Jak zrobić pyszną frittatę?: składniki, wskazówki. Różnica między omletami a frittatami 1 - Twój Głos 📌 e-TG.pl
Delicious frittata with kale and potatoes in pan
Lifestyle 🔥Dani i przepisy 🍳Gotowanie i pieczenie 👩‍🍳

Jak zrobić pyszną frittatę?: składniki, wskazówki. Różnica między omletami a frittatami

Frittata to mój numer 1 na drugie śniadanie w domu. Jest łatwa i sycąca, może spodoba ci się pomysł na przepis na frittatę… a nawet pięć! Zwykle robię swoje frittaty z warzywami, które mam pod ręką, co oznacza, że przez lata wypróbowałam całą masę różnych kombinacji. Poniżej znajduje się kilka moich ulubionych wraz z kilkoma wskazówkami.

Po pierwsze, możesz zapytać… co to jest frittata?Niektórzy nazywają frittatę quiche bez skórki (chociaż ja nazywam quiche frittatą pełną skorupy). To zapiekanka jajeczna wypełniona pysznymi warzywami, ziołami i odrobiną sera. Jeśli nie lubisz pikantnych śniadań, jest to szybka opcja kolacji w tygodniu.

Czy kiedykolwiek jadłeś niesamowitą frittatę?

Idealna frittata jest kremowa, kremowa i pełna warzyw. tak nie jest , gąbczasty ani mdły. Frittata to najlepszy przepis na obiad w tygodniu lub weekendowy brunch, który można wyczyścić w lodówce. Frittaty również dobrze się transportują, więc możesz zabrać plastry na piknik lub zapakować je na lunch do pracy. Możesz wykazać się kreatywnością z resztek frittaty — użyj plasterka jako nadzienia do kanapek lub podziel go na łatwe śniadaniowe tacos. Na początku frittaty mogą być onieśmielające, ale są bardzo łatwe do zrobienia wiesz, co robisz. Więc dzisiaj dzielę się obszernym przewodnikiem, jak zrobić idealną frittatę za każdym razem.

Tradycyjne frittaty vs. pieczone

Z mojego przepisu dowiesz się, jak zrobić tradycyjne frittaty metodą „od kuchenki do piekarnika”. Upewniłem się, że używam rozsądnej temperatury piekarnika (nie brojlera) i zasugerowałem gotowanie frittaty na środkowej półce, abyś mógł oglądać ją podczas gotowania. Życie jest za krótkie na spalone frittaty! Podałem również instrukcje, jak zrobić pieczone frittaty (w naczyniu żaroodpornym lub puszce na muffiny), które są bardziej praktyczne. Pieczone opcje są szczególnie dobre, jeśli potrzebujesz opcji z wyprzedzeniem lub gdy płyta kuchenna jest zajęta w inny sposób. Która wersja jest moją ulubioną? Wszystkie okazują się równie dobre. Jedynym prawdziwym czynnikiem decydującym jest to, która metoda jest dla Ciebie najlepsza. Jak zrobić pyszną frittatę?: składniki, wskazówki. Różnica między omletami a frittatami 2 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

Może cię zainteresować także:  Najlepsze wypieki na święta - sprawdzone przepisy na świąteczne ciasta i ciasteczka

Jak zrobić frittatę

Frittaty są bardzo proste w wykonaniu! Oto jak:

  1. Wybierz odmianę przepisu poniżej i zacznij od ubicia bazy frittaty: prostej mieszanki jajek, mleka migdałowego (lub dowolnego mleka), czosnku, soli i pieprzu.
  2. Następnie smaż warzywa na żeliwnej patelni o średnicy 10 lub 12 cali, aż będą miękkie.
  3. Gdy warzywa będą gotowe, wymieszaj wszystkie przyprawy lub zioła przed dodaniem jaj. Wlej podstawę frittaty i delikatnie potrząśnij patelnią, aby rozprowadzić ją wśród warzyw.
  4. Posyp swoją frittatę serem i przenieś patelnię do piekarnika nagrzanego do 400 stopni.
  5. Piecz przez 15 do 20 minut lub do momentu, aż jajka się zetną, a wierzch będzie lekko złoty na brzegach.
  6. Pozwól frittacie nieco ostygnąć przed pokrojeniem i zjedzeniem!

Odmiany przepisu na frittatę

Częścią zabawy z frittatą jest kreatywne łączenie warzyw i ziół. Oto 5 moich ulubionych!

  1. Brokuły i feta (na zdjęciu powyżej)
  2. Pieczona Czerwona Papryka I Szpinak
  3. Wiosenne warzywo ze szparagami
  4. Mieszanka grzybów i estragonu
  5. Caprese z pomidorkami koktajlowymi i bazylią

Wskazówki dotyczące frittaty

Postępuj zgodnie z tymi wskazówkami i sztuczkami, aby za każdym razem zrobić frittatę A+:

  • Rozłóż warzywa równomiernie na patelni przed wlaniem jaj. Gdy wlejesz mieszankę jajeczną, nie będziesz dużo ruszać warzywami (bo skończysz z jajecznicą!), więc upewnij się, że warzywa są równomiernie rozmieszczone na patelni, aby uzyskać końcową frittatę z warzywami każdy kęs.
  • Zmień to! Baw się tymi kombinacjami smaków. Jeśli spróbujesz zamienić różne zioła lub warzywa, pamiętaj, że dobry stosunek warzyw do jaj to około 1/4 szklanki warzyw na jajko lub 2 czubate szklanki warzyw na 6-8 jaj.
  • Użyj żeliwnej patelni. Najlepszy wybór do robienia frittaty, żeliwne patelnie mogą bezpiecznie przenosić z kuchenki do piekarnika, a także dobrze i równomiernie przewodzą ciepło. Przyprawianie żeliwnej patelni sprawia, że nie przywiera, więc dobrze przyprawiona patelnia ułatwi krojenie i podawanie. Lubię używać emaliowanej żeliwnej patelni , która nie wymaga wstępnego sezonowania. Jeśli nie masz patelni, zamiast tego przygotuj ten przepis na zapiekankę śniadaniową .
  • Bezpieczeństwo przede wszystkim! Nie zapominaj, że gdy żeliwna patelnia wyjmie się z piekarnika, uchwyt pozostanie gorący przez jakiś czas – przekonałem się o tym wiele razy. Połóż na nim ręcznik kuchenny, aby przypomnieć sobie, aby go nie chwytać, zanim nie ostygnie. Możesz również otrzymać jedną z tych silikonowych osłon uchwytów .
Może cię zainteresować także:  Orzechy pekan: czym właściwie są orzechy pekan oraz skąd się wzięły?

Jak zrobić pyszną frittatę?: składniki, wskazówki. Różnica między omletami a frittatami 3 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

Propozycje serwowania Frittaty

Jeśli podajesz swoją frittatę jako część większego brunchu , mimozy , klasyczne francuskie tosty , chleb bananowy , naleśniki lub babeczki , francuskie tosty , pieczone płatki owsiane , płatki owsiane , bułeczki z jagodami lub sałatka owocowa będą doskonałym wyborem . to. Aby udekorować poszczególne plastry, posyp je dodatkowymi świeżymi ziołami lub podawaj z pokrojonym awokado, kleksami jogurtu cytrynowego lub gałkami pesto , salsą pico de gallo lub tomatillo. Na kolację w tygodniu lubię podawać moją frittatę z sałatką z jarmużu i dobrym chlebem.Dajcie znać w komentarzach, jakie są Wasze ulubione wariacje na temat frittaty. Cieszyć się!

Przepis na frittatę plus 5 wariantów

Jak zrobić pyszną frittatę?: składniki, wskazówki. Różnica między omletami a frittatami 4 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 25 minut
Całkowity czas: 30 minut
Służy od 3 do 4
PRZEPIS NA SZPILKĘ WYDRUKUJ PRZEPIS
Oto podstawowy przepis na frittatę plus 5 łatwych i pysznych wariantów warzywnej frittaty.

Składniki

Podstawowy przepis na frittatę:

  • 6 dużych jaj , użyj 8 jaj na 12-calową patelnię
  • ¼ szklanki niesłodzonego mleka migdałowego lub dowolnego mleka
  • 2 ząbki czosnku , posiekane
  • ¼ łyżeczki soli morskiej , więcej do posypania
  • Świeżo mielony czarny pieprz
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia , do skropienia
  • Wybierz składniki dla jednej z poniższych odmian:

Odmiana nr 1: brokuły feta (na zdjęciu)

  • 6 szalotek , posiekanych
  • 2 szklanki posiekanych brokułów lub broccolini
  • ⅛ łyżeczki wędzonej papryki
  • ¼ szklanki pokruszonego sera feta

Wariant nr 2: pieczona czerwona papryka i szpinak

  • 1 szalotka , posiekana
  • 2 pieczone czerwone papryki , posiekane
  • 2 cups spinach
  • ⅓ szklanki pokruszonego sera feta

Odmiana nr 3: Wiosenne warzywa

  • 4 dymki lub szalotki , posiekane
  • ½ szklanki posiekanych szparagów , delikatne części
  • ½ szklanki mrożonego groszku , rozmrożonego
  • ½ szklanki przekrojonych na pół mini kuleczek mozzarelli
  • ¼ szklanki pokruszonej fety
  • ¼ szklanki posiekanego estragonu lub szczypiorku

Odmiana nr 4: mieszanka grzybów i estragonu

  • 1 szalotka , posiekana
  • 12 uncji mieszanych grzybów , posiekanych
  • ¼ szklanki posiekanego estragonu
  • ⅓ szklanki startego sera pecorino

Odmiana nr 5: Caprese

  • 1 szalotka , posiekana
  • 2 szklanki przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych
  • ¾ szklanki przekrojonych na pół mini kuleczek mozzarelli
  • ½ szklanki posiekanej bazylii

Instrukcje

  • Rozgrzej piekarnik do 400 ° F.
  • Ubij jajka, mleko migdałowe, czosnek i sól, aż dobrze się połączą. Odłożyć na bok. Postępuj zgodnie z instrukcjami, aby przygotować jedną z poniższych odmian warzyw:
  • Brokuły Feta: Podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek na 10 lub 12-calowej żeliwnej patelni na średnim ogniu. Dodaj szalotki, brokuły i szczyptę soli i pieprzu i gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż brokuły będą miękkie, ale nadal jasnozielone, od 5 do 8 minut. Wmieszaj wędzoną paprykę, następnie dodaj masę jajeczną i delikatnie potrząśnij patelnią, aby się rozprowadziła. Posypać fetą i piec 15-20 minut lub do ścięcia się jajek. Dopraw do smaku i podawaj.
  • Pieczona czerwona papryka i szpinak: Podgrzej ½ łyżki oliwy z oliwek na 10 lub 12-calowej żeliwnej patelni na średnim ogniu. Dodaj szalotkę, szczyptę soli i pieprzu i gotuj do zeszklenia, około 5 minut. Dodaj upieczoną czerwoną paprykę i szpinak. Smaż, aż szpinak zwiędnie, następnie dodaj mieszankę jajeczną i delikatnie potrząśnij patelnią, aby rozprowadzić szpinak. Posypać fetą i piec 15-20 minut lub do ścięcia się jajek. Dopraw do smaku i podawaj.
  • Spring Veggie: Podgrzej ½ łyżki oliwy z oliwek na 10 lub 12-calowej żeliwnej patelni na średnim ogniu. Dodaj szalotki, szparagi i szczyptę soli i pieprzu i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż szparagi będą miękkie, ale nadal jasnozielone, około 5 minut. Dodaj groszek, następnie dodaj mieszankę jajeczną i delikatnie potrząśnij patelnią, aby rozprowadzić. Dodaj mozzarellę i fetę i piecz przez 15 do 20 minut, aż jajka się zetną. Dopraw do smaku i podawaj.
  • Mieszanka grzybów i estragonu: Podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek na 10 lub 12-calowej żeliwnej patelni na średnim ogniu. Dodaj szalotkę, szczyptę soli i pieprzu i gotuj, aż zacznie mięknąć, około 3 minut. Dodaj grzyby, zamieszaj i gotuj, aż będą miękkie i delikatne, około 8 minut, mieszając tylko od czasu do czasu. Wymieszaj estragon, a następnie dodaj mieszankę jajeczną i delikatnie potrząśnij patelnią, aby rozprowadzić. Posyp pecorino i piecz przez 15 do 20 minut, aż jajka się zetną. Dopraw do smaku i podawaj.
  • Caprese: Podgrzej ½ łyżki oliwy z oliwek na żeliwnej patelni o średnicy 10 lub 12 cali na średnim ogniu. Dodaj szalotkę, szczyptę soli i pieprzu i gotuj do zeszklenia, około 5 minut. Dodaj pomidory, połowę bazylii, zamieszaj, a następnie dodaj masę jajeczną i delikatnie potrząśnij patelnią, aby równomiernie się rozprowadziła. Dodaj mozzarellę i piecz przez 15 do 20 minut, aż jajka się zetną. Posyp pozostałą bazylią. Dopraw do smaku i podawaj.

Ekologiczne ciekawostki z natury i życia: 10 dziwnych i oszałamiających faktów natury

Poprzedni wpis

Najlepsze treningi siłowe i kondycyjne. Stań się silniejszy, szczuplejszy, zdrowszy

Następny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemiosłem w ręku na co dzień szef kontroli jakości w kuchni, serwujący wykwintne dania. W niedalekiej przyszłości planuje zrealizować młodzieńcze marzenia i napisać coś więcej niż artykuł 📖

Na pewno zainteresują Cię jeszcze:

Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.

Pozostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *