Kuchnia niemiecka - 10 najlepszych niemieckich potraw. Sprawdź jaka jest najsłynniejsza potrawa w Niemczech? 1 - Twój Głos 📌 e-TG.pl
Dani i przepisy 🍳Gotowanie i pieczenie 👩‍🍳Kuchnnia świata 👩‍🍳Turystycznie 🚌

Kuchnia niemiecka – 10 najlepszych niemieckich potraw. Sprawdź jaka jest najsłynniejsza potrawa w Niemczech?

Tradycyjne niemieckie potrawy i napoje są prawie na pewno bardziej ekscytujące, niż spodziewa się większość nowych mieszkańców i gości. Chociaż istnieją regionalne różnice w kulturze kulinarnej, większość niemieckich przepisów koncentruje się głównie na chlebie, ziemniakach i mięsie , zwłaszcza wieprzowinie, a także wielu warzywach, takich jak rodzaje kapusty i jarmużu. Ciasto, kawa i piwo to również bardzo popularne elementy kuchni niemieckiej – co dla większości będzie dobrą wiadomością!

Co jeść i pić w Niemczech?

Będąc w Niemczech, naprawdę powinieneś spróbować jak największej liczby potraw narodowych i regionalnych. Oto dziesięć najlepszych tradycyjnych niemieckich potraw , które powinny znaleźć się na Twojej liście życzeń:

1. Chleb i bułki

Chleb w postaci bochenka ( Brot ) lub małej, zazwyczaj chrupiącej bułki ( Brötchen ) jest ważną częścią kuchni, którą jada się w całym kraju i podaje do większości dań niemieckich. Chleb jest spożywany z większością posiłków, zwłaszcza śniadaniami i kolacjami , ale także w porze lunchu (zwykle uważanej za główny posiłek dnia), który często będzie podawany z bułeczkami na boku.

Może cię zainteresować także:  Spirulina - zadbaj o swoje zdrowie

Niemcy lubią szeroki wybór chleba, w tym chleb zbożowy, Pumpernikiel, żytni i biały. Chleb niemiecki jest cięższy i bardziej serdeczny niż chleb z Włoch, Hiszpanii czy Francji.

Kuchnia niemiecka - 10 najlepszych niemieckich potraw. Sprawdź jaka jest najsłynniejsza potrawa w Niemczech?

Kuchnia niemiecka – 10 najlepszych niemieckich potraw. Sprawdź jaka jest najsłynniejsza potrawa w Niemczech?

2. Szparagi Serowe

Danie z południowo-zachodnich regionów Niemiec, Käsespätzle , składa się z warstw małego makaronu Spätzle z tartym serem i posypane smażoną cebulą . Zwykle podaje się go z sałatką, a czasem z musem jabłkowym.

Ci, którzy przeprowadzają się do Niemiec ze Stanów Zjednoczonych lub Wielkiej Brytanii, stwierdzą, że jest to najbliższe Macaroni Cheese i bez wątpienia stwierdzą również, że ma on większą głębię i smak niż ich własne domowe danie.

Kuchnia niemiecka - 10 najlepszych niemieckich potraw. Sprawdź jaka jest najsłynniejsza potrawa w Niemczech?

Kuchnia niemiecka – 10 najlepszych niemieckich potraw. Sprawdź jaka jest najsłynniejsza potrawa w Niemczech?

3. Currywurst

Currywurst jest sprzedawany na straganach i barach szybkiej obsługi w wielu miastach, a jeśli chcesz wiedzieć, z jakiego jedzenia słynie stolica Berlina, szybko odkryjesz, że to Currywurst .

To nie jest danie, które Niemcy jedzą w domu, ale coś, co je się „na wynos” . Jego wartość odżywcza jest znikoma, ale ten talerz siekanych kiełbasek, frytek i ostrego ketchupu to niesamowicie popularne niemieckie jedzenie , zwłaszcza po kilku pilsnerach.

Kuchnia niemiecka - 10 najlepszych niemieckich potraw. Sprawdź jaka jest najsłynniejsza potrawa w Niemczech?

Kuchnia niemiecka – 10 najlepszych niemieckich potraw. Sprawdź jaka jest najsłynniejsza potrawa w Niemczech?

Muzeum Currywursta

Czy wiesz, że w centrum Berlina (Berlin-Mitte) znajduje się interaktywne muzeum Currywurst? To wspaniały dzień zarówno dla dzieci, jak i dorosłych, który zawiera zaskakująco dogłębne spojrzenie na znaczenie tej ulubionej niemieckiej przekąski.

4. Placki Ziemniaczane i Smażone Ziemniaki

Kartoffelpuffer jest podobny do szwajcarskiego „Rosti”: płytkiego smażonego naleśnika z tartych ziemniaków, jajka i mąki . Czasami jest spożywany z jajkami i bekonem na śniadanie w Niemczech, jako dodatek do mięsa na obiad lub kolację lub sam z musem jabłkowym.

Bratkartoffeln , z drugiej strony, bardziej przypomina sauté lub haszowane ziemniaki , w których małe kawałki lub chipsy ziemniaczane są parzone, a następnie smażone z cebulą, a czasem z boczkiem. Ponownie Bratkartoffeln można zjeść na śniadanie, lunch lub kolację.

Kuchnia niemiecka - 10 najlepszych niemieckich potraw. Sprawdź jaka jest najsłynniejsza potrawa w Niemczech?

Kuchnia niemiecka – 10 najlepszych niemieckich potraw. Sprawdź jaka jest najsłynniejsza potrawa w Niemczech?

5. Roladki

Rouladen to niemieckie danie główne, które zazwyczaj składa się z pikli i bekonu zawiniętych w cienkie plastry wołowiny lub cielęciny . Zwykle podaje się go z sosem, knedlami, puree ziemniaczanym i kapustą.

Rouladen często cieszy się, gdy rodziny spotykają się, aby wspólnie zjeść posiłek podczas wakacji lub uroczystości i nie pochodzi z jednego określonego regionu. W rzeczywistości mówi się, że ma francuskie korzenie – stąd nazwa.

Kuchnia niemiecka - 10 najlepszych niemieckich potraw. Sprawdź jaka jest najsłynniejsza potrawa w Niemczech?

Kuchnia niemiecka – 10 najlepszych niemieckich potraw. Sprawdź jaka jest najsłynniejsza potrawa w Niemczech?

6. Sznycel

Sznycel jest wytwarzany przez zmiękczenie kawałka mięsa (takiego jak kurczak, wołowina, cielęcina lub wieprzowina), a następnie obtoczenie go w jajku, mące i bułce tartej przed smażeniem na oleju . Bardzo podobny do francuskiego eskalopki, sznycel faktycznie pochodzi z Austrii.

Danie to jest dobrym przykładem typowego niemieckiego jedzenia serwowanego w barach, restauracjach i barach szybkiej obsługi . Sznycel plus frytki to bardzo popularny i satysfakcjonujący wybór.

Kuchnia niemiecka - 10 najlepszych niemieckich potraw. Sprawdź jaka jest najsłynniejsza potrawa w Niemczech?

Kuchnia niemiecka – 10 najlepszych niemieckich potraw. Sprawdź jaka jest najsłynniejsza potrawa w Niemczech?

7. Gulasz

Eintopf to jednogarnkowy gulasz, który może zawierać wiele różnych składników . Jest to posiłek w jednym, który zazwyczaj zawiera bulion, warzywa, ziemniaki i mięso. Czasami może zawierać rośliny strączkowe, takie jak soczewica, i zwykle podaje się go z brotem (z chlebem).

Cieszy się w całym hrabstwie, istnieją ogromne różnice regionalne w smakach i składnikach używanych do produkcji Eintopf . Zwykle spożywany w domu jako rodzinny posiłek, jest jednym z najłatwiejszych niemieckich przepisów. Ci, którzy dopiero zaczynają przygodę z kuchnią niemiecką, mogą wybrać to na początek, ponieważ jest to prawdopodobnie jeden z najłatwiejszych niemieckich przepisów do przygotowania .

Kuchnia niemiecka - 10 najlepszych niemieckich potraw. Sprawdź jaka jest najsłynniejsza potrawa w Niemczech?

Kuchnia niemiecka – 10 najlepszych niemieckich potraw. Sprawdź jaka jest najsłynniejsza potrawa w Niemczech?

8. Sauerbraten

Sauerbraten to niemiecka pieczeń duszona – dosłownie tłumaczy się jako „pieczeń na kwaśno”. Część kwaśna odnosi się do marynowania mięsa w słodko-kwaśnym sosie przypominającym sos, który następnie powoli piecze się w naczyniu.

Mięso to zazwyczaj cielęcina, wołowina lub wieprzowina, która jest marynowana przez kilka dni, a nawet tygodni. Występuje w całych Niemczech i krajach niemieckojęzycznych.

Kuchnia niemiecka - 10 najlepszych niemieckich potraw. Sprawdź jaka jest najsłynniejsza potrawa w Niemczech?

Kuchnia niemiecka – 10 najlepszych niemieckich potraw. Sprawdź jaka jest najsłynniejsza potrawa w Niemczech?

9. Precel

Brezel to niemieckie określenie „precla”, chociaż można je spotkać sprzedawane pod obiema nazwami. Dostępny w piekarniach i na straganach ulicznych Brezel składa się z długiego paska ciasta, który jest składany w supeł, a następnie gotowany przed pieczeniem . Powoduje to ciągnącą się brązową skórkę i miękkie puszyste wnętrze.

Zazwyczaj jest następnie aromatyzowany solą, nasionami lub serem i podawany z dipem musztardowym. Pochodzenie brezelów jest zaciekle kwestionowane, ale od dawna kojarzone są z chrześcijańskimi uroczystościami, a wielu postrzega kształt węzła jako symbol trójcy świętej.

Kuchnia niemiecka - 10 najlepszych niemieckich potraw. Sprawdź jaka jest najsłynniejsza potrawa w Niemczech?

Kuchnia niemiecka – 10 najlepszych niemieckich potraw. Sprawdź jaka jest najsłynniejsza potrawa w Niemczech?

10. Ciasto z Czarnego Lasu

Pyszne ciasto, które być może znasz jako Schwarzwald Gateaux. Ten warstwowy biszkopt czekoladowy zawiera wiśnie, nadzienie z dżemu i śmietanę . Jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z południowo-zachodnich Niemiec, gdzie leży Schwarzwald.

Jedzenie ciasta po południu z kawą, czynność znana jako Kaffee und Kuchen , jest główną tradycją w Niemczech, zwłaszcza w weekendy z rodziną. Schwarzwälder Kirschtorte jest często spożywane w tym czasie.

Kuchnia niemiecka - 10 najlepszych niemieckich potraw. Sprawdź jaka jest najsłynniejsza potrawa w Niemczech?

Kuchnia niemiecka – 10 najlepszych niemieckich potraw. Sprawdź jaka jest najsłynniejsza potrawa w Niemczech?

Co lubią jeść Niemcy?

Niemcy lubią obfite domowe posiłki, zwłaszcza dania narodowe i regionalne, którym się przyglądaliśmy . Ale coraz częściej zaczynają otwierać się na zagraniczne jedzenie, zwłaszcza w bardziej kosmopolitycznych miastach. W dużych miastach będziesz mógł cieszyć się wszystkim, od kuchni amerykańskiej, francuskiej, włoskiej, tajskiej, chińskiej i indyjskiej.

Warto zauważyć, że dzięki dużej społeczności tureckiej turecka kuchnia jest bardzo popularna w Niemczech . Czy wiesz, że Döner Kebab został wynaleziony w Berlinie?

Typowe niemieckie napoje

Dowiedz się więcej o niemieckich napojach i kulturze piwa

Niemcy cieszą się szeroką gamą napojów , które są spożywane zarówno w porze posiłków, jak iw ciągu dnia. Zwykle mają bardziej zrelaksowany, ale także umiarkowany stosunek do alkoholu niż wiele innych krajów; zazwyczaj piją dużo, ale nie mają tendencji do „upijania się”; picie piwa polega na cieszeniu się jego smakiem . Wiek legalnego picia wynosi 16 lat w przypadku piwa i wina, ale 18 lat w przypadku napojów spirytusowych lub alkoholi.

Co piją w Niemczech?

W ciągu dnia Niemcy piją dużo kawy ( Kaffee ), chociaż herbata ( Tee ) staje się coraz bardziej popularna. Czarna filtrowana kawa jest zwykle spożywana jako pierwsza i przez cały poranek. Ale kawa jest również spożywana po południu z ciastem podczas Kaffee und Kuchen , kiedy zwykle dodaje się do niej mleko lub śmietankę. Podczas posiłków miejscowi piją soki, takie jak sok jabłkowy, a także wodę gazowaną . Sok zmieszany z wodą gazowaną ( Schorle ) to również odświeżający i popularny wybór.

W Niemczech picie alkoholu jest powszechne wśród dorosłych . piwo, schnapps, brandy i niemieckie wina, takie jak Riesling, są popularne w barach, restauracjach iw domu.

Jaki jest najpopularniejszy napój w Niemczech?

Najpopularniejszym napojem alkoholowym w Niemczech jest piwo , natomiast najpopularniejszym napojem bezalkoholowym jest kawa .

niemieckie piwo

piwo jest bardzo ważnym aspektem niemieckiej kultury

Niemcy są trzecim co do wielkości krajem pijącym piwo w Europie po Czechach i Austrii. Przeciętny Niemiec wypija rocznie około 104 litrów piwa . W barach piwo jest zwykle podawane w kieliszkach tulipanowych o pojemności 300 ml lub 500 ml lub w półlitrowych lub pełnych kuflach. Kufel to rodzaj kufla wykonanego tradycyjnie z ceramiki lub metalu, ale dziś częściej ze szkła. Są to ciężkie, obsługiwane naczynia, które czasami mają pokrywki z dźwigniami, o których mówi się, że pochodzą z Czarnej Śmierci, aby chronić piwo przed muchami.

Niemcy produkują dużo piwa, które konsumują ich mieszkańcy, chociaż kraj importuje niektóre piwa belgijskie, francuskie, austriackie i czeskie. Uważa się, że naród ten jest najstarszym na świecie krajem warzącym piwo , a najwcześniejszy browar komercyjny znajdował się w XI-wiecznym opactwie benedyktynów. Ten browar, Weihenstephan, działa do dziś.

Pierwotnie piwo w Niemczech warzono w domach , ale gdy mnisi przejęli odpowiedzialność za jego produkcję, ciężko pracowali nad ulepszeniem procesu, smaku i czystości. Zasadniczo mnisi zmodernizowali produkcję piwa przez całe średniowiecze i to właśnie te średniowieczne praktyki są nadal często stosowane.

Niemieckie piwo i prawo czystości

W 1516 r. ustanowiono prawo zwane „prawem czystości” ( Reinheitsgebot ). Oznaczało to, że do piwa można dodawać tylko trzy składniki: wodę, chmiel i jęczmień . Kiedy odkryto drożdże , dodano je jako czwarty sankcjonowany składnik .

To 500-letnie prawo obowiązuje do dziś, chociaż ci, którzy produkują piwo na eksport, mogą dodawać inne składniki.

Kuchnia niemiecka - 10 najlepszych niemieckich potraw. Sprawdź jaka jest najsłynniejsza potrawa w Niemczech?

Kuchnia niemiecka – 10 najlepszych niemieckich potraw. Sprawdź jaka jest najsłynniejsza potrawa w Niemczech?

Rodzaje niemieckiego piwa

Mówi się, że możesz pić inne niemieckie piwo codziennie przez 15 lat, zanim znów będziesz musiał napić się tego samego . Ale wśród tych tysięcy piw jest kilka kluczowych, specyficznych odmian napoju, z którymi powinieneś się zapoznać.

Blady lager

Pale lager jest najpopularniejszym piwem w Niemczech i obejmuje odmiany takie jak eksportowe, Helles i oczywiście pilzneńskie. Pilsner charakteryzuje się lekką treściwością, chmielowym smakiem i typowym ABV około 4,5-5%. Pilsner stanowi prawie dwie trzecie wszystkich piw spożywanych w Niemczech . Jest powszechnie podawany w kieliszku tulipanowym, zwykle w pojemności 300 lub 500 ml – z grubsza porównywalny do półlitrowych lub półlitrowych miarek w Wielkiej Brytanii.

Ciemny Lager

Ciemne lagery są zarówno  gorzkie, jak i słodsze, a także bardziej słodowe . Zwykle są również silniejsze w przypadku ABV w zakresie od 5% do 12%. Rodzaje ciemnego piwa to Altbier i Bock .

piwo Pszeniczne

Piwa pszeniczne mogą być oznaczane zarówno jako Weizenbier , Hefeweizen (oba oznaczają „piwo pszeniczne”) lub Weißbier (piwo białe). Jest to jasne piwo górnej fermentacji z wyższym udziałem pszenicy do jęczmienia . piwo pszeniczne jest sprzedawane w butelkach i przelewane do specjalnych szklanek, które mogą pomieścić około 500 ml piwa, ale mają też miejsce na dużą piankową „pianę”. Popularne są również wersje ciemne ( Dunkel ).

Niefiltrowany lager

Kondycjonowany w podobny sposób jak angielskie cask ale jest niemiecki niefiltrowany lager, znany jako Kellerbier (piwo piwniczne) lub słabszy Zwickelbier . Naturalnie mętne dzięki zatrzymaniu drożdży, górnej lub dolnej fermentacji, jest znacznie mniej gazowane niż standardowe lagery i wydaje się być mocniejsze w smaku.

piwo z mikserami

W kraju z tak purystycznymi przepisami piwowarskimi może dziwić, że wielu Niemców prosi o zmieszanie ich piwa z napojem bezalkoholowym, aby było lżejsze . Radler (lemoniada i lager 50/50) przypomina brytyjskiego shandy i czasami jest znany jako Russ , gdy piwo to piwo pszeniczne. Terminy Diesel , Krefelder i Colabier odnoszą się do piwa i coli w stosunku 50/50.

Browary Niemieckie

Najlepiej sprzedające się niemieckie browary to:

  • Oettingera
  • Krombachera
  • Bitburger
  • Radebergera

Duże, komercyjne browary są zwykle zlokalizowane na północy kraju, podczas gdy mniejsze, bardziej tradycyjne browary znajdują się na południu. W sumie w Niemczech istnieje około 1300 browarów, które łącznie produkują 5000 marek piwa .

Znaczna część piwa produkowanego w Niemczech jest eksportowana – w rzeczywistości Niemcy produkują jedną trzecią piwa na świecie i mogą pochwalić się 15 000 marek piwa . W modnych miastach, takich jak Berlin, piwo rzemieślnicze cieszy się ogromną popularnością.

Niemieckie festiwale piwa

Mniej więcej w okresie zbiorów (koniec września, początek października) w całych Niemczech odbywają się tradycyjne festiwale piwa . Najbardziej znanym jest oczywiście monachijski festiwal Oktoberfest , który co roku przyciąga ponad sześć milionów gości. To coś więcej niż tylko święto piwa, uczestnicy przebierają się w tradycyjne bawarskie stroje i cieszą się rozrywką oraz wesołym miasteczkiem.

Można podawać tylko piwo powyżej 6%, które zostało uwarzone w rejonie Monachium. Każdego roku na tej dużej imprezie wypija się około siedmiu milionów litrów piwa . Inne Oktoberfest odbywają się w Stuttgarcie , Berlinie i Frankfurcie, więc gdziekolwiek jesteś w Niemczech, nigdy nie jesteś tak daleko od festiwalu piwa

Niemiecki bar

Kiedy pójdziesz do niemieckiego baru i po prostu poprosisz o „piwo”, najprawdopodobniej dostaniesz regionalne piwo. Jeśli chcesz spróbować czegoś innego, na przykład nielokalnego piwa pszenicznego, ciemnego piwa lub pilznera, poproś konkretnie o to, czego chcesz. Jeśli mieszkasz lub odwiedzasz miasto ze szczególnie znanym, cenionym lub zabytkowym browarem, warto wybrać się na wycieczkę, która zazwyczaj obejmuje kilka bezpłatnych degustacji.

Kuchnia regionalna i specjały

Z jakiego jedzenia słyną Niemcy?

Kuchnia bawarska stawia mięso w centrum większości posiłków, zwłaszcza kiełbasy, gęsi i wieprzowiny. Ze względu na bliskość Austrii, tutaj również znajdziesz mnóstwo sznycla w menu. (Termin Schnitzel oznacza po prostu „kotlet”).

Badenii-Wirtembergii na zachodzie jedzenie ma bardziej wyrafinowane wpływy francuskie. Obejmuje to dania takie jak Maultaschen , danie z makaronem podobne do ravioli z kieszeniami makaronu zawierającymi mięso, zioła i przyprawy . Chociaż danie jest wykonane z finezją, nazwa dosłownie pochodzi od określenia „torebki z posiłkiem”. Mięso było tradycyjnie chowane w kieszeniach podczas Wielkiego Postu, kiedy ludzie mieli jeść mniej mięsa.

Północny obszar nad Morzem Bałtyckim (Dolna Saksonia) to miejsce, w którym z większym prawdopodobieństwem skosztujesz owoców morza , takich jak rolmopsy i śledzie. Ciasto jest popularne w całym kraju , ale regionalne odmiany obejmują Schwarzwälder Kirschtorte ze Schwarzwaldu i wspaniale nazwany tort Bee Sting ( Bienenstich Kuchen ) z Andernach. forma broni!

Jakie jest główne danie w Niemczech?

Pomimo tych regionalnych różnic, niektóre potrawy, takie jak Rouladen , Sauerbraten i Einhopf , cieszą się popularnością w całym kraju. Są uważane za dania narodowe.

Ze wszystkich tych regionalnych i narodowych potraw, Niemcy są najbardziej znane z Currywurst , kiełbasek, precli i Schwarzwaldu , ale jak widać, kuchnia niemiecka to o wiele więcej niż tylko te potrawy.

Jaka jest tradycyjna niemiecka potrawa na Boże Narodzenie?

24 i/lub 25 grudnia niemieckie potrawy bożonarodzeniowe zwykle składają się z pieczonej kaczki, gęsi, a nawet dzika . Zwykle podaje się go z kluskami ziemniaczanymi, modrą kapustą oraz farszem jabłkowo-kiełbasowym .

Na deser nie ma nic lepszego na Boże Narodzenie niż słynne ciasto owocowe Stolle lub ciastka Lebkuchen .

Struktura posiłków w Niemczech

Jakie jest typowe niemieckie śniadanie, obiad i kolacja?

Śniadanie

Śniadanie w Niemczech nazywa się Frühstück i prawie zawsze obejmuje gorący napój, taki jak herbata lub kawa .

Śniadania w Niemczech są zwykle dość obfite i często zaczynają się od chleba lub bułek, które są podawane z pastami do smarowania, takimi jak masło, dżem i marmolada . Kiełbasa, jajka, ser i bekon to również popularne produkty śniadaniowe, podobnie jak placki ziemniaczane. Płatki, zwłaszcza muesli, jogurty i owoce są w Niemczech coraz bardziej popularne, zwłaszcza wśród młodzieży, która dba o zdrowie. Szklanka soku pomarańczowego jest również powszechna do śniadania.

Drugie śniadanie, znane jako Pausenbrot lub Zweites Frühstück , jest powszechne w Niemczech, zwłaszcza w szkole. Ta uzupełniająca przekąska często przybiera formę małej kanapki lub owocu.

Lunch

Lunch w Niemczech nazywa się Mittagessen i jest zwykle spożywany między 12:00 a 14:00 . Niemcy tradycyjnie lubią swój główny gotowany posiłek na lunch, a nie na kolację. Lunch jest często podawany po przystawce, takiej jak sałatka ziemniaczana.

Obiady przyrządzane w domu mogą obejmować Eintopf , Rouladen , Schnitzel lub Sauerbraten . Zwykle składa się z mięsa lub ryby podawanej z ziemniakami, ryżem lub niemieckim makaronem, a także warzywami i czasami bułkami ( Brötchen ).

Osoby pracujące w miastach, które są zbyt zajęte, aby pójść do restauracji lub do domu na lunch, często będą chciały zjeść coś ciepłego na wynos zamiast zimnej kanapki. Jednym z powodów, dla których dania takie jak Currywurst czy Schnitzel z frytkami stały się tak popularne, jest to, że są gorące i łatwo dostępne za niewielkie pieniądze. Pomimo tego dość obfitego obiadu, a może nawet dwupoziomowego śniadania, kilka godzin po obiedzie Niemcy tradycyjnie siadają do kawy i ciasta ( Kaffee und Kuchen ), choć coraz częściej staje się to tradycją weekendową, a nie codzienną.

Kolacja

W Niemczech wieczorny posiłek nazywa się Abendessen lub Abendbrot – ten ostatni bardziej przypomina kolację i dosłownie oznacza „wieczór chleba”. Po obfitym obiedzie Niemcy tradycyjnie jedzą lżejszy obiad, na który składają się pieczywo, szynka, kiełbaski, sery i marynaty . Zimą może to obejmować również zupę. Ten zimny posiłek w formie bufetu jest zwykle dzielony z rodziną lub gospodarstwem domowym i jest podawany wczesnym wieczorem około 18:00 lub 19:00.

Jednak ze względu na współczesny dzień pracy i fakt, że większość Niemców, zwłaszcza na obszarach miejskich, nie wraca już do domu na lunch, wielu zaczyna jeść lżejszy lunch na bazie chleba, czyniąc obiad gotowanym posiłkiem dnia; będzie to prawdopodobnie obejmować mięso lub ryby, warzywa i ziemniaki. Wielu dorosłych wypije piwo do wieczornego posiłku.

Jak oceniasz ten materiał?

Kliknij na gwiazdkę, aby zostawić swoją ocenę

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

Jak dotąd brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Jak zaaranżować salon z jadalnią?

Poprzedni wpis

Kuchnia irlandzka – 25 tradycyjnych niesamowicie dobrych irlandzkich przepisów

Następny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemiosłem w ręku na co dzień szef kontroli jakości w kuchni, serwujący wykwintne dania. W niedalekiej przyszłości planuje zrealizować młodzieńcze marzenia i napisać coś więcej niż artykuł 📖

Na pewno zainteresują Cię jeszcze:

Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.

Pozostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *