Dlaczego warto je艣膰 pora? Przepisy kulinarne na zdrowe dania z porem 1 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl
Ciekawostki 馃Dani i przepisy 馃嵆Gotowanie i pieczenie 馃懇鈥嶐煃Zdrowie 鈿曪笍

Dlaczego warto je艣膰 pora? Przepisy kulinarne na zdrowe dania z porem

Wi臋kszo艣膰 ludzi ch臋tnie je warzywa. Niecz臋sto jednak zastanawiaj膮 si臋 oni nad ich licznymi zaletami. Warzywem, kt贸rego nie powinno zabrakn膮膰 w 偶adnej kuchni jest por, a to dlatego, i偶 posiada on du偶膮 warto艣膰 od偶ywcz膮 pora. Co wi臋cej, ma on r贸wnie偶 w艂a艣ciwo艣ci lecznicze pora, o czym wiele os贸b nie ma poj臋cia. Na przyk艂ad jest wsparciem do ludzi maj膮cych problem z nerkami czy te偶 po prostu bywa nieoceniony podczas przezi臋bienia. Warto zatem dowiedzie膰 si臋 co nieco na temat pora, w艂膮czaj膮c w to jego pochodzenie pora i charakterystyk臋.

Por dla wielu os贸b jest zwykle sk艂adnikiem smacznych sa艂atek porowych, kt贸re na przyk艂ad przygotowujemy na 艣wi臋ta, ale tak偶e innych potraw. W艣r贸d nich koniecznie wymieni膰 sur贸wki porowe, kt贸re b臋d膮 艣wietnym uzupe艂nieniem obiadu, a tak偶e liczne przek膮ski i przystawki z pora, kt贸re r贸wnie偶 mo偶na przygotowa膰 z por贸w. Od czasu do czasu mo偶na zaserwowa膰 swoje rodzinie zup臋 z por贸w. Jej przygotowanie nie b臋dzie trudnym zadaniem, bowiem dost臋pnych jest mn贸stwo przepis贸w na tak膮 w艂a艣nie potraw臋.聽Aby nieco urozmaici膰 posi艂ki, mo偶na przygotowa膰 g艂贸wne danie obiadowe z porem r贸wnie偶 z porem, na przyk艂ad zapiekank臋 z porem lub te偶 kotleciki z porem. Takim daniem z pewno艣ci膮 zaskoczymy niejednego go艣cia.

Z pora mo偶na r贸wnie偶 przygotowywa膰 zimowe przetwory z por贸w. Jest to jednak zaj臋cie czasoch艂onne i nie ka偶dy ma czas, aby przygotowywa膰 na przyk艂ad sur贸wki do s艂oik贸w. Mimo wszystko ich smaku nie mo偶na por贸wnywa膰 z tym gotowymi przetworami, kt贸re dost臋pne s膮 w wi臋kszo艣ci supermarket贸w.

Wiele os贸b nie jest 艣wiadomych jak liczne zalety ma ro艣lina jak膮 jest por. Ciekawostk膮 jest, 偶e ma on ma艂o kalorii i posiada du偶o warto艣ci od偶ywczych, dlatego te偶 jest sprzymierze艅cem w wcale z nadwag膮. Oznacza to, i偶 por powinien znale藕膰 si臋 w ka偶dej diecie. Podsumowuj膮c 鈥 por jest odpowiednim warzywem dla wi臋kszo艣ci os贸b, nie tylko z powodu jego wyrafinowanego smaku, ale licznych zalet leczniczych.

Charakterystyka i pochodzenie ro艣liny

Por nale偶y do rodziny warzyw czosnkowatych. Co istotne, jest to ro艣lina dwuletnia, czyli do odbycia pe艂nego cyklu rozwojowego niezb臋dne s膮 jej dwa okresy wegetacyjne. W czasie pierwszego z nich pojawiaj膮 si臋 cz臋艣ci jadalne 鈥 cebule i li艣cie. W drugim roku natomiast pojawia si臋 p臋d kwiatostanowy. Nale偶y wiedzie膰, 偶e po zakwitni臋ciu i wytworzeniu nasion por zwykle zasycha. Por pochodzi z Azji Mniejszej. Jednak偶e uprawiano go w staro偶ytnym Egipcie, Grecji, a tak偶e Rzymie. W Polsce z kolei ro艣lina ta pojawi艂a si臋 w czasach 艣redniowiecza.

Dlaczego warto je艣膰 pora? Przepisy kulinarne na zdrowe dania z porem 2 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Ciekawostk膮 jest to, 偶e pocz膮tkowo por uwa偶any by艂 za po偶ywienie dla os贸b ubogich, jednak偶e na pocz膮tku ubieg艂ego stulecia pojawi艂 si臋 on w menu francuskim, zyskuj膮c tym samym wielu zwolennik贸w, jego postrzeganie zatem zdecydowanie si臋 zmieni艂o. Ro艣lina ta charakteryzuje si臋 przede wszystkim d艂ugimi, lancetowatymi i unerwionym li艣膰mi. Maksymalnie osi膮ga wysoko艣膰 ok. 90cm.

Por to warzywo, kt贸re wykorzystuje si臋 do przygotowywania r贸偶nego rodzaju potraw 鈥 da艅 obiadowych, zup, sa艂atek, sur贸wek, ale tak偶e do cel贸w leczniczych. Jak zatem si臋 okazuje, ro艣lina ta ma szerokie zastosowanie. Dodatkowo cechuje j膮 du偶a warto艣膰 od偶ywcza, bowiem por zawiera du偶o wapnia, fosforu i witamin. Por wyst臋puj膮cy w odmianie zimowej mo偶na dosta膰 bez trudu przez ca艂y rok. Jest 艣wietnym sk艂adnikiem zar贸wno do sa艂atek, sur贸wek, jak i zup.

Zanim kupimy por, koniecznie trzeba zwr贸ci膰 uwag臋, czy cebula jest prosta, a tak偶e czy nie posiada ewentualnych zgrubie艅, li艣cie z kolei nie powinny mie膰 plam 鈥 偶贸艂tych lub te偶 czarnych. Powinny one by膰 zielone i nie zwi臋dni臋te. Warto jednak pami臋ta膰 o tym, 偶e kolor li艣ci tego w艂a艣nie warzywa nie ma wi臋kszego zwi膮zku z tym, czy jest on 艣wie偶y czy nie, ale przede wszystkim z jego odmian膮.

Przyrz膮dzenie pora nie jest trudne, ale nim zabierzemy si臋 do gotowania, warzywo koniecznie trzeba umy膰 i obci膮膰 ko艅c贸wk臋 oraz wyschni臋te li艣cie, pozosta膰 powinna jedynie bia艂a cebula oraz jasnozielona cz臋艣膰 li艣ci.

Pora na pana pora!

Warto艣ci od偶ywcze pora

Lekarze i dietetycy wci膮偶 powtarzaj膮, 偶e nale偶y je艣膰 du偶o warzyw i owoc贸w, kt贸re s膮 bardzo zdrowe i wskazane w ka偶dej diecie. Jemy wi臋c jab艂ka, gruszki, pomidory czy og贸rki zielone. Niewiele os贸b zdaje sobie spraw臋 z tego, jak du偶o warto艣ci od偶ywczych ma por. Dodatkowo por zawiera ma艂o kalorii, co oznacza, 偶e jest odpowiedni r贸wnie偶 dla os贸b walcz膮cych ze zb臋dnymi kilogramami. Je艣li natomiast chodzi o sk艂adniki mineralne, to por zawiera 偶elazo, wapno, a tak偶e potas, fosfor, mied藕, magnez., mangan. Jednak偶e nie s膮 to jeszcze wszystkie wa偶ne sk艂adniki. W najwi臋kszych jednak ilo艣ciach wyst臋puje fosfor oraz wap艅.

Z kolei witaminy znajduj膮ce si臋 w porach to: witamina C, witamina K, witaminy z grupy B: B1, B6. Por zawiera tak偶e kwas foliowy, a tak偶e karoten oraz kwas nikotynowy, jednak偶e w niewielkich ilo艣ciach. Warto艣ci od偶ywcze pora przedstawi膰 mo偶na r贸wnie偶 w nast臋puj膮cy spos贸b: warto艣膰 energetyczna w 100g pora 鈥 61 Kcal, bia艂ko w 100g pora 鈥 1,50g, w臋glowodany w 100g pora 鈥 12,35g oraz t艂uszcze w 100g pora 0,30g. W臋glowodany 鈥 14.15g, w臋glowodany przyswajalne 鈥 12,35g, b艂onnik 鈥 1.8g.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Ciekawostki naukowe sprawd藕 wszystkie

Ciekawostk膮 mo偶e by膰 r贸wnie偶 fakt, 偶e w sk艂adzie olejk贸w eterycznych por贸w znajduje si臋 siarka, 艣luz, pektyny, a tak偶e heterozydy. Warto wiedzie膰, 偶e por dobrze wp艂ywa na uk艂ad odporno艣ciowy, a co wi臋cej obni偶a poziom cholesterolu. Oznacza to r贸wnie偶, 偶e por ma lecznice w艂a艣ciwo艣ci. Warto zatem dodawa膰 go do r贸偶nych potraw 鈥 da艅 obiadowych, zup, sa艂atek, sur贸wek, a tak偶e przek膮sek i przystawek.

Dlaczego warto je艣膰 pora? Przepisy kulinarne na zdrowe dania z porem 3 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Por b臋dzie r贸wnie偶 sojusznikiem dla os贸b b臋d膮cych na diecie. Dlatego te偶 warto opracowa膰 tak膮 diet臋, w kt贸rej warzywo to b臋dzie zajmowa艂o kluczow膮 pozycj臋. Ka偶da gospodyni powinna mie膰 w swoim domu 艣wie偶y por, kt贸ry jest 藕r贸d艂em witamin, a tak偶e zawiera wiele warto艣ci od偶ywczych. Od czasu do czasu nale偶y przygotowywa膰 posi艂ki z pora dla swoich bliskich.

Por 鈥 w艂a艣ciwo艣ci lecznicze

Niewiele os贸b wie, 偶e por nie tylko jest smacznym sk艂adnikiem r贸偶nego rodzaju da艅, ale r贸wnie偶 posiada liczne w艂a艣ciwo艣ci lecznicze. Ju偶 w staro偶ytno艣ci panowa艂y przekonania o zdrowotnych dzia艂aniach pora. Zawiera on bowiem znaczn膮 ilo艣膰 soli mineralnych, a szczeg贸lnie wapnia oraz fosforu. Inne istotne sk艂adniki, kt贸re s膮 odnale藕膰 mo偶na w tym w艂a艣nie warzywie to witaminy, a tak偶e w臋glowodany oraz niewielkie ilo艣ci bia艂ka. W zwi膮zku z tym, zaleca si臋 go w czasie leczenia niestrawno艣ci, zapar膰, dolegliwo艣ci zwi膮zanych z drogami moczowymi, artretyzmu, reumatyzmu, czyrak贸w, wrzod贸w, hemoroid贸w. Ma w艂a艣ciwo艣ci moczop臋dne, co oznacza, 偶e jest niezwykle pomocny osobom maj膮cym problemy zdrowotne zwi膮zane z nerkami oraz p臋cherzem.

Por to r贸wnie偶 ro艣lina b臋d膮ca sprzymierze艅cem w walce z oty艂o艣ci膮, bowiem 100g pora to zaledwie 25 kalorii. Je艣li chcemy oczy艣ci膰 sw贸j organizm r贸wnie偶 nale偶y zrobi膰 to z pomoc膮 pora. Niezast膮piony b臋dzie on w przypadku zatrucia pokarmami, a nawet o艂owiem czy te偶 spalinami samochodowymi. Nieliczni r贸wnie偶 wiedz膮 i wspomagaj膮 si臋 warzywem, jakim jest por podczas przezi臋bienia, z kt贸rego wyleczy膰 si臋 mo偶na ju偶 w kilka dni. W tym celu przygotowuje si臋 odpowiedni syrop, kt贸ry nale偶y pi膰 ka偶dego dnia.

Z kolei li艣cie pora zawieraj膮 m.in. takie witaminy jak: witamina A, kt贸ra ma zwi膮zek z prawid艂owym wzrostem u dzieci, a tak偶e stanem nask贸rka, witamina E natomiast ma za zadanie chroni膰 czerwone krwinki przez zbyt wczesnym rozpadem, wspomaga r贸wnie偶 leczenie niep艂odno艣ci u m臋偶czyzn, wskazana jest do za偶ywania podczas mia偶d偶ycy i chor贸b serca. Por tak偶e wspomaga kr膮偶enie krwi. Na ci臋偶kie rany lub te偶 trudno goj膮ce si臋 nale偶y stosowa膰 ok艂ady z li艣ci pora gotowanych w mleku.

Warto wiedzie膰, 偶e pora unika膰 powinny osoby maj膮ce k艂opoty z w膮trob膮, gdy偶 mo偶e powodowa膰 on wzd臋cia Warzywo jakim jest por ma jeszcze wi臋cej zalet leczniczych, dlatego te偶 warto zaczerpn膮膰 nieco informacji na ten temat, a tak偶e na temat charakterystyki i pochodzenia pora.

Przepisy kulinarne na przystawki i przek膮ski

Por jest warzywem, z kt贸rego mo偶na zrobi膰 r贸偶norodne dania 鈥 sur贸wki porowe, sa艂atki, g艂贸wne dnia obiadowe, zupy. Ka偶da pani domu zatem powinna mie膰 w swojej kuchni por, z kt贸rego 鈥瀢yczaruje鈥 smakowite posi艂ki, a co wa偶ne, b臋d膮 one r贸wnie偶 bardzo zdrowe ze wzgl臋du na warto艣ci od偶ywcze pora, a tak偶e jego w艂a艣ciwo艣ci lecznicze. Z pora mo偶na tak偶e przyrz膮dzi膰 przystawki i przek膮ski. Wszystko to oczywi艣cie ma艂o kaloryczne, a wi臋c b臋dzie odpowiednim daniem dla os贸b na diecie.

Dlaczego warto je艣膰 pora? Przepisy kulinarne na zdrowe dania z porem 4 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Oto pomys艂 na przystawk臋 z pora. Niezb臋dne sk艂adniki to oczywi艣cie por, zielony og贸rek, ser feta, pieprz, s贸l oraz oliwa z oliwek. Og贸rka nale偶y obra膰 i pokroi膰 w kostk臋. Por z kolei myjemy i r贸wnie偶 kroimy. Dodajemy ser feta, odrobin臋 oliwy z oliwek, s贸l i pieprz do smaku i wszystko mieszamy. Przystawka jest ju偶 gotowa, mo偶na j膮 ozdobi膰 na przyk艂ad kr膮偶kami pora. Podaj膮c t臋 potraw臋 go艣ciom, mo偶emy mie膰 pewno艣膰, 偶e zaskoczymy ich nie tylko eleganckim wygl膮dem, ale przede wszystkim wyrafinowanym smakiem.

Je艣li natomiast chodzi o przek膮ski z pora, to przygotowa膰 mo偶na nieco bardziej wykwintne danie, bowiem z porem oraz krewetkami w cie艣cie francuski. Tak膮 potraw膮 zaskoczy膰 i zachwyci膰 mo偶na niejedn膮 osob臋. Nale偶y zaopatrzy膰 si臋 w ciasto francuskie, krewetki koktajlowe, por, a tak偶e oliw臋 z oliwek oraz cytryn臋, s贸l i pieprz. Ciasto trzeba upiec zgodnie z zaleceniami podanymi na opakowaniu (w przypadku gdy kupujemy gotowe ciasto, je艣li jednak pokusimy si臋 o samodzielne jego przygotowanie, nale偶y post臋powa膰 zgodnie z przepisem). Krewetki sma偶ymy na oliwie z oliwek, przyprawiamy sol膮 i pieprzem. Por kroimy wed艂ug w艂asnego uznania 鈥 plasterki b膮d藕 te偶 kostk臋 i podsma偶amy. Dodajemy krewetki i ca艂o艣膰 skrapiamy sokiem z cytryny. Do upieczonego i ostudzonego ciasta francuskiego dodajemy farsz krewetkowo-porowy. Tak膮 przek膮sk臋 mo偶na poda膰 zaproszonym go艣ciom na przyk艂ad na uroczyst膮 kolacj臋. Nie jest ona trudna do przygotowania, a b臋dzie bardzo wykwintna.

Zupa porowa

Jednym z pysznych da艅, kt贸re mo偶na przygotowa膰 z pomoc膮 pora s膮 zupy. Oczywi艣cie istnieje wiele przepis贸w na zup臋 porow膮 i ka偶da pani domu przygotowuje j膮 wed艂ug w艂asnego uznania. Zupa z pora z pewno艣ci膮 b臋dzie 艣wietnym uzupe艂nieniem g艂贸wnego dania obiadowego.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Najlepsze wyroby mi臋sne - podzia艂 na grupy i wydajno艣膰 w臋dlin i kie艂bas

Zupa porowa nie jest trudna do przygotowania, dlatego te偶 warto zaserwowa膰 j膮 od czasu do czasu swojej rodzinie. Do jej przyrz膮dzenia niezb臋dne s膮 takie sk艂adniki jak: cebula, czosnek, por, seler, ziemniaki, mas艂o, wywar, 艣mietana. Aby nada膰 zupie aromatu mo偶na u偶y膰 li艣ci laurowych, tymianku, natki pietruszki. Cebul臋, czosnek, por oraz seler nale偶y pokroi膰 na cienkie plasterki, natomiast ziemniaki obieramy i kroimy w kostk臋. Do odpowiednio rozgrzanego garnka dodajemy mas艂o oraz wszystkie warzywa za wyj膮tkiem ziemniak贸w i podsma偶amy, od czasu do czasu mieszaj膮c. Proces ten trwa膰 powinien ok. 10 minut. Nast臋pnym krokiem jest dodanie wywaru oraz ziemniak贸w i zagotowanie wszystkiego. W ko艅cowym etapie dodajemy li艣cie laurowe, tymianek, pietruszk臋 i przykrywamy. Danie nale偶y dusi膰 ok. 10-15 minut. Po tym czasie mo偶na wyj膮膰 z garnka li艣cie laurowe i pozostawi膰 zup臋 do ostygni臋cia, a nast臋pnie zmiksowa膰 j膮. Na koniec doda膰 s贸l i pieprz oraz 艣mietan臋. Zupa-krem porowa po uprzednim podgrzaniu jest gotowa do podawania na st贸艂.

Zup臋 z pora mo偶na r贸wnie偶 przygotowa膰 w nieco inny i 艂atwiejszy spos贸b. Niezb臋dny b臋dzie du偶y por, trzy kostki roso艂owe, dwa serki topione oraz koperek, pietruszka, bazylia i tymianek. Wod臋 wraz z kostkami roso艂owymi gotujemy, a nast臋pnie wrzucamy pokrojonego pora oraz serki, a tak偶e koperek, pietruszk臋, bazyli臋 i tymianek. Wszystko gotowa膰 nale偶y do momentu, a偶 zmi臋knie por. Zupa jest ju偶 gotowa. Oczywi艣cie je艣li kto艣 chce, danie podajemy ze 艣mietan膮 oraz grzankami. Taka zupa mo偶e zyska膰 miano b艂yskawicznej, gdy偶 na jej przyrz膮dzenie potrzebujemy zaledwie 20 minut.

Dlaczego warto je艣膰 pora? Przepisy kulinarne na zdrowe dania z porem 5 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Przepis贸w na zup臋 z pora dost臋pnych jest wiele i ka偶dy z nich jest zupe艂nie inny, ale r贸wnie smaczny.

Dania obiadowe z porem

Z czasem dla wielu os贸b k艂opotliwe staje si臋 przygotowywanie obiadu, chodzi nie o jego ugotowanie, ale o pomys艂 na to, co tym razem upichci膰 swojej rodzinie, aby oby艂o si臋 bez narzekania, 偶e po raz kolejny na obiad jest to samo danie. Paniom domu z pewno艣ci膮 r贸wnie偶 zale偶y, aby posi艂ek zosta艂 do艣膰 szybko przygotowany, poniewa偶 maj膮 r贸wnie偶 inne obowi膮zki. Aby zatem urozmaici膰 swojej rodzinie obiady, mo偶na przygotowa膰 zapiekank臋 z pora, kt贸ry jest nie tylko smaczny, ale tak偶e zdrowy.

Do takiej potrawy dodaje si臋 zwykle jaja i bekon lub je艣li kto艣 woli 鈥 szynk臋. Do przygotowania zapiekanki potrzebne s膮: por, bekon lub szynka, jaja ugotowane na twardo, pietruszka, odrobina mas艂a, ser 偶贸艂ty oraz pieprz i s贸l. Por myjemy i kroimy. Przez kilka minut gotujemy go w osolonej wodzie. jaja, bekon lub szynk臋 kroimy w kostk臋 i uk艂adamy w 偶aroodpornym naczyniu, kt贸ry uprzednio nale偶y posmarowa膰 t艂uszczem. W臋dliny posypujemy posiekan膮 pietruszk膮. Kolejna warstwa to jajka, a nast臋pna por. Danie nale偶y posypa膰 startym serem i doda膰 pieprz. Potrawa jest ju偶 przygotowana, zatem nale偶y j膮 wstawi膰 do nagrzanego ju偶 piekarnika i piec przez 15-20 minut.

Propozycj膮 innego dania obiadowego z pora mog膮 by膰 kotleciki z porem oraz pieczarkami. Aby je przyrz膮dzi膰 nale偶y zgromadzi膰: mi臋so mielone, por, pieczarki, jajka, 1 艂y偶k臋 kaszy manny, czosnek, bu艂k臋 tart膮, s贸l, pieprz i olej. Por myjemy, siekamy i podsma偶amy na oleju. Nast臋pnie dodajemy do niego drobno pokrojone pieczarki i ca艂o艣膰 sma偶ymy. Kasz臋 zalewamy gor膮c膮 wod膮 i dodajemy do mi臋sa. Nale偶y doda膰 r贸wnie偶 pokrojone jajko, por z pieczarkami i czosnek. Wszystko razem mieszamy i przyprawiamy sol膮 i pieprzem. Kolejny etap to uformowanie kotlecik贸w, kt贸re nast臋pnie trzeba obtoczy膰 w bu艂ce tartej i usma偶y膰. Kotlety s膮 ju偶 gotowe.

Jak zatem si臋 okazuje, por jest warzywem, z kt贸rego mo偶na przygotowa膰 mn贸stwo potraw 鈥 sur贸wki, sa艂atki, zapiekanki, a tak偶e zupy z pora. Wszystko to jest smaczne i zdrowe.

Zdrowa sur贸wka z pora

Aby uzupe艂ni膰 sw贸j zestaw obiadowy, warto przyrz膮dzi膰 sur贸wk臋 z pora. Jest bowiem ona nie tylko smaczna, ale tak偶e i zdrowa. Co wi臋cej, por mo偶na zestawi膰 z r贸偶nymi warzywami lub owocami. Oto kilka przepis贸w na przygotowanie sur贸wki z pora. Ka偶dy z nich jest nieco inny, ale r贸wnie smaczny.

Do przygotowania sur贸wki z pora niezb臋dny b臋dzie por, jab艂ko, majonez, s贸l i pieprz. Pora nale偶y umy膰 i drobno posieka膰. Prze艂o偶y膰 do miski i doda膰 starte jab艂ko, majonez, s贸l i pieprz. Wszystko oczywi艣cie mieszamy. Sur贸wka jest ju偶 gotowa. Zaleca si臋 jednak, aby zje艣膰 j膮 dopiero po up艂ywie oko艂o godziny, aby nabra艂a ona odpowiedniego smaku.

Kolejny przepis to propozycja sur贸wki z porem oraz z jajkiem. Sk艂adniki: por, jajka, kukurydza z puszki, ser 偶贸艂ty, majonez, s贸l oraz pieprz. jaja gotujemy na twardo, a nast臋pnie kroimy w kostk臋. Jab艂ko obieramy i r贸wnie偶 kroimy w kosteczk臋, podobnie jak ser 偶贸艂ty. Pora z kolei kroimy w plasterki. Ca艂o艣膰 nale偶y wymiesza膰 i doda膰 kukurydz臋. Doprawiamy oczywi艣cie sol膮 i pieprzem i dodajemy majonez. Ilo艣膰 sk艂adnik贸w zale偶y od nas samych.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Przyj臋cie dla m臋偶czyzn: kolacja 鈥 przyj臋cie 鈥瀞艂omiany wdowiec鈥

Nast臋pna propozycja to sur贸wka wy艂膮cznie z pora. Mo偶na j膮 zrobi膰 w kilkana艣cie minut. Jest to tak zwana ekspresowa sur贸wka. Niezb臋dny b臋dzie oczywi艣cie por, a dodatkowo majonez lub jogurt naturalny oraz s贸l i pieprz. Wykonanie jest bardzo 艂atwe, wystarczy posieka膰 pora, doda膰 majonez lub jogurt naturalny (wed艂ug w艂asnego uznania) i s贸l oraz pieprz. Ca艂o艣膰 mieszamy, a nast臋pnie podajemy do sto艂u.

Przepis贸w na sur贸wki z pora jest naprawd臋 du偶o. Najwi臋cej ich znale藕膰 mo偶na w ksi膮偶kach kucharskich, ale tak偶e w serwisach internetowych z przepisami kulinarnymi. Ka偶dy znajdzie tam co艣 odpowiedniego dla siebie. Por jest warzywem, z kt贸rego 鈥瀢yczarowa膰鈥 mo偶na smakowite potrawy, nie tylko sur贸wki, ale tak偶e inne dania. Warto zatem zapozna膰 si臋 z przepisami na przek膮ski z pora. Wszystkie te dania b臋d膮 tak偶e zdrowe, gdy偶 por posiada wiele warto艣ci od偶ywczych.

Dlaczego warto je艣膰 pora? Przepisy kulinarne na zdrowe dania z porem 6 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Sa艂atka 艣wi膮teczna z pora

Kiedy nadchodz膮 艣wi臋ta zwykle przygotowujemy odpowiednie potrawy. Dania bo偶onarodzeniowe s膮 ju偶 tradycyjne, mowa g艂贸wnie o Wigilii, kiedy to zwyk艂o si臋 spo偶ywa膰 dania postne 鈥 barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapusta i grzybami czy karp sma偶ony. Jednak偶e w 艣wi膮teczne dni serwujemy swoim bliskim r贸wnie偶 inne smakowite dania, a w艣r贸d nich r贸偶ne sa艂atki. Mo偶e by膰 sa艂atka z porem, kt贸rego smak uwa偶any jest za wyrafinowany.

Jedn膮 z propozycji jest sa艂atka z porem oraz pieczarkami. Do jej przygotowania niezb臋dne s膮 sk艂adniki: por, pieczarki, kukurydza konserwowa, jaja, og贸rki konserwowe, majonez, s贸l, pieprz. Jajka oczywi艣cie gotujemy na twardo, natomiast pieczarki obieramy i kroimy w kostk臋. Nast臋pnie podsma偶amy je na niewielkiej ilo艣ci oleju, pozostawiamy do ostygni臋cia. Jajka, og贸rki i por r贸wnie偶 nale偶y pokroi膰 w drobn膮 kostk臋. Dodajemy do nich kukurydz臋 oraz majonez i ca艂o艣膰 mieszamy. Przyprawiamy sol膮 oraz pieprzem. Sa艂atka jest ju偶 gotowa.

Obecnie na wigilijnych sto艂ach pojawiaj膮 si臋 r贸偶ne potrawy, niekoniecznie te tradycyjne. Cz臋艣膰 os贸b bowiem podaje r贸wnie偶 sa艂atki, na przyk艂ad 艣wi膮teczn膮 sa艂atk臋 z porem. Oczywi艣cie jest kilka przepis贸w, wed艂ug kt贸rych mo偶na j膮 przygotowa膰, a oto jeden z nich: potrzebne do jej przygotowania jest kilka por贸w, z kt贸rych niezb臋dna b臋dzie ich bia艂a cz臋艣膰, ziemniaki, jajka, og贸rki kiszone, majonez, musztarda, s贸l i pieprz. Ziemniaki nale偶y umy膰 i ugotowa膰 nie obieraj膮c ich uprzednio. Robimy to dopiero po ugotowaniu. Jajka gotujemy na twardo i podobnie jak og贸rka kroimy w drobn膮 kostk臋. Oczyszczone i posiekane pory mieszamy z pozosta艂ymi sk艂adnikami. Do ca艂o艣ci dodajemy majonez i odrobin臋 musztardy oraz doprawiamy sol膮 i pieprzem.

Tak膮 sa艂atk臋 z pora poda膰 mo偶na nie tylko podczas wigilijnej wieczerzy, ale tak偶e w czasie innych 艣wi膮t. Warto przy tym pami臋ta膰, 偶e por jest warzywem, z kt贸rego mo偶na przygotowywa膰 nie tylko r贸偶nego rodzaju sa艂atki i sur贸wki, ale tak偶e przetwory na zim臋.

Por 鈥 przetwory na zim臋

Obecnie wiele os贸b odchodzi od robienia przetwor贸w na zim臋. Cz臋sto powodem tego jest brak czasu, a nawet brak ch臋ci do wykonywania takich nieco czasoch艂onnych zada艅. Jednak偶e s膮 jeszcze panie, kt贸re lubi膮 mie膰 w swojej spi偶arni liczne przetwory, kt贸re samodzielnie zrobi膮. Powodem tego, 偶e gospodynie domowe nie robi膮 przetwor贸w jest zapewne r贸wnie偶 to, 偶e przez ca艂y rok wszystkie niezb臋dne produkty znajd膮 na p贸艂kach sklepowych. Mimo wszystko produkty takie nie b臋d膮 smakowa艂y jak te, kt贸re przygotuje si臋 samodzielnie. Przetwory domowe r贸wnie偶 mo偶na robi膰 wykorzystuj膮c do por.

Ka偶da zaradna pani domu z pewno艣ci膮 chce mie膰 w swojej spi偶arni w艂oszczyzn臋, kt贸rej wa偶nym elementem jest w艂a艣nie por. Zatem zgromadzi膰 nale偶y takie sk艂adniki jak: cebula, marchewka, pietruszka, pomidor, seler, kapusta w艂oska, kalafior, natka pietruszki, koperek i oczywi艣cie por. Przyprawiamy sol膮. Warzywa myjemy i mielimy za pomoc膮 maszynki do mi臋sa. Nast臋pnie dodajemy tzw. zielenin臋 i s贸l. Ostatni etap to w艂o偶enie ca艂o艣ci do s艂oik贸w i gotowanie ich przez chwil臋. W艂oszczyzna na zim臋 jest ju偶 gotowa i mo偶na wstawi膰 j膮 do spi偶arni.

艢wietnym pomys艂em na inny rodzaj przetworu z udzia艂em pora jest sa艂atka, na przyk艂ad z czerwonej kapusty, jab艂ek i w艂a艣nie pora. Do zalewy natomiast potrzeba b臋dzie woda, cukier, s贸l, kwasek cytrynowy, go藕dziki. Po zgromadzeniu wszystkich sk艂adnik贸w i przygotowaniu niezb臋dnych s艂oik贸w nale偶y zabra膰 si臋 do tej przyjemnej dla niekt贸rych gospody艅 domowych pracy. Kapust臋 szatkujemy, por kroimy w plasterki, a jab艂ko 艣cieramy na tarle. Wszystko mieszamy. Sk艂adniki potrzebne do zalewy gotujemy razem, gdy jest ona jeszcze gor膮ca, zalewamy ni膮 wype艂nione sur贸wk膮 s艂oiki, kt贸re nast臋pnie trzeba przez ok. 15 minut gotowa膰 w gor膮cej wodzie.

Por jest warzywem, z kt贸rego nie cz臋sto robi si臋 przetwory, jest on g艂贸wnie dodatkiem do przetwor贸w z innych warzyw. Jest to jednak ro艣lina zdrowa, dlatego te偶 warto przygotowywa膰 z niej na przyk艂ad r贸偶nego rodzaju sa艂atki porowe.

Jak oceniasz ten materia艂?

Kliknij na gwiazdk臋, aby zostawi膰 swoj膮 ocen臋

艢rednia ocena / 5. Liczba g艂os贸w:

Jak dot膮d brak g艂os贸w! Oce艅 ten post jako pierwszy.

Bateria umywalkowa stoj膮c膮 jako bi偶uteria 艂azienki!

Poprzedni wpis

Przyj臋cie dla m臋偶czyzn: kolacja 鈥 przyj臋cie 鈥瀞艂omiany wdowiec鈥

Nast臋pny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemios艂em w r臋ku na co dzie艅 szef kontroli jako艣ci w kuchni, serwuj膮cy wykwintne dania. W niedalekiej przysz艂o艣ci planuje zrealizowa膰 m艂odzie艅cze marzenia i napisa膰 co艣 wi臋cej ni偶 artyku艂 馃摉

Na pewno zainteresuj膮 Ci臋 jeszcze:

Komentarze - masz co艣 do napisania? Zostaw prosz臋 informacje.

Pozostaw komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany.