przyprawy Przyprawy korzenne ostre i aromatyczne przyprawy z ca艂ego 艣wiata 1 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl
Porady 馃幆

Przyprawy korzenne ostre i aromatyczne przyprawy z ca艂ego 艣wiata

 Przyprawy

Czym偶e by艂oby nasze jedzenie bez przypraw, md艂e nijakie i wr臋cz niesmaczne. Na co dzie艅 najcz臋艣ciej u偶ywamy soli pieprzu, ale poza nimi jest jeszcze wiele innych aromatycznych dodatków do ciast, przypraw podkre艣laj膮cych smak mi臋s, dodawanych do napojów oraz kojarz膮cych si臋 ze 艣wi臋tami.

Pod tym wzgl臋dem du偶膮 rol臋 odgrywaj膮 przyprawy korzenne. S膮 bardzo aromatyczne, pobudzaj膮 apetyt, dobrze dzia艂aj膮 na trawienie i s膮 nieodzowne w ka偶dej kuchni. Cynamon, go藕dziki, kardamon czy imbir to dodatki, bez których nie mo偶na sobie wyobrazi膰 wielu da艅 i deserów mi臋dzy innymi smakowitego piernika czy szarlotki.

Wiele z nich spe艂nia rol臋 dobroczynn膮 dla organizmu, rozgrzewaj膮c i pobudzaj膮c zmys艂y. Jednym s艂owem 艣wiat bez przypraw nie mo偶e istnie膰. Sprowadza si臋 je z najodleglejszych zak膮tków globu a przy tym mo偶na pozna膰 smak kuchni indyjskiej, chi艅skiej czy wietnamskiej, bo to g艂ównie stamt膮d pochodz膮 najbardziej znane przyprawy korzenne.

W kuchni ka偶dej pani domu znajduje si臋 przynajmniej kilka takich aromatycznych dodatków s膮 to mi臋dzy innymi wspomniany ju偶 cynamon, ostre przyprawy jak chilli 艣wietnie nadaj膮ce si臋 przyprawy do da艅 mi臋snych typu gulasz, na pizze czy te偶 do spaghetti, curry wspó艂graj膮ce z kurczakiem, ga艂ka muszkato艂owa, go藕dziki, imbir, pieprz oraz ziele angielskie nieodzowne w przygotowaniu niektórych zup.

Zw艂aszcza przygotowania 艣wi膮teczne nie mog膮 oby膰 si臋 bez korzennych zapachów. Na kilka dni przed 艣wi臋towaniem w naszych domach unosz膮 si臋 mieszaniny cudownych zapachów, przypraw do piernika, ziela angielskiego, li艣ci laurowych i wielu innych przypraw podkre艣laj膮cych smak da艅, które zagoszcz膮 na 艣wi膮tecznych sto艂ach. Nie bójmy si臋 ostrych przypraw, poprawiaj膮 kr膮偶enie i trawienie, potrzebne zw艂aszcza, gdy na stole moc smako艂yków do spróbowania.

Obecnie du偶y wybór przypraw znale藕膰 mo偶na w wielu sklepach i centrach handlowych, w wygodnych zamykanych torebkach oraz s艂oiczkach, w których przechowywanie zapobiega zbrylaniu si臋 i utracie aromatu. Je艣li jeszcze nie znalaz艂y si臋 w waszej kuchni warto zwróci膰 na nie uwag臋, gdy偶 dzi臋ki wielu przyprawom smak da艅, dot膮d przygotowywanych bez ich dodatku, b臋dzie bogatszy i pe艂niejszy. Ponadto na wielu torebkach mo偶na znale藕膰 przepisy da艅 kuchni orientalnej, receptury na wy艣mienite marynaty oraz sposoby na przygotowanie wspania艂ych napojów z przyprawami zimnych jak i gor膮cych z dodatkiem szczypty urzekaj膮cych podniebienie i nos przypraw.

艢wiateczne przyprawy

艢wi臋ta Bo偶ego Narodzenia zawsze s膮 aromatyczne. Po pierwsze pachn膮 cynamonem, dodawanym do ciast z takich jak  jab艂eczniki, szarlotki itp. Natomiast je艣li chodzi o inne wypieki to piernik jest chyba najbardziej aromatyczny gdy偶 nie mo偶e obej艣膰 si臋 bez specjalnej mieszanki przypraw przeznaczonych do ciast piernikowych. W jej sk艂ad oprócz cynamonu wchodz膮 takie przyprawy korzenne jak imbir, go藕dziki, ga艂ka muszkato艂owa, kolendra, ziele angielskie, kardamon oraz pieprz czarny.

Mog艂oby si臋 wydawa膰, 偶e ten ostatni sk艂adnik nie jest zbytnio wyczuwalny i piernik jest ostatnim ciastem, w którym pieprz powinien si臋 znale藕膰 a jednak. Pocz膮tkowo kiedy nie znano jeszcze innych aromatycznych dodatków piernikowych u偶ywano pieprzu w艂a艣nie i st膮d tak偶e wzi臋艂a si臋 nazwa piernego ciasta.

Imbir poza ciastem piernikowym znajduje zastosowanie do wypieku herbatników oraz jako rozgrzewaj膮cy dodatek do herbaty czy nawet kawy, podobnie jak kardamon.

Aromatyczne 艣wi臋ta to tak偶e wy艣mienite mi臋sa i potrawy typowo polskie: bigos, gulasz, piecze艅 itp.

Cynamon to przyprawa od dziesi膮tek lat stosowana prze polskie panie domu. Pocz膮tkowo by艂a uprawiana tylko na terenie wschodniej i pó艂nocnej Azji teraz uprawia si臋 j膮 w wi臋kszo艣ci krajów tropikalnych. Ma posta膰 sproszkowan膮 lub te偶 wyst臋puje jako kora cynamonowca. Z pewno艣ci膮 艂atwiejsza w u偶yciu jest ta pierwsza jednak je艣li chodzi o zachowanie aromatu i intensywniejszy zapach potraw to lepiej jest kupowa膰 kor臋. 艢wietnie nadaje si臋 do kompotów nie tylko jab艂kowych ale równie偶 艣liwkowych czy gruszkowych przygotowywanych na 艣wie偶o. Mo偶na j膮 ociera膰 do ciast i deserów a tak偶e u偶ywa膰 do przygotowywania napojów na gor膮co. 艢wietnie z cynamonem smakuje kawa oraz grzane wino czy piwo. Nie do艣膰, 偶e wspaniale pachn膮 to jeszcze rozgrzewaj膮 w zimowe wieczory.

Inn膮 typowo 艣wi膮teczn膮 przypraw膮 s膮 go藕dziki wykorzystywane do przygotowywania marynat i nadziewania mi臋s. Potrawami, których nie mo偶e zabrakn膮膰 na wigilijnym stole s膮 kapusta, barszcz, uszka, pierogi. Ka偶de z tych da艅 ma swoj膮 specyfik臋 i wymaga u偶ycia innych dodatków i przypraw.

艢wi臋ta Bo偶ego Narodzenia zwykle s膮 bardzo pachn膮ce za spraw膮 smakowitych ciast, mi臋s, sa艂atek oraz przypraw u偶ywanych do ich przygotowania.

Dobroczynne przyprawy kuchenne

 

Kuchnia jest miejscem wyj膮tkowym w ka偶dym domu. Tam spo偶ywamy posi艂ki w kr臋gu najbli偶szej rodziny. Nie do艣膰, 偶e powinna by膰 przytulna i sprzyja膰 mi艂ej atmosferze a na dodatek zapachy z niej p艂yn膮ce maj膮 hipnotyzowa膰 i zach臋ca膰 do jedzenia.

Zale偶nie od tego jaki rodzaj kuchni preferuje pani domu takich u偶ywa przypraw.Dania orientalne wymagaj膮 ostrych i bardzo aromatycznych przypraw: curry, chilli, kuchnia w艂oska to przede wszystkim zio艂a: bazylia, oregano i ogólnie zio艂a prowansalskie, natomiast kuchnia polska nie mo偶e obej艣膰 si臋 bez ziela angielskiego, li艣ci laurowych, soli czy pieprzu.

Wszystkie przyprawy kuchenne nadaj膮 konkretnym potrawom niepowtarzalny aromat i smak. Co wi臋cej oddzia艂uj膮 na zmys艂y, poprawiaj膮 kr膮偶enie a tak偶e trawienie. Ka偶dy pachn膮cy dodatek poza walorami smakowymi charakteryzuje si臋 dobroczynnym dzia艂aniem, wykorzystywanym przez ludzko艣膰 od dawien dawna. Wszystko to uzyskuje si臋 dzi臋ki zawartym w przyprawach eterycznym olejkom i garbnikom, wykazuj膮cym dzia艂anie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz zapobiegaj膮ce rozwojowi szkodliwych mikroorganizmów.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Dieta low carb: 10 pomys艂贸w na obiad z niskim indeksem glikemicznym

Cynamon b臋d膮cy sproszkowan膮 kor膮 cynamonowca, drzewa rosn膮cego i uprawianego w klimacie subtropikalnym w Polsce jest u偶ywany do nadawania aromatu ciast natomiast w krajach arabskich tak偶e mi臋s. Mo偶e by膰 u偶yty w takich dolegliwo艣ciach jak przezi臋bienie czy biegunka.

