rak

Warzywa i owoce dobre na raka

Warzywa i owoce posiadają wiele substancji działających przeciwnowotworowo. Coraz częściej słyszy się o wynikach badań naukowców, zajmujących się leczeniem i profilaktyką nowotworów, które wskazują na znaczący wpływ diety na zachowanie zdrowia.

Likopen, występujący w pomidorze i nadający mu kolor czerwieni, posiada silne działanie przeciwutleniające, silniejsze od beta-karotenu, i może obniżać ryzyko zachorowania na raka prostaty. Likopen lepiej wchłania się z przetworzonych pomidorów i jest go więcej w ketchupie, soku pomidorowym i przecierach.

Słynny czosnek, razem ze słynną cebulą, posiadają około trzydziestu substancji przeciwrakowych, takich jak kwercytyna i ajoen, które działają na rakotwórcze nitrozoaminy (szczególnie niebezpieczne dla żołądka i płuc). Nie trzeba ich jeść w dużych ilościach, wystarczy spożywać codziennie małe dawki.

Zielone warzywa, takie jak: brokuły, jarmuż, sałata i szpinak, także zawierają dużo substancji przeciwrakowych, m.in.: beta-karoten, kwas foliowy i luteina. Ponadto zawierają dużo przeciwutleniaczy. Brokuły zawierają działające przeciwnowotworowo flawonoidy, z których najważniejszy jest sulforafan. Sulforafan występuje także w kapuście, brukselce i kalafiorze.

Cytrusy – pomarańcze, cytryny, grejpfruty, limetki – są coraz bardziej doceniane jako naturalne leki przeciwnowotworowe. Zawierają blisko sześćdziesiąt substancji przeciwrakowych, m.in.: karotenoidy, flawonoidy, terpeny, limonoidy, kumaryny.

Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemiosłem w ręku na co dzień szef kontroli jakości w brytyjskim oddziale Amazona. W niedalekiej przyszłości planuje zrealizować młodzieńcze marzenia i napisać książkę.

Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.