Tran

Tran jest tłuszczem, który otrzymuje się z wątroby ryb z rodziny dorszowatych.
Główna jego zaleta, to duża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, m.in. najbardziej wartościowych kwasów Omega-3, omega-6 oraz witamin A i D.
W aptekach można kupić tran w postaci płynnej lub w kapsułkach, jeśli nie lubi się jego smaku.
Właściwości zdrowotne tranu są szerokie: stosuje się go przy awitaminozach A i D, w krzywicy. Tran wzmacnia zęby, poprawia wzrok, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, wzmacnia odporność organizmu na wirusy.
Najważniejszą jednak zaletą tranu jest jego wpływ na układ sercowo-naczyniowy, dzięki kwasom Omega-3. Poleca się spożywanie go w przypadku, gdy cholesterol i trójglicerydy zwiększają swoje stężenie w osoczu krwi, co może prowadzić do miażdżycy i zawałów serca.

Przy zakupie tranu, trzeba sprawdzić, czy był odpowiednio konserwowany za pomocą witaminy E, gdyż w przeciwnym wypadku jełczeje, a wtedy staje się niezdrowy.
Nie wystarczy jednak sprawdzić, czy na etykiecie występuje informacja o tej witaminie. Witamina E, by dobrze konserwowała tran, musi występować w postaci naturalnej, zaś wiele firm farmaceutycznych stosuje jej syntetyczny odpowiednik, który nie zapobiega jełczeniu.
Zatem warto to dokładnie sprawdzić. Popytać w aptece lub poszukać w internecie tranu z naturalną witaminą E.

Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemiosłem w ręku na co dzień szef kontroli jakości w brytyjskim oddziale Amazona. W niedalekiej przyszłości planuje zrealizować młodzieńcze marzenia i napisać książkę.

Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.