Z kolei inna przyprawa cz臋sto wyst臋puj膮ca w parze z cynamonem to go藕dziki – p膮ki go藕dzikowca korzennego. Wykazuj膮 dzia艂anie przeciw nowotworowe a ich olejek z nich pozyskiwany przynosi ulg臋 w bólach dzi膮se艂. Natomiast imbir jest chyba najbardziej wszechstronny po艣ród przypraw korzennych. Jego dobroczynne dzia艂anie wykorzystuje si臋 przy dolegliwo艣ciach 偶o艂膮dkowych, przeciwdzia艂a tak偶e bólom g艂owy, obni偶a poziom z艂ego cholesterolu, polecany jest kobietom w ci膮偶y jako 艣rodek hamuj膮cy md艂o艣ci i przeciwwymiotny a ponadto 艂agodz膮cy kaszel i 艣wietnie dzia艂aj膮cy podczas stanów zapalnych gard艂a. Warto dodawa膰 go od czasu do czasu do herbaty, na rozgrzanie zw艂aszcza w ch艂odniejsze dni.

Oczywi艣cie jak wszystko w nadmiarze tak偶e przyprawy mog膮 zaszkodzi膰, je艣li jednak stosuje si臋 je umiej臋tnie i wedle wskaza艅 medycyny naturalnej b臋d膮 nieocenionymi sprzymierze艅cami w walce z niektórymi chorobami oraz w zapobieganiu wyst臋powania przeró偶nych dolegliwo艣ci.

Marynata z przyprawami

Marynata jest mieszanin膮 zawieraj膮c膮 w sobie wod臋, olej, ocet, cukier, sól oraz przyprawy i jest przeznaczona do mi臋s lub warzyw które maj膮 by膰 poddane dzia艂aniu wysokiej temperatury: pieczeniu, sma偶eniu b膮d藕 te偶 pasteryzacji. Jej sk艂ad zale偶y od rodzaju mi臋sa i od tego jak膮 potraw臋 zamierzamy wykona膰 piecze艅, kotlety czy pieczony kurczak; inne sk艂adniki stosuje si臋 do mi臋sa drobiowego inne do wieprzowego.

Przygotowanie marynaty wbrew pozorom nie jest trudne. Na pocz膮tku trzeba rozdrobni膰 przyprawy na przyk艂ad pieprz, gorczyc臋, ziele angielskie i inne przy u偶yciu mo藕dzierza lub w inny sposób. Jest to wa偶na czynno艣膰 gdy偶 pozwala aromatowi wnika膰 w marynowane mi臋sa, nadaj膮c im niepowtarzalny smak i zapach, który wype艂nia ca艂膮 kuchni臋 podczas gotowania.

Odpowiedni膮 konsystencj臋 tworzy si臋 poprzez dodanie wody, oleju lub wina w zale偶no艣ci od rodzaju przyrz膮dzanego dania. Najcz臋艣ciej mi臋so musi pozosta膰 w sporz膮dzonej zalewie od jednego do trzech dni i powinno by膰 podczas tego le偶akowania co jaki艣 czas obracane aby mog艂o równomiernie nasi膮ka膰.

Wieprzowina jest produktem najcz臋艣ciej stosowanym do wyrobu aromatycznych szynek w sama raz na 艣wi膮teczny stó艂, kotletów schabowych czy te偶 soczystych pieczeni. Mimo, 偶e jest aromatyczna sama w sobie wymaga u偶ycia kilku przypraw, które podkre艣l膮 jej smak. Stosuje si臋 w tym celu mieszaniny marynat sporz膮dzonych z ziaren ja艂owca, pieprzu, rozmarynu, go藕dzików, tymianku, ziela angielskiego z domieszk膮 bia艂ego lub czerwonego wytrawnego wina czy te偶 octu winnego.

Wa偶nym dodatkiem jest równie偶 czosnek 艣wietnie 艂膮cz膮cy si臋 z ka偶dym rodzajem mi臋sa i na dodatek posiadaj膮cy walory zdrowotne. Z kolei ciel臋cina to wy艣mienite mi臋so, o delikatnym smaku i rozp艂ywaj膮ce si臋 w ustach. Przyprawia si臋 je na wiele sposobów u偶ywaj膮c do marynaty równie偶 wina na przyk艂ad bia艂ego oraz pieprzu i ziaren ja艂owca.

Marynata sprawia, 偶e potrawy mi臋sne s膮 soczyste, mi臋kkie i bardzo aromatyczne. Aby uzyska膰 taki efekt nale偶y pami臋ta膰, 偶e nieco starsze mi臋so powinno by膰 marynowane nawet oko艂o 5 dni a je艣li chcemy je zamra偶a膰 to musi by膰 ono zamro偶one po zamarynowaniu a nie na odwrót inaczej utraci soczysto艣膰. Niektóre przepisy na marynaty z wykorzystaniem zió艂 maj膮 charakter uniwersalny mo偶na je stosowa膰 do ka偶dego mi臋sa.

Ostre przyprawy

Ostre przyprawy maj膮 to do siebie, 偶e pobudzaj膮 kr膮偶enie oraz prac臋 jelit skutecznie poprawiaj膮c kr膮偶enie. Nie zmienia to jednak faktu, 偶e nie powinny by膰 u偶ywane w nadmiarze. Wsz臋dzie tam gdzie maj膮 zastosowanie dania zyskuj膮 na wyrazisto艣ci i atrakcyjno艣ci.

Jedn膮 z najbardziej znanych na ca艂ym 艣wiecie i niezwykle pikantnych przypraw jest chili. Uzyskuje si臋 ja z bardzo pikantnych owoców. Stosuje si臋 j膮 do sosów, zup, marynat oraz sa艂atek. Ponadto 艣wietnie komponuje si臋 z potrawami z grila, mi臋sem wo艂owym a tak偶e jako przyprawa do marynat i ryb . Ostra papryka w proszku jest dost臋pna w ka偶dym sklepie spo偶ywczym i po otworzeniu powinna by膰 szczelnie zamykana lub te偶 przechowywana w szczelnie zamkni臋tych pojemniczkach aby nie utraci膰 swych walorów smakowych i nie wietrze膰. Oprócz mielonego chili w sprzeda偶y znajduje si臋 tak偶e kruszone. Wiele osób woli kupi膰 papryczki i ich u偶ywa膰 do przyprawiania potraw, tak偶e do pizzy.

Orientalna kuchnia, arabska i turecka charakteryzuje si臋 u偶yciem wyrazistych i pikantnych dodatków jakimi s膮 kolendra, kardamon, go藕dziki czy przyprawa curry. Ta ostatnia jest mieszanin膮 ró偶nych sk艂adników : kurkumy, pieprzu czarnego, kminu rzymskiego, gorczycy, chili lub te偶 ga艂ki muszkato艂owej czy kozierdki. Zw艂aszcza curry wytwarzane w regionach Azji Po艂udniowej jak Sri Lanka jest bardzo ostre, gdy偶 odpowiednio skomponowane sk艂adniki s膮 palone i pra偶one dzi臋ki czemu zyskuj膮 pikanterii i barw臋 inn膮 ni偶 standardowe curry- ciemnobr膮zow膮.

Tajemniczym substratem o dziwnie brzmi膮cej nazwie jest kozierdka. Jest to przyprawa korzenna uzyskiwana z nasion ro艣liny o tej samej nazwie. Jej zapach jest dosy膰 specyficzny a nasiona maj膮 lekko gorzkawy smak.

Ostre przyprawy poza tym, 偶e nadaj膮 charakteru wielu daniom, przygotowywanym na co dzie艅 w polskich domach, charakteryzuj膮 si臋 równie偶 dobroczynnym wp艂ywem na ludzki organizm. Wspomagaj膮 uk艂ad trawienny, przyspieszaj膮 metabolizm, poprawiaj膮 odporno艣膰. S膮 one dobrym 藕ród艂em witaminy C i B jak na przyk艂ad chili.

Wedle tradycyjnej chi艅skiej medycyny pikantne przyprawy przyjmowane w rozs膮dnych ilo艣ciach sprawiaj膮, 偶e mo偶emy ochroni膰 tak偶e nasze nerki, które szczególnie zim膮 nara偶one s膮 na wych艂odzenie. Ostre przyprawy wp艂ywaj膮 na popraw臋 apetytu wzmagaj膮c go.

Przyprawy do piernika

 

Piernik jest ciemno br膮zowym ciastem bardzo aromatycznym dzi臋ki przyprawom u偶ywanym podczas pieczenia. W艂a艣ciwie sporz膮dzony piernik jest nieco twardy a wykonuje si臋 go przy u偶yciu takich sk艂adników jak: z m膮ka pszenna, 偶ytnia, mleko, jajka, karmelizowany cukier oraz miód.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Rodzaje oczyszczalni 艣ciek贸w

Nieodzownym elementem tego typowo bo偶onarodzeniowego wypieku s膮 przyprawy korzenne a w艂a艣ciwie ich mieszanina, któr膮 dzisiaj w gotowej postaci mo偶na naby膰 w ka偶dym sklepie spo偶ywczym. Zawieraj膮 si臋 w niej: cynamon, imbir, go藕dziki, kardamon, ga艂ka muszkato艂owa, czasami tak偶e pieprz, lawenda, ziele angielskie czy any偶. Zw艂aszcza cztery pierwsze s膮 silnie rozgrzewaj膮ce i nadaj膮 piernikom charakterystyczny smak, kolor i aromat.

Tak膮 przypraw臋 mo偶na równie偶 samodzielnie sporz膮dzi膰 w domu, b臋dzie z pewno艣ci膮 bardziej aromatyczna a poza tym nie wymaga u偶ycia konserwantów i ulepszaczy, które sprawiaj膮, 偶e gotowa mieszanka kupowana w sklepie nie nadaje si臋 do wykorzystania przy sporz膮dzaniu napojów.

Do jej wykonania oczywi艣cie potrzebne s膮 najwa偶niejsze korzenne przyprawy, które nast臋pnie nale偶y zmieli膰, nawet te które ju偶 wcze艣niej by艂y mielone. U偶ywa si臋 w tym celu m艂ynka do kawy a gdy ju偶 wszystkie sk艂adniki s膮 dobrze zmielone i wymieszane przesypujemy je do szczelnie zamykanego s艂oika, zapobiegnie to zbrylaniu si臋 i wietrzeniu oryginalnie porz膮dzonej mieszanki piernikowej.

Ciasta piernikowe i mniejsze pierniczki wypiekane na 艣wi臋ta musz膮 by膰 aromatyczne a ich smak zale偶e膰 b臋dzie g艂ównie od u偶ytej mieszanki. Kiedy robi si臋 j膮 samemu mo偶na upiec ciasto najbardziej odpowiadaj膮ce naszym gustom. Wiele osób tworzy mieszanki niestandardowe na przyk艂ad z dodatkiem skórki pomara艅czowej. Domowa przyprawa piernikowa sprawdza si臋 tak偶e jako wy艣mienity rozgrzewacz dodany do grza艅ca, kiedy za oknem zi膮b i szaruga.

Przyprawa ta sprawia, 偶e podgrzane piwo lub wino cechuje si臋 nieco ostrym smaczkiem a z odrobin膮 miodu zyskuje dodatkowo lekk膮 s艂odycz. Takie napoje s膮 idealne na d艂ugie zimowe wieczory oraz na spotkania w gronie znajomych. U偶yte przyprawy naprawd臋 dzia艂aj膮 rozgrzewaj膮c膮 i wp艂ywaj膮 na popraw臋 humoru zw艂aszcza gdy pogoda za oknem nie nastraja optymistycznie. Niektórzy uwa偶aj膮 j膮 tak偶e za 艣wietny dodatek do da艅 rodem z Dalekiego Wschodu.

 Indyjskie przyprawy

Indie to kraj wielobarwny pod wieloma wzgl臋dami. Kojarzy si臋 z przepi臋knymi krajobrazami, tropikaln膮 ro艣linno艣ci膮 i pachnie mieszanin膮 wielu ró偶nych aromatów. Pochodz膮 one od takich przypraw jak kolendra, kozieradka, cynamon, ga艂ka muszkato艂owa, imbir, kurkuma, kardamon i szafran.

Potrafi膮 one doskonale podkre艣li膰 i wzbogaci膰 smak zwyczajnych potraw przyrz膮dzanych z u偶yciem ry偶u, fasoli lub bardzo zdrowej i polecanej soczewicy. Podstawow膮 zasad膮 ich u偶ywania jest umiar i w艂a艣ciwe proporcje mieszanych sk艂adników.

Dania warzywne i mi臋sne w Indiach przyprawiano i nadal si臋 to praktykuje tak zwanym garam masala, czyli mieszank膮 sk艂adaj膮c膮 si臋 z: kardamonu, go藕dzików, kminu rzymskiego i chili. Kilka z nich jest szczególnie cenionych, poniewa偶 zaostrzaj膮 apetyt. Wymieni膰 nale偶y tutaj bazyli臋 i imbir. Wszystkie wymienione przyprawy dodawane s膮 do da艅 w postaci zmielonej lub te偶 rozdrobnionej, jako niewielkie kawa艂ki korzeni, listków czy te偶 w postaci ziaren. Je艣li chodzi o

Indie to kraj gdzie w poszczególnych regionach u偶ywa si臋 przypraw o ró偶nej konsystencji i zawarto艣ci. Bardzo popularne s膮 równie偶 przyprawy w postaci past. Indyjskie przyprawy korzenne powstaj膮 z suszonych korzeni, k艂膮czy, kory, nasion, oraz mog膮 by膰 zmielone lub rozgniecione. W postaci kory wyst臋puje na przyk艂ad cynamon u nas doceniany jako 艣wietny dodatek do ciast, deserów, grzanych napojów takich jak wino czy piwo oraz sporadycznie do mi臋s. Ma on kolor z艂ocisto- br膮zowy i jest jednym ze sk艂adników curry.

W Indiach kora cynamonowca jest 偶uta jak guma dla uzyskania 艣wie偶ego oddechu. Z kolei go藕dziki wyst臋puj膮ce, jako suszone p膮ki kwiatów go藕dzikowca i charakteryzuj膮ce si臋 mocnym aromatem korzennym w smaku s膮 nieco ostrawe. Tak偶e dodawane do curry i wspomnianej mieszanki indyjskiej garam masala.

Jedn膮 z wa偶niejszych przypraw indyjskich jest kurkuma u nas znana doskonale jako sk艂adnik musztardy. Ze wzgl臋du na swoje walory kolorystyczne stosuje si臋 j膮 do barwienia a uzyskuje si臋 j膮 ze sproszkowanych k艂膮czy byliny o pochodzeniu podobnym jak imbir. Spo艣ród indyjskich mieszanek u nas W Polsce najbardziej znane jest curry ale tamtejsze bazary przepe艂nione s膮 hipnotycznie pachn膮cymi proszkami, zio艂ami, korzeniami aromatycznych ro艣lin i wieloma innymi sk艂adnikami z których sporz膮dza si臋 masal臋, czy tanduri przeznaczone specjalnie do pieczonych b膮d藕 opiekanych mi臋s.

Orientalne przyprawy

Przyprawy orientalne to g艂ownie takie, które wykorzystuje si臋 do sporz膮dzania da艅 kuchni chi艅skiej, japo艅skie czy wietnamskiej. S膮 to kraje, gdzie przywi膮zuje si臋 do przypraw du偶膮 wag臋 nie tylko ze wzgl臋du na ich walory smakowe, ale g艂ównie z racji na ich dzia艂anie dobroczynne dla organizmu.

Zw艂aszcza medycyna chi艅ska uwa偶a diet臋 z wa偶ny czynnik przyczyniaj膮cy si臋 do tego, 偶e jeste艣my zdrowi b膮d藕 te偶 zapadamy na jakie艣 choroby. Do przypraw orientalnych zaliczymy z pewno艣ci膮 curry, którego sk艂adniki s膮 dobierane s膮 wedle regionu i kraju, z jakiego pochodzi. Poza tym do grona aromatycznych przypraw orientalnych zaliczy膰 nale偶y ga艂k臋 muszkato艂ow膮 o specyficznym zapachu i korzennym smaku.

W jej stosowaniu z pewno艣ci膮 nale偶y zachowa膰 umiar, poniewa偶 jest niezwykle mocnym dodatkiem podkre艣laj膮cym smak mi臋dzy innymi wielu wy艣mienitych da艅 mi臋snych oraz bigosu, pasztetów i gulaszu. Mo偶e ona wyst臋powa膰 w postaci sproszkowanej lub te偶 otartej. Ta druga niew膮tpliwie ma wi臋ksze walory smakowe. Inn膮 przypraw膮 z Dalekiego Wschodu jest kardamon, doceniany za smak i zapach. Stosowany jest do wzbogacania sosów i pieczeni.

Dodaje si臋 go do napojów takich jak herbata, czy kawa oraz do pierników i herbatników tudzie偶 ciast jab艂kowych. Najcz臋艣ciej kupowany jest w formie zmielonej gotowej u偶ycia, jednak je艣li zale偶y nam na uzyskaniu intensywniejszych dozna艅 warto zaopatrzy膰 si臋 w ziarna kardamonu, które przed u偶yciem powinno si臋 roz艂upa膰, pozbawi膰 艂uski i dopiero wtedy dodawa膰 do pokarmów.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  20 najwa偶niejszych element贸w wyposa偶enia domowej si艂owni - przestrze艅 i komfort 膰wicze艅

Innym dodatkiem rozgrzewaj膮cym i aromatyzuj膮cym ubogacaj膮cym odczucia smakowe zwi膮zane ze spo偶ywanymi potrawami, jest imbir. Ma specyficzny lekko s艂odki i ostry korzenny smak. Niektórzy twierdz膮, 偶e w jego zapachu odczuwalne s膮 nutki cytrynowe. 艢wietnie nadaje si臋 do marynat, likierów, pierników, napojów granych sporz膮dzanych z wina, czy piwa.

Przypraw膮 o tajemniczej i intryguj膮cej nazwie jest kozieradka. Nale偶y ona do zbioru przypraw korzennych. Jej przenikliwy zapach i gorzki smak dobrze komponuj膮 si臋 z wieloma innymi dodatkami, nadaj膮cymi si臋 jako mieszanka do sa艂atek, sosów i zup. Smak i zapach da艅 typowo orientalnych uzyskuje si臋 dzi臋ki u偶yciu wymienionych przypraw. Nie s膮 to jednak wszystkie przyprawy ze 艣wiata aromatów typowo orientalnych, a i z tymi pozosta艂ymi koniecznie trzeba si臋 z nimi zapozna膰.

Przyprawy do napojów

Przyprawy nadaj膮 odpowiedni aromat i smak naszych potraw. U偶ywamy ich ze wzgl臋du na walory smakowe, estetyczne, ale i zdrowotne. Wiele przypraw ma w艂a艣ciwo艣ci lecznicze wp艂ywaj膮c dobroczynnie na uk艂ad kr膮偶eniowy i trawienny. Ponadto niektóre z nich maj膮 w艂a艣ciwo艣ci rozgrzewaj膮ce, co mo偶na wykorzysta膰 zw艂aszcza, gdy za oknem plucha, zi膮b i wiatr.

Warto, zatem przed wyj艣ciem z domu wypi膰 herbat臋 lub kaw臋 z dodatkiem imbiru b膮d藕 te偶 kardamonu. Kiedy jest nam zimno ogrzewamy si臋 przy kominku lub grzejniku jednak nie jeste艣my w stanie rozgrza膰 ca艂ego organizmu a podczas mrozów najbardziej cierpi膮 nasze r臋ce i stopy.

Szczególnie wa偶ne s膮 zw艂aszcza te drugie, ich przemoczenie lub wyzi臋bienie mo偶e doprowadzi膰 do choroby. Tak, wi臋c same, grube skarpety nie zawsze wystarcz膮. Warto wtedy wspomaga膰 si臋 od 艣rodka. Nawet tradycyjna chi艅ska medycyna ludowa mówi, które produkty i jakie przyprawy rozgrzewaj膮 nasze nerki organ tak偶e bardzo wa偶ny i nara偶ony jesieni膮 i zim膮 na przezi臋bienia.

Rozgrzewanie od wewn膮trz zapewnia naszemu organizmowi d艂ugotrwa艂e ciep艂o, sprawiaj膮ce, 偶e wyj艣cie na dwór podczas najwi臋kszych ch艂odów nie jest ju偶 tak gro藕ne i przera偶aj膮ce. Jak to zrobi膰? Wystarczy zapozna膰 si臋 z rozgrzewaj膮cymi przyprawami, jakich nie brak w sklepach spo偶ywczych codziennie przez nas odwiedzanych. Na pocz膮tek cynamon, znany, lubiany i doceniany za swoje walory smakowe oraz aromatyczne. Mo偶na go dodawa膰 do ciep艂ej kawy, czy grzanego piwa. Bardzo dobrze komponuje si臋 z grzanym czerwonym winem.

Do grza艅ców nadaj膮 si臋 tak偶e go藕dziki, imbir oraz kardamon, 艣wietny równie偶 jako dodatek do kaw ró偶nego rodzaju. Wymienione przyprawy korzenne s膮 rozgrzewaj膮ce bez dwóch zda艅 a dzieje si臋 tak dlatego, 偶e pobudzaj膮 one kr膮偶enie i czujemy wspania艂e ciep艂o rozchodz膮ce si臋 od 艣rodka. Co ciekawe kardamon mo偶na dodawa膰 równie偶 do napojów herbacianych i kaw sporz膮dzanych na zimno tak zwanych mro偶onych. Taka opcja z kolei daje orze藕wienie dzi臋ki lekko ostrawym odczuciom smakowych.

Przepisy na sporz膮dzanie takich napojów mo偶na znale藕膰 na opakowaniach przypraw tudzie偶 stronach internetowych po艣wi臋conych tej tematyce. Z pewno艣ci膮 trzeba je wypróbowa膰 aby przekona膰 si臋 o dobroczynnym dzia艂aniu korzennych przypraw. Gor膮co polecamy na ch艂odne wieczory i zimne ponure poranki.

Przyprawy do mi臋s

 

Wy艣mienite dania mi臋sne przyrz膮dza si臋 przy ró偶nych okazjach mi臋dzy innymi takich jak 艢wi臋ta Bo偶ego Narodzenia, Wielkanoc, imieniny, czy po prostu jako potrawa na obiad. Zwykle do ich sporz膮dzania u偶ywa si臋 ró偶nej ma艣ci przypraw. Nadaj膮 one potrawom mi臋snym niepowtarzalny smak i aromat, w艂a艣ciwy dla ka偶dego rodzaju mi臋sa.

Mo偶na dzisiaj korzysta膰 ze specjalnie przygotowanych mieszanek jakie znajdziemy na pó艂kach sklepowych lub te偶 zda膰 si臋 na w艂asn膮 intuicj臋 i po艂膮czy膰 sk艂adniki wed艂ug uznania. Nie od dzi艣 wiadomo, 偶e inne przyprawy nadaj膮 si臋 do wieprzowiny a inne do mi臋sa drobiowego. Ta pierwsza znakomicie 艂膮czy z majerankiem, kminkiem, czosnkiem czy rozmarynem.

Z kolei ciel臋cina wybornie smakuje doprawiona przy pomocy bazylii, tymianku, papryki czy pieprzu, natomiast wo艂owina 艣wietnie 艂膮czy si臋 z ja艂owcem, zielem angielskim, czarnym pieprzem oraz kminkiem. Rodzajem mi臋sa, który chyba najbardziej lubi przyprawy korzenne jest kurczak. Bardzo dobrze komponuje si臋 z pieprzem i curry czyli mieszaniny nast臋puj膮cych sk艂adników: imbiru, kminu rzymskiego, chili, pieprzu czarnego, go藕dzików, kardamonu, ga艂ki muszkato艂owej oraz kozieradki. Jest szczególnie polecana do przyrz膮dzania takich potraw jak mi臋so drobiowe w specjalnym sosie z dodatkiem warzyw lub te偶 curry z kurczaka. Jest to typowa kuchnia chi艅ska, bardzo kolorowa i smakowita. Curry to tak偶e przyprawa kuchni indyjskiej.

Do przygotowania cyrry z kurczaka potrzebna jest pier艣 drobiowa, jogurt i oczywi艣cie wspomnianej, specjalnie skomponowanej mieszanki przypraw. Wi臋c jak si臋 okazuje, to w艂a艣nie odgrywa g艂ówn膮 rol臋. Sprawia, 偶e danie jest bardzo smaczne, zdrowe a ponadto jego przyrz膮dzenie nie wymaga u偶ycia du偶ej ilo艣ci kosztownych sk艂adników.

Ostatnio ogromn膮 furor臋 robi tak zwana przyprawa gyros. U偶ywa si臋 j膮 tak do jagni臋ciny, baraniny jak i do wo艂owiny czy drobiu, z których wykonuje si臋 kebab- potraw臋 tureck膮 lub te偶 inne dania kuchni greckiej oraz arabskiej. Mo偶na j膮 kupi膰 w ka偶dym sklepie spo偶ywczym a zawiera ona: papryk臋 s艂odk膮, pieprz czarny, rozmaryn, chili, ziele angielskie i ga艂k臋 muszkato艂ow膮. Poza daniami mi臋snymi doskonale pasuje do sa艂atek i innych potraw.

艢wiat przypraw jest niezwykle bogaty co sprawia, 偶e nasze jedzenie przyrz膮dzane na co dzie艅 jest smakowite i pachn膮ce. Polecamy przyprawy korzenne i inne.

Jak oceniasz ten materia艂?

Kliknij na gwiazdk臋, aby zostawi膰 swoj膮 ocen臋

艢rednia ocena / 5. Liczba g艂os贸w:

Jak dot膮d brak g艂os贸w! Oce艅 ten post jako pierwszy.

Historia i gatunki kawy – uprawa spos贸b parzenia oraz dodatki ze szko艂y mistrz贸w kawy – poznaj r贸偶ne rodzaje i Ciekawostki o kawie

Poprzedni wpis

Paso偶yty i odrobaczanie – sweeper i mumio: czyli jak pozb膮d藕 si臋 paso偶yt贸w?

Nast臋pny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemios艂em w r臋ku na co dzie艅 szef kontroli jako艣ci w kuchni, serwuj膮cy wykwintne dania. W niedalekiej przysz艂o艣ci planuje zrealizowa膰 m艂odzie艅cze marzenia i napisa膰 co艣 wi臋cej ni偶 artyku艂 馃摉

Na pewno zainteresuj膮 Ci臋 jeszcze:

Komentarze - masz co艣 do napisania? Zostaw prosz臋 informacje.

Pozostaw komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *