kuchnia hiszpańska Kuchnia hiszpańska - poznaj najlepsze przysmaki kuchni hiszpańskiej 1 - Twój Głos 📢 e-TG.pl
Dani i przepisy

Kuchnia hiszpańska – poznaj najlepsze przysmaki kuchni hiszpańskiej

Potrawy hiszpańskie

Hiszpania to smak chłodzącego gazpacho i sycącej hiszpańskiej paelli. To aromat pysznego południowego wina, zapach oliwnego sadu i niezwykłych hiszpańskich ziół. Potrawy hiszpańskie niosą ze sobą posmak tego wszystkiego co w Hiszpanii najlepsze. Smakowitym latynoskim daniom nie sposób się oprzeć! Podstawą kuchni hiszpańskiej są produkty, które daje nam ziemia, morze, las. To wszystko to co wokół nas, to dary z jakich powinniśmy korzystać. Menu hiszpańskie udowadnia, że bazując na najprostszych składnikach przyrządzić można iście królewskie potrawy.

Kuchnia hiszpańska korzysta między innymi z tego, co temu południowo europejskiemu kraju daje Morze Śródziemne. W potrawach hiszpańskich wykorzystywane są wszelkie rodzaje ryb oraz owoce morza. Podstawą hiszpańskiej kuchni są warzywa; przede wszystkim pomidory, ziemniaki oraz hiszpańska oliwa z oliwek. Hiszpanie uwielbiają jeść mięsa. Szczególnie upodobali sobie suszone szynki. To tutaj produkowane są słynne na cały świat mięsa; szynki serrano oraz kiełbaski chorizo.

W Hiszpanii popularna jest wieprzowina, mięsa królicze oraz jagnięce. Wielbiciele nabiału powinni skosztować serów hiszpańskich – delikatnych, niskokalorycznych o specyficznym aromacie oraz smaku. Każdy region Hiszpanii szczyci się z innej znanej potrawy. Z Andaluzji wywodzi się chłodnik gazpacho, z Walencji słynna paella, z Baskili przekąski pintxos. Współcześnie możemy ich kosztować na terenie całej Hiszpanii. W Hiszpanii jada się zupełnie inaczej niż w Polsce. Większą część czasu spędzają w pracy, na mieście, często jedzą poza domem. Do kultury hiszpańskiej na stałe wpisało się np. jedzenie śniadań w barach i restauracjach. Dania śniadaniowe to głównie słodkie potrawy i desery hiszpańskie. W ciągu dnia Hiszpanie podjadają małe kanapeczki zwane przekąskami tapas. To dania na kilka kęsów, składają się głównie z szynek, serów hiszpańskich, warzyw oraz owoców morza. Jednym z rodzajów tapas jest placek tortilla (nie należy go mylić z meksykańską tortillą).

Najsłynniejszym trunkiem w Hiszpanii jest oczywiście wino. Trudno wyobrazić sobie inny alkohol bardziej pasujący do południowego temperamentu Hiszpanów. Oprócz hiszpańskiego wina pija się tutaj niezwykle popularną sangrię (doskonała na upały) oraz sidrę (napój na bazie jabłek). Popularnym napojem jest również piwo. Na deser podawane są soczyste, dojrzałe w hiszpańskim słońcu owoce oraz lody. Popularne są również puddingi, desery z przetworów mlecznych oraz ciasta. Popija się je kawą, herbata jest mało popularna w Hiszpanii. Hiszpania to ferajna smaków i zapachów. To potrawy, które raz spróbowane na zawsze pozostają w pamięci naszego podniebienia.

Gazpacho najsłynniejsza hiszpańska zupa

Pochodzi z Andaluzji. Gazpacho to klasyczna potrawa hiszpańska, której głównym składnikiem są soczyste dojrzałe w hiszpańskim słońcu pomidory. Ponadto do gazpacho dodaje się ogórki oraz paprykę. Wyśmienicie smakuje z hiszpańską oliwą z oliwek. To połączenie łagodnego smaku z nutką ostrości. Gazpacho jest idealną potrawą na upalne dni – kiedy to porcja chłodnika sprawdza się o wiele lepiej niż talerz ciepłej zupy. Łatwy w przygotowaniu, nie wymaga gotowania. A przede wszystkim bardzo pyszny! Nazwa gazpacho najprawdopodobniej wywodzi się od łacińskiego słowa caspo co oznacza tyle co, drobne kawałki. Nie jest do końca wiadomo w jaki sposób zupa dotarła do Andaluzji. Istnieje teoria, że przepis na gazpacho przekazali Hiszpanom Maurowie albo Rzymianie.

Odmiany gazpacho: salmorejo cordobes (przyrządzane w prowincji Cordobie, głównym składnikiem są pomidory, podawane z jajkami oraz szynką hiszpańską), porra antequerana (gazpacho przygotowane w Maladze), ajo blanco (rejon Andaluzji, chłodnik bez pomidorów, przygotowane z migdałów, czosnku, oliwy oraz chleba, dodatkowo dekoruje się je białymi winogronami), gazpacho tostado (rodzaj gazpacho podawanego na gorąco, dodawane są do niego owoce pomarańczy lub sok pomarańczowy). Do gazpacho podaje się dodatki, które umieszczane są w osobnych miskach: chleb, warzywa pokrojone w kostkę, oliwki, orzechy, jajka, różnego rodzaju szynki).

Przepis na gazpacho: Czas przyrządzenia: 45 minut (plus 30 minut na chłodzenie potrawy) Składniki na 4 porcje: -500 gram dojrzałych pomidorów -mały ogórek, -jedna czerwona papryka, -zielona papryka, -łyżka pasty pomidorowej, -ząbek czosnku, -łyżka oliwy z oliwek, -kilka kromek białego pieczywa, -łyżka świeżych ziół.

Przygotowanie gazpacho: Pomidory zanurzyć na 40 sekund we wrzątku, odsączyć, kiedy są jeszcze ciepłe obrać ze skórki. Wyciąć szpulki, pokroić na ćwiartki. Obrany ogórek pokroić w kosteczkę. Czerwoną i zieloną paprykę kroić w paski. Odłożyć trochę ogórka i papryki oraz jednego pomidora. Pozostałe warzywa rozdrobnić w mikserze i pomieszać. Dodać czosnek wraz z oliwą i pastą pomidorową. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać w małych miseczkach, udekorowane ziołami i pozostałymi warzywami. Najlepiej smakuje z grzankami z białego pieczywa smażonymi na hiszpańskiej oliwie z oliwek. Gazpacho można przyrządzić na wiele sposobów. Jest to zupa niebywale prosta w wykonaniu. Idealna na upały. Kosztując ją możemy przenieść się do dalekiej Hiszpanii, uciec na chwilę do andaluzyjskich ogrodów, gdzie dojrzewają soczyste owoce pomidorów dodawane do gazpacho…

Zupa gazpacho pomidorowa z papryką i czosnkiem, kuchnia hiszpańska

Zupa gazpacho pomidorowa z papryką i czosnkiem, kuchnia hiszpańska

Paella jedna z najsłynniejszych potraw kuchni hiszpańskiej

Nic w tym dziwnego; prosta w przyrządzeniu, sycąca i niedroga w przygotowaniu. Tak jak Włosi mają risotto i spaghetti, tak Hiszpanie szczycą się pyszną paellą. Paella oznacza nic innego jak po prostu patelnię – pallera to naczynie, w którym przygotowana jest potrawa. Paella wywodzi się z Walencji. Za jej odkrywców uznaje się tamtejszych chłopów, uprawiających ryż na polach Walencji. Zawiera w sobie proste składniki, jest potrawą z darów ziemi, jakie umiejętnie umieli wykorzystać hiszpańscy hombre. Podstawowym składnikiem paelli jest ryż. Ponadto dodaje się do niej sezonowe warzywa m. in. pomidory, które mogą być również składnikiem hiszpańskiego chłodnika, groch, gorczyca, fasola, karczochy. Stopniowo wzbogacano ją o mięsne dodatki; wątróbki, mięso z królika, drób. Potem dodawano do paelli również owoce morza; małże, omułki, kalmary oraz krewetki.

Obecnie rozróżniamy trzy typy paelli: klasyczną paellę z mięsem, paellę z owocami morza – paellę marinara oraz połączenie obu przepisów – paellę mixta. Sekretem udanej paelli jest dodawanie do ryżu szafranu, który dodaje daniu niezwykłego aromatu i kolorytu – paella nabiera pięknej, złotawej barwy.

Może cię zainteresować także:  Jak przygotować grzane wino - Przepis na grzane wino: Grzaniec galicyjski z pomarańczą

Jak przyrządzić prawdziwą paellę? Obecnie istnieje mnóstwo przepisów na różne odmiany paelli. Istnieje jednak kilka zasad, którymi kierując się można przyrządzić naprawdę doskonałe danie. -przyrządzaj paellę nad ogniskiem lub na grillu, -używaj patelni o wysokich brzegach, -wybierz odpowiedni ryż – najlepiej sprawdzi się ryż średnioziarnisty.

Przepis na paellę marinara: Czas przyrządzenia: godzina Składniki na 4 – 5 porcji: – 500 gram średnioziarnistego ryżu, -jedna cebula i 2 ząbki czosnku, -2 duże marchewki, -papryka, -50 dag mrożonych owoców morza i krewetek, -2 szklanki warzywnego bulionu, -3 łyżki oliwy, -nitka szafranu, -łyżka masła, -sól i pieprz Przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno posiekać, lekko podsmażyć na oliwie. Dodać ryż i smażyć do momentu, aż delikatnie zbieleje. Wlać bulion, gotować przez pół godziny pod przykryciem. Krewetki i owoce morza rozmrozić (można pokropić kilkoma kroplami cytryny). Pokroić papryki i połączyć je z ryżem. Dusić przez ok. 10 minut. Dodać owoce morza, marchewkę i krewetki. Wymieszać z ryżem i gotować przez 20 minut. Na małym rondelku rozgrzać masło, dodać szafran. Następnie połączyć je z ryżem i przyprawić według uznania. Doskonała palla nie powinna być nazbyt wodnista i tłusta. Gotową paellę kładzie się na środku stołu. Nakładamy ją drewnianą łyżką. Potrawę dekorujemy cząstkami cytryny, szafranem lub natką zielonej pietruszki.

Paella kuchni hiszpańskiej

Paella kuchni hiszpańskiej

Placki tortilla

Hiszpańska tortilla jest rodzajem omletu robionego z grubego ciasta ziemniaczanego. Dodaje się do niej różnego rodzaju warzywa, ryb, mięsa, szynkę hiszpańską, a czasami też jeden z rodzajów sera hiszpańskiego. Hiszpańska tortilla nazywana jest tortilla española lub też tortilla de patatas. Tortillę przygotowuje się bardzo szybko. Składa się z prostych składników i jest mało skomplikowana w przygotowaniu. Idealna jako danie obiadowe, przysmak na kolację bądź przekąska w ciągu dnia. Istniej kilkanaście, jeśli nie kilkadziesiąt odmian regionalnych tortilli. Oprócz tego niejedna hiszpańska pani domu do przepisu dodaje coś od siebie, dodatkowy składnik, który jeszcze bardziej urozmaica potrawę. Tortilla to różnorodność, bogactwo dodatków, to zabawa składnikami i przyprawami. Najbardziej znaną odmianą hiszpańskich placków zwanych tortillą jest tzw. chłopska tortilla. Zaznaczyła się ona nawet w literaturze – tortilla chłopska została opisana w ”Don Kichocie” . Jej składnikami obok ziemniaków jest cebula smażona na boczku oraz jajka.

Przepis na hiszpańską tortillę: Składniki – -3-4 duże ziemniaki pokrojone w kostkę, -cebula pokrojona w ”piórka” -czerwona papryka w kawałkach, -2 plastry szynki (najlepiej sprawdzi się szynka wędzona), -4 duże jaja, -oliwa z oliwek, -garść żółtego sera startego na dużych oczkach, -sól i pieprz, inne przyprawy według uznania.

Przyrządzenie tortilli: Cebulę, szybkę oraz paprykę podsmażamy na oliwie z oliwek. W posolonej wodzie gotujemy ziemniaki (możemy też dusić kartofle na patelni, pamiętajmy jednak wtedy o dodaniu większej porcji oliwy). Do składników na patelni dodajemy ziemniaki. Dodajemy pozostałą część oliwy. Dusimy przez jakieś 12 minut. W małej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy do nich przyprawy; pieprz oraz sól. Dodajemy do pozostałych składników. Wszystko smażymy przez dłuższą chwilę. Tortillę posypujemy uprzednio startym serem. Patelnię przykrywamy pokrywą i dusimy przez około dwie minuty. Zdejmujemy danie z ognia i przekładamy na duży talerz. Możemy posypać ziołami i udekorować papryką lub kawałkami szynki. Jemy pokrojone na kawałki. Najlepiej smakuje podawane na gorąco, popijane półwytrawnym lub też wytrawnym hiszpańskim winem.

kuchnia hiszpańska Kuchnia hiszpańska - poznaj najlepsze przysmaki kuchni hiszpańskiej 2 - Twój Głos 📢 e-TG.pl

Tortilla może być podawana jako samodzielne danie, albo przekąska, jest jednym z rodzajów niezwykle popularnych w Hiszpanii zakąsek tapas. Najlepiej przygotowywać ją na dużej, głębokiej patelni. Możemy podsmażać ją na oleju lub oliwie z oliwek. Idealna tortilla jest miękka w środku oraz spieczona na zewnątrz, powinna mieć złocisty koloryt. Tortillę podaje się samodzielnie, możemy również nałożyć ją na kanapkę lub jako dodatek do sałatki.

 

Tapas – tradycyjne danie kuchni hiszpańskiej

Tapa to nic innego jak wieczko, przykrywka. Tapas pochodzi z Andaluzji, obecnie rozprzestrzenił się na całą Hiszpanię, a nawet za granicami kraju. Skąd wzięło się tapas? Mieszkańcy Andaluzji podając rozmaite trunki m.in. hiszpańskie wina, przykrywali szklankę kawałkiem szynki lub plasterkiem kiełbasy. Był to sprytny sposób na ochronę napoju od natarczywych owadów, much i komarów. Z upływem czasu zamieniano zwykłe kawałki szynki na kanapki z serem i warzywami, smaczne zakąski, małe plasterki ziemniaków z dodatkami. Tak powstały tapas. Tapas podaje się na zimno, ale również na gorąco. Nie są daniem, którym możemy się ”najeść”. Tapas służy do czegoś innego. To mała przekąska, coś na ząb, zakąska jadana pomiędzy większymi posiłkami.

Dzisiaj tapas cieszy się w Hiszpanii tak ogromną popularnością, że niczym grzyby po deszczu wyrastają kolejne bary tapas czyli specjalne knajpki serwujące przekąski tapas podawane z różnego rodzaju napojami oraz alkoholami. Stoły w hiszpańskich lokalach uginają się pod ciężarem różnorodnych form tapas. W każdym barze znajdziemy przynajmniej kilka typów tapas, każdy podany inaczej, każdy zawierający inne składniki. Podstawowym składnikiem tapas jest szynka hiszpańska. Ponadto tapas podawane jest z owocami morza, oliwkami, serami hiszpańskimi. Niepowtarzalny smak tapas zawdzięcza dodawanym do nich oliwkom, ziołom, przyprawom (aromatyczny czosnek, ostra papryka chilli, pieprz i sól). Jednym z rodzajów tapas jest tortilla espanola, potrawa przyrządzona z jajek oraz ziemniaków. Jej dodatkowymi składnikami są warzywa; m.in. cebula, zielona papryka oraz bakłażany.

Przepis na hiszpańskie tapas: Składniki: -5-6 łyżek masła i 8 łyżek mąki, -szklanka mleka, -sól i pieprz, -4-6 dag szynki serrano, -3 jajka, -4 łyżki bułki tartej, 2 ząbki czosnku i oliwa, – liście laurowe i tymianek, -pół kilograma kartofli, -cebula i mały strączek chilli,

Przygotowanie tapas: Tapas z szynką – stopić masło, dodać mąkę, smażyć na złoto. Dodać mleko, mieszać aż do zgęstnienia. Przyprawić pieprzem oraz solą. Chłodzić przez 3-4 godziny w lodówce. Dodać szynkę uprzednio pokrojoną w kostkę. Z gotowej masy formułować małe krokiety. Panierować w jaju, potem w bułce tartej. Rozgrzać oliwę i smażyć na niej tapas. Przyprawić tymiankiem, można dodać paprykę chilli.

Może cię zainteresować także:  Kuchnia afrykańska: ostre przepisy z czarnego lądu

Minitortilla – obrane i pokrojone ziemniaki pokroić w plastry. Smażyć na oliwie. Następnie posolić. Dodać drobno posiekaną cebulę. Smażące się kartofle polać rozmąconymi uprzednio jajkami. Poczekać aż jaja się zetną. Przyprawić tymiankiem, dodać liść laurowy.

Hiszpańskie Tapas Jedzenie i Przepisy

Hiszpańskie Tapas Jedzenie i Przepisy

Sery hiszpańskie

Hiszpańska kuchnia należy do najpopularniejszych na całym świecie. Słynne przystawki tapas, przepyszne danie paella oraz wina z Hiszpanii zyskały uznanie nie tylko w Europie, ale i na wszystkich innych kontynentach. Mniej znane, choć równie smaczne są hiszpańskie sery.

Sery z Galicji oraz Andaluzji odznaczają się nie tylko smakiem, ale również wysoką jakością produkcji. W czym tkwi sekret hiszpańskich serów? Są po prostu przyrządzane z pasją. Sery, tak jak zresztą i hiszpańskie szynki są głównym składnikiem tapas. Obowiązkowo podawane są z kieliszkiem wina (najbardziej popularne jest sherry). Sery hiszpańskie zaspokoją każdego smakosza. Ich smak niesie ze sobą nutę latynoskiego temperamentu, aromat hiszpańskich ziół, zapach andaluzyjskich pól i łąk.

Najlepsze hiszpańskie sery: Manchego – pochodzi z Kastyli. Wytwarza się go z owczego mleka zwierząt rasy Manchega. Ma bardzo zwartą konsystencję. Trudno jednoznacznie określić jego smak – z jednej strony łagodny, z drugiej mocny, wręcz pikantny. Świetnie komponuje się podany z hiszpańską szynką, pomidorami (najlepiej suszonymi) oraz oliwkami.

San Simon – ser z mleka krowiego. Produkowany w Galicji. Ma charakterystyczną formę przypominającą kształtem stożek. Ma półtwardy miąższ oraz delikatną, gładką skórkę. Ma kremowy, słodkawy smak. Wyśmienicie smakuje w połączeniu z czerwonymi trunkami oraz mięsnymi potrawami.

Cabrales – ser, który swoją nazwę wziął od miejscowości, w której jest wytwarzany. Ser z gatunku pleśniowych. Produkuje się go zarówno z mleka krów, jak i owiec oraz kóz. Wytwarza się go przede wszystkim późną wiosną i latem. Ma cylindryczny kształt i wyrazisty posmak. Idealnie smakuje z pieczonym mięsem, kiełbasami. Doskonale współgra z lekkimi sałatkami oraz wytrawnym winem.

Majorero – wyrabiany na wyspie Fuerteventura z mleka koziego. Jest ono niezwykle gęste i bardzo tłuste (na taki efekt ma wpływ podawana zwierzętom pasza – kozy majorero żywią się porostami, majerankiem, rozlicznymi ziołami). Ser majorero jest przepysznym stołowym serem, idelany do przyrządzania gorących dań. Można dodawać go np. do warzywnej paelli. Spożywany z winem nabiera smaku, któremu nie oprze się nawet najbardziej wymagające podniebienie. Zamorano – ser twardy wytwarzany z surowego mleka owczego. Ma walcowatą, cylindryczną formę. Zamorano ma bardzo charakterystyczną skórę – twardą, z odciśniętym zdobieniem w kształcie kłosa. Ser ma pikantny, orzechowy aromat. Świetnie współgra jako dodatek do grillowanych potraw oraz mięs. Warto podawać go z winem z Hiszpanii.

Sery hiszpańskie

Manchego Cheese – La Mancha.
Cabrales Cheese – Asturias.
Mahon cheese – Balearic Islands.
Tetilla – La Coruña.
Idiazabal Cheese.
Marjorero – Fuerteventura.
Zamorano – Zamora.

Szynki hiszpańskie – Hiszpanie uwielbiają mięsa

Do produktów bez, których nie mogą się na co dzień obejść należy m. in. hiszpańska szynka. Delikatna, pyszna, zaspokaja najbardziej wyrafinowane gusta. Są już na zawsze przypisane do hiszpańskiej, jaki i śródziemnomorskiej diety. Hiszpanie lubią dobrze zjeść, a co do tego, że ich szynki są dobre nie można mieć ani krzty wątpliwości…

Niezwykle popularnym produktem w gorącej Hiszpanii są suszone szynki. Pierwszym typem hiszpańskiej szynki jest Ibérico nazywane inaczej Pata Negra co dosłownie znaczy ”czarna noga”. Świnie rasy Ibérico hodowane są w specjalny sposób, na ich paszę składają się wyłącznie naturalne produkty: zioła śródziemnomorskie oraz żołędzie dębu. Hodowcy doskonale zdają sobie sprawę, że spożywana przez świnie żywność będzie miała odbicie na smaku, aromacie i jakości produkowanej z wieprzowiny szynki.

Szynka Ibérico charakteryzuje się nisko zawartością tłuszczu oraz dużą soczystością. Szynki suszone są od 24 do 36 miesięcy w górskich jaskiniach, gdzie odpowiednia temperatura i duży stopień wilgotności wpływają na wysoką jakość szynek. Szynki Ibérico mają nie tylko małą zawartość tłuszczu, ale również i soli. Odznacza się słodkim, pysznym aromatem. Ponadto posiada wysoką zawartość witamin z grupy B, miedzi oraz żelaza, białka i fosforu. Szynki Ibérico często podawane są jako przystawki tapas wraz z hiszpańskimi oliwkami, suszonymi pomidorami oraz serami hiszpańskimi. Najsłynniejszymi szynkami Ibérico są; Jamón De Huelva (szynka o oryginalnym mocno różowym bądź bordowym kolorycie) oraz Los Pedroches (delikatnie słone mięso i jednocześnie przepyszny słodki posmak szynki).

Drugim typem hiszpańskich szynek są mięsa Serrano. Nazwa produktów pochodzi od słowa serrano co oznacza ”górski”. Zwierzęta tej rasy również karmione są wyłącznie naturalnymi składnikami, a ich skóra ma intensywnie różowy koloryt. Czas trwania produkcji szynki wynosi około 200 dni. Serrano zawiera dużo białka, witaminy B, ma doskonały wpływ na metabolizm oraz układ nerwowy. Zawiera kwas oleinowy, ma zbawienny wpływ na nasze serce redukując poziom złego cholesterolu.

Chorizo to rodzaj pikantnej hiszpańskiej kiełbasy. Jest mocno przyprawiana, niezwykłego aromatu dodaje jej m. in. czerwona papryka. Szynka suszona jest przez koło 4 miesiące. Salchichón jest to hiszpańska wieprzowa kiełbasa. Mocno doprawiana, ma intensywny smak i aromat. Dodaje się do niej goździki i gałkę muszkatołową. Będąc w Hiszpanii nie sposób nie skosztować hiszpańskich mięs. Aromat i smak suszonych hiszpańskich szynek jest tego wart.

kuchnia hiszpańska Kuchnia hiszpańska - poznaj najlepsze przysmaki kuchni hiszpańskiej 3 - Twój Głos 📢 e-TG.pl

Desery

Każda kuchnia ma swoje charakterystyczne smaki i zapachy, składają się one na dane potrawy. Kuchnia hiszpańska zasłynęła na świecie z wielu smakowitych dań. Charakteryzując ją nie sposób nie wspomnieć o hiszpańskich deserach. Najbardziej znanym deserem hiszpańskim są churros. Churros to paluszki wykonane z ciasta, smaży się je w dużej ilości oleju, ewentualnie można przyrządzić je na hiszpańskiej oliwie. Często podaje się je z gorącą czekoladą lub jako dodatek do popołudniowej kawy. Popularną hiszpańską potrawą jest również crema catalana. To tradycyjne danie wywodzące się z okolic Katalonii. Do jego przygotowania potrzebne jest mleko, cytryna, mąka kukurydziana oraz cynamon. Sekret deseru tkwi w karmelowym cukrze, który to stanowi powierzchnię crema catalana.

Arroz con leche to deser przyrządzany głównie na bazie ryżu. Ponadto do potrawy dodaje się mleko i wanilię (nadaje ona daniu wyśmienity smak i aromat). Arroz con leche piecze się w piekarniku. Najlepiej smakuje na zimno. Popularnym hiszpańskim puddingiem jest flan. Przyrządza się go z mleka, śmietany i dodatków owocowych. Jednym z rodzajów flan jest pudding pomarańczowy (jego głównym składnikiem jest skórka pomarańczowa). Dodaje się do niego likier, cukier puder, esencję waniliową oraz mleko. Flan pieczemy w wysokiej temperaturze a następnie odstawiamy na całą noc do lodówki.

Może cię zainteresować także:  Kuchnia portugalska - przepisy na portugalskie potrawy: Smaki Portugalii

Kolejnym słodkim hiszpańskim smakołykiem wartym polecenia jest krem natillas. Jest to następny deser hiszpański, którego podstawowymi składnikami są mleko i jajka. Ponadto dodaje się do niego cukier, cynamon oraz wanilię. Aby przygotować danie trzeba najpierw delikatnie podgrzać mleko po czym stopniowo dodawać do niego jajka i pozostałe składniki cały czas mieszając. Całość powinna utworzyć masę o konsystencji kremu. Natillas często jest mylone z puddingiem flan (flan jest o wiele słodsze, zwykle ma karmelowy posmak).

Cuajada to deser wykonany z mleka owczego lub krowiego. Wyglądem i smakiem przypomina biały ser hiszpański, ma konsystencję twarogu. Jest to danie szczególnie popularne w Północnej Hiszpanii. Zwykle podawana jest z orzechami oraz miodem. Cuajada oznacza tyle co zsiadłe. Oprócz słodkich dań mlecznych i puddingów na deser podaje się w Hiszpanii przepyszne owoce; dojrzałe w słońcu hiszpańskie winogrona, brzoskwinie, nektarynki i pomarańcze. Antidotum na upały są chłodzące desery lodowe i sorbety oraz słodkie wina. Ponadto za deser uznawana jest kawa do której serwowane są różnego rodzaju ciasta.

Oliwa z oliwek

Hiszpania jest światową królową oliwy. To właśnie w tym południo- europejskim państwie uprawia się jej najwięcej. Uprawia się jej tutaj prawie 50 % z całej światowej produkcji. Oliwą z Hiszpanii zajadają się mieszkańcy około 100 państw, w tym także i Polacy. W czym tkwi sekret hiszpańskiej oliwy? Przede wszystkim doceniana jest za wyśmienity smak, wysoką jakość produkcji oraz duży wybór gatunków i rodzajów oliwy (w Hiszpanii rozróżnia się około 260 gatunków oliwy). Oliwa znana jest nie tylko ze swoich bogatych właściwości smakowych (dodaje się do różnorodnych dań m. in. zup – gazpacho, serów, hiszpańskich mięs), ale również doskonałego wpływu na zdrowie.

Oliwa ma zbawienny wpływ na serce, redukuje poziom ”złego cholesterolu” a zarazem podnosi poziom HDL czyli ”dobrego cholesterolu”. Ma działanie przeciwzakrzepowe oraz chroni przed zapaleniami. Udowodniono nawet, że spowalnia proces starzenia się organizmu ludzkiego. Częste spożywanie oliwy wpływa na wzmocnienie wątroby i pracy serca, ma doskonały wpływ na przemianę materii i metabolizm. Powinna być stosowana zarówno przez osoby chcące zrzucić tylko kilka zbędnych kilogramów, jaki i osoby będące na rygorystycznej diecie. Pozytywne właściwości zdrowotne oliwy można by długo wymieniać. Hiszpania jest ciepłym, wręcz gorącym krajem. To idealne miejsce na uprawę oliwy. Gaje oliwne już na dobre wpisały się w andaluzyjskie pejzaże.

Dzisiaj nikt nie wyobraża sobie Hiszpanii bez ciągnących się bez końca pasm oliwnych drzew. Drzewka oliwy bardzo wolno dojrzewają. Oliwki zaczynają owocować dopiero w wieku 10 lat. Oliwne drzewa dożywają nawet 2000 lat!

Pyszne, soczyste - hiszpanskie oliwki

Pyszne, soczyste – hiszpanskie oliwki

Oliwa Virgin to rodzaj oliwy, która może być spożywana na surowo. Powstaje z jadalnych owoców oliwki. Na oliwki źle oddziaływają zbyt duży dopływ powietrza, duża temperatura oraz mocne promienie słoneczne. Najwyższej jakości oliwa z oliwek przechowywana jest w ciemnych pomieszczeniach, np. piwnicach. Tylko tam nie traci swoich właściwości, przechowywana czasami nawet przez bardzo wiele lat. Oliwa jest popularnym dodatkiem do sałatek. Może być jednak też składnikiem praktycznie każdej potrawy.

Dodaje się ją nawet do deserów! Kilka kropel oliwy z oliwek jest w stanie zmienić charakter potrawy o 360 stopni, dodać daniu wyrazu, charakternego smaku i niebywale ją wzbogacić. Hiszpanie są mistrzami w produkcji oliwy. Hiszpańska oliwa to produkt doskonały, który nawet z najprostszej potrawy może uczynić kulinarne arcydzieło. Hiszpańskich oliwek się nie da się tak po prostu jeść, nimi trzeba się rozkoszować…

Wina hiszpańskie

Hiszpania to ojczyzna pysznej kuchni. Do smakowitych potraw; takich jak tortilla hiszpańska czy też tapas podawane są różnorodne napoje i trunki. Wśród nich prym wiedzie król wszelkich napoi – wino. Hiszpania znana jest na całym świecie z produkcji najlepszych win gronowych. Każdy region Hiszpanii, to inne wino, każdy region to inny smak, zapach… Wina produkuje się tutaj nie tylko na potrzeby własne, ale również (a właściwie przede wszystkim) na eksport. Wina są trunkami wyjątkowymi. Wszystkie gatunki win hiszpańskich odznaczają się czymś co trudno nazwać jednym słowem. Powiedzieć, że są pyszne, to zdecydowanie za mało… na ich wyśmienity smak ma wpływ przede wszystkim doskonała produkcja, kunszt z jakim są wytwarzane.

Hiszpańskie wina z regionu La Rioja

Hiszpańskie wina z regionu La Rioja

Hiszpańskie wina to dojrzałe w gorącym klimacie południa winogrona, mieszanka najlepszych gron, świeżość połączona z dojrzałym smakiem. Znane wina hiszpańskie:

Rioja – jedno z najbardziej popularnych hiszpańskich trunków. Rioja uzyskiwana jest ze szczepów Tempranillo (nazywanego także szczepem Tinto Fino). Dojrzewa przez dość długi okres w beczkach wykonanych z drewna. Wina Rioja należą do win wytrawnych, są białe lub czerwone. Zapachem przypominają aromat wybornego tytoniu i woń świeżych owoców, z którego wytworzono wino rioja. Wino to jest jednocześnie delikatne i mocne, smukłe i zaskakujące. Najlepiej smakuje podawany z dziczyzną oraz czerwonymi mięsami: jagnięciną i stekami wołowymi.

Malaga – słodkie wino pochodzące z Andaluzji. Produkowana jest z owoców dorastających na słońcu południowo hiszpańskich winorośli. Sok wyciskany jest z delikatnego moszczu winogron. Wina malagi mają różnorodne kolory. Spotkać możemy wina białe (blanco), złote (dorado), bardzo ciemne (oscaro), czerwone (rojo), czerwono – złote (rojo dorado), kremowe (crema) oraz czarne (negro).

Sherry – wino, które pierwotnie nazywano seris. Wino wytwarzane jest z pełni dojrzałych szczepów winorośli z obszaru Palomino. Wino leżakuje w otwartych beczkach, jest wzmacniane dodatkiem brandy. Sherry można pić zaraz po zakończeniu procesu butelkowania. Po otwarciu trunek może stracić aromat, najbezpieczniej jest więc kiedy przechowujemy je schłodzone i zakorkowane. Sherry winno nalewać się do kieliszków przypominających swoim kształtem kwiaty tulipana.

Sangria – trunek, który bardziej od wina przypomina poncz lub polski kompot. Jest jednak doskonałym antidotum na upalne dni! Nic tak nie gasi pragnienia, ochładza i orzeźwia zarazem ja kilka łyków hiszpańskiej sangrii. Sangrię przyrządza się nie tylko z winogron, ale także owoców dojrzałych brzoskwiń, nektarynek i pomarańczy. Doskonała do hiszpańskich deserów.

Jak oceniasz ten materiał?

Kliknij na gwiazdkę, aby zostawić swoją ocenę

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

Jak dotąd brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Jak przygotować grzane wino – Przepis na grzane wino: Grzaniec galicyjski z pomarańczą

Poprzedni wpis

Co potrzebuje nasz organizm? – ważne składniki odżywcze

Następny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemiosłem w ręku na co dzień szef kontroli jakości w brytyjskim oddziale Amazona. W niedalekiej przyszłości planuje zrealizować młodzieńcze marzenia i napisać książkę.

Na pewno zainteresują Cię jeszcze:

Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.

Pozostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *