Przepisy na gulasz Po w臋giersku, bogracz, strogonow, wo艂owa, wieprzowy 1 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl
Delish soup with meat, crispy bread and grilled brussels sprout
Dani i przepisy 馃嵆Gotowanie i pieczenie 馃懇鈥嶐煃

Przepisy na gulasz Po w臋giersku, bogracz, strogonow, wo艂owa, wieprzowy

Jak zrobi膰 dobry gulasz?

Gulasz to powszechnie znana w臋gierska potrawa narodowa, kt贸ra cz臋sto przyrz膮dzana jest tak偶e w naszym kraju.

Typowy gulasz sk艂ada si臋 przede wszystkim z mi臋sa, cebuli oraz papryki. Nazwa tego dania wywodzi si臋 o w臋gierskiego wyrazu 鈥瀙ergelt鈥, oznaczaj膮cego 鈥瀙rzypieczony鈥, 鈥瀦arumieniony鈥. Gulasz serwowany jest na og贸艂 jako drugie danie, chocia偶 coraz cz臋艣ciej mo偶na us艂ysze膰 tak偶e o zupie gulaszowej. Ta zupa w臋gierska z kocio艂ka ma wy艣mienity smak jednak tylko wtedy, kiedy jest w艂a艣ciwie przygotowana. Inna nazwa tego dania to wieprzowy bogracz z kluseczkami. Jako ciekawostk臋 warto doda膰, 偶e bogracz to specyficzny rodzaj kocio艂ka, kt贸ry na W臋grzech wykorzystywany jest do gotowania zupy gulaszowej. Zup臋 t膮 mo偶na przyrz膮dzi膰 z zacierkami, makaronem, w chlebie. Niekt贸rzy kucharze wskazuj膮 na dania pokrewne z gulaszem, do kt贸rych obok zupy gulaszowej zaliczany jest tak偶e toka艅 (gulasz z duszonego mi臋sa) oraz paprykarz.

Gulasz jako w臋gierskie danie by艂o przez wiele d艂ugich lat jedn膮 z najbardziej znanych potraw spo偶ywanych przez pasterzy. Dopiero z up艂ywem czasu danie to zyska艂o miano potrawy narodowej, kt贸ra dzisiaj znana jest nie tylko na W臋grzech, ale r贸wnie偶 w wielu innych krajach Europy. Rolnicy i pasterze gulasz jadali na og贸艂 z dodatkiem kawa艂k贸w mi臋sa, cebuli oraz ze s艂onin膮. W贸wczas nie dodawano jeszcze papryki, kt贸r膮 wprowadzono do gulaszu nieco p贸藕niej. Wraz z ko艅cem XIX wieku gulasz sta艂 si臋 bardzo znan膮 potraw膮. Jednocze艣nie coraz mniej przestaje by膰 daniem typowo pasterskim. W tym czasie zacz臋艂a by膰 jadana gulaszowa zupa rybna. Zacz臋to r贸wnie偶 serwowa膰 wiele innych da艅 przyrz膮dzanych na podstawie gulaszu. By艂y to mi臋dzy innymi kluski 艣l膮skie z gulaszem oraz wegetaria艅ski gulasz sojowy i z bak艂a偶ana. Dobrze znany jest tak偶e gulaszowy sos do plack贸w ziemniaczanych.

Gulasz bardzo szybko wypar艂 wiele da艅 i sta艂 si臋 potraw膮 powszechnie przyrz膮dzan膮. Na og贸艂 gulasz przygotowywany jest w garnku, ale w przypadku wi臋kszej liczby go艣ci (na przyk艂ad w czasie wesela) danie to przyrz膮dza si臋 r贸wnie偶 w charakterystycznym kocio艂ku. Ta syc膮ca zupa z mi臋sem mielonym i pieczarkami bardzo cz臋sto pojawia si臋 w艂a艣nie na przyj臋ciach weselnych. Mo偶emy wyr贸偶ni膰 kilka odmian gulaszu w臋gierskiego. R贸偶ni膮 si臋 one od siebie tylko rodzajem mi臋sa, na podstawie kt贸rego przyrz膮dzane jest danie. Mamy wi臋c gulasz marhap枚rk枚lt 鈥 z wo艂owiny, borj煤p枚rk枚lt 鈥 z ciel臋ciny, gulasz birkap枚rk枚lt 鈥 z baraniny czy gulasz ny煤lp枚rk枚lt 鈥 z kr贸lika. Dobrze jest znany r贸wnie偶 gulasz z kurczaka, kt贸ry przyrz膮dza si臋 podobnie jak prosty drobiowy strogonow.

Przepisy na gulasz Po w臋giersku, bogracz, strogonow, wo艂owa, wieprzowy 2 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Klasyczna w臋gierska z kocio艂ka

Gulasz jest potraw膮 przyrz膮dzan膮 na bazie mi臋sa, papryki, cebuli oraz innych warzyw. Jest to typowe danie jednogarnkowe, kt贸re wywodzi si臋 z w臋gierskiej kuchni kulinarnej. Pocz膮tkowo gulasz by艂 traktowany jako potrawa dla rolnik贸w i pasterzy, ale dzisiaj to jedna z najbardziej znanych potraw W臋gier. Zupa gulaszowa ma wielu zwolennik贸w na ca艂ym kontynencie europejskim. Od nazwy charakterystycznego kocio艂ka, w kt贸rym gotowana jest ta zupa, danie to zacz臋to okre艣la膰 mianem 鈥瀊ogracz鈥. Dzisiaj wieprzowy bogracz z kluseczkami w wielu regionach W臋gier wci膮偶 jest przygotowywany w do艣膰 tradycyjny spos贸b, czyli gotowany w kocio艂ku nad ogniskiem. Podstaw膮 do przyrz膮dzenia smacznej w臋gierskiej zupy gulaszowej s膮 przede wszystkim nast臋puj膮ce sk艂adniki: smalec, mi臋so, papryka oraz cebula. Obecnie zupa gulaszowa gotowana jest ju偶 jednak nie tylko w specyficznych kocio艂kach, ale tak偶e w du偶ych garnkach.

Do przygotowania zupy gulaszowej b臋dziemy potrzebowa膰 oko艂o p贸艂 kilograma wo艂owiny, trzydzie艣ci dekagram贸w wieprzowiny (najlepsza b臋dzie ta bez t艂uszczu), dwie 艣redniej wielko艣ci cebule, smalec, dwie marchewki, jedn膮 pietruszk臋, kawa艂ek selera, trzy 艣rednie og贸rki kiszone, pi臋膰 ziemniak贸w, kilka z膮bk贸w czosnku, dwie 艂y偶eczki ostrej papryki, 艂y偶k臋 przecieru pomidorowego oraz przyprawy do smaku: s贸l, pieprz, li艣膰 laurowy, majeranek. Mi臋so kroimy w niewielk膮 kostk臋 i obsma偶amy na patelni na rozgrzanym t艂uszczu. Nast臋pnie przek艂adamy je do du偶ego garnka i zalewamy oko艂o p贸艂torej litra wody. Na pozosta艂ym t艂uszczu obsma偶amy wszystkie warzywa, a wi臋c drobno posiekan膮 cebul臋, marchewk臋, pietruszk臋 oraz seler. Sk艂adniki dodajemy do zupy. Nast臋pnie do gotuj膮cego si臋 wywaru wsypujemy dwie 鈥 trzy 艂y偶eczki czerwonej, mielonej papryki. Zupa powinna mie膰 intensywnie czerwony kolor. Dodajemy r贸wnie偶 艂y偶k臋 przecieru pomidorowego, pieprz, s贸l, z膮bki czosnku oraz li艣cie laurowe. Ca艂o艣膰 gotujemy pod przykryciem przez oko艂o dwie godziny na wolnym ogniu.

Po p贸艂 godzinie do zupy gulaszowej dodajemy pokrojone w drobn膮 kostk臋 og贸rki konserwowe. Ziemniaki gotujemy w oddzielnym garnku w mundurkach. Gdy b臋d膮 ju偶 wystarczaj膮co mi臋kkie, w贸wczas obieramy je ze sk贸rki i kroimy w 艣redniej wielko艣ci talarki. Nale偶y je roz艂o偶y膰 do miseczek tu偶 przed podaniem zupy. Na samym ko艅cu zup臋 doprawiamy jeszcze majerankiem i odrobin膮 cukru.

Zupa gulaszowa jest potraw膮 smaczn膮 i pikantn膮, kt贸r膮 mo偶na serwowa膰 przede wszystkim w ch艂odniejsze dni, bowiem danie to b臋dzie nas idealnie rozgrzewa膰. Na gor膮co mo偶na j膮 podawa膰 z dodatkiem 艣mietany.

Wieprzowy bogracz z kluseczkami

Gulasz wywodz膮cy si臋 z W臋gier sta艂 si臋 bardzo szybko podstaw膮 do przygotowywania r贸偶nych smacznych da艅. Jednym z nich jest wy艣mienita zupa gulaszowa. Zupa w臋gierska z kocio艂ka jest potraw膮 prost膮 w przyrz膮dzeniu, chocia偶 obecnie do jej przygotowywania juz coraz rzadziej wykorzystywany jest specyficzny kocio艂ek. Kocio艂ek, o kt贸rym mowa, nosi nazw臋 鈥bogracz鈥. To w艂a艣nie to naczynie s艂u偶y艂o niegdy艣 do przyrz膮dzania w臋gierskiej zupy gulaszowej, kt贸r膮 zajadali si臋 pasterze oraz rolnicy. Bogracz stanowi艂 emaliowany kocio艂, najcz臋艣ciej wykonywane z miedzi lub stali nierdzewnej. Na W臋grzech mo偶na by艂o odnale藕膰 r贸偶ne kocio艂ki, kt贸re r贸偶ni艂y si臋 od siebie pojemno艣ci膮 oraz kszta艂tem.

Do przyrz膮dzania zupy gulaszowej wykorzystywany by艂 kocio艂ek, kt贸ry rozszerza艂 si臋 ku g贸rze. Najcz臋艣ciej by艂 on dodatkowo wyposa偶any w kawa艂ek 艂a艅cucha, kt贸ry dawa艂 mo偶liwo艣膰 podwieszenia naczynia na tr贸jnogu. Dzisiaj mianem 鈥bogracz鈥 okre艣la si臋 ju偶 nie tylko s艂ynny kocio艂ek, ale tak偶e w艂a艣nie zup臋 gulaszow膮, przygotowywan膮 na bazie mi臋sa wieprzowego. Na bazie tej zupy kucharze bardzo cz臋sto przyrz膮dzali tak偶e wiele innych da艅, mi臋dzy innymi paprykarz (do kt贸rego zamiast mi臋sa dodawano kie艂bas臋 oraz ziemniaki), zup臋 rybn膮 oraz tak zwany slambuc. To ostatnie danie przygotowywane by艂o tylko nad ogniskiem, a sk艂ada艂o si臋 w g艂贸wnej mierze z boczku, papryki, cebuli oraz 艂azanek.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Przyj臋cie dla m臋偶czyzn: kolacja 鈥 przyj臋cie 鈥瀞艂omiany wdowiec鈥

Do przygotowania wieprzowej zupy bogracz z kluseczkami b臋dziemy potrzebowa膰 nast臋puj膮ce sk艂adniki: osiemset gram贸w wo艂owiny bez ko艣ci, pi臋膰dziesi膮t gram贸w s艂oniny (mo偶e by膰 te偶 smalec), dwie 艣redniej wielko艣ci cebule, dwie 偶贸艂te lub zielone papryki, jeden pomidor, trzy marchewki, dwie pietruszki, pi臋膰 ziemniak贸w, 艂y偶eczka s艂odkiej papryki w proszku, dwa z膮bki czosnku, 艂y偶eczka kminku, pieprz oraz s贸l. S艂onin臋 nale偶y stopi膰 na patelni (r贸wnie偶 je艣li zamierzamy u偶y膰 smalcu). Na patelni臋 wrzucamy drobno pokrojon膮 cebul臋, sma偶膮c j膮 do momentu, a偶 nabierze jednolitego, br膮zowawego koloru. Razem z cebul膮 podsma偶amy mi臋so. Nast臋pnie przek艂adamy je do garnka i zalewamy dwoma szklankami wody. W tym samym czasie na patelni podsma偶amy wszystkie pozosta艂e warzywa, a wi臋c marchewk臋, pomidory, pietruszk臋 oraz ziemniaki.

Podsma偶one warzywa dodajemy do mi臋sa, wszystko dusimy przez oko艂o pi臋膰 minut. Je艣li wody jest za ma艂o, w贸wczas nale偶y doda膰 jej jeszcze odrobin臋. Dodajemy z膮bki czosnku oraz kminek. Kiedy mi臋so b臋dzie wystarczaj膮co mi臋kkie, w贸wczas do garnka wsypujemy dwie 艂y偶eczki papryki i dolewamy tyle wody, by nasza zupa gulaszowa mia艂a wystarczaj膮co g臋st膮 konsystencj臋. Przyprawiamy pieprzem i sol膮, podajemy z pieczywem.

Przepisy na gulasz Po w臋giersku, bogracz, strogonow, wo艂owa, wieprzowy 3 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Prosty drobiowy strogonow

Dla wielu os贸b gulasz stanowi danie bardzo podobne do popularnej potrawy, okre艣lanej mianem strogonow. Rzeczywi艣cie, oba dania maj膮 wiele wsp贸lnego. Zar贸wno gulasz, jak i strogonow s膮 potrawami typowo jednogarnkowymi. Dodatkowo dania przyrz膮dzane s膮 na podstawie podobnych sk艂adnik贸w. Strogonow jest do艣膰 powszechnie znan膮 potraw膮, kt贸rego oficjalna nazwa brzmi boeuf stroganow.

Nazwa tego dania wywodzi si臋 od nazwiska hrabiego Paw艂a Stroganowa, kt贸ry w XIX wieku dzia艂a艂 jako dyplomata rosyjski. Potrawa prawdopodobnie po raz pierwszy zosta艂a przyrz膮dzana przez jednego z francuskich kucharzy, kt贸ry w latach dwudziestych XIX wieku by艂 kucharzem cesarza Aleksandra I. Strogonow w odr贸偶nieniu od gulaszu jest potraw膮 najcz臋艣ciej przygotowywan膮 na bazie pol臋dwicy krajanej w d艂ugie paski. Podobnie jak tradycyjna zupa w臋gierska z kocio艂ka, tak r贸wnie偶 strogonow wzbogacany jest dodatkowo og贸rkami kiszonymi, pieczarkami, cebul膮 oraz przecierem pomidorowym.

Strogonow jest daniem rosyjskiego pochodzenia, kt贸re nale偶y gotowa膰 wed艂ug okre艣lonej receptury. Niegdy艣 potraw臋 t膮 przyrz膮dzano g艂贸wnie na bazie mi臋sa wo艂owego, ale obecnie mo偶na zetkn膮膰 si臋 tak偶e z innymi wersjami strogonowa, mi臋dzy innymi z odmian膮 drobiow膮. Dr贸b jak wiadomo jest nieco mniej t艂ustym mi臋sem, z tego wi臋c wzgl臋du, na jego podstawie mo偶na przyrz膮dzi膰 nieco mniej kaloryczn膮 potraw臋.

W naszym kraju strogonow jest daniem, kt贸re bardzo cz臋sto pojawia si臋 na r贸偶nego rodzaju imprezach, takich jak na przyk艂ad przyj臋cia weselne. Potrawa ta jest do艣膰 prosta w przyrz膮dzeniu, a na dodatek b艂yskawicznie stawia na nogi. Do przyrz膮dzenia prostego drobiowego strogonowa b臋dziemy potrzebowa膰 nast臋puj膮ce sk艂adniki: p贸艂 kilograma mi臋sa drobiowego, jedna 艣redniej wielko艣ci cebula, dwie marchewki, cztery og贸rki konserwowe, jedna czerwona papryka, dwie艣cie pi臋膰dziesi膮t gram贸w pieczarek, p贸艂 szklanki g臋stego przecieru pomidorowego, jedna 艂y偶eczka papryki s艂odkiej, jedna 艂y偶eczka papryki ostrej, olej, szklanka wody oraz przyprawy: s贸l, pieprz. Mi臋so drobiowe nale偶y umy膰, osuszy膰 i pokroi膰 w drobne kawa艂ki. Og贸rki, papryk臋 oraz marchewki kroimy w niewielk膮 kostk臋, natomiast cebul臋 oraz pieczarki w plasterki. Do garnka wlewamy olej i stawiamy na ogniu. Kiedy b臋dzie wystarczaj膮co rozgrzany, w贸wczas wrzucamy mi臋so wraz z pokrojonymi warzywami, pami臋taj膮c, by sk艂adniki ca艂y czas miesza膰. Gdy mi臋so przestanie by膰 surowe, w贸wczas dodajemy cebul臋 oraz pieczarki. Wszystko razem gotujemy przez oko艂o pi臋tna艣cie minut. Po tym czasie dodajmy przecier pomidorowy oraz zmielon膮 papryk臋. Do smaku doprawmy sol膮 i pieprzem. Je艣li danie b臋dzie zbyt rzadkie, w贸wczas mo偶na je zag臋艣ci膰 za pomoc膮 m膮ki.

Syc膮ca z mi臋sem mielonym i pieczarkami

Jednym z najbardziej znanych da艅 w臋gierskich jest bez w膮tpienia gulasz, na bazie kt贸rego powsta艂a niezwykle smaczna i syc膮ca zupa gulaszowa. Jej podstawowym sk艂adnikiem jest mi臋so wo艂owe, cebula, papryka oraz smalec. Co ciekawe, zupa gulaszowa pocz膮tkowo by艂o przyrz膮dzane jedynie przez pasterzy, kt贸rzy do jej gotowania u偶ywali charakterystycznego kocio艂ka, okre艣lanego mianem bogracz. Dzisiaj wieprzowy bogracz z kluseczkami jest daniem bardzo ch臋tnie serwowanym w wielu w臋gierskich restauracjach, chocia偶 ju偶 nie zawsze potrawa ta przygotowywana jest za pomoc膮 metalowego kocio艂ka, podwieszanego na ogniu. Tradycyjn膮 w臋giersk膮 zup臋 gulaszow膮 najcz臋艣ciej przyrz膮dza si臋 w du偶ych garnkach.

Syc膮ca zupa gulaszowa z mi臋sem mielonym i pieczarkami nie jest trudna w przygotowaniu, wi臋c przyrz膮dzi膰 j膮 mo偶e ka偶da, nawet pocz膮tkuj膮ca gospodyni domowa, kt贸ra nie pozna艂a jeszcze wszystkich sekret贸w sztuki kulinarnej. Do przyrz膮dzenia syc膮cej zupy gulaszowej b臋dziemy potrzebowa膰 trzysta gram贸w mi臋sa mielonego wieprzowego lub mieszanego, dwie czerwone papryki, puszk臋 pomidor贸w, dwie艣cie gram贸w pieczarek, kilka wi臋kszych ziemniak贸w, puszk臋 czerwonej fasolki, kilka z膮bk贸w czosnku, trzy marchewki, ma艂y przecier pomidorowy, olej oraz przyprawy: s贸l, pieprz, li艣cie laurowe, majeranek, kminek, s艂odk膮 i ostr膮 papryk臋 mielon膮. Przygotowuj膮c zup臋 gulaszow膮 proporcje warzyw mo偶na w艂a艣ciwie dowolnie modyfikowa膰, zwi臋kszaj膮c lub zmniejszaj膮c ich ilo艣ci. Musimy jednak pami臋ta膰, by danie to by艂o odpowiednio syc膮ce, musi zachowa膰 w艂a艣ciw膮 konsystencj臋.

Przepisy na gulasz Po w臋giersku, bogracz, strogonow, wo艂owa, wieprzowy 4 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Klasyczny czeski gulasz z knedlami, pyszne ci臋偶kie jedzenie, domowe pierogi karlowarskie

W przypadku kiedy zupa wyjdzie nam nieco za g臋sta, w贸wczas nale偶y doda膰 do niej odrobin臋 wody. Je艣li z kolei b臋dzie nam si臋 wydawa膰, i偶 danie jest zbyt rzadkie, w贸wczas bez problemu mo偶na je zag臋艣ci膰 za pomoc膮 kilku 艂y偶ek m膮ki. Do wi臋kszego garnka wlewamy 艂y偶k臋 oleju i sma偶ymy wcze艣niej oczyszczone mi臋so. Nast臋pnie stopniowo dodajemy warzywa: pokrojon膮 w kostk臋 cebul臋, papryk臋, marchewk臋 oraz pieczarki. Ziemniaki mo偶emy doda膰 do zupy lub ugotowa膰 w oddzielnym garnku i wy艂o偶y膰 je na talerze tu偶 przed podaniem zupy. Wszystkie warzywa razem podsma偶amy przez oko艂o pi臋膰 minut, a nast臋pnie dodajemy do nich pomidory z puszki (je艣li s膮 ca艂e, w贸wczas warto wcze艣niej je zmiksowa膰). Zup臋 doprawiamy 艂y偶eczk膮 majeranku, dwoma 艂y偶eczkami s艂odkiej papryki, jedn膮 艂y偶eczk膮 papryki ostrej, szczypt膮 kminku, czterema listkami laurowymi oraz sol膮 i pieprzem.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  14 najlepszych produkt贸w z mleka na zdrowe 艣niadanie - mleczne 艣niadanie na rozpocz臋cie dnia

Garnek nape艂niamy wod膮 (do poziomu warzyw) i gotujemy zup臋 przez oko艂o trzydzie艣ci minut. Na ko艅cu dodajemy do niej przecier pomidorowy oraz przecedzon膮 przez sitko fasolk臋. Syc膮ca zupa gulaszowa z mi臋sem mielonym i pieczarkami jest prosta w przyrz膮dzeniu i bardzo smaczna. Danie mo偶na podawa膰 z pieczywem.

Wegetaria艅ski gulasz sojowy i z bak艂a偶ana

Chocia偶 gulasz zdecydowanej wi臋kszo艣ci os贸b kojarzy si臋 raczej z mi臋sn膮 potraw膮, to jednak jest to danie, kt贸re przyrz膮dzi膰 mo偶na w wersji wegetaria艅skiej. Nawet wi臋c je艣li nie jeste艣 mi艂o艣nikiem mi臋sa mo偶esz przygotowa膰 r贸wnie syc膮cy oraz smaczny wegetaria艅ski gulasz sojowy. Gulasz wegetaria艅ski jest idealnym daniem dla os贸b, kt贸re nie spo偶ywaj膮 mi臋sa. To lekkie oraz bardzo zdrowe danie, kt贸re mo偶na przygotowywa膰 na wiele sposob贸w. Podstaw膮 gulaszu wegetaria艅skiego jest soja oraz oczywi艣cie warzywa, kt贸re mo偶na dowolnie ze sob膮 艂膮czy膰 i komponowa膰. Mo偶na wi臋c przyrz膮dzi膰 zar贸wno gulasz z cukini膮, jak i z bak艂a偶anem.

Przepisy na gulasz Po w臋giersku, bogracz, strogonow, wo艂owa, wieprzowy 5 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Spos贸b przyrz膮dzania gulaszu wegetaria艅skiego jest do艣膰 prosty, wi臋c przygotowanie tej potrawy nie powinno nastr臋czy膰 nam specjalnych trudno艣ci. Je艣li chcemy, by w potrawie by艂o czu膰 smak wszystkich warzyw, w贸wczas warto zrezygnowa膰 z pieczarek. W ten spos贸b wydob臋dziemy jeszcze bardziej intensywny aromat potrawy, kt贸ry wzbogaci膰 mo偶emy dodatkowo starannie dobran膮 mieszank膮 przypraw oraz zi贸艂.

Wegetaria艅ski gulasz sojowy prawdopodobnie wywodzi si臋 z po艂udniowych Indii. To w艂a艣nie tam 偶yje wielu buddyst贸w, kt贸rych obowi膮zuje zakaz spo偶ywanie mi臋sa wo艂owego. Sprawi艂o to, 偶e na terenie tego pa艅stwa bardzo szybko zacz臋艂a si臋 rozwija膰 kuchnia wegetaria艅ska, kt贸ra oparta by艂a mi臋dzy innymi na przepisach potraw jarskich. W jad艂ospisach buddyst贸w pojawi艂 si臋 r贸wnie偶 wegetaria艅ski gulasz sojowy oraz gulaszowa zupa rybna.

Do przygotowania wegetaria艅skiego gulaszu sojowego z bak艂a偶anem b臋dziemy potrzebowa膰 jedn膮 kostk臋 sojow膮, bulion warzywny, przecier pomidorowy, 艣mietan臋, mas艂o, bak艂a偶ana 艣redniej wielko艣ci, cebul臋, og贸rki konserwowe, 艂y偶eczk臋 ostrej zmielonej papryki, oliw臋 oraz przyprawy: s贸l i pieprz. Kostk臋 sojow膮 nale偶y ugotowa膰 w bulionie warzywnym. Cebul臋 oraz pieczarki kroimy w drobn膮 kostk臋, dusimy na rozgrzanym na patelni ma艣le, doprawiamy sol膮 i pieprzem. Nast臋pnie ugotowan膮 ju偶 kostk臋 sojow膮 sma偶ymy na oliwie z oliwek do momentu, a偶 si臋 przyrumieni. W tym samym czasie kroimy bak艂a偶ana, kt贸rego wrzucamy do garnka. Zalewamy go wod膮 i gotujemy przez kilkana艣cie minut, po czym dodajemy do zupy kostk臋 sojow膮, pieczarki, cebul臋 oraz przecier pomidorowy. Gotujemy jeszcze przez jaki艣 czas, a na samym ko艅cu dorzucamy pokrojone w kostk臋 og贸rki konserwowe i dodajemy 艂y偶eczk臋 ostrej zmielonej papryki. Wegetaria艅ski gulasz najlepiej smakuje z ry偶em lub z kasz膮 gryczan膮.

Gulaszowa zupa rybna

Pa艅stwo w臋gierskie wprawdzie nie posiada dost臋pu do morza, ale mimo to w wielu regionach tego kraju serwowana jest niezwykle pyszna gulaszowa zupa rybna. Jej podstawowy sk艂adnik stanowi ryba s艂odkowodna.

Wed艂ug przekaz贸w historycznych w臋gierska zupa rybna by艂a znan膮 potraw膮 ju偶 na pocz膮tku XIX wieku. Tradycyjna gulaszowa zupa rybna jest potraw膮 jednogarnkow膮 i prost膮 w przyrz膮dzeniu, podobnie jak wegetaria艅ski gulasz sojowy i z bak艂a偶ana. Wszystkie sk艂adniki wystarczy wrzuci膰 do wi臋kszego garnka. Najlepsz膮 zup臋 rybn膮 przyrz膮dza si臋 na bazie dobrej gatunkowo ryby. Jej mi臋so nie powinno si臋 przede wszystkim rozpada膰 na drobne kawa艂ki podczas gotowania. Tak膮 ryb膮 mo偶e by膰 na przyk艂ad karp. Poza ryb膮 do przyrz膮dzenia w臋gierskiej zupy rybnej wykorzystywane s膮 tak偶e du偶e ilo艣ci warzyw, zw艂aszcza papryki oraz cebuli. Co jest szczeg贸lnie wa偶ne, gulaszowej zupy rybnej nie nale偶y przeciera膰. W艂a艣nie w braku przecierania zdaje si臋 tkwi膰 najwi臋ksza tajemnica wy艣mienitego smaku w臋gierskiej gulaszowej zupy rybnej.

Halaszle - w臋gierska zupa rybna

Halaszle – w臋gierska zupa rybna

W niekt贸rych regionach W臋gier zup臋 si臋 przeciera, ale tak dzieje si臋 jedynie w okolicach miasta Szeged. Na terenie pa艅stwa w臋gierskiego mo偶na zetkn膮膰 si臋 z do艣膰 rozmaitymi odmianami zupy rybnej. Inna zupa jest serwowana nad Dunajem, a inna na przyk艂ad nad Balatonem. W ka偶dym b膮d藕 razie w ka偶dym przypadku do jej przyrz膮dzenia u偶ywana jest ryba. Na og贸艂 do tego celu wykorzystywany jest karp, a inne gatunki ryb mog膮 by膰 jedynie dodatkiem do dania. Tradycyjn膮 gulaszow膮 zup臋 rybn膮 przyrz膮dza si臋 tak偶e na bazie cebuli oraz papryki. Najlepsza jest 艣wie偶a, 偶贸艂ta cebula. Nie stosuje si臋 natomiast cebuli w kremie lub w proszku. Papryka natomiast mo偶e by膰 ju偶 dodana w postaci sproszkowanej, ale smak zupy rewelacyjnie wzbogaci dodatek 艣wie偶ej, ostrej papryczki.

Do przyrz膮dzenia gulaszowej zupy rybnej b臋dziemy potrzebowa膰 jeden kilogram filet贸w z ryby, trzy 艣redniej wielko艣ci cebule, papryk臋 czerwon膮, koncentrat pomidorowy, kilka sztuk og贸rk贸w konserwowych, natk臋 pietruszki, dwie 艂y偶ki m膮ki oraz przyprawy: sproszkowan膮 ostr膮 i s艂odk膮 papryk臋, s贸l oraz pieprz. Filety z ryby nale偶y dok艂adnie op艂uka膰, a nast臋pnie pokroi膰 na niewielkie kawa艂ki, skrapiaj膮c je kilkoma kroplami soku z cytryny. Cebul臋 kroimy w niewielk膮 kostk臋, podsma偶amy na oleju. Dodajemy do niej ryb臋, pokrojon膮 papryk臋 i ca艂o艣膰 zalewamy wrz膮c膮 wod膮. Sk艂adniki gotujemy. W momencie, kiedy stan膮 si臋 mi臋kkie, nale偶y doda膰 koncentrat pomidorowy oraz doprawi膰 zup臋 do smaku papryk膮 w proszku, sol膮 i pieprzem. Na samym ko艅cu doda膰 og贸rki konserwowe.

Z zacierkami, makaronem, w chlebie

Tradycyjna w臋gierska zupa gulaszowa mo偶e by膰 przygotowywana na kilka sposob贸w. Bez wzgl臋du na to czy zdecydujemy si臋 przyrz膮dzi膰 to danie na bazie mi臋sa wo艂owego czy ryby, mo偶na poda膰 je z zacierkami, makaronem lub w chlebie. Zupa gulaszowa najsmaczniejsza jest w贸wczas, kiedy posiada odpowiednio g臋st膮 konsystencj臋. Powinna wi臋c zawiera膰 spore ilo艣ci papryki oraz mi臋sa. Bardzo wa偶ny jest tak偶e jej naturalnie pikantny smak, kt贸ry zupie nadawany jest dzi臋ki papryce (zar贸wno tej 艣wie偶ej, jak i sproszkowanej). Zup臋 gulaszow膮 na og贸艂 przygotowuje si臋 na bazie mi臋sa wo艂owego. Wyj膮tkiem jest jedynie gulaszowa zupa rybna, kt贸ra powinna by膰 przygotowana na bazie dobrej gatunkowo ryby (na przyk艂ad karpia).

Przepisy na gulasz Po w臋giersku, bogracz, strogonow, wo艂owa, wieprzowy 6 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Do przygotowania gulaszowej zupy z zacierkami potrzebowa膰 b臋dziemy osiemset gram贸w mi臋sa wieprzowego lub wo艂owego, papryk臋, trzy 艣redniej wielko艣ci cebule, pi臋膰 ziemniak贸w, s艂oiczek koncentratu pomidorowego, dwa z膮bki czosnku, dwie kostki roso艂owe, jedn膮 marchewk臋, jedn膮 pietruszk臋, puszk臋 pomidor贸w oraz przyprawy: li艣cie laurowe, ziele angielskie, papryk臋 w proszku, s贸l oraz pieprz. Lane kluski natomiast przygotujemy z dw贸ch jajek oraz z kilku 艂y偶ek m膮ki. Mi臋so dok艂adnie myjemy oraz oczyszczamy, kroimy w kostk臋 i podsma偶amy na patelni. Nast臋pnie kawa艂ki mi臋sa przek艂adamy do garnka i gotujemy w oko艂o litrze wody.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Gdzie i jak kupowa膰 soki? - rodzaje sok贸w i napoi owocowych

Gdy woda si臋 zagotuje do garnka dodajemy kostki roso艂owe, przyprawy oraz warzywa pokrojone w drobn膮 kostk臋. Ca艂o艣膰 gotujemy na wolnym ogniu przez oko艂o trzydzie艣ci minut. Gdy warzywa b臋d膮 ju偶 odpowiednio mi臋kkie, w贸wczas do zupy dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Zacierk臋 przygotujemy z dw贸ch jajek, do kt贸rych dodajemy tyle m膮ki, by wysz艂a nam lej膮ca si臋 masa. Nie powinna ona by膰 jednak zbyt g臋sta. Rozcieramy j膮 w kubku na jednolit膮 mas臋, po czym wlewamy stru偶k膮 do wrz膮cej zupy.

R贸wnie smaczn膮 i syc膮c膮 potraw膮 jest zupa gulaszowa z makaronem. Do jej przyrz膮dzenia potrzebna b臋dzie czerwona papryka, p贸艂 kilograma mi臋sa wieprzowego, seler, pietruszka, marchewka, makaron (mo偶e by膰 na przyk艂ad typu 艣widerki), kilka z膮bk贸w czosnku, 艂y偶eczka ostrej zmielonej papryki, 艂y偶eczka tymianku, kostka roso艂owa, 艣mietana oraz oliwa z oliwek. Mi臋so oraz wszystkie warzywa kroimy, po czym wrzucamy do garnka z rozgrzan膮 oliw膮. Dusimy przez oko艂o dwadzie艣cia minut. Nast臋pnie do sk艂adnik贸w dodajemy litr zimnej wody, wrzucamy kostk臋 roso艂ow膮 i gotujemy przez kwadrans. Na koniec wrzucamy makaron i gotujemy, a偶 stanie si臋 mi臋kki.

Dodajemy 艣mietan臋. Wykwintnym daniem jest r贸wnie偶 zupa gulaszowa w chlebie. Podaje si臋 j膮 po wcze艣niejszym rozkrojeniu chleba wzd艂u偶 (mi膮偶sz nale偶y wyj膮膰 ze 艣rodka).

Sos do plack贸w ziemniaczanych

Placki ziemniaczane s膮 potraw膮, kt贸re pozornie z gulaszem maj膮 niewiele wsp贸lnego. W rzeczywisto艣ci jednak danie to bardzo cz臋sto serwowane jest z dodatkiem sosu gulaszowego, kt贸ry sprawia, 偶e ca艂a potrawa jest jeszcze bardziej smaczna.

Przepisy na gulasz Po w臋giersku, bogracz, strogonow, wo艂owa, wieprzowy 7 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

lacki ziemniaczane same w sobie s膮 do艣膰 prost膮 w przyrz膮dzeniu potraw膮, przygotowywan膮 z ziemniak贸w sma偶onych na oleju. Sk艂adnikiem tego dania s膮 starte surowe ziemniaki, do kt贸rych dodaje si臋 m膮k臋, cebul臋 oraz jajka. W niekt贸rych regionach placki podaje si臋 z kwa艣n膮 艣mietan膮 oraz cukrem. Za najbardziej smakowite placki ziemniaczane uznaje si臋 jednak te, kt贸re s膮 serwowane z syc膮cym sosem gulaszowym. Nieco mniej znane s膮 placki ziemniaczane wypiekane na blasze, kt贸re wywodz膮 si臋 g艂贸wnie z teren贸w Beskid贸w. Do tej potrawy wykorzystywane s膮 jedynie starte ziemniaki oraz s贸l. Tak膮 mas臋 uk艂ada si臋 na blaszce do pieczenia. Potrawa ta na 艢l膮sku podawana jest ze skwarkami, z mas艂em lub ze 艣mietan膮.

Placki ziemniaczane z sosem gulaszowym s膮 daniem smacznym, ale pracoch艂onnym, podobnie jak wieprzowy bogracz z kluseczkami czy inne potrawy kuchni w臋gierskiej. Jest to nieco z艂o偶ona potrawa, kt贸rej smak jest wydobywany w g艂贸wnej mierze przez pikantny gulasz wo艂owy. Samo wykonanie plack贸w ziemniaczanych raczej nie powinno nam sprawi膰 wi臋kszych trudno艣ci. Znacznie bardziej skomplikowany w przyrz膮dzeniu jest natomiast sos do plack贸w ziemniaczanych, z kt贸rego w艂a艣ciwym wykonaniem na og贸艂 mamy sporo problem贸w.

Do przygotowania gulaszowego sosu do plack贸w ziemniaczanych b臋dziemy potrzebowa膰 kilogram mi臋sa wieprzowego (mo偶e by膰 te偶 mi臋so wo艂owe), cztery 艂y偶ki m膮ki, litr bulionu warzywnego, dwie 艣redniej wielko艣ci cebule, dwie czerwone papryki, z膮bek czosnku, dwie艣cie gram贸w pieczarek, olej, przecier pomidorowy oraz przyprawy: li艣cie laurowe, ziele angielskie, s艂odk膮 i ostr膮 papryk臋 w proszku, s贸l i pieprz. W garnku gotujemy bulion.

Nast臋pnie do wywaru dodajemy mi臋so, kt贸re wcze艣niej delikatnie rumienimy na patelni. Dorzucamy li艣cie laurowe oraz ziele angielskie. Cebul臋 kroimy w drobn膮 kostk臋 i sma偶ymy na t艂uszczu, dorzucamy do sosu. Dodajemy r贸wnie偶 przeci艣ni臋ty przez prask臋 czosnek (lub drobno posiekany). Pieczarki i papryk臋 kroimy, dusimy, by wyparowa艂a z nich woda. Nast臋pnie warzywa przek艂adamy do garnka i gotujemy razem z mi臋sem. Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy, papryk臋 w proszku, s贸l oraz pieprz. Gotowym sosem gulaszowym polewamy placki ziemniaczane.

Kluski 艣l膮skie z gulaszem

Z dodatkiem gulaszowego pikantnego sosu mo偶e by膰 serwowanych wiele da艅. Sos do plack贸w ziemniaczanych i do klusek 艣l膮skich mo偶emy wykona膰 podobnie, na bazie gulaszu.

Kluski 艣l膮skie to danie, kt贸re stanowi rodzaj klusek ziemniaczanych przyrz膮dzanych na podstawie ugotowanych ziemniak贸w, po艂膮czonych z m膮k膮 ziemniaczan膮. Mog膮 stanowi膰 samodzielne danie, okraszone s艂onin膮, jak i r贸wnie偶 by膰 dodatkiem do da艅 mi臋snych, na przyk艂ad do syc膮cego i smacznego gulaszu. Kluski 艣l膮skie s膮 powszechnie znan膮 potraw膮 na terenie wojew贸dztwa 艣l膮skiego, gdzie podawane s膮 na dwa sposoby. Mog膮 by膰 one przyrz膮dzane tylko i wy艂膮cznie z ziemniak贸w i z m膮ki, a mog膮 by膰 r贸wnie偶 serwowane jako tak zwane kluski czarne. Do ziemniak贸w w贸wczas dodaje si臋 surowe ziemniaki, kt贸re s膮 przecierane na mas臋 ziemniaczan膮.

Kluski 艣l膮skie przygotujemy z ziemniak贸w oraz z m膮ki ziemniaczanej. Ziemniaki gotujemy, a nast臋pnie przeciskamy przez pras臋. Nast臋pnie wk艂adamy do wi臋kszego naczynia, do kt贸rego wsypujemy kilka 艂y偶ek m膮ki. Ca艂o艣膰 zagniatamy jako ciasto (nie powinno ono mie膰 ani zbyt rzadkiej ani zbyt g臋stej konsystencji). Nast臋pnie z ciasta formujemy wa艂ek, kt贸ry dzielimy na mniejsze cz臋艣ci, z kt贸rych lepimy niedu偶e kuleczki. W 艣rodku wciskamy palcem dziur臋. Kluski gotujemy w osolonej i wrz膮cej wodzie przez kilka minut, do momentu, a偶 wyp艂yn膮 na powierzchni臋. Gdy kluski b臋d膮 ju偶 gotowe, w贸wczas mo偶emy zabra膰 si臋 za przygotowanie sosu gulaszowego.

Do jego przyrz膮dzenia b臋dziemy potrzebowa膰 p贸艂 kilograma mi臋sa wo艂owego lub wieprzowego, kostki roso艂owe, jedn膮 wi臋ksz膮 cebul臋, dwa z膮bki czosnku, posiekan膮 pietruszk臋 oraz przyprawy: ziele angielskie, li艣cie laurowe, s贸l oraz pieprz. Mi臋so starannie myjemy oraz oczyszczamy z b艂on. Kroimy na mniejsze kawa艂ki, a nast臋pnie sma偶ymy na patelni na rozgrzanym oleju. Dodajemy drobno posiekan膮 cebul臋 oraz czosnek. Kiedy mi臋so oraz warzywa zarumieni膮 si臋, w贸wczas przek艂adamy je do garnka, do kt贸rego wlewamy oko艂o litra wody. Wrzucamy kostki roso艂owe i wszystkie sk艂adniki gotujemy przez oko艂o p贸艂 godziny. Powsta艂y sos doprawiamy sol膮, pieprzem, zielem angielskim oraz listkami laurowymi.

Je艣li sos gulaszowy do klusek 艣l膮skich b臋dzie mia艂 zbyt g臋st膮 konsystencj臋 w贸wczas nale偶y doda膰 do niego kilka 艂y偶ek wody. Je艣li z kolei b臋dzie nam si臋 wydawa膰, i偶 nasz sos jest za rzadki, w贸wczas mo偶emy zag臋艣ci膰 go 艣mietan膮 lub m膮k膮.

Jak oceniasz ten materia艂?

Kliknij na gwiazdk臋, aby zostawi膰 swoj膮 ocen臋

艢rednia ocena / 5. Liczba g艂os贸w:

Jak dot膮d brak g艂os贸w! Oce艅 ten post jako pierwszy.

Proste dania z grilla – przepisy na wakacyjne barbecue

Poprzedni wpis

Smaczne kluski i makarony – 艂atwe przepisy kulinarne na pasty

Nast臋pny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemios艂em w r臋ku na co dzie艅 szef kontroli jako艣ci w kuchni, serwuj膮cy wykwintne dania. W niedalekiej przysz艂o艣ci planuje zrealizowa膰 m艂odzie艅cze marzenia i napisa膰 ksi膮偶k臋 馃摉

Na pewno zainteresuj膮 Ci臋 jeszcze:

Komentarze - masz co艣 do napisania? Zostaw prosz臋 informacje.

Pozostaw komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany.