Grupa krwi to podstawowa informacja, którą powinien znać każdy. Jest ona niezbędna do szybkiej reakcji w krytycznych sytuacjach, gdy pracownik lub członek rodziny ulega wypadkowi i wymaga natychmiastowej transfuzji krwi.
Poznanie swojej grupy krwi pomaga także w skutecznym dbaniu o nasze zdrowie. Według badań dla każdej grupy krwi zalecana jest inna dieta, indywidualnie dostosowana do naszego organizmu.
Na skróty
Grupa krwi A – Rolnik
Grupa krwi A- pierwsi imigranci, zmuszeni do zaadaptowania się do bardziej rolniczego sposobu odżywiania i stylu życia, z osobowością bardziej przystosowaną do współżycia w dużych społecznościach (D’Adamo, Whitney 2008).
Grupa krwi A – osoby te jako pierwsze prowadziły rolniczą działalność. Grupa ta powstała z przekształcenia się sposobu żywienia grupy 0. Typowym mięsożercom zmniejszyła się dostępność do zwierząt, dlatego zmuszeni byli się przystosować do spożycia pokarmu roślinnego, gospodarować ziemię oraz hodować zwierzęta. Ze zmian tych wytworzyła się grupa „ A”.
Żywność a masa ciała
Masz problemy z masą ciała?? Nie możesz jej utrzymać na prawidłowym poziomie. Dieta zgodna z Twoją grupą krwi pomoże Ci zachować smukłą sylwetkę.
Odżywianie
Produkty sprzyjające wzrostowi masy ciała:
- mięso
- nabiał
- fasolka nerkowata(Sidney), limeńska
- pszenica (w nadmiarze)
Produkty sprzyjające utracie masy ciała:
- oleje roślinne – poprawiają trawienie, zapobiegają zatrzymywaniu płynów
- warzywa – poprawiają metabolizm, przyśpieszają ruch robaczkowy jelit
- ananas – przyspiesza zużytkowanie energii, przyspiesza ruch robaczkowy jelit
- produkty sojowe (D’Adamo, Whitney 2008)
Lekarstwo czy trucizna? Chcesz poprawić swoje samopoczucie oraz zdrowie? Sprawdź, jakie produkty są zalecane dla Twojej grupy krwi a jakie mogą okazać się szkodliwe.
JajaUnia Europejska wymogła na producentach umieszczanie na każdym jajku kodu liczbowego. Taki kod ma wzór: 0/PL/00000000. Pierwsza cyfra tego kodu... i produkty mleczne
Osoby z grupą krwi A tolerują niewielkie ilości sfermentowanych napojów mlecznych. Unikać jednak muszą produktów zawierających pełne mleko. Surowe mleko kozie jest dobrym substytutem dla pełnego mleka krowiego, podobnie jak ser i mleko sojowe. Osoby pochodzenia europejskiego mogą spożywać:
- 1-3 JajaUnia Europejska wymogła na producentach umieszczanie na każdym jajku kodu liczbowego. Taki kod ma wzór: 0/PL/00000000. Pierwsza cyfra tego kodu... tygodniowo
- 60 g sera do 2-4 razy w tygodniu
- 120-180 g jogurtu do 3 razy w tygodniu
Zalecane
- mleko sojowe
- ser sojowy*
- kefir
- zsiadłe mleko
*Dobra alternatywa dla produktów mlecznych
Neutralne
- jogurt
- jogurt mrożony
- jogurt z owocami
- kefir
- mleko kozie
- ser feta
- ser mozzarella chudy
- ser kozi
- ser risotta
- ser string
- serek farmer
Niewskazane
- mleko chude lub 2%
- lody
- masło
- maślanka
- pełne mleko
- ser amerykański
- ser biały
- ser blue
- ser gouda
- ser szwajcarski
- serek wiejski
- serwatkaNiedoceniany lek: serwatka Po oddzieleniu z mleka skrzepu sera, zostaje zielono-żółty płyn, czyli serwatka. W zapisach historycznych spotkamy informacje o...
Dieta dla grup krwi A
Nie wiesz jak skomponować swój jadłospis? Skorzystaj z naszego przykładowego menu dla Twojej grupy krwi.
Menu nr 1Śniadanie
- 2 kromki chleba orkiszowego
- Pasta z grillowanego łososia
II śniadanie
- 2 wafle ryżowe z masłem orzechów ziemnych
Obiad
- Dorsz z jabłkami*
- Kasza jęczmienna
- Kiszona kapusta z marchewką
Podwieczorek
- Koktajl*
Kolacja
- Sałatka ze szpinakiem*
Śniadanie
- Omlet z tofu*
- Sok grejpfrutowy
II śniadanie
- Kromka pieczywa
- Wędlina z indyka
- Sałata ogórek
Obiad
- Kurczak w sosie curry*
- Ryż dziki
- Blanszowane brokuły
Podwieczorek
- Sernik na zimno*
Kolacja
- Sałatka z cykorią i orzechami *
Śniadanie
- 2 kromki chleba orkiszowego
- Szynka drobiowa
- Rzodkiewka sałata
II śniadanie
- Kiść winogron
Obiad
- Indyk z migdałami*
- Kasza kuskus
- Marchewka z groszkiem
Podwieczorek
- Jogurt z brzoskwinią *
Kolacja
- Sałatka z brokułów z fetą *
Śniadanie
- Owsianka z jabłkiem*
II śniadanie
- 2 kromki pieczywa chrupkiego żytniego
- Masło migdałowe
Obiad
- łosoś w sosie koperkowym*
- ryż biały
- buraczki gotowane
Podwieczorek
- Kisiel
Kolacja
- Surówka porowa *
Śniadanie
- Owsianka*
II śniadanie
- Pieczywo chrupkie
- Dżem z zalecanych owoców
Obiad
- kurczak z marchewka i curry*
- brązowy ryż
- blanszowany kalafior
Podwieczorek
- Owocowe smaki*
Kolacja
- Warzywa w sosie jogurtowym*
- Pieczywo chrupkie
Śniadanie
- 2 jajka na miękko
- 2 kromki pieczywa orkiszowego
- Ogórek, sałata
II śniadanie
- Jogurt naturalny
- gruszka
Obiad
- Zapiekanka z ryżu*
Podwieczorek
- Kolorowy puchar*
Kolacja
- Sałatka z makaronem i mozarellą*
Menu nr 7
Śniadanie
- Omlet z ziołami*
- Kromka pieczywa
- Ogórek, sałata
II śniadanie
- Sałatka owocowa*
Obiad
- Indyk ze szpinakiem *
- Kasza jęczmienna
- Gotowana marchewka
Podwieczorek
- Budyń z syropem malinowym
Kolacja
- Sałatka z jabłek i orzechów*
Prawidłowe odżywianie zgodnie z Twoja grupą krwi pomoże zachować ci dobre samopoczucie oraz zmniejszy ryzyko wystąpienia wielu chorób( zakładka choroby grup krwi).
Witaminy i składniki mineralne
Eliminacja szkodliwej żywności może doprowadzić do niedoborów, dlatego zwróć uwagę na brakujące witaminy i składniki mineralne.
Witaminy i składniki mineralne pełnią rolę uzupełniania diety o brakujące wartość odżywcze.
Zalecenia dla osób z grupą krwi 0
Witaminy z grupy B
Osoby z grupą krwi A powinny szczególnie zwrócić uwagę na niedobór witaminy B12 ze względu na unikanie produktów pochodzenia zwierzęcego.
Zalecenia źródła witamin B w diecie osób z grupą krwi A:
- produkty pełnoziarnisty
- mięso
- ryby
- jajka
Witamina C, jako antyutleniacz blokuje reakcje potencjalnie rakotwórcze.
Zalecane źródła witaminy C w diecie osób z grupą krwi A:
- jagody
- grejpfrut
- ananas
- wiśnie
- cytryna
Wapń
Osoby spożywające dostateczną dawkę produktów mlecznych nie muszą spożywać dodatkowej dawki wapnia. Jednak u osób w wieku średnim mała dodatkowa dawka wapnia jest wskazana.
Zalecane źródła wapnia w diecie osób z grupą krwi A:
- jogurt
- JajaUnia Europejska wymogła na producentach umieszczanie na każdym jajku kodu liczbowego. Taki kod ma wzór: 0/PL/00000000. Pierwsza cyfra tego kodu...
- łosoś
- sardynki
- kozie mleko
- brokuły
ŻelazoCo gdy brakuje żelaza? Organizm ludzki nie wytwarza żelaza. Najlepiej jeżeli otrzymuje ten mikropierwiastek z codziennym pożywieniem. Gdy zabraknie go...
Dieta osób z grupa krwi A jest uboga w czerwone mięso, zatem mogą wystąpić także niedobory żelaza. Szczególnie dokuczliwe mogą być objawy niedoboru u kobiet w okresie menstruacji. Dodatkową suplementację jednak należy stosować jedynie po skonsultowaniu się z lekarzem.
Zalecane źródła żelaza w diecie osób z grupą krwi A:
- produkty pełnoziarniste
- fasole
- figi
- melasa
Cynk
Małe okresowe dawki cynku wzmacniają odporność, jednak długookresowe zażywanie może ją obniżyć i zaburzyć wchłanianie innych składników.
Zalecane źródła cynku w diecie osób z grupą krwi A:
Zalecane źródła cynku w diecie osób z grupą krwi A:
- JajaUnia Europejska wymogła na producentach umieszczanie na każdym jajku kodu liczbowego. Taki kod ma wzór: 0/PL/00000000. Pierwsza cyfra tego kodu...
- rośliny strączkowe
Chrom
Chrom może pomóc osobom z cukrzycą poprzez wzmocnienie efektywności czynnika tolerancji glukozy przez organizm. Należy jednak przestrzegać diety dla swojej grupy, ponieważ nie są znane skutki długoterminowego stosowania suplementacji chromem.
Przeciwwskazania:
Witamina A
U osób z grupą krwi A beta karoten w wysokich dawkach może przyspieszać niszczenie tkanek. Wyjątek stanowią osoby starsze, u których małe dawki uzupełniające wzmacniają ich układu odpornościowy.
Zalecane źródła witaminy A w diecie osób z grupą krwi A:
- brokuły
- JajaUnia Europejska wymogła na producentach umieszczanie na każdym jajku kodu liczbowego. Taki kod ma wzór: 0/PL/00000000. Pierwsza cyfra tego kodu...
- marchew
- szpinak
- dyniaWartość kaloryczna dyni jest mała, 100g to 15 - 30 kcal. Za to ma dużą wartość odżywczą. Szczególnie ta o...
Zioła i związki fitochemiczne
Pamiętaj również o ziołach zalecanych dla Twojej grupy krwi, które w naturalny sposób pomogą w zachowaniu zdrowia.
Zalecane zioła i związki fitochemiczne w diecie osób z grupą krwi A:
Głóg
Z powodu skłonności do chorób serca u osób z grupą krwi A powinny wzmacniać ochronę układu sercowo naczyniowego.
Rumianek, waleriana
Zioła te są pomocne w przypadku stresu.
Echinacea
Układ odpornościowy osób z grupą krwi A podatny jest na wirusy i infekcje, dlatego zioło to pomaga wzmocnić te układ.
Kwercetyna
Przeciwutleniacz, co może stanowić istotne przeciwdziałanie chorobom nowotworowym u grupy A
Ostropest (pstrok)
Poprawia funkcjonowanie wątroby i dróg żółciowych.
Bakterie bifidus
Bakterie te wzmacniają wzmocnienie przewód pokarmowy.
Aktywność fizyczna
Każda grupa krwi ma odrębny, genetycznie zaprogramowany instynkt przezwyciężania stresu.
Aktywność fizyczna jest jednym z czynników wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Poprawia zarówno zdrowie fizyczne jak i psychiczne. Osoby z grupa krwi A są narażone na przewlekły stresStres i jego właściwości Stres jako pewien stan umysłu i ciała związany z sytuacją, która nas denerwuje, nie musi być... , który może przyczynić się do rozwoju chorób serca oraz nowotworów.
Ćwiczenia odpowiednie
dla osób z grupą krwi A:
- Taniec
- Joga
- Aerobic
- Pływanie
- Spacery
- Jazda na rowerze
Aby uwolnić się od napięcia ćwiczenia należy wykonywać 3-4 razy w tygodniu.
Przepisy dla grupy krwi A
Nie masz pomysłu na smaczne i zdrowe danie? Skorzystaj z naszych przepisów i samemu komponuj swoją dietę.
Kurczak z marchewką i curry
Składniki:
- 1 filet z piersi kurczaka (120g)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka rodzynek
- 2 małe marchewki
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego z kostki
- sól
- łyżeczka oliwy
Sposób przyrządzania:
Kurczaka natrzyj solą i wyciśniętym czosnkiem, pokrój w kostkę, posyp curry i odstaw do lodówki. Marchewki pokrój w plasterki. Mięsko podsmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj marchewki i rodzynki, polej bulionem, posyp szczyptą curry. Duś pod przykryciem.
Polecamy także najpopularniejsze dla grupy A
Łosoś w sosie koperkowym
Nie masz pomysłu na smaczne i zdrowe danie? Skorzystaj z naszych przepisów i samemu komponuj swoją dietę.
Łosoś w sosie koperkowym
Składniki:
- 150g filetu z łososia
- 2 łyżki śmietany 12%tł.
- 1 łyżka mleka 2%tł.
- łyżka posiekanego koperku
- łyżka posiekanego szczypiorku
- 4 czarne oliwki drobno pokrojone
- sól
- pieprz czerwony
Sposób przyrządzania:
Rybę natrzyj solą i pieprzem, przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do temp. 180C piekarnika na 15 minut. W między czasie w garnuszku podgrzej śmietanę z mlekiem, dodaj koperek, szczypiorek i oliwki. Łososia polej ciepłym sosem.
Polecamy także inne najpopularniejsze dla grupy A
Indyk ze szpinakiem
Składniki:
- 150 g piersi indyka
- 100 g mrożonego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- gałka muszkatołowa
- 40 g sera pleśniowego
- 1 łyżki oleju
- sól
- pieprz czerwony
Sposób przyrządzania:
Mięso lekko rozbij tłuczkiem. Natrzyj solą i pieprzem, zostaw na ok. pół godziny w chłodzie. Szpinak rozmroź i podduś na oleju, przypraw roztartym czosnkiem, gałką muszkatołową, pokruszonym serem. Farsz rozsmaruj na mięsie, zroluj je i zwiąż. Obsmaż na oleju ze wszystkich stron. Piecz około godzinę w temp. 180°C
Indyk w migdałach
Składniki:
- 1 sznycel z indyka
- 1 łyżka mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki płatków migdałowych (plus łyżka płatków do dekoracji)
- 2 łyżki oleju
- sól
- czerwony pieprz
Sposób przyrządzania:
Sznycel umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. Jajko rozmąć widelcem, dodaj do nich płatki. Każdy kawałek mięsa posyp mąką i zamocz w masie jajeczno-migdałowej. Olej rozgrzej na patelni i smaż na nim sznycle na bardzo małym ogniu (najlepiej powoli, gdyż inaczej masło będzie się przypalać, a migdały staną się gorzkie). Na patelni po sznyclach przesmaż krótko pozostałe migdały. Obsyp nimi potrawę. Podawaj z surówką i brązowym ryżem.
Sałatka z makaronem i mozzarellą
Składniki:
- 70 g makarony ryżowego
- 1/2 małej cebuli
- ½ opakowania rukolii (10 dag)
- ½ łodygi selera naciowego
- 25 g Mozzarelli
- 1 łyżka orzechów pinii lub włoskich
- 1 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- sól
- pieprz czerwony
Sposób przyrządzania:
Makaron ugotować (8 minut) al dente w osolonym wrzątku. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Rukolę opłukać, osączyć, osuszyć. Seler umyć, obrać z twardych włókien, pokroić w plasterki.. Mozzarelki osączyć, przepołowić. Orzeszki uprażyć na patelni. Ocet balsamiczny wymieszać z oliwą, solą i pieprzem czerwonym. Mozzarelki wymieszać z, selerem, cebulą i rukolą. Połączyć z lekko przestudzonym makaronem, polać sosem, wymieszać, posypać orzeszkami. Odstawić, aby smaki się połączyły.
Sałatka z cykorią i orzechami
Składniki:
- 1 cykoria
- 1 garść mieszanych sałat
- 20g twardego sera (najlepiej koziego)
- 1/2 gruszki
- 20g orzechów włoskich
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 1 łyżki oliwy
- cukier
- sól
- pieprz czerwony
Sposób przyrządzania:
Z cykorii oddziel 12 ładnych liści i wyłóż nimi półmisek, resztę poszatkuj. Sałaty porwij, ser pokrój w kostkę, a gruszki na plasterki. Wszystkie składniki wymieszaj, wyłóż na liście cykorii, polej sosem z octu, oliwy i przypraw.
Warzywa w sosie jogurtowym
Składniki:
- ¼ kalafiora
- ¼ brokuł
- 1 marchewka
- 60g dag fasolki szparagowej
- 25 ml gęstego jogurtu naturalnego
- łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz czerwony
- sok z cytryny
- 2 łyżki posiekanego szczypioru
Sposób przyrządzania:
Kalafior i brokuł umyj, podziel na różyczki. Wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 5 min. Marchewki obierz, potnij na zapałkę, fasolkę szparagową oczyść z włókien, potnij na mniejsze kawałki. Marchewki i fasolkę także obgotuj w osolonym wrzątku. Wszystkie warzywa delikatnie wymieszaj. Jogurt połącz z ziołami, sola, pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem. Polej warzywa sosem na talerzu. Podawaj z makaronem lub pieczywem.
Sałatka ze szpinakiem i fetą
Składniki:
- 125 świeżego szpinaku
- 1/4 ogórka
- 1 dymka
- Apetina Feta w kostkach Light z bazylią i oregano (100g)
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz czerwony
Sposób przyrządzania:
Szpinak i ogórek umyć, osączyć i osuszyć. Liście szpinaku ułożyć na talerzu. Dymki pokroić w plasterki. Ogórek obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać, dodać fetę w kostkach. Z soli i pieprzu oraz oliwy utrzeć sos, polać sałatkę.
Koktajl
Składniki:
- kefir 200 ml
- borówki
- truskawki
- brzoskwinie
- nasiona sezamu
Sposób przyrządzania:
Brzoskwinie umyj, obierz i pokrój. Truskawki i borówki umyj. Owoce dodaj do kefiru i zmiksuj. Całość posyp łyżką nasion sezamu.
Owsianka
Składniki:
- 200 ml mleka koziego lub sojowego
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1/2 brzoskwinia
- 1/2 łyżeczki miodu
Sposób przyrządzania:
Do garnka wlać mleko, wsypać płatki owsiane. Gotować na wolnym ogniu 5-6 minut, mieszając. W połowie gotowania dodać pokrojone w cienkie plasterki brzoskwini, miód, cynamon. Można posypać 1 łyżeczka nasion.
Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.