Unia Europejska wymogła na producentach umieszczanie na każdym jajku kodu liczbowego. Taki kod ma wzór: 0/PL/00000000.
Pierwsza cyfra tego kodu informuje w jakich warunkach była hodowana kura. Litery po tej cyfrze oznaczają kraj pochodzenia.
Najzdrowsze są jajka oznaczone na początku cyfrą 0. To oznacza, że pochodzą z tzw. chowu ekologicznego. Kury chowane są jak zwykłe kury na wsi. Mają wolny wybieg i zdrową paszę, nie faszeruje ich się antybiotykami.
Cyfra 1 – informuje o hodowli wolno-wybiegowej. Kury mają dostęp do świeżego powietrza.
Cyfra 2 – to tzw chów ściółkowy. Kury znajdują się w budynkach, gdzie na metr kwadratowy przypada ok. 10 kur.
Jajko oznaczone cyfrą 3 oznacza, że kura cierpiała. Przechowywana była w małej klatce wielkości kartki A4. Nie miała możliwości opuszczenia klatki i obcięto jej dziób. Dzioby obcina się kurom dlatego, bo są tak blisko siebie, że mogłyby się dziobać.
Można więc sobie wyobrazić jak koszmarny jest żywot takiej kury.
Kury te faszerowane są antybiotykami. Bardzo często zdarza się, że „trójki” mają podwójne żółtko. Jest to prawdopodobnie efekt antybiotyków oraz życia w sztucznie stworzonym rytmie dnia i nocy, który jest sterowany za pomocą sztucznego oświetlenia.
Nie kupuj jajek z cyfrą 3 na początku.
Jest nie tylko niezdrowe i niesmaczne, ale też wiąże się z zadawaniem cierpienia.
Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.