Kuchnia azjatycka - r贸偶ne rodzaje azjatyckiego jedzenia: charakterystyka 1 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl
Cheerful Vietnamese family enjoying dishes of traditional Asian cuisine at dinner in restaurant
Dani i przepisy 馃嵆Turystycznie 馃殞Zdrowie 鈿曪笍

Kuchnia azjatycka – r贸偶ne rodzaje azjatyckiego jedzenia: charakterystyka

WARZYWA, OWOCE I ZIO艁A – Kuchni azjatyckiej

Owoce – cytrusy s膮 bardzo powszechne w kuchni azjatyckiej. Obecno艣膰 takich owoc贸w jak: ananas (np. w sosie s艂odko-kwa艣nym), durian (spo偶ywany na surowo lub u偶ywany jako sk艂adnik deser贸w), papaja, liczi, mango, pitaya (czyli smoczy owoc o pi臋knym wygl膮dzie i smaku przypominaj膮cym kiwi) oraz rambutan jest charakterystyczna dla kuchni azjatyckiej w og贸le.

Warzywa – 艣wie偶e i suszone, szeroki wachlarz odmian.

Zio艂a i przyprawy – obecno艣膰 kolendry (r贸wnie偶 w postaci nasion) jest charakterystyczna dla kuchni azjatyckiej. Jest ona sk艂adnikiem wielu potraw, dobrze komponuje si臋 z owocami morza i zupami (szczeg贸lnie w Chinach). Podstawowymi warzywami s膮 imbir i galangal (wygl膮dem przypominaj膮cy imbir, o innym smaku, znany szczeg贸lnie w Tajlandii, Indonezji, Malezji i Laosie z ostrego smaku, u偶ywany w postaci 艣wie偶ej lub suszonej). Do bazy mo偶na doda膰 r贸wnie偶 traw臋 cytrynow膮, kt贸rej cytrynowy smak wzbogaca wiele potraw, nawet deser贸w. R贸wnie偶 r贸偶ne rodzaje chili o r贸偶nym stopniu ostro艣ci (szczeg贸lnie w Tajlandii jest cz臋st膮 przypraw膮 i baz膮 do olej贸w i past. Warto te偶 wspomnie膰 o bazylii (nieco innej ni偶 w wersji 艣r贸dziemnomorskiej) czy any偶u gwia藕dzistym.

MI臉SO I OWOCE MORZA w Azji

Mi臋so – poza wielokulturowymi Indiami, kuchnia azjatycka opiera si臋 g艂贸wnie na mi臋sie: wieprzowina, wo艂owina, baranina, dr贸b (zw艂aszcza kaczki) – nie ma specjalnych przeciwwskaza艅 do jego spo偶ywania. Co ciekawsze, w Chinach i Wietnamie jada si臋 nawet w臋偶e, 偶aby czy 艣limaki, a w Tajlandii mr贸wki, pasikoniki, szara艅cz臋 i inne. Tak czy inaczej, mi臋so mo偶na sma偶y膰 na niewielkiej ilo艣ci t艂uszczu szybko mieszaj膮c (tzw. stir fry), gotowa膰, dusi膰 suszy膰 – ka偶dy znajdzie co艣 dla siebie.

Ryby i owoce morza – wszelkie ryby, krewetki, o艣miornice, kalmary, ma艂偶e, kraby – wszystko to mo偶na znale藕膰 na azjatyckim stole, przyrz膮dzone na wiele sposob贸w. W Japonii popularne s膮 r贸wnie偶 surowe owoce morza.

KUCHNIA AZJATYCKA – SOSY, PASTY I INNE

Mleko kokosowe – w Wietnamie i Chinach jest przede wszystkim sk艂adnikiem deser贸w, natomiast w Indiach i Tajlandii u偶ywa si臋 go do zwyk艂ych potraw, cz臋sto dla z艂agodzenia ich ostro艣ci.

Ocet ry偶owy – produkt ze sfermentowanego ry偶u. Wyr贸偶nia si臋 3 rodzaje: bia艂y (najbardziej zbli偶ony do alkoholu, u偶ywany do podkre艣lania kwa艣nego smaku i kiszenia warzyw (bardzo popularny w Wietnamie)), czerwony (lekko kwa艣ny sk艂adnik sos贸w, makaron贸w i ryb) oraz czarny (bez goryczy, o mocnym smaku, dobry do potraw sma偶onych i sos贸w). Japo艅ski ma 艂agodny i mniej kwa艣ny smak od swojego chi艅skiego odpowiednika. Odgrywa wa偶n膮 rol臋 w przygotowaniu sushi.

Pasta krewetkowa – pasta z fermentowanych krewetek. Podczas gotowania pozostawia rybi aromat. Konsystencja wersji wietnamskiej jest bardziej p艂ynna i jasna.

Sos ostrygowy – g臋sty, ciemnobr膮zowy, skondensowany sos, przygotowany na bazie ekstraktu z ostryg. Intensywnie podkre艣la smak potraw. Cz臋sto u偶ywany jest jako marynata, sos do sma偶enia, a czasem jako baza do zup.

Sos sojowy – popularny sos, kt贸ry podkre艣la smak potraw, wytwarzany z fermentowanej soi. U偶ywa si臋 go wsz臋dzie. Najbardziej rozpowszechniony jest jednak w Chinach, gdzie wyr贸偶nia si臋 kilka odmian sosu: ciemny (g臋sty, doskona艂y do czerwonych mi臋s, tak偶e jako marynata), jasny (do delikatnych mi臋s), grzybowy (z suszonych grzyb贸w, aromat jest “ci臋偶ki”, dlatego sos nadaje si臋 tylko do czerwonych mi臋s) i kilka innych (w tym z dodatkiem chili).

Sos rybny – produkowany jest z fermentowanych ryb, soli i wody. Dodaje aromatu i s艂onego smaku oraz s艂u偶y jako marynata. W Wietnamie u偶ywany jest cz臋艣ciej ni偶 sos sojowy. Najlepszy sos rybny wyrabia si臋 na wietnamskiej wyspie Phu Quoc.
DODATKI

Grzyby – najpopularniejsze grzyby to grzyby cloud ear (o smaku przypominaj膮cym przypraw臋, chrupi膮ce), po-ku (zwane te偶 shiitake, o s艂onawym smaku, zw艂aszcza suszone), grzyby s艂omkowe (s艂odkie) oraz grzyby enoki (drobne i chrupi膮ce – nadaj膮 si臋 do sa艂atek i zup)

Jajka – cz臋sto dodawane do wielu potraw, a nawet deser贸w, szczeg贸lnie w kuchni chi艅skiej. Najcz臋艣ciej u偶ywane s膮 jaja kacze, ale mo偶na spotka膰 r贸wnie偶 kurze czy przepi贸rcze.

Makaron – obok ry偶u, makaron jest najcz臋stszym podstawowym sk艂adnikiem u偶ywanym w kuchni azjatyckiej. Tworzy si臋 go z wody i dowolnego rodzaju skrobi. W Japonii jest najpopularniejszym sk艂adnikiem zup. Najbardziej znane s膮: soba (br膮zowo-szary makaron z m膮ki gryczanej) i udon (gruby makaron pszenny). W Tajlandii czy Wietnamie makaron podawany jest w wielu wersjach: makaron ry偶owy, makaron z maranty i manioku, makaron z tapioki i wiele innych. Chi艅czycy natomiast nie stosuj膮 makaronu na tak膮 skal臋. Bardziej popularne s膮 kluski z jaj lub soi. Ponadto, Korea艅czycy lubi膮 makaron uformowany ze s艂odkich ziemniak贸w (batat贸w). Nawet w Indiach, cho膰 nie tak popularne, czasami u偶ywa si臋 makaronu z ciecierzyc膮 i skrobi膮 kukurydzian膮.

Ry偶 – podstawa wi臋kszo艣ci da艅 kuchni azjatyckiej. Istnieje wiele odmian ry偶u i sposob贸w jego przyrz膮dzania. Ry偶 mo偶na gotowa膰 (tak偶e na parze), sma偶y膰 i przyprawia膰 w dowolny spos贸b. W Indiach ry偶 basmati, jedna z najszlachetniejszych odmian, charakteryzuje si臋 lekko orzechowym smakiem oraz d艂ugimi i w膮skimi ziarnami, tak偶e z dodatkiem szafranu.

Z kolei Tajowie preferuj膮 ry偶 ja艣minowy i ry偶 glutynowany (zar贸wno bia艂y, jak i czarny). Japo艅czycy jedz膮 r贸wnie偶 ry偶 o du偶ej lepko艣ci (艂atwo go je艣膰 pa艂eczkami). Z ry偶u mo偶na zrobi膰 wino, ocet i m膮k臋. Bardzo powszechny jest r贸wnie偶 papier ry偶owy (czasem z dodatkiem czarnego lub bia艂ego sezamu), kt贸ry s艂u偶y przede wszystkim do zawijania sajgonek, popularnej potrawy w Tajlandii i Wietnamie. Papier ry偶owy poci臋ty na paski mo偶e by膰 u偶ywany jako makaron.

tofu – wytwarzane ze sfermentowanych ziaren soi, tofu sta艂o si臋 alternatyw膮 dla mi臋sa dla wegetarian (popularne dzi臋ki wierzeniom buddyst贸w i hinduist贸w). Chi艅czycy uwa偶aj膮 je za dobre 藕r贸d艂o bia艂ka, poniewa偶 nie u偶ywaj膮 mleka w swojej diecie. Japo艅ska wersja jest bardziej oleista.

Kuchnia azjatycka - r贸偶ne rodzaje azjatyckiego jedzenia: charakterystyka 2 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

OWOCE I WARZYWA w Indiach

Owoce – sk艂adnik wielu sos贸w i deser贸w. Owoce cytrusowe takie jak mandarynki, pomara艅cze i limonki s膮 powszechne w Indiach. Charakterystyczna dla Indii jest r贸wnie偶 obecno艣膰 mango, zw艂aszcza w s艂odkim napoju lassi, oraz tamaryndowca, kt贸rego mi膮偶sz wzbogaca smak sok贸w i d偶em贸w.

Ro艣liny str膮czkowe – odmiany soczewicy, ciecierzycy, soi, fasoli i grochu s膮 powszechnie u偶ywane przez Hindus贸w (w艣r贸d kt贸rych jest ok. 40% wegetarian) do przyrz膮dzania wielu potraw.

Warzywa – w kuchni indyjskiej jest ich bardzo du偶o, zar贸wno 艣wie偶ych, jak i suszonych. Opr贸cz tej bardzo egzotycznej, Hindusi spo偶ywali r贸wnie偶 znane w Europie warzywa takie jak: kalafior, papryka, marchew, burak, dynia, szparagi, groszek, kalarepa, cukinia i wiele, wiele innych.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  3 skuteczne zio艂a na w膮trob臋 - mniszek lekarski, Ostropest plamisty, Karczoch

PRZYPRAWY聽 Hindi

Masala – bardzo aromatyczna mieszanka przypraw, kt贸rej sk艂ad r贸偶ni si臋 w zale偶no艣ci od regionu pochodzenia. Masal臋 cz臋sto dodaje si臋 pod koniec gotowania, gdy偶 dzi臋ki temu przenika ona do ca艂ej potrawy nadaj膮c jej ciekawy pikantny smak. Najbardziej znana jest curry masala.

inne – najcz臋艣ciej u偶ywane przyprawy to: any偶 gwiazdkowy, any偶, ga艂ka muszkato艂owa, go藕dziki, imbir, galangal, kardamon, oraz kminek, kolendra (nasiona lub li艣cie), kurkuma, pieprz (czarny i bia艂y), szafran i inne. Inne dodatki to: ghee (mas艂o klarowane), mi臋ta, kokos, orzechy (nerkowce i arachidowe), chili (艣wie偶e i suszone), sezam (nasiona i olej), trawa cytrynowa i woda r贸偶ana – jako dodatek do deser贸w.

KUCHNIA INDYJSKA TRADYCYJNE POTRAWY

Biriani– danie, w kt贸rym mieszanka mi臋sa i ry偶u jest przek艂adana warstwami, cz臋sto z dodatkiem r贸偶nych przypraw. Rodzaj biryani zale偶y od regionu.

Curry – zar贸wno mieszanka przypraw jak i aromatyczne potrawy nazywane s膮 curry. Potrawy te s膮 pe艂ne przypraw i sos贸w przygotowywanych na wiele sposob贸w.

Dal lub dhal – potrawa przygotowana z nasion ro艣lin str膮czkowych z przyprawami charakterystycznymi dla Indii. Istniej膮 tysi膮ce rodzaj贸w i sposob贸w przygotowania. Najpopularniejsze to masoor (czerwona soczewica), chana dal (ciecierzyca) i mung dal (z fasoli mung).

Korma – rodzaj dania curry (z mi臋sem lub bez) na bazie jogurtu i przypraw.

Samosa – tr贸jk膮tne piero偶ki z m膮ki pszennej, sma偶one w g艂臋bokim oleju. Nadzienie tej popularnej przek膮ski mo偶e by膰 wegetaria艅skie (tzw. aloo samosa) lub z mi臋sem (tzw. kheema samosa).

Kuchnia azjatycka - r贸偶ne rodzaje azjatyckiego jedzenia: charakterystyka 3 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

DODATKI Z INDII

Chleb – W Indiach jest cz臋sto podawany do posi艂ku. Hindusi, jako 偶e nie u偶ywaj膮 sztu膰c贸w, a jedynie r膮k (konkretnie prawej r臋ki), mog膮 sobie pomaga膰 chlebem. Najcz臋艣ciej spotykan膮 wersj膮 chleba jest Naan (p艂askie, dro偶d偶owe chlebki). Bardzo cz臋sto spotykane w kuchni indyjskiej s膮 r贸wnie偶 kapatis (pszenne nale艣niki) oraz roti (kapatisopodobne z m膮ki kukurydzianej lub m膮ki z ciecierzycy).

Mi臋so – tylko 30% mieszka艅c贸w Indii regularnie je mi臋so. G艂贸wnym powodem tego jest ich religia. Hindui艣ci nie jedz膮 wo艂owiny (poniewa偶 byd艂o ma du偶e znaczenie religijne), muzu艂manie i 偶ydzi unikaj膮 wieprzowiny, a niekt贸rzy buddy艣ci nie jedz膮 mi臋sa w og贸le. Dlatego w Indiach mo偶na znale藕膰 mi臋sa takie jak baranina, jagni臋cina, dr贸b i mi臋so kozie przyrz膮dzane na wiele sposob贸w.
NAPOJE

Mleko – obecno艣膰 mleka w kuchni indyjskiej jest nietypowa dla innych kraj贸w azjatyckich. Stanowi ono doskona艂膮 baz臋 dla napoj贸w, kt贸re pomagaj膮 pokona膰 upa艂. Ponadto, ze wzgl臋du na wysok膮 temperatur臋 mleko do艣膰 szybko fermentuje, Hindusi cz臋sto dodaj膮 do swoich przepis贸w jogurt (tzw. dahi). Poza tym z mleka mo偶na r贸wnie偶 produkowa膰 ser zwany panir.

Lassi – tradycyjny nap贸j na bazie jogurtu, wody i r贸偶nych dodatk贸w. Podaje si臋 go na s艂odko (z wod膮 r贸偶an膮 i owocami) dla och艂ody lub wytrawnie (z przyprawami), aby z艂agodzi膰 ostro艣膰 potraw.

Masala chai – rodzaj herbaty z przyprawami dodawanymi w r贸偶nych proporcjach. Podstaw臋 stanowi mocny napar z czarnej herbaty, mleka i s艂odzika (np. cukru lub miodu).
DODATKI

Imbir – imbir jest cz臋sto dodawany przez Japo艅czyk贸w do r贸偶nych potraw. W postaci marynowanej cz臋sto podawany jest do sushi, aby oczy艣ci膰 kubki smakowe. Pozwala to na smakowanie sushi jako oddzielnych, pojedynczych kawa艂k贸w.

Kombu – wersja d艂ugich li艣ci jadalnych wodorost贸w, sk艂adnik dashi.

Nori – suszone wodorosty, najcz臋艣ciej u偶ywane do zwijania sushi Wakame – charakterystyczny dla kuchni japo艅skiej glon. Jest cz臋sto podawany na co dzie艅 jako dodatek do zupy miso -shiru i wielu innych potraw

Warzywa – kie艂ki soi, papryka, grzyby, kapusta i pak choi, bak艂a偶an, cukinia, groszek cukrowy, cebula, pory, szczypiorek, marchew i wiele innych s膮 obecne w kuchni japo艅skiej. Ponadto, warzywa takie jak rzodkiew daikon (szczeg贸lnie w wersji marynowanej), a tak偶e kanpy艒 (w艂贸knista suszona dynia) s膮 wa偶nymi sk艂adnikami sushi.

Kuchnia azjatycka - r贸偶ne rodzaje azjatyckiego jedzenia: charakterystyka 4 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

DRINKI RODEM Z INDII

Amazake – lekkostrawny nap贸j powstaj膮cy po zmieszaniu ugotowanego ry偶u ze specjalnymi grzybami ple艣niowymi Koji (odpowiednik naszych dro偶d偶y). Jego s艂odki smak i kremowa konsystencja sprawiaj膮, 偶e jest bardzo popularny w Japonii, zar贸wno w艣r贸d dzieci, jak i doros艂ych.

Zielona herbata – japo艅ska wersja do艣膰 mocno r贸偶ni si臋 od pozosta艂ych azjatyckich. Najpopularniejsz膮 odmian膮 jest sencha, kt贸ra ma wyczuwalny kwiatowy aromat i jest bogata w witamin臋 C. Inne popularne rodzaje to bancha, kt贸r膮 pije si臋 na co dzie艅, czyli do posi艂k贸w, oraz Genmaicha z dodatkiem pra偶onego lub ptysiowego ry偶u.

Sake – najpopularniejszy alkohol Japonii produkowany z fermentowanego ry偶u.

Umeshu – japo艅ski likier produkowany z niedojrza艂ych, zielonych owoc贸w ume, kt贸re zalewa si臋 alkoholem i cukrem.

KUCHNIA JAPO艃SKA 9 RODZAJ脫W NAJWA呕NIEJSZYCH聽 POTRAW

  • Agemono – potrawy sma偶one, np. tempura
  • Gohanmono – potrawy z ry偶u
  • Namasumono – potrawy surowe, np. sashimi
  • Nimono – potrawy duszone (mi臋so, ryby, warzywa, zupy, potrawy gotowane na parze)
  • Sunomono – sa艂atki
  • Sushi – najpopularniejsza na 艣wiecie japo艅ska potrawa z ry偶u, nori i wielu gatunk贸w ryb.
  • Teppanyak – potrawy grillowane na specjalnym stole lub talerzu
  • Tsukemono – warzywa konserwowe, r贸wnie偶 pachn膮ce (konomono, oshinko, okoko)
  • Yakimono – dania z grilla i sma偶one na patelni

PRZYPRAWY, SOSY I OCTY

Dashi – bardzo popularny bulion do japo艅skich zup. Wytwarza si臋 go z aromatycznej suszonej ryby bonito i kombu – jadalnych wodorost贸w.

Hon mirin – s艂odkie, p艂ynne przyprawy do zup i sos贸w, kt贸re maj膮 zawarto艣膰 alkoholu od 1 do 20 %.

Pasta miso – g臋sta pasta ze sfermentowanych ziaren soi, baza do popularnej zupy i dodatek do sos贸w.

Sos Sukiyaki – sos na bazie sake, octu i sosu Teriyaki – popularna marynata z sosu sojowego, cukru i mieszanki przypraw.

Wasabi – bardzo pikantny japo艅ski chrzan. Wasabi jest ostrzejsze od europejskiego odpowiednika i stanowi kluczowy dodatek do sushi. Cz臋sto wyst臋puje w postaci pasty lub proszku.
TRADYCYJNE POTRAWY

Sushi – najpopularniejsza potrawa Japonii, przyrz膮dzana jest z ry偶u (dodaje si臋 do niego ocet ry偶owy, s贸l i cukier), owoc贸w morza, ryb (zw艂aszcza surowych), wodorost贸w nori, warzyw i jaj. Sushi cz臋sto jada si臋 z wasabi i sosem sojowym. Po ka偶dym k臋sie zjada si臋 plasterek imbiru, aby oczy艣ci膰 kubki smakowe.

Tempura – g艂贸wnie owoce morza, ryby i warzywa w cie艣cie, sma偶one w g艂臋bokim oleju przez kr贸tki czas. Cz臋sto podawana jest z sosami, a czasem z ry偶em.

Ramen – zupa z makaronem pszennym na bazie mi臋sa lub ryb, doprawiona sosem sojowym i miso. Mo偶na do niej doda膰 pokrojon膮 w plastry wieprzowin臋, suszone wodorosty, kamaboko lub/i zielon膮 cebulk臋. Ramen sta艂 si臋 inspiracj膮 do stworzenia makaronu instant.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Jak chroni膰 oko po operacji za膰my?

Sukiyaki – japo艅skie danie w formie zupy lub gulaszu. Sukiyaki przygotowuje si臋 i podaje w gor膮cym garnku z mieszanki sosu sojowego, mirinu i cukru (a mo偶e sake?). Zazwyczaj sk艂adnikami s膮 plastry wo艂owiny, tofu, szalotki, bok choy i shiitake. Mi臋so i warzywa, przed zjedzeniem, macza si臋 w surowym ubitym jajku.

Korokke – japo艅ska wersja francuskich krokiet贸w. Farsz sk艂ada si臋 z mieszanki gotowanego siekanego mi臋sa, owoc贸w morza lub warzyw z dodatkiem puree ziemniaczanego lub bia艂ego sosu. Wszystko to obtacza si臋 w m膮ce pszennej, jajkach i bu艂ce tartej, a nast臋pnie sma偶y na g艂臋bokim t艂uszczu do uzyskania br膮zowego koloru.

Kuchnia azjatycka - r贸偶ne rodzaje azjatyckiego jedzenia: charakterystyka 5 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

RYBY, OWOCE MORZA, MI臉SO W WIETNAMIE

Owoce morza i ryby – ze wzgl臋du na dost臋p do morza, Wietnamczycy stworzyli wiele potraw, kt贸rych g艂贸wnymi sk艂adnikami s膮 ryby, krewetki, o艣miornice, kalmary, ma艂偶e i kraby.

Mi臋so – dieta wietnamska oparta jest w wi臋kszo艣ci na daniach mi臋snych. Wietnamczycy lubi膮 wieprzowin臋, wo艂owin臋 i dr贸b (zw艂aszcza kaczki). Nie ma jednak specjalnych zastrze偶e艅 do innych rodzaj贸w mi臋sa. Istniej膮 nawet potrawy z w臋偶y, 偶ab i 艣limak贸w. Cz臋sto s膮 one sma偶one na niewielkiej ilo艣ci t艂uszczu z szybkim mieszaniem (np. Stir fry), gotowane lub duszone.
KUCHNIA WIETNAMSKA
NAPOJE

Kawa – Wietnam jest drugim co do wielko艣ci producentem kawy na 艣wiecie (po Brazylii). Kawa wietnamska jest bardzo mocna i g臋sta. Przygotowuje si臋 j膮 w specjalnym naczyniu z ma艂ym filtrem. Najcz臋艣ciej spotykana jest klasyczna czarna z dodatkiem mleka (i lodu).

Herbata – podawana na gor膮co lub z lodem przed i po posi艂ku. W Wietnamie jest kilka rodzaj贸w herbaty, najpopularniejsze to gorzka zielona, ja艣minowa i lotosowa.

N瓢峄沜 mi谩 – orze藕wiaj膮cy, s艂odko-kwa艣ny nap贸j przyrz膮dzany z trzciny cukrowej. Cz臋sto dodaje si臋 do niego ananasa lub limonk臋.

L煤a M贸i – wietnamska w贸dka o zawarto艣ci alkoholu 45%.

TRADYCYJNE POTRAWY WIETNAMSKIE

Ph峄 – najpopularniejsze danie wietnamskie w og贸le. Jest to zupa z makaronem ry偶owym z kurczakiem lub wo艂owin膮 (lub jednym i drugim). Podstaw膮 tej zupy jest bulion z ko艣ci wo艂owych z dodatkiem specjalnych przypraw do pho – any偶u, cynamonu i kardamonu. Opr贸cz wymienionych sk艂adnik贸w cz臋sto dodaje si臋 do niej kie艂ki soi, kolendr臋 i bazyli臋. Zupa zawsze powinna by膰 podawana z kawa艂kami limonki lub cytryny i chili (lub sosem chili), aby doprawi膰 j膮 do smaku.

Spring rolls – farsz z mi臋sa lub owoc贸w morza, warzyw i grzyb贸w zawijany jest w papier ry偶owy. Danie to jada si臋 zazwyczaj z sosami. Istniej膮 rodzaje takie jak sma偶one, gotowane lub podawane bezpo艣rednio po przyrz膮dzeniu.

B煤n ch岷 – danie wywodz膮ce si臋 ze stolicy Wietnamu, Hanoi. Sk艂ada si臋 z 3 g艂贸wnych sk艂adnik贸w: makaronu ry偶owego (b煤n), grillowanej wo艂owiny w sosie oraz kilku zielonych warzyw. Ch猫 – najbardziej popularny wietnamski deser o konsystencji budyniu. Cz臋sto przygotowuje si臋 go z fasoli mung, tapioki, owoc贸w (takich jak banan, longan, mango, durian, liczi czy jackfruit) i kremu kokosowego, jednak niekoniecznie, ze wzgl臋du na swobod臋 w doborze sk艂adnik贸w.

B谩nh x猫o – nale艣niki z m膮ki ry偶owej z nadzieniem mi臋sno-warzywnym: wo艂owin膮, szalotk膮, kie艂kami, mi臋t膮, bazyli膮 i innymi zio艂ami. Sk艂adniki mog膮 si臋 r贸偶ni膰 w zale偶no艣ci od regionu. Placek zawijany jest w li艣cie musztardy lub sa艂aty i zatapiany w sosie s艂odko-kwa艣nym lub sojowym.
PRZYPRAWY, SOSY I OCTY

Cukier palmowy – cz臋sto u偶ywany jest do s艂odzenia deser贸w lub jako dodatek do curry i niekt贸rych sos贸w.

li艣cie limonki kaffir – ich cytrynowy aromat wzbogaca curry. Posiekane li艣cie limonki kaffir nadaj膮 si臋 jako dodatek do sa艂atek.

chili – Tajlandia mo偶e poszczyci膰 si臋 niezwyk艂膮 r贸偶norodno艣ci膮 i ostro艣ci膮. Tajskie chili dodaj膮 kolor贸w zar贸wno potrawom 艣wie偶ym, jak i suszonym.

sok z tamaryndowca – mi膮偶sz z tamaryndowca po wyci艣ni臋ciu s艂u偶y jako baza do pasty lub przyprawa do zup i curry.

艢wie偶e zio艂a – w kuchni tajskiej u偶ywa si臋 du偶o 艣wie偶ych zi贸艂, takich jak natka pietruszki, kolendra, trawa cytrynowa i bazylia.
DODATKI

Orzechy nerkowca – cz臋sto pra偶one, dodatkowo urozmaicaj膮 smak wielu potraw.

Owoce – w Tajlandii istnieje ogromna ilo艣膰 gatunk贸w i smak贸w owoc贸w. Mango, pomelo, papaja, pomara艅cze, ananas, arbuz, liczi, kokos czy banany nie s膮 spo偶ywane tylko na surowo, ale r贸wnie偶 jako dodatki do wielu potraw, niekoniecznie s艂odkich. Opr贸cz wymienionych powy偶ej, s膮 te偶 owoce mniej znane w Europie takie jak: durian, pitaya (tzw. smoczy owoc, kt贸ry smakuje jak s艂odkie kiwi), rambutan przypominaj膮cy liczi, tamaryndowiec i wiele innych.

Kuchnia azjatycka - r贸偶ne rodzaje azjatyckiego jedzenia: charakterystyka 6 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

KUCHNIA TAJSKA CURRY

Pasty curry – podstawowe mieszanki przypraw w Tajlandii. Przygotowuje si臋 je g艂贸wnie z trawy cytrynowej, galangalu, limonki kaffir, szalotki, pasty krewetkowej, imbiru, nasion kolendry i kilku innych. Wyr贸偶nia si臋 3 najpopularniejsze curry: 偶贸艂te curry, kt贸re jest 艂agodniejsze (mleko 艂agodzi, a 艣mietanka kokosowa 艂agodzi ostro艣膰 tej pasty), ostrzejsze czerwone curry (z mlekiem kokosowym) oraz najostrzejsze zielone curry (ze 艣wie偶ymi zielonymi chili).

DRINKI Z TAJLANDII

cha yen – (po tajsku zimna herbata) czarna herbata podawana z lodem, mlekiem (skondensowane s艂odkie mleko i mleko kokosowe), any偶em i kardamonem. Podobna wersja, z sokiem z limonki i cukrem zamiast mleka nazywa si臋 cha manao.

Soki – Tajlandia ma ogromn膮 r贸偶norodno艣膰 sok贸w dzi臋ki licznym 艣wie偶ym owocom

Woda kokosowa – woda kokosowa jest jednym z podstawowych napoj贸w w Tajlandii. Cz臋sto podaje si臋 j膮 w owocu kokosa ze s艂omk膮.
RYBY, OWOCE MORZA I MI臉SO

Owoce morza – kuchnia tajska, w przeciwie艅stwie do innych, skupia si臋 bardziej na owocach morza ni偶 na rybach. Spo偶ywa si臋 g艂贸wnie skorupiaki, zw艂aszcza krewetki (w postaci suszonej krewetki u偶ywane s膮 jako przyprawa do potraw lub sk艂adnik sa艂atek). Opr贸cz nich popularne s膮 r贸wnie偶 kraby i homary, zw艂aszcza w zupach i potrawach.
TRADYCYJNE POTRAWY

Curry – podstawowe tajskie danie z wybran膮 past膮 curry, 艣wie偶ymi zio艂ami i warzywami podawane z ry偶em ja艣minowym lub makaronem ry偶owym.

Pad Thai – sma偶ony makaron ry偶owy z jajkiem. Danie to jest powszechnie podawane cz臋sto z mi臋sem (dr贸b) lub owocami morza (艣wie偶e krewetki, kraby na ulicach i w zwyk艂ych barach w Tajlandii. Tajowie cz臋sto dodaj膮 te偶 tofu, tamaryndowiec, suszone krewetki, sos rybny, czosnek, szalotki, czerwone chili, cukier palmowy, sok z limonki i orzechy nerkowca, a tak偶e r贸偶ne kie艂ki, kolendr臋 i marynowan膮 rzodkiewk臋.

Tom Yum – pikantna zupa na bazie bulionu lub wody. Istnieje wiele odmian tej zupy, a najpopularniejsze zawieraj膮 krewetki (tom yum kung), kurczaka (tom yum kai) lub mieszank臋 owoc贸w morza (tom yum thale). Innymi sk艂adnikami Tom Yum s膮 r贸wnie偶 grzyby, trawa cytrynowa, chili, galangal i li艣cie limonki kaffir.

Massaman curry – tajska interpretacja muzu艂ma艅skiej potrawy z Malezji uwa偶ana za najlepsze danie na 艣wiecie. Jest to mieszanka mleka kokosowego, ziemniak贸w, pra偶onych orzeszk贸w ziemnych, li艣ci laurowych, cukru palmowego oraz cynamonu i sosu tamaryndowego. Massaman curry jest cz臋sto spo偶ywane z wo艂owin膮 lub kurczakiem, ale wielu niemuzu艂man贸w wybiera wersj臋 z wieprzowin膮.
PRZYPRAWY, SOSY, OCTY

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Olej sezamowy smaczny i zdrowy

Olej z nasion perilli – olej podobny w smaku do powszechnie stosowanego sezamu. Jest cz臋sto stosowany jako zamiennik dla alergik贸w. Olej z nasion perilli cz臋sto dodawany jest do warzyw (np. w sa艂atkach).

Chili – Korea艅czycy uwielbiaj膮 pikantne potrawy. Nie dziwi zatem obecno艣膰 chili w sk艂adzie wielu potraw. Najcz臋艣ciej chili podawane s膮 w postaci suszonych p艂atk贸w, rzadziej w postaci sproszkowanej lub 艣wie偶ej.

Pasta doenjang – s艂ona sfermentowana pasta sojowa. Pasta ta mo偶e by膰 dipem do surowych warzyw, przypraw膮 do zup lub spo偶ywana samodzielnie.

Pasta Gochujang – pikantna pasta paprykowa, kt贸ra idealnie nadaje si臋 jako sk艂adnik sos贸w, marynowanych mi臋s i duszenia.

Pasta Jjajang – s艂ona pasta bogata w b艂onnik pokarmowy. Wytwarza si臋 j膮 z fermentowanej czarnej fasoli. Makaron jjajang jest r贸wnie偶 wa偶nym sk艂adnikiem zar贸wno da艅 wegetaria艅skich, jak i mi臋snych. Najcz臋艣ciej jednak pasta jest u偶ywana jako baza tradycyjnych da艅 z wieprzowin膮 i makaronem – jjajangmyeon.

Pasta Ssamjang – jest po艂膮czeniem pasty i doenjangu Gochujang, z dodatkiem oleju sezamowego, czosnku, cebuli, szalotki. Sprawdza si臋 jako dip, sk艂adnik dodatku do sos贸w i mi臋s oraz kanapek charakterystycznych dla Korei, gdzie chleb zast臋puj膮 li艣cie kapusty lub perilla.

S贸l bambusowa – cech膮 charakterystyczn膮 kuchni korea艅skiej jest stosowanie soli, w tym r贸wnie偶 do kimchi. Specjalno艣ci膮 tego kraju jest tzw. s贸l bambusowa lub gotowana w zatkanych glin膮 bambusach s贸l morska. Dzi臋ki tej metodzie przyrz膮dzania s贸l zyskuje na zdrowiu.

Syrop ry偶owy – podobny do kukurydzy zdrowy, s艂odki syrop. Jest sk艂adnikiem marynat do mi臋s i plack贸w ry偶owych.

KUCHNIA KOREA艃SKA NAPOJE

Makkeolli – ten tradycyjny winiak ry偶owy (7% ABV) ma mleczny kolor i owocowy smak.

Soyu – najpopularniejszy alkohol na 艣wiecie. ABV waha si臋 od 17% do 45%. Wytwarza si臋 go z ry偶u, pszenicy i j臋czmienia. Jednak niekt贸rzy producenci u偶ywaj膮 r贸wnie偶 ziemniak贸w, s艂odkich ziemniak贸w lub tapioki. Soyu swoim kolorem i konsystencj膮 przypomina w贸dk臋, ale jest s艂odszy.

Yuyacha – korea艅ska gor膮ca herbata z konfitur膮 (zwan膮 yuzu: owoc, kt贸ry wygl膮da jak co艣 pomi臋dzy mandarynk膮 a cytryn膮) i miodem lub cukrem. Herbata doskonale nadaje si臋 do leczenia przezi臋bienia.
DODATKI

Warzywa – w kuchni korea艅skiej, opr贸cz szalotki, czosnku i imbiru, mo偶na znale藕膰 r贸wnie偶 takie warzywa jak kapusta peki艅ska i rzodkiew moo (cz臋sto mylona z daikon, jednak maj膮 one inny kszta艂t i smak).
TRADYCYJNE POTRAWY

Tteok rice cakes – placki z m膮ki z ry偶u glutinous podawane zar贸wno na s艂odko (np. z dyni膮), jak i wytrawnie (w sosie z czerwonej fasoli).

Bibimbap – nazwa tej potrawy oznacza dos艂ownie “mieszany ry偶”, a danie to jest po艂膮czeniem ry偶u z mi臋sem (najcz臋艣ciej mielon膮 wo艂owin膮), jajkami i r贸偶nymi warzywami, doprawione past膮 Gochujang.

Bulgogi – najpopularniejszym mi臋sem w Korei jest wo艂owina, a najs艂ynniejszym daniem z ni膮 w roli g艂贸wnej jest bulgogi. Jest to marynowana w sosie sojowym (z czosnkiem, cebul膮, sol膮, cukrem i sezamem) wo艂owina, krojona w cienkie paski, a nast臋pnie grillowana.

Jjigae – og贸lne okre艣lenie zupy z wieloma sk艂adnikami. Jedn膮 z najbardziej popularnych jest kimchi jjigae stworzona na bazie kimchi.

Mandu – piero偶ki z nadzieniem (z tofu, imbirem, dyni膮, mi臋sem mielonym, dymk膮 i innymi sk艂adnikami). Mandu mo偶e by膰 gotowane na parze lub sma偶one i podawane na ciep艂o cz臋sto z kimchi.

Kimchi – absolutnie niezb臋dne danie w kuchni korea艅skiej. Kim chi to kiszone lub fermentowane warzywa (najcz臋艣ciej kapusta), cz臋sto z dodatkiem chili. Kimchi mo偶na je艣膰 samodzielnie jako dodatek do da艅, lub wykorzysta膰 jako sk艂adnik (np. pikantna zupa kimchi jjigae).

PRZYPRAWY, SOSY, OCTY

Pasta chili – dodatek na bazie chili do potraw (suszonej lub 艣wie偶ej), oleje i octy ry偶owe.

Pieprz syczua艅ski – ostra przyprawa o lekko cytrusowym smaku cz臋sto u偶ywana jest do drobiu.

Pi臋膰 przypraw w proszku – jest to powszechnie stosowana mieszanka przyprawowa, kt贸ra zawiera smaki s艂odki, kwa艣ny, gorzki, s艂ony i ostry. Najpopularniejsza wersja sk艂ada si臋 z mielonego pieprzu syczua艅skiego, go藕dzik贸w, cynamonu, any偶u gwia藕dzistego i kozieradki.

Sos Hoisin – g臋sty sos sojowo-艣liwkowy o s艂odko-pikantnym smaku, zwykle u偶ywany jako dip do mi臋s.

Sos char siu – s艂odko-pikantny sos na bazie sfermentowanego miodu i soi, do sma偶enia i marynowania grillowanej wieprzowiny.

Sos 艣liwkowy – s艂odki sos u偶ywany jako dip do potraw sma偶onych, nale艣nik贸w (sajgonek), makaron贸w lub dim sum.

Suszone krewetki – intensywny w smaku dodatek do zup, potraw i sa艂atek z posypk膮. Chi艅czycy nazywaj膮 je ry偶em morskim.

KUCHNIA CHI艃SKA TRADYCYJNE POTRAWY

Kurczak z pi臋cioma przyprawami – popularne danie, kt贸re mo偶na przygotowa膰 na wiele sposob贸w. Kurczak marynowany w przyprawie pi臋ciu smak贸w jest p贸藕niej sma偶ony w cie艣cie i podawany z r贸偶nymi warzywami.

Dim sum – tradycyjna przek膮ska, najcz臋艣ciej w postaci gotowanych na parze piero偶k贸w w bambusowych pojemnikach. Cz臋sto przyrz膮dzane z mi臋sa mielonego, ry偶u, li艣ci lotosu, rzepy, kaszki ry偶owej i sma偶onych zielonych warzyw.

Kaczka po peki艅sku – mi臋so kaczki najpierw gotuje si臋 w wodzie, p贸藕niej suszy i zanurza w syropie maltozowym. Upieczone mi臋so kaczki ze sk贸r膮 kroi si臋 w plastry i podaje z nale艣nikami oraz ciemnym s艂odkim sosem i szalotkami. Pozosta艂e ko艣ci i inne cz臋艣ci kaczki gotuje si臋 na zup臋 lub sma偶y. Pe艂ny zestaw mo偶na okre艣li膰 mianem kaczki po peki艅sku.

Wonton – piero偶ki z m膮ki pszennej i jajek. Ma r贸偶ne nadzienia, najcz臋艣ciej jest to mielona wieprzowina, olej sezamowy i sos sojowy z dodatkiem kolendry, dymki lub szczypiorku.

Kurczak gong bao – to pikantne danie sma偶one metod膮 stir fry jest specjalno艣ci膮 kuchni syczua艅skiej. Jego g艂贸wnymi sk艂adnikami s膮 kurczak, orzeszki ziemne, chili, pieprz syczua艅ski i r贸偶ne warzywa.
DODATKI

Warzywa – kuchnia chi艅ska jest bogata w r贸偶norodne formy warzyw, takie jak kie艂ki, nasiona, bulwy i 艂odygi. Najpopularniejsze z nich to: kie艂ki fasoli, kapusta (wiele rodzaj贸w), nasiona lotosu, p臋dy rurek bambusa, taro (bulwy skrobiowe), szpinak wodny, szalotka, dymka, gorzki melon (smak curry) i wiele, wiele innych.

Owoce – w Chinach desery nie s膮 zbyt popularne, a zamiast s艂odkich przek膮sek Chi艅czycy preferuj膮 owoce w postaci 艣wie偶ej lub marynowane w nalewkach. Podaje si臋 je na zako艅czenie posi艂ku. Ulubione owoce to arbuz, liczi, pomelo i rambutan.
DRINKI

Herbata – od tysi臋cy lat niezb臋dny dla Chi艅czyk贸w codzienny nap贸j. Istnieje wiele jej odmian, kt贸re zale偶膮 od regionu. W niekt贸rych miejscach pije si臋 herbat臋 czarn膮, zdrow膮 zielon膮 i delikatn膮 w smaku bia艂膮, pu-erh o w艂a艣ciwo艣ciach odchudzaj膮cych (zwan膮 czerwon膮) oraz oolong (utleniona w niewielkim stopniu, co艣 pomi臋dzy herbat膮 czarn膮 a zielon膮).

Wino ry偶owe – popularny nap贸j alkoholowy o niskim ABV i intensywnym smaku, kt贸rego u偶ywa si臋 g艂贸wnie do przyprawiania potraw.

Jak oceniasz ten materia艂?

Kliknij na gwiazdk臋, aby zostawi膰 swoj膮 ocen臋

艢rednia ocena / 5. Liczba g艂os贸w:

Jak dot膮d brak g艂os贸w! Oce艅 ten post jako pierwszy.

Koronawirus a witamina C i D – rola i suplementacje

Poprzedni wpis

Multiwitaminy prenatalne – najwa偶niejsze i niezb臋dne witaminy prenatalne dla zdrowej ci膮偶y

Nast臋pny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemios艂em w r臋ku na co dzie艅 szef kontroli jako艣ci w kuchni, serwuj膮cy wykwintne dania. W niedalekiej przysz艂o艣ci planuje zrealizowa膰 m艂odzie艅cze marzenia i napisa膰 co艣 wi臋cej ni偶 artyku艂 馃摉

Na pewno zainteresuj膮 Ci臋 jeszcze:

Komentarze - masz co艣 do napisania? Zostaw prosz臋 informacje.

Pozostaw komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany.