Tempeh - czym jest i jak powstaje tempeh? Tradycyjny produkt w kuchni Indonezyjskie 1 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl
Ciekawostki 馃Dani i przepisy 馃嵆Zdrowie 鈿曪笍

Tempeh – czym jest i jak powstaje tempeh? Tradycyjny produkt w kuchni Indonezyjskie

By膰 mo偶e widzia艂e艣 tempeh na p贸艂kach supermarket贸w obok tofu, w menu wegetaria艅skiej kawiarni, a nawet podczas podr贸偶y z plecakiem po Azji.聽Ale czy wiesz, 偶e jest skolonizowany przez grzyby?聽Czytaj dalej, aby dowiedzie膰 si臋, jak powstaje tempeh!

Co to jest tempeh?

Tempeh lub Tempe (wymawiane聽tem-pay聽) to tradycyjna indonezyjska sfermentowana 偶ywno艣膰 wytwarzana z gotowanych ziaren soi zaszczepionych grzybem, zwykle z rodzaju鈥Rhizopus . Podczas fermentacji bia艂e nitki grzybni wi膮偶膮 ziarna soi w g臋sty placek, kt贸ry mo偶na pokroi膰 i ugotowa膰 na r贸偶ne sposoby.

W przeciwie艅stwie do tofu, kt贸re r贸wnie偶 jest wytwarzane z soi, tempeh ma grub膮, mi臋sist膮 konsystencj臋 i lekko orzechowy smak.

Tempeh to bogaty w sk艂adniki od偶ywcze, wszechstronny sk艂adnik, kt贸ry wch艂onie smak Twoich ulubionych sos贸w i przypraw.聽Chocia偶 tempeh jest zwykle wytwarzany z soi, mo偶na r贸wnie偶 u偶y膰 innych ziaren, ro艣lin str膮czkowych i zb贸偶, takich jak soczewica, 艂ubin, kukurydza lub j臋czmie艅, a ka偶dy z nich zapewnia inne wra偶enia sensoryczne i sk艂ad od偶ywczy.

Sk膮d pochodzi tempeh?

Uwa偶a si臋, 偶e tempeh powsta艂o na wyspie Jawa w Indonezji co najmniej 300 lat temu.聽Wed艂ug Serat Centhini, zbioru jawajskich opowie艣ci i nauk opisuj膮cych wydarzenia, kt贸re mia艂y miejsce jeszcze w XVII wieku, na powitanie go艣ci przygotowywano tempeh curry (sambal tumpang).

Chocia偶 pochodzenie s艂owa 鈥瀟empe鈥 jest nadal przedmiotem dyskusji, prawdopodobnie pochodzi ono od staro偶ytnego jawajskiego s艂owa 鈥瀟umpi鈥, kt贸re odnosi si臋 do bia艂ego jedzenia przyrz膮dzanego z m膮ki sago.

Pierwotnie tempeh wytwarzano przez zawijanie ziaren soi w li艣cie banan贸w, drewna tekowego lub waru, co sugeruje, 偶e mog艂o to by膰 wynikiem przypadkowego ska偶enia obecnymi na nich zarodnikami grzyb贸w.

Jak powstaje tempeh?

Indonezja jest jednym z najwi臋kszych producent贸w tempeh na 艣wiecie, a drobni producenci przygotowuj膮 oko艂o 2,4 miliona ton tempehu rocznie.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  St艂uszczenie w膮troby: diagnoza, profilaktyka i skuteczne metody leczenia

Chocia偶 przygotowanie tempeh r贸偶ni si臋 nieco w zale偶no艣ci od regionu, istnieje kilka typowych etap贸w. Proces produkcji tempehu jest stosunkowo prosty, ale wymaga precyzji i higieny. Oto dok艂adny opis, jak powstaje tempeh:

  1. Wyb贸r surowc贸w:
    • Ziarna soi: Proces rozpoczyna si臋 od wyboru odpowiednich ziaren soi. Soja jest namaczana w wodzie przez kilka godzin, aby zmniejszy膰 twardo艣膰 skorupy i u艂atwi膰 proces fermentacji.
  2. Obieranie ziaren soi:
    • Po namoczeniu ziarna soi s膮 obierane, usuwaj膮c skorup臋. Ten etap mo偶e by膰 wykonywany r臋cznie lub mechanicznie.
  3. Gotowanie:
    • Ziarna soi s膮 gotowane w wodzie przez oko艂o 30 minut. Proces gotowania ma na celu ugotowanie soi oraz zabi膰 ewentualne drobnoustroje, kt贸re mog艂yby zak艂贸ci膰 proces fermentacji.
  4. Studzenie:
    • Gotowane ziarna soi s膮 studzone do temperatury pokojowej i ods膮czane z nadmiaru wody.
  5. Dodatek kultury tempeh:
    • Po ostudzeniu soi dodaje si臋 kultur臋 tempeh, kt贸ra jest mieszanin膮 grzyb贸w Rhizopus oligosporus lub Rhizopus oryzae. Ta kultura tempeh jest istotnym sk艂adnikiem, kt贸ry inicjuje proces fermentacji.
  6. Kszta艂towanie blok贸w:
    • Wilgotne, zakazi臋cone ziarna soi z kultur膮 s膮 uk艂adane na p艂askich blaszkach lub innych powierzchniach, aby utworzy膰 cienkie, sp艂aszczone bloki.
  7. Inkubacja:
    • Bloki z ziarnami soi i kultur膮 tempeh s膮 pozostawiane do fermentacji przez oko艂o 24-48 godzin w ciep艂ym i wilgotnym miejscu. W tym czasie grzyby tempeh rosn膮, tworz膮c bia艂y mycelium, kt贸re wi膮偶e ziarna soi w sp贸jn膮 mas臋.
  8. Dojrzewanie:
    • Po zako艅czeniu fermentacji tempeh jest gotowe, ale mo偶na je dalej dojrzewa膰 przez kilka dni w ch艂odniejszym miejscu. To poprawia smak i konsystencj臋 tempehu.
  9. Pakowanie:
    • Gotowy tempeh jest krojony na kawa艂ki lub bloki, pakowany w opakowania do sprzeda偶y i przechowywania.

Tempeh jest znane ze swojego wyj膮tkowego smaku i tekstury, a tak偶e z wysokiej zawarto艣ci bia艂ka i innych sk艂adnik贸w od偶ywczych. Jest to ro艣linna alternatywa dla mi臋sa i cz臋sto stosowane jako sk艂adnik w wielu potrawach kuchni indonezyjskiej i nie tylko.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Tran w diecie dziecka: oleju z w膮troby dorsza w dzieci艅stwie a osteoporoza

Tempeh - czym jest i jak powstaje tempeh? Tradycyjny produkt w kuchni Indonezyjskie 2 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Dlaczego warto spr贸bowa膰 tempeh?

Po艂膮czenie soi i grzybni sprawia, 偶e 鈥嬧媡empeh jest doskona艂ym 藕r贸d艂em bia艂ka ro艣linnego, dostarczaj膮cym oko艂o 20 gram贸w bia艂ka na 100 gram贸w.聽Jest to por贸wnywalne z wieloma produktami pochodzenia zwierz臋cego.

Tempeh ma r贸wnie偶 nisk膮 zawarto艣膰 t艂uszcz贸w nasyconych, du偶o b艂onnika i jest bogaty w niezb臋dne minera艂y, takie jak wap艅, magnez i fosfor.

Co wi臋cej, proces fermentacji u艂atwia nam wch艂anianie tych sk艂adnik贸w od偶ywczych.聽Podczas fermentacji grzyby聽Rhizopus聽robi膮 to poprzez uwalnianie enzym贸w rozk艂adaj膮cych sk艂adniki anty偶ywieniowe, takie jak kwas fitynowy, kt贸ry zak艂贸ca wch艂anianie minera艂贸w.

Ponadto enzymy te u艂atwiaj膮 trawienie bia艂ek i lipid贸w przez nasz organizm.

Tempeh zawiera tak偶e izoflawony, grup臋 naturalnie wyst臋puj膮cych zwi膮zk贸w ro艣linnych o silnych w艂a艣ciwo艣ciach przeciwutleniaj膮cych, powi膮zanych z licznymi korzy艣ciami zdrowotnymi, takimi jak obni偶enie poziomu cholesterolu.

Izoflawony w niefermentowanych ziarnach soi s膮 zwi膮zane z cz膮steczkami cukru, natomiast w tempeh wyst臋puj膮 w wolnej formie, kt贸ra jest 艂atwiej przyswajalna.聽鈥

Tempeh to wszechstronna, po偶ywna sfermentowana 偶ywno艣膰 spo偶ywana w Indonezji od wiek贸w, a obecnie zyskuje popularno艣膰 na ca艂ym 艣wiecie. Dlaczego nie spr贸bowa膰?

Ciekawosteki odno艣nie tempehu

  1. Staro偶ytna historia: Tempeh to jedno z najstarszych znanych 藕r贸de艂 bia艂ka ro艣linnego. Jego historia si臋ga tysi臋cy lat wstecz i ma korzenie w kuchni Indonezji.
  2. Popularno艣膰 w kuchni wega艅skiej: Tempeh jest cz臋sto ceniony w kuchni wega艅skiej i wegetaria艅skiej ze wzgl臋du na jego bogat膮 zawarto艣膰 bia艂ka i fakt, 偶e jest 藕r贸d艂em pe艂nowarto艣ciowych bia艂ek.
  3. Proces fermentacji: Proces produkcji tempehu jest wynikiem naturalnej fermentacji ziaren soi przy u偶yciu grzyb贸w Rhizopus. Ten proces nie tylko zwi臋ksza strawno艣膰 soi, ale r贸wnie偶 nadaje tempehowi charakterystyczny smak.
  4. Wzrost popularno艣ci: Tempeh sta艂 si臋 popularny na ca艂ym 艣wiecie i jest stosowany jako sk艂adnik w wielu r贸偶nych potrawach, w艂膮czaj膮c dania kuchni azjatyckiej, sa艂atki, kanapki, i wiele innych.
  5. 殴r贸d艂o probiotyk贸w: Dzi臋ki procesowi fermentacji, tempeh zawiera probiotyczne mikroorganizmy, kt贸re mog膮 by膰 korzystne dla zdrowia jelitowego.
  6. Wywa偶one sk艂adniki od偶ywcze: Tempeh jest bogatym 藕r贸d艂em bia艂ka, b艂onnika, witamin z grupy B, minera艂贸w takich jak 偶elazo, magnez i fosfor oraz kwasu foliowego. Jest r贸wnie偶 stosunkowo niskokaloryczny.
  7. Zr贸偶nicowane zastosowanie: Mo偶na go sma偶y膰, gotowa膰, piec, grillowa膰 lub dodawa膰 do sa艂atek, sos贸w i zup. Dzi臋ki swojej elastyczno艣ci, tempeh mo偶e by膰 wykorzystywany w r贸偶nych potrawach.
  8. Alternatywa dla mi臋sa: Dla wielu wegan i wegetarian tempeh stanowi alternatyw臋 dla mi臋sa w diecie, oferuj膮c wyj膮tkow膮 konsystencj臋 i smak, kt贸ry mo偶e przypomina膰 mi臋so.
  9. Produkty tempehowe: Opr贸cz tradycyjnego tempehu z soi, istniej膮 tak偶e wersje tempehu przygotowywane z innych surowc贸w, takich jak fasola, groch, czy orzechy. To daje jeszcze wi臋ksz膮 r贸偶norodno艣膰 smak贸w i tekstur.
  10. Zdrowe t艂uszcze: Tempeh zawiera zdrowe t艂uszcze, w tym kwasy t艂uszczowe omega-3, co czyni go korzystnym dla zdrowia serca.
Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Nad偶erka - przyczyny, objawy i leczenie

Jak oceniasz ten materia艂?

Kliknij na gwiazdk臋, aby zostawi膰 swoj膮 ocen臋

艢rednia ocena / 5. Liczba g艂os贸w:

Jak dot膮d brak g艂os贸w! Oce艅 ten post jako pierwszy.

Kuchnia w艂oska 馃嚠馃嚬 najsmaczniejsza kuchnia 艣wiata 馃崟. Ciekawostki i ranking najlepszych w艂oskich potraw

Poprzedni wpis

Grzyby adaptogenne – funkcjonalne dodatki i tajemnicze bohaterki Twojej diety

Nast臋pny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemios艂em w r臋ku na co dzie艅 szef kontroli jako艣ci w kuchni, serwuj膮cy wykwintne dania. W niedalekiej przysz艂o艣ci planuje zrealizowa膰 m艂odzie艅cze marzenia i napisa膰 co艣 wi臋cej ni偶 artyku艂 馃摉

Na pewno zainteresuj膮 Ci臋 jeszcze:

Komentarze - masz co艣 do napisania? Zostaw prosz臋 informacje.

Pozostaw komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *