Kuchnia węgierska - sprawdzone przepisy kulinarne na potrawy madziarskiej kuchni: charakterystka kuchni węgierskiej 1 - Twój Głos 📢 e-TG.pl
Dani i przepisy

Kuchnia węgierska – sprawdzone przepisy kulinarne na potrawy madziarskiej kuchni: charakterystka kuchni węgierskiej

Pyszne potrawy z Węgier

Kuchnie świata niemal od zawsze budzą zainteresowanie zarówno tych mniej jak i bardziej wytrawnych smakoszy. Przyciągają swoją oryginalnością. Oszałamiają smakiem i aromatem. Ciekawie podane przy wykorzystaniu bardzo różnych – niekiedy prostych składników – potrafią trafić w gusta niemal każdego. Jednym z przykładów tego typu kuchni świata jest kuchnia węgierska, która w Polsce cieszy się od dłuższego czasu sporą renomą, gdyż łączy w sobie wszystko to, co zasługuje na miano smacznego jedzenia.

Najłatwiej opisać kuchnię węgierską, wymieniając główne składniki, jakie są w niej wykorzystywane. Przewodnim motywem składnikowym jest tu papryka. Węgrzy znają blisko tysiąca różnych jej odmian i dodają ją do większości potraw. Pozostałe równie ważne dla kuchni węgierskiej składniki to: pomidory, cebula oraz wołowina i cielęcina. Wbrew obiegowej opinii, cechą charakterystyczną tej kuchni nie jest wcale jej pikantność a wyrazistość smaku i pełnia aromatu, co daje się wyczuć niemal w każdej potrawie o węgierskim rodowodzie.

Najbardziej charakterystyczną dla kuchni węgierskiej potrawą jest gęsty i smaczny gulasz. Można go spotkać zarówno w wersji tradycyjnej jak i w postaci zupy gulaszowej. Inne równie popularne danie węgierskie to znane na całym świecie klasyczne leczo z cebulą, pomidorami, papryką oraz boczkiem, kiełbasą i słoniną. Niemal taką samą sławą cieszy się węgierska zupa rybna.

pyszne dania węgierskie - kuchnia świata

Gulasz pyszne dania węgierskie – kuchnia świata

Tradycyjna kuchnia węgierska to nie tylko rozsławione i znane na całym świecie dania główne. To także bardzo smaczne przekąski takie jak: smażony ser czy placki na ostro. W poczet sztandarowych kategorii potraw węgierskich wchodzą również pyszne desery takie jak sękacz czy tort Dobosa.

Wśród węgierskich specjałów na uwagę zasługują również, różnego rodzaju mocne trunki. Te najbardziej lubiane i polecane przez samych Węgrów to głównie alkohole owocowe, przygotowywane na bazie zacieru owocowego.

Dość dobrze znane węgierskie smakołyki, to także różnorakie wędliny, wśród których prym wiedzie salami. Węgrzy spożywają je najczęściej, jako ważny składnik swojego śniadania.

Mówiąc o różnych węgierskich rarytasach, nie sposób nie wspomnieć o potrawie, jaką jest placek po węgiersku. Danie jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.

Węgierska kuchnia to nie tylko wyśmienite dania czy przekąski, alkohole i desery. To także tak zwane kociołki węgierskie. Są to tradycyjne naczynia, w których przygotowuje się, ale również podaje różne potrawy. Podobno tak smakują one najlepiej.

Przepis na placek po węgiersku

Mówiąc o smakach kulinariów światowych, nie można pominąć faktu, iż najczęściej kosztowane są przez nas desery lub przekąski. Tak samo jest w przypadku kuchni węgierskiej, która słynie nie tylko ze smacznych i intensywnych w smaku dań na ciepło takich jak chociażby węgierskie leczo. Kuchnia madziarska to również, przepyszne dania na słodko. Przepadają za nimi także sami Węgrzy, którzy wkładają w ich przygotowanie wiele zaangażowania.

Wiele przepisów, których autorami są Węgierscy kuchmistrzowie i cukiernicy, przechodzi zadziwiające metamorfozy. Nie dotyczy to samych Węgrów, którzy raczej hołdują tradycyjnym (czasami długo i pilnie strzeżonym) recepturom. Modyfikacji przepisów, dokonują ci, którzy zapoznali się już z klasycznym smakiem i teraz sami wykonują zbliżone pod tym kątem dania. Przykładem może być tu nie tylko leczo, które doczekało się niezliczonej ilości różnych propozycji wykonania jak i podania. Tą swoistą modyfikację tradycyjnych węgierskich receptur, świetnie ilustruje również placek po węgiersku. Doczekał się on nie tylko różnych swoich wersji. Kontrowersje budzi też jego nazwa. Jest to, bowiem danie, które składa się z kilku elementów a nie z jednego, dlatego też w sieci znajdziemy zarówno przepis na placek jak i przepis na placki po węgiersku.

dania węgierskie - kuchnia świata

dania węgierskie – kuchnia świata

Tradycyjnie danie to, wykonuje się dość szybko. Poza tym jego wykonanie nie wymaga od nas żadnych większych umiejętności czy zapędów kulinarnych. Klasyczny placek węgierski to nic innego jak znane nam placki ziemniaczane podane z sosem gulaszowym. Jednakże danie to, doczekało się wielu swoich odmian i propozycji zaserwowania. W sieci można, bowiem bez trudu znaleźć na przykład przepis na placek po węgiersku w wersji typowo wegetariańskiej. Mięso zastąpione zostało tu smaczną i wyrazistą cukinią. Inne modyfikacje przepisu na to węgierskie danie, dotyczą głównie tego, z czym jest on podawany. Można na przykład znaleźć wersję, w której dodatkiem jest kurczak. W innym przypadku, gulasz został zastąpiony mięsem mielonym z cebulką i ziemniakami.

Bez względu jednak na to, w jakiej wersji wykonany zostaje placek po węgiersku, jedno nie ulega tu wątpliwości. Jest to danie bardzo smaczne i rozsławione na całym niemalże świecie. Niektórzy wręcz zarzucają temu specjałowi polskie pochodzenie, z racji tego, iż jego główny element czyli placek ziemniaczany zalicza się do najbardziej popularnych polskich dań obiadowych a nawet deserowych (czyli podane ze słodkim dżemem, marmoladą czy posypane cukrem).

Klasyczna zupa rybna Halászlé

Kuchnie świata to zaproszenie na wyprawę po świecie smaków i aromatów. W przypadku kuchni węgierskiej można dodać również, że jest to prawdziwy raj dla smakoszy. Dlaczego? ponieważ madziarski jadłospis pełen jest niespodzianek. Jedną z nich stanowi tak zwana zupa rybna Halászlé.

Może cię zainteresować także:  Kuchnia hiszpańska - poznaj najlepsze przysmaki kuchni hiszpańskiej

Skąd pomysł, by „zarzucić” tej potrawie oryginalność? Otóż, Węgrzy przywykli przyrządzać swoje smaczne potrawy i dania z mięsa. Zupa, o której mowa, wykonana jest zaś z różnego rodzaju ryb słodkowodnych. Wszyscy wielbiciele tej potrawy są zgodni, co do jednego: najlepiej smakuje ona wtedy, gdy w jej składzie znajdzie się kilka różnych gatunków ryb.

Trudno tak naprawdę wyjaśnić fenomen tej niezbyt skomplikowanej potrawy. Być może za jej popularnością stoi fakt, że zarówno jej smak jak i przyprawy, należą do najbardziej charakterystycznych elementów kuchni węgierskiej. Zupa jest dość pikantna a przyprawy to wykorzystywane niemal we wszystkich przepisach: papryka i cebula. Jedno jest jednak pewne: mówiąc o kuchni węgierskiej, to właśnie zupa rybna Halászlé (podobnie jak smaczne węgierskie gulasze), wymieniana jest, jako niemal kultowa potrawa. Nie brak jej w menu żadnej szanującej się restauracji z jedzeniem węgierskim. Przepis na nią, można znaleźć w każdym jednym poradniku czy niejednej książce kucharskiej, poświęconym daniom węgierskim. Nie omija jej też, żadna audycja telewizyjna, w której mowa jest o kraju, jakim są Węgry.

Zupa rybna (właściwie zupa rybacka) charakteryzuje się przede wszystkim ostrością. Nie jest to jednak dziwne, gdyż do jej przyrządzenia wykorzystuje się same najbardziej ostre przyprawy czyli: sproszkowane chili oraz ostrą paprykę w proszku a także pieprz i sól. Aby nieco złagodzić jej smak a jednocześnie podkreślić aromat całej potrawy, dodaje się pomidory, czerwoną słodką paprykę oraz gotowaną cebulę.

Halaszle - węgierska zupa rybna

Halaszle – węgierska zupa rybna

Niecodzienne jest w tej zupie także to, że nie ma tu określonego konkretnego rodzaju ryby, z której się ją przygotowuje. Wybór gatunków czy też jednego gatunku ryb, pozostawia się gustowi osoby, która przygotowuje potrawę. Ważne jednak by były to ryby słodkowodne. (Niektórzy amatorzy tego dania twierdzą, że jedyną rybą, która idealnie nadaje się do tego dania jest karp, ale zdania na ten temat są podzielone.)

O ile, dyskusyjnym jest fakt, jaki gatunek ryb nadaje się najbardziej do wykonania z niego zupy Halászlé, o tyle sposób jej podania nie budzi już żadnych kontrowersji. Danie to smakuje najlepiej tuż po jego przygotowaniu czyli gdy jest bardzo gorące.

Tradycyjne leczo

Kuchnia węgierska należy do jednych z najbardziej popularnych smaków świata, bardzo lubianych i docenianych przez Polaków. Jest to prawdopodobnie podyktowane faktem, że oferuje ona dość zróżnicowany jadłospis. Wbrew powszechnym opiniom, kuchnia ta wcale nie charakteryzuje się potrawami bardzo ostrymi, chociaż nie brak ich w madziarskim menu. Na co dzień Węgrzy do przygotowywania swoich dań, posługują się przede wszystkim łagodnymi odmianami papryki. Dzięki temu każdy, kto chciałby spróbować specjałów tej kuchni, może znaleźć coś, co będzie w 100% odpowiadało jego gustowi smakowemu.

Przykładem dania będącego świetnym dowodem na to, że węgierskie smaki to nie tylko ostrość w różnych jej wariantach i wydaniach, jest tradycyjne leczo. Potrawa ta, podobnie jak węgierskie salami, podbija serca Polaków. Przemawia za tym wiele jej cech. Po pierwsze: leczo jest dość prostym daniem. Nie trzeba, więc być wybitnym kucharzem, by móc je samodzielnie przygotować.

Niezbyt skomplikowana jest też lista składników, które wchodzą w skład tej potrawy. Są to: papryka, cebula, kiełbasa oraz dodawane do smaku pieprz, sól oraz papryka w proszku. Po drugie: jego przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu. Jest to także nie bez znaczenia, gdyż my Polacy nie bardzo lubimy dania, które są zbyt czasochłonne. Po trzecie: leczo to naprawdę tania, podzielna i pożywana potrawa. Dzięki temu, można jednorazowo przygotować danie dla kilku osób. Poza tym, świetnie sprawdza się ono również, jako potrawa na kilka dni. Te cechy my Polacy, oceniamy równie wysoko jak brak zaangażowania czasowego w przygotowanie danego posiłku. I rzecz najważniejsza: jest to potrawa uniwersalna. Można ją zaserwować zarówno, jako danie „imprezowe”, jak i podać w wersji obiadowej a nawet obiado – kolacyjnej. Ważne jest wtedy by wiedzieć, z czym je zaserwować. Jeśli chcemy, by zgromadzone przy stole osoby poczuły się naprawdę syte, leczo podaje się z ryżem, kaszką Kuskus lub krótkim makaronem. W przypadku, gdy leczo ma być daniem „imprezowym”, wówczas można zaserwować je ze świeżym pieczywem (polecana jest ciepła, chrupiąca bagietka). Poza tym, leczo można też przygotować w wersji bezmięsnej na przykład z cukinią. Najlepiej smakuje, jako danie prosto z kociołka oraz w towarzystwie czerwonego wina.

dania węgierskie - kuchnia świata 2

dania węgierskie – kuchnia świata

Bogracz i gulasz węgierski

Niektóre kuchnie świata mają to do siebie, że pewne składniki potraw są dla nich na tyle charakterystyczne, że stają się niemal ich synonimami. W przypadku kuchni węgierskiej jest to papryka a także dwa gatunki mięsa czyli wołowina oraz cielęcina. Najprostsze i jednocześnie najbardziej znane tego typu potrawy to placki po węgiersku, leczo oraz wszelkiego rodzaju gulasze.

Danie, jakim jest gulasz węgierski to potrawa najlepiej kojarzona ze specjałami tej kuchni. Do jej wykonania potrzebne są bowiem, najczęściej wykorzystywane w kuchni madziarskiej przyprawy czyli papryka, pomidor i cebula. Tradycyjny gulasz wykonywany jest również przy użyciu wołowiny czyli mięsiwa, z którego przygotowuje się w Węgrzech, większość potraw mięsnych. Danie to, smakuje najlepiej zaserwowane ze świeżym pieczywem lub z ziemniakami, pokrojonymi w kostkę i dodanymi na samym końcu przygotowywania potrawy. Podobno właściwie wykonany i przyrządzony gulasz, przybiera na smaku po kilku dniach. W Polsce znane są też inne wersje gulaszu. Na przykład ta, w której zamiast wołowiny, wykorzystuje się podsmażane parówki. Inną odmianą tego typu potrawy gulaszowej jest tak zwany bogracz. Jest to bardzo gęsta zupa, której bazę stanowią, tak samo jak w przypadku gulaszu: wołowina, papryka oraz cebula. Bogracza podaje się również ze świeżym pieczywem. Świetnie smakuje też, zaserwowany z kładzionymi kluskami.

Może cię zainteresować także:  Najlepsze wyroby mięsne - podział na grupy i wydajność wędlin i kiełbas

Obie te wersje gulaszowych potraw, to doskonałe potrawy na gorąco, polecane nie tylko, jako dania obiadowe. Z racji na swój oryginalny smak, można je zaserwować również w postaci głównej potrawy na przyjęcia czy spotkanie z przyjaciółmi. Poleca się je głównie jesienią i zimą, kiedy to temperatury na dworze nie są zbyt wysokie. Zarówno bogracz jak i sam gulasz, przyjemnie ogrzewają a ich aromat, pobudza zmysły. Niektórzy twierdzą też, że bogracz spisuje się ponadto, jako „potrawa na kaca”. Jego intensywny smak i zapach, podobno pobudzają dużo lepiej niż inne tego typu specyfiki „antykacowe”.

dania węgierskie - kuchnia świata orientalna

dania węgierskie – kuchnia świata orientalna

Wymienione powyżej dania gulaszowe, znajdują się obowiązkowo na liście każdego szanującego się lokalu gastronomicznego z daniami węgierskimi. Będąc więc na wakacjach w tym wspaniałym kraju, koniecznie skosztujmy jednej lub obu tych potraw. z pewnością nie pożałujemy swojego wyboru. Możemy potem dla porównania, wybrać się w Polsce do restauracji specjalizującej się w tego typu kuchni i zamówić właśnie cieplutki gulasz.

Langosze, zacierki, pogacze

Trudno jest wyobrazić sobie poznawanie kuchni świata, bez spróbowania lokalnych przekąsek. Zwłaszcza, że w niektórych krajach, przyjmują one dość oryginalne formy. Oczywiście kuchnia madziarska, także oferuje tego typu specjały. Są one niemal tak samo popularne jak niektóre wędliny węgierskie takie jak chociażby słynne salami, które z kolei u nas w Polsce, nierzadko przyjmuje właśnie postać smacznej, nieco ostrzejszej przekąski (salami w plasterkach) podawanej najczęściej do schłodzonego piwa.

Będąc na Węgrzech możemy się spotkać, z dwoma głównymi rodzajami przekąsek: ostrymi i na słodko. Pierwsza z nich to tak zwane langosze. Są to niewielkie placuszki drożdżowe na bazie ziemniaków. Tradycyjnie serwuje się je zazwyczaj z kwaśną śmietaną oraz żółtym serem. W Polsce znane są różne ich wersje na przykład langosze z czosnkowym masłem i żółtym serem lub też z czosnkowym sosem i żółtym serem.

langosz - dania węgierskie - kuchnia świata

langosz – dania węgierskie – kuchnia świata

Inna równie ciekawa przekąska to zacierki z boczkiem. Kluseczki te przesmaża się na patelni z dodatkiem cebuli oraz boczku. Zazwyczaj okrasza się dodatkowo kwaśną śmietaną, która gości bardzo często w licznych przepisach dań madziarskich. Dość popularną przekąską węgierską są też tak zwane bogacze. Są to niewielkie bułeczki-ciastka z dodatkiem twarogu, posypane żółtym serem i gruboziarnistą solą. Smaży się je na maśle na złoty kolor. Smaczną lokalną przekąską jest również smażony ser. Przekąska ta jest dość prosta w przyrządzeniu, dzięki czemu można ją zaserwować, jako pomysłowe lekkie danie w czasie imprezy towarzyskiej czy spotkania ze znajomymi. Tworzą ją niezbyt grube plastry żółtego sera, obtoczone w jajku, mące i bułce tartej. Ważnym dodatkiem, który wpływa też w znaczący sposób na smak tej przekąski jest sos tatarski, czosnkowy, pomidorowy lub paprykowy. Wymienione tu zakąski, świetnie smakują i prezentują się w towarzystwie węgierskich smacznych piw takich jak köbányai, aranyászok, dreher. Wśród przekąsek węgierskich, znajdują się też propozycje wręcz idealne dla łasuchów. Są to: puree kasztanowe z bitą śmietaną oraz naleśniki z włoskimi orzechami i sosem czekoladowym. Przekąski te, uwielbiają najbardziej węgierskie dzieci.

Dania węgierskie z kociołka

Kuchnia węgierska oferuje wszystkim tym, którzy pragną się z nią zaznajomić wiele zróżnicowanych smaków i aromatów. Są one wyraziste a jednocześnie dość łagodne i przyjemne dla podniebienia. Dotyczy to zarówno deserów jak i dań na ciepło a także węgierskich przekąsek. to samo charakteryzuje smaczne trunki węgierskie, co do których, nie ma wątpliwości, że należą do jednych z najsmaczniejszych wśród alkoholi świata.

Większość dań kuchni węgierskich, przygotowywanych jest według tradycyjnych, pilnie strzeżonych receptur, które nie zmieniają się od długich lat. Modyfikacje przepisów na potrawy po węgiersku, jakie możemy spotkać w Internecie czy też na stronach kolorowych poradników dotyczących gotowania, wymyślają głównie miłośnicy różnych kuchni. Robią to, by urozmaicić niektóre dania i nadać im bardziej „swojskiego” charakteru, a kuchnia węgierska jak mało która, nadaje się do tego celu wyśmienicie.

Zaznajamiając się bliżej z różnymi kuchniami świata, przywykliśmy już do tego, że każda z nich, posiada swoją pewną tajemnicę (np.: sposób przygotowania czy składnik), której zawdzięcza swoją niepowtarzalność. W przypadku kuchni węgierskiej, jest dokładnie tak samo. Dania węgierskie przypisywaną im wyrazistość, zawdzięczają sposobowi ich przyrządzania. Węgrzy bardzo często, przygotowują serwowane potrawy w specjalnie stworzonych do tego celu kociołkach. Z tego też względu, w większości przewodników po kuchni węgierskiej, dania węgierskie znajdują się w kategorii potrawy z kociołka.

kociołek

kociołek węgierki

Węgrzy stoją na stanowisku, iż najlepiej podkreśla smak ich dań temperatura, w jakiej są serwowane. Dlatego też, najczęściej spotyka się je bardzo gorące i faktycznie, smakują wówczas wyśmienicie. Sporą atrakcją jest także serwowanie ich wprost z eleganckich kociołków. Tak podawane są najczęściej: zupa rybna oraz wszelkiego rodzaju dania gulaszowe.

Może cię zainteresować także:  Pyszny baleron - Dlaczego baleron aż tak nam smakuje!? - Wartości odżywcze i kaloryczność

Kociołki węgierskie to odpowiedniki naszych garnków. Z tą różnicą, że mają one nieco inny kształt i gotuje się w nich wprost nad żywym ogniem z paleniska. Poza tym, nie używa się przy tym żadnych przykrywek. Potrawy przygotowywane w kociołkach, nie przypalają się. Łatwo też mieszać umieszczone w nich składniki, które dodane w odpowiednich proporcjach, pięknie komponują się w unikalne kompozycje smakowe i aromatyczne.

Salami, wędliny węgierskie

Jeśli pragniemy zasmakować w specjałach węgierskiej kuchni, powinniśmy prócz dań głównych i deserów, spróbować też obowiązkowo smacznych węgierskich przekąsek. Tym bardziej, że zawierają one propozycje zarówno dla wytrawnych smakoszy jak i dla prawdziwych łasuchów.

Specjalnością kuchni madziarskiej są również smaczne wyroby wędliniarskie. Najbardziej znanym spośród nich jest oczywiście węgierskie salami. To rodzaj podsuszanej kiełbasy o dość specyficznym smaku, aromacie i wyglądzie. Dość szybko stała się ona swoistą wizytówką madziarskiej kuchni, rozsławioną na cały świat. Salami zawdzięcza swoją niepowtarzalność wielu aspektom. Po pierwsze produkowane jest ono ręcznie. Oznacza to, że większość jego składników, krojonych jest za pomocą noży a nie przy użyciu maszyn. Po drugie kiełbasa ta, przygotowywana jest jedynie z naturalnych składników czyli z najlepszej gatunkowo wieprzowiny oraz naturalnego tłuszczu zwierzęcego. Sekret smaku węgierskiego salami, ukryty jest również w pilnie strzeżonej recepturze dotyczącej tego, jakie przyprawy są wykorzystywane przy jego produkcji. Kiełbasa ta podbija też nasze podniebienia dzięki specjalnie przygotowanej skórce. Jest ona koloru białego i chroni salami przed jego wysuszeniem w trakcie trzymiesięcznego okresu dojrzewania. Salami, bowiem zaraz po uwędzeniu jest zamykane w specjalnych pomieszczeniach, gdzie przechowywane we właściwych warunkach przez trzy miesiące, nabiera pełni smaku oraz aromatu. Co ciekawe to fakt, iż kiełbasa ta produkowana była kiedyś jedynie jesienią, gdyż jej prekursor uważał, że tylko taki klimat pełen wilgoci oraz chłodu, jest w stanie zapewnić mięsiwu właściwego posmaku.

Pierwsze salami pojawiło się w 1883 roku i niemal od razu, spotkało się z ogromnym uznaniem wśród tych, którzy mieli okazję go spróbować. Ważnym faktem jest to, że jej pomysł zrodził się z innego włoskiego wyrobu wędliniarskiego, jakim była smaczna włoska kiełbasa, przywieziona a następnie odpowiednio zmodyfikowana, przez Marka Picka.

Obecnie na półkach sklepowych, prócz tradycyjnego salami z białą skórką możemy znaleźć jeszcze smaczną jego odmianę z dodatkiem różnych rodzajów papryki oraz salami z dodatkiem wołowiny, co nadaje kiełbasie jeszcze głębszego i unikalnego smaku.

dania węgierskie - kuchnia świata

dania węgierskie – kuchnia świata

Oczywiście salami to nie jedyny wyrób wędliniarski, z jakiego słyną Węgry. Równie smaczne są także wędzone kiełbasy w trzech odmianach: łagodnej, ostrej i bardzo ostrej. Węgrzy są ich prawdziwymi smakoszami, ale i niedoścignionymi ich producentami. Poza tym, równie smaczne są takie madziarskie wyroby wędliniarskie jak: słonina, karkówka, boczek, podgardle i szynka. Mięsiwa te są dostępne w wersji: wędliny wędzone dojrzewające w całości lub w plastrach. Wędzi się je na zimno dymem z drewna bukowego, co nie pozostaje obojętne wobec posmaku jak i aromatu.

Ciasta, strucle, pierniki, marcepan

To, co interesuje większość smakoszy w kuchniach świata to dania na słodko czyli wszelkiego rodzaju desery. W przypadku kuchni węgierskiej, każdy łasuch z pewnością znajdzie coś w sam raz dla siebie.

Desery węgierskie mają to do siebie, że smakują przeważnie każdemu, kto zapoznaje się ze specjałami tej kuchni. Najbardziej popularnym deserem węgierskim jest tak zwany tort Dobosa. Ciasto to, króluje na każdym węgierskim stole w czasie ważnych uroczystości. Jest to biszkopt przekładany kremem czekoladowym i polany złocistym karmelem. To słodkie danie, dorównuje sławą innym kultowym potrawom takim jak chociażby tradycyjne smaczne leczo lub równie smakowita zupa rybna. Tort Dobosa podobnie jak wymienione powyżej kultowe potrawy węgierskie na ciepło, znajduje się w menu każdej szanującej się restauracji serwującej dania węgierskie.

Słodkie specjały kuchni madziarskiej wyróżnia nie tylko wyjątkowy smak. Ich wygląd także przyciąga uwagę każdego łasucha. Poza tym, dla niektórych z nas kuszące mogą okazać się same nazwy deserów na przykład Pijany tort (w którym najważniejszym składnikiem jest prawdziwy rum a nie jego aromat) czy Bulgoczące naleśniki ( czyli dość oryginalne danie, składające się z kilku warstw znanych nam naleśników z serem i rodzynkami). Sporą popularnością cieszą się też smaczne węgierskie naleśniki, zwijane w precyzyjne ruloniki i wypełnione przepyszną masą orzechową, polane czekoladowym sosem.

Kuchnia węgierska - sprawdzone przepisy kulinarne na potrawy madziarskiej kuchni: charakterystka kuchni węgierskiej 2 - Twój Głos 📢 e-TG.pl

To, co podkreśla unikalność węgierskich słodkich dań, to precyzyjnie skomponowane składniki oraz ich właściwie dobrane proporcje. W większości deserów, ważnym ich składnikiem są orzechy włoskie oraz rodzynki. Węgrzy używają do swoich słodkich specjałów bardzo dużo cukru w różnej jego postaci (sypkiej jak i skamrelizowanej), co podkreśla ich smak. Nie bez powodu króluje wszak opinia, iż kuchnia węgierska to jedno z bardziej wyrazistych światowych kulinariów. Poza tym, w ich wypiekach występuje głównie masło, co również nie pozostaje bez znaczenia dla podniebienia.

To, co wyróżnia też desery węgierskie, to fakt, iż ich twórcy posługują się przede wszystkim naturalnymi składnikami. Dzięki temu, takie wytwory jak chociażby strudel jabłkowy, cieszą nasze podniebienia pełnią smaku.

Dość ważnym komponentem większości deserów węgierskich, jest również rum. Należy jednak podkreślić, po raz kolejny, że nie jest to żaden aromat, ale prawdziwy wyrób alkoholowy, dodawany w odpowiednich proporcjach. To właśnie jemu, słodkie specjały madziarskie cieszą się taką głębią smaku oraz wyrazistym kuszącym aromatem.

Jak oceniasz ten materiał?

Kliknij na gwiazdkę, aby zostawić swoją ocenę

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

Jak dotąd brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Kuchnia portugalska – przepisy na portugalskie potrawy: Smaki Portugalii

Poprzedni wpis

Jak przygotować grzane wino – Przepis na grzane wino: Grzaniec galicyjski z pomarańczą

Następny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemiosłem w ręku na co dzień szef kontroli jakości w brytyjskim oddziale Amazona. W niedalekiej przyszłości planuje zrealizować młodzieńcze marzenia i napisać książkę.

Na pewno zainteresują Cię jeszcze:

Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.

Pozostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *