Chleb Pita, tradycyjne 偶ydowskie i izraelskie jedzenie
Chleb Pita, tradycyjne 偶ydowskie i izraelskie jedzenie

Kuchnia austriacka obfituje w wysokokaloryczne dania mi臋sne, kt贸re najcz臋艣ciej s膮 ci臋偶kostrawne. Z pewno艣ci膮, nie odnajdziemy w niej zbyt wielu potraw wegetaria艅skich. Oczywi艣cie, zauwa偶alne s膮 w niej wp艂ywy kuchni francuskiej, niemieckiej, czeskiej czy w臋gierskiej.

Warto podkre艣li膰 to, 偶e jest ona niejednolita, cechuj膮 si臋 bogactwem potraw, co jest skutkiem tego, i偶 Austria jest krajem wielonarodowo艣ciowym. Poza tym, ogromn膮 rol臋 w kuchni austriackiej odgrywaj膮 zupy, kt贸re spo偶ywane s膮 podczas g艂贸wnego posi艂ku. Jedn膮 z najs艂ynniejszych jest zupa markkn枚delsuppe, kt贸ra przypomina ros贸艂 z kluskami, przygotowywany na szpiku. Nie mniej znana jest zupa frittatensuppe, czyli wywar mi臋sny, serwowany z nale艣nikiem oraz zupa czosnkowa knoblauchsuppe, do kt贸rej dodawana jest bita 艣mietana i szczypiorek.

Polecane hity i dodatki kuchni austriackiej

Trzeba powiedzie膰 o tym, i偶 Austriacy s膮 specjalistami od tworzenia dodatk贸w do pysznych zup. Mowa tu g艂ownie o kluskach, knedelkach i makaronach. Na uwag臋 zas艂uguj膮 r贸wnie偶 potrawy mi臋sne, w szczeg贸lno艣ci wiener schnitzel, kotlet ciel臋cy. Poza tym, kuchnia austriacka jest s艂ynna z gulaszu przygotowywanego na bazie mi臋sa, warzyw z dodatkiem papryki. Poza tym, znanym tradycyjnym smako艂ykiem jest stelezer, czyli golonka zapiekana lub gotowana, najcz臋艣ciej podawana z piwem. A, co ciekawe ziemniaki stanowi膮 tylko dodatek do da艅, przewa偶nie serwowane s膮 w formie plastr贸w.

Ponadto, kuchnia austriacka s艂ynie z sa艂atki eierschwammerl, kt贸ra powstaje na postawie jajek na twardo oraz marynowanych kurek. Opr贸cz tego, warto jeszcze wspomnie膰 o smacznych deserach i ciastach oraz wyrobach czekoladowych. W pierwszej kolejno艣ci nale偶y tu wymieni膰 jest ciasto strudel, najcz臋艣ciej nadziewane owocami. Trzeba podkre艣li膰 to, 偶e jest przygotowywane w oparciu o tradycyjne receptury, kt贸re s膮 znane tylko nielicznym. Nie zapominamy tak偶e o wybornym serniku wiede艅skim, kt贸rym zachwycaj膮 si臋 tury艣ci z ca艂ego 艣wiata.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Przyj臋cie dla m臋偶czyzn: kolacja 鈥 przyj臋cie 鈥瀞艂omiany wdowiec鈥

Nie mniej wspania艂y jest tort Sachera. Godne polecenia s膮 r贸wnie偶 kifti, czyli przek膮ski przypominaj偶e polskie p膮czki. Z pewno艣ci膮, wa偶ne miejsce w kuchni austriackiej zajmuje kawa, kt贸ra spo偶ywana jest w du偶ych ilo艣ciach, a na uznanie zas艂uguje zw艂aszcza kawa parzona po wiede艅sku (z bit膮 艣mietan膮). Austriacy nie mog膮 si臋 obej艣膰 na co dzie艅 bez soku jab艂kowego 鈥 apfelsaft oraz lemoniady doprawionej imbirem, czyli almududler. Poza tym, nasi s膮siedzi ub贸stwiaj膮 wina, a tak偶e cenieni s膮 na 艣wiecie za produkcj臋 wy艣mienitego piwa, np. Gosser, Stegl lub Schwechater. Opr贸cz tego, wiele os贸b chwali sobie w贸dk臋 enzjan, kt贸ra w smaku przypomina polsk膮 偶o艂膮dkow膮 oraz dum膮 Austrii jest r贸wnie偶 rum inlander. Z pewno艣ci膮, kuchnia austriacka zadowoli ka偶dego smakosza, kt贸ry jest wielbicielem smacznych, sytych potraw.

Gusta dworskie – Kuchnia austriacka od wiek贸w pozostaje pod wp艂ywem smak贸w Cesarstwa Austro-W臋gierskiego

Przez wieki tradycje kulinarne Austrii kszta艂towa艂y si臋 pod wp艂ywem gust贸w dworu cesarskiego Austro-W臋gier i lokalnych zwyczaj贸w. Z czasem produkty etniczne zosta艂y w艂膮czone do g艂贸wnego nurtu kultury. Dzi艣 kuchnia austriacka charakteryzuje si臋 silnymi wp艂ywami wiede艅skimi, cho膰 czasy wsp贸艂czesne przynios艂y pewne zmiany w jej jad艂ospisie. Dzi臋ki po艂o偶eniu geograficznemu i krajom s膮siednim, kt贸re same nie s膮 ubogie w ofert臋 kulinarn膮, kuchnia austriacka wykazuje wiele podobie艅stw z innymi krajami Europy 艢rodkowej.

Z czasem produkty te zosta艂y w艂膮czone do tradycyjnej kultury. Czasy wsp贸艂czesne przynios艂y zmiany w jad艂ospisie i obecnie kuchnia austriacka, kt贸ra pozostaje pod silnym wp艂ywem smak贸w wiede艅skich, cho膰 w ostatnich czasach wprowadzono w niej pewne zmiany, zmieni艂a si臋. Kuchnia austriacka wykazuje wiele podobie艅stw z innymi krajami Europy 艢rodkowej, co wynika z jej po艂o偶enia geograficznego i kraj贸w s膮siednich, kt贸re same nie s膮 ubogie w ofert臋 kulinarn膮.

Korzenie kuchni austriackiej si臋gaj膮 d艂ugiej i znakomitej historii wielu r贸偶nych kuchni, od austriackiej po wiede艅sk膮, od kuchni cesarskiej po lokalne zwyczaje. Z czasem produkty etniczne zosta艂y w艂膮czone do g艂贸wnego nurtu kultury. Obecnie kuchnia austriacka charakteryzuje si臋 silnymi wp艂ywami wiede艅skimi, cho膰 czasy wsp贸艂czesne przynios艂y pewne zmiany w jej menu.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Jak przygotowa膰 grzane wino - Przepis na grzane wino: Grzaniec galicyjski z pomara艅cz膮

Kuchnia austriacka zacz臋艂a si臋 kszta艂towa膰 dwa wieki temu, wraz z kuchni膮 s膮siednich kraj贸w, ale z wp艂ywami dworu cesarskiego Habsburg贸w. Obecnie wiele tradycyjnych potraw, w tym sznycel wiede艅ski i strudel jab艂kowy, jest popularnych poza granicami Austrii.

Kuchnia austriacka – bogata ofercie przepis贸w, kt贸re trafiaj膮 w ka偶dy gust

Ka偶dy region Austrii ma swoje w艂asne tradycje kulinarne i regionalne potrawy. Typowe sk艂adniki typowego austriackiego 艣niadania to chleb z mas艂em, w臋dliny, sery i r贸偶ne smarowid艂a.

艢niadanie: Tak zwana kawa wiede艅ska – kawiarka ze 艣mietank膮 i jajkiem ugotowanym na mi臋kko w r贸偶nokolorowych fili偶ankach. Nazywa si臋 to “Eierspeise”. Do kawy podaje si臋 mas艂o, w臋dliny, ser, d偶em lub mi贸d.

Od bogatych w sk艂adniki od偶ywcze ser贸w po szynk臋 – jest wiele powod贸w, dla kt贸rych warto zje艣膰 tradycyjne austriackie 艣niadanie z produktami pochodz膮cymi od regionalnych rolnik贸w. To w艂a艣nie miejscowi decyduj膮 o tym, jak najlepiej zbilansowa膰 smak i warto艣ci od偶ywcze w ka偶dym regionie. Bu艂ki lub chleb nie tylko dadz膮 Ci co艣 do jedzenia, ale tak偶e pozwol膮 unikn膮膰 zbyt wielu cukr贸w, takich jak d偶em.

Kluski, pierogi i makaron odgrywaj膮 wa偶n膮 rol臋 w kuchni austriackiej jako dodatki do zup.

Kluski to ceniony w Austrii produkt z pszenicy. Przez wiele stuleci by艂y one opracowywane i przyrz膮dzane jako popularne danie. Najpopularniejszy rodzaj klusek – knedle, od czas贸w 艣redniowiecza s膮 ch臋tnie podawane z mi臋sem i roso艂em lub z oliw膮 i octem.

Tradycje kulinarne w Austrii od dawna s膮 zwi膮zane z czasem i miejscem. Najwi臋ksz膮 rol臋 w tym wzgl臋dzie odgrywaj膮 kultury regionalne. W tym sensie r贸偶ne regiony wykorzystuj膮 te same potrawy w r贸偶ny spos贸b. Smak ka偶dej potrawy przypomina nam o jej mieszka艅cach. Na przyk艂ad typowe austriackie 艣niadanie sk艂ada si臋 z r贸偶nych rodzaj贸w sera, w臋dlin i mas艂a. Do tego dochodz膮 bu艂ki lub chleb, mas艂o i dodatki, takie jak d偶em lub mi贸d.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Kuchnia afryka艅ska: ostre przepisy z czarnego l膮du

Kuchnia austriacka jest bogata i r贸偶norodna.

Po艂膮czenie mi臋sa i ziemniak贸w, kt贸re w Austrii nazywa si臋 “streichkase” (ser z boku), stanowi integraln膮 cz臋艣膰 codziennej diety. I nic dziwnego, poniewa偶 g艂贸wn膮 warto艣膰 od偶ywcz膮 w kuchni austriackiej stanowi膮 oleje i t艂uszcze, zar贸wno ro艣linne, jak i zwierz臋ce.

Kuchnia austriacka – smak ka偶dej potrawy przypomina nam o jej mieszka艅cach.

 

Na po艂udniu gulasz doskonale 艂膮czy si臋 z knedlami z serem, natomiast w innych stronach podaje si臋 go z kluskami. Sznycel wiede艅ski najcz臋艣ciej przyrz膮dza si臋 z ciel臋ciny, ale jako sk艂adnik wykorzystuje si臋 r贸wnie偶 wieprzowin臋. Dodatki do tego klasycznego dania r贸wnie偶 mog膮 by膰 r贸偶ne – dopuszczalne s膮 gotowane ziemniaki i sa艂ata, chipsy ziemniaczane lub ry偶. Zgodnie z tradycj膮 sznycel powinien by膰 podawany z sosem 偶urawinowym, jednak obecnie za bardziej powszechny dodatek uwa偶a si臋 ry偶.

Po艂膮czenie mi臋sa i ziemniak贸w, kt贸re w Austrii nazywa si臋 “streichkase” (ser na boku), stanowi integraln膮 cz臋艣膰 codziennej diety. I nic dziwnego, skoro g艂贸wn膮 warto艣膰 od偶ywcz膮 w kuchni austriackiej stanowi膮 oleje i t艂uszcze, zar贸wno ro艣linne, jak i zwierz臋ce.

Jako 偶e g艂贸wn膮 cech膮 kuchni austriackiej jest u偶ywanie du偶ej ilo艣ci m膮ki. I nic dziwnego, skoro najs艂ynniejsz膮 potraw膮 w Austrii jest sznycel i wienerschnitzel – chrupi膮cy, sma偶ony kotlet ciel臋cy.

Kolejnym daniem, na kt贸re warto zwr贸ci膰 uwag臋, jest Tafelspitz – gotowana wo艂owina z ziemniakami i warzywami. Jest to najbardziej popularne danie w Austrii. Opr贸cz tych da艅 w Austrii popularne s膮 tak偶e inne przysmaki – Wiener Schnitte (kruche ciasto z kremem waniliowym), sernik i Sachertorte (ciasto czekoladowe z polew膮 czekoladow膮).

Jak oceniasz ten materia艂?

Kliknij na gwiazdk臋, aby zostawi膰 swoj膮 ocen臋

艢rednia ocena / 5. Liczba g艂os贸w:

Jak dot膮d brak g艂os贸w! Oce艅 ten post jako pierwszy.

Kuchnia francuska – lekka, wytworna i smaczna. Charakterystyka kuchni francuskiej

Poprzedni wpis

Kuchnia litewska – najpopularniejsze przepisy kuchni litewskiej

Nast臋pny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemios艂em w r臋ku na co dzie艅 szef kontroli jako艣ci w kuchni, serwuj膮cy wykwintne dania. W niedalekiej przysz艂o艣ci planuje zrealizowa膰 m艂odzie艅cze marzenia i napisa膰 co艣 wi臋cej ni偶 artyku艂 馃摉

Na pewno zainteresuj膮 Ci臋 jeszcze:

Komentarze - masz co艣 do napisania? Zostaw prosz臋 informacje.

Pozostaw komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany.