Jak podawa膰 wino? Jak dobiera膰 wino? - kilka prostych rad 1 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl
Ciekawostki 馃Historia 馃摐Lifestyle 馃敟Ludologia 馃懆Zdrowie 鈿曪笍

Jak podawa膰 wino? Jak dobiera膰 wino? – kilka prostych rad

TEMPERATURY SERWOWANIA

  • Dobrze zbudowane wina czerwone 17-19 掳C
  • 艢rednie czerwone, burgund 15-16 C
  • Dobrze zbudowane bia艂e, wytrawne 11-15 C
  • Lekkie bia艂e wytrawne, p贸艂wytrawne 7-10 C
  • Ci臋偶kie, bia艂e, s艂odkie 7-10 C
  • Szampan, cremant de bourgogne 7-9 C
  • Lekkie, bia艂e, s艂odkie 6-8 C
  • Wina musuj膮ce 6-8 C

Naczeln膮 zasad膮 jest jednak nasza osobista decyzja jaka temperatura jest dla nas najodpowiedniejsza. Pami臋tajmy, 偶e ciep艂o 艂agodzi taniny, ale uwalnia alkohol, natomiast ch艂贸d uwypukla gorycz i 艣ci膮gaj膮ce dzia艂anie taniny.

JAK OTWIERA膯 BUTELK臉

Pierwsz膮 zasadnicz膮 czynno艣ci膮 przed otwarciem butelki, jest prawid艂owe obci臋cie folii w taki spos贸b, aby zachowa膰 estetyczny wygl膮d butelki. Dlatego najlepiej jest zrobi膰 to tu偶 pod rantem szyjki butelki. Wino nie spotyka si臋 wtedy bezpo艣rednio z foli膮. Warto u偶ywa膰 do tego profesjonalnego trybuszonu, wyposa偶onego w specjalne ostrze do obcinania folii.

Mo偶emy te偶 u偶y膰 standardowych obcinarek do folii, kt贸re s膮 bardzo funkcjonalne i wygodne. Nast臋pn膮 czynno艣ci膮 b臋dzie prawid艂owe wkr臋cenie ostrza korkoci膮gu. Istotne jest aby zdecydowanym, szybkim ruchem znaczy膰 punkt wkr臋tu, po czym spokojnie wkr臋ca膰 korkoci膮g, tak aby przechodzi艂 przez korek jak najbardziej pionowo. Starajmy si臋 ostatecznie nie przebi膰 korka w jego dolnej cz臋艣ci, aby jego cz膮steczki nie dosta艂y si臋 do wina. Lepiej jest powoli wyci膮gn膮膰 cz臋艣膰 korka i ponownie dokr臋ciwszy wyci膮gn膮膰 go do ko艅ca.

Pami臋tajmy, aby robi膰 to bezg艂o艣nie i z wdzi臋kiem. Warto teraz przetrze膰 lnian膮 艣ciereczk膮 szyjk臋 butelki, aby oczy艣ci膰 j膮 z wszelkich drobin, kt贸re mog艂y j膮 oblepi膰 podczas otwierania. Teraz ju偶 butelka jest gotowa do serwowania.

Jak podawa膰 wino? Jak dobiera膰 wino? - kilka prostych rad 2 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

RODZAJE KIELISZK脫W

Rodzaje kieliszk贸w s膮 zwi膮zane na pewno z gatunkiem wina, cz臋sto z lokaln膮 tradycj膮, z mod膮 i funkcjonalno艣ci膮. Kieliszek uwydatnia kolor, konsystencj臋 i nos. Nie mniej wa偶ny jest gatunek szk艂a: im cie艅sze tym bardziej dostojne i eleganckie. Wielko艣膰 ma te偶 niebagatelne znaczenie, poniewa偶 im wi臋ksza przestrze艅 do koncentracji aromat贸w tym lepiej. Dlatego kielich, kt贸ry zw臋偶a si臋 ku g贸rze pozwoli na lepsz膮 koncentracj臋 aromat贸w.

DEKANTACJA

Dekantacja s艂u偶y oddzieleniu osad贸w jakie zbieraj膮 si臋 wewn膮trz butelki w taki spos贸b, aby nie dosta艂y si臋 do kieliszka. Musimy wiedzie膰, 偶e wina, kt贸re starzone s膮 w butelkach przez wiele lat, w procesie dojrzewania ulegaj膮 samooczyszczeniu, kt贸rego wynikiem jest oddzielenie si臋 osadu. To nie prawda, 偶e osad jest czym艣 negatywnym. Jest naturalnym zjawiskiem.
Wino staramy si臋 w bardzo spokojny spos贸b przela膰 do karafki gdzie dozna przewietrzenia, natlenienia i otwarcia. Czynimy to jednak umieszczaj膮c pal膮c膮 si臋 艣wiec臋 tu偶 pod szyjk膮 butelki, tak aby obserwowa膰 pozostaj膮cy w butelce osad i wp艂ywaj膮ce bardzo cienkim strumieniem do karafki czyste wino.

Jak podawa膰 wino? Jak dobiera膰 wino? - kilka prostych rad 3 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Jak dobiera? wino? – kilka prostych rad

Jest tylko jedno kryterium dobierania wina: jedzenie i wino uzupe艂niaj膮 si臋 wzajemnie i uwydatniaj膮.

