Kuchnia Rumu艅ska: jedzenie rumu艅skie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii 1 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl
(Kon)teksty 馃Kuchnnia 艣wiata 馃懇鈥嶐煃

Kuchnia Rumu艅ska: jedzenie rumu艅skie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

聽Podobnie jak kultura kraju, rumu艅ska gastronomia odzwierciedla swoj膮 szerok膮 i zr贸偶nicowan膮 histori臋. Od staro偶ytno艣ci 偶ywno艣膰 zapewniaj膮ca dzia艂alno艣膰 rumu艅skich mieszka艅c贸w by艂a rolnictwem, wzrostem zwierz膮t i polowaniami, wi臋c kuchnia rumu艅ska zawsze korzysta艂a z szerokiej gamy tradycyjnych produkt贸w mi臋snych, ser贸w i warzyw.

W tym czasie, daj膮c ci膮g艂膮 migracj臋 i dominacj臋 r贸偶nych innych narod贸w, takich jak Imperium Osma艅skie, nad terytorium Rumunii i mieszank膮 kultur, na kuchni臋 rumu艅sk膮, na kuchni臋 ba艂ka艅sk膮, tureckie, niemieckie, w艂oskie i w臋gierskie. Evan dzisiaj ma du偶y wp艂yw na rumu艅skie jedzenie. Kultura gastronomiczna Rumunii odziedziczy艂a liczne zwyczaje kulinarne po naje藕d藕cy i s膮siadach: Rzymianie byli odpowiedzialni za ciasto, Turcy na ciorba de perisoare (zupa zmi臋pania), chiftele i ardei umpluti (nadziewane papryki), Grecy na moussaka, Austria przynie艣li pyszny sznycel, a Bu艂garzy r贸偶ne potrawy na bazie warzyw, takie jak zacusca, bardzo popularne. Jednym z tradycyjnych posi艂k贸w jest mamusia, rodzaj polenta, w wi臋kszo艣ci z m膮ki kukurydzianej, wody i soli. By艂 u偶ywany w przesz艂o艣ci jako substytut chleba, ale dzi艣 mo偶emy go znale藕膰 w wi臋kszo艣ci tradycyjnych rumu艅skich restauracji, obok naczy艅 wieprzowych, wo艂owiny lub jagni臋ciny, rumu艅skiego sera i kie艂bas (branza i carnati), sarmale lub gra. Ko艣ci贸艂 prawos艂awny wni贸s艂 du偶y wk艂ad w kultur臋 rumu艅sk膮. Podczas 艣wi膮t religijnych jest zwyczaj gotowa膰 piftie i caltabosi (nacze szcz臋ki) i cozona z mi臋sa wieprzowego) i cozonac 鈥 s艂odka uczta z m膮ki, orzech贸w i tureckiej rozkoszy. Chocia偶 mniej znana na ca艂ym 艣wiecie, kuchnia rumu艅ska jest zawsze mi艂ym zaskoczeniem dla turyst贸w, zdobywaj膮c liczne uznanie od tych, kt贸rzy chc膮 spr贸bowa膰. Mo偶e wygl膮da膰 znajomo na pierwszy rzut oka, ale przez wi臋kszo艣膰 czasu rumu艅skie danie mo偶e mie膰 niepowtarzalny smak, nadaj膮c przyprawy i metody gotowania stosowane w tym kraju.

Kuchnia Rumu艅ska: jedzenie rumu艅skie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii 2 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Informacje wst臋pne o gastronomii w Rumunii

Kuchnia rumu艅ska to zr贸偶nicowana mieszanka r贸偶nych potraw z kilku tradycji, z kt贸rymi wszed艂 w kontakt w swojej d艂ugiej historii, ale zachowuje r贸wnie偶 sw贸j w艂asny charakter. Gastronomia z Rumunii by艂a pod du偶ym wp艂ywem kuchni osma艅skiej, ale obejmuje r贸wnie偶 wp艂ywy kuchni innych s膮siad贸w, takich jak Niemcy, W臋grzy, Serbowie i W臋grzy. Istniej膮 r贸wnie偶 艣lady kuchni francuskiej, wiede艅skiej i innych kuchni zachodnioeuropejskich w kuchni rumu艅skiej. 鈥濨ranza鈥 to og贸lne s艂owo oznaczaj膮ce ser i pochodzi z czas贸w staro偶ytnych Dacian. Po wp艂ywie Romana dobrze znane pyszne ciasto serowe staje si臋 rumu艅skim tradycyjnym deserem jako 鈥瀉livenci鈥, 鈥瀊ranzoaice鈥 i 鈥瀙asca鈥. Wyj膮tkowo smaczne danie to zakusca, kt贸r膮 nale偶y spr贸bowa膰 w Rumunii, ale tak偶e bardzo popularn膮 na ca艂ej Ba艂kanach / znan膮 jako aivar/. S艂ynne danie w rumu艅skiej gastronomii to zacusca, warzyworozyjne lub rozkoszowane, spo偶ywane zazwyczaj na chlebie. Wyraz zakuska jest pochodzenia s艂owia艅skiego i po prostu oznacza 鈥瀉ran偶er鈥 lub 鈥瀙rzek膮sk臋鈥, a korze艅 s艂owa oznacza 鈥瀞maczny鈥, 鈥瀏ry膰鈥 lub 鈥瀙rzek膮sk臋鈥. Ka偶dego roku, 艣wi臋tuj膮c Wielkanoc, Rumuni b臋d膮 gotowa膰 tradycyjn膮 鈥濸asca鈥 wzd艂u偶 鈥瀔ozonaku鈥, kt贸ry mo偶e kojarzy膰 si臋 z ciastem g膮bkowym wykonanym z tureckiego zachwytu i orzech贸w w艂oskich.
R贸偶ne rodzaje potraw w Rumunii s膮 czasami uwzgl臋dniane pod og贸lnym terminem; na przyk艂ad kategoria ciorba zawiera szerok膮 gam臋 zup o charakterystycznym kwa艣nym smaku. Mog膮 to by膰 zupy mi臋sne i warzywne, zupy tr贸jnikowe i ciel臋ce, lub zupy rybne, z kt贸rych wszystkie s膮 zakwaszone sokiem z cytryny, sokiem z kapusty kiszonej, octem lub tradycyjnie botry (plroczni otr臋by pszenne). Popularne rumu艅skie dania g艂贸wne obejmuj膮 mititei, klopsiki (peri-oare, je艣li znajdziesz si臋 w zupie z klopsik贸w) i snitel. Jednym z najcz臋stszych da艅 w Rumunii jest makaga, b艂otna z m膮ki kukurydzianej podawane samodzielnie lub jako akompaniament lub w miejsce chleba. Wraz z innymi smacznymi rumu艅skimi potrawami pobocznymi jest 鈥瀙olenta鈥, kt贸ry zosta艂 wprowadzony przez Rzymian. Jest grubo lub drobno zmielony 偶贸艂ty lub bia艂y m膮ka kukurydziana gotowana z wod膮 do owsianki i spo偶ywana bezpo艣rednio lub pieczona, sma偶ona lub grillowana. Malalga to bezt艂uszczowe, bezlearkowe, wysokiej jako艣ci 偶ywno艣膰. Wieprzowina i kurczak s膮 preferowane w mieniu w rumu艅skich potrawach, ale popularne s膮 r贸wnie偶 wo艂owina, jagni臋cina i ryby. Produkty wieprzowe, takie jak boczek, szynka, zapasowe 偶eberka, kotlety i r贸偶ne naci臋cia w zimne, s膮 r贸wnie偶 ulubionymi przez Rumun贸w. Z ka偶dym posi艂kiem pojawi si臋 wiele marynowanych warzyw, g艂贸wnie utwardzonych w solance, ale tak偶e w occie. Stewy, piecze艅 i zapiekanki z warzywami, sa艂atkami, og贸rkami kwa艣nymi i kapust膮 kiszon膮 stanowi膮 zwyk艂e g艂贸wne danie rumu艅skie.

Tuica to silny rodzaj brandy 艣liwkowej, kt贸ra jest powszechnie uwa偶ana za tradycyjny nap贸j alkoholowy w kraju, wraz z rumu艅skim winem, kt贸re ma tradycj臋 prawie trzech tysi膮cleci. Klimat i gleba Rumunii s膮 go艣cinni w produkcji wielu r贸偶nych rodzaj贸w win, od suchych, musuj膮cych bia艂ych po bogate, aromatyczne, purpurowe czerwienie. Popularne krajowe odmiany winoro艣li stosowane do produkcji wina to Frencu, Feteasc Albe, Temioas, Feteasc Neagra, Bebeasc. Od XIX wieku piwo staje si臋 coraz bardziej popularne, a dzi艣 Rumuni nale偶膮 do najci臋偶szych pij膮cych piwo na 艣wiecie.

Kuchnia Rumu艅ska: jedzenie rumu艅skie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii 3 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

MAMALIGA 鈥 ROMANIAN Specjalno艣膰

Historycznie wie艣niaczka, mamusia by艂a cz臋sto u偶ywana jako substytut chleba lub nawet jako zszywana 偶ywno艣膰 na biednych obszarach wiejskich Rumunii. Jednak w ostatnich dziesi臋cioleciach mamaliga pojawi艂a si臋 jako ekskluzywne danie dost臋pne w najlepszych rumu艅skich restauracjach. Tradycyjnie memliga gotuje si臋 we wrz膮cej wodzie, soli i m膮ki kukurydzianej w specjalnym 偶eliwnym garnku zwanym ceaun lub tuci. Ugotowana w stylu ch艂opskim i u偶ywana jako substytut chleba, memela ma mo偶e by膰 znacznie grubsza ni偶 zwyk艂a w艂oska polenta do tego stopnia, 偶e mo偶na j膮 ci膮膰 w plasterkach, jak chleb. Po ugotowaniu w innych celach, m’m’lig’ mo偶e by膰 znacznie bardziej mi臋kka, czasami prawie do konsystencji owsianki. Poniewa偶 mama艂yga przykleja si臋 do metalowych powierzchni, mo偶na go pokroi膰 sznurkiem na plasterki i jest spo偶ywany przez trzymanie go r臋k膮, tak jak chleb. Mama艂yga jest cz臋sto podawa膰 z 艣mietan膮 i serem na boku lub pokruszonej w misce z gor膮cym mlekiem. Czasami plasterki s膮 sma偶one na oleju lub w smalcu, a wynikiem jest rodzaj pone.

Poniewa偶 memalga mo偶e by膰 stosowana jako alternatywa dla chleba w wielu daniach rumu艅sko-ma艂gowskich, istnieje wiele z nich, kt贸re s膮 oparte na memligach, lub zawieraj膮 je jako sk艂adnik lub przystawk臋. Prawdopodobnie najpopularniejszym z nich jest sarmale (rodzaj bu艂ki kapusty. Jego analog w Bu艂garii nazywa si臋 kachamak i podaje si臋 g艂贸wnie z bia艂ym serem solankowym lub boczkiem lub sma偶onymi kawa艂kami t艂uszczu wieprzowego z cz臋艣ciami sk贸ry (przhki). Innym bardzo popularnym rumu艅skim daniem na bazie bulz, i sk艂ada si臋 z kulek z wype艂nionych serem i mas艂em i pieczonego w piekarniku.

Tradycyjne rumu艅skie jedzenie: TOP14 rumu艅skich da艅 i przysmak贸w

Tradycyjne rumu艅skie jedzenie: kr贸tka historia

Kuchnia rumu艅ska jest kulminacj膮 wszystkich wp艂yw贸w z ca艂ego regionu. Tradycyjna kuchnia ba艂ka艅ska 艂膮czy si臋 z tureck膮, austro-w臋giersk膮 i mo艂dawsko-ukrai艅sk膮. Te, a tak偶e bardziej staro偶ytne wp艂ywy z czas贸w, gdy Rumunia by艂a cz臋艣ci膮 imperium rzymskiego. Tak naprawd臋 rumu艅ski jest jedynym j臋zykiem w regionie opartym na 艂acinie. Je艣li wi臋c m贸wisz po w艂osku lub hiszpa艅sku, by膰 mo偶e uda ci si臋 przeczyta膰 i zrozumie膰 troch臋 rumu艅skiego.

Tak wi臋c w Rumunii cz臋sto mo偶na znale藕膰 dania podobne do tych dost臋pnych w s膮siednich krajach. Kto wymy艣li艂 ka偶de danie? Niekt贸re maj膮 艂atwiejsz膮 histori臋, inne si臋gaj膮 tak daleko, 偶e trudno ustali膰, kto je wymy艣li艂. Tak czy inaczej, wszystkie poni偶sze dania sta艂y si臋 typowym rumu艅skim jedzeniem, nawet je艣li nie wszystkie z nich mog膮 by膰 w 100% oryginalne rumu艅skie.

Ponadto Rumunia jako kraj powsta艂a z pa艅stw Mo艂dawii i Wo艂oszczyzny w 1859 r., a dopiero pod koniec I wojny 艣wiatowej stany Siedmiogrodu, Banatu, Bukowiny i Besarabii r贸wnie偶 sta艂y si臋 cz臋艣ci膮 Rumunii. Zatem dzisiaj tradycyjna rumu艅ska kuchnia jest tak naprawd臋 po艂膮czeniem kuchni ka偶dego regionu, a nie zawsze by艂a 鈥瀝umu艅ska鈥. Niedawno Mo艂dawia sta艂a si臋 niepodleg艂ym krajem, cho膰 pozostawi艂a po sobie cz臋艣膰 swojej kuchni.

Tradycyjne rumu艅skie jedzenie: przystawki, zupy i sa艂atki

Kilka tradycyjnych rumu艅skich potraw, kt贸re przygotuj膮 偶o艂膮dek na g艂贸wn膮 uczt臋.

Zacusc膬 鈥 dip warzywny

Kuchnia Rumu艅ska: jedzenie rumu艅skie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

Zacusca – Kuchnia Rumu艅ska: jedzenie rumu艅skie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

Pasta warzywna jest popularna na ca艂ych Ba艂kanach. Zacusc膬 to rumu艅ska wersja tego, co pierwotnie mog艂o by膰 daniem bu艂garskim, ale smakuje wyra藕nie inaczej ni偶 inne wersje, kt贸re pr贸bowali艣my gdzie indziej. Czerwon膮 papryk臋 i bak艂a偶an nale偶y sma偶y膰 na grillu. Zw臋glone sk贸rki s膮 usuwane, a nast臋pnie mieszane z innymi warzywami, takimi jak marchewka, a mo偶e i grzyby. Istnieje wiele odmian, a wiele restauracji przygotowuje w艂asne od podstaw.

To bardzo popularne rumu艅skie jedzenie, kt贸re mo偶na znale藕膰 niemal wsz臋dzie, od p贸艂ek w supermarketach po sklepy naro偶ne i 5-gwiazdkowe restauracje. Najlepsza wersja, kt贸r膮 wypr贸bowali艣my, by艂a w Zexe Zahana w Bukareszcie .

Salat膬 de icre 鈥 dip z ikry rybnej

Kuchnia Rumu艅ska: jedzenie rumu艅skie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

Salat膬 de icre (dip z ikry rybnej) – Kuchnia Rumu艅ska: jedzenie rumu艅skie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

Ikr臋 rybn膮 鈥 zazwyczaj pochodz膮c膮 ze szczupaka lub karpia 鈥 miesza si臋 z oliw膮 i sokiem z cytryny, aby przygotowa膰 to tradycyjne rumu艅skie jedzenie. Ostry, 艣wie偶y i kremowy, a jednocze艣nie niezbyt rybny. 艢wietne ze 艣wie偶ym pieczywem! Zjedzone w Green Village w delcie Dunaju.

Salat膬 de Vinete 鈥 dip do sa艂atki z w臋dzonego bak艂a偶ana

Kuchnia Rumu艅ska: jedzenie rumu艅skie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

Salat膬 de Vinete (dip z jajek w臋dzonych) – Kuchnia Rumu艅ska: jedzenie rumu艅skie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

Innym typowym rumu艅skim jedzeniem jest Salat膬 de Vinete. Bak艂a偶any rzuca si臋 bezpo艣rednio na roz偶arzone w臋gle, aby nada膰 im naturalny dym. Nast臋pnie zmieszany z olejem i ewentualnie sokiem z cytryny. Je艣li zostanie zrobione dobrze, nie powinno by膰 goryczy, a jedynie mieszanka 艣wie偶o艣ci i dymno艣ci.

Jum膬ri 鈥 Sk贸rki Wieprzowe 鈥 Skwarki Z Cebul膮

Kuchnia Rumu艅ska: jedzenie rumu艅skie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

Jum膬ri 鈥 Sk贸rki Wieprzowe 鈥 Skwarki Z Cebul膮 – Kuchnia Rumu艅ska: jedzenie rumu艅skie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

Sk贸rki wieprzowe z odrobin膮 mi臋kkiego t艂uszczu i bardzo chrupi膮cymi kawa艂kami. Cebula r贸wnowa偶y t艂uszcz. Mieli艣my je w Sergianie w Braszowie .

Ciorb膬 de burt膬 鈥 Zupa Flaki

Kuchnia Rumu艅ska: jedzenie rumu艅skie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

Ciorb膬 de burt膬 鈥 zupa z flak贸w – Kuchnia Rumu艅ska: jedzenie rumu艅skie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

Typowe rumu艅skie danie, ale tak偶e danie spotykane w ca艂ym regionie od Czarnog贸ry po Armeni臋. Ciorb膬 de burt膬 to zupa flaczki (偶o艂膮dkowa) zmieszana z du偶膮 ilo艣ci膮 mas艂a. Mas艂o pomaga ukry膰 dziwn膮 konsystencj臋 i smak flak贸w 鈥 nie jest to m贸j ulubiony, ale miejscowi je uwielbiaj膮! Zjedzone w聽 Hanu’ Berarilor Casa Oprea Soare w Bukareszcie.

Ca艧caval Pane 鈥 sma偶ony w g艂臋bokim t艂uszczu, panierowany ser 偶贸艂ty

Kuchnia Rumu艅ska: jedzenie rumu艅skie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

Ca艧caval Pane 鈥 sma偶ony w g艂臋bokim t艂uszczu, panierowany ser 偶贸艂ty – Kuchnia Rumu艅ska: jedzenie rumu艅skie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

Kolejnym daniem popularnym na Ba艂kanach 鈥 a w艂a艣ciwie na 艣wiecie 鈥 jest ser sma偶ony w g艂臋bokim t艂uszczu. W Rumunii i Bu艂garii przyrz膮dza si臋 go z lokalnego Ca艧caval 鈥 艂agodnego 偶贸艂tego sera.

Placinta Dobrogeana cu Branza (sarata) & Pl膬cint膬 cu br芒nz膬 鈥 wypieki serowe

Kuchnia Rumu艅ska: jedzenie rumu艅skie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

rumu艅skie wypieki serowe (Dobrogeana cu br芒nz膬 鈥 na zdj臋ciu) – Kuchnia Rumu艅ska: jedzenie rumu艅skie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

Ciasta si臋gaj膮 czas贸w rzymskich, a by膰 mo偶e nawet wcze艣niej. Ka偶da cz臋艣膰 Ba艂kan贸w przygotowuje sw贸j w艂asny styl sernika. Rumunia ma ca艂kiem sporo odmian. Dobrud偶a to region w po艂udniowo-wschodniej Rumunii, w pobli偶u rzeki Dunaj i niedaleko miasta Konstanca. Zatem 鈥濪obrogeana cu br芒nz膬鈥 to ciasto serowe produkowane w tym regionie, bardzo p艂askie, z warstw膮 sera w 艣rodku.

Natomiast Pl膬cint膬 cu br芒nz膬 mo偶na po prostu przet艂umaczy膰 jako 鈥瀋iasto z serem鈥 i odnosi si臋 do bardziej og贸lnej wersji, kt贸ra przypomina wielowarstwowe ciasto zwane 鈥瀊oerek鈥, spotykane na Ba艂kanach. Rozgl膮daj si臋 za piekarniami w ca艂ym kraju. Powy偶sze ciasto dostali艣my w s艂ynnej sieci piekarni Simigeria Luca .

Ciorb膬 de fasole cu afum膬tur膬 鈥 Zupa Fasolowa Z Golonk膮 W臋dzon膮 Szynk膮

Kuchnia Rumu艅ska: jedzenie rumu艅skie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

Ciorb膬 de fasole cu afum膬tur膬 鈥 Zupa Fasolowa Z W臋dzon膮 Szynk膮 Golonk膮 – Kuchnia Rumu艅ska: jedzenie rumu艅skie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

Szynka w臋dzona to sk艂adnik doprawiaj膮cy wiele rumu艅skich potraw. Smokey, mi臋sista dobro膰! Po zmieszaniu z fasol膮 powstaje po偶ywna zimowa zupa. Spo偶ywane w Vatra w Bukareszcie 鈥 z doskona艂ym tradycyjnym rumu艅skim menu.

Ciorb膬 de peri艧oare 鈥 zupa z klopsikami

Kuchnia Rumu艅ska: jedzenie rumu艅skie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

Ciorb膬 de peri艧oare 鈥 zupa z klopsikami – Kuchnia Rumu艅ska: jedzenie rumu艅skie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

A skoro ju偶 mowa o po偶ywnych zupach, sp贸jrzcie na to mas艂o! Rumu艅ska zupa z klopsikami jest prawdopodobnie produktem kuchni tureckiej, ale wydaje si臋, 偶e ba艂ka艅ska kuchnia i mro藕na zimowa pogoda utuczy艂y to danie na lokalny rynek.

Fasole batut膬 鈥 dip z bia艂ej fasoli

Kuchnia Rumu艅ska: jedzenie rumu艅skie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

Fasole batut膬 鈥 dip z bia艂ej fasoli – Kuchnia Rumu艅ska: jedzenie rumu艅skie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

Bia艂膮 fasol臋 uciera si臋 z oliw膮 i czasami czosnkiem. Nast臋pnie posypujemy karmelizowan膮 papryk膮 lub chrupi膮c膮 cebul膮. 艢wietnie komponuje si臋 z w臋dzonymi mi臋sami, kie艂baskami czy pieczywem. Zjedzony @ Vatra, Bukareszt .

Rumu艅skie sery

Kuchnia Rumu艅ska: jedzenie rumu艅skie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

Jedzenie: Rumu艅skie Sery – Kuchnia Rumu艅ska: jedzenie rumu艅skie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

Jest wiele rumu艅skich ser贸w. Oto kilka wa偶nych, na kt贸re warto zwr贸ci膰 uwag臋:

  • Telemea 鈥 s艂ony bia艂y ser podobny do fety.
  • Br芒nz膬 de burduf 鈥 Wyj膮tkowy ser owczy dojrzewaj膮cy dwukrotnie, najpierw w drewnie, a nast臋pnie w owczej sk贸rze.
  • Ca葯caval – p贸艂twardy 偶贸艂ty ser podobny do bardzo 艂agodnego cheddara
  • Ca葯 – 艣wie偶y bia艂y ser wytwarzany z mleka owczego lub krowiego.
  • N膬sal 鈥 specjalny bia艂y ser krowi, kt贸ry mo偶na wytwarza膰 wy艂膮cznie w jaskini Taga, gdzie 偶yje bakteria, kt贸rej nie mo偶na zsyntetyzowa膰 gdzie indziej.

Bor艧 鈥 tradycyjna zupa z mi臋sem i warzywami lub ryb膮

Bor艧 to rumu艅sko-mo艂dawski 偶urek. Kwa艣no艣膰 pochodzi od napoju fermentowanego z pszenicy lub otr臋b贸w, zwanego tak偶e Bor艧. Nazwa mo偶e brzmie膰 znajomo, poniewa偶 鈥瀊arszcz鈥 to s艂ynna ukrai艅sko-rosyjska zupa z burak贸w. Ale rumu艅ski Bor艧 r贸偶ni si臋 od tego tym, 偶e jest to po偶ywna zupa mi臋sna lub rybna.

Co zje艣膰 w Bukareszcie: Kie艂baski piwne (艂agodne chili) 鈥 z suszonymi pomidorami i ziemniakami

Kuchnia Rumu艅ska: jedzenie rumu艅skie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

Kie艂baski Piwne (C芒rn膬ciori de bere usor pican牛i) – Kuchnia Rumu艅ska: jedzenie rumu艅skie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

W Rumunii mo偶na spr贸bowa膰 wielu r贸偶nych gotowanych kie艂basek, ale by艂a to jedna z moich ulubionych potraw w Bukareszcie. Kie艂baski piwne nie s膮 robione z piwa, ale s膮 przeznaczone do spo偶ycia podczas picia piwa , poniewa偶 s膮 lekko ostre. Gwiazd膮 tego talerza by艂y jednak ziemniaki z suszonymi pomidorami (zam贸wione jako dodatek). Spr贸buj tego tylko w La Nenea Iancu Pub 鈥 nazwany na cze艣膰 s艂ynnego rumu艅skiego pisarza o tym samym nazwisku, ale bez s艂owa pub 馃槈

Varz膬 葲膬r膬neasc膬 cu Ciolan Afumat 鈥 Szynka W臋dzona Golonka i Rustykalna Kapusta

Kuchnia Rumu艅ska: jedzenie rumu艅skie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

Varz膬 葲膬r膬neasc膬 cu Ciolan Afumat 鈥 golonka z w臋dzon膮 szynk膮 i kapust膮 rustykaln膮 – Kuchnia Rumu艅ska: jedzenie rumu艅skie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

Golonka w臋dzona jest u偶ywana w wielu potrawach. Ale za du偶y kawa艂ek mi臋snego nieba mo偶na zam贸wi膰 ca艂o艣膰. Kapusta jest popularn膮 przystawk膮 i znajdziesz wiele dodatk贸w z kapust膮, takich jak ta rustykalna kapusta, kt贸ra zosta艂a r贸wnie偶 ugotowana z w臋dzon膮 szynk膮. Podw贸jne whammy dla hammy!

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Tradycyjna polska kuchnia to nie tylko schabowy - przegl膮d 10 najpopularniejszych polskich da艅

Jak oceniasz ten materia艂?

Kliknij na gwiazdk臋, aby zostawi膰 swoj膮 ocen臋

艢rednia ocena / 5. Liczba g艂os贸w:

Jak dot膮d brak g艂os贸w! Oce艅 ten post jako pierwszy.

Kuchnia bu艂garska: TOP10 potrawy, kt贸rych powiniene艣 spr贸bowa膰 w Bu艂garii

Poprzedni wpis

Szkocka kuchnia: 15 tradycyjnych szkockich potraw. Odkryj szkock膮 kuchni臋 bogat膮 w tradycyjne dania i sk艂adnik

Nast臋pny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemios艂em w r臋ku na co dzie艅 szef kontroli jako艣ci w kuchni, serwuj膮cy wykwintne dania. W niedalekiej przysz艂o艣ci planuje zrealizowa膰 m艂odzie艅cze marzenia i napisa膰 co艣 wi臋cej ni偶 artyku艂 馃摉

Na pewno zainteresuj膮 Ci臋 jeszcze:

Komentarze - masz co艣 do napisania? Zostaw prosz臋 informacje.

Pozostaw komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *