Alergie i dieta eliminacyjna - pokarmy, które należy usunąć podczas diety eliminacyjnej 1 - Twój Głos 📌 e-TG.pl
Ciekawostki 🤔Kobiece sprawyLifestyle 🔥Ludologia 👨Macierzyństwo 👶Pierwsza pomocZdrowie ⚕️

Alergie i dieta eliminacyjna – pokarmy, które należy usunąć podczas diety eliminacyjnej

Myślisz, że możesz mieć alergię pokarmową , ale nie wiesz, co dokładnie może być tego przyczyną? Doświadczasz problemów trawiennych lub zaostrzeń skórnych, ale nie możesz znaleźć rozwiązania, aby je usunąć? Cóż, dieta eliminacyjna może być dokładnie tym, czego potrzebujesz.

Dieta eliminacyjna to krótkoterminowy plan żywieniowy, który eliminuje niektóre pokarmy, które mogą powodować alergie i inne reakcje trawienne – a następnie ponownie wprowadza pokarmy pojedynczo, aby określić, które pokarmy są dobrze tolerowane, a które nie.

Głównym powodem stosowania diety eliminacyjnej jest dokładne określenie, które pokarmy są winowajcami problemów trawiennych i innych problemów zdrowotnych, gdy ktoś doświadcza ciągłych objawów i nie może ustalić, co je powoduje. Objawy, które mogą skłonić kogoś do stosowania diety eliminacyjnej, obejmują uporczywą biegunkę, wzdęcia, zaparcia, egzemę i trądzik.

Szacuje się, że ponad 3 miliony dorosłych cierpi na alergie pokarmowe, a liczby te nie uwzględniają nawet „nietolerancji” pokarmowych ani wrażliwości pokarmowej, które nie są wykrywane w testach alergologicznych. Oznacza to, że rzeczywista liczba jest prawdopodobnie znacznie wyższa i jest to kolejny powód, aby przetestować dietę eliminacyjną.

Podstawy diety eliminacyjnej

Podstawową ideą diety eliminacyjnej jest usunięcie wielu grup żywności z diety naraz, a następnie powolne wprowadzanie ich pojedynczo. W ten sposób będzie o wiele bardziej jasne, które jedzenie lub pokarmy powodują reakcję. Pomyśl o tym jak o eksperymencie naukowym, w którym jesteś zarówno naukowcem, jak i obiektem badań.

Alergie i dieta eliminacyjna - pokarmy, które należy usunąć podczas diety eliminacyjnej 2 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

Pokarmy, które należy usunąć podczas diety eliminacyjnej

Osiem pokarmów odpowiada za większość wszystkich alergii pokarmowych: mleko, jaja, orzeszki ziemne, orzechy, pszenica/gluten, soja, ryby i skorupiaki.

Diety eliminacyjne różnią się pod względem tego, jakie dokładnie pokarmy są dozwolone i eliminowane, ale większość z nich eliminuje wszystkie powszechne alergeny, w tym:

  • Gluten
  • Mleczarnia
  • Soja
  • Rafinowany/dodany cukier
  • Orzeszki ziemne
  • kukurydza
  • Alkohol
  • jaja, w niektórych przypadkach
  • Zwykle wszystkie pakowane, przetworzone lub fast foody
  • Pewne psiankowate

Większość diet eliminacyjnych trwa około trzech do sześciu tygodni. Uważa się, że przeciwciała – białka wytwarzane przez układ odpornościowy, gdy negatywnie reaguje na żywność – rozpraszają się po około trzech tygodniach. Zwykle jest to minimalny czas potrzebny, aby ktoś w pełni wyleczył osoby wrażliwe i zauważył poprawę ich objawów.

Na jakie objawy może pomóc dieta eliminacyjna?

