Smaczne kluski i makarony - 艂atwe przepisy kulinarne na pasty 1 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl
Composition of uncooked italian pasta. Spaghetti, farfalle, fusilli on dark wooden background. Raw pasta background.
Dani i przepisy 馃嵆Gotowanie i pieczenie 馃懇鈥嶐煃

Smaczne kluski i makarony – 艂atwe przepisy kulinarne na pasty

Najpopularniejszy jest oczywi艣cie makaron spaghetti, podawany z r贸偶nymi sosami i sk艂adnikami 鈥 spaghetti z sosem pomidorowym, spaghetti bolognese, spaghetti z mi臋sem mielonym, spaghetti ze szpinakiem itd. Osoby, kt贸re lubi膮 dania mi臋sne z pewno艣ci膮 przyrz膮dz膮 sobie spaghetti z mi臋sem mielonym lub spaghetti bolognese 鈥 tutaj g艂贸wnymi sk艂adnikami s膮: pomidory, mielona wo艂owina, cebula, marchewka, seler naciowy. W tradycyjnym spaghetti nie mo偶e zabrakn膮膰 tak偶e sera 偶贸艂tego, kt贸ry 艣cieramy na tarce o grubym oczku i kt贸rym posypujemy gor膮cy makaron i sos. Popularna w艂oska potraw膮 jest tak偶e lasagne 鈥 danie przygotowywanie z makaronu w postaci du偶ych, prostok膮tnych p艂at贸w, przek艂adanych farszem z mi臋sa mielonego, szpinaku, pomidor贸w i innych sk艂adnik贸w.

Bardzo pyszny i bardzo po偶ywny jest makaron cannelloni, kt贸ry ma posta膰 rurek o 艣rednicy 3 cm, wype艂nianych najr贸偶niejszym farszem.

Osoby lubi膮ce mi臋sne, syc膮ce potrawy mog膮 przyrz膮dzi膰 cannelloni z mi臋sem mielonym i pomidorowym sosem passata, kt贸rym polewamy rurki. Nast臋pnie zapiekamy je w piekarniku. Wy艣mienicie smakuje tak偶e makaron cannelloni ze szpinakiem. Rurki nadziewamy farszem ze szpinaka, uk艂adamy je w naczyniu 偶aroodpornym, smarujemy 艣mietan膮, posypujemy startym serem 偶贸艂tym i zapiekamy w piekarniku. Do popularnych da艅 w艂oskich nale偶y tak偶e makaron z pesto (sosem przyrz膮dzanym na bazie bazylii lub na bazie pomidor贸w).

Smaczne kluski i makarony - 艂atwe przepisy kulinarne na pasty 2 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Makaron Cannelloni nadziewany ricott膮 i szpinakiem z sosem pomidorowym

Jak w艂oska kuchnia obfituje w najr贸偶niejsze odmiany makaron贸w, tak polska kuchnia oferuje r贸偶norodne odmiany klusek ziemniaczanych. Oczywi艣cie nie mo偶e zapomnie膰 o domowym makaronie do roso艂u, kt贸rego smak jest niepor贸wnywalnie lepszy od makaronu kupionego w sklepie. W r贸偶nych regionach Polski przygotowuje si臋 nieco inne kluski ziemniaczane, nazywane kluskami szarymi, kluskami 艣l膮skimi, kluskami z mi臋sem itd. Ch臋tnie spo偶ywamy tak偶e kopytka z serem.

Je艣li chcemy szybko przyrz膮dzi膰 pyszn膮 zup臋, zamiast makaronu mo偶emy zrobi膰 b艂yskawiczne lane kluski, do kt贸rych potrzebujemy jedynie jajko, m膮k臋, wod臋 i s贸l.

Jak zrobi膰 domowy makaron?

Dzisiaj przyrz膮dzanie nawet najbardziej wymy艣lnych potraw i da艅 jest o wiele proste ni偶 by艂o to kilkadziesi膮t lat temu. Wsp贸艂cze艣nie w sklepach znajdziemy wszystkie produkty i gotowe sk艂adniki da艅, w domu wystarczy tylko po艂膮czy膰 sk艂adniki w jedno. Jednocze艣nie najnowsze sprz臋ty kuchenne 鈥 miksery, blendery, wielofunkcyjne roboty kuchenne znacznie u艂atwiaj膮 i przyspieszaj膮 wykonanie ciasta, zrobienie masy na placki i torty, przygotowanie sos贸w, zapiekanek i wielu innych da艅. Jednak ka偶dy, kto pr贸bowa艂 np. chleba, makaronu lub klusek ziemniaczanych domowej roboty przyzna, i偶 smakuj膮 one zdecydowanie lepiej od tych kupionych w sklepie.

Wykonanie domowego makaronu nie jest ani bardzo czasoch艂onne ani trudne, a ros贸艂 z takim domowym makaronem smakuje naprawd臋 pysznie. Mo偶emy nieco przyspieszy膰 prac臋, w szczeg贸lno艣ci krojenie makaronu na cienkie nitki przy pomocy specjalnej maszynki, kt贸ra zdecydowanie przyspiesza ko艅cowy etap przygotowania makaronu. Jak przygotowa膰 domowy makaron?

  • Sk艂adniki (dla 2-3 os贸b): 1 szklanka m膮ki; 1 jajko; 2-3 艂y偶ki wody; szczypta soli.
  • Przygotowanie: Szklank臋 m膮ki wysypujemy na blat stolnicy lub mo偶emy przesia膰 j膮 przez sitko, w 艣rodek wbijamy jajko, dodajemy 1 艂y偶k臋 wody i zagniatamy ciasto. W trakcie zagniatania dodajemy jeszcze jedn膮 lub dwie 艂y偶ki wody w zale偶no艣ci od tego jak膮 konsystencj臋 b臋dzie mia艂o ciasto (zale偶y to od jako艣ci jajka). Dobre ciasto na makaron powinno by膰 spr臋偶yste, do艣膰 艣cis艂e i nieco twarde do ugniatania. Niekt贸rzy dodatkowo dziel膮 takie ciasto na 2-3 kawa艂ki i zagniataj膮 je. Nast臋pnie przykrywamy ciasto 艣ciereczk膮 i pozostawiamy na 1 godzin臋. Po tym czasie rozwa艂kowujemy ciasto na stolnicy posypanej m膮k膮 na grubo艣膰 1 milimetra. Po dok艂adnym rozwa艂kowaniu zostawiamy na chwil臋 ciasto do przeschni臋cia, a nast臋pnie sk艂adamy ciasto na po艂ow臋 i kroimy no偶em na cienkie paseczki. Je艣li robimy makaron na ros贸艂 mo偶emy u偶y膰 wspomnianej maszynki do krojenia ciasta na cienkie nitki.

Makaron jest ju偶 gotowy 鈥 wystarczy pozostawi膰 go do przeschni臋cia, a p贸藕niej ugotowa膰 w lekko osolonej wodzie. Je艣li przyrz膮dzamy domowy makaron, warto od razu przygotowa膰 wi臋ksz膮 jego ilo艣膰. Cz臋艣膰 mo偶emy przechowywa膰 w szczelnie zamkni臋tym pojemniku i wykorzysta膰 innego dnia.

 

Przepisy na w艂oskie spaghetti

Spo艣r贸d tradycyjnych potraw kuchni w艂oskiej na ca艂ym 艣wiecie rozpowszechni艂y si臋 i spopularyzowa艂y pizza i makaron spaghetti. W ka偶dym zak膮tku 艣wiata zjemy pizz臋 na cienkim cie艣cie i pyszne spaghetti z sosem pomidorowym. W艂oskie spaghetti to przede wszystkim makaron przygotowany wedle tradycyjnej, starej receptury i odpowiedni sos pomidorowy z du偶膮 ilo艣ci膮 zi贸艂 prowansalskich, stosowanych obficie w kuchni w艂oskiej.

Makaron spaghetti mo偶na podawa膰 z najr贸偶niejszymi sosami i dodatkami i zawsze b臋dzie on pysznym, syc膮cym i bardzo po偶ywnym daniem. Je艣li chcemy, aby spaghetti by艂o naprawd臋 po偶ywne i by zaspokoi艂o na dobre g艂贸d, mo偶emy przygotowa膰 spaghetti z mi臋sem mielonym. W贸wczas na patelni podsma偶amy najpierw cebul臋 z czosnkiem, dodajemy marchew i seler pokrojone w kostk臋, nast臋pnie mi臋so mielone doprawione pieprzem i wlewamy szklank臋 wody. Dusimy wszystkie sk艂adniki do momentu a偶 mi臋so zmieni kolor (ok. 15-20 minut). Po tym czasie dodajemy pomidory pokrojone w du偶膮 kostk臋, przyprawiamy bazyli膮 i sol膮 i dusimy przez nast臋pne 15 minut. Pomidory maj膮 si臋 rozpa艣膰, a wszystkie sk艂adniki maj膮 by膰 mi臋kkie.

Je艣li chcemy zachowa膰 w艂oski charakter tej potrawy, mo偶emy przygotowa膰 spaghetti z sosem bolognese, kt贸rego g艂贸wne sk艂adniki to: pomidory, mielona wo艂owina, cebula, marchewka, seler naciowy, przyprawy (oregano, czarny pieprz, li艣膰 laurowy) oraz obowi膮zkowy 艣wie偶o starty ser parmezan na wierzch. Inna pyszna odmiana tej potrawy to spaghetti carbonara. W tej wersji g艂贸wn膮 rol臋 poza makaronem pe艂ni w臋dzony boczek oraz 艣mietana (krem贸wka lub tortowa). Na patelni podsma偶amy cebul臋, dodajemy boczek, p贸藕niej dolewamy 艣mietan臋 rozbe艂tan膮 z jajkiem. Doprawiamy pieprzem, sol膮, bazyli膮.

Smaczne kluski i makarony - 艂atwe przepisy kulinarne na pasty 3 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Tagliatelle bolognese z zio艂ami i parmezanem, w艂oski makaron

Mi艂o艣nicy zdrowej i wegetaria艅skiej kuchni z pewno艣ci膮 b臋d膮 zachwyceni spaghetti ze szpinakiem. Na patelni podsma偶amy cebul臋 a偶 si臋 zarumieni, nast臋pnie dodajemy do niej pokrojony szpinak (艣wie偶y lub mro偶ony) oraz posiekany drobniutko czosnek. Dusimy przez 10-15 minut. Szpinak mieszamy z makaronem i posypujemy startym parmezanem. Jeszcze inaczej b臋dzie smakowa艂o spaghetti z tu艅czykiem. W tym wypadku olej z tu艅czyka podgrzewamy w rondelku, nast臋pnie dodajemy pokrojon膮 cebul臋 i czosnek i p贸藕niej rozdrobnionego tu艅czyka. Dodajemy r贸wnie偶 艣mietan臋 oraz pokrojone pomidory.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Dieta wegetaria艅ska - dieta jarska, ciekawe potrawy bezmi臋sne i dania wegetaria艅skie

Zielone i czerwone pesto z makaronem

Zwyk艂y, tradycyjny makaron mo偶e smakowa膰 naprawd臋 r贸偶norodnie w zale偶no艣ci od tego, z czym go podamy. Zawsze b臋dzie to potrawa po偶ywna, syc膮ca, kt贸ra przypadnie do gustu zar贸wno zwolennikom syc膮cych, mi臋snych potraw, jak i mi艂o艣nikom lekkich, wegetaria艅skich da艅.

Spaghetti bolognese, spaghetti z mi臋sem mielonym lub spaghetti carbonara b臋d膮 z pewno艣ci膮 smakowa膰 osobom lubi膮cym mi臋sne potrawy, natomiast spaghetti ze szpinakiem to idealna potrawa dla os贸b stosuj膮cych zdrow膮, warzywn膮 diet臋.

Wy艣mienicie smakuje tak偶e makaron z pesto. Mi艂o艣nicy w艂oskiej kuchni z pewno艣ci膮 polubi膮 tak podawany makaron. Osobom ma艂o obeznanym z kuchni膮 艣r贸dziemnomorsk膮 wyja艣niam od razu, i偶 pesto to rodzaj sosu, wykonywany na bazie bazylii. Tradycyjne pesto uciera艂o si臋 w mo藕dzierzu, ale wsp贸艂cze艣nie mo偶emy wykorzysta膰 blender. Do wykonania pesto potrzebujemy: 1 du偶y p臋czek bazylii (ok. 100 g), 1 gar艣膰 orzeszk贸w pinii (oko艂o 50 g), 1 z膮bek czosnku, 40-50 g startego sera parmezan lub pecorino, oko艂o 100 ml oliwy z oliwek, sok z cytryny, s贸l, pieprz. Wk艂adamy do blendera listki bazylii, lekko podpra偶one orzeszki pinii, czosnek i szczypt臋 soli. Miksujemy, wlewaj膮c powoli po艂ow臋 oliwy z oliwek . Gdy pasta jest ca艂y czas g臋sta, dodajemy jeszcze oliwy. Nast臋pnie dodajemy starty parmezan i reszt臋 oliwy tak, by pesto by艂o wilgotne. Doprawiamy sol膮, sokiem z cytryny i pieprzem. Przek艂adamy pesto do s艂oiczka i na wierzch wlewamy kilka 艂y偶eczek oliwy. Gotowe pesto mieszamy z ugotowanym makaronem (np. penne)

Powy偶sze pesto to tradycyjne, zielone pesto na bazie bazylii. Mo偶emy tak偶e przygotowa膰 makaron z czerwonym pesto, w kt贸rym podstawowy sk艂adnik stanowi膮 pomidory. Potrzebujemy 1/2 szklanki suszonych pomidor贸w w zalewie, 1/2 szklanki oliwy z suszonych pomidor贸w, 1/2 puszki pomidor贸w w sosie pomidorowym, 10 ziarenek czerwonego pieprzu, 3 czubate 艂y偶ki orzeszk贸w pinii, oliw臋 z oliwek, starty parmezan, czosnek, gar艣膰 listk贸w bazylii i przyprawy do smaku. W tym wypadku tak偶e miksujemy wszystkie sk艂adniki w blenderze. W trakcie miksowania dodajemy stopniowo oliwy tak, by pesto by艂o g臋ste i wilgotne. Po wykonaniu mieszamy czerwone pesto z jeszcze ciep艂ym makaronem. Smacznego!

Smaczne kluski i makarony - 艂atwe przepisy kulinarne na pasty 4 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Makaron Tagliatelle z zielonym szpinakiem z pomidorami, groszkiem oraz kie艂kami microgreen

W艂oskie cannelloni

W艂oska kuchnia obfituje w najr贸偶niejsze potrawy z makaronem, a sam makaron mo偶e mie膰 wiele r贸偶nych odmian. W zale偶no艣ci od rodzaju potrawy, stosuje si臋 do niej inny rodzaj makaronu. Makaron spaghetti, lasagne, penne, anellini, bucatini, capellini, fettucine to tylko niekt贸re rodzaje w艂oskich makaron贸w, kt贸re r贸偶ni膮 si臋 mi臋dzy sob膮 wygl膮dem, sposobem przygotowania oraz przeznaczeniem.

Jeszcze inny rodzaj w艂oskiego makaronu to cannelloni, kt贸ry wygl膮dem przypomina rurki o 艣rednicy oko艂o 3 cm. Wyj膮tkowo艣膰 tej odmiany w艂oskiego makaronu polega na tym, 偶e nadziewa si臋 go r贸偶nymi sk艂adnikami, a nie miesza np. z pesto lub sosem 鈥 jak zdecydowan膮 wi臋kszo艣膰 innych makaron贸w.

W艂oski makaron cannelloni mo偶na nadziewa膰 r贸偶nymi sk艂adnikami. Je艣li lubimy 艂膮czy膰 makaron z mi臋sem, mo偶emy przygotowa膰 cannelloni z mi臋sem mielonym. Do przygotowania nadzienia potrzebujemy: opakowanie makaronu cannelloni, 0,5 l sosu pomidorowego passata, 60 dag mi臋sa mielonego, 1 du偶a cebula, 2 z膮bki czosnku, 0,5 startego 偶贸艂tego sera, jajko, s贸l, pieprz, oregano, bazylia, opcjonalnie kieliszek czerwonego wina. Na patelni podsma偶amy posiekan膮 cebul臋 i drobno pokrojony czosnek, dodajemy do tego mi臋so i podsma偶amy je, podlewaj膮c je wod膮 i winem. Dusimy mi臋so do momentu a偶 wyparuje p艂ynny sos. Dodajemy nast臋pnie przyprawy i odstawiamy mi臋so do ostygni臋cia. Nast臋pnie mieszamy mi臋so z jajkiem i dwiema gar艣ciami 偶贸艂tego sera.

Tak przygotowanym farszem nadziewamy rurki cannelloni, a nast臋pnie uk艂adamy je w 偶aroodpornym naczyniu posmarowanym mas艂em. W mi臋dzyczasie podgrzewamy sos pomidorowy passata, doprawiaj膮c go sol膮, pieprzem i oregano. Polewamy rurki sosem i posypujemy 偶贸艂tym serem. Pieczemy w temperaturze oko艂o 180 stopni Celsjusza przez oko艂o 25-30 minut.

W艂oski makaron cannelloni wy艣mienicie smakuje tak偶e ze szpinakiem lub z pieczarkami. Podsma偶amy mro偶ony lub 艣wie偶y szpinak na patelni, dodajemy jajko, posiekany czosnek i s贸l, dodajemy oko艂o 100 g 艣mietany, mieszamy. Wype艂niamy rurki tak przyrz膮dzonym szpinakiem, uk艂adamy je w naczyniu 偶aroodpornym, smarujemy 艣mietan膮, posypujemy serem 偶贸艂tym i pieczemy. Mo偶emy z powodzeniem przyrz膮dzi膰 tak偶e cannelloni z pieczarkami lub cannelloni z kurczakiem.

Jak zrobi膰 i poda膰 makaron lasagne?

W艂osk膮 kuchni臋 kojarzymy natychmiast z kilkoma potrawami i sk艂adnikami: pizz膮, warzywami 鈥 pomidorami, oliwkami, sa艂at膮, makaronami i zio艂ami prowansalskimi. Kuchnia w艂oska, wchodz膮ca w sk艂ad kuchni 艣r贸dziemnomorskiej, nale偶y do jednych z najzdrowszych kuchni 艣wiata dzi臋ki obecno艣ci du偶ej ilo艣ci warzyw i owoc贸w, ryb, owoc贸w morza, niskiej zawarto艣ci mi臋sa i t艂uszcz贸w zwierz臋cych. Z kuchni膮 w艂osk膮 kojarzymy tak偶e od razu wszelkiego rodzaju makarony. Spaghetti, penne lub cannelloni podane z r贸偶nymi sosami i dodatkami s膮 naprawd臋 pysznymi, syc膮cymi i bardzo po偶ywnymi potrawami, odpowiednimi na ka偶d膮 okazj臋.

Smaczne kluski i makarony - 艂atwe przepisy kulinarne na pasty 5 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Pikantna lasagne zapiekana w zapiekance z serem

Poza makaronem spaghetti, lasagne wydaje si臋 by膰 najpopularniejszym w艂oskim makaronem. Lasagne to makaron w postaci du偶ych, prostok膮tnych p艂at贸w, podawany najcz臋艣ciej w formie zapiekanki 鈥 p艂aty makaronu lasagne przek艂ada si臋 warstwami farszu i zapieka w piekarniku. W zale偶no艣ci od sk艂adnik贸w, jakie b臋d膮 dominowa膰 w farszu, pyszne lasagne b臋dzie smakowa艂o r贸偶norodnie i za ka偶dym razem inaczej. Najcz臋艣ciej do przygotowania tej potrawy u偶ywa si臋 mi臋sa mielonego i szpinaku. Cz臋艣膰 os贸b przed przygotowaniem potraw gotuje makaron lasagne, cz臋艣膰 natomiast u偶ywa lasagne bez gotowania.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Przepisy na gulasz Po w臋giersku, bogracz, strogonow, wo艂owa, wieprzowy

Potrzebne sk艂adniki: 1 opakowanie makaronu lasagne, 1 opakowanie mro偶onego szpinaku, 0.5 kg mi臋sa mielonego, 偶贸艂ty ser, 1 du偶y pomidor, koncentrat pomidorowy, kilka z膮bk贸w czosnku, ma艂e opakowanie 艣mietany, 1 cebula, 艂y偶ka m膮ki, 艂y偶ka mas艂a, kostka roso艂owa. Przygotowanie: mielimy i przysma偶amy mi臋so mielone z pokrojon膮 cebul膮. Mro偶ony szpinak rozmra偶amy na patelni, dodajemy 艂y偶k臋 mas艂a, wciskamy kilka z膮bk贸w czosnku i na ko艅cu dodajemy 2 艂y偶ki 艣mietany. Nast臋pnie przygotowujemy sos do przek艂adania lasagne: w ma艂ym naczyniu rozpuszczamy kostk臋 roso艂ow膮 we wrz膮tku i mieszamy z 2 艂y偶eczkami przecieru pomidorowego, nast臋pnie dodajemy ten sos do podsma偶onej na patelni cebuli, chwil臋 sma偶ymy, a p贸藕niej dodajemy 艣mietan臋 wymieszan膮 z m膮k膮 i przyprawy.

Nast臋pnie w naczyniu 偶aroodpornym posmarowanym mas艂em wyk艂adamy p艂aty makaronu lasagne, na nie dajemy ser 偶贸艂ty, szpinak, mi臋so mielone, polewamy je sosem i zn贸w makaron i kolejne sk艂adniki. Uk艂adamy kilka takich warstw, polewaj膮c ka偶d膮 sosem. Na wierzchu uk艂adamy pokrojony w plasterki pomidor i przyprawiamy 艣wie偶膮 bazyli膮.

Spos贸b na kluski ziemniaczane i 艣l膮skie

We w艂oskiej kuchni znajdziemy ogromny wyb贸r najr贸偶niejszych makaron贸w 鈥 spaghetti, lasagne, penne, cannelloni i inne, natomiast polska kuchnia pochwali膰 si臋 mo偶e r贸偶norodno艣ci膮 klusek ziemniaczanych. W zale偶no艣ci od regionu Polski i w zale偶no艣ci od indywidualnych gust贸w na sto艂ach mo偶emy znale藕膰 szare kluski, kluski ziemniaczane z mi臋sem, kluski ziemniaczane z twarogiem, kluski 艣l膮skie i inne. Ka偶dy region w Polsce i zapewne ka偶dy kucharz posiadaj膮 nieco inny przepis na pyszne i po偶ywne kluski ziemniaczane, kt贸re wy艣mienicie smakuj膮 jako dodatek do mi臋sa lub jako danie g艂贸wne.

Do przyrz膮dzenia zwyk艂ych, tradycyjnych klusek ziemniaczanych potrzebujemy: 4 ugotowane ziemniaki, 2 ziemniaki surowe, 2 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej, 3-4 kopiaste 艂y偶ki m膮ki pszennej, 1 jajko, s贸l. Przygotowanie: gotujemy 4 ziemniaki i zaraz po ugotowaniu ugniatamy je dobrze, a 2 surowe ziemniaki ucieramy na tarce z drobnym oczkiem, nadmiar wody ods膮czamy na sitku. Gotowane i surowe ziemniaki 艂膮czymy razem, wbijamy do nich jajko i ucieramy na jednolit膮 mas臋. Dodajemy m膮k臋 i s贸l i ponownie dok艂adnie mieszamy. Nast臋pnie formujemy z masy niewielkie kluski (pami臋tajmy, 偶e podczas gotowania zwi臋ksz膮 one nieco swoj膮 obj臋to艣膰). W garnku gotujemy oko艂o 1,5 l osolonej wody, gdy woda b臋dzie wrza艂a wrzucamy do niej 艂y偶k膮 niewielkie kluski. Po wyp艂yni臋ciu gotujemy je przez 3 do 5 minut. Wybieramy je z wody 艂y偶k膮 cedzakow膮. Podajemy je z sur贸wk膮.

Modyfikuj膮c nieco ten prosty przepis, mo偶emy w efekcie uzyska膰 r贸偶ne odmiany klusek ziemniaczanych. Szare kluski, znane i popularne przede wszystkim w Wielkopolsce wykonuje si臋 z surowych ziemniak贸w, kt贸re ucieramy na tarce, a nast臋pnie mieszamy z m膮k膮, jajkiem, sol膮 i pieprzem. Podaje si臋 je zazwyczaj z kiszon膮 kapust膮, czasem podsma偶a si臋 je przed podaniem na patelni na boczku i cebuli.聽Kluski 艣l膮skie, z charakterystyczn膮 dziurk膮 na 艣rodku, charakterystyczne s膮 oczywi艣cie dla kuchni 艣l膮skiej. Wykonuje si臋 je z ugotowanych ziemniak贸w i m膮ki ziemniaczanej, czasem dodaje si臋 do takiej masy jeszcze jajko.

Smaczne kluski i makarony - 艂atwe przepisy kulinarne na pasty 6 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Cz臋艣膰 os贸b lubi kluski ziemniaczane na s艂odko, w贸wczas mo偶na je艣膰 je z twarogiem wymieszanym z cukrem, natomiast inni wol膮 kluski ziemniaczane z mi臋sem. Wszystkie one s膮 bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.

Kopytka z serem na s艂odko

Potrawy z ziemniak贸w wydaj膮 si臋 by膰 jednymi z najpopularniejszych i najch臋tniej spo偶ywanych przez Polak贸w. Wystarczy popatrze膰 na kuchnie regionalne w Polsce i w ka偶dym regionie znajdziemy jak膮艣 odmian臋 klusek ziemniaczanych, pyz, plack贸w ziemniaczanych lub kopytek. Szybkie w przygotowaniu i bardzo po偶ywne potrawy z ziemniak贸w jemy zazwyczaj w dw贸ch ods艂onach: na s艂odko (np. kopytka z serem, kluski ziemniaczane z twarogiem) lub na 鈥瀘stro鈥 (np. kluski ziemniaczane z mi臋sem, pyzy 艣l膮skie z sosem, szare kluski z kiszon膮 kapust膮 i skwarkami id.).

Do bardzo syc膮cych i lubianych da艅 z ziemniak贸w nale偶膮 kopytka. Do przygotowania kopytek z serem na s艂odko potrzebujemy: 1 kg ziemniak贸w, 25 dag twarogu, 6 艂y偶ek m膮ki, 2 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej, 1 jajko, 0.5 szklanki bu艂ki tartej, 0.5 kostki mas艂a, s贸l. Przygotowanie: Gotujemy ziemniaki, a nast臋pnie mielimy je w maszynce razem z twarogiem. Na stolnic臋 wyk艂adamy zmielone ziemniaki i dodajemy m膮k臋, m膮k臋 ziemniaczan膮, jajko. Zagniatamy ciasto z tych sk艂adnik贸w. Z ciasta formujemy d艂ugie wa艂ki o 艣rednicy oko艂o 3 cm, sp艂aszczamy je lekko i kroimy na niewielkie kawa艂ki. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie przez oko艂o 2 minuty (od momentu wyp艂yni臋cia). Gotowe kopytka mo偶emy pola膰 roztopionym mas艂em, roztopionym mas艂em wymieszanym z bu艂k膮 tart膮 (w rondelku roztapiamy mas艂o, dodajemy bu艂k臋 tart膮 i sma偶ymy chwil臋) lub cukrem.

Je艣li chcemy, by kopytka by艂y naprawd臋 s艂odkie, mo偶emy do ziemniak贸w zmielonych razem z serem, m膮ki, m膮ki ziemniaczanej i jajka doda膰 cukier puder (oko艂o 4 艂y偶ki) i z tych sk艂adnik贸w zagnie艣膰 ciasto. Takie s艂odkie kopytka podajemy albo od razu po ugotowaniu albo lekko je podsma偶amy na patelni na ma艣le. Wy艣mienicie smakuj膮 z jogurtem lub ze 艣mietan膮.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Zdrowe oleje w domu - jak wybra膰 w艂a艣ciwe oleje ro艣linne?

Mo偶emy spotka膰 si臋 tak偶e z przepisami na kopytka leniwe. Czym r贸偶ni膮 si臋 one od tradycyjnych kopytek? Zawieraj膮 przede wszystkim wi臋cej sera. Na 1.5 kg ziemniak贸w potrzebujemy 1 kg twarogu p贸艂t艂ustego, 2 jajka, 0.5 szklanki m膮ki pszennej, 0.5 szklanki m膮ki ziemniaczanej, kostk臋 mas艂a, 4 艂y偶ki cukru, 3 艂y偶ki bu艂ki tartej. Ugotowane ziemniaki przeciskamy dwukrotnie przez prask臋 razem z serem (lub mielimy w maszynce). Do takiej masy dodajemy m膮k臋 i jajka i zagniatamy ciasto. Dalej post臋pujemy tak jak w powy偶szych przepisach.

Smaczne kluski i makarony - 艂atwe przepisy kulinarne na pasty 7 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Lane kluski 鈥 na mleku i do zupy

Ka偶dy, kto spr贸bowa艂 kiedy艣 makaronu domowego wyrobu, wie, 偶e smakuje on zdecydowanie inaczej ni偶 gotowy makaron kupowany w sklepach. Wsp贸艂cze艣nie jednak niewiele os贸b robi domowy makaron do roso艂u 鈥 szybciej i wygodniej jest kupi膰 torebk臋 gotowego ju偶 makaronu. Je艣li brakuje nam czasu na przyrz膮dzenie takiego makaronu, mo偶emy spr贸bowa膰 zrobi膰 szybkie kluski lane, kt贸re doskonale zast膮pi膮 makaron w zupie pomidorowej, jarzynowej, grzybowej lub w rosole. Do przyrz膮dzenia takich lanych klusek potrzebujemy: 2 jajka, 3 鈥 4 艂y偶ki m膮ki pszennej, 1 艂y偶ka wody, szczypta soli. Przygotowanie: do ma艂ego garnka wbijamy 2 jajka, dodajemy m膮k臋, wod臋 i s贸l i miksujemy wszystkie sk艂adniki. Mo偶emy tak偶e wymiesza膰 je dok艂adnie 艂y偶k膮. W osobnym garnku gotujemy lekko osolon膮 wod臋. Do wrz膮cej wody wlewamy 艂y偶k膮 niewielkie ilo艣ci masy, dzi臋ki czemu w efekcie powstan膮 niewielkie kluseczki. Wlewamy delikatnie partie masy, mieszaj膮c ca艂y czas powsta艂e ju偶 kluski lane. Po ugotowaniu kluski odcedzamy i podajemy z zup膮. Mo偶emy tak偶e przyrz膮dza膰 takie lane kluski na gotuj膮cej si臋 zupie 鈥 wtedy do przecedzonej ju偶 zupy np. pomidorowej, grzybowej lub do roso艂u wlewamy niewielkimi partiami mas臋, mieszaj膮c delikatnie powstaj膮ce kluseczki.

Takie szybkie i proste w przygotowaniu lane kluski mo偶emy tak偶e podawa膰 z mlekiem. W tym wypadku tak偶e potrzebujemy 2 jajka, 2-3 艂y偶ki m膮ki, troch臋 soli. Ciasto na lane kluski powinno by膰 bez grudek i dosy膰 lej膮ce. Niewielkie porcje ciasta wlewamy do gotuj膮cego si臋, gor膮cego mleka.

Podobn膮 konsystencj臋 jak kluski lane maj膮 kluski p贸艂francuskie i kluski francuskie. Zasadnicz膮 r贸偶nic膮 w ich przyrz膮dzaniu jest dodawanie mas艂a do ciasta. Najpierw w misce ucieramy mas艂o, do niego dodajemy m膮k臋, jajko, s贸l i tyle wody, by powsta艂a do艣膰 g臋sta masa. Przygotowuj膮c kluski francuskie, pami臋tajmy o dodaniu do mas艂a i m膮ki osobno 偶贸艂tka i osobno piany ubitej z bia艂ka. Do klusek p贸艂francuskich dodajemy do ucieranej masy troch臋 proszku do pieczenia. Po dok艂adnym wyrobieniu nabieramy zagrzan膮 w gor膮cej wodzie 艂y偶k膮 mas臋 i formuj膮c j膮 o brzeg garnka w kszta艂t kuli, wrzucamy do gotuj膮cej si臋 wody. Takie kluski francuskie gotujemy kilka minut od momentu wyp艂yni臋cia i wyci膮gamy cedzakow膮 艂y偶k膮. Oczywi艣cie kluski francuskie i p贸艂francuskie podajemy jako osobne danie, polewaj膮c je roztopionym mas艂em.

Sosy do makaron贸w i klusek

Je艣li nie mamy czasu na przygotowanie po偶ywnego i syc膮cego obiadu, zawsze 艣wietnym rozwi膮zaniem jest makaron z sosem 鈥 danie szybkie i zaspokajaj膮ce g艂贸d. Spaghetti z sosem pomidorowym to klasyczne danie kuchni w艂oskiej, znane na ca艂ym 艣wiecie i b艂yskawiczne w przygotowaniu. Do klasycznego sosu pomidorowego do makaronu potrzebujemy: 3 pomidory, kilka z膮bk贸w czosnku, natk臋 pietruszki, cebul臋, kilka listk贸w bazylii, troch臋 oliwy, s艂odk膮 sproszkowan膮 papryk臋, curry, s贸l, pieprz, starty 偶贸艂ty ser do posypania. Przygotowanie: pomidory, oliw臋, natk臋 pietruszki i bazyli臋 mielimy w blenderze do momentu a偶 powstanie jednolity sos. Z膮bki czosnku przeciskamy przez prask臋 i podsma偶amy na oliwie razem z drobno posiekan膮 cebul膮 a偶 cebula uzyska z艂ocisty kolor. Kiedy cebula z czosnkiem zarumieni膮 si臋, dolewamy do niej przygotowany wcze艣niej sos pomidorowy. Ca艂o艣膰 podgrzewamy na ogniu, mieszaj膮c od czasu do czasu, do momentu a偶 wyparuje woda, a sos b臋dzie dosy膰 g臋sty. Sos doprawiamy sol膮, pieprzem, papryk膮 鈥 wedle uznania. Makaron podajemy z sosem, ca艂o艣膰 posypujemy startym serem 偶贸艂tym.

Ciekawym rozwi膮zaniem jest makaron z sosem pieczarkowym. Do przygotowania takiego sosu potrzebujemy: 20 dag pieczarek, 1 cebul臋, 1 z膮bek czosnku, niepe艂n膮 szklank臋 艣mietany, 艂y偶k臋 m膮ki, natk臋 pietruszki, oliw臋 oraz bulion warzywny. Najpierw oczyszczamy i kroimy pieczarki. Na patelni podsma偶amy na rozgrzanej oliwie drobno pokrojon膮 cebul臋. Jak cebula zarumieni si臋, dodajemy czosnek i pokrojone pieczarki. Dodajemy soli i czekamy a偶 pieczarki b臋d膮 przesma偶one. Wtedy dolewamy bulion warzywny i dusimy wszystkie sk艂adniki. W oddzielnym naczyniu mieszamy m膮k臋 z wod膮 i dodajemy 艣mietan臋. Kiedy pieczarki b臋d膮 ju偶 mi臋kkie, dodajemy do nich 艣mietan臋 i nadal dusimy wszystkie sk艂adniki. Sos pieczarkowy podajemy z makaronem, na wierzchu posypujemy natk膮 pietruszki.

Je艣li lubimy ser , z powodzeniem mo偶emy przyrz膮dzi膰 pyszny sos serowy do makaronu. Potrzebujemy jedynie 10 dag sera ple艣niowego, 10 dag sera 偶贸艂tego, 1 opakowanie 艣mietany o 30% zawarto艣ci t艂uszczu. Do garnka wlewamy 艣mietan臋 i podgrzewamy na ma艂ym ogniu. Gdy 艣mietana b臋dzie gor膮ca, wrzucamy do niej pokruszony ser ple艣niowy i starty ser 偶贸艂ty i podgrzewamy je tak d艂ugo a偶 ser si臋 rozpu艣ci. Ca艂y czas pami臋tajmy o mieszaniu sosu. Gdy sos b臋dzie mia艂 jednolit膮 konsystencj臋, 艣ci膮gamy go z ognia i podajemy z makaronem.

Jak oceniasz ten materia艂?

Kliknij na gwiazdk臋, aby zostawi膰 swoj膮 ocen臋

艢rednia ocena / 5. Liczba g艂os贸w:

Jak dot膮d brak g艂os贸w! Oce艅 ten post jako pierwszy.

Przepisy na gulasz Po w臋giersku, bogracz, strogonow, wo艂owa, wieprzowy

Poprzedni wpis

Zielona herbata to tylko herbata, czy te偶 co艣 wi臋cej? Zielona herbata i jej w艂a艣ciwo艣ci

Nast臋pny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemios艂em w r臋ku na co dzie艅 szef kontroli jako艣ci w kuchni, serwuj膮cy wykwintne dania. W niedalekiej przysz艂o艣ci planuje zrealizowa膰 m艂odzie艅cze marzenia i napisa膰 co艣 wi臋cej ni偶 artyku艂 馃摉

Na pewno zainteresuj膮 Ci臋 jeszcze:

Komentarze - masz co艣 do napisania? Zostaw prosz臋 informacje.

Pozostaw komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany.