Dieta wątrobowa – praktyczne porady 1 - Twój Głos 📌 e-TG.pl
Porady 🎯

Dieta wątrobowa – praktyczne porady

Dieta wątrobowa to po prostu odpowiedni jadłospis, który jest przyjazny wątrobie. W dzisiejszym artykule zamieszczę garść porad do których warto się stosować, aby zachować zdrową wątrobę. Wprowadzenie tych praktycznych wskazówek w życie wpłynie nie tylko korzystnie na wątrobę, ale także na zdrowie i stan całego organizmu, a prawdopodobnie także na dobre samopoczucie i poziom energii w ciągu dnia. Nie trzeba od razu stosować radykalnej diety wątrobowej. Dla osób, które chcą profilaktycznie zadbać o wątrobę wystarczy zastosowanie się do kilku praktycznych wskazówek.

Ten wpis jest kontynuacją serii, zapoczątkowanej w ostatnim wpisie na blogu – chodzi o wpis Choroby wątroby – wstęp do profilaktyki.

Dieta wątrobowa – wskazówki do zastosowania

  1. Smażenie – potrawy smażone są ciężko strawne i mocno obciążają wątrobę. Najlepiej zastąpić je daniami duszonymi bądź gotowanymi
  2. Tłuszcze – należy ograniczyć ich spożycie, chodzi przede wszystkim o Tłuszcze zwierzęce (np. smalec, masło). Tłuszcze roślinne także należy spożywać w umiarkowanych ilościach, najlepiej surowe (najgorsze są smażone).
  3. Najlepiej jeść z umiarem – przejadanie się mocno obciąża wątrobę. Nie powinno się jeść tzw. „do syta”, a w szczególności doprowadzać do przejedzenia. Nie należy również spożywać więcej kalorii niż wynosi zapotrzebowanie naszego organizmu (o związku spożywanych kalorii, a zdrowiu wątroby zamierzam napisać osobny wpis w niedalekiej przyszłości).
  4. Sól – zdecydowanie należy ograniczyć.
  5. Cukier (również słodycze, w szczególności chodzi o cukier spożywczy, czyli sacharozę) – podobnie jak sól należy ograniczyć, a przy problemach z wątrobą unikać. Nadmiar cukrów (przede wszystkim w postaci tradycyjnego cukru, słodyczy itp.) może szybko doprowadzić do stłuszczenia wątroby. Zdrowszym odpowiednikiem cukru może być np. miód naturalny (oczywiście w rozsądnych ilościach).
  6. Węglowodany – tutaj również nie należy przesadzać. Nie powinno się przekraczać więcej niż 350-400g węglowodanów dziennie. Należy również pamiętać o nieprzekraczaniu swojego zapotrzebowania kalorycznego na dany dzień, ponieważ nadmiar węglowodanów (a co za tym idzie również kalorii) może prowadzić do stłuszczenia wątroby.
Może cię zainteresować także:  Zielone SPA dla każdego

Porady zamieszczone powyżej dotyczą jedynie porad dotyczących odżywiania jakimi charakteryzuje się dieta wątrobowa. W kolejnym artykule dotyczącym profilaktyki poruszę problem popularnych używek oraz leków i ich wpływ na wątrobę, tak więc zapraszam do śledzenia bloga.

Jeśli ktoś jest zainteresowany szczegółowym zestawieniem potraw można zerknąć tutaj: dieta wątrobowa. Choć zestawienie to jest momentami przesadzone i dotyczy raczej poważniejszych przypadków chorób wątroby, które i tak wymagają indywidualnego dobrania jadłospisu przez lekarza

Osoby zainteresowane tematem odsyłam do jednego z wcześniejszych artykułów na blogu, gdzie zagadnienie omówiłem bardziej od strony teoretycznej, ale i bardziej kompleksowo – dieta wątrobowa.

Dieta wątrobowa – praktyczne porady 2 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

Dieta wątrobowa, czyli odżywianie zdrowe dla wątroby

Dieta to kluczowa kwestia zarówno w leczeniu chorób wątroby jak i w ich profilaktyce. Dieta wątrobowa to po prostu dieta ułożona w taki sposób, aby była przyjazna dla wątroby. Stosując się nawet do podstawowych zaleceń można zapobiec wielu schorzeniom wątroby związanych ze stylem życia (np. stłuszczenie wątroby, alkoholowe zapalenie wątroby). Ten artykuł zapoczątkowuje całą serię artykułów na temat diety w profilaktyce oraz podczas chorób wątroby, którą zamierzam napisać.

Zaczynimy w takim razie od podstawowych zasad profilaktyki. W znacznej części są to fundamentalne reguły zdrowego odżywiania. Na wstępie jeszcze chciałbym wyjaśnić znaczenie słowa dieta, którego używam. Chodzi raczej o pewne nawyki żywieniowe oraz sposób odżywiania się niż jakiś ścisły jadłospis (słowa dieta i odżywianie często używam zamiennie).

Dodatkowo myślę, że warto wspomnieć o tym, że efektem stosowania większości z wymienionych przeze mnie w dalszej części prawdopodobnie będzie ogólna poprawa stany zdrowia oraz szybko zauważalna poprawa samopoczucie (dieta jest raczej lekkostrawna, a więc mniej energii organizm zużywa na procesy trawienne).

W przypadku chorób wątroby zaleceń tych należy w większości bezwzględnie przestrzegać (chyba, że w konkretnym przypadku lekarz zaleci inaczej). Dieta przy schorzeniach wątroby to skomplikowana i bardzo ważna sprawa, którą należy konsultować ze specjalistą.

Może cię zainteresować także:  Modne kurtki i płaszcze męskie

Na wstępie trzeba zaznaczyć, że jednym z największych wrogów wątroby jest alkohol. Przy jakichkolwiek problemach z wątrobą spożywanie alkoholu jest bezwzględnie zabronione! Zdrowe osoby powinny ograniczać spożycie alkoholu i pamiętać o tym, że szczególnie niekorzystne dla wątroby jest jego regularne spożycie.

Dieta wątrobowa – podstawowe zasady

Oto kilka podstawowych, ogólnych zaleceń:

  • zrezygnować lub ograniczyć spożycie alkoholu (w przypadku występowania problemów zwykle zalecane jest całkowite zrezygnowanie ze spożywania alkoholu),
  • unikać produktów wysokoprzetworzonych – najbardziej odpowiednie są produkty zawierające jak najmniej konserwantów (zwykle charakteryzuje je krótki termin przydatności), dobrym wyborem są produkty z upraw ekologicznych,
  • nie należy objadać się, dobrym wyjściem jest jeść 4-5 posiłków o umiarkowanej objętości (zamiast tradycyjnych 3 obfitych – objadanie się obciąża wątrobę)
  • należy unikać smażonych potraw (w szczególności mięs smażonych w tłuszczy), lepiej dusić albo gotować;
  • dieta powinna być urozmaicona;
  • należy jeść powoli, ponieważ szybkie jedzenie wiąże się z większym obciążeniem wątroby (zwykle połykamy wtedy duże kęsy, które trudniej strawić);
  • witaminy z grupy B, witamina C i E mają szczególne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania wątroby, a więc warto zadbać o odpowiednią ich dawkę w diecie,
  • posiłki powinny mieć optymalną temperaturę – jest to często pomijana, ale dość ważna sprawa szczególnie dla osób cierpiących na problemy z wątrobą – nie jest zalecane zarówno spożywanie gorących potraw i napojów jak i bardzo zimnych,
  • warzywa najlepiej jest jeść kilka razy dziennie – może to być w formie przekąsek, a także powinny być stałym dodatkiem do większych posiłków, najlepsze są warzywa gotowane, ewentualnie moga być surowe, ale rzadziej niż gotowane (najbardziej wskazane przy problemach z wątrobą są: marchew, brokuły, karczochy, które to mogą być świetnym dodatkiem do wielu obiadów);
  • powinno się również ograniczyć spożycie tłuszczy zwierzęcych (przede wszystkim takich produktów ja smalec, masło, tłusta śmietana itp.)
  • należy ograniczyć spożycie soli, cukru oraz rozsądnie używać ostrych przypraw.
Może cię zainteresować także:  Stomia nie ogranicza – niezwykłe zdjęcia stomiczki

Dieta wątrobowa – praktyczne porady 3 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

Dieta wątrobowa – szczegóły i przepis

Jeśli chodzi o dietę wątrobową to warto zapoznać się z poniższym opracowaniem, zostało tam wyszczególnione wiele produktów. Chciałbym jednak zaznaczyć, że jest to dość rygorystyczne zestawienie, tworzone z myślą o osobach dotkniętych już chorobami wątroby. Może jednak posłużyć ono jako drogowskaz w tworzeniu swojego indywidualnego jadłospisu. Oto link o którym mowa: dieta wątrobowa (może on być pomocny w układaniu własnego przepisu.

Ostropest plamisty – wartościowy dodatek

Na temat zalet i właściwości ostropestu plamistego pisałem już wielokrotnie na tym blogu, tak więc nie będę się powtarzał. Może on być rzeczywiście wartościowym składnikiem diety wątrobowej, zarówno w profilaktyce jak i leczeniu (mimo, że ostropest nie wykazuje skutków ubocznych, osoby z poważnymi problemami wątroby powinny skonsultować jego stosowanie z lekarzem).

Dla osób nie mających poważnych problemów z wątrobą, a które chcą prowadzić zdrowy tryb życia i profilaktycznie zadbać o wątrobę dieta wątrobowa powinna się opierać po prostu na . ogólnych zaleceniach zawartych w tym artykule i oczywiście zdrowym rozsądku.

Jak oceniasz ten materiał?

Kliknij na gwiazdkę, aby zostawić swoją ocenę

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

Jak dotąd brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Karczoch – kulinarne dary dla wątroby i zdrowia

Poprzedni wpis

Marskość wątroby – objawy, dieta oraz przyczyny

Następny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemiosłem w ręku na co dzień szef kontroli jakości w kuchni, serwujący wykwintne dania. W niedalekiej przyszłości planuje zrealizować młodzieńcze marzenia i napisać coś więcej niż artykuł 📖

Na pewno zainteresują Cię jeszcze:

Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.

Pozostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *