Zespół jelita drażliwego

()

Zespół jelita drażliwego jest przewlekłą chorobą układu pokarmowego. Choruje na nią ok. 20% dorosłych ludzi.
Przyczyna choroby jest nieznana. Lekarz, zanim ją zdiagnozuje, musi wykluczyć inne zaburzenia organiczne.

Najczęstsze objawy tego schorzenia, to ostre, skurczowe bóle brzucha, nasilające się po posiłkach i ustępujące po wypróżnieniu lub oddaniu gazów; biegunki lub zaparcia; wzdęcia; śluz w kale; odbijanie i gazy; nudności i wymioty; zgaga; przelewanie w brzuchu.

Zespół jelita drażliwego nie ma związku z innymi chorobami, takimi jak nowotwory, czy wady w budowie anatomicznej. Jest to tylko i wyłącznie zaburzenie pracy jelit, które, choć bardzo dokuczliwe, nie jest jednak groźne dla zdrowia.

Przyczyn powstania tej choroby można szukać w zaburzeniach motoryki jelit, niewłaściwej diecie lub problemach psychicznych, takich jak przewlekły stres, nerwice i depresja.

Zespołem jelita drażliwego zajmują się przeważnie lekarze interniści lub dietetycy. Gastrolog może pomóc jedynie wykluczyć inne schorzenia.

Na rynku istnieją leki na receptę, które mogą pomóc w złagodzeniu objawów. Do leczenia wlicza się także zmianę diety i psychoterapię.

Ogólna dieta dla chorych na Zespół jelita drażliwego:

1. sprawdzić, czy jesteśmy uczuleni na mleko; jeśli nie, to spożywać jogurt, który zawiera przyjazne bakterie; mleko sobie darować, nie jest zbyt zdrowe;
2. zapomnieć o kawie (zamienić na yerba mate); zapomnieć o herbacie (zamienić na ziołowe, na zieloną albo pu-erh);
3. koniec z cukrem;
4. koniec z czekoladkami, wafelkami, słodkimi napojami (te bezcukrowe słodzone są aspartamem, albo innym świństwem);
5. jeść rzeczy niekonserwowane, nieprzetwarzane;
6. unikać smażenia;
7. unikać tłustych potraw;
8. tak tak, papieroski do rzucenia są;
9. jeść o tych samych porach, regularnie;
10. nie jadać na ulicy, w biegu, na szybko;
11. nie pić gazowanych napojów.
12. w przypadku biegunek zrezygnować z produktów bogatych w błonnik pokarmowy – warzyw strączkowych, kapustnych, pieczywa razowego;
13. w przypadku zaparć potrzebna jest dieta bogatoresztkowa, czyli przeciwnie niż pkt 12 np.: otręby, suche warzywa strączkowe (groch, fasola, bób, soja), buraki, orzechy oraz ciemne makarony, a także pieczywo razowe, świeże nasiona roślin strączkowych, płatki, kasze, szpinak i ziemniaki);
14. w przypadku gazów i wzdęć dać sobie spokój ze strączkowymi, sprawdzić warzywa i ewentualnie zamienić je na otręby pszenne; otręby pszenne przyjmować stopniowo, 1 łyżka dziennie, stopniowo zwiększając; otręby świetnie regulują zapotrzebowanie na składniki zawarte w warzywach;
15. Szukać własnej diety. Nie ma diety uniwersalnej.

Zaprzyjaźnić się ze swym organizmem, to nie wróg. Słuchać go, badać kiedy mu niedobrze i po czym.

Jak oceniasz ten materiał?

Kliknij na gwiazdkę, aby zostawić swoją ocenę

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

Jak dotąd brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Głodówka

Poprzedni wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemiosłem w ręku na co dzień szef kontroli jakości w kuchni, serwujący wykwintne dania. W niedalekiej przyszłości planuje zrealizować młodzieńcze marzenia i napisać coś więcej niż artykuł 📖

Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.