Przepisy kuchni japo艅skiej - jak zrobi膰 sushi, sos sojowy, wasabi i inne... 1 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl
DOM I OTOCZENIE 馃彙Dani i przepisy 馃嵆Dziwne kwestie 馃おGotowanie i pieczenie 馃懇鈥嶐煃Historia produkt贸w 馃摝

Przepisy kuchni japo艅skiej – jak zrobi膰 sushi, sos sojowy, wasabi i inne…

Najwa偶niejsze potrawy kuchni japo艅skiej

Potrawy kuchni japo艅skiej s膮 dzisiaj doskonale znane na ca艂ym 艣wiecie. Sztuka kulinarna Japonii zyska艂a popularno艣膰 przede wszystkim dzi臋ki jedzeniu surowych ryb, na bazie kt贸rych przyrz膮dzane jest chocia偶by przepyszne sushi. Poza rybami w Japonii spo偶ywa si臋 te偶 du偶e ilo艣ci owoc贸w morza. Co ciekawe, potrawy przygotowywane przez Japo艅czyk贸w maj膮 nie tylko smakowa膰, ale tak偶e cieszy膰 oko.

Niewiele os贸b wie, 偶e w Japonii mi臋so zwierz臋ce zacz臋to jada膰 dopiero w XX wieku. Obecnie opr贸cz ryb spo偶ywa si臋 tam tak偶e wo艂owin臋, chocia偶 na znacznie mniejsz膮 skal臋 ni偶 w Europie. To w艂a艣nie dzi臋ki temu kuchnia japo艅ska jest zdrowa i bogata w warto艣ciowe sk艂adniki od偶ywcze. Ka偶dy z nas mo偶e samodzielnie w domu przygotowa膰 dzi艣 syc膮c膮 japo艅sk膮 zup臋, tradycyjne kluski dango lub ry偶owe ciasteczka.

Dania najbardziej charakterystyczne dla kuchni japo艅skiej mo偶na podzieli膰 na dwie grupy. Pierwsz膮 z nich stanowi膮 potrawy, kt贸re maj膮 rodzime pochodzenie, a wi臋c te, kt贸re zosta艂y wymy艣lone tylko i wy艂膮cznie przez Japo艅czyk贸w. Natomiast drug膮 kategori臋 stanowi膮 posi艂ki, kt贸re powsta艂y na skutek inspiracji kulturami Zachodu.

Sztuka kulinarna Japonii to nie tylko ryby oraz owoce morza, jak s膮dzi wiele os贸b. Japo艅czycy s艂yn膮 tak偶e z wy艣mienitych potraw z tofu czy ze smacznych sa艂atek z japo艅skim chrzanem. Ich specjalno艣ci膮 s膮 tak偶e japo艅skie ciasta, kt贸re przyrz膮dzane s膮 na przyk艂ad z dodatkiem wi艣ni.

W kuchni japo艅skiej niekt贸re potrawy s膮 podawane na surowo, bez wcze艣niejszego poddawania obr贸bce cieplnej. Nie oznacza to jednak, 偶e podczas pobytu w Japonii nie mo偶na skosztowa膰 tak偶e da艅 gotowanych, sma偶onych czy grillowanych. Wr臋cz przeciwnie, takie potrawy s膮 tak偶e bardzo znane i cz臋sto podaje si臋 je z tradycyjnym sosem sojowym.

Obecnie Japo艅czycy, tak jak mieszka艅cy wielu innych kraj贸w na ca艂ym 艣wiecie, spo偶ywaj膮 trzy posi艂ki dziennie. Zazwyczaj w ich sk艂adzie obowi膮zkowo musi znale藕膰 si臋 miska zupy oraz miska ry偶u. Poza tym przygotowuje si臋 lokalne potrawy, najcz臋艣ciej na bazie ryb oraz owoc贸w morza.

Z Japonii pochodzi nie tylko s艂ynne sushi. Z kraju tego wywodzi si臋 tak偶e do艣膰 dobrze znany w Europie trunek alkoholowy produkowany z ry偶u 鈥 sake. Jest on otrzymywany poprzez fermentacj臋 ry偶u i zawiera od czternastu do dwudziestu procent alkoholu.

 

Jak zrobi膰 sushi w domu krok po kroku?

Sushi to jedna z najbardziej znanych potraw japo艅skich, kt贸ra jest przygotowywana na bazie ry偶u oraz rozmaitych surowych dodatk贸w: kawa艂k贸w ryb, warzyw, grzyb贸w lub owoc贸w morza. Tradycyjnie danie to spo偶ywa si臋 palcami, chocia偶 w niekt贸rych restauracjach go艣ciom podaje si臋 tak偶e klasyczne pa艂eczki. Do sushi serwuje si臋 sos sojowy, marynowany imbir lub japo艅ski chrzan wasabi.

Obecnie w wielu polskich restauracjach podaje si臋 japo艅skie sushi, ale takie danie mo偶na bez problemu stworzy膰 tak偶e samodzielnie w domu. Gotowe zestawy najcz臋艣ciej maj膮 r贸偶norodne nazwy: ume, take lub matsu. Warto te偶 zwr贸ci膰 uwag臋 na r贸偶ne rodzaje sushi. W Japonii bardzo popularne jest na przyk艂ad nigiri-sushi, kt贸re jest formowane za pomoc膮 palc贸w lub chirashi-sushi, kt贸re jest podawane jako miseczka z ry偶em i kawa艂kami sushi.

W Polsce coraz wi臋kszym zainteresowaniem cieszy si臋 maki-sushi, kt贸re powstaje poprzez u艂o偶enie ry偶u razem z ryb膮 na p艂acie wodorostu nori. Ca艂o艣膰 jest zawijana w rulon, a do tego celu u偶ywa si臋 najcz臋艣ciej specjalnej bambusowej maty. Sushi dzi臋ki temu przyjmuje form臋 rolady, kt贸r膮 mo偶na nast臋pnie kroi膰 na mniejsze kawa艂ki.

Przygotowanie domowego sushi nie jest trudne, aczkolwiek do przygotowania tej japo艅skiej potrawy b臋dziemy potrzebowa膰 nie tylko surowej ryby, ale tak偶e kilku dodatk贸w.

Sushi-maki z 艂ososiem przyrz膮dzimy z ry偶u, dziesi臋ciu dekagram贸w 艣wie偶ej ryby (mo偶e by膰 to 艂oso艣, ale 艣wietnie sprawdzi si臋 tak偶e na przyk艂ad tu艅czyk), sosu sojowego, octu ry偶owego, imbiru, pasty wasabi oraz dodatk贸w: awokado, og贸rka, kawioru. Potrzebna nam te偶 b臋dzie bambusowa mata i arkusze nori (cztery sztuki).

Ry偶 p艂uczemy w wodzie, a nast臋pnie gotujemy w wodzie pod przykryciem. Kiedy ry偶 b臋dzie ju偶 wystarczaj膮co mi臋kki oraz kleisty, w贸wczas odcedzamy go i pozostawiamy do wystudzenia. Dodajemy 艂y偶eczk臋 octu ry偶owego, 艂y偶k臋 sosu sojowego oraz odrobin臋 soli.

Niewielk膮 warstw臋 ry偶u rozk艂adamy na arkuszach nori (na bambusowej macie). Z jednej strony uk艂adamy ryb臋 oraz dowolne dodatki. Ryb臋 wcze艣niej warto posmarowa膰 japo艅sk膮 past膮 wasabi. Arkusze zwijamy przy pomocy bambusowej maty (najlepiej jest zacz膮膰 zwijanie od tej strony, na kt贸rej uk艂adali艣my ryb臋). Na ko艅cu ruloniki wystarczy pokroi膰 na paski o szeroko艣ci oko艂o dw贸ch centymetr贸w. Domowe sushi-maki z 艂ososiem jemy pa艂eczkami lub r臋kami. Danie najlepiej b臋dzie smakowa膰 z dodatkiem tradycyjnego sosu sojowego.

Syc膮ca zupa rybna i ramen

Sztuka kulinarna Japonii zazwyczaj kojarzy nam si臋 z sushi. I chocia偶 domowe sushi mo偶e przygotowa膰 ka偶dy z nas we w艂asnej kuchni, to warto wiedzie膰, 偶e kuchnia japo艅ska to tak偶e rozmaite zupy, kt贸re przygotowywane s膮 na bazie r贸偶nych sk艂adnik贸w. R贸偶ni膮 si臋 one od europejskich przede wszystkim sk艂adnikami, kt贸re s膮 uk艂adane w miskach, a dopiero potem zalewane wywarem. To dzi臋ki takiemu przyrz膮dzeniu japo艅skie zupy zyskuj膮 jednak sw贸j specyficzny smak.

Popularn膮 japo艅sk膮 zup膮 jest chocia偶by suimono, kt贸ra przygotowywana jest z wodorost贸w kombu oraz suszonych sardynek. Japo艅czycy cz臋sto jadaj膮 tak偶e zup臋 miso-shiru, kt贸ra jest tradycyjn膮 zup膮 spo偶ywan膮 codziennie jako dodatek do serwowanych posi艂k贸w. Do zupy dodaje si臋 mi臋dzy innymi wodorosty, ryby oraz tofu.

W Japonii bardzo cz臋sto na sto艂ach pojawia si臋 tak偶e syc膮ca zupa rybna, a jej podstawowym sk艂adnikiem jest wywar z mi臋sa i o艣ci ryb. Niekiedy do zupy dodaje si臋 te偶 owoce morza. W trakcie przygotowywania takiej zupy trzeba wiedzie膰, 偶e mi臋so ryb nale偶y gotowa膰 bardzo kr贸tko, gdy偶 jedynie kilka lub kilkana艣cie minut. R贸wnie偶 owoc贸w morza nie nale偶y gotowa膰 zbyt d艂ugo, poniewa偶 wtedy robi膮 si臋 twarde.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Mas艂o, margaryna, ghee czy mas艂o wega艅skie 鈥 co jest zdrowsze?

Japo艅sk膮 zup臋 rybn膮 mo偶na przygotowa膰 na przyk艂ad bazie filet贸w z ryby lub bulionu rybnego (w贸wczas nale偶y ze sob膮 ugotowa膰 kilka gatunk贸w ryb). Wy艣mienicie smakuje tak偶e zupa rybna przyrz膮dzona na wywarze warzywnym, do kt贸rego kawa艂ki ryb oraz owoc贸w morza dok艂ada si臋 na samym ko艅cu, tu偶 przed podaniem.

Znan膮 japo艅sk膮 zup膮 jest tak偶e ramen, kt贸re jest daniem sk艂adaj膮cym si臋 z roso艂u, makaronu oraz innych dodatk贸w. Ramen nie jest jednak typowo japo艅sk膮 potraw膮, poniewa偶 na teren Japonii przyw臋drowa艂 z Chin. Dzisiaj jednak ramen cieszy si臋 bardzo du偶膮 popularno艣ci膮 i jest daniem do艣膰 cz臋sto serwowanym w barach.

Przepisy kuchni japo艅skiej - jak zrobi膰 sushi, sos sojowy, wasabi i inne... 2 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

G艂贸wnym sk艂adnikiem zupy o nazwie ramen jest makaron z m膮ki pszennej. Sama zupa natomiast jest przygotowywana na bazie wywaru z ko艣ci wieprzowych oraz wieprzowiny. Poza tym do zupy mo偶na dodawa膰 owoce morza, warzywa, ryby, a tak偶e nasiona sezamu. Zupa niekiedy przyprawiana jest te偶 sosem sojowym.

Wyr贸偶nia si臋 kilka odmian zupy ramen, poniewa偶 nie ma jednego przepisu na to danie. Do艣膰 popularna jest na przyk艂ad zupa shio-ramen, kt贸r膮 mo偶na przyrz膮dza膰 na bazie mi臋sa kurzego lub wieprzowego. Jest to danie lekkie, do kt贸rego dodaje si臋 r贸偶ne warzywa. Nieco g臋stsza jest natomiast tonkotsu-ramen, kt贸ry cz臋sto podawany jest z past膮 z nasion sezamu.

Sa艂atka z ostrym sosem wasabi

Kuchnia japo艅ska jest bardzo cz臋sto okre艣lana mianem kuchni wymagaj膮cej. Nic w tym jednak dziwnego, gdy偶 sk艂adniki tej sztuki kulinarnej nie mog膮 by膰 tanimi czy podrobionymi p贸艂produktami. Zdobycie orientalnych produkt贸w nie jest 艂atwe, ale na szcz臋艣cie mo偶na je dzisiaj znale藕膰 w wielu sklepach. W ten spos贸b mo偶emy przygotowa膰 dania z tofu lub sa艂atki z ostrym sosem wasabi.

Wasabi to chrzan japo艅ski, kt贸ry bez w膮tpienia jest jednym z najbardziej znanych sk艂adnik贸w kuchni japo艅skiej. Chrzan ten stanowi gatunek ro艣liny z rodziny kapustowatych i wyst臋puje na terenie Japonii, Korei oraz na Tajwanie.

Chrzan japo艅ski ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, zw艂aszcza, 偶e 艣wie偶o starty korze艅 mo偶e podkre艣li膰 smak wielu r贸偶nych potraw, podobnie jak zwyk艂y chrzan. W odr贸偶nieniu od tradycyjnego i dobrze znanego nam chrzanu, wasabi jest znacznie ostrzejszy w smaku i du偶o bardziej piek膮cy.

W Polsce najpro艣ciej jest znale藕膰 chrzan wasabi w postaci proszku, kt贸ry po wymieszaniu z odpowiedni膮 ilo艣ci膮 wody da nam g臋st膮, ostr膮 past臋 鈥 idealny dodatek do wielu japo艅skich potraw. Wasabi bardzo cz臋sto jest u偶ywany do przyrz膮dzania sushi, ale oczywi艣cie nie tylko. Decyduj膮c si臋 na u偶ycie japo艅skiego chrzanu (bez wzgl臋du na to, do jakiej potrawy b臋dziemy go dodawa膰) musimy uwa偶a膰 na jego dawkowanie.

Do przygotowania smacznej sa艂atki z ostrym sosem wasabi b臋dziemy potrzebowa膰 dwa jajka, kilka sztuk pomidork贸w koktajlowych, trzy 艂y偶ki kukurydzy, rukol臋 oraz przyprawy: s贸l i pieprz. Natomiast japo艅ski sos wasabi przyrz膮dzimy z dw贸ch 艂y偶ek majonezu, jednej wi臋kszej 艂y偶ki wasabi (mo偶na oczywi艣cie da膰 wi臋cej, w zale偶no艣ci od w艂asnych upodoba艅, wtedy sos b臋dzie mia艂 ostrzejszy smak) oraz dwie 艂y偶eczki kawioru.

Rukol臋 nale偶y dok艂adnie umy膰, wysuszy膰, a nast臋pnie wy艂o偶y膰 ni膮 dno szklanej salaterki. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na 膰wiartki, kt贸re przek艂adamy do naczynia z sa艂at膮. Pomidorki r贸wnie偶 myjemy, przekrawamy na po艂贸wki i dodajemy do sa艂aty. Na ko艅cu do warzyw wsypujemy trzy 艂y偶ki kukurydzy, po czym sa艂atk臋 doprawiamy do smaku sol膮 oraz pieprzem.

Przepisy kuchni japo艅skiej - jak zrobi膰 sushi, sos sojowy, wasabi i inne... 3 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Ostatnim etapem przygotowywania sa艂atki z sosem wasabi jest sporz膮dzenie sosu. W niedu偶ym szklanym naczyniu mieszamy ze sob膮 majonez, chrzan wasabi oraz kawior. Gotowym sosem polewamy sa艂atk臋 tu偶 przed podaniem na st贸艂.

Zastosowanie sosu sojowego

Kuchnia japo艅ska opiera si臋 na wielu rozmaitych orientalnych produktach. Bez wzgl臋du na to, czy b臋dziemy przygotowywa膰 apetyczne sushi czy syc膮c膮 zup臋 rybn膮, mo偶emy spotka膰 si臋 z konieczno艣ci膮 u偶ycia sosu sojowego. Jest to jeden z najpopularniejszych produkt贸w kuchni japo艅skiej, wi臋c warto wiedzie膰, do jakich potraw mo偶e by膰 on dodawany.

Sos sojowy stanowi fermentowany sos, kt贸ry jest wytwarzany na bazie ziaren soi, pra偶onego ziarna ry偶u (lub pszenicy), wody oraz soli. Produkt ten znajduje bardzo szerokie zastosowanie w kuchni azjatyckiej. Jego g艂贸wnym celem jest podkre艣lanie oraz wzmacnianie smak贸w potraw. Obecnie sos sojowy jest znany ju偶 nie tylko w Azji, ale tak偶e w wielu innych krajach na ca艂ym 艣wiecie.

Prawdziwy japo艅ski sos sojowy zazwyczaj jest fermentowany przy pomoc膮 grzybk贸w koji, kt贸re cz臋sto s膮 te偶 dodawane do zupy miso. Grzyby te maj膮 w艂a艣ciwo艣ci probiotyczne, ale oczywi艣cie w procesie fermentacji bierze te偶 udzia艂 wiele innych wa偶nych mikroorganizm贸w.

Niekt贸re sosy sojowe zawieraj膮 w swoim sk艂adzie niedu偶e ilo艣ci alkoholu, kt贸ry ma dzia艂anie konserwuj膮ce. Wyprodukowany sos nie powinien by膰 przechowywany w ciep艂ym miejscu. Najlepiej jest trzyma膰 go w lod贸wce, z dala od intensywnego promieniowania s艂onecznego.

Wyr贸偶nia si臋 wiele odmian sosu sojowego. Do艣膰 znany jest na przyk艂ad chi艅ski sos sojowy, kt贸ry odznacza si臋 brunatn膮 barw膮 oraz lekko s艂onawym smakiem. Sos chi艅ski wytwarzany jest najcz臋艣ciej na bazie ziarenek soi, ziarna zb贸偶 natomiast nie s膮 do niego dodawane.

Japo艅ski sos sojowy w swoim sk艂adzie zawiera zar贸wno ziarna soi, jak i ziarna zb贸偶 (najcz臋艣ciej pszenicy). Jedn膮 z najbardziej znanych odmian japo艅skiego sosu sojowego jest tak zwany sos tamari. Posiada on wyj膮tkowo mocny smak oraz ciemn膮 barw臋. Tamari mo偶e by膰 produkowany zar贸wno na bazie pszenicy, jak i tylko i wy艂膮cznie ziaren soi.

W Japonii sos sojowy to jedna z najcz臋艣ciej stosowanych przypraw. Jak si臋 okazuje, pocz膮tkowo by艂 on wytwarzany na skutek fermentowania ryb (w贸wczas nosi艂 nazw臋 sosu rybnego). Dzisiaj taki sos jest znany ju偶 tylko w niekt贸rych krajach Azji Po艂udniowo 鈥 Wschodniej.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  5 najwa偶niejszych korzy艣ci prozdrowotnych selera naciowego

Tradycyjny sos sojowy zazwyczaj ma kolor jasny lub ciemny. Jasny sos (nieco mniej kaloryczny) jest przeznaczony przede wszystkim do przyprawiania ju偶 gotowych da艅, z kolei sos o ciemnej, brunatnej barwie posiada wi臋cej kalorii i jest u偶ywany g艂贸wnie do potraw gotowanych i marynowanych.

Kluski dango i pasta miso

Jednym z najbardziej znanych da艅 kuchni japo艅skiej jest sushi, kt贸re dzisiaj jest serwowane niemal we wszystkich restauracjach na 艣wiecie. Tymczasem sztuka kulinarna Japonii to ca艂e mn贸stwo innych potraw, takich jak chocia偶by zupy rybne, kluski dango i pasta miso.

Kluski dango nie stanowi膮 zbyt dobrze znanej potrawy w Europie. S膮 one wytwarzane z m膮ki ry偶owej i w Japonii zazwyczaj podaje si臋 je do zielonej herbaty. Kluski te mo偶na jada膰 w艂a艣ciwie przez ca艂y rok i to na wiele rozmaitych sposob贸w, w zale偶no艣ci od pory roku za oknem.

Kuchnia japo艅ska wyr贸偶nia kilka odmian dango, kt贸rych nazwy wywodz膮 si臋 od u偶ytych produkt贸w i przypraw. Do艣膰 znane w Japonii s膮 na przyk艂ad kluski dango podawane ze s艂odk膮 past臋 z czerwonej fasoli azuki, dango barwione czerwon膮 fasolk膮, jajkiem i zielon膮 herbat膮 oraz lekkie, s艂odkawe kluski dango, kt贸re podawane s膮 w porze deserowej.

Ponadto kluski dango mog膮 by膰 produkowane z m膮ki ziemniaczanej, z dodatkiem ziaren sezamu lub polane syropem przyrz膮dzonym na bazie sosu sojowego, skrobi oraz cukru. Japo艅czycy jadaj膮 te偶 dango na patyku, kt贸re maj膮 smak da艅 sma偶onych na 偶elaznej patelni.

Kluski dango sta艂y si臋 popularne na terenie Japonii dopiero na pocz膮tku XXI wieku, a sta艂o si臋 to za spraw膮 piosenki zatytu艂owanej 鈥濼rzecj bracia dango鈥. Wcze艣niej potrawa ta nie by艂a a偶 tak bardzo znana jak dzisiaj. Kluski dango s膮 serwowane w wielu japo艅skich restauracjach.

Przepisy kuchni japo艅skiej - jak zrobi膰 sushi, sos sojowy, wasabi i inne... 4 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Obok s艂ynnych japo艅skich klusek dango warto te偶 zwr贸ci膰 uwag臋 na past臋 miso, kt贸ra stanowi tradycyjn膮 past臋 japo艅sk膮 produkowan膮 na bazie sfermentowanych ziaren soi. Do pasty dodawany jest te偶 ry偶, s贸l oraz dro偶d偶e. Coraz bardziej znane s膮 r贸wnie偶 pasty otrzymywane z ziaren soi i j臋czmienia.

Pasta miso w kuchni japo艅skiej jest wykorzystywana zazwyczaj do sos贸w, mi臋s oraz warzyw. Przy jej u偶yciu tworzona jest tak偶e jedna z najs艂ynniejszych japo艅skich zup: zupa miso-shiru. Swoj膮 popularno艣膰 pasta ta zawdzi臋cza przede wszystkim du偶ej zawarto艣ci bia艂ka, witamin oraz wielu wa偶nych sk艂adnik贸w od偶ywczych. Miso ma najcz臋艣ciej s艂ony smak, ale jej ko艅cowy aromat jest uzale偶niony w g艂贸wnej mierze od substancji u偶ytych w procesie fermentacji. Wyr贸偶nia si臋 te偶 pasty miso o smaku s艂odkim, pikantnym i owocowym.

Zdrowe potrawy z tofu

Jednym z najbardziej znanych produkt贸w kuchni japo艅skiej, tu偶 obok sosu sojowego, jest twaro偶ek tofu. Jest to twaro偶ek, kt贸ry wytwarzany jest w procesie koagulacji mleka sojowego i zosta艂 wynaleziony najprawdopodobniej przez Liu Ana. Dzisiaj na bazie tofu mo偶na przygotowa膰 wiele smacznych oraz zdrowych potraw, poniewa偶 tofu, tak samo jak s艂ynna pasta miso, odznacza si臋 wieloma warto艣ciami od偶ywczymi.

Twaro偶ek tofu jest jadany ju偶 nie tylko w Japonii, ale tak偶e w Wietnamie, Korei, Tajlandii oraz w wielu innych krajach azjatyckich. Tofu jest coraz bardziej znanym produktem r贸wnie偶 w pa艅stwach europejskich. Jak si臋 okazuje, swoj膮 popularno艣膰 tofu zawdzi臋cza przede wszystkim zawarto艣ci wielu cennych sk艂adnik贸w od偶ywczych.

Tofu jest 藕r贸d艂em bia艂ka, witamin oraz wielu ro艣linnych t艂uszcz贸w nienasyconych. Co wi臋cej, po twaro偶ek ten mog膮 si臋ga膰 nawet osoby przebywaj膮ce na diecie, poniewa偶 tofu jest niskokaloryczne i nie zawiera w swoim sk艂adzie cholesterolu. Produkt ten mo偶e by膰 dodawany do rozmaitych potraw. Doskonale sprawdzi si臋 nie tylko w daniach mi臋snych, ale r贸wnie偶 i w tych wegetaria艅skich.

W tofu poza bia艂kiem sojowym znajduj膮 si臋 te偶 cenne aminokwasy egzogenne, kt贸rych ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzy膰. Dodatkowo w tofu znajduje si臋 sporo cennych soli mineralnych, w tym mi臋dzy innymi soli 偶elaza, potasu, sodu oraz fosforu.

Jedn膮 z szybkich i prostych potraw z dodatkiem twaro偶ku tofu jest sa艂atka z grzankami i w臋dzonym tofu. Danie to przygotujemy z jednej sa艂aty, kilku pomidork贸w koktajlowych, dziesi臋ciu dekagram贸w w臋dzonego twaro偶ku tofu, szklanki grzanek, czterech 艂y偶ek jogurtu naturalnego, trzech 艂y偶ek majonezu, soli i pieprzu.

Sa艂at臋 p艂uczemy, a nast臋pnie rozrywamy palcami na mniejsze cz臋艣ci i przek艂adamy do szklanej salaterki. Dodajemy pokrojone na mniejsze cz臋艣ci pomidory i serek tofu (pokrojony w kostk臋). Majonez mieszamy z jogurtem, doprawiamy do smaku pieprzem i sol膮. Sosem polewamy sa艂atk臋, a po wierzchu posypujemy grzankami.

Ciekawym pomys艂em na potraw臋 z tofu mo偶e by膰 te偶 spaghetti z tofu, zw艂aszcza je艣li zale偶y nam na przygotowaniu makaronu w nieco mniej kalorycznej wersji. Makaron wystarczy ugotowa膰, a nast臋pnie przyrz膮dzi膰 sos z twaro偶kiem tofu. W tym celu nale偶y podsma偶y膰 cebul臋 na patelni, doda膰 dowolne warzywa (na przyk艂ad cukini臋, czosnek) i serek tofu. Gotowym sosem polewamy makaron tu偶 przed podaniem na st贸艂.

Przepisy kuchni japo艅skiej - jak zrobi膰 sushi, sos sojowy, wasabi i inne... 5 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Ciasteczka imbirowe, ry偶owe, z wr贸偶b膮

Japo艅skie desery znacznie r贸偶ni膮 si臋 od tych, kt贸re s膮 nam znane w Europie. Poza galaretkami z alg, ry偶owymi lodami i ciastem z wi艣niami bardzo cz臋sto w Japonii podaje si臋 te偶 ciasteczka imbirowe oraz ry偶owe, kt贸re s膮 niezwykle delikatne oraz chrupi膮ce.

Ciasteczka z imbiru b膮d藕 z ry偶u mo偶emy samodzielnie przygotowa膰 w domu, bowiem ich wykonanie nie jest trudne. W trakcie przygotowania ciasteczek imbirowych musimy jednak pami臋ta膰, by nie dodawa膰 zbyt du偶ej ilo艣ci przypraw, gdy偶 mo偶e to spowodowa膰, 偶e nasze ciasteczka b臋d膮 mia艂y ostry i nieprzyjemny smak.

Do przygotowania japo艅skich ciasteczek imbirowych b臋dziemy potrzebowa膰 siedemdziesi膮t gram贸w mas艂a, cztery 艂y偶ki cukru, sto gram贸w m膮ki, dwie 艂y偶ki wody, szczypt臋 soli, trzy 艂y偶ki 艣wie偶o startego imbiru. Przydatny mo偶e okaza膰 si臋 te偶 sezam do posypania wierzchu ciasteczek.

Mas艂o ucieramy razem z cukrem i sol膮 na puszyst膮 mas臋. Stopniowo dodajemy m膮k臋, wod臋 oraz starty imbir. Kiedy wszystkie sk艂adniki po艂膮cz膮 si臋 ze sob膮, w贸wczas ciasto rozwa艂kowujemy na stolnicy i wykrawamy ciasteczka. Ich wierzch smarujemy wod膮 i posypujemy ziarnami sezamu. Nast臋pnie pieczemy je w piekarniku w 175 stopniach Celsjusza przez oko艂o pi臋tna艣cie minut.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Gdzie mo偶na wykona膰 tani druk cyfrowy?

R贸wnie proste w przygotowaniu s膮 japo艅skie ciasteczka ry偶owe. Pocz膮tkowo by艂y one przygotowywane z gotowanego ry偶u, kt贸ry ubijano wcze艣niej t艂uczkiem. Obecnie natomiast w Japonii mo偶na kupi膰 ju偶 gotow膮 mas臋 ry偶ow膮, z kt贸rej powstaj膮 pyszne ciasteczka.

Aby zrobi膰 ciasteczka ry偶owe b臋dziemy potrzebowa膰 jedn膮 szklank臋 m膮ki ry偶owej, cztery 艂y偶ki cukru, szklank臋 wody, dwie 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej (do obtaczania) oraz past臋 z fasoli do nadziewania.

M膮k臋 mieszamy z cukrem i wod膮 na ciasto, gotuj膮c je przez oko艂o p贸艂 godziny. Ciasto nie mo偶e by膰 ani zbyt rzadkie, ani zbyt g臋ste (powinno mie膰 kleist膮 i ci膮gn膮c膮 si臋 konsystencj臋). Po wystudzeniu ciasta wyk艂adamy je na stolnic臋, kroimy na mniejsze kawa艂ki i formujemy ciasteczka. Na ko艅cu nadziewamy je i obtaczamy w m膮ce ziemniaczanej. Podajemy z zielon膮 herbat膮.

Z kuchni膮 japo艅sk膮 zwi膮zane s膮 tak偶e ciasteczka z wr贸偶b膮, kt贸re popularno艣ci膮 w Japonii cieszy艂y si臋 ju偶 w XIX wieku. Do ciastek wk艂adano w贸wczas ma艂膮 karteczk臋 z przepowiedni膮. Obecnie kruche ciasteczka z wr贸偶bami s膮 nieco mniej popularne ni偶 dawniej, ale wci膮偶 mo偶na je kupi膰 w niekt贸rych pa艅stwach azjatyckich.

Japo艅skie ciasto z wi艣niami, makiem, jab艂kami

Chocia偶 kuchnia japo艅ska najcz臋艣ciej kojarzy nam si臋 z potrawami przyrz膮dzanymi na bazie surowych ryb oraz ry偶u, to warto wiedzie膰, 偶e sztuka kulinarna Japonii to tak偶e wy艣mienite desery. W tym azjatyckim zak膮tku 艣wiata bardzo cz臋sto do zielonej herbaty podaje si臋 ciasteczka ry偶owe i imbirowe, a tak偶e przepyszne ciasta z wi艣niami, makiem i jab艂kami.

Najbardziej znanym ciastem w Japonii jest bez w膮tpienia placek z wi艣niami, kt贸ry samodzielnie mo偶emy przygotowa膰 tak偶e we w艂asnym domu. Do przyrz膮dzenia japo艅skiego ciasta z wi艣niami b臋dziemy potrzebowa膰 trzy jajka, kubek jogurtu naturalnego, dwie szklanki m膮ki, szklank臋 cukru, cztery 艂y偶ki oleju, dwie 艂y偶eczki proszku do pieczenia, dwie 艂y偶eczki cukru waniliowego oraz trzy gar艣cie wi艣ni.

Wi艣nie nale偶y wypestkowa膰, a nast臋pnie obtoczy膰 je w m膮ce. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy jogurt oraz olej. Stopniowo wsypujemy m膮k臋 z proszkiem do pieczenia. Kiedy ciasto b臋dzie ju偶 gotowe, w贸wczas wsypujemy do niego ostro偶nie wi艣nie i przek艂adamy je na blaszk臋 wysmarowan膮 t艂uszczem. Placek聽 z wi艣niami pieczemy w temperaturze dwustu stopni Celsjusza przez trzydzie艣ci minut.

Do艣膰 znanym japo艅skim ciastem jest tak偶e makowiec z jab艂kami, nazywany po prostu makowcem japo艅skim. Ciasto to ma lekko wilgotn膮 konsystencj臋 od jab艂ek, dzi臋ki czemu wr臋cz rozp艂ywa si臋 w ustach.

Przepisy kuchni japo艅skiej - jak zrobi膰 sushi, sos sojowy, wasabi i inne... 6 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Do przygotowania makowca japo艅skiego b臋dziemy potrzebowa膰 dwie szklanki maku, szklank臋 mleka, 艂y偶eczk臋 cukru waniliowego, kilka du偶ych jab艂ek, osiem 艂y偶ek kaszy manny, siedem jajek, p贸艂 kostki mi臋kkiego mas艂a, 艂y偶eczk臋 proszku do pieczenia, szklank臋聽 cukru, kilka kropel aromatu (mo偶e by膰 migda艂owy) oraz bakalie: rodzynki, orzechy.

Mleko podgrzewamy razem z cukrem, a nast臋pnie zalewamy nim mak i odstawiamy na dwadzie艣cia minut. Jab艂ka obieramy i 艣cieramy na tarce o grubych oczkach. Z owoc贸w odciskamy sok, a nast臋pnie dodajemy go do maku. Mas艂o ucieramy z cukrem i 偶贸艂tkami. Gotow膮 mas臋 艂膮czymy z makiem i wszystko ostro偶nie mieszamy. Na ko艅cu dodajemy kasz臋 mann膮, bakalie oraz kilka kropel aromatu.

Bia艂ka ubijamy na sztywn膮 pian臋, dodajemy do masy. Po wymieszaniu ciasto przek艂adamy na blaszk臋 wysmarowan膮 t艂uszczem. Makowiec japo艅ski nale偶y piec w temperaturze stu osiemdziesi臋ciu stopni Celsjusza przez oko艂o czterdzie艣ci minut. Po upieczeniu ciasto mo偶na pola膰 polew膮 czekoladow膮 i udekorowa膰 wi贸rkami kokosowymi lub p艂atkami migda艂owymi.

Jak zrobi膰 i pi膰 sake?

Najbardziej znanym japo艅skim trunkiem jest sake, kt贸re mo偶e zawiera膰 w swoim sk艂adzie od czternastu do dwudziestu procent alkoholu. Nap贸j ten produkowany jest poprzez fermentacj臋 ry偶u. W wielu krajach sake jest okre艣lane mianem wina ry偶owego, chocia偶 w rzeczywisto艣ci wytwarzanie tego trunku bardziej przypomina proces otrzymywania piwa ni偶 wina.

W Polsce wiele os贸b s膮dzi, 偶e sake to japo艅ska w贸dka, ale nie jest to w艂a艣ciwe przekonanie. Co prawda mo偶na zetkn膮膰 si臋 z sake, do kt贸rego dodawany jest mocny alkohol, ale jest to raczej rzadko艣ci膮. W Japonii natomiast wyr贸偶nia si臋 wiele odmian sake. Popularne s膮 trunki wytwarzane z ry偶u, do kt贸rych dodaje si臋 destylowany alkohol, a tak偶e napoje otrzymywane ze specjalnie spolerowanego ry偶u.

Sake najcz臋艣ciej jest podawane na ciep艂o, ale trunek ten mo偶e by膰 te偶 spo偶ywany na zimno. Co ciekawe, sake mo偶e by膰 r贸wnie偶 dodawane do niekt贸rych japo艅skich potraw, takich jak na przyk艂ad japo艅skie ramen, w celu wzbogacenia smaku.

Japo艅skie sake mo偶na przygotowa膰 samodzielnie w domu, chocia偶 trzeba wiedzie膰, 偶e ten trunek wymaga nieco cierpliwo艣ci oraz czasu. Do przygotowania domowego sake b臋dziemy potrzebowa膰: dwa kilogramy ry偶u, dwa kilogramy cukru, jeden litr wody, trzy cytryny, dwadzie艣cia dekagram贸w rodzynek, dwie ga艂ki muszkato艂owe, kilka ziaren ziela angielskiego, szczypt臋 cynamonu, odrobin臋 mi臋ty, dro偶d偶e winiarskie oraz po偶ywk臋 dla dro偶d偶y.

Ry偶 nale偶y ugotowa膰, odcedzi膰 i wyp艂uka膰 w wodzie. Nast臋pnie przesypujemy go do g膮siora i dodajemy cytryny pokrojone na ma艂e cz膮stki (wcze艣niej trzeba je obra膰 ze sk贸rki). Dodajemy szczypt臋 cynamonu oraz mi臋ty. Wsypujemy rodzynki oraz ziele angielskie. Nast臋pnie w garnku zagotowujemy wod臋 z cukrem, ca艂y czas mieszaj膮c (tak, aby cukier si臋 ca艂kowicie rozpu艣ci艂). Wod臋 po wystygni臋ciu przelewamy do g膮siora, dodajemy dro偶d偶e i po偶ywk臋.

Naczynie zatykamy korkiem z rurk膮 fermentacyjn膮 i odstawiamy na oko艂o miesi膮c. Po tym czasie mo偶na zla膰 domowe sake do mniejszego g膮siora i ponownie odstawi膰 na kilka miesi臋cy. Dopiero po czterech 鈥 pi臋ciu miesi膮cach wino z ry偶u mo偶na przela膰 do butelek. Je艣li do trunku dodamy nieco mniej cukru, w贸wczas uzyskamy nap贸j o nieco bardziej delikatnym smaku. Sake nale偶y serwowa膰 sch艂odzone w odpowiednich kieliszkach.

Jak oceniasz ten materia艂?

Kliknij na gwiazdk臋, aby zostawi膰 swoj膮 ocen臋

艢rednia ocena / 5. Liczba g艂os贸w:

Jak dot膮d brak g艂os贸w! Oce艅 ten post jako pierwszy.

Najlepsze wypieki na 艣wi臋ta – sprawdzone przepisy na 艣wi膮teczne ciasta i ciasteczka

Poprzedni wpis

Jak prawid艂owo dobra膰 dywan do pomieszczenia? Jak wybra膰 najlepszy dywan?

Nast臋pny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemios艂em w r臋ku na co dzie艅 szef kontroli jako艣ci w kuchni, serwuj膮cy wykwintne dania. W niedalekiej przysz艂o艣ci planuje zrealizowa膰 m艂odzie艅cze marzenia i napisa膰 co艣 wi臋cej ni偶 artyku艂 馃摉

Na pewno zainteresuj膮 Ci臋 jeszcze:

Komentarze - masz co艣 do napisania? Zostaw prosz臋 informacje.

Pozostaw komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany.