Dynia

()

Warto艣膰 kaloryczna dyni jest ma艂a, 100g to 15 – 30 kcal. Za to ma du偶膮 warto艣膰 od偶ywcz膮. Szczeg贸lnie ta o pomara艅czowym mi膮偶szu, zawiera du偶o karotenu (prowitaminy A). Tym wi臋cej, im bardziej intensywny jest kolor mi膮偶szu. Sk艂adnik ten ma dzia艂anie antynowotoworowe. Poza witamin膮 A, w dyni znajduj膮 si臋 witaminy B1, B2, C, PP, sk艂adniki mineralne 鈥 wap艅, fosfor, 偶elazo, potas i magnez, a pr贸cz tego pektyny i kwasy organiczne.

Jest warzywem delikatnym i lekkostrawnym, nie powoduje alergii. Co wa偶ne: odkwasza organizm, Dzi臋ki bogactwu celulozy, pomaga w kuracjach odchudzaj膮cych. Spo偶ywanie dyni poleca si臋 w leczeniu cukrzycy, mia偶d偶ycy, stwardnienia t臋tnic oraz nadci艣nienia. To warzywo przechowuje si臋 dobrze a偶 do wiosny.

Pestki jak tabletki Pestki s膮 kaloryczne, zawieraj膮 35-45% t艂uszcz贸w. 100g suszonych pestek to oko艂o 540 kcal, wi臋kszo艣膰 pochodzi z t艂uszcz贸w w nich zawartych. S膮 wyj膮tkowo bogate w witaminy i mikroelementy. Witaminy przede wszystkim z grupy B (B1 B2 B3, B9), ponadto: mangan, magnez, fosfor, 偶elazo, cynk. Zawieraj膮 r贸wnie偶 fitosterole – z艂o偶one zwi膮zki chemiczne maj膮ce dzia艂anie zapobiegaj膮ce chorobom prostaty oraz w profilaktyce przeciwmia偶d偶ycowej.

Dzi臋ki wysokiej zawarto艣ci cynku, pestki dyni zapobiegaj膮 stanom zapalnym sk贸ry (tr膮dzikowi) i b艂on 艣luzowych, tak偶e wypadaniu w艂os贸w i 艂amliwo艣ci paznokci. Cenny jest olej z pestek dyni, zawieraj膮cy specyficzny fitosterol cucurbitasterol, (zwalczaj膮cy tasiemca i inne robaki jelitowe), ponadto sole mineralne, b艂onnik, enzymy, cukry oraz bia艂ka.

Jak oceniasz ten materia艂?

Kliknij na gwiazdk臋, aby zostawi膰 swoj膮 ocen臋

艢rednia ocena / 5. Liczba g艂os贸w:

Jak dot膮d brak g艂os贸w! Oce艅 ten post jako pierwszy.

Nalewka any偶owa

Poprzedni wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemios艂em w r臋ku na co dzie艅 szef kontroli jako艣ci w brytyjskim oddziale Amazona. W niedalekiej przysz艂o艣ci planuje zrealizowa膰 m艂odzie艅cze marzenia i napisa膰 ksi膮偶k臋.

Komentarze - masz co艣 do napisania? Zostaw prosz臋 informacje.