Proste dania z grilla - przepisy na wakacyjne barbecue 1 - Twój Głos 📌 e-TG.pl
Portrait of multigeneration family outdoors on garden barbecue, grilling and talking.
Dani i przepisy 🍳Gotowanie i pieczenie 👩‍🍳Zdrowie ⚕️

Proste dania z grilla – przepisy na wakacyjne barbecue

Ciekawe pomysły na grilla

Również poza sezonem wakacyjnym z powodzeniem przygotowywać możemy wyśmienite i aromatyczne dania oraz potrawy z rożna. Wystarczy tylko zaopatrzyć się w praktyczny i funkcjonalny grill elektryczny, by nawet zimą czy późną jesienią z łatwością móc przygotować na przykład grillowane wołowe burgery dla dzieci czy smakowitą, wieloskładnikową pizzę barbecue.

Nie ulega jednakże wątpliwości, iż podstawą większości spotkań przy grillu okazują się pieczone skrzydełka czy udka z kurczaka. Aby podkreślić ich smak i aromat wato także przygotować samodzielnie aromatyczne i wyraziste sosy lub dipy, na przykład musztardowy, barbecue lub śmietanowy. Na grilla możemy również przygotować pyszne i sycące kęski piwne, marynowaną kiełbasę lub żeberka.

Amatorom zdrowych i lekkich przekąsek z grilla warto polecić także sprawdzone i łatwe do samodzielnego wykonania przepisy na pieczone kotlety sojowe lub zapiekane warzywa z serem lub pieczarkami. Z powodzeniem takie przystawki mogą zastąpić tradycyjne sałatki i surówki serwowane gościom na zimno. Ciekawym pomysłem na rodzinnego grilla może być też wykonanie wykwintnych warzyw po nicejsku, pieczonych w folii z dodatkiem aromatycznego, koziego sera.

Jako smaczną i sycącą przekąskę z grilla warto przygotować także aromatycznie doprawione ziemniaki z boczkiem. Z powodzeniem można podawać je z odrobiną masła lub z sosem czosnkowym i zapiekać w folii, dzięki czemu potrawa będzie bardzo delikatna. Dla najmłodszych i amatorów słodkości warto z kolei przyrządzić krok po kroku wyśmienite grillowane owoce, takie jak banany, gruszki czy truskawki w czekoladzie, które z pewnością przypadną do gustu nawet najwybredniejszym domownikom czy gościom.

Niniejszym zachęcamy Państwa serdecznie do lektury naszego serwisu oraz skorzystania z zamieszczonych w nim łatwych, szybkich i sprawdzonych przepisów na najpopularniejsze i najsmaczniejsze potrawy i przekąski z grilla. Śmiało możemy podawać je zarówno podczas kameralnych przyjęć w ogrodzie, jak również na specjalne i uroczyste okazje, takie jak imieniny, urodziny czy rodzinne spotkania z bliskimi.

Wieloskładnikowa pizza barbecue

W sezonie letnim wielu z nas z pewnością chętnie przygotowuje smakowite i aromatyczne potrawy z grilla. Jednakże w chłodniejszych porach roku, kiedy nie możemy pozwolić sobie na zorganizowanie kameralnej imprezy w ogrodzie czy na działce, warto przygotować w domowym zaciszu smaczne i sycące potrawy z sosem barbecue, doskonale pasującym do dań mięsnych.

Proste dania z grilla - przepisy na wakacyjne barbecue 2 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

Jednym z ciekawszych pomysłów na smakowite danie obiadowe lub przekąskę dla całej rodziny z pewnością okaże się wieloskładnikowa pizza barbecue, której samodzielne przygotowanie jest banalnie łatwe. Pizzę taką możemy podać zarówno na specjalną okazję, jak również na codzienny obiad. Z powodzeniem upieczemy ją w zwykłym piekarniku lub na grillu elektrycznym. Aby jednak móc własnoręcznie przygotować takie oryginalne i sycące danie, warto skorzystać z zamieszczonego poniżej, sprawdzonego przepisu.

PIZZA BARBECUE Z KURCZAKIEM I MOZZARELLĄ

składniki na ciasto: 15 dkg mąki pszennej, 8 gramów drożdży, po łyżeczce cukru i soli, łyżka oliwy, pół szklanki wody
składniki na nadzienie: podwójny filet z kurczaka, czerwona cebula, kilka łyżek startego żółtego sera, mozzarella
składniki na sos: 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, średnia cebula, łyżka brązowego cukru, łyżka sosu sojowego, łyżeczka musztardy stołowej, sok z połówki cytryny, pół szklanki wody, pieprz kolorowy
sposób przygotowania: aby przygotować ciasto na pizzę najpierw należy przesiać mąkę i dodać do niej suche drożdże. Następnie dodać cukier i dolać nieco letniej wody, po czym dokładnie zagnieść ciasto na jednolitą konsystencję. Odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Kolejno należy ciasto posolić i dodać oliwę, po czym zagnieść i ponownie odstawić na około 50-60 minut.

W tym czasie warto przygotować sos barbecue. Najpierw trzeba drobno posiekać czosnek oraz cebulkę i zeszklić je na odrobinie oliwy. Następnie dodać przecier pomidorowy oraz pozostałe składniki i dolać nieco wody. Całość dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu przez kilka minut do zgęstnienia. Po doprawieniu do smaku odstawić w chłodne miejsce.

Wyrośnięte ciasto na pizzę należy rozwałkować na placek o średnicy około 30 centymetrów i umieścić w specjalnej foremce. Równomiernie rozsmarować sos po całej powierzchni ciasta, posypać startym żółtym serem, ułożyć kawałki podsmażonego na oliwie kurczaka oraz kulki mozzarelli. Na wierzch ułożyć piórka z cebuli. Piec przez około 15 minut w temperaturze 230 stopni.
Smacznego!

Może cię zainteresować także:  Przyjęcie dla mężczyzn: kolacja – przyjęcie „słomiany wdowiec”

Tanie kotlety sojowe na grilla

Na grillu z pewnością najchętniej przygotowujemy smakowite, aromatycznie doprawione mięsa, kiełbasy oraz zapiekane warzywa lub duszone ryby. Jednakże również amatorzy kuchni wegetariańskiej z powodzeniem mogą wybrać dla siebie pomysłowe i doskonałe przepisy na zdrowe i sycące, bezmięsne potrawy grillowane.

Oprócz grillowanego kurczaka czy pieczonej na ognisku kiełbasy na grillu świetnie sprawdzą się także inne, zdrowe, smaczne i pożywne produkty, takie jak choćby coraz popularniejsze u nas kotlety sojowe. Danie takie można podać gościom zarówno jako świetną przekąskę. Co więcej, grillowane kotlety z soi to również doskonała propozycja na rodzinny obiad.

Aby zaskoczyć gości lub domowników na grillu warto przygotować wyśmienicie doprawione kotlety sojowe. Warto podawać je na przykład z ryżem, pieczonymi ziemniaczkami, chrupkim jasnym pieczywem, surówką z sezonowych jarzyn lub warzywami duszonymi na parze. Innym, ciekawym sposobem podania wegetariańskich kotletów może być również zaserwowanie ich z pieczonymi warzywami, takimi jak cukinia, pomidory czy bakłażany.

Aby zachęcić Państwa do częstszego przygotowywania takiej wyśmienitej potrawy, jaką bez wątpienia są sycące kotlety sojowe, poniżej zamieściliśmy łatwy, szybki i sprawdzony przepis do samodzielnego wykonania. Zapraszamy zatem do lektury oraz własnych eksperymentów kulinarnych.

GRILLOWANE KOTLECIKI SOJOWE DLA CAŁEJ RODZINY

składniki: porcja kotletów z soi, średnia marchew, mała cebula, pietruszka, 5 ząbków czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka sosu sojowego, łyżeczka przyprawy do gyrosa, łyżeczka posiekanego drobno koperku, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny i ziołowy, ostra papryka, bazylia, oregano, majeranek
sposób przygotowania: warzywa obrać, pokroić w mniejsze kawałki i zagotować bulion z dodatkiem liścia laurowego oraz kilku ziaren pieprzu. Następnie dodać sos sojowy oraz pozostałe przyprawy i dokładnie wymieszać. Dusić przez około pięć minut pod przykryciem. Następnie dodać kotlety i gotować kolejne kilka minut na małym ogniu. Kotleciki odsączyć z bulionu, zalać oliwą wymieszaną z przyprawami i odstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie kotlety lekko osolić i grillować w folii przez około 15 minut.
Smacznego!

Steki wołowe i amerykańskie burgery z grilla elektrycznego

Na grillu warto przygotowywać przede wszystkim sycące, aromatyczne i wyśmienicie doprawione mięsa. Jednym ze sztandarowych przykładów popularnych potraw grillowanych są bez wątpienia nie tylko udka z kurczaka, ale także wołowe steki i oryginalne hamburgery.

Proste dania z grilla - przepisy na wakacyjne barbecue 3 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

O ile marynowany karczek czy kiełbaskę najkorzystniej przygotowywać będzie na grillu lub ognisku, o tyle dania z wołowiny świetnie smakować będą również przyrządzane na grillach elektrycznych. Warto więc nie tylko w sezonie letnim, kiedy to chętnie spotykamy się z rodziną i bliskimi na kameralnych przyjęciach w ogrodzie czy na działce, ale również w pozostałych okresach roku przygotowywać dla dzieci lub gości wyśmienite amerykańskie burgery lub soczyste i doskonale wypieczone steki.

Mięso wołowe pieczone na grillu elektrycznym warto podawać przede wszystkim z surówkami ze świeżych, sezonowych warzyw lub z jasnym, chrupkim pieczywem. Doskonale sprawdzą się tutaj również zapiekane warzywa z serem które podkreślą smak mięsa. Do wołowiny można też śmiało przygotować wyrazisty sos barbecue lub pikantny dip czosnkowy. Pragnąc zachęcić Państwa do samodzielnego wypróbowania przepisu na oryginalne steki i burgery, poniżej zamieszczamy praktyczne porady i sugestie, które z pewnością ułatwią Wam wykonanie krok po kroku takich pysznych i sycących dań dla całej rodziny.

PRZEPIS NA SOCZYSTE STEKI WOŁOWE

składniki: porcja steków, główka czosnku, łyżeczka tymianku, pieprz kolorowy, 3 łyżki oliwy z oliwek, pół szklanki wytrawnego czerwonego wina
sposób przygotowania: mięso oprószyć i natrzeć przyprawami. Dodać wino, oliwę i wgnieść czosnek. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na około 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie umieścić na grillu i piec do zrumieniania, około trzech minut po każdej ze stron.

ORYGINALNE AMERYKAŃSKIE BURGERY GRILLOWANE
składniki: 40 dkg wołowego mięsa mielonego, średnia cebula, pomidor, główka sałaty, po kilka plastrów żółtego sera i bekonu, 3-4 pszenne bułki, 3 łyżki oliwy z oliwek
sposób przygotowania: mięso dokładnie wymieszać z posiekaną drobno cebulą oraz oliwą, następnie uformować niewielkie kotleciki. Grillować około 4 minut z każdej strony. Bułki przekroić na połówki, ułożyć na grillu razem z plastrami sera i boczku. Przypiekać przez około 2 minuty, następnie nałożyć mięso, plaster pomidora oraz piórka cebuli. Po zdjęciu z grilla dodać po liściu sałaty. Najlepiej podawać z sosem barbecue lub dipem czosnkowym.
Smacznego!

Grillowane pomidory z fetą, szparagi z cheddarem, pieczarki z serem

W poprzednich artykułach naszego serwisu zamieściliśmy kilka łatwych i sprawdzonych przepisów na wyśmienite i sycące dania z grilla, wśród których bez wątpienia najpopularniejszymi są pieczone skrzydełka oraz grillowany marynowany karczek lub schab.

Proste dania z grilla - przepisy na wakacyjne barbecue 4 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

Jednakże na grillu warto wykonać także inne potrawy, przekąski lub przystawki. Doskonałym pomysłem na rodzinny obiad lub menu na kameralną imprezę może okazać się samodzielne przygotowanie grillowanych potraw wegetariańskich, takich jak choćby zdrowe i smaczne, aromatycznie doprawione zapiekane warzywa z serem i ziołami. Do dań takich można z powodzeniem przygotować również wyraziste sosy i dipy, na przykład musztardowy, czosnkowy lub śmietanowy.

Może cię zainteresować także:  Wpływ muzyki na zdrowie poznawcze i zdrowe starzenie się nie tylko seniorów

Aby zachęcić Państwa do samodzielnego wykonania krok po kroku takich szybkich i smakowitych dań warzywnych z grilla, poniżej zamieściliśmy kilka naszych ulubionych przepisów. Przygotowane według nich przekąski z pewnością przypadną do gustu zarówno domownikom, gościom jak i najmłodszym.

SZPARAGI Z GRILLA Z SEREM CHEDDAR

składniki: 10-12 szparagów, szklanka startego sera cheddar, 30 dkg pieczarek, połówka cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, sos koperkowy lub ziołowy
sposób przygotowania: szparagi po umyciu i oczyszczeniu zalać wrzątkiem i pozostawić na około 3-4 minuty. Następnie odsączyć i przelać letnią wodą. Pieczarki obrać, pokroić w cienkie plasterki. Sos ziołowy wymieszać dokładnie z oliwą i kilkoma łyżkami wody i zalać nim grzyby. Szparagi zgrillować w folii na rumiano, następnie posypać startym cheddarem. Podawać z pieczarkami, sosem koperkowym oraz jasnym, chrupkim pieczywem lub grzankami.

POMIDORY GRILLOWANE Z BAZYLIĄ I FETĄ

składniki: kilka dojrzałych pomidorów, opakowanie sera feta, 2 łyżki posiekanej drobno bazylii, oliwa z oliwek, pieprz kolorowy
sposób przygotowania: pomidory umyć i przekroić na połówki, następnie wydrążyć miąższ i ułożyć wewnątrz po kawałku sera feta. Oprószyć mielonym pieprzem i skropić odrobiną oliwy z oliwek. Pomidory ułożyć na folii i grillować przez kilka minut. Posypać bazylią i podawać z grzankami.

PIECZARKI Z GRILLA Z SZYNKĄ I SEREM

składniki: kilkanaście pieczarek, po 6-8 plasterków szynki i żółtego sera, pół kostki masła, 3 łyżki siekanej drobno natki pietruszki
sposób przygotowania: grzyby umyć i oczyścić, wydrążyć nóżki i posmarować niewielką ilością masła. Ułożyć na pieczarkach po plasterku sera oraz szynki i umieścić na folii aluminiowej. Grillować przez około 3-4 minuty. Posypać natką pietruszki i podawać z chrupkim pieczywem.
Smacznego!

Warzywa z grilla po nicejsku, z kozim serem, z folii

Podczas rodzinnego grillowania na działce czy w ogrodzie z pewnością najchętniej przygotowujemy sycące i aromatyczne potrawy mięsne, takie jak pikantne skrzydełka, udka, pieczoną kiełbaskę lub marynowany karczek w ziołach. Alternatywą dla nierzadko ciężkich i dość tłustych dań z mięsnych mogą okazać się sycące i zdrowe grillowane warzywa.

Proste dania z grilla - przepisy na wakacyjne barbecue 5 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

Wegetariańskie potrawy i przystawki z warzyw lub sera to doskonała propozycja na menu z grilla. Do ich wykonania nie potrzebujemy wcale dużego doświadczenia czy wprawy, bowiem większość przepisów okazuje się bardzo łatwymi i szybkimi do samodzielnego przygotowania. Amatorom dań warzywnych warto więc w tym miejscu polecić pyszne sałatki z kozim serem lub zapiekane jarzyny po nicejsku.

Pieczone w folii na grillu tradycyjnym lub elektrycznym warzywa warto serwować przede wszystkim z jasnym, chrupkim pieczywem, grzankami lub aromatycznymi i wyrazistymi sosami. Doskonale sprawdzi się tutaj przede wszystkim dip koperkowo-śmietanowy, czosnkowy lub sos barbecue. Poniżej przedstawiamy Państwu łatwe, szybkie i sprawdzone przepisy na grillowane warzywa, które z pewnością przypadną do gustu domownikom, gościom oraz najmłodszym amatorom wspólnego grillowania.

JARZYNY GRILLOWANE PO NICEJSKU

składniki: po jednej papryce żółtej, zielonej i czerwonej, średnia cebula, po garści zielonych i czarnych oliwek, 3 ząbki czosnku, średni bakłażan, duża cukinia, zioła prowansalskie, bazylia, pieprz kolorowy, sól, oliwa z oliwek
sposób przygotowania: wszystkie warzywa dokładnie umyć i oczyścić. Paprykę pokroić na połówki, bakłażana oraz cukinię w grube plastry i skropić oliwą z oliwek oraz oprószyć mieszanką przypraw. Warzywa umieścić na folii aluminiowej i grillować do momentu, aż będą całkowici miękkie. Następnie dodać posiekany drobno czosnek, piórka cebuli oraz oliwki i zapiekać jeszcze przez kilka minut. Podawać z grzankami.

GRILLOWANA SAŁATKA WARZYWNA Z KOZIM SEREM

składniki: 40 dkg koziego sera, czerwona i żółta papryka, cukinia, bakłażan, średnia czerwona cebula, kilka pieczarek, pół szklanki oliwy z oliwek, mix sałat, po łyżeczce tymianku i natki pietruszki, ocet balsamiczny, sól, pieprz
sposób przygotowania: ser pokroić w niewielką kostkę i ułożyć na folii aluminiowej. Następnie umyć i oczyścić warzywa i układać warstwowo na serze. Całość skropić oliwą z oliwek i oprószyć przyprawami. Grillować około 5-6 minut. Następnie przełożyć na porwaną na mniejsze kawałki sałatę i podlać niewielką ilością octu balsamicznego. Posypać ziołami i podawać z grzankami
Smacznego!

Przepis na ziemniaki z ogniska z boczkiem

Z pewnością wielu z nas w sezonie letnim i wakacyjnym chętnie przygotowuje smakowite potrawy i dania z grilla, wśród których nie może zabraknąć oczywiście pieczonych, aromatycznych mięs, zapiekanych warzyw z serem i ziołami lub grillowanych owoców.

Proste dania z grilla - przepisy na wakacyjne barbecue 6 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

 

Jednakże na grillu lub ognisku warto również przyrządzić wyśmienite, pieczone ziemniaki, doprawione ulubionymi przyprawami lub ziołami. Z powodzeniem przekąskę taką przygotować można w folii aluminiowej, dzięki czemu ziemniaczki będą bardziej delikatne. Potrawę warto serwować na przykład z odrobiną masła, dipem czosnkowym lub aromatycznym sosem śmietanowo-koperkowym.

Do wykonania szybkiego i prostego wariantu takiej popularnej, grillowanej potrawy należy przygotować kilka dużych ziemniaków oraz około 10 plasterków wędzonego boczku. Ziemniaczki należy na początek dokładnie oczyścić, następnie owinąć plasterkiem boczku i umieścić w folii. Ciasno owinąć i ułożyć wewnątrz ogniska lub na rożnie i piec przez około 20-30 minut.

Może cię zainteresować także:  Historia konkurencji strongman - ppis konkurencji strongman

W łatwy i szybki sposób można również przygotować ziemniaki z ogniska z dodatkiem sezonowych warzyw i ziół. Aby zachęcić Państwa do samodzielnego przygotowania takiej zdrowej, sycącej i aromatycznej potrawy, poniżej zamieściliśmy łatwy i sprawdzony przepis, którym z pewnością mile zaskoczymy okolicznościowych gości lub domowników.

PRZEPIS NA GRILLOWANE ZIEMNIAKI Z BOCZKIEM I WARZYWAMI

składniki: kilka średnich ziemniaków, marchew, kilkanaście plasterków boczku, 30 dkg kiełbasy, średnia cebula, szklanka pieczarek, papryka żółta, zielona i czerwona, pół główki kapusty, 3 ząbki czosnku, pół łyżeczki kminku, papryka ostra, pieprz kolorowy, masło lub oliwa z oliwek
sposób przygotowania: folię aluminiową posmarować niewielką ilością masła lub skropić odrobiną oliwy z oliwek i wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty. Następnie ułożyć pokrojone w grube plasterki ziemniaki, marchewkę, paseczki boczku, kawałki pieczarek, piórka cebuli oraz słupki papryki. Na wierzchu ułożyć plastry kiełbasy i całość posypać przyprawami oraz ponownie skropić oliwą. Całość owinąć ciasno folią i umieścić na grillu lub wewnątrz ogniska. Zapiekać przez kilkanaście minut. Podawać na ciepło z sosem czosnkowym, koperkowym lub śmietanowym.
Smacznego!

Słodkie banany w czekoladzie, gruszki, truskawki

W poprzednich artykułach naszego serwisu mówiliśmy już co nieco na temat najpopularniejszych dań z grilla oraz smakowitych przekąsek i przystawek z pieczonych warzyw, mięs czy wegetariańskich kotletów sojowych. Jednakże na rodzinnym grillu lub ognisku warto zaserwować domownikom lub bliskim także słodkie przysmaki.

Proste dania z grilla - przepisy na wakacyjne barbecue 7 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

Oprócz pieczonych skrzydełek, udek, kiełbasy czy aromatycznych ziemniaczków, na grillu z powodzeniem i łatwością przyrządzić można samodzielnie także smakowite, słodkie przekąski i desery dla najmłodszych. Jednym z pomysłów na takie wyśmienite smakołyki mogą okazać się grillowane banany, pieczone gruszki lub pyszne truskawki w czekoladzie, podawane na ciepło.

W sezonie letnim warto przygotowywać z warzyw i owoców smaczne i zdrowe dania oraz przystawki. Aby zachęcić Państwa do wykonania tego rodzaju dodatków do dań głównych, poniżej zamieściliśmy łatwe przepisy, które z pewnością pomogą Wam krok po kroku przygotować zapiekane owoce w czekoladzie lub grillowane gruszki czy banany z wyrazistymi, pikantnymi sosami i dipami.

GRILLOWANE BANANY W CZEKOLADZIE Z SOSEM AVOCADO

składniki: 3-4 banany, tabliczka mlecznej czekolady, łyżeczka soku z cytryny, pół dojrzałego avocado, kieliszek ajerkoniaku
sposób przygotowania: avocado obrać i zmiksować na jednolitą masę z dodatkiem soku z cytryny. Banany w skórkach ułożyć na grillu i piec do momentu zrumienienia z obu stron. Następnie rozciąć wzdłuż, ułożyć wewnątrz po kawałku czekolady, nałożyć nieco sosu avocadowego i skropić ajerkoniakiem. Zamiast alkoholu w przekąsce dla dzieci można użyć lodów waniliowych lub śmietankowych oraz oprószyć całość wiórkami kokosowymi.

GRUSZKI GRILLOWANE Z MIODEM

składniki: 5-6 gruszek, 2 łyżki płynnego miodu, połówka limonki, pomarańcza
sposób przygotowania: gruszki przekroić wzdłuż i wykroić nasiona. Zawinąć ciasno w folię aluminiową i umieścić na grillu. Piec przez około 10-12 minut. Następnie wyjąć z folii, w otwory nałożyć nieco miodu (można także nałożyć odrobinę masła) i całość polać niewielką ilością soku z limonki. Podawać z ćwiartkami pomarańczy.

PIKANTNE TRUSKAWKI Z GRILLA

składniki: pół kilograma truskawek, tabliczka mlecznej czekolady, łyżeczka chilli, szczypta kolorowego pieprzu, cukier waniliowy
sposób przygotowania: owoce po umyciu pokroić na połówki i zasypać cukrem waniliowym, następnie rozłożyć na folii aluminiowej. Na truskawkach ułoży kostki czekolady i zawinąć. Grillować około 5-6 minut. Następnie zdjąć z rusztu i posypać mieszanką chilli oraz pieprzu. Podawać z lodami śmietankowymi.
Smacznego!

Idealna marynata do karczku i kiełbasek

W poprzednich artykułach naszego serwisu mówiliśmy już wiele na temat najpopularniejszych potraw z grilla, doskonałych na kameralne przyjęcie w ogrodzie czy rodzinny obiad. Z takiej okazji najczęściej bowiem przygotowujemy aromatyczne i smakowite mięsa, warto zatem wiedzieć, jak przygotować do nich wyraziste marynaty i zalewy.

Proste dania z grilla - przepisy na wakacyjne barbecue 8 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

Bez wątpienia sekretem dobrze doprawionego mięsa na grilla, na przykład udek czy skrzydełek z kurczaka, kiełbas, schabu lub karkówki okazuje się odpowiednio przyprawiona marynata, do której wykonania użyć można zarówno ulubionych, pikantnych lub orientalnych przypraw oraz ziół. Poniżej zamieściliśmy sprawdzone, praktyczne przepisy na najlepsze marynaty do mięs, które warto wykorzystać podczas przygotowań do sezonowego grillowania w gronie najbliższych.

MARYNATA DO KARKÓWKI Z SOSEM SOJOWYM

składniki: po pół szklanki sosu sojowego i wody, łyżka koncentratu pomidorowego, 2 łyżki łagodnego ketchupu, łyżeczka chilli, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek
sposób przygotowania: wszystkie składniki dokładnie wymieszać na jednolitą konsystencję i odstawić na kilkanaście godzin do lodówki. Tak przygotowaną marynatą polewać mięso podczas grillowania lub pieczenia na ognisku.

MARYNATA MUSZTARDOWA DO KIEŁBASEK


składniki: po łyżce ostrej musztardy stołowej, musztardy francuskiej, słodkiej papryki w proszku, suszonej bazylii oraz oleju lub oliwy z oliwek
sposób przygotowania: wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić na kilkanaście minut do lodówki. Po tym czasie umieścić w marynacie kiełbaski i pozostawić pod przykryciem na około 10-12 godzin.

MARYNATA IMBIROWA DO MIĘSA Z GRILLA

składniki: korzeń imbiru, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek, sok z połówki limonki, łyżeczka cukru, łyżeczka słodkiej papryk iw proszku, szczypta majeranku
sposób przygotowania: imbir umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, oliwę, cukier oraz pozostałe przyprawy i dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce i po tym czasie umieścić w marynacie mięso, po czym ostawić na kolejne 5-6 godzin.

Jak oceniasz ten materiał?

Kliknij na gwiazdkę, aby zostawić swoją ocenę

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

Jak dotąd brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Kabaczek – wartości odżywcze. Przepisy na dania dietetyczne dla dzieci z cukini

Poprzedni wpis

Przepisy na gulasz Po węgiersku, bogracz, strogonow, wołowa, wieprzowy

Następny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemiosłem w ręku na co dzień szef kontroli jakości w kuchni, serwujący wykwintne dania. W niedalekiej przyszłości planuje zrealizować młodzieńcze marzenia i napisać coś więcej niż artykuł 📖

Na pewno zainteresują Cię jeszcze:

Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.

Pozostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *