Na skróty
Słowo o herbacie
Herbata jest niezwykle wymagającym krzewem, który rośnie wyłącznie w regionach subtropikalnych, które obfitują w deszczowe noce, słoneczne dni górskie rześkie powietrze. Jej smak i jakość natomiast zależy między innymi głownie od tego w jakim rejonie jest ona uprawiana i na jakiej wysokości położona jest plantacja. Znawcy herbaty twierdzą, że im wyżej jest ona położona, tym lepsza jest z niej herbata. Wysokiej jakości herbatę uzyskuje się tylko i wyłącznie poprzez ręczny zbiór, a z każdej gałązki zrywa się tylko dwa listki i pączek.
Obecnie zielona herbatę uprawia się nie tylko w Chinach, Japonii i Indiach, ale również w Nepalu, Wietnamie, Tajwanie, Iranie, Malezji, Sri Lance(Ceylon), Etiopii, Kenii, Tanzanii, Malawi, Mozambiku, Indonezji, Kamerunie, Mauritiusie, Rosji, Peru, Brazylii, Argentynie, Ekwadorze czy w Malawi.
Oczywiście najpowszechniej znane i dostępne są herbaty i mieszanki herbat z Chin i Indii. Te dwa kraje mają największy światowy udział w produkcji herbaty. Dlatego kupując herbatę w sklepie spożywczym, czy w specjalistycznej herbaciarni, możemy być prawie pewni, że kupujemy herbatę chińską, lub indyjską.
Zielona herbata – troszkę historii
Jedna z legend o zielonej herbacie głosi, ze w 2737 p.n.e. niejaki cesarz chiński Chen-Nung odkrył herbatę podczas poobiedniej sjesty w swoim ogrodzie. Gdy odpoczywał zauważył, że do dzbana z gorącą wodą, wiatr strącił kilka sztuk listków rosnącego nie opodal krzewu herbacianego. Chen-nung poczuł przyjemny zapach i postanowił, że spróbuje tego naparu. Kiedy spożywał pierwsze łyki, smak herbaty wydał mu się zachwycający. I tak od tego dnia powtarzał ten rytuał świadomie częściej i kilka razy w ciągu dnia.
Od tego dnia i przez kilka następnych wieków popularność herbaty już tylko wzrastał. Obecnie zielona herbata jest popularna i uprawiana w 30 krajach a roczna ogólnoświatowa produkcja herbaty przekracza 2,6 miliarda kilogramów. To właśnie specyficzne i zdrowotne właściwości zielonej herbaty wpłynęły na to, że rozpowszechniła się na całym świecie, a jej ceremonia picia herbaty narodziła się w Japonii, gdzie jest rytuałem, ze ściśle określonymi zasadami.
To właśnie też wielu Japończyków sądzi, że cały ten herbaciany rytuał pozwala na osiągnięcie stanu harmonii ze światem, którego tak bardzo potrzebują. I tak czynią już od wielu stuleci po dzień dzisiejszy.
Właściwości zielonej herbaty
Skupiają się przede wszystkim wokół zasobów leczniczych. Jest ona czymś nieodzownym w medycynie chińskiej i japońskiej, która opiera się na naturalnych elementach, biologicznych. Zawiera ona witaminy takie jak A, B, B2, C, a także wiele minerałów i mikroelementów.
Liczne badania naukowe potwierdzają, że znajdujące się w tej herbacie składniki pomagają w walce z różnymi dolegliwościami, które dokuczają współczesnemu człowiekowi. Oprócz właściwości przeciw chorobowych działa również uspokajająco, antydepresyjnie, poprawiając samopoczucie i nastawienie do świata zewnętrznego. Zawiera w sobie wiele olejków eterycznych, aminokwasów i wiele innych. Oddziałuje ona na wszystkie części ciała, docierając aż do mózgu, gdzie zaprowadza spokój i harmonię. Warto pić ją każdy dzień co przyczyni się do polepszenia zdrowia i samopoczucia.
Najważniejsze powszechne opinie dotyczące wpływu zielonej herbaty na zdrowie:
- powstrzymywanie niektórych chorób jak np. choroba Alzheimera, choroba Parkinsona.
- działa zapobiegawczo niektórym rodzajom raka, szczególnie rakowi piersi.
- pomaga w leczeniu stwardnienia rozsianego.
przeciwdziała niszczeniu komórek i błon międzykomórkowych przez niwelacje rozprzestrzeniania się wolnych rodników, proces ten ma miejsce podczas utleniania.- redukuje poziom złego cholesterolu w organizmie przez obniżenie produkcji trójglicerydów i zwiększenie poziomu dobrego cholesterolu.
- podwyższa poziom noradrenaliny, która wpływa na przyśpieszenie metabolizmu.
- japońscy naukowcy stwierdzili, że można spalić 7-80 dodatkowych kalorii pijąc dziennie 5 filiżanek zielonej herbaty.
- niejaki Nicholas Perricone twierdzi, że w ciągu 6 tygodni można zrzucić 4,5 kg pijąc zamiast kawy zieloną herbate.
Skąd wynika popularność zielonej herbaty?
Popularność zielonej herbaty jest przede wszystkim w krajach wysoko rozwiniętych. Cenią sobie oni zieloną herbatę głównie z ich leczniczych właściwości, oraz niepowtarzalnego smaku. Zielona herbata to nie tylko herbata to coś znacznie więcej, dzięki zielonej herbacie możesz znacznie się lepiej poczuć. W Wielkiej Brytanii sprzedaż zielonej herbaty rośnie w tempie 25 procent rocznie, między innymi dzięki temu, że lansują ją takie gwiazdy, jak Gwyneth Paltrow i Jennifer Lopez. Ale wciąż jest to jedynie dwa procent z 165 milionów filiżanek herbaty wypijanych codziennie w królestwie.
Oczywiście nie wszyscy są przekonani co do zdrowotnych właściwości zielonej herbaty. Sceptykiem jest profesor Mike Williamson z Sheffield University, który przeprowadził testy laboratoryjne wskazujące, że epigallokatechina, składnik zielonej herbaty, może zmniejszać ryzyko zakażenia się wirusem HIV, wzmacniając komórki odpornościowe. – O działaniu zielonej herbaty mówi się wiele bzdur, w które nie wierzę – podkreśla. – Mnóstwo takich twierdzeń jest przesadzonych, a przesada owa wynika przede wszystkim z tego, że w badaniach uwzględniano zbyt duże ilości zielonej herbaty. To tak, jakbyśmy pili kilkaset filiżanek dziennie, co samo w sobie stwarza ryzyko zatrucia. Jeśli rozpatruje się takie ilości, można uzyskać dowolny pożądany efekt.
Napój z zielonej herbaty
Jest popularny w Azji od przeszło 3000 lat. Poza jej walorami smakowymi posiada w swym składzie dużo leczniczych składników. Według najnowszych badań zielona herbata spełnia ważną role w procesie odchudzania, podwyższa spalanie tłuszczu – termogenezę. Termogeneza to powstawanie ciepła podczas reakcji chemicznych, podczas których z tłuszczu zostaje wydzielony dwutlenek węgla oraz woda.
Wytworzone w ten sposób ciepło zostaje wydalone z ciała, poprzez płuca i skórę, wraz z wodą i dwutlenkiem węgla. W skutek tego tłuszcz zostaje zamieniony na energię cieplną i „spalony”, a my tracimy na wadze. Zielona herbata obniża również cholesterol, szczególnie LDL (zły cholesterol). Blokując utlenianie LDL zapobiega tworzeniu się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Podwyższa HDL i obniża poziom cukru we krwi. Mówiąc ogólnie zalety te sprzyjają zmniejszaniu się tkanki tłuszczowej i chudnięciu.
Działanie zielonej herbaty
Zawiera związki które hamują proces starzenia, wzmacniają odporność i pomagają zwalczać infekcję. Obniża ryzyko wielu nowotworów, chroni serce przez obniżanie poziomu „złego” cholesterolu, zapobiega zwężaniu się naczyń krwionośnych. Fluor w niej zawarty chroni zęby przed próchnicą i wzmacnia kości. Polifenole w niej zawarte działają stymulująco na organizm, przyśpieszając przemianę tłuszczu w energię. Pomaga zwalczać cellulitis, nie zawiera kalorii, oczyszcza organizm z toksyn, usuwa zmęczenie i poprawia koncentrację. Odpręża i pomaga w zrelaksowaniu się.
Dzięki zawarciu polifenolu EGCG wypicie dwóch filiżanek dziennie pomaga zapobiegać chorobie Alzheimera. Zawiera wiele witamin niezbędnych dla naszego organizmu, łagodzi objawy kaca, zawiera znacznie mniej kofeiny niż herbata czarna, dzięki czemu mogą ją pić osoby mające problem z nadciśnieniem. Z obliczeń wynika, że filiżanka czarnej herbaty zawiera 0d 25 do 110 mg kofeiny, a zielona tylko 8,3 mg. Herbatę zieloną zaleca się osobom z nadkwaśnością żołądka, posiada właściwości przeciw wrzodowe, również przy zapaleniu spojówek lub powiek poleca się przemywanie oczu jej zimnym naparem.
Dlaczego warto pić zieloną herbatę?
W kilku ostatnich dziesięcioleciach zielona herbata przechodziła wiele testów medycznych, których celem było ustalenie, czy rzeczywiście, jak się powszechnie sądzi, ma ona właściwości zdrowotne, a szczególnie przypisywany jej wpływ na zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby serca oraz na niektóre odmiany raka. Sądzi się także, że spożywanie zielonej herbaty pomaga w kontrolowaniu wagi ciała.
Wykazano, że spożycie zielonej herbaty powoduje zwiększenie spalania tkanki tłuszczowej podczas spoczynku oraz zapobiega otyłości, poprawia także wrażliwość na insulinę u myszy. W czasie badań przeprowadzonych przez Uniwersytet w Birmingham wykazano, że przeciętny poziom spalania tłuszczu po zażyciu ekstraktu zielonej herbaty był o 17% większy niż po zażyciu pableco.
Także proporcja energii ze spalania tłuszczu do całkowitej energii wytwarzanej przez organizm była po zażyciu ekstraktu większa o podobny procent. To sugeruje, że spożycie ekstraktu zielonej herbaty nie tylko zwiększa spalanie tłuszczu podczas średnio intensywnych ćwiczeń, ale również poprawia wrażliwość na insulinę i tolerancję glukozy u zdrowych młodych mężczyzn
Zielona herbata – picie przynajmniej jednej filiżanki
Napój przygotowywany wyłącznie z liści chińskiej herbaty (Camellia sinensis), które w czasie przetwarzania zostały poddane utlenianiu. Herbata ta pochodzi z Chin i jest utożsamiana z wieloma kulturami w Azji: od Japonii po Środkowy Wschód. W obecnych czasach herbata zielona znana i rozpowszechniana jest głównie na Zachodzie, gdzie najpopularniejszym tego rodzaju napojem jest herbata czarna. W krajach zajmujących się uprawą herbaty zieloną herbatę produkuje się w wielu odmianach. Różnica po między jej gatunkami wynika z warunków uprawy, sposobu przetwarzania i okresu jej zbierania.
W kilkunastu ostatnich latach zieloną herbatę wykorzystywano w testach medycznych, które miały na celu ustalenie czy rzeczywiście, jak się powszechnie uważa, posiada ona zdrowotne właściwości. Powszechnie przypisuje się tej herbacie zdrowotne właściwości przeciwdziałaniu chorobom serca oraz niektórym odmianą raka. Uważa się również, że picie zielonej herbaty pomaga w odchudzaniu.
Parzenie herbaty
Aby zielona herbata (np.China Sencha) właściwości swych nie utraciła, powinno się ją odpowiednio przygotowywać. Zieloną herbatę przygotowuje się w ten sposób, że liście zalewane są przegotowaną wodą w temperaturze od 60 do 90 stopni Celsjusza. Zielona herbata powinna być parzona aż trzykrotnie, dzięki czemu uzyska się różne jej właściwości. Podczas pierwszego parzenia, które trwa najkrócej ze wszystkich zielona herbata ma działanie pobudzające. Zaś drugie i trzecie parzenie daje nam napój o właściwościach uspokajających i oczywiście zawierający cenne składniki. Zieloną herbatę powinno się pić bez dodatku cukru i słodziku, choć trzeba przyznać, że ma gorzki smak.
Niemniej jednak mając na uwadze jej dobroczynne działanie, łatwo się do niego przyzwyczaić. Warto pić trzy filiżanki dziennie, albo nawet więcej. Należy jednak pamiętać, że zawiera kofeinę i przez to odwadnia organizm. Zwiększając spożycie zielonej herbaty, powinno się zatem zwiększyć spożycie wody mineralnej. Bardzo dobrym pomysłem jest zastąpienie herbaty czarnej i kawy, zieloną herbatą.
Zawsze powinno się odbywać nie dłużej jak 7 minut. Głównie, dlatego, że zielona herbata, która będzie zaparzona dłużej niż 7 minut straci swoje właściwości, a wręcz może nam zaszkodzić. Jeżeli natomiast chcemy uzyskać efekt pobudzenia zieloną herbatę należy parzyć nie dłużej jak 3 minuty. Ważnym elementem jest również woda, której temperatura powinna wynosić około 80 stopni C.
Warto jest również zadbać o dobrą jakość wody, którą zamierzamy zalać naszą herbatę. Ma ona duży wpływ na smak herbaty.
Do parzenia herbaty nadają się czajniczki ze wszystkich materiałów, z wyjątkiem plastikowych i ceramicznych, które mogą zmieniać smak herbaty. Bardzo ważny jest kształt i wielkość czajniczka w którym przygotowywany ma być napar. Smakosze herbaty podkreślają, że najlepiej smakuje w porcelanowych filiżankach. Filiżanki powinny być wykonane z jak najcieńszej porcelany. Picie właściwie zaparzonej i podanej w odpowiedniej oprawie herbaty ma służyć nie tylko delektowaniu się smakiem i wonią, ale również pozwala osiągnąć wewnętrzny spokój i harmonię.
Jak pokochać zieloną herbatę
Ostatnio media są pełne informacji o zdrowotnych właściwościach zielonej herbaty – zawartości antyoksydantów, właściwościach zmniejszających ryzyko wystąpienia raka , wzmacniania układu odpornościowego…
Niestety nie każdemu zielona herbata smakuje
jak to zmienić dowiesz się z niniejszego artykułu.
Większość problemów powoduje złe parzenie herbaty – oto kilka rad jak to robić poprawnie:
Woda: świeża, zimna i filtrowana
Nigdy nie używaj bezpośrednio chlorowanej wody! Woda, a właściwie jej jakość będzie głównych czynnikiem jakości naparu jaki przygotujesz. Jeśli w miejscu w którym mieszkasz woda nie jest zbyt dobra użyj fitru do wody (np. Brita lub podobnego), odnosi się to tez do twardej wody, ostatecznie możesz kupić wodę źródlaną …
Nie używaj bezpośrednio wrzątku
Pozwól aby woda po zagotowaniu wystygła odrobinę – im gorętsza woda tym większa będzie zawartość w wywarze tanin a co za tym idzie herbata będzie bardziej gorzkawa w smaku.
Pozwól wodzie ostygnąć przez 5 do 10 min, dopiero później ją zalej.
Nie parz zbyt długo
Czas parzenia też ma wpływ na jakość i smak herbaty zaleca się około2-3 minut dla chińskich herbat (1-2 dla japońskich – które są mocniejsze) – aby ten proces można było kontrolować – lepiej zaopatrzyć się w sitko do parzenia herbaty – dowolnego Tylku jeśli tylko spełnia swoją funkcje – będzie dobre.
No i oczywiście najlepszy efekt otrzyma się w dzbanku… ot taka odrobina należytego snobizmu, a właściwie to tylko wypleniona przez torebki i inne takie wynalazki dobra praktyka.
A na koniec co najważniejsze
Zawsze używaj herbaty liściastej – ta w torebkach to herbata niższej jakości (z reguły)- ta liściasta na pewno pozwoli uzyskać „lepsza filiżankę”.
Co do słodzenia teoretycznie zielonej herbaty się nie słodzi, ale jeśli już słodzimy (nie ma tym nic złego) to użyj cukru – słodziki wszelkiej maści tylko psują smak – jeśli nie chcesz używać cukru pij „gorzką” .
Spróbuj różnych mieszanek
Zielona herbata świetnie łączy się na przykład z kwiatami jaśminu, mieszkanki rozmaitej maści można kupić w sklepach typu Five O’Clock, polecam równie bodajże „Mystic Nepal” Liptona z kwiatami jaśminu i odrobiną imbiru.
Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.