Tran

()

Tran jest t艂uszczem, kt贸ry otrzymuje si臋 z w膮troby ryb z rodziny dorszowatych.
G艂贸wna jego zaleta, to du偶a zawarto艣膰 nienasyconych kwas贸w t艂uszczowych, m.in. najbardziej warto艣ciowych kwas贸w Omega-3, omega-6 oraz witamin A i D.
W aptekach mo偶na kupi膰 Tran w postaci p艂ynnej lub w kapsu艂kach, je艣li nie lubi si臋 jego smaku.
W艂a艣ciwo艣ci zdrowotne tranu s膮 szerokie: stosuje si臋 go przy awitaminozach A i D, w krzywicy. Tran wzmacnia z臋by, poprawia wzrok, dzia艂a przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, wzmacnia odporno艣膰 organizmu na wirusy.
Najwa偶niejsz膮 jednak zalet膮 tranu jest jego wp艂yw na uk艂ad sercowo-naczyniowy, dzi臋ki kwasom Omega-3. Poleca si臋 spo偶ywanie go w przypadku, gdy cholesterol i tr贸jglicerydy zwi臋kszaj膮 swoje st臋偶enie w osoczu krwi, co mo偶e prowadzi膰 do mia偶d偶ycy i zawa艂贸w serca.

Przy zakupie tranu, trzeba sprawdzi膰, czy by艂 odpowiednio konserwowany za pomoc膮 witaminy E, gdy偶 w przeciwnym wypadku je艂czeje, a wtedy staje si臋 niezdrowy.
Nie wystarczy jednak sprawdzi膰, czy na etykiecie wyst臋puje informacja o tej witaminie. Witamina E, by dobrze konserwowa艂a Tran, musi wyst臋powa膰 w postaci naturalnej, za艣 wiele firm farmaceutycznych stosuje jej syntetyczny odpowiednik, kt贸ry nie zapobiega je艂czeniu.
Zatem warto to dok艂adnie sprawdzi膰. Popyta膰 w aptece lub poszuka膰 w internecie tranu z naturaln膮 witamin膮 E.

Jak oceniasz ten materia艂?

Kliknij na gwiazdk臋, aby zostawi膰 swoj膮 ocen臋

艢rednia ocena / 5. Liczba g艂os贸w:

Jak dot膮d brak g艂os贸w! Oce艅 ten post jako pierwszy.

Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemios艂em w r臋ku na co dzie艅 szef kontroli jako艣ci w brytyjskim oddziale Amazona. W niedalekiej przysz艂o艣ci planuje zrealizowa膰 m艂odzie艅cze marzenia i napisa膰 ksi膮偶k臋.

Komentarze - masz co艣 do napisania? Zostaw prosz臋 informacje.