Kuchnia islandzka - kompletny przewodnik po kuchni islandzkiej 1 - Twój Głos 📌 e-TG.pl
Traditional Russian food. Borscht, pelmeni, vinaigrette sauerkraut vodka and sweets
Ciekawostki 🤔Gotowanie i pieczenie 👩‍🍳Kuchnnia świata 👩‍🍳

Kuchnia islandzka – kompletny przewodnik po kuchni islandzkiej

Każdy zna niezwykłe piękno Islandii — od kaskad wodospadów spływających po poszarpanych górskich klifach, przez tętniące życiem, kolorowe, tańczące zorze oświetlające arktyczne niebo, po lodowate, fragmentaryczne lodowce otoczone czarnymi piaszczystymi plażami i poszarpanymi skałami lawy. Jednak większość ludzi nie ma pojęcia, czego się spodziewać po islandzkiej kulturze kulinarnej.

Położony na styku płyt tektonicznych północnoamerykańskiej i euroazjatyckiej, nordycki kraj Islandia słynie ze swoich wspaniałych krajobrazów i wyjątkowych tradycji kulinarnych. Oszałamiające kontrasty wyznaczają islandzki teren i charakteryzują się majestatycznymi lodowcami. Jeśli chodzi o kuchnię islandzką, warunki klimatyczne wyspy odgrywają znaczącą rolę w kształtowaniu jej tradycji kulinarnych. Podczas ostrych i bezlitosnych zim mieszkańcy wyspy polegają na konserwowaniu żywności poprzez solenie, wędzenie i techniki fermentacji. Niedobór gruntów ornych wpłynął również na poleganie na lokalnych składnikach, zwłaszcza owocach morza, produktach mlecznych i wytrzymałych warzywach korzeniowych, które dobrze rosną w trudnym islandzkim klimacie.

Kuchnia islandzka - kompletny przewodnik po kuchni islandzkiej 2 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

Kuchnia islandzka, ukształtowana przez położenie geograficzne i warunki klimatyczne wyspy, zgłębia historię i kulturę kraju. Od prostoty suszonej ryby po złożone smaki wędzonej jagnięciny, każde danie opowiada historię i pozwala wejrzeć w odporność i kreatywność Islandczyków.

Podobnie jak w większości krajów Skandynawii, kuchnia jest całkowicie inspirowana składnikami, które Islandczycy mają wokół siebie, od wolno żyjących owiec po dorsze, śledzie i golec, które pluskają się w zimnych wodach. Oprócz świeżości, islandzkie jedzenie jest czyste – z mniejszym naciskiem na GMO i sztuczne składniki.

Na Islandii wszędzie znajdziesz bogatą, obfitą i wszechstronną paletę! Od kosmopolitycznego Reykjavíku po odległe islandzkie górskie miasteczka. Islandia słynie z tradycyjnych dań rybnych i mięsnych , które nadal zajmują ważne miejsce w kuchni islandzkiej. Mimo to możesz być zaskoczony, gdy dowiesz się, że nastąpiła dramatyczna zmiana. Popularność kuchni wegańskiej i wegetariańskiej na Islandii znacząco wzrosła.

Czym jest tradycyjna kuchnia islandzka?

Kuchnia Islandii w dużej mierze opiera się na owocach morza, co nie powinno dziwić, biorąc pod uwagę, że jest to kraj wyspiarski. Inne podstawowe dania, które znajdziesz w islandzkich potrawach, to jagnięcina, różne rodzaje nabiału, ziemniaki i pożywne pieczywo.

Pomyśl o jesienno-zimowych potrawach zapewniających komfort w najlepszym wydaniu.

Kuchnia islandzka - kompletny przewodnik po kuchni islandzkiej 3 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

Nowoczesna kuchnia islandzka

Ponieważ klimat nie pozwala na całoroczne uprawy roli, tradycyjna islandzkia kuchnia nie skupia się zbytnio na warzywach. To powiedziawszy, dzięki nowej technologii, która pozwala ludziom wykorzystać moc aktywności geotermalnej, szklarnie stają się popularnym i zrównoważonym sposobem uprawy i zbioru wszelkiego rodzaju warzyw, które nie pochodzą z tego kraju.

Dlaczego islandzkie jedzenie jest takie drogie?

Generalnie ceny większości rzeczy na Islandii są dość wysokie . Nie inaczej jest w przypadku jedzenia. Skąd więc wysokie ceny?

Cóż, Islandia jest krajem wyspiarskim i dlatego wiele towarów trzeba importować. Dotyczy to zarówno samych artykułów spożywczych, jak i sprzętu rolniczego oraz paliwa.

Dodatkowo, klimat Islandii nie jest idealny do uprawy produktów, muszą wykazać się pomysłowością w sposobie uprawiania ziemi. W ostatnich latach szklarnie w połączeniu z energią geotermalną umożliwiły uprawę wszelkiego rodzaju obcej żywności. To powiedziawszy, wymaga nieco więcej planowania i infrastruktury, niż jest to konieczne w klimacie bardziej przystosowanym do uprawy owoców i warzyw.

Kiedy naprawdę pomyślisz o wszystkim, co wiąże się z podawaniem jedzenia na stoły na Islandii, wysokie ceny mają naprawdę duży sens.

Z ograniczonym budżetem? Aby zaoszczędzić pieniądze, dobrze jest gotować jak najwięcej posiłków. Jest to całkiem proste, jeśli biwakujesz na Islandii. Napisaliśmy nawet cały przewodnik po supermarketach na Islandii , który zawiera mnóstwo wskazówek dotyczących oszczędzania pieniędzy dla każdego, kto podróżuje z ograniczonym budżetem.


Islandzka gastronomia odnowiła się, oferując całą gamę wegańskich potraw i restauracji w całej Islandii . Jeśli więc jesteś weganinem lub wegetarianinem na Islandii , nie obawiaj się! Z pewnością znajdziesz kilka lokalnych islandzkich potraw, które Ci odpowiadają. Co więc jedzą na Islandii? Oto 10 naszych najlepszych dań i przekąsek, dzięki którym możesz spróbować autentycznego smaku Islandii.

Kuchnia islandzka - kompletny przewodnik po kuchni islandzkiej 4 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

Ponieważ ludzie odwiedzają wyspę masowo, islandzkie jedzenie przeżywa renesans. Szefowie kuchni, korzystając ze świeżo złowionych owoców morza, swobodnie poruszającej się jagnięciny i obfitości jagód rosnących na całej wyspie, tworzą dania porównywalne z tymi z Kopenhagi, Sztokholmu, a nawet Nowego Jorku. Smakosze przekonują się, że w Reykjaviku , stolicy wyspy, pełno jest restauracji serwujących tradycyjne składniki w nowy sposób.

Islandzkie potrawy, których warto spróbować

Co zatem warto umieścić na swojej liście „obowiązkowych posiłków” będąc na Islandii?

Może cię zainteresować także:  Tajemnice aronii: superfood z ameryki północnej o wielu korzyściach zdrowotnych

Cieszę się, że pytasz, ponieważ mamy zamiar omówić niektóre tradycyjne islandzkie potrawy i podzielić się naszymi szczerymi opiniami na temat każdego z nich, abyś wiedział, ile wysiłku (i pieniędzy!) należy poświęcić na ich degustację.

Poniższe zestawienie 13 obowiązkowych punktów kulinarnych i najlepsze rekomendacje dotyczącymi miejsc, w których można spróbować niektórych z tych dań, ponieważ czasami znalezienie tego to połowa sukcesu.

1. Skyr

Jeśli chcesz jeść jak miejscowy, musisz zjeść Skyr, gęsty i kremowy produkt nabiałowy, który najlepiej opisać jako połączenie jogurtu i twarogu. Ten gęsty kremowy, bogaty w białko produkt przypominający jogurt, od wieków zapewnia Islandczykom pożywienie, często podawany ze śmietaną i cierpkim konfiturą jagodową, smakuje trochę jak jogurt grecki i creme fraiche. Halldorsson dorastał, jedząc je z cukrem, ale większość mieszkańców uwielbia je w naturze. Dawniej skyr był w dużej mierze domowej roboty, a każde gospodarstwo miało swój własny, popisowy przepis. Obecnie można go kupić w sklepach ogólnospożywczych i supermarketach w całym kraju.

Skyr zapewnia zdrowy zastrzyk energii i większość Islandczyków go potępia. Od śniadania, przez popołudniową przekąskę, po inspiracje wyśmienitą kuchnią, skyr to zarówno wszechstronne, jak i pyszne jedzenie. Można go kupić w całej gamie różnych smaków, a także w wersji zwykłej. Można go również wykorzystać do przygotowania wzmacniającego napoju przypominającego smoothie. Tradycyjnie zwykły skyr posypywano cukrem jako śniadanie dla dzieci. Ze wszystkich potraw z Islandii jest to prawdopodobnie ich najbardziej międzynarodowy produkt!

Kuchnia islandzka - kompletny przewodnik po kuchni islandzkiej

Kuchnia islandzka – kompletny przewodnik po kuchni islandzkiej

2. Islandzka jagnięcina

Jeśli planujesz wynająć kamper na wycieczkę po Islandii , najprawdopodobniej zauważysz, że jest tam dużo owiec. Często można je zobaczyć błąkające się po nieogrodzonych drogach, gdy jesteś poza domem. Islandzkie owce to jedna z najczystszych ras na świecie. Pierwotnie został sprowadzony na Islandię w IX i X wieku przez osadników Wikingów. Owce na Islandii zazwyczaj mogą swobodnie biegać, jedząc dzikie zioła i trawy, dzięki czemu wytwarzają niezwykle delikatne i aromatyczne mięso.

W menu całej Islandii znajdziesz wiele odmian jagnięciny – od jagnięciny, gulaszu jagnięcego (więcej o tym później) po wędzoną jagnięcinę ( hangikjöt ) podawaną na chlebie żytnim.

Oto kilka wyjątkowych wersji jagnięciny, które próbowaliśmy na Islandii:

  • Kanapka „ Lambstrami”: kreatywna odmiana kanapki z pastrami (na zdjęciu powyżej) od BrewDog w Reykjaviku
  • Lamburger”: jeśli znajdziesz się w Seydifjordur, udaj się do Fancy Sheep (otwartej sezonowo food trucka) na legendarnego burgera jagnięcego z brie, chutneyem żurawinowym, bekonem, marynowaną cebulą, zieleniną i majonezem miętowym.

Pyszna i soczysta jagnięcina często pojawia się w menu islandzkich restauracji i rodzinnych obiadów. Pełne smaku pieczenie i słone potrawy to podstawa tradycyjnej islandzkiej kuchni . Ponieważ zwierzęta przez cały dzień pasą się trawami i dzikimi ziołami Islandii, ich mięso jest szczególnie aromatyczne. Nie wspominając o tym, że w islandzkim rolnictwie praktycznie nie stosuje się antybiotyków! To sprawia, że produkt końcowy jest absolutnie rozkoszny.

Kuchnia islandzka - kompletny przewodnik po kuchni islandzkiej

Kuchnia islandzka – kompletny przewodnik po kuchni islandzkiej

3. Ryby i owoce morza

Ryby i owoce morza od wieków są jednymi z filarów kuchni islandzkiej, w końcu kraj został zbudowany na rybołówstwie. Jest to nadal jedna z głównych gałęzi przemysłu, pomagająca ożywić gospodarkę Islandii po kryzysie finansowym w 2008 roku. Od najświeższych ryb z dorsza atlantyckiego z frytkami po pyszne dania z langustynki – miłośnicy owoców morza będą na Islandii w swoim żywiole.

Niezależnie od tego, czy są grillowane, pieczone, smażone, duszone, czy nawet puree, jak w tradycyjnym gulaszu z puree rybnym zwanym Plokkfiskur , ryby są podstawą kuchni islandzkiej. Ryby są nie tylko elementem wielu tradycyjnych islandzkich dań, ale także popularną przekąską na całej Islandii. Hardfiskur , czyli islandzki suszony rybny produkt z suszonego na wietrze dorsza lub plamiaka, można znaleźć w większości islandzkich supermarketów.

Kuchnia islandzka - kompletny przewodnik po kuchni islandzkiej

Kuchnia islandzka – kompletny przewodnik po kuchni islandzkiej

Skorupiaki podobne do krewetek lub małego homara

Często w menu jako „islandzki homar” te skorupiaki smakują jak skrzyżowanie krewetek z homarem. Myślę, że jest rzeczą oczywistą, że jeśli jesteś miłośnikiem owoców morza, uznasz je za cholernie smaczne!

Jak jeść langustynki? W każdy możliwy sposób!

  • Zupa Langoustine.
  • Grillowane langustynki.
  • Kanapka Langoustine.

Czy ktoś jeszcze ma przebłyski Bubby Gumpa?!

Próbowaliśmy wszystkich powyższych wersji podczas naszej podróży po Islandii i naprawdę nam smakowały, ale jeśli wybierasz tylko jedną, najlepszym wyborem będzie grillowana langustynka (mamy dla Ciebie niesamowitą rekomendację restauracji!).

4. Hákarl sfermentowany rekin

Trudno byłoby znaleźć miejscowego, którego przyłapano by martwego na próbowaniu sfermentowanego mięsa rekina lub jeszcze lepiej, gdyby zasugerował to turystom-smakoszom, ale jest to tak samo charakterystyczne dla kuchni islandzkiej, jak swobodnie wędrująca jagnięcina.

Dawniej rekina moczono w moczu i umieszczano pod ziemią, aby „sfermentował”, ale na szczęście ta praktyka jest przestarzała. Rekin, którego znajdziesz w restauracjach takich jak Þrír Frakkar Baldursgata, jest fermentowany z octem i innymi, bardziej naturalnymi składnikami i zawsze łączy się go z kieliszkiem brennivín, znanego również jako czarna śmierć: klarowny, niesłodzony sznaps, który podkreśla mocny smak (i zapach) ) rekina schodzą płynniej.

Może cię zainteresować także:  Zielona herbata to tylko herbata, czy też coś więcej? Zielona herbata i jej właściwości

Skoro już mowa o rybach, przejdźmy do islandzkiego klasyka, o którym zapewne słyszałeś: sfermentowanego rekina. Jeden z „nabytych smaków”, o którym wspominaliśmy wcześniej, sfermentowany rekin to bardzo tradycyjna przekąska barowa na Islandii.

Początki tej przekąski sięgają początków Islandii. Wieki temu jedzenie było tu dość rzadkie, więc miejscowi używali wszelkich dostępnych środków, aby zachować żywność na gorsze czasy. Popularnym daniem były suszone ryby, podobnie jak sfermentowane mięso rekina. Chociaż sfermentowany rekin nie jest już częścią codziennej kuchni islandzkiej, danie to odegrało ważną rolę w dziedzictwie kulinarnym Islandii. Dlatego musiało znaleźć się w tym przewodniku po islandzkiej kuchni!

Kuchnia islandzka - kompletny przewodnik po kuchni islandzkiej

Kuchnia islandzka – kompletny przewodnik po kuchni islandzkiej

Wielu gości błędnie uważa, że jest to narodowe jedzenie Islandii! Jeśli trafisz na kilka szczytów barów w Reykjaviku, prawdopodobnie odważysz się tego spróbować, więc przygotuj się. Fermentowany rekin ma mocny i ostry smak oraz konsystencję przypominającą gumę do żucia . Można śmiało powiedzieć, że większość ludzi prawdopodobnie uzna to za trochę… co powiemy? Wyzywający.

5. Chleb żytni (i masło)

Islandzki chleb żytni, czyli rúgbrauð , to podstawa kuchni islandzkiej. Można go zjeść na milion sposobów: z wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym, posiekany i zmiksowany z lodami, podawany z dodatkowym kremowym masłem i chrupiącą solą lawową. Jeśli jednak zapytasz dowolnego mieszkańca, tak naprawdę jest tylko jeden sposób, aby to naprawić. Należy go zakopać 30 centymetrów w ziemi obok bulgoczącego gejzeru. Rozsławiony przez Sigurðura Rafna Hilmarssona, ikonę narodową panującą z małego miasteczka Laugarvatn, chleb jest miękki (prawie gąbczasty) i smakuje bardziej jak ciasto dzięki dodatkowi cukru, który posypuje ciasto. Gotowanie w garnku pod ziemią zajmuje około jednego dnia, ale efekt końcowy przyciąga co roku tysiące gości (i mieszkańców) do Laugavautn Wellness Resort i Geothermal Bakery w Złotym Kręgu . Jeśli nie możesz dotrzeć do gorących źródeł, zdecyduj się na skosztowanie pysznego chleba i słynnego masła na wyspie w Brauð & Co.

6. Hot dogi w Reykjaviku (Pylsur)

Jednym z najbardziej wszechobecnych dań na Islandii jest skromny hot dog. Jest to ulubiona przekąska Islandczyków spędzających czas w miastach i miasteczkach. Islandczycy uważają je nawet za nieoficjalne, narodowe danie Islandii! Szybko, smacznie i niedrogo , jest również popularne wśród turystów. Aby rozwiązać problem, rozglądaj się za furgonetkami z hot dogami zaparkowanymi w miastach i wioskach.

Na szczęście w Reykjavíku znajduje się najstarsze i najsłynniejsze ze wszystkich stoisko z hot dogami: Baejarins Beztu Pylsur . To legendarne miejsce, działające od ponad 60 lat, znajduje się w starym porcie miejskim. Nie można tego przegapić, ponieważ na zewnątrz zawsze ustawia się długa kolejka zarówno mieszkańców, jak i turystów.

Podstawa kuchni Reykjavíku, najpopularniejszą opcją jest legendarna mieszanka wołowiny, jagnięciny i wieprzowiny z wszystkimi dodatkami . Od smażonej cebuli po różnorodne smaczne sosy – czeka Cię prawdziwe doznanie smakowe.

Kuchnia islandzka - kompletny przewodnik po kuchni islandzkiej

Kuchnia islandzka – kompletny przewodnik po kuchni islandzkiej

7. Islandzki chleb żytni

Chleb żytni to kolejny produkt kuchni islandzkiej z ciekawą historią.Tradycyjnie chleb żytni wypiekano pod ziemią za pomocą ciepła geotermalnego . Ciasto włożono do glinianego garnka i zakopano w ziemi na cały dzień pieczenia. Porozmawiaj o wysokiej jakości domowym chlebie!

Praktyka ta jest nadal kontynuowana w niektórych piekarniach. Jeśli odwiedzisz tradycyjną piekarnię geotermalną, koniecznie spróbuj gorącej z garnka! Alternatywnie możesz wybrać się do jednej z najlepszych kawiarni w Reykjaviku, aby spróbować tradycyjnego chleba żytniego. Rozkoszuj się islandzkim chlebem żytnim z masłem i odrobiną soli morskiej lub z serkiem śmietankowym i wędzonym islandzkim łososiem.

Kuchnia islandzka - kompletny przewodnik po kuchni islandzkiej

Kuchnia islandzka – kompletny przewodnik po kuchni islandzkiej

8. Geotermalna zupa pomidorowa

Wiemy, że może to brzmieć jak dziwna rekomendacja dla tak północnego kraju. Oczywiście te śródziemnomorskie owoce nie pochodzą z Arktyki! Ale to tutaj po raz kolejny pojawia się energia geotermalna kraju. Obecnie pomidory uprawia się na Islandii przez cały rok w dużych szklarniach ogrzewanych energią geotermalną .

Część z tych farm geotermalnych jest udostępniona do zwiedzania i połączona z kawiarniami. Można tam skosztować produktów w postaci rozgrzewającej i odżywczej zupy pomidorowej – idealnej na zimny wieczór. Jeśli odwiedzisz jeden, na przykład Fridheimar w południowej Islandii, który znajduje się około 1 godziny i 20 minut jazdy samochodem od Reykjavíku, przekonasz się, że nie używają tam pestycydów. Oznacza to, że każdy pomidor jest organiczny i całkowicie pyszny.

Kuchnia islandzka - kompletny przewodnik po kuchni islandzkiej

Kuchnia islandzka – kompletny przewodnik po kuchni islandzkiej

9. Lody i ser

Wyjście na lody to w zasadzie sposób na życie na Islandii. Może się to wydawać trochę dziwne, biorąc pod uwagę średnie temperatury w tym chłodnym kraju, ale wiele osób twierdzi, że jedzenie lodów utrzymuje je w cieple. Musisz spróbować sam, aby przekonać się, czy to sprawdza się w Twoim przypadku!

Może cię zainteresować także:  50 prawd o alkoholu: NIE PIŁEŚ - PRZECZYTAJ. PRZECZYTAŁEŚ - WYPIJ

„Wielu moich gości z całego świata nie może uwierzyć, że lody jemy przez cały rok, a jednak tak jest. Zdecydowanie rezygnujemy z dobrych lodów” – mówi z uśmiechem Halldorsson.

W okolicach Reykjaviku znajduje się mnóstwo dobrych lodziarni, takich jak modna Valdis czy ulubiona lodziarnia Ísbúðin Laugalæk , oferująca wszystko, od tradycyjnych lodów waniliowych po turecki pieprz i czarną lukrecję. Skosztuj najlepszych lodów w Reykjaviku i słynnego chleba żytniego z gałką lodów z chleba żytniego w Cafe Loki , osobliwym bistro spotykającym się z kawiarnią naprzeciwko Hallgrímskirkja, miejskiego kościoła i najbardziej charakterystycznego zabytku. Jeśli jesteś weganinem, spróbuj bezmlecznych odmian Hafís, takich jak karmel.

Podczas zwiedzania Islandii przekonasz się, że prawie w każdym mieście i wiosce znajduje się ruchliwa lodziarnia, którą warto odwiedzić . Będąc w środku, prawdopodobnie poczujesz się jak dziecko w sklepie ze słodyczami. Jest mnóstwo kuszących smaków do wypróbowania, a także kilka niezwykłych, których najprawdopodobniej nigdy wcześniej nie widziałeś, takich jak smak chleba żytniego!

Kuchnia islandzka - kompletny przewodnik po kuchni islandzkiej

Kuchnia islandzka – kompletny przewodnik po kuchni islandzkiej

10. Hangikjöt

Jeśli odwiedzisz nordycką wyspę w grudniu, prawdopodobnie będziesz miał okazję spróbować hangikjöt, czyli tradycyjnego islandzkiego jedzenia podawanego podczas Świąt Bożego Narodzenia. Mięso, zwykle przyrządzane z wędzonej jagnięciny, gotuje się i podaje w plasterkach z ziemniakami, zielonym groszkiem i porcjami rúgbrauð lub flatkaki, zwanej również podpłomykiem. Już w IX i X wieku nordyccy podróżnicy zaczęli używać odchodów zwierząt gospodarskich jako zamiennika drewna opałowego, gdy zasoby stawały się coraz mniejsze. Po długich zimach, kiedy zwierzęta trzymano w pomieszczeniach zamkniętych przed zimnem, Islandczycy znaleźli mnóstwo odpadów, które suszyli na słońcu i używali do podsycania ognisk, w których wędzono jagnięcinę. Jednak technika ta już dawno została wycofana, więc jeśli będziecie w okolicy w tę świąteczną porę roku, koniecznie spróbujcie hangikjöt.

11. Snúður

Rozważ snúður jako islandzkią wersję bułki cynamonowej w czekoladzie, znanej również pod ładniejszą nazwą „ślimaki cynamonowe” lub po prostu „twistami”. Gruby lukier pokrywa puszystą bułkę, a samo ciasto jest zwykle ogromne, bo wielkości głowy ogromne. Pochodzenie tego wypieku jest nieco niejasne, ale wiadomo, że ma ono skandynawskie powiązania, a jego popularność nadal pozostaje wysoka wśród mieszkańców i turystów. Idź do Brauð & Co. i spróbuj trzech różnych rodzajów snúður, a szybko przekonasz się, że snúður to tylko wierzchołek góry lodowej słodkich deserów, jakie Islandia ma do zaoferowania. Jeśli podczas podróży masz szczególnie ochotę na słodycze, dodaj kilka miejsc do swojej wycieczki kulinarnej i udaj się do Sandholt na ciasta i pyszną kawę lub do Bernhoftsbakari (jednej z najstarszych piekarni w okolicy) na świeży chleb i inne smaczne znaleziska.

Kuchnia islandzka - kompletny przewodnik po kuchni islandzkiej 5 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

12. Svið

Choć o jagnięcinie wspominano już wcześniej, svið to danie, które potrzebuje własnej kategorii. Ten tradycyjny posiłek może nie jest dla wybrednych, ale z pewnością jest to coś, czego powinni choć raz spróbować smakosze przygód. Svið wytwarza się z głowy owcy, dzieląc ją na pół, usuwając mózg śpiewający z futra i gotując przez kilka godzin. Zwykle podaje się go z dodatkami warzywnymi, takimi jak puree z rzepy lub ziemniaków, i galaretką rabarbarową. Głowa owcza ma różnorodną konsystencję i smak, od języka po gałkę oczną, przy czym ogólny smak skłania się w stronę baraniny.

13. Lukrecja

Podobnie jak w wielu krajach nordyckich, ludzie uwielbiają lukrecję, zwaną po islandzkim lakkrís. W surowym, subarktycznym chłodzie Islandii wiele roślin po prostu nie było w stanie rosnąć. Lukrecja jednak nie musi kwitnąć, ponieważ korzeń jest jadalny. To sprawiło, że lukrecja była przez wiele stuleci jednym z niewielu słodyczy dostępnych na Islandii .

We współczesnej Islandii znajdziesz tę słodką przekąskę w wielu formach i smakach, od miękkiej do twardej, ciągnącej się po słodką, a nawet soloną. Jeśli jednak masz ochotę na słodycze, możesz spróbować tradycyjnej islandzkiej kuchni z lukrecją w czekoladzie. Islandia była pierwszym krajem, który rozpoczął produkcję lukrecji w czekoladzie. W ofercie znajdziesz także lody o smaku lukrecji, rodzynki w lukrecji i żelki z lukrecją.

Kuchnia islandzka - kompletny przewodnik po kuchni islandzkiej

Kuchnia islandzka – kompletny przewodnik po kuchni islandzkiej

Skosztuj tradycyjnej islandzkiej kuchni

Czy nasz przewodnik po kuchni islandzkiej zaostrzył Twój apetyt? Gotowy na samodzielne odkrycie tradycyjnej kuchni islandzkiej? Daj swoim kubkom smakowym przyjemność, próbując niektórych z tych wyjątkowych i pysznych islandzkich przysmaków. Niezależnie od tego, czy jesteś w Reykjavíku, czy w odległej górskiej wiosce, islandzkie jedzenie nie zawiedzie. Przygotuj się na jedyną w swoim rodzaju wycieczkę na Islandię, rezerwując swój kamper na Islandii już teraz! Daj sobie pełną swobodę odkrywania tego niezwykłego kraju i całej żywności, jaką ma do zaoferowania.

Kuchnia islandzka - kompletny przewodnik po kuchni islandzkiej 6 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

Jedzenie wieloryba na Islandii

Na Islandii, podobnie jak w Norwegii i Japonii, dozwolone jest spożywanie mięsa wielorybów. W niektórych restauracjach w Reykjaviku i innych miastach o tradycjach wielorybniczych, takich jak Húsavík, znajdziesz dania przyrządzane z wielorybów. Zwykle je się go na szaszłykach lub w gulaszach i podobno ma podobny smak i konsystencję do wołowiny.

Nie jest to jednak pożywienie powszechnie spożywane – badania mówią, że wielorybów zjada nie więcej niż 2% islandzkiej populacji – a istnieje wiele organizacji walczących z jego spożyciem. Wielorybnictwo w celach spożywczych jest zatem nakierowane głównie na turystów i może doprowadzić do wyginięcia zwierząt w tej części świata. Zamiast tego wiele firm promuje takie działania, jak obserwowanie wielorybów , z szacunku dla wielorybów i ich ekosystemu .

Jedzenie maskonurów na Islandii

Oprócz wielorybów na Islandii legalne jest także jedzenie maskonurów. Podobnie wzrastają kontrowersje dotyczące ich spożycia, zwłaszcza że w ostatnich dziesięcioleciach liczebność tych przyjaznych ptaków spada. Aby chronić populację maskonurów, znacznie lepiej jest zamiast tego wybrać się i zobaczyć je na wolności !

Jak oceniasz ten materiał?

Kliknij na gwiazdkę, aby zostawić swoją ocenę

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

Jak dotąd brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Kuchnia indyjska: odkrywanie smaków, tradycji I historii. Odsłaniamy tajemnice kuchni indyjskiej

Poprzedni wpis

Kuchnia argentyńska – świat przypraw i potrawy prosto z Argentyny. 10 najciekawszych argentyńskich dań

Następny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemiosłem w ręku na co dzień szef kontroli jakości w kuchni, serwujący wykwintne dania. W niedalekiej przyszłości planuje zrealizować młodzieńcze marzenia i napisać coś więcej niż artykuł 📖

Na pewno zainteresują Cię jeszcze:

Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.

Pozostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *