Dynia

Wartość kaloryczna dyni jest mała, 100g to 15 – 30 kcal. Za to ma dużą wartość odżywczą. Szczególnie ta o pomarańczowym miąższu, zawiera dużo karotenu (prowitaminy A). Tym więcej, im bardziej intensywny jest kolor miąższu. Składnik ten ma działanie antynowotoworowe. Poza witaminą A, w dyni znajdują się witaminy B1, B2, C, PP, składniki mineralne – wapń, fosfor, żelazo, potas i magnez, a prócz tego pektyny i kwasy organiczne.

Jest warzywem delikatnym i lekkostrawnym, nie powoduje alergii. Co ważne: odkwasza organizm, Dzięki bogactwu celulozy, pomaga w kuracjach odchudzających. Spożywanie dyni poleca się w leczeniu cukrzycy, miażdżycy, stwardnienia tętnic oraz nadciśnienia. To warzywo przechowuje się dobrze aż do wiosny.

Pestki jak tabletki Pestki są kaloryczne, zawierają 35-45% tłuszczów. 100g suszonych pestek to około 540 kcal, większość pochodzi z tłuszczów w nich zawartych. Są wyjątkowo bogate w witaminy i mikroelementy. Witaminy przede wszystkim z grupy B (B1 B2 B3, B9), ponadto: mangan, magnez, fosfor, żelazo, cynk. Zawierają również fitosterole – złożone związki chemiczne mające działanie zapobiegające chorobom prostaty oraz w profilaktyce przeciwmiażdżycowej.

Dzięki wysokiej zawartości cynku, pestki dyni zapobiegają stanom zapalnym skóry (trądzikowi) i błon śluzowych, także wypadaniu włosów i łamliwości paznokci. Cenny jest olej z pestek dyni, zawierający specyficzny fitosterol cucurbitasterol, (zwalczający tasiemca i inne robaki jelitowe), ponadto sole mineralne, błonnik, enzymy, cukry oraz białka.

Nalewka anyżowa

Poprzedni wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemiosłem w ręku na co dzień szef kontroli jakości w brytyjskim oddziale Amazona. W niedalekiej przyszłości planuje zrealizować młodzieńcze marzenia i napisać książkę.

Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.