Korea艅ska kultura jedzenia: kr贸tka historia 1 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl
Asian food assortment. Various sushi rolls placed on ceramic oriental style plates. Soy souce and chopsticks on sides. Grungy dark background with copy space.
(Kon)teksty 馃

Korea艅ska kultura jedzenia: kr贸tka historia

Korea艅skie tradycje 偶ywieniowe

Jedzenie jest lekarstwem

Korea艅czycy rozumiej膮, 偶e jedzenie s艂u偶y nie tylko do od偶ywiania, ale tak偶e do dobrego samopoczucia psychicznego i emocjonalnego. Korea艅czycy postrzegaj膮 po偶ywne jedzenie nie tylko jako lekarstwo na niekt贸re choroby i dolegliwo艣ci, ale tak偶e jako 艣rodek zapobiegawczy. Aby osi膮gn膮膰 holistyczne korzy艣ci zdrowotne w tradycyjnej korea艅skiej 偶ywno艣ci, Korea艅czycy uwa偶aj膮, 偶e 偶ywno艣膰 powinna by膰 harmonijna. Podobnie jak w kulturze japo艅skiej, istnieje wiara w pi臋膰 偶ywio艂贸w (ziemia, woda, ogie艅, powietrze i drewno) oraz yin i yang, kt贸re przyczyniaj膮 si臋 do prezentacji i smaku 偶ywno艣ci. Te pi臋膰 element贸w jest obecnych w pi臋ciu smakach (ostry, kwa艣ny, gorzki, s艂odki i s艂ony) i pi臋ciu kolorach (czerwony, 偶贸艂ty, czarny, bia艂y i niebieski).

Posi艂ki s膮 wsp贸lne

Kultura korea艅ska przywi膮zuje du偶膮 wag臋 do dzielenia si臋 jedzeniem. W Korei dzielenie si臋 banchan (korea艅skimi dodatkami) jest cech膮 charakterystyczn膮 sto艂u podczas posi艂k贸w, wi臋c posi艂ki s膮 naturalnie bardziej wsp贸lne. Banchan to wiele ma艂ych przystawek roz艂o偶onych na stole. Ka偶dy korea艅ski st贸艂 wygl膮da tak, jakby odbywa艂o si臋 na nim przyj臋cie – pe艂ne r贸偶norodno艣ci i kolor贸w. Podczas gdy posi艂ki s膮 wsp贸lne, niegrzeczne jest ci膮g艂e wracanie do naczy艅. Za ka偶dym razem bierz wystarczaj膮c膮 ilo艣膰 jedzenia, nie nak艂adaj podw贸jnie i nie jedz bezpo艣rednio z talerzy.

W restauracji w Korei nie musisz nawet zamawia膰 banchan, automatycznie przynios膮 wyb贸r – i zawsze b臋dzie zawiera艂 kimchi (wi臋cej o korea艅skiej kulturze kimchi p贸藕niej). Banchan obejmuje dania warzywne, owoce morza, przyprawione jajka, a czasem mi臋so. Co wi臋cej, banchan w restauracjach jest zwykle do艂膮czany za darmo i cz臋sto mo偶na po prostu poprosi膰 o dolewk臋! Czasami na 艣rodku sto艂u znajduje si臋 wsp贸lny grill do grillowania w艂asnego mi臋sa.

Gor膮ce i pikantne jedzenie

Korea艅skie jedzenie jestdobrze znane z tego, 偶e jest ostre i pikantne, wi臋c mo偶na by pomy艣le膰, 偶e papryczka chili by艂a w Korei d艂u偶ej, ale w rzeczywisto艣ci zosta艂a przywieziona do Korei przez portugalskich kupc贸w w XVII wieku. Ulubiona korea艅ska papryka chili Cheongyang (nazwana na cze艣膰 regionu) jest najostrzejsza w Korei. M贸wi si臋, 偶e papryka Cheongyang ma ocen臋 10 000 jednostek Scoville’a. Cheongyang zawiera wi臋cej kapsaicyny ni偶 inne papryczki chili. M贸wi si臋, 偶e przyspiesza metabolizm i jest r贸wnie偶 bogata w witamin臋 C. Ale ma艂e ostrze偶enie: nie jedz zbyt du偶o, bo b臋dzie ci臋 bola艂 brzuch. Wskaz贸wka: je艣li nie przepadasz za ostrymi przyprawami, usu艅 nasiona, aby zmniejszy膰 ostro艣膰.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Zesp贸艂 metaboliczny a spowolniony metabolizm

Ta ognista papryka jest zwykle u偶ywana w korea艅skich potrawach w postaci proszku lub gochujang. Pikantne dania korea艅skie obejmuj膮: tteokbokki (ciastka ry偶owe w sosie chili), jjambbong (pikantna zupa z makaronem z owocami morza) i buldak (znany r贸wnie偶 jako „ognisty kurczak”, mocno przyprawiony kurczak BBQ).

W Korei istnieje r贸wnie偶 wiele da艅 innych ni偶 pikantne. Nale偶膮 do nich: kimbap, bulgogi (marynowana i grillowana wo艂owina), japchae (makaron ze s艂odkich ziemniak贸w) i pajeon (korea艅skie nale艣niki z dymk膮).

Etykieta spo偶ywania posi艂k贸w

Kultura korea艅ska jest g艂臋boko zakorzeniona w ka偶dym posi艂ku, a to rozci膮ga si臋 na korea艅sk膮 etykiet臋 gastronomiczn膮. Przyjrzyjmy si臋 niekt贸rym oczekiwaniom:

Rozpocznij posi艂ek od zupy

Wszystkie potrawy mog膮 by膰 roz艂o偶one na stole, ale w korea艅skiej kulturze jedzenia nale偶y zacz膮膰 od zupy. Mo偶esz poda膰 sobie zup臋 za pomoc膮 艂y偶ki do serwowania we wsp贸lnej misce.

Nie podno艣 misek ze sto艂u

W tradycyjnej korea艅skiej kulturze jedzenia nie podnosi si臋 miski ze sto艂u w formalnym otoczeniu.

U偶ywaj uprzejmego j臋zyka

W korea艅skiej kulturze jedzenia posi艂ek rozpoczyna si臋 od powiedzenia: „jal meokkessubnida”, co oznacza „b臋d臋 dobrze jad艂” (komplementuj膮c kucharza). Po zako艅czeniu posi艂ku odk艂ada si臋 艂y偶k臋 i pa艂eczki obok talerza lub miski i m贸wi: „jal meogeosseubnida”, co oznacza, 偶e posi艂ek by艂 smaczny.

Pomy艣l o wsp贸艂biesiadnikach

  • Nie prze偶uwaj g艂o艣no
  • U偶ywaj obu r膮k podczas podawania jedzenia
  • Podawaj sobie skromne ilo艣ci jedzenia, kt贸re wiesz, 偶e mo偶esz sko艅czy膰.
  • Nalewaj napoje dla innych i pozw贸l im nape艂ni膰 sw贸j nap贸j.

Napiwki nie s膮 oczekiwane

Napiwki s膮 obc膮 koncepcj膮 w korea艅skiej kulturze jedzenia (Korea艅czycy prawdopodobnie odm贸wi膮!)

Starsi s膮 na szczycie hierarchii

Nie podno艣 pa艂eczek ani 艂y偶ki, dop贸ki najstarsza osoba nie zacznie je艣膰 (lub podczas posi艂ku biznesowego, osoba o wy偶szej randze zawodowej). Jednocze艣nie upewnij si臋, 偶e nie jesz zbyt d艂ugo po tym, jak najstarszy/najwy偶szy rang膮 sko艅czy je艣膰 (to dobra r贸wnowaga!). Pami臋taj r贸wnie偶, aby odwraca膰 si臋 twarz膮 do ludzi, gdy pijesz alkohol (po prostu odwr贸膰 si臋 nieco w bok).

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Prosty hack umys艂u do walki z zachciankami

Pa艂eczki i u艂o偶enie 艂y偶ek

艁y偶ki ze stali nierdzewnej i metalowe pa艂eczki s膮 powszechne w Korei. 艁y偶ka jest umieszczona po lewej stronie, a pa艂eczki s膮 umieszczone pionowo po prawej stronie.

Jakie s膮 najpopularniejsze korea艅skie potrawy?

Kimchi

Kimchi odgrywa du偶膮 rol臋 w korea艅skiej kulturze kulinarnej. Jest ono wpisane na list臋 niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO. Bez w膮tpienia Korea jest liderem, je艣li chodzi o wyb贸r fermentowanych warzyw dost臋pnych w ponad 200 r贸偶nych odmianach kimchi. Historycznie, kimchi powsta艂o jako konieczno艣膰, spos贸b na przechowywanie 偶ywno艣ci, aby unikn膮膰 g艂odu podczas d艂ugich mro藕nych zim. Kimchi mo偶na przechowywa膰 d艂u偶ej dzi臋ki procesowi fermentacji, kt贸ry pomaga warzywom dojrze膰. Dobre bakterie, kt贸re rozwijaj膮 si臋 w wyniku tego procesu, zwi臋kszaj膮korzy艣ci zdrowotne kimchi , atak偶e pikantny smak i lekko gazowany smak .

Rytua艂 „kimjang” jest w du偶ej mierze cz臋艣ci膮 korea艅skiej to偶samo艣ci. Jest to tradycja wytwarzania kimchi, w ramach kt贸rej ca艂e dzielnice lub wioski wytwarzaj膮 ogromne ilo艣ci kimchi, aby wesprze膰 tych, kt贸rzy mieszkaj膮 lokalnie. Kiedy艣 kimchi by艂o fermentowane i dojrzewa艂o w podziemnych garnkach, ale dzi艣 wiele rodzin ma dedykowan膮 lod贸wk臋.

Kimchi jest tak bardzo cz臋艣ci膮 korea艅skiej kultury i to偶samo艣ci, 偶e kiedy Soyeon Yi, pierwsza korea艅ska astronautka, polecia艂a w kosmos, zabra艂a ze sob膮 specjalnie przygotowane kimchi. W rzeczywisto艣ci rz膮d Korei Po艂udniowej potrzebowa艂 prawie 10 lat, aby stworzy膰 specjalne liofilizowane kimchi do zabrania w kosmos. Niestety, kosmiczne kimchi straci艂o wszystkie dobre bakterie w procesie, ale Yi utrzymywa艂a, 偶e jedzenie kimchi w kosmosie by艂o pocieszaj膮ce i 偶e jedzenie tradycyjnego korea艅skiego jedzenia by艂o dla niej bardzo wa偶ne, aby czu膰 si臋 emocjonalnie wspieran膮. Najwyra藕niej kimchi ma znaczn膮 warto艣膰 kulturow膮, poniewa偶 nawet w kosmosie Korea艅czycy zapewniaj膮, 偶e jest ono nadal dost臋pne!

Po艂udniowokorea艅skie jedzenie

Korea Po艂udniowa to kraj o imponuj膮cej kulturze kulinarnej, kt贸ra jest niezwykle zr贸偶nicowana, od tradycyjnej i nowoczesnej, po uliczne potrawy i formalne jedzenie. Posi艂ek w Korei Po艂udniowej jest jak okno na korea艅sk膮 kultur臋, w kt贸rej 偶yczliwo艣膰, dzielenie si臋 i wspieranie innych w lokalnej spo艂eczno艣ci jest najwa偶niejsze. Popularne korea艅skie pot rawy maj膮 wsp贸ln膮 cech臋: s膮 aromatyczne i pocieszaj膮ce. Jedzenie ma by膰 dobre zar贸wno dla duszy, jak i cia艂a. Chocia偶 jedzenie korea艅skich potraw jest przyjemne w ka偶dym miejscu, jest co艣 wyj膮tkowego w jedzeniu korea艅skich potraw tak, jak powinny by膰: dzielone z przyjaci贸艂mi i rodzin膮. Popularno艣膰 kultowego korea艅skiego grilla jako wydarzenia towarzyskiego, wszyscy jedz膮 i dziel膮 si臋 wok贸艂 centralnego grilla, jest przyk艂adem prawdziwej kultury Korei Po艂udniowej.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Bezpieczny transport Twojego kajaku - jak przewozi膰 kajak?

Oczywiste jest, 偶e mi艂o艣膰 Korea艅czyk贸w do jedzenia wykracza daleko poza jedzenie z konieczno艣ci, chodzi tak偶e o do艣wiadczenie i wi臋藕 emocjonaln膮. Wraz z popularno艣ci膮 kultury K, na ca艂ym 艣wiecie wzros艂o zainteresowanie wszystkim, co korea艅skie, a korea艅skie jedzenie jest tego du偶膮 cz臋艣ci膮. Je艣li jeszcze nie pr贸bowa艂e艣 korea艅skiego jedzenia, spr贸buj – czeka na Ciebie zmys艂owe do艣wiadczenie. Lub zafunduj sobie jeden z naszych zestaw贸w upominkowych z azjatyck膮 偶ywno艣ci膮.

Jak oceniasz ten materia艂?

Kliknij na gwiazdk臋, aby zostawi膰 swoj膮 ocen臋

艢rednia ocena / 5. Liczba g艂os贸w:

Jak dot膮d brak g艂os贸w! Oce艅 ten post jako pierwszy.

Ci臋cie w臋glowodan贸w, ci臋cie sylwetki: jak si臋 rozdrabnia膰 dzi臋ki diecie ketonowej

Poprzedni wpis

Ryby do sushi: kompletny przewodnik

Nast臋pny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemios艂em w r臋ku na co dzie艅 szef kontroli jako艣ci w kuchni, serwuj膮cy wykwintne dania. W niedalekiej przysz艂o艣ci planuje zrealizowa膰 m艂odzie艅cze marzenia i napisa膰 co艣 wi臋cej ni偶 artyku艂 馃摉

Na pewno zainteresuj膮 Ci臋 jeszcze:

Komentarze - masz co艣 do napisania? Zostaw prosz臋 informacje.

Pozostaw komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *