Masz to we krwi: wszystko co musisz wiedzieć o grupie krwi, antygenach, lektyny i dietach dla grup krwi w chorobach 1 - Twój Głos 📌 e-TG.pl
Cropped view of woman holding drip with blood on white background, blood donation concept
Zdrowie ⚕️

Masz to we krwi: wszystko co musisz wiedzieć o grupie krwi, antygenach, lektyny i dietach dla grup krwi w chorobach

Krew jest siłą natury, witalną charyzmą, która chroni nas od niepamiętnych czasów. Zwykła kropla krwi, na tyle mała, że nie można jej zobaczyć gołym okiem, zawiera pełny kod genetyczny ludzkiego istnienia. Matryca DNA jest nietknięta i odtwarzana w nas bez końca – poprzez naszą krew. (D’Adamo, Whitney 2008).

Głównymi składnikami krwi są:

  • czerwone ciałka krwi (erytrocyty) – aktywność metaboliczna przeznaczana jest na przenoszenia hemoglobiny
  • płytki krwi (trombocyty) – odpowiadają za krzepnięcie krwi
  • białe ciałka krwi (leukocyty) – odpowiadają za odpowiedź immunologiczną

Krew odgrywa w organizmie wiele ważnych funkcji m.in.:

  • transport tlenu do komórek i narządów wewnętrznych,
  • usuwanie produktów ubocznych (dwutlenku węgla),
  • transport substancji odżywczych,
  • uczestniczy w oczyszczaniu organizmu,
  • uczestniczy w utrzymaniu prawidłowej gospodarki wodnej i mineralnej,
  • stanowi również barierę ochronna organizmu.

Wyróżniamy cztery grupy krwi:

  • O
  • A
  • B
  • AB

Antygeny

Każda grupa krwi posiada swój własny kod antygenowy broniący układ odpornościowy.

Masz to we krwi: wszystko co musisz wiedzieć o grupie krwi, antygenach, lektyny i dietach dla grup krwi w chorobach 2 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

Czym są antygeny?

Antygeny to markery chemiczne, które znajdują się na komórkach naszego organizmu.
Każdy organizm żywy posiada unikatowe antygeny, które są jak chemiczny odcisk palca. Grupę krwi określa jeden z najpotężniejszych antygenów. Antygeny poszczególnych grup krwi są najlepszymi obrońcami układu odpornościowego

Masz to we krwi: wszystko co musisz wiedzieć o grupie krwi, antygenach, lektyny i dietach dla grup krwi w chorobach 3 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

Antygen grup krwi, odkrywając, że do układu wtargnął obcy antygen, wytwarza przeciwciała do tego antygenu.

Przeciwciała to wyspecjalizowane związki chemiczne produkowane przez komórki układu odpornościowego. Przeciwciała maja za zadanie atakować i oznakować obcy gen, po to by go zniszczyć.

Austriacki lekarz i naukowiec dr Karl Landsteiner, odkrył, że:

· Grupa A posiada przeciwciała przeciwne B. Grupa B zostanie odrzucona przez grupę A.
· Grupa B posiada przeciwciała przeciwne A. Grupa A zostanie odrzucona przez grupę B.

Grupy A i B nie mogą nawzajem wymieniać krwi.

· Grupa AB nie posiada żadnych przeciwciał. Uniwersalny biorca, może przyjąć każdą inną grupę krwi. Posiada jednak zarówno antygeny A jak i B, zostanie, więc odrzucona przez wszystkie inne grupy krwi.

Grupa AB może, więc przyjmować krew od każdego, lecz nie może przekazać krwi innej grupie.
· Grupa krwi 0 nosi przeciwciała przeciwne A i B.

Grupa 0 nie może przyjmować krwi od nikogo innego, poza inną grupą 0. Wolna jest jednak od antygenów A i B, dlatego grupa 0 może przekazywać krew każdej innej grupie krwi. Grupa 0 jest uniwersalnym dawcą! (D’Adamo, Whitney 2008).

Lektyny, bogate i różnorodne proteiny znajdujące się w krwi, mają właściwości aglutynujące, które oddziałują na krew.
Dzięki lektyną jedne organizmy w naturze mogą przyłączać się do innych. Zarazki a nawet układ odpornościowy wykorzystuje lektyny dla określonej korzyści np.: Komórki wątroby posiadają lektyny na swoich powierzchniach, aby wyłapywać bakterie i pasożyty. Podobnie jest również z lektynami zawartymi w żywności. Gdy spożywasz żywność zawierająca lektyny białkowe, które nie są zgodne z twoim antygenem grupy krwi, kierują się w określone miejsce (nerki, mózg, żołądek) i zaczynają zlepiać komórki krwi w tym obszarze. Taka reakcja może prowadzić do uszkodzenia narządu lub układu.Masz to we krwi: wszystko co musisz wiedzieć o grupie krwi, antygenach, lektyny i dietach dla grup krwi w chorobach 4 - Twój Głos 📌 e-TG.plZnaczna większość lektyn obecnych w żywności nie za­graża życiu, chociaż jednak niektóre z nich mogą powodować wiele różnych proble­mów, szczególnie, jeśli są ukierunkowane na konkretną grupę krwi.W prawidłowo funkcjonującym organizmie 95% lektyn jest usuwanych z organizmu. Natomiast 5% przechodzi do krwioobiegu, gdzie poprzez różne reakcje niszczy czerwone i białe ciałka krwi.

Lektyn w żywności:

  • rośliny strączkowe
  • bogactwa morza
  • warzywa

W prawidłowo funkcjonującym organizmie 95% lektyn jest usuwanych z organizmu. Natomiast 5% przechodzi do krwioobiegu, gdzie poprzez różne reakcje niszczy czerwone i białe ciałka krwi.

Dieta dla grup krwi

Znasz już swoją grupę krwi. Teraz czas na zmiany. Dostosuj odżywianie do swojej grupy krwi.

Odżywianie ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie, dlatego właściwa dieta dla grupy krwi może przywrócić naturalny rytm genetyczny.
Dieta oznacza kontrolę nad ilością i jakością zjadanych produktów oraz płynów, a nie tylko ogranicza odżywianie. Odpowiednio dobrana dieta zapewnia witalność i dobrą kondycję, pomaga zachować właściwą masę ciała i smukłą sylwetkę, opóźnia procesy starzenia, zapobiega chorobom, pozwala przezwyciężać różne dolegliwości.

Dieta wyróżnia grupy żywności, które są dzielone są na trzy kategorie:
· zalecane, to żywność działająca jak lekarstwo
· neutralne, to żywność, która działa jak żywność
· przeciwwskazane to żywność, która działa jak trucizna

Może cię zainteresować także:  Zalety ogrzewania gazem LPG - czy i kiedy warto ogrzewać dom gazem?

Masz to we krwi: wszystko co musisz wiedzieć o grupie krwi, antygenach, lektyny i dietach dla grup krwi w chorobach 5 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

Krótka charakterystyka kilku głównych grup żywności:

  • Mięso i drób, ryby, jaja, rośliny strączkowe, orzechy

    Dostarczają organizmowi pełnowartościowego białka, witamin z grupy B (szczególnie B1, PP, B12) oraz składników mineralnych (żelaza, cynku). Ryby ponadto dostarczają witaminę D, selen oraz kwasy z grupy omega 3, natomiast nasiona roślin strączkowych wapń oraz błonnik pokarmowy. Białko nasion roślin strączkowych szczególnie soi oraz orzechów może częściowo uzupełniać lub stanowić zamiennik dla białka pochodzenia zwierzęcego

  • Warzywa i owoce

    Warzywa i owoce stanowią cenne źródło witamin antyoksydacyjnych działających przeciwmiażdżycowo oraz przeciwnowotworowo. Mają zasadotwórczy charakter poprzez zawartość składników mineralnych takich jak: wapń, potas, magnez. Warzywa i owoce dostarczają flawonoidów, są ponadto źródłem błonnika pokarmowego w diecie. Błonnik odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, regulację poziomu glukozy i cholesterolu we krwi. Warzywa i owoce najlepiej spożywać w postaci nieprzetworzonej. Poza sezonem świeże owoce i warzywa można zastąpić mrożonymi lub suszonymi. Spożywaj jednak tylko te warzywa, które są wskazane lub obojętne dla twojej grupy krwi.

  • jaja i nabiał

    Produkty mleczne są źródłem pełnowartościowego białka, witamin (A, D, B2), składników mineralnych (wapń, fosfor, potas, magnez, cynk). Mleko, napoje fermentowane oraz sery twarogowe mają wysoką wartość odżywczą przy stosunkowo niskiej wartości energetycznej. Wyższą wartość energetyczną zawierają sery podpuszczkowe ze względu na większą zawartość tłuszczu. Stosunek wapnia do fosforu w produktach mlecznych jest najkorzystniejszy. jaja zawierają również witaminę A, tiaminę, kwas nikotynowy i cho­lesterol (250 mg).

  • Produkty zbożowe

    Należy wybierać produkty z pełnego przemiału, które charakteryzują większe ilości składników mineralnych (żelaza, magnezu, cynku, miedzi), witamin z grupy B (tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego), błonnika pokarmowego niż produkty oczyszczone. Do produktów z grubego przemiału zalicza się m.in.: pieczywo pełnoziarniste, kaszę gryczaną, jęczmienną, makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy, otręby pszenne, płatki owsiane itp.

  • Tłuszcze roślinne i zwierzęce

    Tłuszcze spożywcze to produkty, które zostały oddzielone od tkanek zwierzęcych lub roślinnych, które je zawierają. W zależności od pochodzenia Tłuszcze zawierają różny skład kwasów nienasyconych i nasyconych oraz cholesterolu.

Może cię zainteresować także:  Pierwsza pomoc w przypadku: oparzenia, podtopienia i porażenia prądem u dziecka

Oprócz rodzaju żywności należy w diecie uwzględnić kilka zasad:

  • jedz 4-5 posiłków dziennie ( często, a mało)
  • wybieraj produkty naturalne, jak najmniej przetworzone
  • ostatni posiłek powinien być lekkostrawny i spożyty na 2-3 godziny przed snem
  • pij przynajmniej 2 litry wody
  • posiłki powinny być kolorowe, urozmaicone, spożywane w spokoju
  • nie podjadaj pomiędzy posiłkami
  • nie zajadaj stresu. Stres rozładuje lepiej aktywnością fizyczną.

Choroby grup krwi

Genów nie zmodyfikujesz, jednak styl życia i dietę możesz zawsze zmienić. Dzięki dostosowaniu diety do grupy krwi zmniejszysz ryzyko wystąpienia wielu chorób.

Masz to we krwi: wszystko co musisz wiedzieć o grupie krwi, antygenach, lektyny i dietach dla grup krwi w chorobach 6 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

Każdy , kto zachoruje, chce wiedzieć „dlaczego ja”? Nawet w czasach ogromnego rozwoju technologii często
nie mamy pewnej odpowiedzi na to pytania. Prawdą jest jednak to, że istnieją osoby, które są bardziej
podatne na pewne choroby z powodu posiadanej grupy krwi.

Choroby są wywoływane przez różnorodne przyczyny, powiązane wyraźnie z określoną grupą krwi.

Grupa A:

  • Choroby sercowo naczyniowe (podwyższony cholesterol, triglicerycy, nadciśnienie tętnicze)
  • Rak
  • Anemia złośliwa
  • Cukrzyca
  • Choroby jelit związane ze stresem
  • Pasożyty
  • Astma związana ze stresem
  • Zapalenie spojówek u dzieci

Grupa B:

  • Syndrom chronicznego zmęczenia
  • Stwardnienie rozsiane
  • Cukrzyca typ I
  • Wrzody żołądka
  • Chroniczne zapalenie zatok
  • angina u dzieci

Grupa AB:

  • choroby układu sercowo- naczyniowego
  • nowotwory
  • zapalenie spojówek u dzieci

Grupa 0:

  • astma i katar sienny
  • artretyzm
  • syndrom chronicznego zmęczenia
  • zaburzenia krzepliwości
  • angina u dzieci
  • zespół nadwrażliwości jelita grubego
  • wrzody żołądka i dwunastnic
  • chroniczne zapalenie zatok
  • wirusowe zapalenie opon mózgowych
  • cukrzyca typ II
  • otyłość
Znajomość grup krwi nie rozwiąże wszystkich problemów w zdrowotnych, stanowi jednak informację, która może pomóc w zapobieganiu niektórym z nich.

Jak oceniasz ten materiał?

Kliknij na gwiazdkę, aby zostawić swoją ocenę

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

Jak dotąd brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Czy kąpiele w wodzie są zawsze bezpieczne?

Poprzedni wpis

Charakterystyka grupy A – żywność zalecana i niewskazana, diety i menu

Następny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemiosłem w ręku na co dzień szef kontroli jakości w kuchni, serwujący wykwintne dania. W niedalekiej przyszłości planuje zrealizować młodzieńcze marzenia i napisać coś więcej niż artykuł 📖

Na pewno zainteresują Cię jeszcze:

6 Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.

  1. Za każdym praworządnym mężczyzną, który odniósł sukces, stoi kobieta – która nie ma co na siebie włożyć. Sir. James Stewart

  2. Urodzileś sie po to, by wieść nadzwyczajne życie, robić nadzwyczajne rzeczy i pomóc nadzwyczajnej liczbie ludzi. – Mike Litman

  3. Prawdziwy z Ciebie talent i mistrz pióra z ogromną łatwością przekładasz myśli na słowa… trzymaj tak dalej, dbaj i pięlęgnuj swego bloga… Czym się inspirujesz na codzień ? skad czerpiesz pomysły na wpisy ?

  4. Bardzo ciekawy blog, rzeczowy i wyważony. Od dzisiaj zaglądam regularnie i subsbskrybuję kanał RSS. Pozdrowienia 🙂

  5. Naprawdę podoba mi się twój szablon wp, skąd go pobrałeś? Z góry dziękuję!

    1. Hej mój ulubiony blogowiczu, motyw pochodzi z bazy Envato Elements a jego nazwa to Doris – tak jak mój pierwszy pies ;). Jak mogę się do Ciebie zwracać?

Pozostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *