Charakterystyka grupy A - żywność zalecana i niewskazana, diety i menu 1 - Twój Głos 📌 e-TG.pl
Pregnant woman on healthy diet surfing on laptop
Zdrowie ⚕️

Charakterystyka grupy A – żywność zalecana i niewskazana, diety i menu

Grupa krwi to podstawowa informacja, którą powinien znać każdy. Jest ona niezbędna do szybkiej reakcji w krytycznych sytuacjach, gdy pracownik lub członek rodziny ulega wypadkowi i wymaga natychmiastowej transfuzji krwi.

Poznanie swojej grupy krwi pomaga także w skutecznym dbaniu o nasze zdrowie. Według badań dla każdej grupy krwi zalecana jest inna dieta, indywidualnie dostosowana do naszego organizmu.

Grupa krwi A – Rolnik

Grupa krwi A- pierwsi imigranci, zmuszeni do zaadaptowania się do bardziej rolniczego sposobu odżywiania i stylu życia, z osobowością bardziej przystosowaną do współżycia w dużych społecznościach (D’Adamo, Whitney 2008).

Grupa krwi A – osoby te jako pierwsze prowadziły rolniczą działalność. Grupa ta powstała z przekształcenia się sposobu żywienia grupy 0. Typowym mięsożercom zmniejszyła się dostępność do zwierząt, dlatego zmuszeni byli się przystosować do spożycia pokarmu roślinnego, gospodarować ziemię oraz hodować zwierzęta. Ze zmian tych wytworzyła się grupa „ A”.

Żywność a masa ciała

Masz problemy z masą ciała?? Nie możesz jej utrzymać na prawidłowym poziomie. Dieta zgodna z Twoją grupą krwi pomoże Ci zachować smukłą sylwetkę.

W diecie osób z grupą A wyeliminowanie mięsa może spowodować znaczną redukcję masy ciała poprzez wyeliminowanie toksycznego pożywienia dla z organizmu. Produkty mięsne u tej grupy osób odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej, może także nastąpić zatrzymywanie płynów w organizmie poprzez trudności z przetwarzaniem nieodpowiedniego pokarmu. Osoby z grupą krwi A mają niski poziom kwasu żołądkowego, dlatego jest utrudnione trawienie produktów mięsnych. Produkty nabiałowe natomiast wywołują reakcję insulinową, co spowalnia metabolizm.

Odżywianie

Produkty sprzyjające wzrostowi masy ciała:

  • mięso
  • nabiał
  • fasolka nerkowata(Sidney), limeńska
  • pszenica (w nadmiarze)

Produkty sprzyjające utracie masy ciała:

  • oleje roślinne – poprawiają trawienie, zapobiegają zatrzymywaniu płynów
  • warzywa – poprawiają metabolizm, przyśpieszają ruch robaczkowy jelit
  • ananas – przyspiesza zużytkowanie energii, przyspiesza ruch robaczkowy jelit
  • produkty sojowe (D’Adamo, Whitney 2008)

Lekarstwo czy trucizna? Chcesz poprawić swoje samopoczucie oraz zdrowie? Sprawdź, jakie produkty są zalecane dla Twojej grupy krwi a jakie mogą okazać się szkodliwe.

 

Jaja i produkty mleczne

Osoby z grupą krwi A tolerują niewielkie ilości sfermentowanych napojów mlecznych. Unikać jednak muszą produktów zawierających pełne mleko. Surowe mleko kozie jest dobrym substytutem dla pełne­go mleka krowiego, podobnie jak ser i mleko sojowe. Osoby pochodzenia europejskiego mogą spożywać:

  • 1-3 Jaja tygodniowo
  • 60 g sera do 2-4 razy w tygodniu
  • 120-180 g jogurtu do 3 razy w tygodniu

Zalecane

  • mleko sojowe
  • ser sojowy*
  • kefir
  • zsiadłe mleko

*Dobra alternatywa dla produktów mlecznych

 

Neutralne

  • jogurt
  • jogurt mrożony
  • jogurt z owocami
  • kefir
  • mleko kozie
  • ser feta
  • ser mozzarella chudy
  • ser kozi
  • ser risotta
  • ser string
  • serek farmer

Niewskazane

  • mleko chude lub 2%
  • lody
  • masło
  • maślanka
  • pełne mleko
  • ser amerykański
  • ser biały
  • ser blue
  • ser gouda
  • ser szwajcarski
  • serek wiejski
  • serwatka

Menu nr 1Śniadanie

  • 2 kromki chleba orkiszowego
  • Pasta z grillowanego łososia

II śniadanie

  • 2 wafle ryżowe z masłem orzechów ziemnych

Obiad

  • Dorsz z jabłkami*
  • Kasza jęczmienna
  • Kiszona kapusta z marchewką

Podwieczorek

  • Koktajl*

Kolacja

  • Sałatka ze szpinakiem*

Menu nr 2

Śniadanie

  • Omlet z tofu*
  • Sok grejpfrutowy

II śniadanie

  • Kromka pieczywa
  • Wędlina z indyka
  • Sałata ogórek

Obiad

  • Kurczak w sosie curry*
  • Ryż dziki
  • Blanszowane brokuły

Podwieczorek

  • Sernik na zimno*

Kolacja

  • Sałatka z cykorią i orzechami *

Menu nr 3

Śniadanie

  • 2 kromki chleba orkiszowego
  • Szynka drobiowa
  • Rzodkiewka sałata

II śniadanie

  • Kiść winogron

Obiad

  • Indyk z migdałami*
  • Kasza kuskus
  • Marchewka z groszkiem

Podwieczorek

  • Jogurt z brzoskwinią *

Kolacja

  • Sałatka z brokułów z fetą *

Menu nr 4

Śniadanie

  • Owsianka z jabłkiem*

II śniadanie

  • 2 kromki pieczywa chrupkiego żytniego
  • Masło migdałowe

Obiad

  • łosoś w sosie koperkowym*
  • ryż biały
  • buraczki gotowane

Podwieczorek

  • Kisiel

Kolacja

  • Surówka porowa *

Menu nr 5

Śniadanie

  • Owsianka*

II śniadanie

  • Pieczywo chrupkie
  • Dżem z zalecanych owoców

Obiad

  • kurczak z marchewka i curry*
  • brązowy ryż
  • blanszowany kalafior

Podwieczorek

  • Owocowe smaki*

Kolacja

  • Warzywa w sosie jogurtowym*
  • Pieczywo chrupkie

Menu nr 6

Śniadanie

  • 2 jajka na miękko
  • 2 kromki pieczywa orkiszowego
  • Ogórek, sałata

II śniadanie

  • Jogurt naturalny
  • gruszka

Obiad

  • Zapiekanka z ryżu*

Podwieczorek

  • Kolorowy puchar*

Kolacja

  • Sałatka z makaronem i mozarellą*

Menu nr 7

Śniadanie

  • Omlet z ziołami*
  • Kromka pieczywa
  • Ogórek, sałata

II śniadanie

  • Sałatka owocowa*

Obiad

  • Indyk ze szpinakiem *
  • Kasza jęczmienna
  • Gotowana marchewka

Podwieczorek

  • Budyń z syropem malinowym

Kolacja

  • Sałatka z jabłek i orzechów*

Prawidłowe odżywianie zgodnie z Twoja grupą krwi pomoże zachować ci dobre samopoczucie oraz zmniejszy ryzyko wystąpienia wielu chorób( zakładka choroby grup krwi).

Witaminy i składniki mineralne

Eliminacja szkodliwej żywności może doprowadzić do niedoborów, dlatego zwróć uwagę na brakujące witaminy i składniki mineralne.

Witaminy i składniki mineralne pełnią rolę uzupełniania diety o brakujące wartość odżywcze.

Zalecenia dla osób z grupą krwi 0

Witaminy z grupy B

Osoby z grupą krwi A powinny szczególnie zwrócić uwagę na niedobór witaminy B12 ze względu na unikanie produktów pochodzenia zwierzęcego.

Zalecenia źródła witamin B w diecie osób z grupą krwi A:

  • produkty pełnoziarnisty
  • mięso
  • ryby
  • jajka

Witamina C, jako antyutleniacz blokuje reakcje potencjalnie rakotwórcze.

Zalecane źródła witaminy C w diecie osób z grupą krwi A:

  • jagody
  • grejpfrut
  • ananas
  • wiśnie
  • cytryna

Wapń

Osoby spożywające dostateczną dawkę produktów mlecznych nie muszą spożywać dodatkowej dawki wapnia. Jednak u osób w wieku średnim mała dodatkowa dawka wapnia jest wskazana.

Zalecane źródła wapnia w diecie osób z grupą krwi A:

  • jogurt
  • Jaja
  • łosoś
  • sardynki
  • kozie mleko
  • brokuły

Żelazo

Dieta osób z grupa krwi A jest uboga w czerwone mięso, zatem mogą wystąpić także niedobory żelaza. Szczególnie dokuczliwe mogą być objawy niedoboru u kobiet w okresie menstruacji. Dodatkową suplementację jednak należy stosować jedynie po skonsultowaniu się z lekarzem.

Zalecane źródła żelaza w diecie osób z grupą krwi A:

  • produkty pełnoziarniste
  • fasole
  • figi
  • melasa

Cynk

Małe okresowe dawki cynku wzmacniają odporność, jednak długookresowe zażywanie może ją obniżyć i zaburzyć wchłanianie innych składników.
Zalecane źródła cynku w diecie osób z grupą krwi A:

Może cię zainteresować także:  Babcia i jej porady urodowe na cerę - 3 zasady zdrowej pielęgnacji

Zalecane źródła cynku w diecie osób z grupą krwi A:

  • Jaja
  • rośliny strączkowe

Chrom

Chrom może pomóc osobom z cukrzycą poprzez wzmocnienie efektywności czynnika tolerancji glukozy przez organizm. Należy jednak przestrzegać diety dla swojej grupy, ponieważ nie są znane skutki długoterminowego stosowania suplementacji chromem.

Przeciwwskazania:

Witamina A

U osób z grupą krwi A beta karoten w wysokich dawkach może przyspieszać niszczenie tkanek. Wyjątek stanowią osoby starsze, u których małe dawki uzupełniające wzmacniają ich układu odpornościowy.

Zalecane źródła witaminy A w diecie osób z grupą krwi A:

  • brokuły
  • Jaja
  • marchew
  • szpinak
  • dynia

Zioła i związki fitochemiczne

Pamiętaj również o ziołach zalecanych dla Twojej grupy krwi, które w naturalny sposób pomogą w zachowaniu zdrowia.

Zalecane zioła i związki fitochemiczne w diecie osób z grupą krwi A:

Głóg

Z powodu skłonności do chorób serca u osób z grupą krwi A powinny wzmacniać ochronę układu sercowo naczyniowego.

Rumianek, waleriana

Zioła te są pomocne w przypadku stresu.

Echinacea

Układ odpornościowy osób z grupą krwi A podatny jest na wirusy i infekcje, dlatego zioło to pomaga wzmocnić te układ.

Kwercetyna

Przeciwutleniacz, co może stanowić istotne przeciwdziałanie chorobom nowotworowym u grupy A

Ostropest (pstrok)

Poprawia funkcjonowanie wątroby i dróg żółciowych.

Bakterie bifidus

Bakterie te wzmacniają wzmocnienie przewód pokarmowy.

Aktywność fizyczna

Każda grupa krwi ma odrębny, genetycznie zaprogramowany instynkt przezwyciężania stresu.

Aktywność fizyczna jest jednym z czynników wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Poprawia zarówno zdrowie fizyczne jak i psychiczne. Osoby z grupa krwi A są narażone na przewlekły stres , który może przyczynić się do rozwoju chorób serca oraz nowotworów.

Ćwiczenia odpowiednie
dla osób z grupą krwi A:

  • Taniec
  • Joga
  • Aerobic
  • Pływanie
  • Spacery
  • Jazda na rowerze

Aby uwolnić się od napięcia ćwiczenia należy wykonywać 3-4 razy w tygodniu.

Przepisy dla grupy krwi A

Nie masz pomysłu na smaczne i zdrowe danie? Skorzystaj z naszych przepisów i samemu komponuj swoją dietę.

Kurczak z marchewką i curry

Składniki:

  • 1 filet z piersi kurczaka (120g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka rodzynek
  • 2 małe marchewki
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego z kostki
  • sól
  • łyżeczka oliwy

Sposób przyrządzania:

Kurczaka natrzyj solą i wyciśniętym czosnkiem, pokrój w kostkę, posyp curry i odstaw do lodówki. Marchewki pokrój w plasterki. Mięsko podsmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj marchewki i rodzynki, polej bulionem, posyp szczyptą curry. Duś pod przykryciem.

Charakterystyka grupy A - żywność zalecana i niewskazana, diety i menu 2 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

Kurczak z marchewką i curry

Polecamy także najpopularniejsze dla grupy A

Łosoś w sosie koperkowym

Nie masz pomysłu na smaczne i zdrowe danie? Skorzystaj z naszych przepisów i samemu komponuj swoją dietę.

Łosoś w sosie koperkowym

Składniki:

  • 150g filetu z łososia
  • 2 łyżki śmietany 12%tł.
  • 1 łyżka mleka 2%tł.
  • łyżka posiekanego koperku
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • 4 czarne oliwki drobno pokrojone
  • sól
  • pieprz czerwony

Sposób przyrządzania:

Rybę natrzyj solą i pieprzem, przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do temp. 180C piekarnika na 15 minut. W między czasie w garnuszku podgrzej śmietanę z mlekiem, dodaj koperek, szczypiorek i oliwki. Łososia polej ciepłym sosem.

Charakterystyka grupy A - żywność zalecana i niewskazana, diety i menu 3 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

Polecamy także inne najpopularniejsze dla grupy A

Indyk ze szpinakiem

Sposób przyrządzania:

Mięso lekko rozbij tłuczkiem. Natrzyj solą i pieprzem, zostaw na ok. pół godziny w chłodzie. Szpinak rozmroź i podduś na oleju, przypraw roztartym czosnkiem, gałką muszkatołową, pokruszonym serem. Farsz rozsmaruj na mięsie, zroluj je i zwiąż. Obsmaż na oleju ze wszystkich stron. Piecz około godzinę w temp. 180°C

Charakterystyka grupy A - żywność zalecana i niewskazana, diety i menu 4 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

Indyk w migdałach

Składniki:

  • 1 sznycel z indyka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki płatków migdałowych (plus łyżka płatków do dekoracji)
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • czerwony pieprz

Sposób przyrządzania:

Sznycel umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. Jajko rozmąć widelcem, dodaj do nich płatki. Każdy kawałek mięsa posyp mąką i zamocz w masie jajeczno-migdałowej. Olej rozgrzej na patelni i smaż na nim sznycle na bardzo małym ogniu (najlepiej powoli, gdyż inaczej masło będzie się przypalać, a migdały staną się gorzkie). Na patelni po sznyclach przesmaż krótko pozostałe migdały. Obsyp nimi potrawę. Podawaj z surówką i brązowym ryżem.

Sałatka z makaronem i mozzarellą

Składniki:

  • 70 g makarony ryżowego
  • 1/2 małej cebuli
  • ½ opakowania rukolii (10 dag)
  • ½ łodygi selera naciowego
  • 25 g Mozzarelli
  • 1 łyżka orzechów pinii lub włoskich
  • 1 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • sól
  • pieprz czerwony

Sposób przyrządzania:

Makaron ugotować (8 minut) al dente w osolonym wrzątku. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Rukolę opłukać, osączyć, osuszyć. Seler umyć, obrać z twardych włókien, pokroić w plasterki.. Mozzarelki osączyć, przepołowić. Orzeszki uprażyć na patelni. Ocet balsamiczny wymieszać z oliwą, solą i pieprzem czerwonym. Mozzarelki wymieszać z, selerem, cebulą i rukolą. Połączyć z lekko przestudzonym makaronem, polać sosem, wymieszać, posypać orzeszkami. Odstawić, aby smaki się połączyły.

Sałatka z cykorią i orzechami

Składniki:

  • 1 cykoria
  • 1 garść mieszanych sałat
  • 20g twardego sera (najlepiej koziego)
  • 1/2 gruszki
  • 20g orzechów włoskich
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1 łyżki oliwy
  • cukier
  • sól
  • pieprz czerwony

Sposób przyrządzania:

Z cykorii oddziel 12 ładnych liści i wyłóż nimi półmisek, resztę poszatkuj. Sałaty porwij, ser pokrój w kostkę, a gruszki na plasterki. Wszystkie składniki wymieszaj, wyłóż na liście cykorii, polej sosem z octu, oliwy i przypraw.

Warzywa w sosie jogurtowym

Składniki:

  • ¼ kalafiora
  • ¼ brokuł
  • 1 marchewka
  • 60g dag fasolki szparagowej
  • 25 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz czerwony
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru

Sposób przyrządzania:

Kalafior i brokuł umyj, podziel na różyczki. Wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 5 min. Marchewki obierz, potnij na zapałkę, fasolkę szparagową oczyść z włókien, potnij na mniejsze kawałki. Marchewki i fasolkę także obgotuj w osolonym wrzątku. Wszystkie warzywa delikatnie wymieszaj. Jogurt połącz z ziołami, sola, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem. Polej warzywa sosem na talerzu. Podawaj z makaronem lub pieczywem.

Sałatka ze szpinakiem i fetą

Składniki:

  • 125 świeżego szpinaku
  • 1/4 ogórka
  • 1 dymka
  • Apetina Feta w kostkach Light z bazylią i oregano (100g)
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz czerwony

Sposób przyrządzania:

Szpinak i ogórek umyć, osączyć i osuszyć. Liście szpinaku ułożyć na talerzu. Dymki pokroić w plasterki. Ogórek obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać, dodać fetę w kostkach. Z soli i pieprzu oraz oliwy utrzeć sos, polać sałatkę.

Koktajl

Składniki:

  • kefir 200 ml
  • borówki
  • truskawki
  • brzoskwinie
  • nasiona sezamu

Sposób przyrządzania:

Brzoskwinie umyj, obierz i pokrój. Truskawki i borówki umyj. Owoce dodaj do kefiru i zmiksuj. Całość posyp łyżką nasion sezamu.

Owsianka

Składniki:

  • 200 ml mleka koziego lub sojowego
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1/2 brzoskwinia
  • 1/2 łyżeczki miodu

Sposób przyrządzania:

Do garnka wlać mleko, wsypać płatki owsiane. Gotować na wolnym ogniu 5-6 minut, mieszając. W połowie gotowania dodać pokrojone w cienkie plasterki brzoskwini, miód, cynamon. Można posypać 1 łyżeczka nasion.

Jak oceniasz ten materiał?

Kliknij na gwiazdkę, aby zostawić swoją ocenę

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

Jak dotąd brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Masz to we krwi: wszystko co musisz wiedzieć o grupie krwi, antygenach, lektyny i dietach dla grup krwi w chorobach

Poprzedni wpis

Co wiesz o cholesterolu?

Następny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemiosłem w ręku na co dzień szef kontroli jakości w kuchni, serwujący wykwintne dania. W niedalekiej przyszłości planuje zrealizować młodzieńcze marzenia i napisać coś więcej niż artykuł 📖

Na pewno zainteresują Cię jeszcze:

Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.

Pozostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *