Większość ludzi wybiera dietę wegetariańską z pobudek światopoglądowych i etycznych. Niechęć do zabijania i empatyczny stosunek do zwierząt przekładają się na nawyki żywieniowe. Wegetarianizm wyklucza z diety lub znacznie ogranicza produkty pochodzenia zwierzęcego. W zależności od przyjętego
stylu życia, występują większe lub mniejsze obostrzenia w tym zakresie.
Dieta strukturalna została przygotowana przez dietetyka Marka Bardadyna. Opiera się ona na uzupełnieniu lub zastąpieniu posiłków produktami strukturalnymi. Im większy udział takich produktów w naszej diecie tym lepsze rezultaty. Produkty strukturalne mają dostarczyć maksymalną
wartość odżywczą przy zminimalizowaniu ilości kalorii jakie spożywamy. Najczęściej są to koktajle na bazie owoców i warzyw oraz produktów zbożowych. Takimi właśnie koktajlami zastępujemy standardowe posiłki.
Dieta owocowa jest niezawodną metodą oczyszczenia naszego organizmu z toksyn i szybkiego pozbycia się niewielkiej nadwagi. Jej największą zaletą jest łatwość w budowaniu codziennego menu. Nie musimy uczyć się żadnych, skomplikowanych przepisów, stosować wymyślnych urządzeń kuchennych i martwić się o poszczególne składniki potraw. Krajowe i importowane, świeże owoce są w naszych sklepach dostępne o każdej porze roku. Niestety, zasady diety wykluczają stosowanie suszonych owoców z uwagi na sporą zawartość cukru.
Żywność,
którą spożywamy na co dzień zawiera coraz więcej chemicznych dodatków, które wraz z nią dostają się do organizmu. Nawet jeżeli bardzo uważamy na to co jemy to praktycznie nie sposób uniknąć spożywania produktów zawierających konserwanty czy sztuczne dodatki. Nasz organizm ma zdolności samooczyszczania jednak nie zawsze nadąża z usuwaniem szkodliwych substancji. Dlatego warto raz na jakiś czas zastosować dietę oczyszczającą, która pomoże usunąć toksyny z organizmu.
Dieta norweska została wymyślona przez lekarzy i specjalistów od spraw żywienia w szpitalu uniwersyteckim w Oslo – stąd jej nazwa. Jest jedną z nowszych i bardzo skutecznych diet odchudzających – pozwala schudnąć 10 kg w ciągu 14 dni. Cykl diety powinien trwać dokładnie tyle czasu, odstępstwa mogą spowodować, że kuracja nie będzie tak efektywna.
Dieta proteinowa to bardzo skuteczna i popularna dieta oparta o spożywanie produktów bogatych w proteiny, czyli białka. Najbardziej znana jest pod nazwą diety Dukana, który jest twórcą zasad żywieniowych stosowanych w tej diecie. Zakłada ona, że do procesu trawienia białka potrzeba dużo więcej energii niż jest przez nie dostarczane. Ten ujemny bilans energetyczny powoduje, że organizm zaczyna spalać tkankę tłuszczową, żeby go wyrównać.
– Każdego dnia dozwolone są dwie przegryzki. – W dowolnej ilości możesz pić
wodę mineralną, niegazowaną, a także herbatę, kawę, herbatki owocowe i ziołowe (bez cukru !). – Dietę bez przegryzek (1000 kcal dziennie) stosuj przez miesiąc. Dłużej tylko po konsultacji z lekarzem. – Możesz zmieniać kolejność dziennych jadłospisów z pierwszego tygodnia w następnych tygodniach, niewskazane jest jednak wymienianie posiłków między poszczególnymi dniami.
Dieta należy do diet niskokalorycznych 1200 – 1500 kcal. Dziennej liczby kalorii nie trzeba zmniejszać drastycznie już od początku kuracji, lecz można to robić stopniowo, np. o 200 kcal co tydzień. Pozwala to przyzwyczaić się do mniejszych porcji jedzenia bez uczucia głodu. Poza tym jadłospis powinien zawierać następujące składniki:
jogurt naturalny, cebula, otręby, drożdże, kiełki.
Dla
osób rozpoczynających dietę dr Budwig początki są zwykle trudne. Podstawowym problemem jest pytanie: co jeść, skoro tak wiele jeść nie można. Do tej pory, dla wielu pacjentów podstawą wyżywienia było przecież mięso, wędliny i słodycze.
Dieta ta to 13 dniowy z góry określony jadłospis, którego należy rygorystycznie przestrzegać. Dzięki temu można średnio zgubić 7 – 20 kg. Jedno niepotrzebne odchylenie i cała dieta może się nie udać. Kurację przeprowadza się przez 13 dni i ani jeden dzień więcej ani mniej.
Dieta śródziemnomorska bazuje na dużych ilościach gotowanych i surowych warzyw oraz owoców, ponadto na pełnoziarnistym pieczywie, kaszach i makaronach. Występuje w niej dużo potraw z całymi ziarnami zbóż, orzechami i warzywami strączkowymi, które są znakomitym źródłem błonnika pokarmowego, chroniącego przed nowotworem
jelita grubego.
Dieta ta została opracowana przez dietetyka z uniwersytetu w Los Angeles – Henry L. N. Anderson’a. Jest to również jedna z diet nie łączenia. Jej zwolennicy twierdzą, że przyczyną tycia jest nieprawidłowo zestawiony jadłospis. Trzeba jednak w niewielkim stopniu wieczorem pilnować liczby kalorii, a także przestrzegać pewnych reguł.
Dieta zyskała popularność, dzięki plotce która mówiła że właśnie dzięki niej prezydent Kwaśniewski zyskał piękną figurę. Została opracowana dla pacjentów z problemami kardiologicznymi. Osoby, które ją stosowały chudną nawet do 5kg/tydzień, jednak większość z nich wróci do poprzedniej wagi (efekt Jojo). Polega na wprowadzeniu do jadłospisu
dużych ilości warzyw, które wypełniają żołądek (według autorów likwidują także uczucie głodu).
Dieta jest chwalona przez stosujących i nagminnie potępiana przez lekarzy. Opiera się na założeniu, że człowiek może sam się wyleczyć z wielu chorób pod warunkiem, że dostarczy organizmowi odpowiednie paliwo czyli tłuszcz. Zalecane spożycie białka na dobę wynosi 30-50g (zalecane jest białko zwierzęce), w początkowym okresie po przejściu na tą
dietę ilość białka może wynosić 100-130g i powoli powinno się ją redukować. Proporcje między białkiem – tłuszczem – węglowodanami powinny wynosić 1:2,5 – 3,5:0,5. Jeść możemy tyle aby być sytym, przy zachowaniu powyższych proporcji.
Dieta jogurtowa jest bogata w łatwo przyswajalne białko, wapń, fosfor i witaminy. Zaleca się stosować tylko jogurty zawierające żywe kultury bakterii, które ułatwiają i przyspieszają trawienie. W tej diecie, oprócz wymienionych niżej owoców, pieczywa i innych składników, należy jeść następujące rodzaje jogurtów:
naturalny o obniżonej zawartości tłuszczu, odtłuszczony owocowy i owocowy o normalnej zawartości tłuszczu.
Dieta bezglutenowa stosowana jest w leczeniu oraz profilaktyce choroby trzewnej celiakii oraz alergii pokarmowej na gluten. Są to dwa różne problemy choć często są utożsamiane. W obu przypadkach celem jest eliminacja produktów, które zawierają gluten (białko roślinne), czyli produktów zawierających pszenicę, żyto oraz jęczmień. Zastępuje się je produktami, które są produkowane na bazie zbóż bezglutenowych – gryka, ryż, kukurydza czy proso.
Cukrzyca to grupa chorób, związanych z bardzo podwyższonym poziomem cukru we krwi. Przewlekła postać choroby wiąże się z niewydolnością i uszkodzeniami wielu, różnych narządów. Najbardziej narażone są oczy, nerki, nerwy, serce i naczynia krwionośne. Współczesna medycyna kładzie w leczeniu cukrzycy ogromny nacisk na zapobieganie otyłości, aktywność fizyczną i odpowiednią, zdrową dietę.
Michel Montignac, w latach 80 zainteresował się pracami P. A. Cargo, który twierdził, że przygotował
odpowiednią dietę do efektywnego leczenia cukrzycy. Monitignc postanowił sprawdzić efekty działania tej diety i dobierając odpowiednie produkty (o niskiej zawartości cukru) w ciągu trzech miesięcy schudł 15 kilogramów. Po tym eksperymencie Montignac odrzucił teorię o
wpływie ilości spożywanych kalorii na wagę ciała. Czym więc charakteryzuje się i na jakiej zasadzie działa dieta Montignaca.
Dieta Cambridge może stanowić “wyłączne źródło odżywiania” lub może być łączona z konwencjonalnym posiłkiem. Rodzaj diety podyktowany jest stanem zdrowia. W określonych przypadkach potrzebna jest konsultacja lekarska. Przy radykalnych zmianach sposobu odżywiania się warto skonsultować się z lekarzem. W czasie stosowania diety Cambridge średni ubytek wagi wynosi około 3 kg tygodniowo. Posiłki diety stanowią napoje i zupy w formie sproszkowanej, przygotowane przez rozpuszczenie ich w wodzie.
Dieta jest najbardziej znana i najbardziej polecana jako skuteczny sposób odchudzania. Na początku zanim na dobre zaczniesz
stosować dietę najpierw przez tydzień zapisuj wszystko co zjadasz, każdy posiłek i przekąskę. W diecie tej zaleca się zmniejszenie ilości produktów zawierających tzw. “puste kalorie” i “bomb kalorycznych”, czyli duże ilości tłuszczu, słodycze, tłuste mięsa, wędliny i sery (szczególnie żółte), piwo, alkohol. Wszystko krój na cienkie plasterki – stwarza to pozory obfitości.
Czym jest dietetyka?
Prawidłowe odżywianie jest podstawowym czynnikiem mogącym zapewnić długie i zdrowe życie. Dieta, wielu osobom, kojarzy się głównie z odchudzaniem. Jednak pojęcie diety ma znacznie szerszy zakres i nie odnosi się tylko do jadłospisu dla osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy, ale ogólnie do komponowania codziennych posiłków.
Jeśli chcesz, żeby Twoje posiłki były pełnowartościowe, zdrowe i energetyczne i szukasz właśnie informacji na ten temat jesteś we właściwym miejscu. U nas dowiesz się dlaczego składniki pożywienia takie jak białka, witaminy i tłuszcze są tak wartościowe i gdzie je znaleźć?Podpowiemy Ci jaka żywność jest najzdrowsza , co kupować by żyć zdrowo i jak komponować produkty żywnościowe by posiłki były pełnowartościowe?
Niniejszy serwis jest także zbiorem cennych informacji dotyczących diet odchudzających takich jak:
a także diet dla osób dotkniętych różnymi schorzeniami od których choroba wymaga zastosowania odpowiedniego jadłospisu. Do nich należą:
- dieta dla uczulonych na gluten
- dieta dla osób z chorobą wrzodową
- dieta dla cukrzyków
Nasza strona okazać się może przydatna także dla kobiet ciężarnych, które w trosce o swoje maleństwo szukają wzkazówek dotyczących żywienia w okresie ciąży. Obalamy także wszelkie mity związane z wegetarianizmem, czyli żywieniem bezmięsnym. Podpowiemy Ci czym się kierować przy zakupie suplemntów diet. Wytłumaczymy czym się różniom napoje izotoniczne i energetyczne i czy warto w ogóle je pić? I o tym jaki wpływ ma żywienie na życie intymne.