Gdy nie harmonizuj膮 – Umniejszaj膮 Si臋 Wzajemnie.

Te rady wyjawi臋 Pa艅stwu, dlaczego tak si臋 Dzieje: Dania o wysokiej kwasowo i (pomidory, cytrusy, winegret, kozi ser) najlepiej komponuj膮 Si臋 z winami o wysokiej kwasowo i, takimi jak Avignon Blanc oraz niekutymi odmianami Rieslinga, Gewurztraminera, Muskata, Charona, Infantka, Sangiovese i Pinot Noir. Bogate i teste potrawy (kaczka, jagni臋cina, wo艂owina, ser) dobrze pasuj膮 zar贸wno do delikatnie bia艂ego wina (Chardonnay) jak i do m艂odych czerwonych Cabernet lub Zinfandla. Ostre grilowane dania najlepiej kontrastuj膮 z owocowym, delikatnym winem, jakim jest Sauvignon Blanc, Riesling, Gamay, Pinot Noir lub delikatny Zinfandel.

  • Struktura i kwasowo艣膰 wina s膮 najistotniejsze w procesie podkre艣lania indywidualnych cech dania.Zawsze w kolejno艣ci pijemy wina lekkie, przechodz膮 do coraz cichszych. Wyj膮tkiem jest tu szampan, kt贸ry zawsze jest na miejscu. Doskona艂y do wina i posi艂ku powstaje nie tylko w wyniku doboru struktury, smaku i czynnik贸w zapachowych, ale r贸wnie偶 z opozycji jaka pomi臋dzy nimi powstaje. Dania z nut膮 s艂odyczy najlepiej sprawdz膮 si臋 z winami o podobnym poziomie s艂odyczy. Je艣li danie jest s艂odsze od wina, sprawia to wra偶enie, 偶e wino jest zbyt wytrawne.
  • Najwa偶niejsze, aby to co jemy nie przyt艂acza艂o wina i wzajemnie. Istot膮 jest synergia: dwie jako艣ci mo偶e razem sprawi膰 o wiele wi臋cej przyjemno艣ci ni偶 ka偶da z nich osobno.
  • W naszym nie doskona艂ym 艣wiecie, cieszenie si臋 smakowitym jedzeniem i winem w gronie najbli偶szych przyjaci贸艂, nale偶y do dziedziny tych prze偶y膰, kt贸re potrafi膮 wyrazi膰 nasze najg艂臋bsze uczucia i t臋sknoty.

Jak podawa膰 wino? Jak dobiera膰 wino? - kilka prostych rad 4 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Rodzaje win i ich zwi膮zki kulinarne

Wina bia艂e:

Sauvignon Blanc, Sancerre (wytrawne) – apetizery, ryba z grilla, indyk z pieca, cajun, kozi ser.
Pouilly Fume (wytrawne) – de volay, 艂oso艣 w臋dzony, ciel臋cina w sosie kremowym, gazpaccio, ser kozi.
Riesling (wytrawne-s艂odkie) – ryba w sosie 艣mietanowym, sa艂atka nicejska, eskalopki, ser Gouda.
Pouilly fuisse (wytrawne) – cielecina w lekkich sosach, szynka pieczona, escalopki, avocado z prosciutto, ser Peconnino.
Pinot Grigio (wytrawne) – 艂oso艣 w臋dzony, antipasti, pasty, ostre dania, ser St.Nectaire.
Gewurztraminer (wytrawny-p贸艂s艂odki) – 艂oso艣 w臋dzony, indyk, apetizery, ser Muenster.
Chardonnay (wytrawne) – 艂oso艣 w sosie cytrynowym, sa艂atka Cesara, ostrygi, kraby, lobster, ser Cantal.
Chablis (wytrawne) – ryby bez sos贸w, avocado z krewetkami, apetizery, ostre dania, ser Jarlsburg.
Burgund bia艂y (wytrawny) – piecze艅 ciel臋ca, eskalopki, 艂oso艣 z grila, ser Brie.
Bordeaux (wytrawne) – 艂oso艣 w holenderskim sosie, lobster, ostrygi, eskalopki, kozi ser.
Sherry (wytrawne-s艂odkie) – zupa consomme, orzechy, migda艂y, zielone oliwki, tapas.
Szampan (wino musuj膮ce) – tarta owocowa, kawior, ostrygi, ser Camembert.
Sauternes (s艂odkie) – desery, ciasta, sery ple艣niowe jak Roquefort.

Wina czerwone:

Cabernet Sauvignon – stek, pieczona jagni臋cina, grilowana wieprzowina z pieprzem, czekolada.
Burgund – befsztyk, cielecina w grzybach, kogut w winie, kr贸lik, dziczyzna, ser Gruyere.
Bordeaux – piecze艅 jagni臋ca, dziczyzna, roastbeef, kaczka pieczona, ser Camembert.
Beaujolais – kurczak z grila, lekkie dania piknikowe, quiche, w臋dliny, ser Cheddar.
Barbera – risotto z grzybami, pasta z pesto, warzywa grilowane, salami, ser Fontina.
Zinfandel – chili con carne, kebab teriyaki, nachos, cioppino, ostre dania, ser Maytag Blue.
Valpolicella – pasta ze szpinakiem i ricott膮 , kie艂basa, spaghetti, kurczak z curry, ser Peccorino.
Syrah/Shiraz – kurczak na ostro, mi臋sa z grila, kuchnia indyjska, ser St. Nectaire.
Rioja – ravioli z grzybami, tournedos Rossini, paella, pizza, ser Manchego.
Pinot Noir – 艂oso艣 pieczony, tu艅czyk z grilla, pol臋dwica wieprzowa, szynka w臋dzona, ser Port Salut.
Merlot – gicz jagni臋ca, kaczka grilowana, carpaccio, orzechy w艂oskie, ser Camembert.
Cotes du Rhone – kurczak w lekkim sosie, bia艂e mi臋sa w zio艂ach, warzywa grilowane, ryby duszone, ser Morbier.
Chianti – pasta z czerwonymi sosami, jagnie na ostro, pizza, minestrone, ser Fontina.
Porto – orzechy i sery, desery czekoladowe, ser Stilton.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  呕ylaki 鈥 jak je leczy膰?

Jak podawa膰 wino? Jak dobiera膰 wino? - kilka prostych rad 5 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Wino r贸偶owe:

Rose – ziemniaki w sosie czosnkowym, krewetki w sosie romesco, grilowana wieprzowina, par贸wki.

” Wino jest rzecz膮, kt贸ra w doskona艂y spos贸b nadaje si臋 dla cz艂owieka, przy za艂o偶eniu, 偶e stosuje si臋 j膮 przy dobrym i z艂ym stanie zdrowia sensownie i z umiarem, i w zgodzie z samopoczuciem danej osoby.”

Hipokrates, grecki lekarz i uczony

Temat zdrowych w艂a艣ciwo艣ci wina sta艂 si臋 ostatnio bardzo modny. Wino do tej pory traktowane by艂o na r贸wni z napojami wysokoprocentowymi, kt贸re wp艂ywaj膮 negatywnie na zdrowie. Jednak liczne badania i eksperymenty naukowe pokazuj膮, 偶e ma ono zbawienny wp艂yw na wiele dolegliwo艣ci. Oczywi艣cie tylko wtedy, gdy pite jest z umiarem. W nadmiarze szkodzi tak samo jak inne alkohole.

Dzisiaj wiemy ju偶 na pewno, 偶e istnieje 艣cis艂y zwi膮zek pomi臋dzy kieliszkiem wypijanym do obiadu a zdrowym sercem i d艂ugim 偶yciem. Pokazuje to jedna z najbardziej ciekawych zagadek w dziedzinie 偶ywienia, tzw. “French Paradoks”. Pokazuje on, 偶e Francuzi od偶ywiaj膮 si臋 nieprawid艂owo, ale mimo 偶e ich dieta jest wysokot艂uszczowa, odnotowuj膮 o wiele mniej zawa艂贸w serca, ni偶 w Ameryce, Kanadzie czy Australi. Podobnie jest we W艂oszech i innych krajach 艣r贸dziemnomorskich, gdzie wino pije si臋 do posi艂k贸w regularnie.

Jak podawa膰 wino? Jak dobiera膰 wino? - kilka prostych rad 6 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Sekret specyficznych w艂a艣ciwo艣ci wina le偶y w jego sk艂adnikach wykazuj膮cych silne dzia艂anie antyoksydacyjne. Zawarte w winie flawonidy posiadaj膮 w艂a艣ciwo艣ci przeciwdzia艂aj膮ce procesom utleniania. Procesy te, zwane oksydacj膮 towarzysz膮 wielu reakcjom chemicznym zachodzacym w kom贸rkach organizm贸w 偶ywych. Produkowane przez nie wolne rodniki spe艂niaj膮 wiele istotnych funkcji, ale ich nadmierne ilo艣ci przyspieszaja proces obumierania i starzenia si臋 kom贸rek. Wolne rodniki, czyli oksydanty atakuj膮 b艂ony kom贸rkowe i wywo艂uj膮 mutacje DNA, co mo偶e prowadzi膰 do chor贸b nowotworowych; powoduj膮 te偶, 偶e cholesterol frakcji LDL przekszta艂ca si臋 w niebezpieczn膮 i agresywn膮 substancj臋 zdoln膮 wnikn膮膰 w 艣cianki naczy艅 krwiono艣nych i zniszczy膰 je, co zwykle jest przyczyn膮 chor贸b wie艅cowych i uk艂adu kr膮偶enia. Antyoksydanty przeciwdzia艂aj膮 szkodliwym dzia艂aniom wolnych rodnik贸w. Organizm zazwyczaj sam broni si臋 przed ich szkodliwym dzia艂aniem produkuj膮c substancje antyoksydacyjne tzw. przeciwutleniacze, ale nie zawsze w dostatecznej ilo艣ci. Dostatecznym ich 藕r贸d艂em jest witamina C i E zawarta w 艣wie偶ych owocach i warzywach, jednak przeciwutleniacze zawarte w winie, szczeg贸lnie czerwonym maj膮 znacznie silniejsze i d艂u偶sze dzia艂anie. Antyoksydanty s膮 substancjami nietrwa艂ymi i szybko ulegaj膮 rozk艂adowi. Zawarte w winie przeciwutleniacze zwane flawonidami, s膮 bardziej trwa艂e od tych, kt贸re znajduj膮 si臋 w warzywach i owocach. Oszacowano, 偶e dwie lampki czerwonego wina dziennie podnosz? poziom flawonid贸w w diecie o 40%.

Opr贸cz flawonid贸w wino zawiera oko艂o 100 sk艂adnik贸w po偶ytecznych dla zdrowia, w tym wiele minera艂贸w i pierwiastk贸w 艣ladowych. Odkryto w nim 15 r贸偶nych witamin. Najwa偶niejsze to witaminy B i P oraz witamina C, kt贸ra ma ogromne znaczenie dla organizmu. Wp艂ywa ona na system nerwowy, reguluj臋 gospodark臋 cukru we krwi i pozytywnie oddzia艂uje na funkcjonowanie gruczo艂贸w i napi臋cie mi臋艣ni. Zawarta w winie witamina B12 sprzyja tworzeniu 偶elaza i czerwonych cia艂ek krwi oraz przeciwdzia艂a tym samym niedokrwisto艣ci.

Ponadto wino ma dobry wp艂yw na prac臋 偶o艂膮dka, jelit, nerek oraz centrum oddechowego

Jak podawa膰 wino? Jak dobiera膰 wino? - kilka prostych rad 7 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Innym fascynuj膮cym efektem, szczeg贸lnie dla kobiet dbaj膮cych o lini臋, zwi膮zanym z francuskim paradoksem jest to, 偶e osoby pij膮ce wino s膮 zazwyczaj szczuplejsze. Mimo, 偶e logika sugeruje, i偶 regularne spo偶ywanie wina to dodawanie do naszej diety racji dodatkowych kalorii. Nie musimy si臋 ich jednak obawia膰.

Wino zawiera ich niewiele, s膮 one spalane w pierwszej kolejno艣ci i nie odk艂adaj膮 si臋 w formie tkanki t艂uszczowej. Lampka czy dwie wina dziennie nie jest w stanie zagrozi膰 dbaj膮cej o lini臋 osobie, przeciwnie – jak pokazuje do艣wiadczenie – pozwala obni偶y膰 apetyt, przy艣pieszy膰 metabolizm, stymuluj膮c organizm do szybszego spalania kalorii.

Podsumowuj膮c, wino pite z umiarem jest produktem od偶ywczym i zdrowym!

S艁OWNIK聽 PODSTAWOWYCH TERMIN脫W WINIARSKICH

AOC: skr贸t od Appellation d’Origine Controlee, niekiedy skracane do Appellation Controlee, lub po prostu AC; w t艂umaczeniu: zastrze偶ona nazwa pochodzenia; we Francji jest to kategoria win najwy偶szej jako艣ci, gdzie nazwa wina, pochodzenie, odmiana winogron i inne czynniki s膮 okre艣lone przez prawo.
appellation: nazwa; cz臋sto oznacza miejsce pochodzenia wina, stanowi ona integraln膮 cz臋艣膰 oficjalnej nazwy wina.
aromat: zapach wina. Niekt贸rzy stosuj膮 termin aromat tylko dla okre艣lenia prostego zapachu m艂odego wina, dla win starych i z艂o偶onych u偶ywaj膮 terminu bukiet. Mo偶na jednak stosowa膰 termin aromat jako og贸lnego okre艣lenia zapachu wszystkich win.
aromatyczny: termin degustacyjny odnosz膮cy si臋 do win, kt贸re maj膮 wyra藕ny zapach, zw艂aszcza owocowy, kwiatowy. Niekt贸re bia艂e odmiany winogron nazywa si臋 r贸wnie偶 aromatycznymi, gdy偶 wina z nich powstaj膮ce charakteryzuj膮 si臋 wyj膮tkowo silnym aromatem.
atak: pierwsze wra偶enie, jakie sprawia wino w momencie smakowania. Atakiem wina okre艣la si臋 z regu艂y wra偶enia, jakie daje wino w przedniej cz臋艣ci jamy ustnej, zw艂aszcza na czubku j臋zyka, czyli w pierwszym miejscu, kt贸rego dotyka.
beczka: pojemnik s艂u偶膮cy do dojrzewania czerwonego wina, najcz臋艣ciej zrobiony z d臋bu, o pojemno艣ci 225 l.
bodega: tak nazywa si臋 winiarnia w Hiszpanii; jest to r贸wnie偶 hiszpa艅skie s艂owo na okre艣lenie budynku, w kt贸rym przechowuje si臋 wino.
bogate: termin degustacyjny stosowany do win niezwykle obfituj膮cych w aromaty i smaki, o wyj膮tkowej konsystencji lub wywo艂uj膮ce mn贸stwo innych dozna艅.
bukiet: rozwini臋ty i dojrza艂y aromat wina.
castello: w艂oskie s艂owo okre艣laj膮ce zamek, czyli posiad艂o艣膰, gdzie produkuje si臋 wino.
charakter: cecha wina daj膮ca wra偶enie solidno艣ci, konsystencji i zharmonizowanej ca艂o艣ci.
chateau: francuskie s艂owo okre艣laj膮ce wspania艂膮 posiad艂o艣膰 winiarsk膮, powszechnie stosowane w Bordeaux i innych regionach.
classico: w艂oski termin s艂u偶膮cy do okre艣lenia win klasy DOC i DOCG, kt贸re pochodz膮 z pierwotnej, klasycznej cz臋艣ci obszaru, gdzie dany rodzaj wina mo偶e by膰 produkowany, tamtejsze wina mog膮 by膰 oznaczane symbolami DOC/DOCG.
colheita: po portugalsku rocznik.
cosecha: po hiszpa艅sku rocznik.
czarne owoce: og贸lny termin degustacyjny opisuj膮cy smak i aromat wina przypominaj膮cy czarne jagody, je偶yny, wi艣nie, czarne porzeczki lub inne czarne owoce.
cukier osadowy: cukier pozostaj膮cy w winie po zako艅czonej fermentacji.
d膮b ameryka艅ski: d臋bowe drewno pochodz膮ce z las贸w w Stanach Zjednoczonych; tak偶e beczki robione z takiego drewna; winiarze w niekt贸rych krajach (Hiszpania, Australia) stosuj膮 beczki z ameryka艅skiego d臋bu do dojrzewania swoich win.
d膮b francuski: drzewo d臋bowe pochodz膮ce z las贸w we Francji, uwa偶ane za najszlachetniejszy rodzaj d臋bu, w kt贸rym mog膮 dojrzewa膰 wina, g艂贸wnie bia艂e; tak偶e beczki z tego drewna.
dekantacja: przelewanie wina z butelki do innego pojemnika, w celu napowietrzenia, albo oddzielenia czerwonego wina od osadu.
d臋bowe: wino, kt贸re nabra艂o cech od d臋bowego drewna, w kt贸rym dojrzewa艂o (smak opalonego drewna, dymny aromat, zw臋glone drewno, zapach wanilii czy te偶 wi臋ksza ilo艣膰 garbnik贸w). Tego typu cechy pojawiaj膮 si臋 zwykle, gdy wino dojrzewa w d臋bowych beczkach ale w przypadku tanich win, smak i aromat d臋bowy dodawany jest jako przyprawa.
d艂ugo艣膰: cecha szlachetnych win, kt贸re pozostawiaj膮 d艂ugotrwa艂y posmak na podniebieniu i na j臋zyku.
DO: skr贸t od Denominazion de Origen, w t艂umaczeniu: nazwa zastrze偶ona miejsca pochodzenia; Jest to oficjalna kategoria win w Hiszpanii, kt贸re powstaj膮 w oparciu o prawo, reguluj膮ce ich nazw臋, odmian臋 winogron u偶ywanych do produkcji i inne czynniki.
DOC: skr贸t od Denominazione di Origine Controlata, czyli nazwa zastrze偶ona miejsca pochodzenia; oficjalna klasa win, kt贸rych nazwa, miejsce pochodzenia, odmiana winogron i inne czynniki s膮 okre艣lone przez prawo. Jest to r贸wnie偶 skr贸t dla kategorii najlepszych win portugalskich, Denominacao de Origen Controlada, znaczenie jak wy偶ej.
DOCG: skr贸t od Denominazione di Origine Controllata e Garantita, czyli nazwa wina zastrze偶ona i gwarantowana miejsca pochodzenia wina; jest to najwy偶sza kategoria win w艂oskich.
dojrzewanie: tak偶e starzenie, le偶akowanie, maturacja, czyli okres starzenia wina u producenta, kiedy wino rozwija si臋 na tyle aby mog艂o zosta膰 rozlane do butelek; tak偶e proces rozwoju wina, zachodz膮cy w szlachetnych trunkach ju偶 po rozlaniu do butelek.
dojrzewanie w beczce: termin odnosz膮cy si臋 do win fermentuj膮cych w pojemnikach z innego materia艂u ni偶 drewno (np. stal nierdzewna). Wino jest nast臋pnie wlewane do drewnianych beczek na okres dojrzewania; termin odnosi si臋 tak偶e do win fermentuj膮cych i dojrzewaj膮cych w beczkach.
dojrzewanie w butelce: dojrzewanie wina po rozlaniu do butelek; wi臋kszo艣膰 win jest poddawana tylko kr贸tkiemu starzeniu w butelkach u producenta przed wej艣ciem na rynek, natomiast szlachetne wina wymagaj膮 dodatkowego starzenia w butelkach ju偶 u w艂a艣ciciela.
domaine: francuskie s艂owo na okre艣lenie gospodarstwa winiarskiego, powszechnie stosowane w Burgundii.
drewniane: okre艣lenie degustacyjne dla win o wytrawnych, zgrzytaj膮cych, drewnianych garbnikach.
dry: wino wytrawne, bez s艂odyczy. S艂owo dry mo偶e tak偶e okre艣la膰 wino, kt贸re daje wra偶enie szorstko艣ci w ustach. Generalnie oznacza wino, kt贸re nie posiada wyczuwalnego smaku cukru.
du偶e: okre艣lenie degustacyjne stosowane dla win, kt贸re s膮 albo bardzo pe艂ne, albo bardzo intensywne.
dymne: wino o aromacie czy smaku przypominaj膮cym dym lub opalone drewno.
ekstrat: wra偶enie ci臋偶aru, jakie wino daje w ustach; wina pod wzgl臋dem zawarto艣ci ekstraktu dzieli si臋 na lekkie, 艣rednie i pe艂ne.
eleganckie: wino cechuj膮ce si臋 szlachetnym i delikatnym smakiem; przeciwie艅stwo win intensywnych i mocnych.
estate: posiad艂o艣膰, gdzie uprawia si臋 winogrona i produkuje z nich wino; wina nosz膮ce na etykiecie s艂owo estate zosta艂y wyprodukowane przez jednego producenta posiadaj膮cego zar贸wno winnic臋, jak i winiarni臋 (lub maj膮cego nadz贸r nad winnic膮); zwykle zakres stosowania terminu jest okre艣lony przez prawo.
fermentacja: naturalny proces w wyniku kt贸rego w obecno艣ci dro偶d偶y cukier z soku winogronowego przekszta艂ca si臋 w alkohol (tym samym sok przekszta艂ca si臋 w wino).
fermentacja beczkowa: okre艣lenie stosowane do bia艂ych win, kt贸re fermentowa艂y w d臋bowych beczkach, a nie w pojemnikach z innego materia艂u (np. stal nierdzewna); wina tego typu maj膮 z regu艂y bardziej subtelny d臋bowy smak, ni偶 wina, kt贸re tylko dojrzewa艂y w d臋bowych beczkach.
finisz: ostateczne wra偶enie, jakie po po艂kni臋ciu trunku wino pozostawia na podniebieniu.
garbniki: substancje znajduj膮ce si臋 w sk贸rkach, korzonkach, 艂ody偶kach i nasionach winogron; sk艂adnik czerwonych win, kt贸re, w przeciwie艅stwie do win bia艂ych, robi si臋 wykorzystuj膮c sk贸rki. Garbniki znajduj膮 si臋 r贸wnie偶 w d臋bowych beczkach.
garrafeira: s艂owo portugalskie na wina typu reserva o okre艣lonych warunkach dojrzewania-wina czerwone: minimum trzy lata dojrzewania w d臋bie i butelce, zanim wino trafi do sprzeda偶y.
g臋ste: okre艣lenie degustacyjne dla win o smaku i aromacie raczej skondensowanym i g臋stym, ni偶 rozwodnionym.
gi臋tkie: termin degustacyjny oznaczaj膮cy wina o mi臋kkiej, p艂ynnej konsystencji, bez jakiejkolwiek ostro艣ci.
g艂adkie: termin degustacyjny u偶ywany dla win, kt贸re nie maj膮 twardej lub ostrej konsystencji.
g艂臋bia: cecha charakteryzuj膮ca szlachetne wina, kt贸re ujawniaj膮 wiele podsk贸rnych warstw smakowych i zapachowych, w przeciwie艅stwie do win p艂askich i jednowymiarowych.
gran reserva: na etykietach win hiszpa艅skich oznacza, 偶e wino dojrzewa艂o przynajmniej pi臋膰 lat w d臋bowych beczkach i w butelkach przed pojawieniem si臋 na rynku.
harmonijne: okre艣lenie degustacyjne dla win, kt贸re nie tylko s膮 zr贸wnowa偶one ale dodatkowo wyj膮tkowo czaruj膮ce.
intensywne: wyra偶enie degustacyjne dla silnych win. W odniesieniu do smaku i aromatu oznacza, 偶e wino mocno pachnie lub smakuje. Opisuj膮c og贸ln膮 jako艣膰 wina, oddaje mocne wra偶enie, jakie robi trunek.
jedwabne: wino o g艂adkiej i mi臋kkiej konsystencji.
kad藕: stosunkowo du偶y drewniany pojemnik s艂u偶膮cy do produkcji lub przechowywania wina.
kamienne: wino o aromacie i smaku przywodz膮cym na my艣l kamienie.
konsystencja: wra偶enie zwarto艣ci i g臋sto艣ci, jakie daje wino w ustach.
kr膮g艂e: okre艣lenie degustacyjne stosowane do win, kt贸re nie wydaj膮 si臋 ani p艂askie ani kanciaste. Kr膮g艂o艣膰 wina wynika ze szczeg贸lnej kombinacji kwasu, garbnik贸w, s艂odyczy i alkoholu.
kupa偶owanie: mieszanie dw贸ch lub wi臋cej partii win, zwykle z r贸偶nych odmian winogron (dotyczy r贸wnie偶 win z r贸偶nych winnic, region贸w lub rocznik贸w); wino powsta艂e z soku z r贸偶nych odmian winogron nazywa si臋 winem mieszanym lub kupa偶owanym.
kwaskowe: okre艣lenie degustacyjne oznaczaj膮ce smak i zapach niedojrza艂ych owoc贸w. Mo偶e tak偶e okre艣la膰 wina zbyt bogate w kwas.
le艣ne: bukiet podobny do zapachu wilgotnych li艣ci, poszycia le艣nego, wilgoci i lekkiego rozk艂adu.
maceracja: inaczej kontakt ze sk贸rkami; proces polegaj膮cy na moczeniu sk贸rek czerwonych winogron w soku gronowym, aby kolor, garbniki i inne substancje mog艂y przenikn膮膰 do soku. Cz臋sto okre艣la si臋 tak ca艂y okres kontaktu sk贸rek i soku gronowego, w艂膮czaj膮c fermentacj臋. Proces stosowany tylko wyj膮tkowo przy produkcji win bia艂ych dla nadania winu bardziej aromatycznego charakteru.
md艂e: wino bez wyrazu. Mo偶na w ten spos贸b opisywa膰 wygl膮d, smak i aromat trunku, lub og贸lnie styl wina.
mi臋kkie: okre艣lenie konsystencji wina i struktury, gdzie alkohol i cukier (je偶eli jest) przewa偶aj膮 nad kwasowo艣ci膮 i garbnikami, dzi臋ki czemu wino nie jest ani twarde, ani ostre.
mi臋siste: okre艣lenie degustacyjne u偶ywane dla win, kt贸re maj膮 bogat膮 konsystencj臋 i takie sprawiaj膮 wra偶enie dotykowe.
mineralne: o aromacie lub smaku przypominaj膮cym minera艂y (w przeciwie艅stwie do substancji organicznych, jak ro艣liny i zwierz臋ta). Bardzo szerokie okre艣lenie; czasami mineralny aromat czy smak wina mo偶na dok艂adniej sprecyzowa膰, jako kredowy, 偶elazny, stalowy itp.
napowietrzanie: wino poddaje si臋 dzia艂aniu powietrza, aby przygotowa膰 je do spo偶ycia, najcz臋艣ciej uwalnia si臋 w ten spos贸b nieprzyjemne zapachy ze starych win oraz 艂agodzi ostry aromat win m艂odych.
Nowy 艢wiat: wsp贸lne okre艣lenie dla kraj贸w winiarskich, kt贸re znajduj膮 si臋 poza Europ膮.
obfite: okre艣lenie degustacyjne dla win, kt贸re daj膮 wra偶enie pe艂ni i obfito艣ci w ustach.
orze藕wiaj膮ce: wino, kt贸re jest czyste i 艣wie偶e w ustach. Przeciwie艅stwo wina mi臋kkiego. Ten charakter jest najcz臋艣ciej wynikiem wysokiego kwasu, st膮d orze藕wiaj膮ce wina maj膮 stosunkowo niski ekstrat i dobrze pasuj膮 do jedzenia.
osad: wytr膮cone z winogron resztki organiczne, np. martwe kom贸rki dro偶d偶y, kt贸re opadaj膮 na dno bia艂ego wina po zako艅czonej fermentacji, lub sta艂y osad zbieraj膮cy si臋 na dnie butelki czerwonego wina w miar臋 jego dojrzewania.
owocowe: wino o smaku i aromacie owocowym. Jest to bardzo szerokie okre艣lenie degustacyjne; niekiedy mo偶na bardziej sprecyzowa膰 bukiet owocowy, na przyk艂ad 艣wie偶e owoce, suszone owoce, gotowane lub nawet konkretny rodzaj owoc贸w 艣wie偶ych, kandyzowanych czy gotowanych, np. jab艂ka, suszone figi czy d偶em malinowy.
pe艂ne: okre艣lenie degustacyjne stosowane do win, kt贸re sprawiaj膮 wra偶enie du偶ej obj臋to艣ci w ustach. Wino mo偶e by膰 pe艂ne dzi臋ki wysokiej zawarto艣ci alkoholu lub mo偶e wywodzi膰 si臋 z innych cech wina.
pluszowe: okre艣lenie degustacyjne odnosz膮ce si臋 do konsystencji i wra偶enia dotykowego wina na podniebieniu. Oznacza wino luksusowe i wyj膮tkowe.
podniebienie: termin stosowany przez kiper贸w jako synonim jamy ustnej.
reserva: w przypadku win hiszpa艅skich, jest to wino, kt贸re d艂u偶ej dojrzewa艂o w winiarni ni偶 wino non-reserva tego samego rodzaju; czerwone wina reserva musz膮 dojrzewa膰 minimum trzy lata u producenta; na winach portugalskich jest to oznaczenie dla wina bardzo dobrej jako艣ci z jednego rocznika.
reserve: oznaczenie dla win, kt贸re powinny by膰 lepszej jako艣ci ni偶 wina non-reserve, lub zwyk艂a wersja tego samego wina; stosowanie tego terminu nie ma 偶adnych podstaw prawnych w USA i we Francji.
riserva: w艂oski odpowiednik s艂owa reserve; oznacza, 偶e wino d艂u偶ej dojrzewa艂o w winiarni, ni偶 to samo wino typu non-riserva; sugeruje r贸wnie偶 wy偶sz膮聽 jako艣膰; wymagany czas dojrzewania dla wina, aby mog艂o by膰 oznaczone terminem riserva (niekiedy tak偶e specjalne warunki dojrzewania), okre艣la si臋 dla poszczeg贸lnych win w ramach uregulowa艅 prawnych DOC.
rocznik: rok, w kt贸rym winogrona dojrza艂y i zosta艂y zebrane; niekiedy stosowane jako synonim zbioru winogron.
ro艣linne: okre艣lenie degustacyjne oznaczaj膮ce wino o smaku przypominaj膮cym ro艣liny i warzywa.
rozwodnione: wina o cienkim i wodnistym smaku oraz aromacie, przeciwie艅stwo win g臋stych.
r贸wnowaga: wsp贸艂granie alkoholu, cukru osadowego, kwasu i garbnik贸w; je偶eli 偶aden z tych sk艂adnik贸w nie wybija si臋 natr臋tnie na podniebieniu, w贸wczas m贸wi si臋, 偶e wino jest dobrze zr贸wnowa偶one (lub wywa偶one); jest to wysoko ceniona cecha wina.
silne: wina posiadaj膮ce moc i intensywno艣膰.
sk膮pe: wina bez wyrazu. Mo偶e si臋 r贸wnie偶 odnosi膰 do aromatu i smaku wina oraz do jego struktury.
s艂odycz: doznanie smaku cukru w ustach, mo偶e by膰 wynikiem obecno艣ci cukru osadowego lub innych substancji o s艂odkim smaku, np. alkoholu.
smak: suma wszystkich wra偶e艅, jakich doznajemy; podstawowe smaki rozpoznawalne w winie: s艂odki, kwa艣ny i gorzki.
smaki: elementy aromatyczne wina, kt贸re odczuwamy w ustach.
smoliste: wino o smaku lub aromacie przypominaj膮cym smo艂臋.
Stary 艢wiat: termin u偶ywany dla okre艣lenia wszystkich kraj贸w europejskich.
struktura: wra偶enie, jakie wino sprawia dzi臋ki kombinacji sk艂adnik贸w strukturalnych (w bia艂ych winach jest to g艂贸wnie uk艂ad alkoholu, kwasu i cukru).
strukturalne sk艂adniki: g艂贸wnie alkohol, kwas, garbniki i cukier sk艂adaj膮ce si臋 na wino.
styl: zesp贸艂 cech charakterystycznych dla danego wina.
Sussreserve: po niemiecku oznacza s艂odk膮 rezerw臋; nie przefermentowany sok gronowy dodawany do bia艂ego wina w celu podniesienia poziomu cukru osadowego, a tym samym s艂odyczy trunku.
terroir: termin z francuskiego, s艂u偶膮cy do okre艣lenia og贸lnych warunk贸w panuj膮cych w winnicy, jak klimat, gleba, nawodnienie, pochylenie stoku, wysoko艣膰 nad poziomem morza, topografia, itp.
vin de pays: francuskie okre艣lenie na wino krajowe; w sensie prawnym jest to wino ni偶szej kategorii,聽 ni偶 wina klasy AOC.
Vitis vinifera: gatunek, do kt贸rego nale偶y wi臋kszo艣膰 winoro艣li.
winifikacja: proces przetwarzania soku gronowego na wino.
wino wzmocnione: wino, do kt贸rego dodano alkohol.
wiotkie: termin stosowany do win zbyt mi臋kkich.
wodniste: wino, kt贸remu brak masy i solidno艣ci.
zdecydowane: okre艣lenie degustacyjne dla win, kt贸re nie s膮 mi臋kkie, ale twarde i silne; z regu艂y zwi膮zane jest to z zawarto艣ci膮 garbnik贸w w czerwonych winach, lub poziomem kwasu w bia艂ych.
ziemiste: wino o smaku i aromacie przypominaj膮cym ziemi臋, np. wilgotn膮, czy such膮 gleb臋, zapachy niekt贸rych minera艂贸w itp. Niekiedy okre艣la si臋 w ten spos贸b wina proste.
zio艂owe: wina o smaku i zapachu przypominaj膮cym zio艂a, np. 艣wie偶e zio艂a, suszone, lub konkretne ro艣liny zielne (rozmaryn, tymianek itp.)
z艂o偶one: przeciwie艅stwo prostego. Z艂o偶one wino ma wiele warstw smakowych, zapachowych i “wiele si臋 w nim dzieje”.
zwarte: okre艣lenie degustacyjne dla win, kt贸re s膮 intensywne, ale pozbawione pe艂ni.
zwi膮zki smakowe: substancje organiczne pochodz膮ce z winogron, odpowiedzialne za aromaty i smaki wina.
偶ywe: tak okre艣la si臋 wino, kt贸re 偶ywo oddzia艂uje na nasze zmys艂y. Wino mo偶e by膰 偶ywe pod wzgl臋dem koloru, jak r贸wnie偶 smaku i aromatu; w obydwu przypadkach przeciwie艅stwem jest wino matowe, bez smaku lub zwietrza艂e.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Uroda a dieta - cena upi臋kszenia: czy i co stosowa膰 z kosmetyk贸w

Jak oceniasz ten materia艂?

Kliknij na gwiazdk臋, aby zostawi膰 swoj膮 ocen臋

艢rednia ocena / 5. Liczba g艂os贸w:

Jak dot膮d brak g艂os贸w! Oce艅 ten post jako pierwszy.

Gdzie i jak kupowa膰 soki? – rodzaje sok贸w i napoi owocowych

Poprzedni wpis

Jaki w贸zek dla dziecka b臋dzie najlepszym rozwi膮zaniem? Na co zwr贸ci膰 uwag臋 przy wyborze w贸zka dla dziecka?

Nast臋pny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemios艂em w r臋ku na co dzie艅 szef kontroli jako艣ci w brytyjskim oddziale Amazona. W niedalekiej przysz艂o艣ci planuje zrealizowa膰 m艂odzie艅cze marzenia i napisa膰 ksi膮偶k臋.

Na pewno zainteresuj膮 Ci臋 jeszcze:

Komentarze - masz co艣 do napisania? Zostaw prosz臋 informacje.

Pozostaw komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany.