Piwo zmniejsza szkodliwość grillowanego mięsa
Lifestyle 🔥Dziwne kwestie 🤪Ludologia 👨

Piwo zmniejsza szkodliwość grillowanego mięsa

Zapachy lata — słodki zapach świeżo rozwiniętych kwiatów, zapach świeżo skoszonej trawy i aromat mięsa pieczonego na przydomowym grillu — już wkrótce nas zagoszczą. Teraz naukowcy donoszą, że to samo piwo, które wielu ludzi spożywa przy grillu na podwórku, może, użyte jako marynata, pomóc w ograniczeniu tworzenia się potencjalnie szkodliwych substancji w grillowanym mięsie.

Pewne metody obróbki termicznej nie tylko neutralizują dobroczynne działanie składników odżywczych w pożywieniu, ale odpowiadają również za wytworzenie substancji uważanych za genotoksyczne, mutagenne i rakotwórcze. W trakcie smażenia, pieczenia, wędzenia i grillowania powstają duże ilości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) oraz heterocyklicznych amin aromatycznych (HAA), związków chemicznych będących produktami częściowego spalania, którym na podstawie badań przypisuje się silne działanie karcinogenne.

Dla większości zwolenników biesiadowania pod chmurką nie jest to jednak wystarczający powód, by zrezygnować z ulubionych przysmaków. W sama porę przed sezonem grillowym, opublikowano wyniki badań, w których odkryto prosty sposób na zmniejszenie szkodliwości długotrwałego stosowania wysokich temperatur w przygotowaniu potraw. Okazuje się, że macerowanie mięsa w piwie w znaczącym stopniu blokuje powstawanie szkodliwych związków.

Najlepsze czarne

Isabel Ferreira z Uniwersytetu w Porto przeprowadziła badanie, w którym wykazała, że przyrządzanie wieprzowiny na grillu węglowym jest znacznie zdrowsze jeśli uprzednio zamaceruje się mięso w piwie. W próbie użyto trzech rodzajów piwa: jasnego, jasnego bezalkoholowego i czarnego.

Po przygotowaniu wszystkich próbek porównano wieprzowinę macerowaną w piwie z mięsem niemacerowanym. We wszystkich porcjach wykryto pewną zawartość WWA, jednak w mięsie macerowanym była ona znacznie niższa. Najsilniejsze działanie antyoksydacyjne wykazano w przypadku piwa czarnego (68.0%).

Piwo zmniejsza szkodliwość grillowanego mięsa

piwo zmniejsza szkodliwość grillowanego mięsa

Nie tylko piwo

Osoby unikające alkoholu pod każda postacią nie pozostają zupełnie bezbronne wobec szkodliwej oksydacji. Podobne działanie chroniące przed rakotwórczymi produktami spalania wykazują maceraty bazujące na soku z cytryny oraz fermentowane warzywa. W książce Nourishing Traditions, Sally Fallon Morell sugeruje, by potrawy grillowane spożywać na przykład w towarzystwie kapusty kiszonej. Według autorki, bakterie mlekowe aktywne w trakcie procesów fermentacyjnych są doskonałym antidotum na karcynogeny wytwarzane w trakcie smażenia i grillowania.

Może cię zainteresować także:  Alergie i dieta eliminacyjna - pokarmy, które należy usunąć podczas diety eliminacyjnej

Marynowanie mięsa w piwie przed grillowaniem może zmniejszyć o połowę rakotwórcze substancje chemiczne

Naukowiec radzi, aby tego lata polać mięso piwem przed grillowaniem, aby zmniejszyć ryzyko tworzenia się szkodliwych chemikaliów podczas gotowania

Naukowcy twierdzą, że zamiast po prostu cieszyć się dobrym piwem przy grillu tego lata, powinniśmy używać naszych puszek do marynowania mięsa.

Badania sugerują, że oprócz dodania dodatkowego smaku, polewanie mięsa piwem przed trafieniem na grill zmniejsza ryzyko powstania potencjalnie rakotwórczych substancji chemicznych podczas gotowania.

Aby przeprowadzić badanie, naukowcy marynowali wieprzowinę przez cztery godziny (do tego czasu reakcje chemiczne na powierzchni mięsa ustały) w trzech różnych rodzajach piwa – lagerze, piwie bezalkoholowym i czarnym piwie.

Następnie mięso było dobrze ugotowane na grillu węglowym.

Wyniki wykazały, że wszystkie piwa obniżyły poziom ośmiu rodzajów wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA), związku chemicznego powiązanego z rakiem, który powstaje, gdy mięso jest gotowane w bardzo wysokich temperaturach.

Czarne piwo okazało się najskuteczniejsze, obniżając poziomy o ponad połowę, stwierdzili naukowcy. piwo bezalkoholowe było najmniej skuteczne, chociaż nadal obniżało poziom.

„Tak więc spożycie mięsa marynowanego w piwie może być odpowiednią strategią łagodzenia” – podsumował zespół, sugerując, że przeciwutleniacze w piwie sprawiają, że powierzchnia mięsa jest odporna na WWA.

Idealne kwiaty do łazienki – 20 roślin łazienkowych, które pomogą się zrelaksować

Poprzedni wpis

Dieta bezwęglowodanowa – co można jeść? Zasady, efekty, przepisy i jadłospis

Następny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemiosłem w ręku na co dzień szef kontroli jakości w kuchni, serwujący wykwintne dania. W niedalekiej przyszłości planuje zrealizować młodzieńcze marzenia i napisać coś więcej niż artykuł 📖

Na pewno zainteresują Cię jeszcze:

Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.

Pozostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *