Dani i przepisy

Pieprz odmiany, właściwości kulinarne i lecznicze

Jeśli stojąc w sklepie przy półce z przyprawami zastanawiałeś się co to za ciekawa odmiana pieprzu być może fakt, że pieprz cytrynowy to mieszanka różnych składników będzie rozczarowaniem.

Jednak przecież najważniejsze jest to, że kupując właściwie tylko jedno opakowanie przyprawy możemy uzyskać bogatą kompozycję smaków i aromatów. Nie trzeba się zastanawiać co i w jakiej ilości jeszcze dodać, aby danie było wyjątkowe, bo mieszanka o nazwie pieprz cytrynowy jest idealnie skomponowana. Są w niej elementy ostrzejsze i łagodniejsze, ale najwyraźniej można wyczuć nutkę cytrynową.  W skład tej kompozycji składników wchodzą przede wszystkim czarny pieprz i starta skórka cytrynowa. Oprócz tego często pojawia się też biały pieprz, oczywiście mielony. Aby wzmocnić smak i zapach cytryny dodawany jest suszony sok lub kwasek cytrynowy. Poza tym świetnym dopełnieniem są czosnek, cebula, kurkuma, cukier i sól.

Pieprz cytrynowy jest szczególnie polecany do ryb – Dlaczego?

Dzięki jego zastosowaniu zarówno ryba pieczona, smażona, jak i grillowana będzie smakować wyjątkowo. Również do wielu mięs i to robionych na różne sposoby bardzo dobrze pasuje pieprz cytrynowy. Poza tym dodaje się go do sałatek, sosów czy dressingów. Jeśli przyprawiamy nim ryby albo mięsa, które następnie będą smażone, duszone czy grillowane warto zrobić to nieco wcześniej. Wówczas ryba lub mięso przejdzie porządnie tym ciekawym smakiem i aromatem.

Oczywiście można użyć po prostu pieprzu, cytryny, soli i ewentualnie jeszcze innych rzeczy do przyprawienia potrawy, ale właściwie czemu nie ułatwić sobie gotowania korzystając z gotowej mieszanki. Zresztą mieszanka to nie do końca dobre określenie, bardziej pasuje tutaj właśnie kompozycja. Żaden składnik nie jest przypadkowy albo dodany „na oko”. Pieprz cytrynowy to wypróbowane połączenie różnych przypraw, które bardzo dobrze się sprawdza. Coraz więcej osób może to potwierdzić.

Pieprz do smaku

Trudno wyobrazić sobie gotowanie bez pieprzu. To jedna z najczęściej używanych przypraw w polskiej kuchni. Nadaje potrawą charakteru, a ponadto pieprz ma właściwości lecznicze. Korzystajmy więc z tego!

Z pewnością najbardziej popularny jest pieprz czarny i to w zmielonej postaci. Można nim doprawiać jedzenie nawet w ostatniej chwili. Natomiast jeśli korzystamy z przyprawy w postaci ziaren najlepiej dodać je już na początku gotowania. Okazuje się jednak, że ziarna te bywają nie tylko czarne, ale także zielone albo białe. Kolorowe ziarna pieprzu wyglądają bardzo dekoracyjnie. Oczywiście jest to też połączenie różnych smaków, bo pieprz zielony i biały, jako po prostu mniej dojrzały, mają delikatniejszy smak i aromat.

Często do tych trzech kolorów dodaje się także ziarna pieprzu czerwonego, który pochodzi z zupełnie innej rośliny i ma nieco słodkawy posmak. Podobnie jest z pieprzem cayenne, który jednak w rzeczywistości jest ususzoną i zmieloną ostrą papryką. To nie jedyna przyprawa, która ma w swojej nazwie „pieprz”, a pieprzu nie zawiera. Chętnie stosowany w naszych kuchniach pieprz ziołowy to mieszanka kolendry, kminku, majeranku, gorczycy, liścia laurowego oraz papryki. Z kolei niezbędny podczas przygotowywania dań kuchni azjatyckiej pieprz chiński, zwany też syczuańskim, to łupinki jagód żółtodrzewu pieprzowego.

Natomiast warto też zwrócić uwagę na różne ciekawe propozycje dotyczące prawdziwego pieprzu. Jedna z nich to bardzo aromatyczny pieprz cytrynowy. Podstawą tej kompozycji smakowo-zapachowej jest starta skórka z cytryny oraz czarny pieprz mielony. Poza tym dodaje się do niej biały pieprz, czosnek, cebulę, kurkumę, sól i cukier. Coraz więcej osób docenia także produkt w postaci marynowanego zielonego pieprzu. Marynuje się całe ziarna, a po odsączeniu zalewy można je stosować w takiej formie albo rozdrobnić. Oprócz tego, że pieprz może występować w wielu odmianach i postaciach ma też rozmaite właściwości. Bez wątpienia doceniamy te związane z doznaniami smakowy i zapachowymi, ale warto pamiętać też o właściwościach leczniczych. Pieprz działa między innymi przeciwzapalnie, wzmacnia odporność organizmu, a także wspomaga przemianę materii. Szczególnie ciekawe właściwości ma pieprz metystynowy – Kava kava. Działa on rozluźniająco, antydepresyjnie i przeciwlękowo. Jednak w Polsce jest nielegalny.

Właściwości kulinarne i lecznicze

Większość osób chce jeść smacznie i zdrowo. Okazuje się, że bardzo pomocne mogą być w tym przyprawy, między innymi pieprz. Nie dość, że można dodawać go do bardzo wielu potraw, to jeszcze występuje on pod różnymi postaciami. Dzięki temu można też urozmaicać nasze dania.

Czarny pieprz ma najbardziej intensywny, ostry smak oraz korzenny aromat. Jeśli zostanie zebrany zanim całkiem dojrzeje można uzyskać zielony lub biały pieprz, które są nieco łagodniejsze. Bardzo ciekawa jest mieszanka czarnego, zielonego, białego i jeszcze do tego czerwonego pieprzu. Różnią się one smakiem i zapachem, a także jego intensywnością. Stosowanie kompozycji kilku odmian pieprzu jest więc na pewno ciekawsze niż używanie tylko czarnego pieprzu. Można stosować go także w innych mieszankach. Bardzo aromatyczny jest pieprz cytrynowy, który szczególnie dobrze pasuje do ryb. Jeśli chodzi o kompozycje kilku składników na pewno warto polecić pieprz ziołowy. Ma bogaty i intensywny bukiet smakowo-zapachowy, pomimo iż nie ma w nim pieprzu…

Może cię zainteresować także:  Pyszny baleron - Dlaczego baleron aż tak nam smakuje!? - Wartości odżywcze i kaloryczność

Natomiast warto też pamiętać, żeby nie rezygnować z czarnego pieprzu w naszej kuchni, bo ma on właściwości zdrowotne – działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo i przyspiesza trawienie. Podobnie zresztą jest z pieprzem kajeńskim, który jednak swą nazwę zawdzięcza tylko ostremu smakowi, bo w rzeczywistości pieprzem nie jest.

pieprz cytrynowy na rybie

pieprz cytrynowy na rybie

Natomiast nie może też raczej całkowicie go zastąpić, bo te przyprawy różnią się trochę od siebie. Cayenne powstaje z ostrych papryczek chilli, ma więc słodkawy posmak. Swoją ostrość i właściwości lecznicze zawdzięcza kapsaicynie. Jest skuteczna w zwalczaniu skutków przeziębienia, wzmacnia odporność, pomaga w łagodzeniu bólu głowy, dolegliwości reumatycznych, obniża cholesterol i poprawia trawienie. Natomiast dość specyficzne właściwości lecznicze ma pieprz metystynowy, który obecnie uznany jest w Polsce za substancję nielegalną. Wszystko dlatego, że posiada on właściwości wpływające na układ nerwowy człowieka. Produkty z korzenia pieprzu metystynowego, stosowane w odpowiednich ilościach, powodują rozluźnienie, mają działanie antydepresyjne, przeciwlękowe i pomagają w przypadku bezsenności. Wszystko za sprawą kawaloktonów zawartych właśnie w korzeniu tej rośliny, znanej także jako Kava kava.

Czarny pieprz mielony

Popularna przyprawa, którą na co dzień posypujemy nasze potrawy – pieprz, wytwarzana jest z owoców rośliny pochodzącej z krajów o klimacie tropikalnym. Zawierają one piperynę oraz olejki eteryczne i stąd charakterystyczny smak oraz korzenny aromat pieprzu.

Najczęściej używamy czarnego i zmielonego pieprzu. Natomiast aby uzyskał on taką postać musi odpowiednio dojrzeć, zostać ususzony, poddany fermentacji oraz rozdrobniony.  Jeżeli zostanie zebrany wcześniej i poddany odpowiednim zabiegom otrzymamy kolorową odmianę pieprzu – zieloną lub białą. Istnieje także pieprz czerwony, ale pochodzi on z innej rośliny. Jest też bardziej pikantny i słodkawy. W każdym razie z całą pewnością najbardziej intensywny smak ma odmiana czarna. Doskonale nadaje się do różnych dań, potraw, przekąsek, a nawet deserów. Natomiast jeśli stosuje się pieprz ziarnisty należy dodawać go na początku gotowania, a pieprz mielony dopiero na końcu. W ten sposób potrawy najlepiej przesiąkną jego smakiem i aromatem. Jednak należy pamiętać, że nawet jeśli ktoś lubi ostre jedzenie nie wolno przesadzać z ilością pieprzu, bo może to wpłynąć niekorzystnie na smak naszego dania.

Oczywiście pieprzem mielonym można też posypywać kanapki, dodawać go do sałatek czy dipów. Wiele osób właściwie cały czas ma na stole sól i pieprz, żeby każdy mógł sobie doprawić nimi zupę czy mięso według własnych upodobań. Poza tym bywa on składnikiem innych przypraw, na przykład pieprzu cytrynowego, w którym łączy się w idealną kompozycję ze skórką cytrynową, czosnkiem, cebulą, kurkumą, cukrem i solą. Oprócz tego, że pieprz nadaje smak jedzeniu, jego spożywanie ma również inne korzyści – wpływa dobrze na trawienie, działa przeciwzapalnie, a nawet przeciwbólowo. Jeśli jednak przesadzimy z jego ilością może podrażnić żołądek.

Osoby, które cierpią na problemy związane z chorobami układu pokarmowego powinny w ogóle raczej unikać pieprzu. Na szczęście większości z nas to nie dotyczy i czarny pieprz mielony jest bardzo często oraz chętnie wykorzystywany w polskiej kuchni. Aż trudno uwierzyć, że nie docenia go kuchnia azjatycka, w której został właściwie całkowicie zastąpiony pieprzem syczuańskim.

pieprz cytrynowy na rybie z brokułami

pieprz cytrynowy na rybie z brokułami

Pieprz kajeński

Z pewnością dobrze jest urozmaicać swoje potrawy różnymi przyprawami. Wiele osób lubi ostre dania i można im polecić pieprz kajeński. Nazywany jest on także inaczej pieprz cayenne albo papryka cayenne. Tak naprawdę bowiem przyprawa ta, podobnie jak pieprz syczuański nie jest właściwie pieprzem…

Pieprz kajeński robiony jest z papryczek chilli. Są one suszone, a następnie mielone. Czyli tak naprawdę przyprawa zwana „pieprzem kajeńskim” jest po prostu ostrą papryką. „Cayenne” pochodzi od nazwy stolicy i portu Gujany Francuskiej. Jednak skąd ten „pieprz”? Oczywiście chodzi o to, że jest on uważany za przyprawę o mocnym smaku i taka też jest bez wątpienia papryka chilli Cayenne. Dlatego nie należy przesadzać z jej stosowaniem, bo może spowodować podrażnienie żołądka. Natomiast umiarkowane stosowanie pieprzu kajeńskiego może nam przynieść same korzyści. Wszystko dzięki zawartej w ostrych papryczkach kapsaicynie. Substancja ta ma właściwości zdrowotne. Pomaga zwalczać przeziębienie, ból gardła i wspomaga odporność całego organizmu. Działa przeciwbólowo w przypadku migreny i reumatyzmu. Radzi sobie także z bólem brzucha. Warto stosować pieprz kajeński jeśli mamy zbyt wysoki cholesterol czy dolegliwości dotyczące układu krwionośnego. Do tego wszystkiego kapsaicyna wspomaga przemianę materii, sprzyja uwalnianiu się endorfin i ma właściwości antyoksydacyjne.

Dzięki temu, że papryka cayenne ma intensywny smak, rzeczywiście nie trzeba oprócz niej dodawać do potraw czarnego pieprzu. Jest ona odpowiednia do wielu dań – zup, sosów, gulaszy, zapiekanek itd. Jednak można nią posypywać także nawet kanapki, aby dodać im charakteru. Bardzo ciekawy smak ma gorąca czekolada z pieprzem kajeńskim. Jest idealna na chłodne dni i wieczory, albo kiedy chcemy poprawić sobie nastrój. W Polsce bez problemu można kupić przyprawę o nazwie „pieprz kajeński” czy „papryka cayenne”. Natomiast ciekawostką jest, że w rejonach podzwrotnikowych istnieje około trzydzieści odmian tej przyprawy. Każdy kucharz byłby zachwycony mając dostęp do tylu rodzajów pieprzu kajeńskiego, jednak ważne jest nauczenie się jak stosować chociaż ten jeden z nich. Trzeba pamiętać, że potrawy mają być smaczne i nie parzyć podniebienia.

Może cię zainteresować także:  Kuchnia afrykańska: ostre przepisy z czarnego lądu

Skład pieprzu ziołowego

Jest kilka rodzajów przypraw, które kupuje się pod nazwą pieprzu, chociaż tak naprawdę nim nie są. Można tu wymienić pieprz syczuański, kajeński oraz ziołowy. Cayenne to tak naprawdę papryka. Z kolei pieprz syczuański to łupinki jagód żółtodrzewu pieprzowego. Pieprz ziołowy jest mieszanką kilku składników.

W skład pieprzu ziołowego wchodzą zazwyczaj kolendra, kminek, majeranek, gorczyca, liść laurowy i papryka – może to być właśnie papryka cayenne. Tworzą one mocne i ostre połączenie, zarówno jeśli chodzi o smak jak i aromat. Dzięki temu, że składniki są bardzo dobrze dobrane do siebie pod względem ilości oraz wzajemnego dopełniania się potrawy z pieprzem ziołowym mogą być idealnie doprawione. Można go zresztą używać do bardzo wielu dań – mięsnych, rybnych, warzywnych, zup, sosów itd. Natomiast warto pamiętać o tym, że najlepiej jest dodawać pieprz ziołowy już pod koniec gotowania, chyba że przyrządzamy mięso. Wtedy należy przyprawić potrawę od razu.

Prawdopodobnie pomysł na stworzenie pieprzu ziołowego powstał w Polsce wtedy, gdy w sklepach brakowało wielu produktów. Często nie można było dostać nawet pieprzu, został więc zastąpiony kompozycją ziół i dostępnych przypraw. Pomysł sprawdził się tak dobrze, że jest stosowany do tej pory i ma bardzo wielu zwolenników pośród amatorów gotowania. Okazuje się też, że ziołowy pieprz jest idealną przyprawą dla osób, które chcą się odchudzić. Wpływa korzystnie na trawienie i przyspiesza metabolizm. W końcu rzeczywiście bardzo często w ramach różnych diet pija się rozmaite herbatki ziołowe. Medycyna ludowa już od dawna korzysta z dobroczynnych właściwości ziół. Jak zwykle pojawia się tutaj pytanie czy lepiej kupować gotowe mieszanki przypraw czy też samodzielnie je komponować? Jeżeli ktoś stosował już pieprz cytrynowy lub ziołowy prawdopodobnie przekonał się, że są to doskonałe mieszanki i nigdy nie ma pewności czy dobierze się przyprawy, zioła czy też inne składniki w tak dobrych proporcjach. Właściwie jedynym błędem może być tutaj tylko dosypanie zbyt dużej ilości pieprzu ziołowego. We wszystkim konieczny jest umiar.

krewetki i szparagi z pierzem cytrynowym

krewetki i szparagi z pierzem cytrynowym

Kolorowe odmiany pieprzu ziarnistego

Można kupić ciekawą mieszankę przypraw, w której nazwie pojawia się słowo „pieprz”, chociaż pieprzu nie zawiera. Tak jest chociażby w przypadku pieprzu ziołowego. Natomiast są też kompozycje, w których znajduje się kilka odmian pieprzu. Różnią się one kolorem, intensywnością smaku i aromatem.

Jeśli kupujemy kolorowy pieprz występuje on w postaci ziaren. Mają one zwykle cztery kolory: czarny, biały, zielony i czerwony. Jeśli chodzi o czarne, białe i zielone ziarna jest to tak naprawdę ten sam pieprz, ale zbierany w różnych momentach dojrzewania, a następnie poddany procesom pozwalającym na zachowanie danego koloru. Stosuje się tutaj liofilizację, w której produkty zostają wysuszone dzięki wcześniejszemu zamrożeniu. Jednak jeśli chodzi o sam zielony pieprz dość często jest on też marynowany. Dzięki temu nie traci koloru, a zyskuje ciekawy smak. Natomiast jest on łagodniejszy niż w wersji wysuszonej. Zielony pieprz ma dość mocny i nieco ziołowy smak. Nie jest on jednak tak wyraźny, jak w przypadku pieprzu czarnego. Białe ziarna są najłagodniejsze. Natomiast pieprz czerwony to w ogóle inna odmiana – jednocześnie pikantna i słodkawa.

Zastosowanie różnych odmian pieprzu jednocześnie pozwala na stworzenie ciekawej gamy smaków oraz zapachów, które różnią się nie tylko intensywnością, ale także charakterem. Kolorowy pieprz nadaje się do różnych potraw. Warto natomiast pamiętać o zasadzie, że jeśli chodzi o mięsa pieprz dodaje się na początku ich przyrządzania. W przypadku innych dań na samym końcu. Oczywiście trzeba też zachować umiar w dodawaniu przypraw.

Zbyt duża ilość każdej z nich może zepsuć smak potrawy. Jednak jeśli danie będzie niedoprawione również nie będzie do końca udane. Tak naprawdę kwestia przyprawiania związana jest bardziej z doświadczeniem kulinarnym niż z właściwym wyczuciem. Im dłużej i więcej gotujemy oraz przyprawiamy, tym lepiej nam to wychodzi. Ale rzeczywiście stosując połączenie różnych rodzajów pieprzu łatwiej jest dobrze przyrządzić danie. Przed użyciem można je zmielić, ale jeśli stosuje się całe ziarna wygląda to bardzo dekoracyjnie.

Pieprz metystynowy

Kto by pomyślał, że do rodziny pieprzowatych może należeć także roślina o nazwie Kava kava. Jednak oczywiście z kawą nic wspólnego ona nie ma. Zarówno wygląd rośliny jak i jej smak zbliżony jest do czarnego pieprzu. Zresztą jej popularną nazwą jest właśnie pieprz metystynowy.

Okazuje się, że pieprz metystynowy ma całkiem spore oddziaływanie na układ nerwowy człowieka. Wszystko za sprawą chemicznych związków organicznych o nazwie kawalaktony. Znajdują się one w korzeniu rośliny i to właśnie ta jej część jest najważniejsza, głównie ze względów leczniczych. Jest ona wykorzystywana do wytwarzania zdrowej żywności, a także lekarstw. Spożycie Kava kava wpływa rozluźniająco, uspokajająco i przeciwlękowo. Pomaga też w przypadku bezsenności oraz łagodzi ból. Właściwie do tej pory nie ustalono dokładnie dlaczego tak się dzieje. Spożywanie pieprzu metystynowego jest niewskazane dla kobiet w ciąż oraz karmiących. W końcu niektórzy porównują działanie tej substancji do narkotyków, a jej nadmierne spożycie może powodować zamroczenie podobne do stanu upojenia alkoholowego. Zresztą napój z korzenia Kava kava od dawna jest ważnym elementem rytuałów religijnych odbywających się na niektórych wyspach Pacyfiku. Właśnie stamtąd ta roślina jest eksportowana do innych krajów.

Może cię zainteresować także:  Jak przygotować grzane wino - Przepis na grzane wino: Grzaniec galicyjski z pomarańczą

Pieprz metystynowy można kupić w postaci suszu, z którego zaparza się herbatkę, nalewki, kapsułek lub tabletek. Ważne jest to, żeby preparat był faktycznie sporządzony z korzenia pieprzu metystynowego. Można bowiem kupić produkty, w których są czyste kawalaktony i okazuje się, że ich oddziaływanie jest słabsze. Być może chodzi o to, że korzeń Kava kava zawiera jeszcze inne substancje, które powodują większe rozluźnienie. Lecznicze i rozluźniające właściwości pieprzu metystynowego mogą być bardzo pomocne nie tylko w nerwicach i depresjach, ale także na przykład podczas rzucania palenia. Bardzo ważne jest to, że od pieprzu metystynowego nie można się uzależnić. Popijanie podczas spotkań towarzyskich herbatki z tej rośliny może być też dobrym rozwiązaniem dla bardzo nieśmiałych osób. Z pewnością jest to zdrowsze niż walczenie z brakiem pewności siebie za pomocą zbyt dużych ilości alkoholu. Jednak w Polsce Kava kava znajduje się na oficjalnej liście środków odurzających i jest nielegalna.

Marynowany pieprz zielony

Pieprz kajeński jest czerwony, ale dlatego że robi się go z papryczek. Natomiast zielony kolor pieprzu oznacza, że został on zebrany zanim dojrzał, a następnie był poddawany odpowiednim zabiegom, aby ta zieleń została zachowana. Dzięki nim pieprz ma ciekawy kolor, natomiast w zależności od tego jaka metoda zostanie wybrana może on zostać wysuszony lub zamarynowany.

Żeby suszony pieprz pozostał zielony stosuje się liofilizację, gdzie ważną rolę odgrywa zamrażanie. Uzyskane ziarna ładnie wyglądają i mają intensywny smak oraz zapach. Są też najdroższe ze wszystkich kolorowych odmian pieprzu ziarnistego. Natomiast jeśli zielony pieprz zostanie zamarynowany jego smak i zapach stają się łagodniejsze, ale jednocześnie bardzo oryginalne. Stosuje się go w ten sposób, że odcedza się ziarna z zalewy, a następnie można je stosować do dań w całości lub rozdrobnić. Świetnie pasuje do potraw z pomidorów, różnych sosów, marynat, ale dodaje się go także często do sałatek, makaronów czy pasztetów. Poza tym zielony pieprz wygląda naprawdę dekoracyjnie i warto to wykorzystywać ozdabiając swoje popisowe dania.

Zielony pieprz po zamarynowaniu nie jest już taki twardy i właśnie dlatego można go spokojnie stosować w całości. Natomiast aby korzystać z niego w swojej kuchni można go kupić w sklepie. Wystarczy w odpowiednim miejscu poszukać słoiczka z tą ciekawą przyprawą. Natomiast bardziej ambitne osoby, które lubią kuchenne eksperymenty na pewno już się zastanawiają czy można zrobić samodzielnie marynowany zielony pieprz? Odpowiedź jest dwuznaczna – o ile wykonanie marynaty nie jest zbyt skomplikowane, to powstaje problem jeśli chodzi o zdobycie świeżych ziaren takiego pieprzu. Jeśli jednak komuś się to uda może je zalać mieszanką wody, octu, cukru i soli. Tak czy inaczej przyprawa, którą możemy bez większego problemu dostać w sklepach jest naprawdę dobra i można z jej pomocą komponować ciekawe potrawy. Oczywiście różne przepisy na dania z marynowanym pieprzem można znaleźć w Internecie.  Często są to wypróbowane już propozycje, które wyjątkowo dobrze się udały i wyśmienicie smakowały.

 Pieprz syczuański

Pięć podstawowych przypraw chińskich to anyż gwiazdkowy, koper włoski, goździki, cynamon oraz pieprz z Syczuanu. Mają one tworzyć idealną kompozycję smakowo-zapachową. Ostatnia  z nich jest ostra, ale można wyczuć też delikatny cytrynowy smak. Tak naprawdę pieprz syczuański, zwany także pieprzem chińskim, wcale pieprzem nie jest.

Nazewnictwo, podobnie jak w przypadku pieprzy cayenne, związane jest z intensywnym smakiem porównywalnym do czarnego pieprzu. Natomiast przyprawa ta uzyskiwana jest z łupin jagód rośliny o nazwie żółtodrzew pieprzowy. Rzeczywiście jest ona bardzo popularna na Dalekim Wschodzie, a zwłaszcza w Chinach i oczywiście w Syczuanie. W związku z tym w Polsce pieprz syczuański stosowany jest głównie do dań przyrządzanych w stylu kuchni azjatyckiej. Można powiedzieć, że ma on coś wspólnego z pieprzem cytrynowym, który jest jednak mieszanką między innymi pieprzu i cytryny. W przypadku chińskiej przyprawy mamy do czynienia z połączeniem kilku smaków, które stworzyła sama natura. Tak właściwie kuchnia dalekowschodnia nigdy nie ceniła zbyt wysoko czarnego pieprzu.

Pieprz syczuański ma nieco łagodniejszy smak od dobrze znanego nam i używanego na co dzień pieprzu. Pozostawia jednak na języku i podniebieniu nieco palące odczucie. Dlatego nie należy stosować tej przyprawy w zbyt dużych ilościach. Potrawy będą wówczas po prostu za ostre, ale także staną się gorzkie. Pieprz chiński jest doskonały do przyprawiania kurczaka, kaczki, wołowiny, ryb, ale także warzyw. Aby wydobyć z tego pieprzu więcej aromatu można go wcześniej podprażyć na patelni.  Dość ciekawy jest wygląd tej przyprawy, właściwie widząc go od razu można się zorientować że nie jest to pieprz. Zamiast ziarenek widzimy jakby rozchylone na dwie części łupinki. Niektórzy porównują to też do otwartych pąków kwiatowych. Aby ułatwić sobie stosowanie pieprzu syczuańskiego dobrze jest po prostu go zmielić, a potem przesypać do słoiczka. Jeśli będzie on szczelny przyprawę można w ten sposób przechowywać do roku.  Natomiast można kupić także pieprz chiński w postaci oleistej. Dodaje się go przede wszystkim do makaronu.

Jak oceniasz ten materiał?

Kliknij na gwiazdkę, aby zostawić swoją ocenę

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

Jak dotąd brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

product-image

Pieprz cytrynowy

8.9

Perfekcyjny pieprz do wszystkich dań

Najlepsze wyroby mięsne – podział na grupy i wydajność wędlin i kiełbas

Poprzedni wpis

Kuchnia portugalska – przepisy na portugalskie potrawy: Smaki Portugalii

Następny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemiosłem w ręku na co dzień szef kontroli jakości w brytyjskim oddziale Amazona. W niedalekiej przyszłości planuje zrealizować młodzieńcze marzenia i napisać książkę.

Na pewno zainteresują Cię jeszcze:

Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.

Pozostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *