kuchnia rosyjska 9 tradycyjnych potraw kuchni rosyjskiej, które musisz spróbować 1 - Twój Głos 📌 e-TG.pl
Ciekawostki 🤔Dani i przepisy 🍳Gotowanie i pieczenie 👩‍🍳Historia produktów 📦

9 tradycyjnych potraw kuchni rosyjskiej, które musisz spróbować

Rosja może nie być pierwszą, która przychodzi na myśl, gdy myślisz o miejscu na jedzenie, ale kraj ten ma mnóstwo pysznych tradycyjnych potraw do spróbowania. Odwiedzający Rosję są często zaskoczeni różnorodnością i smakami rosyjskiej kuchni, na którą wpływ mają związki Rosji z Europą, Azją i Bliskim Wschodem. Najbardziej klasyczne rosyjskie przepisy są przygotowywane z warzyw i pszenicy, takie jak zupy, kaszki i nadziewane ciasto.

Kuchnia rosyjska jest odzwierciedleniem specyfiki geograficznej tego ogromnego kraju, jego wierzeń chrześcijańskich i ciekawych zwyczajów. Oto dania, których nie możesz opuścić tego kraju bez spróbowania.

Tylko kilka dań kuchni rosyjskiej zyskało międzynarodową sławę. Ale włączenie zarówno obfitych, jak i finezyjnych potraw w Moskwie w równym stopniu zaspokaja potrzeby komfortu i wykwintnej kuchni.

Kiedy zimą w Moskwie temperatura może spaść do -30°C, nic dziwnego, że rosyjskie jedzenie jest zazwyczaj obfite; ziemniaki, chleb, ciasta i kwaśna śmietana często występują jako wspólne składniki. Jednak delikatne wędzone ryby, cienkie naleśniki z papieru oraz czerwony i czarny kawior są równymi rywalami w rosyjskiej kuchni. W kilku potrawach można wyczuć wpływy francuskie, chociaż wersje rosyjskie mają swoje zalety. Restauracje nie są tanie w Moskwie . Ale klasyczne rosyjskie potrawy są równie dobre z ulicznych straganów i barów szybkiej obsługi, jak z ekskluzywnych restauracji.

Historia rosyjskich potraw

Ogromne terytorium kraju, bogactwo jego lasów, dolin i rzek ukształtowało tradycje narodu rosyjskiego i jego narodową kuchnię. Słowianie uprawiali zboża i warzywa, gotowali z nich kaszę i gulasz, marynowali i suszyli grzyby, łowili ryby, polowali i hodowali zwierzęta.

Tradycyjne rosyjskie przepisy opierają się na wykorzystaniu zbóż, jagód, warzyw, mąki i ryb. Produkty, które były obecne w obfitości w życiu zwykłych ludzi. Na święta często przygotowywano dania mięsne i były to prawdziwe kulinarne arcydzieła: kaczka z jabłkami, pieczony prosiak czy nawet pieczony łabędź w królewskich pałacach.

Może cię zainteresować także:  Pieprz odmiany, właściwości kulinarne i lecznicze

Wraz z nadejściem chrześcijaństwa typowe rosyjskie jedzenie zostało podzielone na chude i szybkie. Przez prawie siedem miesięcy w roku prawosławni przestrzegali jednego lub kilku postów, co oznaczało rzadsze przygotowywanie potraw mięsnych.

Kuchnia rosyjska została również znacznie wzbogacona o przepisy zapożyczone z krajów sąsiednich. Na przykład koczowniczy Tatarzy przywieźli do Rosji szaszłyk, dania z jagnięciny i bulion z kości. Z Azji przybyły różne herbaty, chałwa ze słonecznika i pierogi. Francuskie sosy i desery stopniowo wkraczały do ​​kuchni szlachty.

Najlepsze rosyjskie potrawy, których musisz spróbować

1. Bliny ( naleśniki ruskie )

Na kuchnię rosyjską duży wpływ miały tradycje religijne. Na przykład zwyczaj pieczenia naleśników zachował się z czasów pogaństwa: ludzie piekli naleśniki, okrągłe, jak słońce. Rosyjskie naleśniki są bardzo cienkie i nie są słodkie jak francuskie naleśniki, ale zachęcamy do dodania dowolnego nadzienia. Tradycyjne to naleśniki ze śmietaną i łososiem, kawiorem lub grzybami, a dla lubiących słodycze – mleko skondensowane lub jagody. Jest nawet specjalne święto, Maslenitsa, które odbywa się co roku na tydzień przed początkiem wiosny, kiedy to my, Rosjanie, przez cały tydzień jemy naleśniki.

9 tradycyjnych potraw kuchni rosyjskiej, które musisz spróbować

9 tradycyjnych potraw kuchni rosyjskiej, które musisz spróbować

2. Pelmeni

Nie sposób wyobrazić sobie współczesnej kuchni rosyjskiej bez tak tradycyjnego dania jak pielmieni, czyli pierogi. Wiele osób dyskutuje o pochodzeniu tego dania, ponieważ różne kraje na całym świecie mają swoje własne adaptacje. Są to manti uzbeckie, gruzińskie chinkali i żydowskie kreplah, czyli chińskie xiaolongbao. Wielu uważa, że ​​przepis przybył do Rosji z Chin przez Syberię i Ural już w XV wieku.

W wielu rodzinach do dziś rodzinną tradycją jest wspólne rzeźbienie pierogów. Nadzienie do tradycyjnych pierogów ruskich to mieszanka trzech rodzajów mięsa mielonego – wołowego, jagnięcego i wieprzowego. Następnie podaje się je w dużej misce z kwaśną śmietaną.

9 tradycyjnych potraw kuchni rosyjskiej, które musisz spróbować

9 tradycyjnych potraw kuchni rosyjskiej, które musisz spróbować

3. Strogonow wołowy

Ta słynna rosyjska potrawa ma fascynującą historię. Za carów rosyjska klasa wyższa była bardzo bogata. Szczególnie upodobali sobie Paryż, często mieli tam mieszkania i komunikowali się po francusku w domu i na spotkaniach towarzyskich. W 1891 roku francuski szef kuchni, który pracował dla zamożnej rodziny z Petersburga, stworzył danie na konkurs kulinarny. Przygotował smażone kawałki wołowiny podane w pysznym sosie ze smetaną (kwaśną śmietaną). Strogonow wołowy, luksusowy, ale łatwy w przygotowaniu, stał się popisowym daniem niezliczonych hostess i głównym daniem w ekskluzywnych restauracjach.

9 tradycyjnych potraw kuchni rosyjskiej, które musisz spróbować

9 tradycyjnych potraw kuchni rosyjskiej, które musisz spróbować

4. Syrniki

To danie jest moim absolutnym faworytem i za którym tęsknię najbardziej, kiedy nie ma mnie w domu w Rosji. To kolejne podejście do naleśników, ale robi się je z twarogu, jajek i mąki. Prostota i pyszny smak tego przepisu sprawią, że syrniki staną się jednym z Twoich ulubionych śniadaniowych przepisów. Chrupiące i złociste na zewnątrz oraz ciepłe i kremowe w środku syrniki są idealne do podania ze śmietaną, dżemem, miodem lub świeżymi jagodami.

9 tradycyjnych potraw kuchni rosyjskiej, które musisz spróbować

9 tradycyjnych potraw kuchni rosyjskiej, które musisz spróbować

5. Kasza (Owsianka)

W Rosji istnieje wiele różnych rodzajów owsianki, jest to prawdopodobnie najpopularniejsze danie na śniadanie w rosyjskim domu. Ale są szanse, że już je wypróbowałeś w domu. Najbardziej niezwykłą i prawdziwie rosyjską, którą polecam wypróbować, jest kasza gryczana. Zwykle gotuje się go w wodzie lub mleku i może być samodzielnym daniem (często podawanym z masłem, cukrem lub skondensowanym mlekiem), a także może być stosowany jako dodatek do popołudniowego posiłku. Kasza gryczana jest bardzo zdrowa i stanowi również jedno z głównych dań podczas postu prawosławnego.

9 tradycyjnych potraw kuchni rosyjskiej, które musisz spróbować

9 tradycyjnych potraw kuchni rosyjskiej, które musisz spróbować

6. Barszcz

Barszcz to zupa buraczana, która faktycznie pochodzi z Ukrainy i szybko została przyjęta jako rosyjska specjalność. Ta zupa ma dziesiątki składników, a jej przygotowanie może zająć do 3 godzin. Jest pełen mięsa i smażonych warzyw, w tym kapusty, marchwi, cebuli i ziemniaków. Może być podawany na ciepło lub na zimno i najlepiej smakuje z kleksem świeżej kwaśnej śmietany na wierzchu i specjalnym pieczywem czosnkowym zwanym pampushka.

9 tradycyjnych potraw kuchni rosyjskiej, które musisz spróbować

9 tradycyjnych potraw kuchni rosyjskiej, które musisz spróbować

7. Okroszka

Zupy to najpopularniejsze dania obiadowe w całym kraju, a to kolejny rosyjski przysmak. Okroshka to zimna zupa wywodząca się z regionu Wołgi. To mieszanka surowych warzyw, gotowanych ziemniaków, jajek i gotowanego mięsa, takiego jak wołowina, cielęcina, kiełbasa lub szynka z kwasem chlebowym, czyli bezalkoholowym napojem sporządzonym ze sfermentowanego czarnego lub żytniego chleba.

9 tradycyjnych potraw kuchni rosyjskiej, które musisz spróbować

9 tradycyjnych potraw kuchni rosyjskiej, które musisz spróbować

8. Pirożki

Te małe pieczone lub smażone ciasta francuskie są pełne ziemniaków, mięsa, kapusty lub sera. Wypychane kieszenie są popularne w całej Rosji, na Ukrainie i Białorusi. Jest to bardzo popularna przekąska w rosyjskich szkołach i fabrykach.

9 tradycyjnych potraw kuchni rosyjskiej, które musisz spróbować

9 tradycyjnych potraw kuchni rosyjskiej, które musisz spróbować

9. Szaszłyk

Szaszłyk to rosyjska wersja kebaba i jak każdy kebab składa się z pokrojonego w kostkę mięsa i warzyw grillowanych na szaszłykach. To danie pochodzi od plemion Kaukazu i stało się popularne po podboju Kaukazu w XIX wieku. Obecnie prawie każda rodzina ma swój sekretny przepis na szaszłyk, który jest pilnie strzeżony. Kluczem do sukcesu jest jednak marynata.

9 tradycyjnych potraw kuchni rosyjskiej, które musisz spróbować

9 tradycyjnych potraw kuchni rosyjskiej, które musisz spróbować

Boże Narodzenie po szwedzku – jak dokładnie wyglądają szwedzkie potrawy wigilijne i co jeszcze

Poprzedni wpis

Jak zaaranżować salon z jadalnią?

Następny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemiosłem w ręku na co dzień szef kontroli jakości w kuchni, serwujący wykwintne dania. W niedalekiej przyszłości planuje zrealizować młodzieńcze marzenia i napisać coś więcej niż artykuł 📖

Na pewno zainteresują Cię jeszcze:

Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.

Pozostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *