przyprawy Przyprawy korzenne ostre i aromatyczne przyprawy z całego świata 1 - Twój Głos 📢 e-TG.pl
Porady

Przyprawy korzenne ostre i aromatyczne przyprawy z całego świata

 Przyprawy

Czymże byłoby nasze jedzenie bez przypraw, mdłe nijakie i wręcz niesmaczne. Na co dzień najczęściej używamy soli pieprzu, ale poza nimi jest jeszcze wiele innych aromatycznych dodatków do ciast, przypraw podkreślających smak mięs, dodawanych do napojów oraz kojarzących się ze świętami.

Pod tym względem dużą rolę odgrywają przyprawy korzenne. Są bardzo aromatyczne, pobudzają apetyt, dobrze działają na trawienie i są nieodzowne w każdej kuchni. Cynamon, goździki, kardamon czy imbir to dodatki, bez których nie można sobie wyobrazić wielu dań i deserów między innymi smakowitego piernika czy szarlotki.

Wiele z nich spełnia rolę dobroczynną dla organizmu, rozgrzewając i pobudzając zmysły. Jednym słowem świat bez przypraw nie może istnieć. Sprowadza się je z najodleglejszych zakątków globu a przy tym można poznać smak kuchni indyjskiej, chińskiej czy wietnamskiej, bo to głównie stamtąd pochodzą najbardziej znane przyprawy korzenne.

W kuchni każdej pani domu znajduje się przynajmniej kilka takich aromatycznych dodatków są to między innymi wspomniany już cynamon, ostre przyprawy jak chilli świetnie nadające się przyprawy do dań mięsnych typu gulasz, na pizze czy też do spaghetti, curry współgrające z kurczakiem, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, pieprz oraz ziele angielskie nieodzowne w przygotowaniu niektórych zup.

Zwłaszcza przygotowania świąteczne nie mogą obyć się bez korzennych zapachów. Na kilka dni przed świętowaniem w naszych domach unoszą się mieszaniny cudownych zapachów, przypraw do piernika, ziela angielskiego, liści laurowych i wielu innych przypraw podkreślających smak dań, które zagoszczą na świątecznych stołach. Nie bójmy się ostrych przypraw, poprawiają krążenie i trawienie, potrzebne zwłaszcza, gdy na stole moc smakołyków do spróbowania.

Obecnie duży wybór przypraw znaleźć można w wielu sklepach i centrach handlowych, w wygodnych zamykanych torebkach oraz słoiczkach, w których przechowywanie zapobiega zbrylaniu się i utracie aromatu. Jeśli jeszcze nie znalazły się w waszej kuchni warto zwrócić na nie uwagę, gdyż dzięki wielu przyprawom smak dań, dotąd przygotowywanych bez ich dodatku, będzie bogatszy i pełniejszy. Ponadto na wielu torebkach można znaleźć przepisy dań kuchni orientalnej, receptury na wyśmienite marynaty oraz sposoby na przygotowanie wspaniałych napojów z przyprawami zimnych jak i gorących z dodatkiem szczypty urzekających podniebienie i nos przypraw.

Świateczne przyprawy

Święta Bożego Narodzenia zawsze są aromatyczne. Po pierwsze pachną cynamonem, dodawanym do ciast z takich jak  jabłeczniki, szarlotki itp. Natomiast jeśli chodzi o inne wypieki to piernik jest chyba najbardziej aromatyczny gdyż nie może obejść się bez specjalnej mieszanki przypraw przeznaczonych do ciast piernikowych. W jej skład oprócz cynamonu wchodzą takie przyprawy korzenne jak imbir, goździki, gałka muszkatołowa, kolendra, ziele angielskie, kardamon oraz pieprz czarny.

Mogłoby się wydawać, że ten ostatni składnik nie jest zbytnio wyczuwalny i piernik jest ostatnim ciastem, w którym pieprz powinien się znaleźć a jednak. Początkowo kiedy nie znano jeszcze innych aromatycznych dodatków piernikowych używano pieprzu właśnie i stąd także wzięła się nazwa piernego ciasta.

Imbir poza ciastem piernikowym znajduje zastosowanie do wypieku herbatników oraz jako rozgrzewający dodatek do herbaty czy nawet kawy, podobnie jak kardamon.

Aromatyczne święta to także wyśmienite mięsa i potrawy typowo polskie: bigos, gulasz, pieczeń itp.

Cynamon to przyprawa od dziesiątek lat stosowana prze polskie panie domu. Początkowo była uprawiana tylko na terenie wschodniej i północnej Azji teraz uprawia się ją w większości krajów tropikalnych. Ma postać sproszkowaną lub też występuje jako kora cynamonowca. Z pewnością łatwiejsza w użyciu jest ta pierwsza jednak jeśli chodzi o zachowanie aromatu i intensywniejszy zapach potraw to lepiej jest kupować korę. Świetnie nadaje się do kompotów nie tylko jabłkowych ale również śliwkowych czy gruszkowych przygotowywanych na świeżo. Można ją ocierać do ciast i deserów a także używać do przygotowywania napojów na gorąco. Świetnie z cynamonem smakuje kawa oraz grzane wino czy piwo. Nie dość, że wspaniale pachną to jeszcze rozgrzewają w zimowe wieczory.

Inną typowo świąteczną przyprawą są goździki wykorzystywane do przygotowywania marynat i nadziewania mięs. Potrawami, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole są kapusta, barszcz, uszka, pierogi. Każde z tych dań ma swoją specyfikę i wymaga użycia innych dodatków i przypraw.

Święta Bożego Narodzenia zwykle są bardzo pachnące za sprawą smakowitych ciast, mięs, sałatek oraz przypraw używanych do ich przygotowania.

Dobroczynne przyprawy kuchenne

 

Kuchnia jest miejscem wyjątkowym w każdym domu. Tam spożywamy posiłki w kręgu najbliższej rodziny. Nie dość, że powinna być przytulna i sprzyjać miłej atmosferze a na dodatek zapachy z niej płynące mają hipnotyzować i zachęcać do jedzenia.

Zależnie od tego jaki rodzaj kuchni preferuje pani domu takich używa przypraw.Dania orientalne wymagają ostrych i bardzo aromatycznych przypraw: curry, chilli, kuchnia włoska to przede wszystkim zioła: bazylia, oregano i ogólnie zioła prowansalskie, natomiast kuchnia polska nie może obejść się bez ziela angielskiego, liści laurowych, soli czy pieprzu.

Wszystkie przyprawy kuchenne nadają konkretnym potrawom niepowtarzalny aromat i smak. Co więcej oddziałują na zmysły, poprawiają krążenie a także trawienie. Każdy pachnący dodatek poza walorami smakowymi charakteryzuje się dobroczynnym działaniem, wykorzystywanym przez ludzkość od dawien dawna. Wszystko to uzyskuje się dzięki zawartym w przyprawach eterycznym olejkom i garbnikom, wykazującym działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz zapobiegające rozwojowi szkodliwych mikroorganizmów.

Może cię zainteresować także:  Rodzaje oczyszczalni ścieków

Cynamon będący sproszkowaną korą cynamonowca, drzewa rosnącego i uprawianego w klimacie subtropikalnym w Polsce jest używany do nadawania aromatu ciast natomiast w krajach arabskich także mięs. Może być użyty w takich dolegliwościach jak przeziębienie czy biegunka.

Z kolei inna przyprawa często występująca w parze z cynamonem to goździki – pąki goździkowca korzennego. Wykazują działanie przeciw nowotworowe a ich olejek z nich pozyskiwany przynosi ulgę w bólach dziąseł. Natomiast imbir jest chyba najbardziej wszechstronny pośród przypraw korzennych. Jego dobroczynne działanie wykorzystuje się przy dolegliwościach żołądkowych, przeciwdziała także bólom głowy, obniża poziom złego cholesterolu, polecany jest kobietom w ciąży jako środek hamujący mdłości i przeciwwymiotny a ponadto łagodzący kaszel i świetnie działający podczas stanów zapalnych gardła. Warto dodawać go od czasu do czasu do herbaty, na rozgrzanie zwłaszcza w chłodniejsze dni.

Oczywiście jak wszystko w nadmiarze także przyprawy mogą zaszkodzić, jeśli jednak stosuje się je umiejętnie i wedle wskazań medycyny naturalnej będą nieocenionymi sprzymierzeńcami w walce z niektórymi chorobami oraz w zapobieganiu występowania przeróżnych dolegliwości.

Marynata z przyprawami

Marynata jest mieszaniną zawierającą w sobie wodę, olej, ocet, cukier, sól oraz przyprawy i jest przeznaczona do mięs lub warzyw które mają być poddane działaniu wysokiej temperatury: pieczeniu, smażeniu bądź też pasteryzacji. Jej skład zależy od rodzaju mięsa i od tego jaką potrawę zamierzamy wykonać pieczeń, kotlety czy pieczony kurczak; inne składniki stosuje się do mięsa drobiowego inne do wieprzowego.

Przygotowanie marynaty wbrew pozorom nie jest trudne. Na początku trzeba rozdrobnić przyprawy na przykład pieprz, gorczycę, ziele angielskie i inne przy użyciu moździerza lub w inny sposób. Jest to ważna czynność gdyż pozwala aromatowi wnikać w marynowane mięsa, nadając im niepowtarzalny smak i zapach, który wypełnia całą kuchnię podczas gotowania.

Odpowiednią konsystencję tworzy się poprzez dodanie wody, oleju lub wina w zależności od rodzaju przyrządzanego dania. Najczęściej mięso musi pozostać w sporządzonej zalewie od jednego do trzech dni i powinno być podczas tego leżakowania co jakiś czas obracane aby mogło równomiernie nasiąkać.

Wieprzowina jest produktem najczęściej stosowanym do wyrobu aromatycznych szynek w sama raz na świąteczny stół, kotletów schabowych czy też soczystych pieczeni. Mimo, że jest aromatyczna sama w sobie wymaga użycia kilku przypraw, które podkreślą jej smak. Stosuje się w tym celu mieszaniny marynat sporządzonych z ziaren jałowca, pieprzu, rozmarynu, goździków, tymianku, ziela angielskiego z domieszką białego lub czerwonego wytrawnego wina czy też octu winnego.

Ważnym dodatkiem jest również czosnek świetnie łączący się z każdym rodzajem mięsa i na dodatek posiadający walory zdrowotne. Z kolei cielęcina to wyśmienite mięso, o delikatnym smaku i rozpływające się w ustach. Przyprawia się je na wiele sposobów używając do marynaty również wina na przykład białego oraz pieprzu i ziaren jałowca.

Marynata sprawia, że potrawy mięsne są soczyste, miękkie i bardzo aromatyczne. Aby uzyskać taki efekt należy pamiętać, że nieco starsze mięso powinno być marynowane nawet około 5 dni a jeśli chcemy je zamrażać to musi być ono zamrożone po zamarynowaniu a nie na odwrót inaczej utraci soczystość. Niektóre przepisy na marynaty z wykorzystaniem ziół mają charakter uniwersalny można je stosować do każdego mięsa.

Ostre przyprawy

Ostre przyprawy mają to do siebie, że pobudzają krążenie oraz pracę jelit skutecznie poprawiając krążenie. Nie zmienia to jednak faktu, że nie powinny być używane w nadmiarze. Wszędzie tam gdzie mają zastosowanie dania zyskują na wyrazistości i atrakcyjności.

Jedną z najbardziej znanych na całym świecie i niezwykle pikantnych przypraw jest chili. Uzyskuje się ja z bardzo pikantnych owoców. Stosuje się ją do sosów, zup, marynat oraz sałatek. Ponadto świetnie komponuje się z potrawami z grila, mięsem wołowym a także jako przyprawa do marynat i ryb . Ostra papryka w proszku jest dostępna w każdym sklepie spożywczym i po otworzeniu powinna być szczelnie zamykana lub też przechowywana w szczelnie zamkniętych pojemniczkach aby nie utracić swych walorów smakowych i nie wietrzeć. Oprócz mielonego chili w sprzedaży znajduje się także kruszone. Wiele osób woli kupić papryczki i ich używać do przyprawiania potraw, także do pizzy.

Orientalna kuchnia, arabska i turecka charakteryzuje się użyciem wyrazistych i pikantnych dodatków jakimi są kolendra, kardamon, goździki czy przyprawa curry. Ta ostatnia jest mieszaniną różnych składników : kurkumy, pieprzu czarnego, kminu rzymskiego, gorczycy, chili lub też gałki muszkatołowej czy kozierdki. Zwłaszcza curry wytwarzane w regionach Azji Południowej jak Sri Lanka jest bardzo ostre, gdyż odpowiednio skomponowane składniki są palone i prażone dzięki czemu zyskują pikanterii i barwę inną niż standardowe curry- ciemnobrązową.

Tajemniczym substratem o dziwnie brzmiącej nazwie jest kozierdka. Jest to przyprawa korzenna uzyskiwana z nasion rośliny o tej samej nazwie. Jej zapach jest dosyć specyficzny a nasiona mają lekko gorzkawy smak.

Ostre przyprawy poza tym, że nadają charakteru wielu daniom, przygotowywanym na co dzień w polskich domach, charakteryzują się również dobroczynnym wpływem na ludzki organizm. Wspomagają układ trawienny, przyspieszają metabolizm, poprawiają odporność. Są one dobrym źródłem witaminy C i B jak na przykład chili.

Wedle tradycyjnej chińskiej medycyny pikantne przyprawy przyjmowane w rozsądnych ilościach sprawiają, że możemy ochronić także nasze nerki, które szczególnie zimą narażone są na wychłodzenie. Ostre przyprawy wpływają na poprawę apetytu wzmagając go.

Przyprawy do piernika

 

Piernik jest ciemno brązowym ciastem bardzo aromatycznym dzięki przyprawom używanym podczas pieczenia. Właściwie sporządzony piernik jest nieco twardy a wykonuje się go przy użyciu takich składników jak: z mąka pszenna, żytnia, mleko, jajka, karmelizowany cukier oraz miód.

Może cię zainteresować także:  Jak zbudowana jest powieka?

Nieodzownym elementem tego typowo bożonarodzeniowego wypieku są przyprawy korzenne a właściwie ich mieszanina, którą dzisiaj w gotowej postaci można nabyć w każdym sklepie spożywczym. Zawierają się w niej: cynamon, imbir, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, czasami także pieprz, lawenda, ziele angielskie czy anyż. Zwłaszcza cztery pierwsze są silnie rozgrzewające i nadają piernikom charakterystyczny smak, kolor i aromat.

Taką przyprawę można również samodzielnie sporządzić w domu, będzie z pewnością bardziej aromatyczna a poza tym nie wymaga użycia konserwantów i ulepszaczy, które sprawiają, że gotowa mieszanka kupowana w sklepie nie nadaje się do wykorzystania przy sporządzaniu napojów.

Do jej wykonania oczywiście potrzebne są najważniejsze korzenne przyprawy, które następnie należy zmielić, nawet te które już wcześniej były mielone. Używa się w tym celu młynka do kawy a gdy już wszystkie składniki są dobrze zmielone i wymieszane przesypujemy je do szczelnie zamykanego słoika, zapobiegnie to zbrylaniu się i wietrzeniu oryginalnie porządzonej mieszanki piernikowej.

Ciasta piernikowe i mniejsze pierniczki wypiekane na święta muszą być aromatyczne a ich smak zależeć będzie głównie od użytej mieszanki. Kiedy robi się ją samemu można upiec ciasto najbardziej odpowiadające naszym gustom. Wiele osób tworzy mieszanki niestandardowe na przykład z dodatkiem skórki pomarańczowej. Domowa przyprawa piernikowa sprawdza się także jako wyśmienity rozgrzewacz dodany do grzańca, kiedy za oknem ziąb i szaruga.

Przyprawa ta sprawia, że podgrzane piwo lub wino cechuje się nieco ostrym smaczkiem a z odrobiną miodu zyskuje dodatkowo lekką słodycz. Takie napoje są idealne na długie zimowe wieczory oraz na spotkania w gronie znajomych. Użyte przyprawy naprawdę działają rozgrzewającą i wpływają na poprawę humoru zwłaszcza gdy pogoda za oknem nie nastraja optymistycznie. Niektórzy uważają ją także za świetny dodatek do dań rodem z Dalekiego Wschodu.

 Indyjskie przyprawy

Indie to kraj wielobarwny pod wieloma względami. Kojarzy się z przepięknymi krajobrazami, tropikalną roślinnością i pachnie mieszaniną wielu różnych aromatów. Pochodzą one od takich przypraw jak kolendra, kozieradka, cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, kurkuma, kardamon i szafran.

Potrafią one doskonale podkreślić i wzbogacić smak zwyczajnych potraw przyrządzanych z użyciem ryżu, fasoli lub bardzo zdrowej i polecanej soczewicy. Podstawową zasadą ich używania jest umiar i właściwe proporcje mieszanych składników.

Dania warzywne i mięsne w Indiach przyprawiano i nadal się to praktykuje tak zwanym garam masala, czyli mieszanką składającą się z: kardamonu, goździków, kminu rzymskiego i chili. Kilka z nich jest szczególnie cenionych, ponieważ zaostrzają apetyt. Wymienić należy tutaj bazylię i imbir. Wszystkie wymienione przyprawy dodawane są do dań w postaci zmielonej lub też rozdrobnionej, jako niewielkie kawałki korzeni, listków czy też w postaci ziaren. Jeśli chodzi o

Indie to kraj gdzie w poszczególnych regionach używa się przypraw o różnej konsystencji i zawartości. Bardzo popularne są również przyprawy w postaci past. Indyjskie przyprawy korzenne powstają z suszonych korzeni, kłączy, kory, nasion, oraz mogą być zmielone lub rozgniecione. W postaci kory występuje na przykład cynamon u nas doceniany jako świetny dodatek do ciast, deserów, grzanych napojów takich jak wino czy piwo oraz sporadycznie do mięs. Ma on kolor złocisto- brązowy i jest jednym ze składników curry.

W Indiach kora cynamonowca jest żuta jak guma dla uzyskania świeżego oddechu. Z kolei goździki występujące, jako suszone pąki kwiatów goździkowca i charakteryzujące się mocnym aromatem korzennym w smaku są nieco ostrawe. Także dodawane do curry i wspomnianej mieszanki indyjskiej garam masala.

Jedną z ważniejszych przypraw indyjskich jest kurkuma u nas znana doskonale jako składnik musztardy. Ze względu na swoje walory kolorystyczne stosuje się ją do barwienia a uzyskuje się ją ze sproszkowanych kłączy byliny o pochodzeniu podobnym jak imbir. Spośród indyjskich mieszanek u nas W Polsce najbardziej znane jest curry ale tamtejsze bazary przepełnione są hipnotycznie pachnącymi proszkami, ziołami, korzeniami aromatycznych roślin i wieloma innymi składnikami z których sporządza się masalę, czy tanduri przeznaczone specjalnie do pieczonych bądź opiekanych mięs.

Orientalne przyprawy

Przyprawy orientalne to głownie takie, które wykorzystuje się do sporządzania dań kuchni chińskiej, japońskie czy wietnamskiej. Są to kraje, gdzie przywiązuje się do przypraw dużą wagę nie tylko ze względu na ich walory smakowe, ale głównie z racji na ich działanie dobroczynne dla organizmu.

Zwłaszcza medycyna chińska uważa dietę z ważny czynnik przyczyniający się do tego, że jesteśmy zdrowi bądź też zapadamy na jakieś choroby. Do przypraw orientalnych zaliczymy z pewnością curry, którego składniki są dobierane są wedle regionu i kraju, z jakiego pochodzi. Poza tym do grona aromatycznych przypraw orientalnych zaliczyć należy gałkę muszkatołową o specyficznym zapachu i korzennym smaku.

W jej stosowaniu z pewnością należy zachować umiar, ponieważ jest niezwykle mocnym dodatkiem podkreślającym smak między innymi wielu wyśmienitych dań mięsnych oraz bigosu, pasztetów i gulaszu. Może ona występować w postaci sproszkowanej lub też otartej. Ta druga niewątpliwie ma większe walory smakowe. Inną przyprawą z Dalekiego Wschodu jest kardamon, doceniany za smak i zapach. Stosowany jest do wzbogacania sosów i pieczeni.

Dodaje się go do napojów takich jak herbata, czy kawa oraz do pierników i herbatników tudzież ciast jabłkowych. Najczęściej kupowany jest w formie zmielonej gotowej użycia, jednak jeśli zależy nam na uzyskaniu intensywniejszych doznań warto zaopatrzyć się w ziarna kardamonu, które przed użyciem powinno się rozłupać, pozbawić łuski i dopiero wtedy dodawać do pokarmów.

Może cię zainteresować także:  O czym pisać? Wybór tematu na artykuł, formatowanie i publikacja - poradnik

Innym dodatkiem rozgrzewającym i aromatyzującym ubogacającym odczucia smakowe związane ze spożywanymi potrawami, jest imbir. Ma specyficzny lekko słodki i ostry korzenny smak. Niektórzy twierdzą, że w jego zapachu odczuwalne są nutki cytrynowe. Świetnie nadaje się do marynat, likierów, pierników, napojów granych sporządzanych z wina, czy piwa.

Przyprawą o tajemniczej i intrygującej nazwie jest kozieradka. Należy ona do zbioru przypraw korzennych. Jej przenikliwy zapach i gorzki smak dobrze komponują się z wieloma innymi dodatkami, nadającymi się jako mieszanka do sałatek, sosów i zup. Smak i zapach dań typowo orientalnych uzyskuje się dzięki użyciu wymienionych przypraw. Nie są to jednak wszystkie przyprawy ze świata aromatów typowo orientalnych, a i z tymi pozostałymi koniecznie trzeba się z nimi zapoznać.

Przyprawy do napojów

Przyprawy nadają odpowiedni aromat i smak naszych potraw. Używamy ich ze względu na walory smakowe, estetyczne, ale i zdrowotne. Wiele przypraw ma właściwości lecznicze wpływając dobroczynnie na układ krążeniowy i trawienny. Ponadto niektóre z nich mają właściwości rozgrzewające, co można wykorzystać zwłaszcza, gdy za oknem plucha, ziąb i wiatr.

Warto, zatem przed wyjściem z domu wypić herbatę lub kawę z dodatkiem imbiru bądź też kardamonu. Kiedy jest nam zimno ogrzewamy się przy kominku lub grzejniku jednak nie jesteśmy w stanie rozgrzać całego organizmu a podczas mrozów najbardziej cierpią nasze ręce i stopy.

Szczególnie ważne są zwłaszcza te drugie, ich przemoczenie lub wyziębienie może doprowadzić do choroby. Tak, więc same, grube skarpety nie zawsze wystarczą. Warto wtedy wspomagać się od środka. Nawet tradycyjna chińska medycyna ludowa mówi, które produkty i jakie przyprawy rozgrzewają nasze nerki organ także bardzo ważny i narażony jesienią i zimą na przeziębienia.

Rozgrzewanie od wewnątrz zapewnia naszemu organizmowi długotrwałe ciepło, sprawiające, że wyjście na dwór podczas największych chłodów nie jest już tak groźne i przerażające. Jak to zrobić? Wystarczy zapoznać się z rozgrzewającymi przyprawami, jakich nie brak w sklepach spożywczych codziennie przez nas odwiedzanych. Na początek cynamon, znany, lubiany i doceniany za swoje walory smakowe oraz aromatyczne. Można go dodawać do ciepłej kawy, czy grzanego piwa. Bardzo dobrze komponuje się z grzanym czerwonym winem.

Do grzańców nadają się także goździki, imbir oraz kardamon, świetny również jako dodatek do kaw różnego rodzaju. Wymienione przyprawy korzenne są rozgrzewające bez dwóch zdań a dzieje się tak dlatego, że pobudzają one krążenie i czujemy wspaniałe ciepło rozchodzące się od środka. Co ciekawe kardamon można dodawać również do napojów herbacianych i kaw sporządzanych na zimno tak zwanych mrożonych. Taka opcja z kolei daje orzeźwienie dzięki lekko ostrawym odczuciom smakowych.

Przepisy na sporządzanie takich napojów można znaleźć na opakowaniach przypraw tudzież stronach internetowych poświęconych tej tematyce. Z pewnością trzeba je wypróbować aby przekonać się o dobroczynnym działaniu korzennych przypraw. Gorąco polecamy na chłodne wieczory i zimne ponure poranki.

Przyprawy do mięs

 

Wyśmienite dania mięsne przyrządza się przy różnych okazjach między innymi takich jak Święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc, imieniny, czy po prostu jako potrawa na obiad. Zwykle do ich sporządzania używa się różnej maści przypraw. Nadają one potrawom mięsnym niepowtarzalny smak i aromat, właściwy dla każdego rodzaju mięsa.

Można dzisiaj korzystać ze specjalnie przygotowanych mieszanek jakie znajdziemy na półkach sklepowych lub też zdać się na własną intuicję i połączyć składniki według uznania. Nie od dziś wiadomo, że inne przyprawy nadają się do wieprzowiny a inne do mięsa drobiowego. Ta pierwsza znakomicie łączy z majerankiem, kminkiem, czosnkiem czy rozmarynem.

Z kolei cielęcina wybornie smakuje doprawiona przy pomocy bazylii, tymianku, papryki czy pieprzu, natomiast wołowina świetnie łączy się z jałowcem, zielem angielskim, czarnym pieprzem oraz kminkiem. Rodzajem mięsa, który chyba najbardziej lubi przyprawy korzenne jest kurczak. Bardzo dobrze komponuje się z pieprzem i curry czyli mieszaniny następujących składników: imbiru, kminu rzymskiego, chili, pieprzu czarnego, goździków, kardamonu, gałki muszkatołowej oraz kozieradki. Jest szczególnie polecana do przyrządzania takich potraw jak mięso drobiowe w specjalnym sosie z dodatkiem warzyw lub też curry z kurczaka. Jest to typowa kuchnia chińska, bardzo kolorowa i smakowita. Curry to także przyprawa kuchni indyjskiej.

Do przygotowania cyrry z kurczaka potrzebna jest pierś drobiowa, jogurt i oczywiście wspomnianej, specjalnie skomponowanej mieszanki przypraw. Więc jak się okazuje, to właśnie odgrywa główną rolę. Sprawia, że danie jest bardzo smaczne, zdrowe a ponadto jego przyrządzenie nie wymaga użycia dużej ilości kosztownych składników.

Ostatnio ogromną furorę robi tak zwana przyprawa gyros. Używa się ją tak do jagnięciny, baraniny jak i do wołowiny czy drobiu, z których wykonuje się kebab- potrawę turecką lub też inne dania kuchni greckiej oraz arabskiej. Można ją kupić w każdym sklepie spożywczym a zawiera ona: paprykę słodką, pieprz czarny, rozmaryn, chili, ziele angielskie i gałkę muszkatołową. Poza daniami mięsnymi doskonale pasuje do sałatek i innych potraw.

Świat przypraw jest niezwykle bogaty co sprawia, że nasze jedzenie przyrządzane na co dzień jest smakowite i pachnące. Polecamy przyprawy korzenne i inne.

Jak oceniasz ten materiał?

Kliknij na gwiazdkę, aby zostawić swoją ocenę

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

Jak dotąd brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Historia i gatunki kawy – uprawa sposób parzenia oraz dodatki ze szkoły mistrzów kawy – poznaj różne rodzaje i Ciekawostki o kawie

Poprzedni wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemiosłem w ręku na co dzień szef kontroli jakości w brytyjskim oddziale Amazona. W niedalekiej przyszłości planuje zrealizować młodzieńcze marzenia i napisać książkę.

Na pewno zainteresują Cię jeszcze:

Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.

Pozostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *