膮, sol膮 oraz pieprzem. Wszystkie sk艂adniki dok艂adnie mieszamy na ma艂ym ogniu i odstawiamy. Mi臋dzy czasie na drugiej patelni sma偶ymy szpinak na reszcie oliwy. Gdy szpinak troszk臋 podsma偶ymy dodajemy do niego drobno posiekany czosnek, s贸l, szczypt膮 ga艂ki muszkato艂owej.

Pieczenie pasztetu z cukinii i szpinaku: do pieczenia musimy przygotowa膰 dwie formy do pieczenia o r贸偶nych rozmiarach. Do mniejszej formy wyk艂adamy mas臋 cukinii, na kt贸r膮 wyk艂adamy szpinak. Wierzch stanowi masa z cukinii. Pasztet zawijamy w foli臋 aluminiow膮. Foremk臋 z mas膮 pasztetu wk艂adamy w wi臋ksz膮 form臋 wype艂nion膮 wrz膮tkiem (do po艂owy formy). W takiej wodnej k膮pieli pieczemy w temperaturze 170 stopni. Czas gotowania to oko艂o godzina. Ale wszystko zale偶y od piekarnika.

Pasztet z cukinii i szpinaku:

  • 0,5 kg cukinii
  • 20 dag szpinaku
  • 10 dag cebuli
  • 2 艂y偶ki oliwy
  • 1/2 szklanki bu艂ki tartej
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • z膮bek czosnku
  • mas艂o do formy
  • przyprawy: ga艂ka muszkata艂owa,s贸l, pieprz, 艣wie偶a bazylia

Kabaczek - warto艣ci od偶ywcze. Przepisy na dania dietetyczne dla dzieci z cukini 3 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Leczo z cukini膮

Leczo z cukini膮 to dobry pomys艂 na kolacj臋 na nadchodz膮ce zimowe wieczory. Uwielbiam smak tej potrawy, kt贸re dzi臋ki kompozycji sk艂adnik贸w i przypraw nabiera wyrazisto艣ci. Zdradz臋 co艣 w sekrecie je艣li zrobi臋 wi臋cej lecza, po prostu je zamra偶am. Gdy nie mam pomys艂u na obiad, myk, rozmra偶am, zag臋szczam i gulasz do ziemniaczk贸w, ry偶u lub kaszy gotowy. A teraz od pocz膮tku aby przygotowa膰 leczo z cukini膮 dla ca艂ej rodziny potrzebujemy to pyszne warzywo- 艣wie偶e lub mro偶one. Na wst臋pie myjemy i obieramy cukini臋 ze sk贸ry, je艣li mamy do czynienia z m艂odziutk膮 nie koniecznie. Tak przygotowan膮 kroimy w ma艂e kosteczki. Mi臋dzy czasie p艂uczemy kie艂bask臋, kroimy j膮 w kostk臋 i obsma偶amy na patelni. Na wytopionym t艂uszczyku rumienimy delikatnie pokrojon膮 cebul臋. Nie wiem jak wy ale ja uwielbiam smak marchewki, kt贸r膮 zawsze dodaj臋. Marchew obieram ze sk贸ry, myj臋 i kroj臋 w talarki. Nadaje ona niebanalnego posmaku 鈥 s艂odko艣ci. Je艣li lubisz pieczarki mo偶esz obra膰 i skroi膰 trzy 鈥 cztery.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Jak zrobi膰 pyszn膮 frittat臋?: sk艂adniki, wskaz贸wki. R贸偶nica mi臋dzy omletami a frittatami

Do garnka wlewamy wod臋, dok艂adamy kie艂bas臋, cebul臋, pieczarki oraz marchewk臋 i gotujemy na wolnym ogniu oko艂o 20 minut z dodatkiem soli do smaku. Ach bym zapomnia艂a 鈥 sparz dwa pomidorki, obierz ze sk贸ry i drobno pokr贸j i w艂贸偶 do garnka, niech rozgotuj膮 si臋 z reszt膮 sk艂adnik贸w. Pod koniec gotowania dodajemy nasz膮 tytu艂ow膮 bohaterk臋- cukini臋. Wszystko gotujemy jeszcze z 10- 15 minut. Czas gotowania zale偶y od tego czy cukinia jest m艂oda czy te偶 nie. Podczas gotowania doprawiamy do smaku papryk膮 czerwon膮 i zio艂ami prowansalskimi.

呕ycz臋 smacznego.

Leczo z cukini膮

  • cukinia
  • 3 marchewki
  • 3-4 pieczarki
  • 2 du偶e cebule
  • 2 cienkie kie艂baski
  • przyprawy:s贸l, papryka czerwona, zio艂a prowansalskie

 

Przepis na wyj膮tkow膮 cukini臋 nadziewan膮 warzywami

Bardzo zdrowy dodatek do da艅 g艂贸wnych, cukinia z warzywami kolorowo i apetycznie.

Spos贸b wykonania cukinii nadziewanej warzywami:

Aby przyst膮pi膰 do nadziewania cukinii musimy przygotowa膰 smaczny i apetyczny farsz. Podstaw膮 jest dok艂adnie umycie warzyw i ich obranie. Marchewk臋 i pietruszk臋 kroimy w paseczki, natomiast cebulk臋 w pi贸rka. Z ga艂膮zek selera obieramy listki i siekamy je. Pikanterii i smaku doda nam papryka, kt贸ra po oczyszczeniu kroimy w paseczki i dusimy na oleju z ma艂膮 ilo艣ci膮 wody. Gotowe warzywa mieszamy z posiekanymi zio艂ami i koncentratem pomidorowym. Ca艂o艣膰 sosu doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku. Gdy warzywa ostygn膮 wymiesza膰 z reszt膮 oliwy.

Przyszed艂 czas na tytu艂ow膮 cukini臋, kt贸r膮 obieramy ze sk贸ry i przekrawamy na p贸艂. Wa偶ne jest by wydr膮偶y膰 mi膮偶sz, kt贸ry delikatnie opruszamy pieprzem i skrapiamy oliw膮. Tak przygotowan膮 cukini臋 pieczemy w piekarniku oko艂o 15 minut w temperaturze oko艂o 175 stopni. Pod koniec gotowania lekko solimy.

Po wyj臋ciu cukinii z piekarnika i jej przestygni臋ciu nape艂niamy j膮 farszem warzywnym.

Doskona艂a cukinia na obiad dla rodziny jak i na wyj膮tkow膮 kolacj臋.

Kabaczek - warto艣ci od偶ywcze. Przepisy na dania dietetyczne dla dzieci z cukini 4 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Przepis na cukini臋 nadziewan膮 warzywami:

  • du偶a cukinia
  • du偶a papryka
  • papryka chili
  • 2 cebulki
  • 5 ga艂膮zek selera naciowego
  • 30 dag marchwi
  • 20 dag pietruszki
  • 3 艂y偶ki posiekanych listk贸w bazylii, estragonu
  • 3 艂y偶ki posiekanej natki pietruszki
  • 3 鈥 4 艂y偶ki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki oliwy
  • przyprawy: s贸l, pieprz, cukier

Przepis na cukini臋 w sosie

Spos贸b wykonania cukinii w sosie:

Pierwszym krokiem do wykonania pysznego dania jest umycie cukinii obranie jej ze sk贸ry i pokrojenie w kr膮偶ki (je艣li nie jest przero艣ni臋ta) lub w paski. Tak przygotowan膮 cukini臋 wrzucamy na wrz膮c膮 wod臋 i gotujemy z dodatkiem soli i cukru. Wa偶ne jest aby podczas gotowania nie przykrywa膰 garnka.

Do wyko艅czenia cukinii potrzebujemy sosu, kt贸ry wykonujemy ze stopionego mas艂a z dodatkiem m膮ki, ca艂o艣膰 mieszamy i dodajemy stopniowo mleko. Doprowadzamy sos do wrzenia, gdy si臋 zagotuje odstawiamy do ostygni臋cia i dodajemy 3/4 sera. Wszystkie sk艂adniki sosu starannie mieszamy. Do sk艂adnik贸w sosu dodajemy 艣mietan臋 i doprowadzamy do smaku, ca艂o艣膰 delikatnie mieszamy.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Proste dania z grilla - przepisy na wakacyjne barbecue

Ugotowan膮 cukini臋 uk艂adamy na p贸艂miski i polewamy doskona艂ym sosem beszamelowym. Tak przygotowan膮 cukini臋 posypujemy posiekan膮 pietruszk膮 i koperkiem oraz startym 偶贸艂tym serem.
Doskona艂a cukinia w roli dania z grzankami lub dodatek do dania g艂贸wne oraz jako przystawka. W ka偶dej z tych ods艂on prezentuje si臋 doskonale.

Przepis na cukini臋 w sosie:

  • cukinia
  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanki 艣mietany
  • 艂y偶ka m膮ki
  • 艂y偶ka mas艂a
  • 15 dag 偶贸艂tego ser
  • natka pietruszki
  • koperek
  • przyprawy: s贸l, cukier

Przepis na smaczn膮 zapiekank臋 z cukinii i sera

Przepis na zapiekank臋 z cukinii i sera:

  • 2- 3 ma艂e cukinie
  • 15 dag sera 偶贸艂tego
  • 10 dag parmezanu (startego)
  • 3 jajka
  • 3 pomidory
  • 3 z膮bki czosnku
  • 3 艂y偶ki oliwy
  • 3 艂y偶ki m膮ki
  • 1/2 szklanki 艣mietany
  • 1/2 艂y偶ki mas艂a
  • bu艂ka tarta
  • przyprawy: s贸l, pieprz, cukier, p贸艂 艂y偶eczki bazylii suszonej lub 2- 3 listki 艣wie偶ej bazylii

Spos贸b wykonania zapiekanki z cukinii i sera:

  • pomidory sparzy膰, obra膰 ze sk贸ry, pokroi膰
  • pomidory rozgotowa膰 z dodatkiem oliwy. Gotowa膰 na wolnym ogniu do odparowania cz臋艣ci wody
  • posieka膰 czosnek i bazyli臋
  • do pomidor贸w doda膰 czosnek, przyprawy.Doprawi膰 do smaku
  • cukini臋 umy膰 i pokroi膰 w plasterki, opruszy膰 w m膮ce i sma偶y膰 na oleju. Na koniec sma偶enia posypa膰 sol膮 i pieprzem
  • ugotowa膰 jajka na twardo i pokroi膰 w plasterki
  • sp贸d naczynia 偶aroodpornego wysmarowa膰 mas艂em i posypa膰 bu艂k膮 tart膮
  • na sp贸d naczynia wlewamy warstw臋 sosu, cukini臋, plasterki 偶贸艂tego sera, cukini臋, jajka, sos itd
  • ka偶d膮 z warstw posypa膰 startym serem
  • wierzch zapiekanki pola膰 艣mietan膮 i posypa膰 reszt膮 sera 偶贸艂tego utartego z bu艂k膮 tart膮
  • zapieka膰 oko艂o 15 minut w nagrzanym do 175 stopni piekarniku
  • po wy艂膮czeniu piekarniku zostawi膰 zapiekank臋 z cukinii w piekarniku

Doskona艂a zapiekanka na kolacj臋 dla ca艂ej rodziny. Ciekawe po艂膮czenie smak贸w nadaje zapiekance z cukinii wyj膮tkowo艣ci.

Przepis na smaczne racuszki z cukinii

Smaczne racuszki z cukinii to nie tylko frajda dla dzieci ale dla ca艂ej rodziny. Niepowtarzalny smak lata鈥︹.

Spos贸b wykonania racuszk贸w z cukinii:

Tytu艂ow膮 cukini臋 obra膰 i zetrze膰 na tartce o grubych oczkach. Tak podszykowan膮 cukini臋 skropi膰 cz臋艣ci膮 soku z cytryny. Do masy wbijamy jajka, dodajemy m膮k臋 i doprawiamy do smaku. Ca艂o艣膰 dok艂adnie mieszamy.

Racuszki nak艂adamy 艂y偶k膮 na rozgrzany t艂uszcz i sma偶ymy z dw贸ch stron na rumiano na rozgrzanym oleju.

SOK Z CUKINII PO OSOLENIU MO呕NA U呕Y膯 DO ZUP

Przepis na racuszki z cukinii:

  • 50 dag cukinii
  • 3 jajka
  • 10 dag m膮ki
  • przyprawy: s贸l, papryka s艂odka lub ostra, pieprz
  • olej do sma偶enia

Jak oceniasz ten materia艂?

Kliknij na gwiazdk臋, aby zostawi膰 swoj膮 ocen臋

艢rednia ocena / 5. Liczba g艂os贸w:

Jak dot膮d brak g艂os贸w! Oce艅 ten post jako pierwszy.

Bia艂a kapusta 馃ガ – ciekawostki i sekretne w艂a艣ciwo艣ci oraz przepisy na dania z bia艂ej kapusty

Poprzedni wpis

Proste dania z grilla – przepisy na wakacyjne barbecue

Nast臋pny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemios艂em w r臋ku na co dzie艅 szef kontroli jako艣ci w kuchni, serwuj膮cy wykwintne dania. W niedalekiej przysz艂o艣ci planuje zrealizowa膰 m艂odzie艅cze marzenia i napisa膰 co艣 wi臋cej ni偶 artyku艂 馃摉

Na pewno zainteresuj膮 Ci臋 jeszcze:

Komentarze - masz co艣 do napisania? Zostaw prosz臋 informacje.

Pozostaw komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany.