Tradycyjna polska kuchnia to nie tylko schabowy - przegl膮d 10 najpopularniejszych polskich da艅 1 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl
Dani i przepisy

Tradycyjna polska kuchnia to nie tylko schabowy – przegl膮d 10 najpopularniejszych polskich da艅

Polacy maj膮 d艂ug膮 histori臋 bycia doskona艂ymi kucharzami, a wiele tradycyjnych przepis贸w jest przygotowywanych do dzi艣. Na tej li艣cie 10 najpopularniejszych polskich da艅, kt贸re ka偶da mama powinna spr贸bowa膰, koniecznie dw贸ch pierwszych i przejrze膰 ca艂膮 reszt臋 id膮c regionami bo jest w czym wybiera膰!

Je艣li szukasz kilku tradycyjnych polskich potraw, kt贸rymi mo偶esz si臋 delektowa膰, mamy dla Ciebie list臋 10 najpopularniejszych, kt贸rych powinna spr贸bowa膰 ka偶da mama! Pierogi to jedno z da艅, kt贸re jest dost臋pne w dw贸ch r贸偶nych formach. Wersja gotowana podawana jest jako przystawka lub dodatek, natomiast pierogi sma偶one jada si臋 jako danie g艂贸wne. Mo偶na je r贸wnie偶 znale藕膰 z r贸偶nymi nadzieniami, takimi jak kiszona kapusta i wieprzowina lub serek wiejski z grzybami i cebul膮. Inny ulubiony produkt Polak贸w? Kie艂basa, kt贸ra jest cz臋sto spo偶ywana przez mi艂o艣nik贸w mi臋sa w ca艂ej Polsce. Nie trzeba dodawa膰, 偶e istnieje wiele innych pysznych polskich przepis贸w, kt贸re czekaj膮 na wypr贸bowanie, wi臋c je艣li chcesz wiedzie膰, co jeszcze pokocha Twoja rodzina, czytaj dalej nasze wpisy na blogu!

Pierogi: W przeciwie艅stwie do innych kraj贸w, kt贸re maj膮 swoje w艂asne wersje, Polska ma dwa rodzaje pierog贸w, gotowane i sma偶one. Podaje si臋 je jako przystawk臋 lub danie g艂贸wne i s膮 one dost臋pne z r贸偶nymi nadzieniami, takimi jak kiszona kapusta z wieprzowin膮 lub ser farmerski z grzybami i cebul膮.

Tradycyjna polska kuchnia to nie tylko schabowy - przegl膮d 10 najpopularniejszych polskich da艅 2 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Kie艂basa: Jest to jedno z najpopularniejszych mi臋s spo偶ywanych przez Polak贸w, poniewa偶 mo偶na j膮 przygotowa膰 na r贸偶ne sposoby

Kuchnia Polska

Kuchnia Polska jest jedn膮 z najbardziej urozmaiconych kuchni w Europie. Charakteryzuje j膮 r贸偶norodno艣膰 smak贸w, na kt贸re wp艂yw mia艂y kuchnie pa艅stw s膮siedzkich. W r贸偶nych regionach kraju jada si臋 r贸偶ne potrawy a je艣li nawet s膮 do siebie podobne to r贸偶ni膮 si臋 smakiem i sk艂adnikami. Du偶y wp艂yw na nasz膮 kuchni臋 jak ju偶 wspomnia艂am mieli s膮siedzi. Rosjanie pozostawili tu barszcz i lubiane przez nas pierogi.

A Austriacy strudel jab艂kowy. R贸偶nice w smakach wida膰 do dzi艣 cho膰 potrawy rozprzestrzeni艂y si臋 po ca艂ym kraju. Receptury przyrz膮dzania regionalnych potraw przekazywane s膮 z pokolenia na pokolenie. Dzi臋ki mo偶liwo艣ci podr贸偶owania i mieszkania praktycznie gdzie si臋 chce, potrawy na przyk艂ad z Podhala trafiaj膮 na mazurskie sto艂y. Polska jest krajem tradycjonalist贸w cho膰 lubimy wszelkie zachodnie rozwi膮zania. Ch臋tnie korzystamy z Fast Food贸w ale najlepiej smakuj膮 nam potrawy, kt贸re znamy z domu mamy i babci. I za to kuchnia Polska jest bardzo ceniona, cho膰 niezbyt rozumiana w 艣wiecie.

Kuchnia 艣l膮ska

Tradycyjna polska kuchnia to nie tylko schabowy - przegl膮d 10 najpopularniejszych polskich da艅

Ka偶dy rejon naszego kraju s艂ynie z nieco innych specja艂贸w i b艂臋dem jest stwierdzenie, 偶e kuchnia Polska jest ca艂kowicie jednorodna. W kuchni polskiej wyr贸偶niamy na przyk艂ad kuchni臋 艣l膮sk膮, kt贸ra jest chyba najbardziej wyrazista rzez swoj膮 odmienno艣膰 od pozosta艂ych kuchni naszego kraju. Na 艢l膮sku zjada si臋 tradycyjnie 偶urek.

Kuchnia ta 艂膮czy w sobie tradycje czeskie, s艂owackie, ale tak偶e w臋gierskie i czeskie. Kuchnia ta jest znacznie bardziej t艂usta i ci臋偶ko strawna ni偶 kuchnie z pozosta艂ych region贸w naszego kraju. Dodatkowo, kuchnia 艣l膮ska s艂ynie z kotlet贸w mielonych, do kt贸rych w tym rejonie akurat dodawane s膮 drobno skrojone kawa艂ki warzyw. Zwyczaj dodawania warzyw do tych kotlet贸w akurat nie jest rozpowszechniony w innych cz臋艣ciach kraju.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Kuchnia portugalska - przepisy na portugalskie potrawy: Smaki Portugalii

Najbardziej jednak chyba znana potrawa 艣l膮ska to kluski 艣l膮skie, niemal ca艂kiem obce w innych regionach Polski, a uwielbiane przez 艢l膮zak贸w. Je艣li b臋dziemy ww typowej 艣l膮skiej restauracji, warto spr贸bowa膰 w艂a艣nie tych偶e klusk贸w. S膮 one t艂uste, ale bardzo smaczne.

Najbardziej popularne polskie dania

Tradycyjna polska kuchnia to nie tylko schabowy - przegl膮d 10 najpopularniejszych polskich da艅

Wed艂ug wszelkich opinii, najbardziej popularne polskie dania to schabowy z kapusta, jak i bigos, a tak偶e flaki i pierogi. Pierogi nie asa tylko polskie, bo s膮 podawane nawet w Argentynie, jednak偶e pierogi ruskie mo偶na uzna膰 za typowo polskie je艣li wiemy, 偶e tylko u nas w ten spos贸b si臋 je podaje.

Nasza kuchnia nie jest wolna od nalecia艂o艣ci z innych kraj贸w. Na przyk艂ad z Litwy przyw臋drowa艂 do nas s艂ynny ch艂odnik, kt贸rego ju偶 tak cz臋sto si臋 niestety w naszych rodzimych restauracjach nie podaje.

Samo centrum kraju to przede wszystkim flaczki, p贸艂noc bardziej znana jest z lubienia da艅 zrobionych z jab艂ek i oczywi艣cie ryb, bo p贸艂noc naszego kraju ma dost臋p do morza. Osoby, kt贸re odwiedz膮 nasze wschodnie rubie偶e, powinni szuka膰 nalecia艂o艣ci ukrai艅skich, bia艂oruskich, ale tak偶e tatarskich. Podlasie i Lubelszczyzna uwielbiaj膮 ziemniaki. Je艣li chodzi o centrum kraju, to poza wspomnianymi flakami, mo偶na tak偶e pozna膰 tutaj wszelkiego rodzaju skarby las贸w, a wi臋c dania z grzyb贸w s膮 bardzo popularne. Popularne s膮 tutaj dania z drobiu.

Kuchnia Wielkopolska

Kuchnia Wielkopolska, to kuchnia w kt贸rej ziemniaki graj膮 pierwsze skrzypce. Jednak nie tylko, jest to region, w kt贸rym najwcze艣niej uprawiano pomidory. Dzi艣 bardzo popularne s膮 tu r贸wnie偶 szparagi. Region wielkopolski s艂ynie z zalewajki, czyli zupy cebulowej o wyj膮tkowym smaku. Z okresu przed zaborami kuchnia wielkopolska s艂ynie z dziczyzny, drobiu, wo艂owiny i wieprzowiny. Z tego okresu pochodz膮 r贸wnie偶 znane wszystkim andruty kaliskie, marynowane borowiki i s艂ynne piwo noteckie.

Kuchnia wielkopolska s艂ynie r贸wnie偶 z tak zwanego gziku. Jest to 艣mietanowo- twarogowy sos, kt贸ry przyrz膮dza si臋 z twarogu, 艣mietany z dodatkiem cebuli, kopru, rzodkiewki i przypraw. Z kuchni tej wywodz膮 si臋 r贸wnie偶 r贸偶nego rodzaju kluchy i najs艂ynniejsze w Polsce pyzy z nadzieniem mi臋snym lub podawane z sosem. Bardzo popularne s膮 tu r贸wnie偶 kluski gotowane na parze podawane na s艂odko lub do mi臋snych sos贸w. Z Wielkopolski pochodzi r贸wnie偶 smaczna kaczka z jab艂kami. Znamy r贸wnie偶 rogale marci艅skie oblane likierem i posypane sk贸rk膮 pomara艅czow膮, podawane 11 listopada w dniu 艣w. Marcina.

Kuchnia Warmi艅ska i Mazurska

Kuchnia warmi艅ska i mazurska. Warmia i Mazury to region, kt贸ry w swojej kuchni wymiesza艂 dwie tradycje, polsk膮 i niemieck膮. W kuchni tej przewa偶a smak s艂odko- kwa艣ny. Kuchnia warmi艅ska i mazurska obfituje w mi臋so i kluski. Upodobanie to to wp艂yw kuchni niemieckiej. W tradycyjnej kuchni warmi艅skiej i mazurskiej u偶ywa si臋 du偶e ilo艣ci 艣mietany i zi贸艂. Z kuchni tej wywodz膮 si臋 wyj膮tkowe w臋dliny, barszcz i oczywi艣cie flaczki. Kuchnia warmi艅ska to przede wszystkim znana groch贸wka, kapu艣niak i zupa fasolowa. S膮 to wyj膮tkowe i bardzo lubiane przez Polak贸w zupy.

Na Mazurach specjalno艣ci膮 s膮 zupy rybne a tak偶e 偶urek i niepowtarzalna czernina. Tutaj te偶 podaje si臋 ryby z jab艂kiem i kotleciki ziemniaczane z ostrym mi臋snym nadzieniem zwane fraszynkami.

Tradycyjna polska kuchnia to nie tylko schabowy - przegl膮d 10 najpopularniejszych polskich da艅 3 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Na Mazurach mo偶na r贸wnie偶 zje艣膰 wyj膮tkowe w smaku w臋dzone trocie i w臋gorze. W kuchni wszystkich gospody艅 mazurskich i warmi艅skich koniecznie musi by膰 w臋dzona s艂onina, 艣wie偶e mas艂o, 艣mietana a tak偶e majeranek, kminek i kardamon. Bez tych sk艂adnik贸w nie mo偶na przyrz膮dzi膰 偶adnej warmi艅skiej ani mazurskiej potrawy.

Kuchnia Pomorza i Kaszub

Region Pomorza i Kaszub jest terenem obfituj膮cym w ryby. Kuchnia ta s艂ynie zar贸wno z ryb morskich jak i s艂odkowodnych. Ryby przyrz膮dza si臋 tu na r贸偶ne sposoby. Kaszubi 艣ledzie dodaj膮 nawet do jajecznicy a z w臋gorza przyrz膮dzaj膮 bardzo smaczne flaki. W tej kuchni mi臋so jedzone jest bardzo rzadko. Popularny jest tu dr贸b a szczeg贸lnie g臋艣. Z mi臋sa wyrabia si臋 tu kie艂baski i kiszki. Specjalno艣ci膮 tego regionu jest rylec. Jest to galareta z n贸偶ek, z drobno posiekanych kawa艂k贸w mi臋sa zakwaszonych octem.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Kuchnia w臋gierska - sprawdzone przepisy kulinarne na potrawy madziarskiej kuchni: charakterystka kuchni w臋gierskiej

W kuchni pomorskiej i kaszubskiej podaje si臋 r贸wnie偶 du偶e ilo艣ci kaszy gryczanej zwanej bukwit膮. Podaje si臋 tu r贸wnie偶 plince, czyli placki ziemniaczane sma偶one z cebul膮 i cukrem. Jednak podstaw膮 kuchni kaszubskiej s膮 ryby. 艢led藕 i 艂oso艣 goszcz膮 na sto艂ach niemal ka偶dego dnia. Podaje si臋 je na wszystkie mo偶liwe sposoby. Gotowane, pieczone czy sma偶one nie ma znaczenia, tu szczeg贸lnie smakuj膮 wyj膮tkowo. Kaszuby maj膮 sw贸j specyficzny klimat, kt贸ry kszta艂tuje nawet ich kuchni臋.

Kuchnia polska – TOP 10 przepis贸w kulinarnych

Kuchnia Polska to przede wszystkim bigos, kapu艣niak, kaszanka, 偶urek i kotlet schabowy. Tak wynika z ankiety przeprowadzonej w艣r贸d Polak贸w na zlecenie Makro Polska. Zebrali艣my dla was przepisy na najbardziej charakterystyczne, typowe polskie dania. Zobaczcie sprawdzone przez naszych czytelnik贸w przepisy na barszcz 偶urek, go艂膮bki, pierogi z kacz膮 m膮k膮 i wiele innych da艅, kt贸re na co dzie艅 goszcz膮 w polskich domach.

Tradycyjna polska kuchnia to nie tylko schabowy - przegl膮d 10 najpopularniejszych polskich da艅 4 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Codzienna dieta Polaka sk艂ada si臋 g艂贸wnie z obfitych zup – barszczu, flak贸w czy krupniku

1. Kuchnia polska to nie tylko kotlety schabowe – sprawd藕my pyszne FLAKI

Polska zupa flakowa zwana “Flakami” lub traktat o polskich zupach w og贸le, na przyk艂ad przepisy na barszcz i krupnik. Mo偶e by膰 nieco inna ni偶 tradycyjny przepis z Kijowa – tym razem z klopsikami z ry偶u zamiast kaszy gryczanej! Na koniec polecam Wam moj膮 ulubion膮 polsk膮 kaszank臋 (“Kiszk臋”). Z du偶膮 ilo艣ci膮 cebuli b臋dzie si臋 doskonale komponowa膰 z podsma偶anymi ziemniakami lub przed podaniem na gor膮co doda膰 kilka kawa艂k贸w boczku! W Polsce jest wiele potraw, kt贸re trudno nazwa膰 egzotycznymi: pierogi ruskie (sma偶one pierogi z kapust膮) i placki ziemniaczane znane jako

2. Go艂膮bki – li艣cie kapusty wype艂nione ry偶em i mi臋sem mielonym, a nast臋pnie gotowane w sosie pomidorowym

Go艂膮bki 艣l膮skie wype艂nione s膮 mi臋sem mielonym, grzybami i ry偶em gotowanym w rosole lub sosie pomidorowym. Mo偶na je je艣膰 zar贸wno na ciep艂o, jak i na zimno. Potraw臋 przygotowuje si臋 z du偶ych li艣ci kapusty, kt贸re przed nadziewaniem blanszuje si臋 przez oko艂o pi臋膰 minut, aby nieco zmi臋k艂y – zazwyczaj nak艂ada si臋 farsz na jedn膮 stron臋 ka偶dego li艣cia i zwija tak, aby ca艂kowicie przykry膰 farsz (jakby robi膮c kopert臋).

Tradycyjna polska kuchnia to nie tylko schabowy - przegl膮d 10 najpopularniejszych polskich da艅 5 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Po przygotowaniu wszystkich go艂膮bk贸w, wk艂adamy je 艣ci艣le do garnka, w kt贸rym gotuje si臋 na wolnym ogniu s艂onina z boczkiem, pokrojon膮 cebul膮 i marchewk膮, doprawiona sol膮, pieprzem i li艣膰mi laurowymi

4. Flaki – danie to zawiera flaki, czyli 偶o艂膮dek zwierz臋cia po uboju

Flaki to tradycyjne polskie danie, kt贸re jest bardzo popularne w wielu krajach 艣wiata. Istniej膮 przepisy z r贸偶nymi sk艂adnikami – niekt贸re zawieraj膮 m膮czne pierogi lub ziemniaki. Najcz臋艣ciej jednak flaki podawane s膮 bez 偶adnych dodatk贸w.

Na polsk膮 kuchni臋 mia艂y wp艂yw r贸偶ne kultury, kt贸re w pewnym okresie zamieszkiwa艂y Polsk臋 i wnios艂y wielki wk艂ad w jej kultur臋 i tradycje. Na przyk艂ad Polska kaszanka (zwana “czernin膮”) zawiera krew kacz膮 zmieszan膮 z kawa艂kami mi臋sa z ko艣ci, ozorem wo艂owym i suszonymi owocami, takimi jak 艣liwki lub rodzynki; mieszanina ta by艂a gotowana przez kilka godzin, aby osi膮gn膮膰 g臋st膮 konsystencj臋 podobn膮 do d偶emu lub marmolady. Ponadto Polska kie艂basa.

5. Bigos – tradycyjny gulasz

kt贸rego g艂贸wnymi sk艂adnikami s膮: kiszona kapusta, grzyby, szynka lub boczek oraz inne mi臋sa

Tradycyjny bigos z kiszonej kapusty to charakterystyczna Polska potrawa, kt贸ra znana jest na ca艂ym 艣wiecie. Najcz臋艣ciej podawana jest w okresie 艢wi膮t Bo偶ego Narodzenia. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby przepis na bigos z kiszonej kapusty wykorzystywa膰 przez ca艂y rok. Poni偶ej podam Wam przepis na wykonanie bigosu z kiszonej kapusty.
Bigos z kiszonej kapusty

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Najlepsze wyroby mi臋sne - podzia艂 na grupy i wydajno艣膰 w臋dlin i kie艂bas

Czas przygotowania: 5-6 godzin gotowania + 4-5 godzin na przygotowanie

Sk艂adniki: kapusta kiszona 500 gram贸w, 500 gram贸w wrz膮cej wody, mi臋so – 600 gram贸w (oko艂o 1 kg), cebula 2 sztuki, seler 3 艂odygi, li艣cie laurowe

Tradycyjna polska kuchnia to nie tylko schabowy - przegl膮d 10 najpopularniejszych polskich da艅 6 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

6. Zupa gulaszowa

Po偶ywna zupa z kawa艂k贸w wo艂owiny gotowanych do mi臋kko艣ci w wodzie z dodatkiem warzyw takich jak cebula pomidory seler marchew ziemniaki li艣膰 laurowy tymianek pieprz s贸l papryka ziele angielskie kminek majeranek pietruszka koperek lub lubczyk

7. Kie艂basa mmm po prostu pyszna

Kie艂basa jest zazwyczaj w臋dzona, ale mo偶e by膰 r贸wnie偶 grillowana na w臋glach dla dodatkowego smaku.

Kie艂basa jest zazwyczaj w臋dzona, ale mo偶na j膮 r贸wnie偶 grillowa膰 nad w臋glem, aby uzyska膰 dodatkowy smak. W臋dzenie wydobywa z mi臋sa jego naturaln膮 s艂odycz i s艂ony smak, podczas gdy grillowanie nadaje mu dodatkow膮 chrupko艣膰, kt贸ra doskonale uzupe艂nia 艣niadaniowe potrawy, takie jak jajka!
W Polsce w臋dzenie kie艂bas nie jest niczym niezwyk艂ym. Jednak w niekt贸rych krajach, takich jak W艂ochy i Niemcy, gdzie w臋dzenie mi臋sa wprowadzono ju偶 w czasach staro偶ytnych, preferuje si臋 grillowanie mi臋sa na ro偶nie lub bezpo艣rednio nad w臋glem, zamiast u偶ywania pieca, poniewa偶 ta technika gotowania daje bardziej wyrazisty smak, kt贸ry nie mo偶e si臋 r贸wna膰 z innymi metodami dost臋pnymi od tamtego czasu!

Smak wspania艂ej polskiej kie艂basy jest trudny do pobicia, ale czy wiesz, 偶e mo偶na j膮 przyrz膮dza膰 na wiele r贸偶nych sposob贸w? Kie艂basa jest zazwyczaj w臋dzona przed grillowaniem na otwartym ogniu, aby uzyska膰 dodatkowy smak. Niekt贸rzy ludzie lubi膮 je r贸wnie偶 sma偶y膰 lub opieka膰 na kuchence!

7. Galaretowaty sos 偶urawinowy

To danie sk艂ada si臋 z ca艂ych jag贸d, kt贸re zosta艂y ugotowane, aby stworzy膰 zag臋szczony sos, kt贸ry po ostygni臋ciu przypomina galaretk臋

8. P膮czki (wymawiane jako poonczusie) – sma偶one w g艂臋bokim t艂uszczu

P膮czek (staropolskie i 艣l膮skie: krepel) – w kuchni polskiej wyr贸b cukierniczy w postaci ciasta dro偶d偶owego z m膮ki pszennej, uformowany w lekko sp艂aszczon膮 kul臋 mieszcz膮c膮 si臋 w d艂oni i sma偶ony na g艂臋bokim t艂uszczu (smalec, frytura wo艂owa, olej lub cerata, dawniej tak偶e mas艂o klarowane) na ciemnoz艂oty kolor lub pieczony w wysokiej temperaturze na jasnoz艂oty kolor. Tradycyjnie przed sma偶eniem p膮czki wype艂nia si臋 d偶emem lub marmolad膮. Obecnie p膮czki nadziewane s膮 najcz臋艣ciej po usma偶eniu: najcz臋艣ciej marmolad膮 wieloowocow膮 lub konfitur膮 r贸偶an膮.

S艂owo “pacho” oznacza “kul臋”, wi臋c to ciasto t艂umaczy si臋 dos艂ownie jako p膮czki w kszta艂cie kuli, gdzie znajdziemy zar贸wno wersje na bazie dro偶d偶y, kt贸re s膮 znane od czas贸w 艣redniowiecza, ale tak偶e bior膮 swoj膮 nazw臋 od 艂udz膮co podobnie wygl膮daj膮cych odpowiednik贸w zwanych krejpakami (tak – te wygl膮daj膮 niemal identycznie).

P膮czek to rodzaj sma偶onego ciasta o kszta艂cie i wielko艣ci mieszcz膮cej si臋 w d艂oni. Robi si臋 je z m膮ki pszennej, smalcu lub frytury wo艂owej, a nast臋pnie sma偶y na g艂臋bokim t艂uszczu na z艂oty kolor, co nadaje im charakterystyczny kolor. Tekstura powinna by膰 chrupi膮ca na wierzchu, ale mi臋kka pod spodem, aby nie rozpada艂y si臋, gdy si臋 w nie wgryziesz; niekt贸rzy lubi膮 je, poniewa偶 nie s膮 wcale t艂uste! P臋czusie oznaczaj膮 r贸wnie偶 “p膮czek”, co sprawi艂o, 偶e wielu Polak贸w okre艣la ten s艂odki przysmak tym mianem od wczesnych lat 1900 – cho膰 wed艂ug legendy nie istnia艂o wtedy 偶adne konkretne s艂owo okre艣laj膮ce, jak pierwotnie nazywano pachces. Obecnie jednak wi臋kszo艣膰 os贸b nadziewa je d偶emami: najcz臋艣ciej malinowym

 

Jak oceniasz ten materia艂?

Kliknij na gwiazdk臋, aby zostawi膰 swoj膮 ocen臋

艢rednia ocena / 5. Liczba g艂os贸w:

Jak dot膮d brak g艂os贸w! Oce艅 ten post jako pierwszy.

Najlepsze potrawy czeskie – kuchnia naszych s膮siad贸w

Poprzedni wpis

House of Cards czyli modl臋 si臋 do siebie, za siebie鈥

Nast臋pny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemios艂em w r臋ku na co dzie艅 szef kontroli jako艣ci w brytyjskim oddziale Amazona. W niedalekiej przysz艂o艣ci planuje zrealizowa膰 m艂odzie艅cze marzenia i napisa膰 ksi膮偶k臋.

Na pewno zainteresuj膮 Ci臋 jeszcze:

Komentarze - masz co艣 do napisania? Zostaw prosz臋 informacje.

Pozostaw komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *