Kuchnia irlandzka - 25 tradycyjnych niesamowicie dobrych irlandzkich przepisów 1 - Twój Głos 📌 e-TG.pl
Group of friendly men toasting with you while looking at camera during celebration of national irish holiday
Dani i przepisy 🍳DOM I OTOCZENIE 🏡Gotowanie i pieczenie 👩‍🍳Kuchnnia świata 👩‍🍳Porady 🎯

Kuchnia irlandzka – 25 tradycyjnych niesamowicie dobrych irlandzkich przepisów

Tradycyjne irlandzkie jedzenie wywodzi się z kultury, która była bardzo biedna, a ziemia nie była bogata w zasoby, a przynajmniej tak myśleli. W dzisiejszych czasach ulubione potrawy obejmują zarówno paszę, jak i specjalistyczne gospodarstwa rolne i rzemieślniczych irlandzkich producentów żywności. Tradycyjne dania irlandzkie to przede wszystkim wygoda i wypełnienie brzucha. Tradycyjne potrawy obejmują od brązowego chleba Guinnessa po gulasz irlandzki, bułeczki i chleb sodowy oraz prawie wszystko, co zawiera ziemniaki.

Jedzenie wytwarzane w Irlandii przeszło długą drogę w ciągu ostatnich 10-15 lat. Irlandzkie potrawy i tradycje oznaczały, że to, co zostało ugotowane, musiało dostarczać najwięcej kalorii na ciężki dzień pracy, a wiele tradycyjnych potraw opiera się na 3 produktach: mięsie, warzywach i ziemniakach.

 

Irlandzka peklowana wołowina i kapusta?

Jedną z rzeczy, których możesz nie znaleźć w Irlandii, jest peklowana wołowina z kapustą, którą wielu turystów przybywa na Dzień Świętego Patryka w poszukiwaniu tego „tradycyjnego” dania. Irlandzka wersja to właściwie bekon i kapusta. Peklowana wołowina nie była irlandzkim wynalazkiem ani produktem. To Brytyjczycy wynaleźli peklowaną wołowinę z solą irlandzką w XVIII wieku. W związku z niższym podatkiem od soli w Irlandii i rozwojem rynku wołowiny (dzięki prawu brytyjskiemu) Brytyjczycy zapoczątkowali przemysł peklowanej wołowiny i rozpoczęli wysyłkę produktu do USA .

Kuchnia irlandzka - 30 tradycyjnych niesamowicie dobrych irlandzkich przepisów

Irlandczycy go nie jedli, ponieważ nie było ich na to stać, ale irlandzcy Amerykanie przyzwyczaili się do taniości produktu i używali go, aby zastąpić bekon w swoich tradycyjnych daniach z bekonem i kapustą.

25 Tradycyjnych irlandzkich potraw

  • Irlandzki mistrz
  • Irlandzkie masło
  • Pudełko
  • Irlandzki Chleb Sodowy
  • Irlandzki Coddle
  • Colcannon
  • Irlandzki gulasz
  • Ciasto Guinnessa
  • Baleron
  • Rashery
  • Sercówki i małże
  • Irlandzka zupa z owoców morza
  • Flaczki
  • Drisheen
  • Crubeens
  • Czarno-biały budyń
  • Barmbrack
  • Flapjacks
  • Ciasto Gura
  • Torba na przyprawy
  • Cukierek
  • Chipsy
  • Waterford Blas
  • CUKIEREK
  • Yellowman

Irlandzki mistrz

Tradycyjne potrawy Irlandii z pewnością obejmują champ. Champ jest prawdopodobnie jednym z najbardziej znanych irlandzkich dań i jest bardzo prosty. Puree ziemniaczane z dobrego mleka, masła i dymki. Zmiksowane razem i czasami podawane jako pełny posiłek w ciągu dnia. Champ jest dostępny praktycznie w całej Irlandii, a obecnie jest podawany z różnymi posiekanymi zielonymi warzywami, takimi jak pokrzywa (która była dość popularna lata temu).

Kuchnia irlandzka - 30 tradycyjnych niesamowicie dobrych irlandzkich przepisów

Jaka jest najsłynniejsza irlandzka potrawa?

 

W rzeczywistości kraina krasnoludków i koniczynek ma do zaoferowania wiele przepysznych potraw. Ta lista jest dowodem.

Dzięki 30 przepisom do wyboru nie zabraknie irlandzkich potraw do podania na przyjęciu.

Od tradycyjnego colcannon po niekonwencjonalne francuskie tosty Baileys, te dania sprawią, że Twoja uroczystość będzie certyfikowanym hitem.

Chcesz dodać irlandzkiego stylu do swoich uroczystości St. Patty? Lepiej sprawdź te przepisy.

Kuchnia irlandzka - 30 tradycyjnych niesamowicie dobrych irlandzkich przepisów

1. Colcannon  

Ze względu na ich obfitość ziemniaki są szeroko stosowane w kuchni irlandzkiej.

To powiedziawszy, dobrze jest rozpocząć tę listę od colcannon, tradycyjnego dania z puree ziemniaczanego zmieszanego z zieleniną, taką jak kapusta lub jarmuż.

Puree ziemniaczane i warzywa zmieszane z gęstą śmietaną tworzą ciepłą i satysfakcjonującą stronę, która dobrze komponuje się z kiełbaskami i innymi daniami mięsnymi.

2. Dubliński Coddle  

Dubliński coddle to kolejne danie na bazie ziemniaków, które przekształca wczorajsze resztki w dzisiejszy rustykalny obiad.

Połączenie ziemniaków, bekonu, kiełbasy i wszystkiego, co masz w lodówce, dorsz to łatwe jednogarnkowe danie, które ma wszystko, o co możesz poprosić w posiłku.

Ponieważ jest gotowany przez długi czas (stąd nazwa) i doprawiony przyprawami, coddle jest absurdalnie pełen smaku.

Jest rustykalny i przytulny, ale jednocześnie godny świętowania.

3. Gulasz irlandzki  

Podobnie jak coddle, pomysł na irlandzki gulasz zrodził się z potrzeby zrobienia czegoś z resztek.

Jest tak bogaty i obfity, że chętnie zrobiłbym go od podstaw!

Oryginalny irlandzki gulasz składał się z baraniny, ziemniaków i cebuli. Później dodano inne składniki, takie jak marchew, pasternak, rzepa i jagnięcina.

Dziś do przyrządzenia irlandzkiego gulaszu można użyć dowolnego rodzaju mięsa. W szczególności do tego przepisu użyjesz gulaszu wołowego.

4. Irlandzki chleb sodowy  

W XIX wieku Irlandia przeżywała głód ziemniaków zwany Wielkim Głodem.

Trwało to siedem lat i zmusiło ludzi do wypróbowania innych składników do stworzenia tradycyjnych potraw.

Irlandzki chleb sodowy używa sody oczyszczonej zamiast drożdży do wypieku chleba. To tylko pokazuje, jak odporni byli Irlandczycy!

W przypadku tego przepisu wszystko, czego potrzebujesz do zrobienia chleba, to mąka, soda oczyszczona, sól i maślanka.

5. Farls (irlandzki chleb/ciasta ziemniaczane)  

Farls to popularny produkt śniadaniowy podobny do naleśników. Różnica polega na tym, że ciasto ma ziemniaki!

Te spud-tacular naleśniki są już bogate i pikantne, ale są jeszcze lepsze, ponieważ są smażone na patelni w tłuszczu bekonowym! Mów o dekadencji, mam rację?

Farlsy możesz podawać same lub obficie posypać parmezanem. Tak czy inaczej, to świetny sposób na rozpoczęcie dnia.

Kuchnia irlandzka - 30 tradycyjnych niesamowicie dobrych irlandzkich przepisów

Kuchnia irlandzka – 30 tradycyjnych niesamowicie dobrych irlandzkich przepisów

6. Francuskie tosty Baileys  

Ten następny przedmiot może nie być autentycznym irlandzkim daniem, ale używa irlandzkiej śmietanki, więc mówię, że się liczy!

Ten przepis sprawia, że klasyczne francuskie tosty stają się jeszcze smaczniejszym daniem, które sprawi, że Twoje weekendowe śniadanie będzie jeszcze bardziej relaksujące.

Specjalny składnik – Baileys Irish Cream – dodaje alkoholowego akcentu do ukochanego komfortowego jedzenia.

7. Irlandzki gulasz  

Nie możesz się zdecydować między gulaszem a ciastem? Nie martw się, ponieważ to danie łączy te dwa elementy w jedno epickie danie.

Irish Stew Pie to dosłownie to, co sugeruje nazwa. To twój ulubiony, obfity irlandzki gulasz schowany w kruchym cieście.

Ponieważ dwie komfortowe potrawy są lepsze niż jedna.

Nadzienie do ciasta to połączenie jagnięciny, ziemniaków, marchwi i cebuli w gęstym i kremowym sosie pomidorowym.

Skorupa nie może być prostsza. To tylko dwa kawałki ciasta francuskiego. Rezultatem jest przepyszne pikantne ciasto, które jest zarówno mrowiące w smaku, jak i satysfakcjonujące duszę.

8. Cukierki Ziemniaczane  

Ziemniak w cukierku? Jest osobliwy, fascynujący i wręcz pyszny!

Chociaż ten deser zawiera ziemniaki, nie martw się, nie smakuje tak jak one.

Ziemniaki służą tylko do łączenia składników, a nie do smaku.

To, co sprawia, że ten cukierek jest wyjątkowo pyszny, to połączenie masła orzechowego i cukru pudru.

9. Kawa po irlandzku  

Kawa po irlandzku to doskonały napój śniadaniowy, szczególnie w mroźne zimowe dni.

Ten rozgrzewający, alkoholowy napój jest doprawiony Baileys i irlandzką whisky, więc jeden łyk na pewno Cię rozgrzeje!

Kawa po irlandzku to prosta mieszanka kawy, słodzonej bitej śmietany i alkoholu. Połącz go z irlandzkim chlebem sodowym lub farlami, a irlandzkie śniadanie będzie gotowe.

10. Peklowana Wołowina i Kapusta

Peklowana wołowina i kapusta to zamerykanizowana wersja irlandzkiego bekonu i kapusty. Ma jednak coś więcej niż tylko peklowaną wołowinę i kapustę!

To danie, wypełnione peklowaną wołowiną, kapustą, ziemniakami i marchewką, jest zarówno obfite, jak i niedrogie.

To wolno gotowane danie, co oznacza, że możesz spodziewać się rozpływającego się w ustach mięsa, które jest pełne niesamowitych smaków.

11. Irlandzka Zupa Ziemniaczana

Irlandzka zupa ziemniaczana to proste i rustykalne danie, które napełni radością brzuch, serce i duszę. Jest obfite, kremowe i pełne ziemniaków!

Jest to również łatwe do zrobienia. Siedem składników (ziemniak, bulion, masło, cebula, śmietana, sól i pieprz) i garnek: to wszystko.

12. Irlandzki Pudding Chlebowy  

Pudding z irlandzkiego chleba to dekadencki deser, który jest wart każdej kalorii. Śmiało, pozwól sobie na kawałek lub dwa… wiesz, że chcesz!

Budyń jest już wspaniały swoją konsystencją przypominającą budyń. Ale to, co czyni go wyjątkowo sensacyjnym, to ciepły sos karmelowy whisky sączący się na wierzchu.

Wykonany z cukru, twarogu, masła i irlandzkiej whisky, wyrównuje każdy deser od 10 do 100.

13. Pudełko

Boxty to tradycyjne irlandzkie śniadanie, które po raz kolejny zawiera skromny ziemniak.

Jest zrobiony z drobno startych ziemniaków, maślanki, mąki i jajek i smażony na patelni w placki. Pomyśl o tym jak o ukochanym dziecku haszyszu i naleśnika, jeśli wolisz.

Ta śniadaniowa mieszanka jest pyszna sama w sobie, ale można ją również podawać z warzywami, mięsem i serem.

14. Pełne śniadanie irlandzkie  

Czujesz się wyjątkowo głodny tego ranka? Nic nie może być bardziej satysfakcjonujące niż pełne irlandzkie śniadanie.

Ma boczek, kiełbaski, jajka sadzone, fasolkę po bretońsku, pieczarki, pomidory, placki ziemniaczane, kaszankę – działa!

To eksplozja smaków i konsystencji, która z pewnością zaspokoi Twoje podniebienie.

Jeśli Twój dzień jest wypełniony wyczerpującymi zajęciami, ten posiłek jest idealnym sposobem na rozpoczęcie.

15. Irlandzki Szarlotka  

Irlandzki szarlotka jest jak skrzyżowanie szarlotki z ciastem kawowym i jest niebiańska.

Ciasto jest super lekkie i wilgotne, zwieńczone słodkimi, cierpkimi i chrupiącymi plasterkami jabłka. To nie koniec!

Zwieńczeniem jest polewa z masła, cukru i mąki.

Po upieczeniu mieszanka zamienia się w złotobrązową kruszonkę, która jest cudownie słodka i maślana.

16. Irlandzki Brązowy Chleb  

Tradycyjny irlandzki brązowy chleb jest wytwarzany z mąki mielonej na kamieniach, co nadaje mu orzechowy posmak.

Ponieważ ten składnik nie jest łatwy do znalezienia, zamiast niego użyjesz mąki pełnoziarnistej i płatków owsianych.

Oprócz wyjątkowego smaku, tym, co wyróżnia irlandzki brązowy chleb, jest krzyż wyrzeźbiony na wierzchu, aby umożliwić równomierne pieczenie.

Oprócz celu naukowego krzyż jest również zabobonną praktyką mającą na celu odstraszenie diabła!

17. Irlandzkie ciasta  

Te irlandzkie obroty są wypełnione nie tylko pieczoną wołowiną, ziemniakami i sosem. To zwycięska kombinacja!

Samo nadzienie jest już fantastyczne, ale po zamknięciu w łuszczącej się maślanej skórce staje się jeszcze bardziej pastowate.

18. Irlandzkie ciastko kruche  

Pochodzące z XVI wieku irlandzkie kruche ciasteczka to ulubiona przekąska wszechczasów. To również nie może być łatwiejsze do wykonania.

Masło, cukier i mąka: to wszystko, czego potrzebujesz, aby zrobić te grzeszne maślane ciasteczka. Są proste, ale pasują do króla (lub w tym przypadku królowej).

Mówi się, że to ulubione ciasteczka królowej Wiktorii!

Smak niezły, ale konsystencja jeszcze lepsza. Z wierzchu są chrupiące, a w środku rozpływają się w ustach.

Nic dziwnego, że lubią je zarówno członkowie rodziny królewskiej, jak i zwykli ludzie.

19. Mistrz  

Champ jest jak nasze własne puree ziemniaczane, ale jest jeszcze lepsze z szalotką, mlekiem, serem i toną masła.

To tylko pokazuje, że masło czyni wszystko lepszym!

Dodatek szalotki lub zielonej cebulki sprawia, że maluchy smakują dziesięciokrotnie lepiej.

Jego ostry, pieprzny smak doskonale komponuje się z kremowym i serowym daniem.

20. Barmbak  

Barmbrack to irlandzki świąteczny deser, który jest skrzyżowaniem ciasta i chleba. Suszone owoce, herbata i dyniowe przyprawy nadają jej niepowtarzalny smak.

Słowo „barmbrack” pochodzi od irlandzkiego terminu „bairín breac”, oznaczającego „nakrapiany chleb”. Odnosi się do suszonych owoców rozsianych po całym bochenku.

Dzięki obfitej warstwie masła i dżemu barmbrack przygotuje smaczne śniadanie, które spodoba się każdemu łasuchowi.

21. Sałatka z koniczyny  

Shamrock Sałatka to super zdrowa sałatka ze szparagów, groszku cukrowego, groszku śnieżnego, rukoli, szpinaku i selera.

Z prostym musztardowym sosem winegret jest lekką i orzeźwiającą przystawką, która dobrze komponuje się z każdym bogatym i obfitym daniem głównym.

Ponadto jego niezaprzeczalnie zielony odcień sprawia, że idealnie nadaje się na Dzień Świętego Patryka!

22. Irlandzkie płatki owsiane  

Irlandzkie płatki owsiane lub płatki owsiane to pożywne i sycące danie, które z pewnością doda Ci energii o poranku.

W przeciwieństwie do płatków owsianych, śrutowane płatki owsiane są nierafinowane i minimalnie przetworzone, co oznacza, że zawierają więcej dobroczynnych dla organizmu składników.

Niestety oznacza to również, że dłużej się gotują.

Ale korzystając z garnka błyskawicznego , możesz zjeść obfitą irlandzką owsiankę w zaledwie 5 minut.

23. Pasta serowa z irlandzkiego pubu  

Pasta z irlandzkiego sera pubowego to mieszanka irlandzkiego sera cheddar, sera śmietankowego, irlandzkiego piwa, czosnku, musztardy i papryki.

Rezultatem jest grzeszny i niebiański spread, który jest tak dobry, że będziesz go chciał w swoim życiu na zawsze.

Kto wiedział, że piwo i ser mogą stanowić pyszną pastę? Możesz posmarować nim chleb lub użyć jako dipu, ale ja osobiście uwielbiam jeść go łyżką.

24. Zupa Colcannon  

Nic nie krzyczy o irlandzkim komforcie bardziej niż miska zupy colcannon. To w zasadzie tradycyjne danie z kapusty i ziemniaków w formie zupy i jest niesamowite.

Tym, co sprawia, że jest jeszcze lepszy, jest bekon! Kruchość i dymność białka są wspaniałym dodatkiem do bogatej i kremowej zupy.

25. Ciasto pasterskie

Shepherd’s pie to prawdopodobnie najpopularniejsze irlandzkie danie.

Z warstwą dobrze przyprawionego mielonego mięsa i kremową polewą z puree ziemniaczanego danie to jest uosobieniem irlandzkiego komfortowego jedzenia.

Jak, u licha, możesz odmówić kawałka lub dwóch zapiekanki pasterskiej? Każda warstwa jest już idealna taka, jaka jest.

Mięso mielone, czy to wołowe, czy jagnięce, jest nadziewane marchewką i kukurydzą oraz podawane z mnóstwem ziół i przypraw.

Puree ziemniaczane są jeszcze bardziej kremowe z parmezanem i upieczone do perfekcyjnego złocistego koloru.

Połącz te dwa elementy, a otrzymasz samodzielne danie, któremu nie sposób się oprzeć.

Jak oceniasz ten materiał?

Kliknij na gwiazdkę, aby zostawić swoją ocenę

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

Jak dotąd brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Może cię zainteresować także:  Kuchnia Austriacka

Kuchnia niemiecka – 10 najlepszych niemieckich potraw. Sprawdź jaka jest najsłynniejsza potrawa w Niemczech?

Poprzedni wpis

Crudités – francuska kolorowa przystawka z ognistą fetą

Następny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemiosłem w ręku na co dzień szef kontroli jakości w kuchni, serwujący wykwintne dania. W niedalekiej przyszłości planuje zrealizować młodzieńcze marzenia i napisać coś więcej niż artykuł 📖

Na pewno zainteresują Cię jeszcze:

Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.

Pozostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *