kuchnia cypryjska Kuchnia cypryjska: co spr贸bowa膰 na Cyprze? Najlepsze dania narodowe kuchni cypryjskiej 1 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl
Kuchnnia 艣wiata 馃懇鈥嶐煃

Kuchnia cypryjska: co spr贸bowa膰 na Cyprze? Najlepsze dania narodowe kuchni cypryjskiej

Tradycyjna kuchnia cypryjska po艂膮czy艂a dwie linie tradycji. Po pierwsze, jest grecka ga艂膮藕 kultury. Po drugie, istnieje silny wp艂yw tureckiej cz臋艣ci ludno艣ci na ich upodobania i preferencje. Zebrali艣my dla Ciebie ma艂膮 list臋 krajowych potraw cypryjskich, aby艣 m贸g艂 zdecydowa膰 i wybra膰, co Ci odpowiada. Pami臋taj, 偶e tutaj kochaj膮 mi臋so, ryby i warzywa. A naczynia s膮 do艣膰 du偶e i wysokie, wi臋c nie wyjdziemy z restauracji g艂odni.

Odkryj tradycj臋: smak cypru w dziesi臋ciu potrawach

Dla tak ma艂ej 艣r贸dziemnomorskiej wyspy Cypr ma fascynuj膮c膮 histori臋 i kultur臋 kulinarn膮. Ze wzgl臋du na swoje po艂o偶enie na skrzy偶owaniu trzech kontynent贸w, rz膮dzi艂y go wiele imperi贸w. Jedzenie na Cyprze to powa偶na sprawa 鈥 rzadko zauwa偶ysz Cypryjczyk贸w zebranych wok贸艂 sto艂u bez kilku talerzy do przek膮sek. Dzi臋ki bogatej historii i lokalizacji, kt贸ra przecina trzy kontynenty, wyspa widzia艂a r贸偶ne wp艂ywy, z kt贸rych wszystkie dodaj膮 do lokalnej gastronomii.

Od owoc贸w do unikalnych warzyw po pikantne mi臋so i owoce morza, istnieje obfita w 偶ywno艣膰 z l膮du i morza, aby spr贸bowa膰 na Cyprze.

艢niadanie, lunch I kolacja: kulinarne podr贸偶e po cyprze

Tradycyjne 艣niadanie na Cyprze to doskona艂y spos贸b na rozpocz臋cie dnia. To zdrowa mieszanka bia艂ka, warzyw i w臋glowodan贸w, uzupe艂niona kaw膮, kt贸ra pobudzi ka偶dego. Posi艂ek mo偶e si臋 r贸偶ni膰 w zale偶no艣ci od miejsca, ale zazwyczaj zawiera wi臋kszo艣膰, je艣li nie wszystkie, z nast臋puj膮cych sk艂adnik贸w:

  • 艢wie偶y chleb
  • Oliwki
  • Serek Halloumi
  • Jajka (twarde gotowane lub sma偶one)
  • Pomidor
  • Og贸rek
  • Lountza (w臋dzony boczek wieprzowy)
  • Mas艂o, mi贸d i d偶em

To 艣niadanie powinno wystarczy膰 do lunchu! kuchnia cypryjska Kuchnia cypryjska: co spr贸bowa膰 na Cyprze? Najlepsze dania narodowe kuchni cypryjskiej 2 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Lunch 鈥 jedzenie na ulicy na Cyprze

W Pafos i okolicach Cypru jest wiele atrakcji do zwiedzania, co czasami sprawia, 偶e trudno jest by膰 turyst膮. Wkr贸tce nadejdzie czas na pyszny lunch. Wybierz kawiarni臋 z zewn膮trz, aby艣 m贸g艂 podziwia膰 przechodni贸w, pij膮c kaw臋, delektowa膰 si臋 piwem Keo lub delektowa膰 si臋 cypryjskim winem. Oto kilka rzeczy, kt贸re warto spr贸bowa膰 na lunch:

  • Kanapki z serem lountza i halloumi (na 艣wie偶ym chlebie z pomidorami i og贸rkiem)
  • Kebab gyros (kawa艂ki kurczaka lub wo艂owiny podawane w chlebie pita z sa艂atk膮 i sosem)
  • Souvlaki (szasz艂yki z grilla)
  • Tiropita (ciep艂e ciasto filo z serem)
  • Koupes (skorupa z mi臋sem i przyprawami)

Nape艂niony energi膮, mo偶esz kontynuowa膰 zwiedzanie, odpoczynek na cypryjskich pla偶ach lub po prostu zrobi膰 sobie drzemk臋, jak robi膮 to miejscowi w najgor臋tszych godzinach popo艂udniowych.

Klasyczne menu kolacyjne na Cyprze 鈥 Meze Cypryjczyka

Na koniec, wiecz贸r nadchodzi, a zmierzch oznacza czas, aby do艣wiadczy膰 tradycji, kt贸r膮 Cypryjczycy praktykuj膮 od wiek贸w. W tawernach w miastach i wsiach ludzie zbieraj膮 si臋 przy sto艂ach na zewn膮trz, aby delektowa膰 si臋 meze. Meze to zestaw ma艂ych przystawek serwowanych w stylu hiszpa艅skich tapas. Zaprojektowany, aby pobudzi膰 apetyt, meze mo偶e zawiera膰 od 10 do 20 ma艂ych talerzy r贸偶nych smako艂yk贸w. Tradycyjne meze obejmuje:

  • Sa艂atk臋 wiejsk膮
  • Chleb na grillu (z oliw膮 z oliwek, octem i czosnkiem)
  • Oliwki
  • Wojem
  • Tirokafteri (serfeta, oliwa z oliwek, zielona papryka i ocet)
  • Talatouri (cypryjskie tzatziki z jogurtem, og贸rkiem, oliw膮 z oliwek, koprem, mi臋t膮 i sokiem z cytryny)
  • Taramosalata (past臋 z dorsza, oliw臋 z oliwek, sok z cytryny, chleb lub ziemniaki)
  • Tahini (zmia偶d偶one nasiona sezamu i olej)
  • Zupy mog膮 by膰 przystawk膮 lub lekkim posi艂kiem. Szukaj magiritsy (ry偶, warzywa i jagni臋cina) lub avgolemono (ry偶, kurczak, jajka i cytryna), szczeg贸lnie popularnej w Wielkanoc.
Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Przepisy na gulasz Po w臋giersku, bogracz, strogonow, wo艂owa, wieprzowy

Nast臋pnie, tak jak miejscowi, delektuj si臋 d艂ugim wieczorem z przyjaci贸艂mi lub rodzin膮. Pozw贸l gospodarzowi wybra膰 dla Ciebie dobre cypryjskie wino. To tylko kilka z najlepszych da艅 cypryjskich, kt贸rych nie chcesz przegapi膰. Mo偶na je znale藕膰 w licznych restauracjach, kawiarniach i tawernach na ca艂ej wyspie.

kuchnia cypryjska Kuchnia cypryjska: co spr贸bowa膰 na Cyprze? Najlepsze dania narodowe kuchni cypryjskiej 3 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Tradycyjne cypryjskie meze i przek膮ski

Meze nie jest daniem. I cz臋sto us艂yszysz to s艂owo. Tak wi臋c meze jest asortymentem r贸偶nych produkt贸w spo偶ywczych. To prawda, 偶e produkty powinny by膰 tej samej w艂a艣ciwo艣ci. Z regu艂y znajdziesz mi臋so, ryb臋 lub warzywo meze. Sk艂adniki s膮 r贸偶ne wsz臋dzie. Mieszanie rodzaj贸w produkt贸w nie jest lubiane. Sa艂ata cypryjska, czyli 鈥濩horiatiki鈥, uciele艣nia dziedzictwo rolnicze Cypru. To 艣wie偶e danie zazwyczaj obejmuje pomidory, og贸rki, cebul臋, oliwki i sery feta, posmarowane oliw膮 z oliwek i przyprawionego zio艂ami. Cz臋sto podawana z chrupi膮cym chlebem, jest to zszywka w cypryjskich gospodarstwach domowych i doskonale paruje z grillowanym mi臋sem lub ryb膮. Jego prostota celebruje nagrod臋 Morza 艢r贸dziemnego.

Sekrety smaku: tradycyjne potrawy cypryjskie

Suvlaki steen pitta to przystawka, kt贸ra sk艂ada si臋 z kebabu owini臋tego w 艣wie偶y p艂aski chleb. Kebab mo偶e by膰 jagni臋cina, wo艂owina lub wieprzowina. Kawa艂ki mi臋sa s膮 pieczone na w臋gle, pieczone w glinie lub w doniczkach z warzywami, cebuli, li艣cia laurowego, pieprzu.

Moussaka jest mielone mi臋so pieczone z plasterkami r贸偶nych warzyw i zwie艅czone sosem ubitych jajek i kwa艣nej 艣mietany. Tavva to danie z mi臋sa i ry偶u owini臋te w li艣cie winogron z du偶膮 ilo艣ci膮 przypraw. Przypomina nieco nadziewan膮 kapust臋, cho膰 r贸偶ni si臋 sposobem, w jaki jest przygotowany.

Stifado jest kolejnym 艣wiadectwem mi艂o艣ci Cypryjczyk贸w do smacznego mi臋sa. Jest pieczona wo艂owin膮 z m艂odej cebuli. To prawie dietetyczne, cho膰 obfite. Cleftico to mi臋so m艂odej jagni臋ciny pieczonej w folii. Zwykle jest pieczony z fasol膮 lub ziemniakami, kt贸re pojawi艂y si臋 na wyspie zaledwie kilka wiek贸w temu, zast臋puj膮c klasyczn膮 po艂udniow膮 ro艣lin臋 klubow膮 taro.

Ser Halloumi jest czczony tutaj wraz z fet膮, sma偶on膮 lub zjedzon膮 zwyk艂膮, u偶ywan膮 w sa艂atkach i jako danie boczne na da艅 mi臋snych i rybnych. Cypryjski Halloumi, znak rozpoznawczy tradycji kulinarnej wyspy, jest wszechstronnym serem cenionego ze wzgl臋du na s艂one nuty i unikaln膮 konsystencj臋. Grillowany do perfekcji, wyst臋puje w potrawach takich jak halloumi souvlaki, sa艂atki lub podawane z karmelizowan膮 glazur膮 pomara艅czow膮.

Ulubiony dla mnie by艂 sma偶ony halloumi z sezamu z soczystym glazur膮 miodow膮 鈥 idealn膮 mieszank膮 smacznej, s艂odkiej i orzechowej sk贸rki. Podobnie jak wielu, cz臋sto nazywam halloumi 鈥瀞queaky cheese鈥, aby opisa膰 ha艂as, gdy wgryz艂e艣 si臋 w niego, ale ta cecha by艂a mniejsza w premii cypryjskiej halloumi. 艢wie偶e halloumi na wyspie znajduje si臋 w innej lidze ni偶 bardziej gumowate halloumi w domu.

kuchnia cypryjska Kuchnia cypryjska: co spr贸bowa膰 na Cyprze? Najlepsze dania narodowe kuchni cypryjskiej 4 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Mistrzostwo smaku: tradycyjne potrawy cypryjskie na wyci膮gni臋cie r臋ki

Rizogalo to s艂odkie danie podawane na trzecim miejscu. Jest to owsianka ry偶owa z cynamonem, niezwyk艂e po艂膮czenie, ale do艣膰 oryginalna. Wschodnie tradycje cypryjskiej kultury 偶ywieniowej mo偶na zobaczy膰 w mi艂o艣ci do s艂odyczy, takich jak halva, orzechy w miodzie, rahat loukoum, baklava i liczne s艂odkie desery. Wi臋c przygotuj swoje 偶o艂膮dki, Cypr uwielbia je艣膰 do艣膰 pysznie. Na ko艅cu cypryjskiej listy napoj贸w wina s膮 konieczno艣ci膮. Wyskona艂e bia艂e, r贸偶owe i czerwone cypryjskie wina s膮 znane na ca艂ym 艣wiecie. S艂odkie wino deserowe „Kommandaria„, „Namas wine” to rodzaj kakaru, kt贸ry najlepiej jest kupi膰 w klasztorze Kykkos w g贸rach Troodos.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Kuchnia Rumu艅ska: jedzenie rumu艅skie odkryj z nami sekrety gastronomii w Rumunii

Cypryjski ser Anari, 艣wie偶y i 艂agodny ser podobny do ricotty, jest sk艂adnikiem zszywkowym kuchni cypryjskiej. Wykonany z resztki serwato艣ci z produkcji halloumi, szczyci si臋 kremow膮 konsystencj膮, lekko s艂on膮 i subteln膮 s艂odycz膮. Naci艣ni臋ty Anari przechodzi dodatkowe przetwarzanie, aby usun膮膰 nadmiar wilgoci i stworzy膰 twardsz膮 tekstur臋. Dobrze parzy z tradycyjnym Carob Syrup lub cypryjskim miodem tymianowym, kt贸ry jest popularny na 艣niadanie.

Tradycyjne spadki cypryjskie prezentuj膮 uczt臋 dla zmys艂贸w i b臋d膮 serwowane z wszelkiego rodzaju posi艂kami z mezes, przek膮sek i daniami g艂贸wnymi. Kremowy hummus wykonany z ciecierzycy, 偶ywego tzatziki, zanurzenia na bazie jogurtu w po艂膮czeniu z og贸rkiem i koperkiem oraz orzechowe tahini wykonane z nasion sezamu, wszystkie oferuj膮 harmonijn膮 mieszank臋 艣r贸dziemnomorskich smak贸w. Taramasalata dodaje soczysty banknot, podczas gdy talattouri, z mi臋t膮 i jogurtem, zapewnia orze藕wiaj膮cy kontrast.

Kuchnia cypryjska: co spr贸bowa膰 na Cyprze? Najlepsze dania narodowe kuchni cypryjskiej

Kuchnia cypryjska: co spr贸bowa膰 na Cyprze? Najlepsze dania narodowe kuchni cypryjskiej

Ziemniaki z Cypru w natarciu

Cypryjskie ziemniaki s艂yn膮 z wyj膮tkowego smaku i tekstury, przypisywanych wyj膮tkowemu klimatowi wyspy i bogatej w sk艂adniki od偶ywcze glebie, kt贸ra rozwija aromatyczny profil.

Cienka sk贸ra na Cyprze Ziemniaki pozwala na smaczne chrupi膮cy chrupi膮cy wn臋trze podczas pieczenia lub sma偶enia. Uwierz mi, kiedy powiem ci, 偶e mo偶esz spodziewa膰 si臋 najlepszych chips贸w podczas jedzenia na Cyprze. Ich najwy偶sza jako艣膰 sprawia, 偶e s膮 ulubionymi w艣r贸d kucharzy i smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.

Cypryjski chleb

Halloumoti (Hellimli lub Cypryjczyk Halloumi Bread) to pyszna kreacja kulinarna, kt贸ra 艂膮czy w sobie lekko j臋k艂e nuty Halloumi i obfite ciep艂o 艣wie偶o upieczonego chleba. Wykonane z prostych sk艂adnik贸w, takich jak halloumi, m膮ka, woda, dro偶d偶e, s贸l, mi臋ta, a czasami oliwa z oliwek, ciasto jest zwykle ugniatane r臋cznie. Hojne kawa艂ki lub plasterki sera Halloumi s膮 nast臋pnie sk艂adane w ciasto, kt贸re siedzi, aby zapa艂ka o jego charakterystycznym smaku. Ciasto jest zwijane w r贸偶ne kszta艂ty dla bochenk贸w lub bu艂eczk贸w, a nast臋pnie powleczone nasionami sezamu. Po upiec do z艂otej perfekcji Hellimli wy艂ania si臋 z chrupi臋ci na zewn膮trz i mi臋kkim, aromatycznym okruchem. Tradycyjnie Chleb Halloumi by艂by pieczony w piecu spo艂eczno艣ci opalanym drewnem, co iluzorowa艂o ciep艂膮 go艣cinno艣膰 cypryjskiego 偶ycia wiejskiego.

Cypryjski karob, nazwany 鈥瀋zarnym z艂otem鈥, jest podstaw膮 tradycyjnej kuchni cypryjskiej. Powszechnie wykonany w syrop karobowy, ten bezglutenowy, wolny od kofeiny sk艂adnik s艂u偶y jako naturalny s艂odzik i wzmacniacz smaku. Znany ze swoich korzy艣ci zdrowotnych, pomaga w walce z bezsenno艣ci膮 i depresj膮 oraz wspiera zdrowie jelit, aby wymieni膰 tylko kilka. Drzewo karobowe pochodzi z regionu 艣r贸dziemnomorskiego i jest powszechnie uprawiane ze wzgl臋du na swoje jadalne str膮ki. Drzewa te toleruj膮 suchy klimat i mo偶na je zobaczy膰, jak rosn膮 dziko, jednocze艣nie badaj膮c wiejskie szlaki Cypru.

Stifado – aromatyczny grecko-cypryjski gulasz wo艂owy

Stifado si臋ga 艣redniowiecza we W艂oszech. Pierwotnie nazwany stufato, co oznacza gulasz, ewoluowa艂 przez wp艂ywy weneckie przed dotarciem do Cypru i Grecji. Na Cyprze przeszed艂 dalsze udoskonalenie, w tym wp艂ywy kuchni tureckiej i bliskowschodniej. To soczewie cypryjskie danie zawiera delikatne mi臋so wolno gotowane z cebul膮, pomidorami i aromatycznymi przyprawami, takimi jak cynamon i go藕dziki. Beef Stifado pozostaje najcz臋stszym mi臋sem, ale wiele regionalnych odmian odzwierciedla jego kulinarn膮 ewolucj臋.

Moussaka dla mi艂o艣nik贸w syc膮cych zapiekanek

Moussaka przez wieki by艂a w prawdziwej podr贸偶y, aby sta膰 si臋 艣r贸dziemnomorskim klasykiem, kt贸ry znamy i kochamy. Wariacje obfituj膮 w 艣wiat Bliskiego Wschodu, Afryki P贸艂nocnej i Ba艂kan贸w, z kt贸rych ka偶dy ma sw贸j unikalny zwrot akcji. Aubergines, zszywek kuchni bliskowschodniej, zosta艂 wprowadzony do Grecji i Cypru podczas rz膮d贸w osma艅skich. Wsp贸艂czesna moussaka, spopularyzowana przez greckiego szefa kuchni Nikolaosa Tselementesa w 1910 roku, wyewoluowa艂a z zapiekanki bak艂a偶ana z podstaw膮 z mi臋sem i jogurtem. Tselementy podnios艂y go, zast臋puj膮c jogurt g臋stym sosem beszamelowym. Tak wi臋c typowa grecka cypryjska moussaka narodzi艂a si臋 z warstwami bak艂a偶ana, ziemniak贸w i przyprawionego mielonego mi臋sa, zwykle jagni臋ciny lub wo艂owiny, zwie艅czonym kremowym sosem beszamelowym. i jest obecnie jednym z najpopularniejszych produkt贸w spo偶ywczych na Cyprze.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Kuchnia afryka艅ska: ostre przepisy z czarnego l膮du

Kleftiko – jagni臋cina w pergaminie

Kleftiko posiada bogat膮 histori臋 przesi膮kn膮 greck膮 tradycj膮. M贸wi si臋, 偶e jest nazwany na cze艣膰 Klepht贸w, kt贸rzy byli grup膮 powsta艅c贸w walcz膮cych z panowaniem osma艅skimi w Grecji od XIV do XIX wieku. Pochodz膮ce z konieczno艣ci dyskretnego gotowania mi臋sa w celu unikni臋cia wykrycia, to soczysty jagni臋ce jest wolno gotowane z czosnkiem, cytryn膮 i zio艂ami, zachowuj膮c delikatn膮 konsystencj臋 i aromatyczne smaki. Podczas gdy Kleftiko jest renomowanym greckim daniem, zas艂u偶y艂 na swoje miejsce jako typowe jedzenie na Cyprze. Szczerze m贸wi膮c, Kleftiko po prostu ozbija si臋 o smaku, a ty musisz spr贸bowa膰 podr贸偶y przez region.

Tradycyjne cypryjskie kebaby

Szkwaliowane i grillowane nad otwartym p艂omieniem, kebab to marynowane kawa艂ki jagni臋ciny, wieprzowiny lub kurczaka i s膮 przystosowane do tworzenia tradycyjnych cypryjskich potraw z podej艣ciem do przodu. Souvlakia to delikatne kebabki podawane w rozgrzanej pitcie w towarzystwie cebuli, pomidor贸w i sosu tzatziki, kt贸ry pozostaje popularnym zszywk膮 restauracyjn膮 i ulicznym jedzeniem na Cyprze.

Kebab, cypryjska specjalno艣膰, przyprawi艂 mielone mi臋so owini臋te w tkank臋 i grillowany i przypomina kr贸tkie, kie艂basy bez sk贸ry. S膮 to soczysta uczta, kt贸ra b臋dzie obecna w ka偶dym mi臋sie meze i jednym z tradycyjnych cypryjskich potraw, kt贸re powiniene艣 spr贸bowa膰 podczas wizyty na wyspie.

Zivana

Zivana lub zivania to kolejny produkt chroniony Cypru (jak ser Halloumi). Ten silny duch produkowany jest od setek lat na Cyprze. Jest to destylowana mieszanka wymaz贸w (boszcz winogronowy) i wina z winogron Xynisteri i Mavro. Ma zapach rodzynek i zwykle podaje si臋 sch艂odzony z meze lub soutzoukosem s艂odycze.

Filfar

Jest to rzemie艣lnik o smaku mandarynki mandarynki. Opiera si臋 na starym przepisie rodzinnym przekazywanym z matek na c贸rki, ale pierwotnie zosta艂 stworzony przez mnich贸w w Kantara w XIII wieku.

Brandy Sour Koktajl

Nieoficjalnie znany jako narodowy koktajl Cypru, autentyczna cypryjska brandy tawerna jest wykonana z brandy (tak膮 jak marka Haggipavlu Anglias), cytrynowo serdeczny, kilka kropli aromatycznych goryczek (zajemnie Angostura lub lokalnie produkowana marka) i 艣wie偶o wyciskan膮 lemoniad臋 lub sod臋. Ten orze藕wiaj膮cy nap贸j jest zwykle podawany w wysokiej szklance wype艂nionej lodem zwie艅czonym wi艣ni膮 maraschino lub plasterkiem cytryny.

Glyko tou koutaliou

Wi臋kszo艣膰 posi艂k贸w obiadowych ko艅czy si臋 glyko tou koutalou, co dos艂ownie przek艂ada si臋 na 鈥瀞pokutowe s艂odycze鈥 ze wzgl臋du na fakt, 偶e s膮 wielko艣ci 艂y偶eczki. S艂odycze te s膮 wykonane z wszelkiego rodzaju owoc贸w, warzyw, a nawet orzech贸w, kt贸re s膮 gotowane, a nast臋pnie s艂odzone, aby stworzy膰 charakterystyczny syrop, w kt贸rym s膮 przechowywane. Lokalnymi faworytami s膮 orzech, arbuz i odmiany wi艣ni, kt贸re zwykle ciesz膮 si臋 cypryjsk膮 kaw膮 i szklank膮 wody. Niekt贸re typowe potrawy kuchni cypryjskiej, kt贸rych ka偶dy odwiedzaj膮cy musi skosztowa膰, to:

  • 聽鈥瀌o kleftiko鈥, wykonane z kawa艂k贸w jagni臋ciny z li艣ci laurowych i gotowane w tradycyjnym piekarniku zapiecz臋towanym glin膮;
  • cypryjski szasz艂yk z jagni臋ciny lub wieprzowiny;
  • 鈥瀞eftalia鈥, wykonany z mielonej wieprzowiny z cebul膮 i piewierzen膮 i gotowan膮 na grillu;Li艣cie nadziewane ry偶em i mielon膮 wieprzowin膮;
  • 鈥濩ypryjskie ravioli鈥, nadziewane halloumi i jajkiem, posypane posiekan膮 mi臋t膮 mi臋t膮 lub mi臋t膮 pieprzow膮;
  • 鈥瀔olokasi鈥, kt贸ra jest s艂odkim ziemniakiem cz臋sto gotowanym z kurczakiem lub mi臋sem;
  • 鈥瀟avas鈥, gulasz wieprzowy z du偶膮 cebul膮 i cumin膮;
  • gulasz kr贸liczy.

Pomimo faktu, 偶e ulubione dania Cypryjczyk贸w s膮 grillowane i pieczone, zupy maj膮 r贸wnie偶 wa偶n膮 pozycj臋 w diecie cypryjskiej.

Jak oceniasz ten materia艂?

Kliknij na gwiazdk臋, aby zostawi膰 swoj膮 ocen臋

艢rednia ocena / 5. Liczba g艂os贸w:

Jak dot膮d brak g艂os贸w! Oce艅 ten post jako pierwszy.

Rdze艅 przed艂u偶ony: koordynator hormon贸w i centrum regulacji homeostazy

Poprzedni wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemios艂em w r臋ku na co dzie艅 szef kontroli jako艣ci w kuchni, serwuj膮cy wykwintne dania. W niedalekiej przysz艂o艣ci planuje zrealizowa膰 m艂odzie艅cze marzenia i napisa膰 co艣 wi臋cej ni偶 artyku艂 馃摉

Na pewno zainteresuj膮 Ci臋 jeszcze:

Komentarze - masz co艣 do napisania? Zostaw prosz臋 informacje.

Pozostaw komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *