Kluski Śląskie - najlepszy sprawdzony przepis jak zrobić kluski śląskie z dziurką
Porady 🎯

Kluski Śląskie – najlepszy sprawdzony przepis jak zrobić kluski śląskie z dziurką

Prawdziwe kluski śląskie – tradycja zobowiązuje

Kluski Śląskie to tradycyjne polskie danie, które pochodzą ze Śląska, ale są również bardzo popularne w całej Polsce. Danie wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa opolskiego, a także osobno województwa śląskiego. Zazwyczaj podaje się je z jakimś rodzajem mięsa i sosu lub sosu grzybowego. Robi się je z ugotowanych tłuczonych ziemniaków i skrobi ziemniaczanej (czasami jajka). Są łatwe do wykonania, a dzieci je uwielbiają!

Kluski Śląskie - najlepszy sprawdzony przepis jak zrobić kluski śląskie z dziurką

Kluski Śląskie – najlepszy sprawdzony przepis jak zrobić kluski śląskie z dziurką

Jeśli nigdy nie jadłeś klusek śląskich, możesz być zaskoczony ich konsystencją. Są miękkie i delikatne, ale jednocześnie gumiaste i trochę gumowate. Po prostu tacy są. Ich konsystencja przypomina nieco teksturę deseru mochi (ale tylko nieznacznie). Regionalnie mówi się na nie gumiklyjzy czy też kartofelmelklezy w języku polskim to słowo, które może oznaczać albo coś w rodzaju klusek, albo makaronu!

Tradycyjny, sprawdzony przepis na kluski śląskie

To danie jest naprawdę proste i składa się z zaledwie 3 składników, ale Polacy wciąż walczą o to, jak je zrobić. Ziemniaki i skrobia ziemniaczana są podstawą każdego przepisu, ale niektórzy twierdzą, że powinny być zrobione bez jajka, a niektórzy twierdzą, że powinny być zrobione z jajkiem. Po kilku własnych kluskich niepowodzeniach zrobiłem 4 partie i przetestowałem je obok siebie, aby ustalić, który przepis jest naprawdę najlepszy. Zrobiłem partię z:

  • tylko ziemniaki i skrobia ziemniaczana – te kluski były najbliższe temu, co jadłam na Śląsku
  • ziemniaki + skrobia ziemniaczana + miękkie masło – ciasto kluski na maśle było o wiele lepsze, nieco mniej twarde i gumiaste, o zachwycającym maślanym smaku, łatwiej je też formować
  • ziemniaki + skrobia ziemniaczana + jajko – te kluski były dość podobne do kluskich ziemniaków + skrobia ziemniaczana, były tylko trochę twardsze, ale różnica była naprawdę niewielka
  • ziemniaki + skrobia ziemniaczana + jajko + miękkie masło – te kluski były za miękkie, co może i dobrze, ale za bardzo różniły się od „prawdziwej rzeczy”, która ma być gumowata i trochę gumowata (prawdziwe kluski śląskie przypominają nieco mochi swoją fakturą)
Może cię zainteresować także:  Folii dachowych, wiatroizolacji, folii budowlanych - niezbędnych akcesoriów do prawidłowego montażu

Dla mnie zdecydowanym zwycięzcą był drugi przepis, który składa się tylko z ziemniaków, skrobi ziemniaczanej i odrobiny miękkiego masła. Wciąż były gumiaste, tak jak powinny być prawdziwe kluski, ale nieco bardziej miękkie i o pysznym maślanym smaku.

Tajemnica idealnych klusek śląskich ukryta jest w przepisie

Oto, czego potrzebujesz, aby zrobić kluski śląskie: (dla 4 dorosłych osób)

  • 1 kg ziemniaki
  • 0,25 kg mąki ziemniaczanej (przyjmuje się, że proporcje mąki do ziemniaków są 1:4)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli (tutaj trzeba spróbować w trakcie gotowania i ewentualnie dosolić)

Przepis na 23 kluski

Zastępstwa:

  • Jeśli mimo wszystko chcesz dodać jajko, możesz dodać 1 duże jajko do tego przepisu zamiast masła.
  • Staraj się używać skrobi ziemniaczanej, a nie kukurydzianej. Można użyć skrobi kukurydzianej w tej samej ilości, ale knedle po prostu nie będą smakowały tak dobrze, smak ziemniaczany zostanie rozcieńczony.
  • Nie używaj mąki, to byłby inny przepis – zrobiłbyś kopytkę .
  • Do tego przepisu użyj ziemniaków mącznych/skrobiowych. Nie używaj woskowych ziemniaków.

Kluski śląskie – jak zrobić po kolei kluski z dziurką?

Kluski Śląskie - najlepszy sprawdzony przepis jak zrobić kluski śląskie z dziurką

Kluski Śląskie – najlepszy sprawdzony przepis jak zrobić kluski śląskie z dziurką

KROK 1: Obierz i ugotuj ziemniaki do miękkości. Zetrzyj ziemniaki (najlepiej za pomocą ryżownicy) i wrzuć do dużej miski. KROK 2: Wyciśnij ziemniaki na równą warstwę i podziel je nożem na 4 równe części.

Kluski Śląskie - najlepszy sprawdzony przepis jak zrobić kluski śląskie z dziurką

Kluski Śląskie – najlepszy sprawdzony przepis jak zrobić kluski śląskie z dziurką

KROK 3: Wyjmij jedną część i dodaj skrobię ziemniaczaną w miejsce usuniętych ziemniaków.

KROK 4: Dodaj ziemniaki z powrotem do miski wraz z miękkim masłem. Dopraw ciasto solą i pieprzem.

Kluski Śląskie - najlepszy sprawdzony przepis jak zrobić kluski śląskie z dziurką

Kluski Śląskie – najlepszy sprawdzony przepis jak zrobić kluski śląskie z dziurką

KROK 5: Zagnieść gładkie ciasto. KROK 6: Z ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszcz każdą kulkę i umieść ją na drewnianej desce / blasze do pieczenia. Końcówką drewnianej łyżki wykonaj wcięcie pośrodku każdej spłaszczonej kulki. W międzyczasie zagotuj w dużym garnku osoloną wodę, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu.

Jednorazowo gotujemy po 8-10 kluski, po dodaniu do garnka wymieszać drewnianą łyżką, aby nie przywierały do dna.

Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, gotuj je przez 3 minuty, a następnie wyjmij je z garnka łyżką cedzakową. Powtórz z pozostałymi kluskimi.

Przechowywanie

Ugotowane kluski można przechowywać w lodówce do 3 dni. Podgrzej na maśle na patelni. Nie przechowywać surowych kluski. Zamrażanie: kluski można zamrażać przez 3-4 miesiące. Zamroź je na blasze do pieczenia (nie powinny się dotykać), a następnie przenieś do torebek lub pojemników. Rozmrozić bezpośrednio w gotującej się wodzie, aż będzie ciepły. Nie mrozić surowych kluski.

Z czym im podawać

  • dowolne danie mięsne i sosowe
  • Gulasz wieprzowy – na zdjęciu
  • sos grzybowy
  • sos kurkowy
  • kremowy sos koperkowy

Kluski Śląskie - najlepszy sprawdzony przepis jak zrobić kluski śląskie z dziurką

Kluski Śląskie – najlepszy sprawdzony przepis jak zrobić kluski śląskie z dziurką

Kluski Śląskie (Kluski Śląskie)

Kluski Śląskie to tradycyjne polskie pierogi, które pochodzą ze Śląska, ale są również bardzo popularne w całej Polsce. Zazwyczaj podaje się je z jakimś rodzajem mięsa i sosu lub sosu grzybowego. Robi się je z ugotowanych tłuczonych ziemniaków i skrobi ziemniaczanej (czasami jajka). Są łatwe do wykonania, a dzieci je uwielbiają!

Składniki

  • 1 1/2 funta (680g) skrobiowych ziemniaków
  • około 100g skrobi ziemniaczanej patrz instrukcja
  • 1 1/2 łyżki (22g) miękkiego masła
  • 1 1/4 łyżeczki drobnej soli morskiej lub do smaku
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu lub do smaku, pieprzu można pominąć

Instrukcje

  • Ziemniaki obrać i gotować do miękkości.
  • Zetrzyj ziemniaki (najlepiej za pomocą ryżownicy) i wrzuć do dużej miski.
  • Ziemniaki wycisnąć na równą warstwę i podzielić nożem na 4 równe części. Wyjmij jedną część i dodaj skrobię ziemniaczaną w miejsce usuniętych ziemniaków. Dodaj ziemniaki z powrotem do miski wraz z miękkim masłem.
  • Doprawić solą i pieprzem i zagnieść gładkie ciasto.
  • Z ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę spłaszczyć i ułożyć na drewnianej desce/blasze do pieczenia.
  • Końcówką drewnianej łyżki wykonaj wcięcie pośrodku każdej spłaszczonej kulki.
  • W międzyczasie zagotuj w dużym garnku osoloną wodę, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu.
  • Jednorazowo gotujemy po 8-10 kluski, po dodaniu do garnka wymieszać drewnianą łyżką, aby nie przywierały do dna.
  • Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, gotuj je przez 3 minuty, a następnie wyjmij je z garnka łyżką cedzakową. Powtórz z pozostałymi kluskimi.
  • Cieszyć się!

Uwagi

  • Jeśli nigdy nie jadłeś klusek śląskich, możesz być zaskoczony ich konsystencją. Powinny być miękkie i delikatne, ale jednocześnie będą gumiaste i trochę gumowate. Po prostu tacy są. Ich konsystencja przypomina nieco teksturę deseru mochi (ale tylko nieznacznie). Jest to spowodowane skrobią ziemniaczaną.
  • Ciasto powinno być łatwe w obróbce. Jeśli ciasto jest suche lub kruchy, dodaj więcej masła. Jeśli jest lepki, dodaj więcej skrobi ziemniaczanej.
  • Ciasto nie powinno być kruche. Jeśli ciasto jest kruche, innym powodem może być to, że ziemniaki są zimne. Jeśli używasz resztek ugotowanych ziemniaków, podgrzej je, a ciasto będzie znacznie łatwiejsze.
  • Upewnij się, że woda nie gotuje się szybko, powinna tylko delikatnie się gotować, inaczej kluski się rozpadną.
  • Nie używaj mąki zamiast skrobi ziemniaczanej. To byłby inny przepis i zrobiłbyś kopytkę .
  • Zamiast masła możesz dodać 1 duże jajko.
  • Kalorie = 1 porcja (1/4 przepisu). To tylko szacunek!
Dieta Wegetariańska

Jak oceniasz ten materiał?

Kliknij na gwiazdkę, aby zostawić swoją ocenę

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

Jak dotąd brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Kluski Śląskie - najlepszy sprawdzony przepis jak zrobić kluski śląskie z dziurką | Twój Głos 📌 e-TG.pl
Kluski Śląskie - najlepszy sprawdzony przepis jak zrobić kluski śląskie z dziurką 1 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

Kluski Śląskie to tradycyjne polskie danie, które pochodzą ze Śląska, ale są również bardzo popularne w całej Polsce. Danie wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa opolskiego, a także osobno województwa śląskiego. Zazwyczaj podaje się je z jakimś rodzajem mięsa i sosu lub sosu grzybowego. Robi się je z ugotowanych tłuczonych ziemniaków i skrobi ziemniaczanej (czasami jajka). Są łatwe do wykonania, a dzieci je uwielbiają!Jeśli nigdy nie jadłeś klusek śląskich, możesz być zaskoczony ich konsystencją. Są miękkie i delikatne, ale jednocześnie gumiaste i trochę gumowate. Po prostu tacy są. Ich konsystencja przypomina nieco teksturę deseru mochi (ale tylko nieznacznie). Regionalnie mówi się na nie gumiklyjzy czy też kartofelmelklezy w języku polskim to słowo, które może oznaczać albo coś w rodzaju klusek, albo makaronu!

Typ: Danie na obiad

Kuchnia: Polskie danie

Słowa kluczowe: kluski śląskie

Wydajność przepisu: 4 osób

Kalorie: 251 kcal

Czas przygotowania: 20 minut

Czas gotowania: 3 minuty

Czas całkowity: 23 minuty

Składniki przepisu:

Ocena redakcji:
4.8

Kuchnia grecka: 16 najpopularniejszych greckich potraw i zbiór cech dań z Grecj

Poprzedni wpis

Herbata czarna – powstawanie, parzenie, właściwości

Następny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemiosłem w ręku na co dzień szef kontroli jakości w kuchni, serwujący wykwintne dania. W niedalekiej przyszłości planuje zrealizować młodzieńcze marzenia i napisać coś więcej niż artykuł 📖

Na pewno zainteresują Cię jeszcze:

Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.

Pozostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.