Nawet jeśli ktoś może pomyśleć, że już je zdrową dietę, jeśli nadal walczy z problemami zdrowotnymi, których nie może rozwiązać, dieta eliminacyjna jest zwykle niezwykle przydatna do identyfikacji, które podejrzane pokarmy są naprawdę przyczyną. Nawet jeśli w przeszłości zdecydowałeś się na wykonanie testu na alergię pokarmową w gabinecie lekarskim, nadal możesz coś przeoczyć, ponieważ testy alergiczne często dają negatywne wyniki w przypadku podstawowych uczuleń pokarmowych, które nie są prawdziwymi alergiami, ale nadal mogą powodować objawy negatywne.

Alergia pokarmowa to nadmierna reakcja układu odpornościowego na określone białko pokarmowe, ale podobne skutki mogą wystąpić nawet wtedy, gdy ktoś nie uzyska pozytywnego wyniku testu na alergię. Kiedy spożywane jest białko pokarmowe, które nie jest dobrze tolerowane, może wywołać szereg reakcji, które mogą powodować objawy, takie jak wysypka, pokrzywka, obrzęk, problemy z oddychaniem i różne bóle trawienne (przewodu pokarmowego).

Identyfikacja i usuwanie alergii i nadwrażliwości ma kluczowe znaczenie dla ogólnego stanu zdrowia. Kiedy zmagasz się z ciągłą, niezidentyfikowaną wrażliwością, twoje ciało nieustannie wysyła reakcje zapalne, które mogą wyrządzić szkody na wiele sposobów.

Alergie i dieta eliminacyjna - pokarmy, które należy usunąć podczas diety eliminacyjnej 3 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

Wrażliwości pokarmowe i alergie są skorelowane ze zwiększoną szansą na rozwój:

  • Chroniczne zmęczenie
  • Artretyzm
  • Astma
  • Niedobory składników odżywczych
  • Zaburzenia nastroju, w tym depresja i lęk
  • Zaostrzenia skórne, takie jak egzema, pokrzywka i trądzik
  • Zaburzenia autoimmunologiczne
  • Miażdżyca tętnic (stwardnienie tętnic, prekursor chorób serca)
  • Pogorszenie funkcji poznawczych i choroby neurodegeneracyjne, w tym choroba Parkinsona i demencja
  • Trudności w uczeniu się, takie jak ADHD
  • Kłopoty ze snem lub bezsenność
  • Nadnerczy zmęczenie
  • Bóle mięśni i stawów, takie jak zapalenie stawów
  • Przyrost masy ciała i otyłość
  • Migrenowe bóle głowy
  • Problemy z nerkami i pęcherzykiem żółciowym

Korzyści zdrowotne

1. Odkrywa nieznane alergie pokarmowe

Bardzo często doświadcza się ciągłych problemów trawiennych, nawet podczas spożywania ogólnie zdrowej diety. Dlaczego? Ponieważ wystarczy jeden lub dwa niezidentyfikowane alergeny pokarmowe, aby wywrzeć duży wpływ.

Na przykład 52 pacjentów z eozynofilowym zapaleniem przełyku – zaburzeniem przełyku wywoływanym głównie przez alergie pokarmowe – przeszło dietę eliminacyjną w ramach badania z 2014 roku. Siedemdziesiąt procent pacjentów doświadczyło remisji!

Podczas badania pacjenci wykluczyli cztery główne grupy alergenów pokarmowych na okres sześciu miesięcy: produkty mleczne, pszenicę, jaja i rośliny strączkowe . U 65 do 85 procent pacjentów tylko jeden lub dwa wyzwalacze pokarmowe były odpowiedzialne za spowodowanie zaburzenia. Mleko zostało zidentyfikowane jako główny alergen u 11 pacjentów (łącznie 50 procent pacjentów), jaja u ośmiu pacjentów (36 procent), pszenica u siedmiu pacjentów (31 procent) i rośliny strączkowe u czterech pacjentów (18 procent).

Może cię zainteresować także:  Kupujemy czytnik E-Book - gdzie i jak kupić najlepszy czytnik ebook?

Pacjenci nie mieli pojęcia, że są uczuleni na takie pokarmy, więc nie reagowali na wcześniejsze metody leczenia, dopóki nie zidentyfikowano alergenów. W końcu doświadczyli poprawy i ulgi dopiero po długotrwałym usunięciu określonych alergenów.

Usunięcie niektórych alergicznych pokarmów jest najbardziej oczywistym i niezbędnym krokiem w naturalnym leczeniu alergii pokarmowych.

2. Pomaga zmniejszyć objawy IBS

Kiedy 20 pacjentów z zespołem jelita drażliwego IBS przeszło diety eliminacyjne w ramach badań, aż 100 procent pacjentów doświadczyło znacznej poprawy objawów trawiennych.

Diety eliminacyjne oparto na wynikach testów przeprowadzonych w celu identyfikacji paneli żywności i pleśni pacjentów. Po sześciu miesiącach stosowania diet eliminacyjnych i przyjmowania probiotyków pacjenci zostali ponownie zbadani – i każdy z nich zgłosił poprawę wypróżnień i kontrolę objawów IBS. Naukowcy odkryli również, że 100 procent pacjentów miało podwyższony poziom pożytecznych bakterii obecnych we florze jelitowej.

Alergie i dieta eliminacyjna - pokarmy, które należy usunąć podczas diety eliminacyjnej 4 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

3. Przydatne w leczeniu zespołu nieszczelnego jelita

W wielu przypadkach zespół nieszczelnego jelita jest podstawową przyczyną reakcji alergicznych, chorób autoimmunologicznych i ogólnoustrojowych stanów zapalnych. Nieszczelne jelito występuje , gdy wyściółka przewodu pokarmowego tworzy małe dziury, które umożliwiają przenikanie określonych substancji do krwioobiegu, uszkadzając system.

Nieszczelne jelita są główną przyczyną chorób autoimmunologicznych, takich jak choroba Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Rozwój nieszczelnego jelita może również powodować złe wchłanianie niezbędnych minerałów i składników odżywczych — w tym cynku, żelaza i witaminy B12. Uważa się, że nieszczelne jelita są często spowodowane nietolerancją glutenu , ale mogą również wynikać z szeregu innych alergii pokarmowych i wrażliwości.

4. Zapewnia ulgę w podrażnieniach skóry, takich jak egzema i trądzik

Istnieją mocne dowody na to, że choroby skóry, takie jak egzema i trądzik, są związane z niezdiagnozowanymi alergiami pokarmowymi.

Na przykład badanie przeprowadzone przez Instytut Medycyny Specjalnej w Rzymie wykazało silny związek między objawami egzemy u dorosłych a alergenami pokarmowymi. Kiedy 15 osób dorosłych z wypryskiem zostało poddanych diecie eliminacyjnej, 14 z nich doświadczyło znacznej poprawy objawów związanych ze skórą.

Orzechy, pomidory, mleko, jajka i ziarna zbóż były najczęstszymi alergenami, a sześciu na 15 pacjentów uzyskało pozytywny wynik testu na alergię na co najmniej jeden z tych pokarmów. Kolejnych ośmiu pacjentów podejrzewano o nietolerancję co najmniej jednego pokarmu, co spowodowało poprawę u 93 procent badanych (14 z 15) po wyeliminowaniu wszystkich pokarmów.

5. Może pomóc w zapobieganiu lub leczeniu zaburzeń uczenia się, takich jak ADHD i autyzm

Powszechne alergeny pokarmowe, takie jak gluten i pasteryzowane produkty mleczne, mogą zwiększać ryzyko rozwoju ADHD i autyzmu, ponieważ białka z tych pokarmów mogą powodować przepuszczalność jelit. Dzieje się tak, gdy substancje wyciekają przez jelita, a następnie recyrkulują w krwioobiegu, czasami działając w mózgu jak lek opioidowy. Gdy substancje dostaną się do krwioobiegu, wchodzą w kontakt z dużą liczbą komórek odpornościowych, które wywołują stan zapalny.

Wysokie spożycie cukru, oprócz niedoborów cynku, selenu, żelaza i kwasów tłuszczowych omega-3 , również pogarsza objawy ADHD. Kiedy naukowcy przeanalizowali wpływ trzech różnych diet na dzieci z ADHD, restrykcyjne diety eliminacyjne były korzystne w zmniejszaniu objawów.

Alergie i dieta eliminacyjna - pokarmy, które należy usunąć podczas diety eliminacyjnej 5 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

Wiele innych badań, jak to przeprowadzone w 2012 roku wykazało, że objawy ADHD są mniejsze u dzieci, gdy ogranicza się cukier w ich diecie, usuwa się dodatki i konserwanty, a suplementy kwasów tłuszczowych, takie jak jako omega-3, są podane.

6. Zwalcza migrenowe bóle głowy

Diety eliminacyjne są skuteczną i niedrogą strategią terapeutyczną dla pacjentów cierpiących na częste migrenowe bóle głowy.

Kiedy 21 pacjentów przeszło na dietę eliminacyjną – usuwając powszechne alergeny, które zostały zidentyfikowane w ramach wstępnego badania przesiewowego przeciwciał IgG – większość pacjentów doświadczyła znacznej poprawy objawów w porównaniu z początkiem diety. Pacjenci stosujący dietę eliminacyjną zgłaszali istotne różnice w liczbie napadów migreny, których doświadczali w ciągu miesiąca, czasie trwania napadów oraz poziomie natężenia bólu.

Alergie i dieta eliminacyjna - pokarmy, które należy usunąć podczas diety eliminacyjnej 6 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

Jak zrobić dietę eliminacyjną

Oto kroki, które należy wykonać, aby skutecznie przeprowadzić dietę eliminacyjną:

  1. Przestań jeść wszystkie typowe alergeny/wrażliwe pokarmy z poniższej listy przez około trzy tygodnie. Eliminacja pokarmów jest kluczowym krokiem w diecie eliminacyjnej, ponieważ zaczniesz odkrywać nieznane alergie lub nadwrażliwości.
  2. W tym czasie uważnie czytaj etykiety żywności, aby upewnić się, że naprawdę unikasz nawet śladowych ilości tych produktów. Możesz prowadzić dziennik jedzenia w ciągu tych trzech tygodni, aby zapisać, jak się czujesz. Przyda się to później, gdy zaczniesz ponownie wprowadzać pokarmy.
  3. Po trzech tygodniach ponownie wprowadzaj jedną grupę żywności na raz. Jedz podejrzane jedzenie codziennie, jeśli możesz, przez około jeden do dwóch tygodni i zapisuj objawy. Zwróć uwagę na wszelkie zmiany w objawach między fazą eliminacji a fazą reintrodukcji.
  4. Jeśli objawy powrócą po rozpoczęciu jedzenia jednego z podejrzanych pokarmów, możesz potwierdzić, że to pokarm jest wyzwalaczem, ponownie go eliminując. Celem jest sprawdzenie, czy objawy ustąpią ponownie po usunięciu pokarmu. Możesz zobaczyć, że proces ten wymaga trochę prób i błędów, ale wskazanie pokarmów, które mogą ostatecznie złagodzić objawy na dobre, nie powinno zająć więcej niż cztery do sześciu tygodni.
Może cię zainteresować także:  Spirulina - zadbaj o swoje zdrowie

Alergie i dieta eliminacyjna - pokarmy, które należy usunąć podczas diety eliminacyjnej 7 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

Najwięksi przestępcy żywieniowi, których należy unikać podczas diety eliminacyjnej:

  • Gluten
  • Mleczarnia
  • Soja
  • kukurydza
  • Orzeszki ziemne
  • Owoce cytrusowe
  • Oleje uwodornione
  • Dodane cukry
  • Czasami alkohol i kofeina
  • Czasami warzywa z rodziny psiankowatych

Dlaczego właśnie te produkty spożywcze? Szacuje się, że w naszym kraju aż 6 procent ludzi cierpi na nadwrażliwość na gluten. Duży odsetek ludzi reaguje na gluten rodzajem negatywnej odpowiedzi zapalnej – albo z powodu alergii na gluten, nietolerancji lub wrażliwości.

Alergia na nabiał jest również powszechna, ponieważ standardowa pasteryzacja nabiału niszczy niezbędne enzymy, które mogą powodować alergie. W Polsce większość bydła zawiera rodzaj białka znany jako beta-kazeina A1, która jest częstym wyzwalaczem zarówno alergii pokarmowych, jak i sezonowych.

Po co eliminować soję i kukurydzę? Na początek soja i kukurydza to dwie największe uprawy GMO na świecie. Orzeszki ziemne i owoce cytrusowe również często powodują reakcje alergiczne.

Tymczasem wiele badań pokazuje, że jeśli jesteś uczulony lub wrażliwy na jeden powszechny alergen, taki jak soja, istnieje duża szansa, że jesteś również uczulony na inny, taki jak orzeszki ziemne . Dzieje się tak dlatego, że cząsteczki białka w typowych pokarmach alergennych są bardzo do siebie podobne i powodują podobne reakcje zapalne.

Uwodornione oleje powodują przewlekłe stany zapalne w całym ciele i mogą wywoływać choroby. Z drugiej strony dobre tłuszcze są niezbędne do produkcji hormonów, utraty wagi, gojenia się komórek i działania przeciwzapalnego.

Cukier jest środkiem przeciwodżywczym, który oferuje niewielkie ilości witamin i minerałów, a ponadto powoduje podwyższony poziom glukozy i insuliny, które sprzyjają stanom zapalnym i obniżają poziom energii.

Niektóre alkohole, takie jak czerwone wino lub piwa zawierające gluten, mogą wywoływać reakcje alergiczne i objawy trawienne. Nawet jeśli tak nie jest, najlepiej jest wyeliminować cały alkohol, aby pomóc organizmowi w detoksykacji. Alkohol może zwiększać wzrost drożdży i szkodliwych bakterii w jelitach, obniżać poziom energii, obniżać nastrój i tylko komplikować istniejące problemy zdrowotne.

A co z nocnikami? Jeśli jesteś osobą, która zmaga się z nadwrażliwością pokarmową, alergiami, chorobą autoimmunologiczną, chorobą zapalną jelit lub zespołem nieszczelnego jelita, istnieje szansa, że klasa warzyw zwana psiankowatymi może przyczyniać się do twojego stanu zdrowia.

Warzywa psiankowate są całkowicie zdrowe dla większości ludzi, ale dla niektórych mogą działać jak wyzwalacze podobne do pszenicy lub nabiału i powodować poważne reakcje immunologiczne. Najczęściej spożywanymi psiankowatymi są ziemniaki, pomidory, bakłażan i papryka.

Alergie i dieta eliminacyjna - pokarmy, które należy usunąć podczas diety eliminacyjnej 8 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

Pokarmy, które należy uwzględnić podczas diety eliminacyjnej:

Podczas diety eliminacyjnej staraj się, aby około 40 procent twojego talerza stanowiły świeże warzywa, 30 procent „czystych” źródeł białka, 20 procent zdrowych tłuszczów, a pozostały procent pełnowartościowych węglowodanów i owoców. Pod wieloma względami będzie przypominać plan żywieniowy diety Paleo.

Większość twojego talerza powinny zajmować warzywa, które są idealnie ekologiczne, plus niewielkie ilości świeżych owoców. Warzywa, które są szczególnie dobrym wyborem w diecie leczniczej , to:

  • wszystkie warzywa liściaste
  • warzywa krzyżowe, takie jak brokuły, kalafior i brukselka
  • karczochy
  • koper włoski
  • seler
  • ogórki
  • zdusić
  • grzyby
  • groszek śnieżny
  • rzodkiewki
  • kiełki
  • warzywa morskie
  • jagody
  • świeże zioła

Pięćdziesiąt procent Twojego talerza powinno pochodzić z wysokiej jakości białek i zdrowych tłuszczów . Staraj się zawierać wiele „czystych” źródeł białka – takich jak organiczne mięso i drób od zwierząt karmionych trawą, ryby z dzikich połowów, jaja z chowu bezklatkowego (chyba że podejrzewasz alergię na jaja) i niewielkie ilości kiełków fasoli.

Zdrowe źródła tłuszczów obejmują produkty kokosowe, takie jak olej kokosowy, oliwa z oliwek, orzechy, nasiona i awokado.

Możesz spróbować zrezygnować ze wszystkich zbóż na pewien czas, nawet zbóż bezglutenowych, takich jak komosa ryżowa i bezglutenowy owies — jest to również kluczowy krok w diecie o niskiej zawartości FODMAP . Jeśli chcesz włączyć zboża, spraw, aby stanowiły one około 10 procent spożycia lub mniej i trzymaj się bezglutenowych, kiełkujących i najlepiej organicznych ziaren.

Alergie i dieta eliminacyjna - pokarmy, które należy usunąć podczas diety eliminacyjnej 9 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

Dlaczego i jak to działa?

Bardzo duża część układu odpornościowego, około 70 procent, jest w rzeczywistości utrzymywana w przewodzie pokarmowym, szczególnie w jelitach. Dlatego jelita i mózg mają bardzo ścisły związek roboczy.

Za każdym razem, gdy coś wkładamy do ust i przechodzi przez nasz przewód pokarmowy, nasze jelita wysyłają sygnały do naszych mózgów – i na odwrót.

W jelicie mamy tak zwany jelitowy układ nerwowy, serię neuroprzekaźników zdolnych do wysyłania wiadomości chemicznych do mózgu, które wyzwalają uwalnianie enzymów trawiennych , hormonów i odpowiedzi zapalnych.

Ta komunikacja w tę i z powrotem to sposób, w jaki wiemy, kiedy jesteśmy głodni i kiedy jesteśmy najedzeni. Jest to również sposób, w jaki nasze jelita i mózg współpracują ze sobą, komunikując oznaki nietolerancji pokarmowej, alergii, infekcji bakteryjnej lub niedoboru składników odżywczych.

Kiedy jesz coś, co wywołuje „czerwoną flagę”, twój układ odpornościowy i mózg reagują, tworząc stan zapalny – obrzęk, ból, tkliwość, a czasem widoczne zaczerwienienie, które są wynikiem tego, że białe krwinki organizmu próbują chronić cię przed infekcją organizmy obce.

Podczas diety eliminacyjnej ktoś eliminuje wszystkie szkodliwe pokarmy, zwykle na około miesiąc, a następnie wprowadza je ponownie, jeden po drugim, aby zobaczyć, jak się czuje, gdy ponownie je. Jeśli reakcje zapalne ustąpią po usunięciu pokarmu, ale powrócą po ponownym wprowadzeniu pokarmu, to jasne jest, że pokarm powinien zostać całkowicie wyeliminowany.

Może cię zainteresować także:  Jak wykonać analizę konkurencji?

Kto konkretnie powinien to zrobić?

Większość pracowników służby zdrowia zaleca, aby każdy przynajmniej raz w życiu stosował dietę eliminacyjną, ponieważ wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy, że ma objawy, dopóki nie doświadczy, jak to jest żyć bez nich.

Na przykład możesz pomyśleć, że masz częste bóle głowy lub wypryski trądzikowe, ponieważ występuje to w Twojej rodzinie, ale po zastosowaniu diety eliminacyjnej możesz zauważyć, że objawy te faktycznie ustępują, gdy wprowadzasz zmiany w jedzeniu.

Osoby, które mogą szczególnie skorzystać na stosowaniu diety eliminacyjnej to:

  • Każdy, kto zmaga się z chorobą autoimmunologiczną lub zespołem metabolicznym
  • Osoby z bólami ciała i bólami spowodowanymi stanem zapalnym
  • Osoby z podrażnieniami skóry, przebarwieniami i wysypkami
  • Każdy, kto ma niski poziom energii pomimo zdrowej diety
  • Każda osoba ze znaną alergią pokarmową, która nadal doświadcza objawów (ponieważ często jeden rodzaj alergii, taki jak gluten, może być powiązany z innymi rodzajami wrażliwości, takimi jak nabiał)

Najlepsze jedzenie

  • Rosół z kości : bulion zawiera kolagen i aminokwasy prolinę i glicynę, które mogą pomóc w leczeniu uszkodzonych ścian komórkowych.
  • Nieprzegotowane mleko i nabiał fermentowany: zawiera zarówno probiotyki, jak i zdrowe źródło aminokwasów, które mogą pomóc w leczeniu jelit. Kefir z pastwiska, jogurt, amasai, masło karmione trawą i surowy ser to jedne z najlepszych.
  • Probiotyki i sfermentowana żywność : pomagają uzupełniać dobre bakterie i wypierać złe bakterie w jelitach. Zawierają kwasy organiczne, które równoważą pH jelit oraz zmniejszają kwasowość i stany zapalne. Spróbuj kiszonej kapusty, kimchi, kombucha i natto .
  • Produkty kokosowe: MCFA w kokosie są łatwiejsze do strawienia niż inne tłuszcze i odżywiają gojące się jelita. Wypróbuj olej kokosowy , mąkę kokosową i kefir kokosowy (który zawiera również probiotyki i białko).

Składniki i zamienniki produktów na diecie eliminacyjnej

Mąka – najlepiej, żeby była niebielona, ekologiczna. Jeśli nie tolerujemy pszenicy, spróbujmy zrobić wypiek z mąki orkiszowej lub mieszanki żytniej i owsianej (pół na pół). Osoby na diecie bezglutenowej mogą użyć mieszanki do wypieków, np. Mix’u C lub mąki gryczanej, miksu gryczanej i jaglanej, mieszanki mąk sorgo, jaglanej, ryżowej i ziemniaczanej etc. Patrz: O ZAMIENNIKACH poniżej.

Cukier – co kto lubi, ale smaczniejszy i zdrowszy jest cukier trzcinowy, zwłaszcza nierafinowany.

Proszek do pieczenia – są proszki oparte kamieniu winnym, ekologiczne, tych używam i gorąco je polecam.

Cukier waniliowy – najlepiej zrobić samemu!

Aromat waniliowy – polecam domowy. Jego zrobienie jest bardzo łatwe, trudniej z czekaniem na efekt 😉 Do butelki z wódką wrzuca się po prostu łupinki waniliowych lasek i czeka miesiąc, a najlepiej dwa. Ja na bieżąco dokładam łupinki i dolewam alkoholu – nic się nie marnuje.

Korzenie i przyprawy – najlepiej z własnego lub zaprzyjaźnionego ogródka, nawet takiego na parapecie. Jeśli nie mamy takich możliwości, kupujmy certyfikowane bio. Są przyprawy, które potrafią uczulać, np. curry, dlatego z tego typu dodatkami postępujmy ostrożnie.

Masło klarowane – jest dostępne w sklepach jako ghee, ale ja wolę zrobić sama. Mam wtedy pewność, że dokładnie pozbawiłam je białek mleka.

Bakalie – tylko niesiarkowane, suszone na słońcu, ekologiczne suszone owoce! Innych nie warto używać. A zamiast orzechów – pestki.

O ZAMIENNIKACH

Pszenica i inne glutenowe – sprawdzą się wszelkie miksy bezglutenowe (np. Mix C) albo mieszanka mąk sorgo, jaglanej, ryżowej i ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej), w mniej więcej równych proporcjach. Każdy bezglutek powinien opracować, metodą prób i błędów, swoją ulubioną mieszankę, pamiętając, że w takiej mieszance musi znaleźć się albo jakaś skrobia, albo zmielone „ziarna kleiste”, np. len. Można korzystać z przeróżnych mąk, w zależności od tego, co nas uczula (np. u nas nie byłoby możliwe używanie mąki migdałowej, orzechowej czy kasztanowej).

Masło – niestety, najlepszym zamiennikiem dla masła jest bezmleczna margaryna. „Niestety”, bo nie jest to zdrowy i naturaly produkt. Dlatego zawsze warto wypróbować, czy w danym przepisie nie sprawdzi się olej, najlepiej kokosowy lub masło klarowane. Wybierając margarynę trzeba czytać etykiety – w składzie nie może być pochodnych mleka.

Mleko – zamiast mleka z powodzeniem można stosować preparaty mlekozastępcze (na receptę, np. Bebilon Pepti czy Nutramigen) lub mleka roślinne, także w proszku. Kupując mleko roślinne w proszku uważnie przeczytajmy skład – producenci lubią tam dorzucić składniki niepożądane w diecie alergika.

Śmietana – tutaj nie ma problemu, wystarczy użyć śmietany roślinnej, np. owsianej, ryżowej etc.

Żelatyna – agar agar bardzo dobrze zastępuje żelatynę.

Jajka – można kupić zamiennik jajka lub dodawać do wypieków coś kwaśnego, np. ocet balsamiczny. Natomiast jeśli chodzi o potrawy, w których jajko jest używane jako „klej” dla składników (np. kotlety z fasoli etc.), możemy użyć zmielonego siemienia lnianego lub szałwii hiszpańskiej.

Kakao – najlepiej zastąpić karobem. Karob jest bardzo smaczny i ma piękną, ciemną barwę.

Miód – zamiast miodu możemy używać golden syrupu, karmelu, miodu z mniszka, melasy lub słodów.

Orzechy – zastępujemy lekko prażonymi pestkami, np. słonecznika.

Cukier – przy bardzo nasilonej alergii należy zminimalizować ilość cukru w diecie. Można go zastąpić musem z suszonych, niesiarkowanych owoców (np. daktyli), naturalnymi substancjami słodzącymi (stewia, ksylitol) lub melasami.

O TYM, ŻE CZASEM WARTO ZAINWESTOWAĆ W EKO

O bezpiecznych i niebezpiecznych warzywach i owocach przeczytałam kiedyś w jakimś magazynie. Nie pamiętam którym, ale informację sobie zachowałam i teraz ją przytaczam:

Bezpieczne nie-eko (absorbują niewiele chemii):
cebula
awokado
szparagi
groszek
mango
bakłażan
melon
kiwi
kapusta
grejpfrut

Niebezpieczne nie-eko (biorą dużo chemii):
jabłka
truskawki
brzoskwinie
szpinak
winogrona
papryka
ziemniaki
sałata

Jak oceniasz ten materiał?

Kliknij na gwiazdkę, aby zostawić swoją ocenę

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

Jak dotąd brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

14 typów mąki – różne rodzaje mąki i zastosowania

Poprzedni wpis

Mitochondria: 10 sposobów na wzmocnienie mitochondriów w mózgu

Następny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemiosłem w ręku na co dzień szef kontroli jakości w kuchni, serwujący wykwintne dania. W niedalekiej przyszłości planuje zrealizować młodzieńcze marzenia i napisać coś więcej niż artykuł 📖

Na pewno zainteresują Cię jeszcze:

Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.

Pozostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *