Kuchnia Rumuńska: jedzenie rumuńskie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii 1 - Twój Głos 📌 e-TG.pl
(Kon)teksty 🪧Kuchnnia świata 👩‍🍳

Kuchnia Rumuńska: jedzenie rumuńskie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

 Podobnie jak kultura kraju, rumuńska gastronomia odzwierciedla swoją szeroką i zróżnicowaną historię. Od starożytności żywność zapewniająca działalność rumuńskich mieszkańców była rolnictwem, wzrostem zwierząt i polowaniami, więc kuchnia rumuńska zawsze korzystała z szerokiej gamy tradycyjnych produktów mięsnych, serów i warzyw.

W tym czasie, dając ciągłą migrację i dominację różnych innych narodów, takich jak Imperium Osmańskie, nad terytorium Rumunii i mieszanką kultur, na kuchnię rumuńską, na kuchnię bałkańską, tureckie, niemieckie, włoskie i węgierskie. Evan dzisiaj ma duży wpływ na rumuńskie jedzenie. Kultura gastronomiczna Rumunii odziedziczyła liczne zwyczaje kulinarne po najeźdźcy i sąsiadach: Rzymianie byli odpowiedzialni za ciasto, Turcy na ciorba de perisoare (zupa zmiępania), chiftele i ardei umpluti (nadziewane papryki), Grecy na moussaka, Austria przynieśli pyszny sznycel, a Bułgarzy różne potrawy na bazie warzyw, takie jak zacusca, bardzo popularne. Jednym z tradycyjnych posiłków jest mamusia, rodzaj polenta, w większości z mąki kukurydzianej, wody i soli. Był używany w przeszłości jako substytut chleba, ale dziś możemy go znaleźć w większości tradycyjnych rumuńskich restauracji, obok naczyń wieprzowych, wołowiny lub jagnięciny, rumuńskiego sera i kiełbas (branza i carnati), sarmale lub gra. Kościół prawosławny wniósł duży wkład w kulturę rumuńską. Podczas świąt religijnych jest zwyczaj gotować piftie i caltabosi (nacze szczęki) i cozona z mięsa wieprzowego) i cozonac – słodka uczta z mąki, orzechów i tureckiej rozkoszy. Chociaż mniej znana na całym świecie, kuchnia rumuńska jest zawsze miłym zaskoczeniem dla turystów, zdobywając liczne uznanie od tych, którzy chcą spróbować. Może wyglądać znajomo na pierwszy rzut oka, ale przez większość czasu rumuńskie danie może mieć niepowtarzalny smak, nadając przyprawy i metody gotowania stosowane w tym kraju.

Kuchnia Rumuńska: jedzenie rumuńskie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii 2 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

Informacje wstępne o gastronomii w Rumunii

Kuchnia rumuńska to zróżnicowana mieszanka różnych potraw z kilku tradycji, z którymi wszedł w kontakt w swojej długiej historii, ale zachowuje również swój własny charakter. Gastronomia z Rumunii była pod dużym wpływem kuchni osmańskiej, ale obejmuje również wpływy kuchni innych sąsiadów, takich jak Niemcy, Węgrzy, Serbowie i Węgrzy. Istnieją również ślady kuchni francuskiej, wiedeńskiej i innych kuchni zachodnioeuropejskich w kuchni rumuńskiej. „Branza” to ogólne słowo oznaczające ser i pochodzi z czasów starożytnych Dacian. Po wpływie Romana dobrze znane pyszne ciasto serowe staje się rumuńskim tradycyjnym deserem jako „alivenci”, „branzoaice” i „pasca”. Wyjątkowo smaczne danie to zakusca, którą należy spróbować w Rumunii, ale także bardzo popularną na całej Bałkanach / znaną jako aivar/. Słynne danie w rumuńskiej gastronomii to zacusca, warzyworozyjne lub rozkoszowane, spożywane zazwyczaj na chlebie. Wyraz zakuska jest pochodzenia słowiańskiego i po prostu oznacza „aranżer” lub „przekąskę”, a korzeń słowa oznacza „smaczny”, „gryć” lub „przekąskę”. Każdego roku, świętując Wielkanoc, Rumuni będą gotować tradycyjną „Pasca” wzdłuż „kozonaku”, który może kojarzyć się z ciastem gąbkowym wykonanym z tureckiego zachwytu i orzechów włoskich.
Różne rodzaje potraw w Rumunii są czasami uwzględniane pod ogólnym terminem; na przykład kategoria ciorba zawiera szeroką gamę zup o charakterystycznym kwaśnym smaku. Mogą to być zupy mięsne i warzywne, zupy trójnikowe i cielęce, lub zupy rybne, z których wszystkie są zakwaszone sokiem z cytryny, sokiem z kapusty kiszonej, octem lub tradycyjnie botry (plroczni otręby pszenne). Popularne rumuńskie dania główne obejmują mititei, klopsiki (peri-oare, jeśli znajdziesz się w zupie z klopsików) i snitel. Jednym z najczęstszych dań w Rumunii jest makaga, błotna z mąki kukurydzianej podawane samodzielnie lub jako akompaniament lub w miejsce chleba. Wraz z innymi smacznymi rumuńskimi potrawami pobocznymi jest „polenta”, który został wprowadzony przez Rzymian. Jest grubo lub drobno zmielony żółty lub biały mąka kukurydziana gotowana z wodą do owsianki i spożywana bezpośrednio lub pieczona, smażona lub grillowana. Malalga to beztłuszczowe, bezlearkowe, wysokiej jakości żywność. Wieprzowina i kurczak są preferowane w mieniu w rumuńskich potrawach, ale popularne są również wołowina, jagnięcina i ryby. Produkty wieprzowe, takie jak boczek, szynka, zapasowe żeberka, kotlety i różne nacięcia w zimne, są również ulubionymi przez Rumunów. Z każdym posiłkiem pojawi się wiele marynowanych warzyw, głównie utwardzonych w solance, ale także w occie. Stewy, pieczeń i zapiekanki z warzywami, sałatkami, ogórkami kwaśnymi i kapustą kiszoną stanowią zwykłe główne danie rumuńskie.

Tuica to silny rodzaj brandy śliwkowej, która jest powszechnie uważana za tradycyjny napój alkoholowy w kraju, wraz z rumuńskim winem, które ma tradycję prawie trzech tysiącleci. Klimat i gleba Rumunii są gościnni w produkcji wielu różnych rodzajów win, od suchych, musujących białych po bogate, aromatyczne, purpurowe czerwienie. Popularne krajowe odmiany winorośli stosowane do produkcji wina to Frencu, Feteasc Albe, Temioas, Feteasc Neagra, Bebeasc. Od XIX wieku piwo staje się coraz bardziej popularne, a dziś Rumuni należą do najcięższych pijących piwo na świecie.

Kuchnia Rumuńska: jedzenie rumuńskie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii 3 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

MAMALIGA – ROMANIAN Specjalność

Historycznie wieśniaczka, mamusia była często używana jako substytut chleba lub nawet jako zszywana żywność na biednych obszarach wiejskich Rumunii. Jednak w ostatnich dziesięcioleciach mamaliga pojawiła się jako ekskluzywne danie dostępne w najlepszych rumuńskich restauracjach. Tradycyjnie memliga gotuje się we wrzącej wodzie, soli i mąki kukurydzianej w specjalnym żeliwnym garnku zwanym ceaun lub tuci. Ugotowana w stylu chłopskim i używana jako substytut chleba, memela ma może być znacznie grubsza niż zwykła włoska polenta do tego stopnia, że można ją ciąć w plasterkach, jak chleb. Po ugotowaniu w innych celach, m’m’lig’ może być znacznie bardziej miękka, czasami prawie do konsystencji owsianki. Ponieważ mamałyga przykleja się do metalowych powierzchni, można go pokroić sznurkiem na plasterki i jest spożywany przez trzymanie go ręką, tak jak chleb. Mamałyga jest często podawać z śmietaną i serem na boku lub pokruszonej w misce z gorącym mlekiem. Czasami plasterki są smażone na oleju lub w smalcu, a wynikiem jest rodzaj pone.

Ponieważ memalga może być stosowana jako alternatywa dla chleba w wielu daniach rumuńsko-małgowskich, istnieje wiele z nich, które są oparte na memligach, lub zawierają je jako składnik lub przystawkę. Prawdopodobnie najpopularniejszym z nich jest sarmale (rodzaj bułki kapusty. Jego analog w Bułgarii nazywa się kachamak i podaje się głównie z białym serem solankowym lub boczkiem lub smażonymi kawałkami tłuszczu wieprzowego z częściami skóry (przhki). Innym bardzo popularnym rumuńskim daniem na bazie bulz, i składa się z kulek z wypełnionych serem i masłem i pieczonego w piekarniku.

Tradycyjne rumuńskie jedzenie: TOP14 rumuńskich dań i przysmaków

Tradycyjne rumuńskie jedzenie: krótka historia

Kuchnia rumuńska jest kulminacją wszystkich wpływów z całego regionu. Tradycyjna kuchnia bałkańska łączy się z turecką, austro-węgierską i mołdawsko-ukraińską. Te, a także bardziej starożytne wpływy z czasów, gdy Rumunia była częścią imperium rzymskiego. Tak naprawdę rumuński jest jedynym językiem w regionie opartym na łacinie. Jeśli więc mówisz po włosku lub hiszpańsku, być może uda ci się przeczytać i zrozumieć trochę rumuńskiego.

Tak więc w Rumunii często można znaleźć dania podobne do tych dostępnych w sąsiednich krajach. Kto wymyślił każde danie? Niektóre mają łatwiejszą historię, inne sięgają tak daleko, że trudno ustalić, kto je wymyślił. Tak czy inaczej, wszystkie poniższe dania stały się typowym rumuńskim jedzeniem, nawet jeśli nie wszystkie z nich mogą być w 100% oryginalne rumuńskie.

Ponadto Rumunia jako kraj powstała z państw Mołdawii i Wołoszczyzny w 1859 r., a dopiero pod koniec I wojny światowej stany Siedmiogrodu, Banatu, Bukowiny i Besarabii również stały się częścią Rumunii. Zatem dzisiaj tradycyjna rumuńska kuchnia jest tak naprawdę połączeniem kuchni każdego regionu, a nie zawsze była „rumuńska”. Niedawno Mołdawia stała się niepodległym krajem, choć pozostawiła po sobie część swojej kuchni.

Tradycyjne rumuńskie jedzenie: przystawki, zupy i sałatki

Kilka tradycyjnych rumuńskich potraw, które przygotują żołądek na główną ucztę.

Zacuscă – dip warzywny

Kuchnia Rumuńska: jedzenie rumuńskie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

Zacusca – Kuchnia Rumuńska: jedzenie rumuńskie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

Pasta warzywna jest popularna na całych Bałkanach. Zacuscă to rumuńska wersja tego, co pierwotnie mogło być daniem bułgarskim, ale smakuje wyraźnie inaczej niż inne wersje, które próbowaliśmy gdzie indziej. Czerwoną paprykę i bakłażan należy smażyć na grillu. Zwęglone skórki są usuwane, a następnie mieszane z innymi warzywami, takimi jak marchewka, a może i grzyby. Istnieje wiele odmian, a wiele restauracji przygotowuje własne od podstaw.

To bardzo popularne rumuńskie jedzenie, które można znaleźć niemal wszędzie, od półek w supermarketach po sklepy narożne i 5-gwiazdkowe restauracje. Najlepsza wersja, którą wypróbowaliśmy, była w Zexe Zahana w Bukareszcie .

Salată de icre – dip z ikry rybnej

Kuchnia Rumuńska: jedzenie rumuńskie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

Salată de icre (dip z ikry rybnej) – Kuchnia Rumuńska: jedzenie rumuńskie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

Ikrę rybną – zazwyczaj pochodzącą ze szczupaka lub karpia – miesza się z oliwą i sokiem z cytryny, aby przygotować to tradycyjne rumuńskie jedzenie. Ostry, świeży i kremowy, a jednocześnie niezbyt rybny. Świetne ze świeżym pieczywem! Zjedzone w Green Village w delcie Dunaju.

Salată de Vinete – dip do sałatki z wędzonego bakłażana

Kuchnia Rumuńska: jedzenie rumuńskie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

Salată de Vinete (dip z jajek wędzonych) – Kuchnia Rumuńska: jedzenie rumuńskie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

Innym typowym rumuńskim jedzeniem jest Salată de Vinete. Bakłażany rzuca się bezpośrednio na rozżarzone węgle, aby nadać im naturalny dym. Następnie zmieszany z olejem i ewentualnie sokiem z cytryny. Jeśli zostanie zrobione dobrze, nie powinno być goryczy, a jedynie mieszanka świeżości i dymności.

Jumări – Skórki Wieprzowe – Skwarki Z Cebulą

Kuchnia Rumuńska: jedzenie rumuńskie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

Jumări – Skórki Wieprzowe – Skwarki Z Cebulą – Kuchnia Rumuńska: jedzenie rumuńskie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

Skórki wieprzowe z odrobiną miękkiego tłuszczu i bardzo chrupiącymi kawałkami. Cebula równoważy tłuszcz. Mieliśmy je w Sergianie w Braszowie .

Ciorbă de burtă – Zupa Flaki

Kuchnia Rumuńska: jedzenie rumuńskie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

Ciorbă de burtă – zupa z flaków – Kuchnia Rumuńska: jedzenie rumuńskie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

Typowe rumuńskie danie, ale także danie spotykane w całym regionie od Czarnogóry po Armenię. Ciorbă de burtă to zupa flaczki (żołądkowa) zmieszana z dużą ilością masła. Masło pomaga ukryć dziwną konsystencję i smak flaków – nie jest to mój ulubiony, ale miejscowi je uwielbiają! Zjedzone w  Hanu’ Berarilor Casa Oprea Soare w Bukareszcie.

Caşcaval Pane – smażony w głębokim tłuszczu, panierowany ser żółty

Kuchnia Rumuńska: jedzenie rumuńskie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

Caşcaval Pane – smażony w głębokim tłuszczu, panierowany ser żółty – Kuchnia Rumuńska: jedzenie rumuńskie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

Kolejnym daniem popularnym na Bałkanach – a właściwie na świecie – jest ser smażony w głębokim tłuszczu. W Rumunii i Bułgarii przyrządza się go z lokalnego Caşcaval – łagodnego żółtego sera.

Placinta Dobrogeana cu Branza (sarata) & Plăcintă cu brânză – wypieki serowe

Kuchnia Rumuńska: jedzenie rumuńskie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

rumuńskie wypieki serowe (Dobrogeana cu brânză – na zdjęciu) – Kuchnia Rumuńska: jedzenie rumuńskie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

Ciasta sięgają czasów rzymskich, a być może nawet wcześniej. Każda część Bałkanów przygotowuje swój własny styl sernika. Rumunia ma całkiem sporo odmian. Dobrudża to region w południowo-wschodniej Rumunii, w pobliżu rzeki Dunaj i niedaleko miasta Konstanca. Zatem „Dobrogeana cu brânză” to ciasto serowe produkowane w tym regionie, bardzo płaskie, z warstwą sera w środku.

Natomiast Plăcintă cu brânză można po prostu przetłumaczyć jako „ciasto z serem” i odnosi się do bardziej ogólnej wersji, która przypomina wielowarstwowe ciasto zwane „boerek”, spotykane na Bałkanach. Rozglądaj się za piekarniami w całym kraju. Powyższe ciasto dostaliśmy w słynnej sieci piekarni Simigeria Luca .

Ciorbă de fasole cu afumătură – Zupa Fasolowa Z Golonką Wędzoną Szynką

Kuchnia Rumuńska: jedzenie rumuńskie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

Ciorbă de fasole cu afumătură – Zupa Fasolowa Z Wędzoną Szynką Golonką – Kuchnia Rumuńska: jedzenie rumuńskie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

Szynka wędzona to składnik doprawiający wiele rumuńskich potraw. Smokey, mięsista dobroć! Po zmieszaniu z fasolą powstaje pożywna zimowa zupa. Spożywane w Vatra w Bukareszcie – z doskonałym tradycyjnym rumuńskim menu.

Ciorbă de perişoare – zupa z klopsikami

Kuchnia Rumuńska: jedzenie rumuńskie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

Ciorbă de perişoare – zupa z klopsikami – Kuchnia Rumuńska: jedzenie rumuńskie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

A skoro już mowa o pożywnych zupach, spójrzcie na to masło! Rumuńska zupa z klopsikami jest prawdopodobnie produktem kuchni tureckiej, ale wydaje się, że bałkańska kuchnia i mroźna zimowa pogoda utuczyły to danie na lokalny rynek.

Fasole batută – dip z białej fasoli

Kuchnia Rumuńska: jedzenie rumuńskie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

Fasole batută – dip z białej fasoli – Kuchnia Rumuńska: jedzenie rumuńskie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

Białą fasolę uciera się z oliwą i czasami czosnkiem. Następnie posypujemy karmelizowaną papryką lub chrupiącą cebulą. Świetnie komponuje się z wędzonymi mięsami, kiełbaskami czy pieczywem. Zjedzony @ Vatra, Bukareszt .

Rumuńskie sery

Kuchnia Rumuńska: jedzenie rumuńskie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

Jedzenie: Rumuńskie Sery – Kuchnia Rumuńska: jedzenie rumuńskie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

Jest wiele rumuńskich serów. Oto kilka ważnych, na które warto zwrócić uwagę:

  • Telemea – słony biały ser podobny do fety.
  • Brânză de burduf – Wyjątkowy ser owczy dojrzewający dwukrotnie, najpierw w drewnie, a następnie w owczej skórze.
  • Cașcaval – półtwardy żółty ser podobny do bardzo łagodnego cheddara
  • Caș – świeży biały ser wytwarzany z mleka owczego lub krowiego.
  • Năsal – specjalny biały ser krowi, który można wytwarzać wyłącznie w jaskini Taga, gdzie żyje bakteria, której nie można zsyntetyzować gdzie indziej.

Borş – tradycyjna zupa z mięsem i warzywami lub rybą

Borş to rumuńsko-mołdawski żurek. Kwaśność pochodzi od napoju fermentowanego z pszenicy lub otrębów, zwanego także Borş. Nazwa może brzmieć znajomo, ponieważ „barszcz” to słynna ukraińsko-rosyjska zupa z buraków. Ale rumuński Borş różni się od tego tym, że jest to pożywna zupa mięsna lub rybna.

Co zjeść w Bukareszcie: Kiełbaski piwne (łagodne chili) – z suszonymi pomidorami i ziemniakami

Kuchnia Rumuńska: jedzenie rumuńskie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

Kiełbaski Piwne (Cârnăciori de bere usor picanţi) – Kuchnia Rumuńska: jedzenie rumuńskie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

W Rumunii można spróbować wielu różnych gotowanych kiełbasek, ale była to jedna z moich ulubionych potraw w Bukareszcie. Kiełbaski piwne nie są robione z piwa, ale są przeznaczone do spożycia podczas picia piwa , ponieważ są lekko ostre. Gwiazdą tego talerza były jednak ziemniaki z suszonymi pomidorami (zamówione jako dodatek). Spróbuj tego tylko w La Nenea Iancu Pub – nazwany na cześć słynnego rumuńskiego pisarza o tym samym nazwisku, ale bez słowa pub 😉

Varză țărănească cu Ciolan Afumat – Szynka Wędzona Golonka i Rustykalna Kapusta

Kuchnia Rumuńska: jedzenie rumuńskie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

Varză țărănească cu Ciolan Afumat – golonka z wędzoną szynką i kapustą rustykalną – Kuchnia Rumuńska: jedzenie rumuńskie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

Golonka wędzona jest używana w wielu potrawach. Ale za duży kawałek mięsnego nieba można zamówić całość. Kapusta jest popularną przystawką i znajdziesz wiele dodatków z kapustą, takich jak ta rustykalna kapusta, która została również ugotowana z wędzoną szynką. Podwójne whammy dla hammy!

Kuchnia bułgarska: TOP10 potrawy, których powinieneś spróbować w Bułgarii

Poprzedni wpis

Szkocka kuchnia: 15 tradycyjnych szkockich potraw. Odkryj szkocką kuchnię bogatą w tradycyjne dania i składnik

Następny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemiosłem w ręku na co dzień szef kontroli jakości w kuchni, serwujący wykwintne dania. W niedalekiej przyszłości planuje zrealizować młodzieńcze marzenia i napisać coś więcej niż artykuł 📖

Na pewno zainteresują Cię jeszcze:

Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.

Pozostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *