rak

()

Warzywa i owoce dobre na raka

Warzywa i owoce posiadaj膮 wiele substancji dzia艂aj膮cych przeciwnowotworowo. Coraz cz臋艣ciej s艂yszy si臋 o wynikach bada艅 naukowc贸w, zajmuj膮cych si臋 leczeniem i profilaktyk膮 nowotwor贸w, kt贸re wskazuj膮 na znacz膮cy wp艂yw diety na zachowanie zdrowia.

Likopen, wyst臋puj膮cy w pomidorze i nadaj膮cy mu kolor czerwieni, posiada silne dzia艂anie przeciwutleniaj膮ce, silniejsze od beta-karotenu, i mo偶e obni偶a膰 ryzyko zachorowania na raka prostaty. Likopen lepiej wch艂ania si臋 z przetworzonych pomidor贸w i jest go wi臋cej w ketchupie, soku pomidorowym i przecierach.

S艂ynny czosnek, razem ze s艂ynn膮 cebul膮, posiadaj膮 oko艂o trzydziestu substancji przeciwrakowych, takich jak kwercytyna i ajoen, kt贸re dzia艂aj膮 na rakotw贸rcze nitrozoaminy (szczeg贸lnie niebezpieczne dla 偶o艂膮dka i p艂uc). Nie trzeba ich je艣膰 w du偶ych ilo艣ciach, wystarczy spo偶ywa膰 codziennie ma艂e dawki.

Zielone warzywa, takie jak: broku艂y, jarmu偶, sa艂ata i szpinak, tak偶e zawieraj膮 du偶o substancji przeciwrakowych, m.in.: beta-karoten, kwas foliowy i luteina. Ponadto zawieraj膮 du偶o przeciwutleniaczy. Broku艂y zawieraj膮 dzia艂aj膮ce przeciwnowotworowo flawonoidy, z kt贸rych najwa偶niejszy jest sulforafan. Sulforafan wyst臋puje tak偶e w kapu艣cie, brukselce i kalafiorze.

Cytrusy 鈥 pomara艅cze, cytryny, grejpfruty, limetki 鈥 s膮 coraz bardziej doceniane jako naturalne leki przeciwnowotworowe. Zawieraj膮 blisko sze艣膰dziesi膮t substancji przeciwrakowych, m.in.: karotenoidy, flawonoidy, terpeny, limonoidy, kumaryny.

Jak oceniasz ten materia艂?

Kliknij na gwiazdk臋, aby zostawi膰 swoj膮 ocen臋

艢rednia ocena / 5. Liczba g艂os贸w:

Jak dot膮d brak g艂os贸w! Oce艅 ten post jako pierwszy.

Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemios艂em w r臋ku na co dzie艅 szef kontroli jako艣ci w brytyjskim oddziale Amazona. W niedalekiej przysz艂o艣ci planuje zrealizowa膰 m艂odzie艅cze marzenia i napisa膰 ksi膮偶k臋.

Komentarze - masz co艣 do napisania? Zostaw prosz臋 informacje.