Grzyby leśne: potrawy z grzybów, najlepsze grzyby, aktualne występowanie grzybów 1 - Twój Głos 📌 e-TG.pl
Dani i przepisy 🍳Turystycznie 🚌Zdrowie ⚕️

Grzyby leśne: potrawy z grzybów, najlepsze grzyby, aktualne występowanie grzybów

Porady dla grzybiarzy i przepisy kulinarne z grzybów

Kotleciki grzybowo-orzechowe

Do zrobienia tego dania potrzebne będzie: 10 grzybów (gatunek według uznania, ja polecam borowiki), 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich, 2 surowe jajka, 2 jajka ugotowane na twardo, 3 łyżki śmietany, 1 bułka, 1 szklanka bułki tartej, 4 łyżki masła, 1 cebula, sól i pieprz.

Przygotowanie:

Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę. Bułkę namocz w śmietanie. Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło. Na rozgrzanym maśle zeszklij posiekaną cebulę. Grzyby drobno posiekaj, a następnie dorzuć do cebuli (na patelnię). Ugotowane jajka drobno posiekaj. Podsmażoną cebulę z grzybami zdejmij z ognia, a następnie dodaj do nich orzechy włoskie, 2 żółtka oraz 2 łyżki bułki tartej. Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Ubij pianę z 2 białek, a następnie dodaj ją do masy. Uformuj kotleciki, które podsmaż na złoty kolor na oliwie z oliwek (oleju).

Smacznego!

Grzyby w śmietanie – idealna potrawa do makaronu penne

Do zrobienia tego dania potrzebne będzie: ok. 500g grzybów (gatunek według uznania), 2 cebule, 2 łyżki masła, natka pietruszki, 1 szklanka słodkiej śmietany (najlepiej 30%), ½ szklanki startego żółtego sera (najlepiej gouda), pieprz i sól.

Przygotowanie:

Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło. W tym czasie drobno pokrój cebulę i grzyby. Pokrojoną cebulę zeszklij na maśle, a następnie dorzuć grzyby. Po kilku minutach smażenia całość zalej szklanką śmietany. Poczekaj aż śmietana zacznie się gotować, wtedy dopraw sos do smaku. Dodaj ser żółty, po ok. 2 minutach dodaj posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj.

Smacznego!

Sałatka grzybowa

Do zrobienia tego dania potrzebne będzie: ok. 30 dag suszonych borowików, 750g pieczarek, 1 cebula, natka pietruszki, 2 pory, 1 liść laurowy, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka oleju, 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego, cukier, sól i pieprz.

Przygotowanie:

Suszone grzyby namocz w zimnej wodzie, następnie odciśnij, drobno pokrój i ugotuj w wodzie, w której się moczyły. Cebule pokrój w drobna kosteczkę i dodaj do gotujących się grzybów wraz z przyprawami. Następnie do wywaru dodaj łodyżki pietruszki i zielone liście porów. Całość gotuj około 10 minut, a następnie odcedź. Pieczarki poprzekrawaj na pół i gotuj około 3 minut. Wywar odparuj do 1/8 jego objętości. Posiekaj natkę pietruszki, a pory pokrój w cienkie paseczki. Do gorącego wywaru dodaj olej i musztardę oraz pozostałe składniki. Całość przykryj i chwilę odczekaj.

Smacznego! ( i miłej  wyprawy do lasu)

Grzyby leśne

Zbieranie grzybów to dla wielu osób prawdziwa pasja. Nie wyobrażają sobie oni, choćby jednego sezonu bez wyprawy do lasu i poszukiwania wśród leśnej ściółki skarbów, jakimi są ukryte pośród zielonych zarośli, borowiki, kurki, kanie, czy maślaki.

Oczywiście przed każdym grzybobraniem trzeba się odpowiednio przygotować, zaopatrując się w ciepłe ubranie i przydatne narzędzia. Nie wyobrażam sobie poszukiwania grzybów np. bez wiklinowego koszyka, szmatki czy nożyka. Więcej o ekwipunku grzybiarza możemy poczytać w książkach dla grzybiarzy.

Zapaleni grzybiarze z łatwością potrafią odróżnić czubatkę kanię od muchomora sromotnikowego, jednak swym mniej „zaprawionym w boju” towarzyszom polecają wzięcie ze sobą atlasu, gdzie w razie jakichkolwiek wątpliwości mogą zajrzeć i je rozwiać. Jak powiadają grzybiarze: lepiej kilka razy sprawdzić dany okaz, ostatecznie go nie zrywając, niż lekkomyślnie go zerwać i narazić siebie i swoich bliskich na niebezpieczeństwo zatrucia.

W Polsce rośnie około 5000 grzybów, jednak nie wszystkie one nadają się do spożycia. Obok grzybów zdatnych do spożycia wyróżnia się również niejadalne i trujące grzyby. Wśród grzybów trujących natomiast można znaleźć takie, których toksyny oddziałowują na ludzką świadomość i psychikę, w związku z czym nazywa się je grzybami halucynogennymi (grzyby psylocybinowe). Grzyby halucynogenne silnie oddziałowują na zmysł wzroku i słuchu. Mimo, że niektórzy uważają je za mniej szkodliwe niż inne używki, także i one mogą wywołać w organizmie niebezpieczne zmiany, jak np. psychoza, czy efekt flashback.

Grzyby leśne: potrawy z grzybów, najlepsze grzyby, aktualne występowanie grzybów 2 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

Grzyby jadalne cieszą się dużą popularnością ze względu na swój niezwykły smak i aromat. W świecie kulinarnym przyrządzane są na wiele sposobów, z których najpopularniejszym jest sos grzybowo-śmietanowy.

Podobno grzyby są bogatym źródłem witamin, dzięki czemu w skrajnych sytuacjach mogą zastąpić pełnowartościowy posiłek (np. podczas survivalu). Niektórzy grzybiarze nazywają je nawet „leśnym mięsem”, ponieważ ludzkie kubki smakowe podobnie na nie reagują.

Atlas grzybów

Atlas grzybów to świetna sprawa dla każdego grzybiarza. Można w nim znaleźć opisy wszystkich grzybów, ich cechy charakterystyczne, występowanie, gatunki podobne i ewentualne uwagi.

Atlas grzybów powinien być podręczną książeczką, którą można wszędzie ze sobą zabrać, szczególnie na grzybobranie. Jest to niezbędny element wyposażenia grzybiarzy-amatorów (choć nie tylko), którzy w razie wątpliwości co do tożsamości danego grzyba, mogą do niego zerknąć i dokładnie rozważyć wszystkie za i przeciw. Taki atlas oprócz dokładnych opisów, powinien również zawierać zdjęcia każdego okazu, aby i ono mogło wspomagać grzybiarzy podczas zbiorów.

Pamiętaj, żeby nie zbierać zbyt młodych grzybów, ponieważ bardzo łatwo jest je pomylić z podobnymi do nich okazami grzybów chorobotwórczych, a to z tego względu, że nie wszystkie charakterystyczne dla nich cechy zdążyły się już rozwinąć.

W każdym atlasie powinny znaleźć się również ogólne informacje dotyczące grzybów: czym są, ich budowa, zbieranie, zatrucia, a także lista grzybów chronionych.

Warto znać gatunki objęte ochroną (wg rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 9 lipca 2004 roku):

– amylek lapoński
– borowik królewski
– borowik pasożytniczy
– borowik korzeniasty
– buławka obcięta
– buławka pałeczkowata
– buławka spłaszczona
– czareczka długotrzonkowa
– dwupierścieniak cesarski
– flagowiec olbrzymi
– gąska olbrzymia
– jamczatka białobrunatna
– jodłownica górska
– koronica ozdobna
– krążkówka żyłkowana
– kurzawka bagienna
– lakownica lśniąca
– maślak dęty
– maślak trydęcki
– maślak żółtawy
– mądziak psi
– miękusz szafranowy
– naparstniczka stożkowata
– branżowiec bladożółty
– ozorek dębowy
– płomykówka galaretowata
– pniarek lekarski
– pniarek różowy
– porobalszek żółtoczerwony
– promieniak wilgociomierz
– purchawica olbrzymia
– siatkolist maczugowaty
– smardzówka czeska
– smardz jadalny
– smardz półwolny
– smardz stożkowaty
– smardz wyniosły
– sromotnik fiołkowy
– szaraczek łuseczkowaty
– szyszkowiec łuskowaty
– trufla wgłębiona
– wieloporek gwiaździsty
– wilgotnica czapeczkowata
– włóknouszek ukośny
– wszystkie gatunki czarek
– wszystkie gatunki gwiazdosza
– wszystkie gatunki kolczykówki
– wszystkie gatunki pałeczki
– wszystkie gatunki karniaka
– wszystkie gatunki solówki
– wszystkie gatunki szmaciaka
– żagiew okółkowa
– żagnica listkowata

Może cię zainteresować także:  Kuchnia hiszpańska - poznaj najlepsze przysmaki kuchni hiszpańskiej

Grzyby jadalne

Grzyby jadalne, jak sama nazwa wskazuje, są nieszkodliwe dla ludzkiego organizmu po spożyciu (w przeciwieństwie do grzybów trujących). Grzyby jadalne mają wiele składników odżywczych, jednak największą popularnością cieszą ze względu na swój niepowtarzalny smak.

Grzyby jadamy pod wieloma postaciami: smażone, gotowane, suszone, duszone, jako przetwory, itd.

Grzyby leśne: potrawy z grzybów, najlepsze grzyby, aktualne występowanie grzybów 3 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

UWAGA: jeśli będziesz przechowywał grzyby zbyt długo w nieodpowiednich warunkach lub pod nieodpowiednią postacią, mogą stać się niebezpieczne (po zjedzeniu) dla twojego zdrowia, a nawet życia.

W Polsce rośnie około 5000 gatunków grzybów, jednak nie wszystkie z nich nadają się do spożycia. Nawet wytrawni grzybiarze zbierają zwykle do 10 różnych gatunków. Dlaczego tylko tyle? Ponieważ jeśli chodzi o resztę jadalnych gatunków, to albo zbyt łatwo jest je pomylić z trującymi grzybami albo występują bardzo rzadko albo po prostu ich smak nie jest zbyt interesujący.

Do najpopularniejszych jadalnych grzybów w Polsce
(w innych rejonach świata, ta klasyfikacja z pewnością jest różna) należą:

rydze – grzyby spożywane zwykle po podsmażeniu na maśle. Rosną pod sosnami.
borowiki, prawdziwki – grzyby o niezwykłym aromacie, zwykle zasuszane i używane, jako przyprawa. Dość trudno jest je znaleźć, chyba, że zna się miejsca, w których rosną.
gąski – zwykle zbierana jest gąska zielonka, którą się marynuje lub przyrządza na gęsto.
czubajki kanie – grzyby o przyjemnym smaku i aromacie. Rzadko zbierane, ponieważ łatwo można je pomylić z muchomorem sromotnikowym.
pieprzniki, w tym kurki – smaczne grzyby, które łatwo jest znaleźć. Zwykle zjadane pod postacią sosu lub przetworów, suszone tracą swój smak.
koźlarze – jedzone są zwykle dwa rodzaje: koźlarze czerwone i pomarańczowe.
maślaki – ich charakterystyczną cechą są „lepkie” kapelusze, w związku z czym wiele pracy trzeba włożyć, aby doprowadzić je do stanu nadającego się do spożycia.
trufle – grzyby, które rosną pod ziemią i cieszą się dużą popularnością w świecie kulinarnym (można powiedzieć, że to najdroższe grzyby na światowym rynku).

Niejadalne – tych grzybów nie zbieraj

Grzyby niejadalne i trujące często są ze sobą mylone – jest to jednak wielki błąd. Jaka jest więc między nimi różnica? Otóż grzyby trujące zawierają toksyny, których działania wywołują niepożądane skutki dla ludzkiego organizmu (od bólu brzucha, przez wymioty i biegunkę, nawet po uszkodzenie nerek i wątroby). Grzyby niejadalne natomiast są niezdatne do spożycia ze względu na brzydki zapach, nieprzyjemny smak albo twardy lub gąbczasty miąższ. Do grzybów niejadalnych zalicza się także te gatunki, które są po prostu ciężkostrawne.

Grzyby leśne: potrawy z grzybów, najlepsze grzyby, aktualne występowanie grzybów 4 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

Podstawową różnicą między grzybami niejadalnymi a grzybami trującymi jest fakt, że te drugie zawierają toksyny mogące wywołać niebezpieczne objawy w organizmie ludzkim, kiedy pierwsze mają po prostu nieprzyjemny zapach lub smak, ale nie są zagrożeniem dla życia człowieka.

Grzyby niejadalne (kilka przykładów):

buławka spłaszczona – jest to gatunek dość rzadki, dlatego chroniony w Polsce.
buławka pałeczkowata
gąska pomarańczowa – zaliczana do grzybów niejadalnych ze względu na gorzki smak.
boczniak dębowy
gwiazdosz rudawy – jest to najpopularniejszy gatunek gwiadoszy w Polsce, ale jednocześnie gatunek objęty ochroną.
gwiazdosz potrójny
mądziak psi – znajduje się na Czerwonej liście roślin i grzybów Polski, jest bardzo rzadki, a w związku z tym pod ochroną.
mądziak malinowy
sromotnik bezwstydny – zaliczany do grzybów niejadalnych ze względu na swój nieprzyjemny zapach, choć w niektórych krajach, owocniki w formie nierozwiniętej są jadane. Warto wiedzieć, że ten gatunek grzyba w niektórych przypadkach jest wykorzystywany jako środek leczniczy.
czernidłak pospolity – występuje na żyznych glebach (poza lasem), wszędzie jest traktowany jak grzyb niejadalny.
monetka szerokoblaszkowa
pieniążek wrzecionowaty – zaliczany do grzybów niejadalnych ze względu na nieprzyjemny zapach.
mleczaj paskudnik
mleczaj chrząstka – jest to jeden z najpospolitszych gatunków grzybów w Polsce, występujący we wszelkiego rodzaju lasach. Jest on zaliczany do grzybów niejadalnych ze względu na swój silnie piekący smak.

Grzyby trujące – tych grzybów unikaj

Niektóre gatunki grzybów po zjedzeniu mogą wywołać niepożądane skutki w organizmie ludzkim – mowa tu o grzybach trujących.

Tego rodzaju grzyby dzieli się na kilka grup, ze względu na charakter ich działania na człowieka:

1. Gastrotoksyczne – zawierają cały szereg różnych toksyn, które mogą wywołać wymioty, biegunkę lub nudności. Do tego rodzaju grzybów należą m.in.: gąski, pieczarki, mleczaje, tęgoskóry, olszówki, a także niektóre borowiki.

2. Halucynogenne – zawierają psylocybinę i psylocynę, które mogą wywołać uczucie błogostanu lub psychozę, halucynacje lub wymioty. Do tego rodzaju grzybów należą m.in.: łysiczka meksykańska, łysiczka lancetowata (najpopularniejsza w Polsce), a także Psilocybe cubensis, Psilocybe tampanensis oraz Copelandia cyanescens.

3. Cytotoksyczne – zawierają amanitynę, fallotoksynę oraz orellaninę, które mogą wywołać ból brzucha lub silne wymioty, w bardziej skrajnych wypadkach mogą doprowadzić nawet do uszkodzenia nerek, ośrodkowego układu nerwowego lub wątroby – UWAGA: ich działanie jest opóźnione, nawet do kilku dni po zjedzeniu. Do tego rodzaju grzybów należą m.in.: muchomor sromotnikowy i jego podgatunki, zasłonak rudy, hełmówka obrzeżona oraz niektóre rodzaje czubajek.

Może cię zainteresować także:  Jak zmniejszyć wydatki na jedzenie?

4. Ośrodkowe – zawierają gyromitrynę, która może wywołać ból brzucha, silne wymioty, biegunkę, zaburzenia świadomości, zaburzenia koordynacji, a nawet uszkodzenie nerek i wątroby – UWAGA: ich działanie jest opóźnione, zwykle do kilku godzin po zjedzeniu. Do tego rodzaju grzybów należy m.in.: piestrzenica kasztanowata.

5. Quasi-atropinowe – zawierają kwas ibotenowy, muskarynę oraz muscymol, które mogą wywołać zawroty głowy, zaburzenia wzroku, biegunkę, wymioty, ból głowy lub naprzemienną senność i pobudzenie. Do tego rodzaju grzybów należy m.in.: muchomor czerwony.

6. Obwodowe – zawierają muskarynę, która może wywołać biegunkę, torsje, przyspieszone bicie serca, spadek ciśnienia tętniczego lub ślinotok. Do tego rodzaju grzybów należą m.in.: borowik grubotrzonawy, borowik szatański, borowik ponury, strzępak ceglasty oraz strzępak czerwony.

7. Podobne do zatruć muchomorami – zawierają fascykulole, która może wywołać zaparcia, wymioty lub biegunkę. Do tego rodzaju grzybów należy m.in.: maślanka wiązkowa.

Halucynogenne grzyby – grzyby psylocybinowe

Grzyby halucynogenne to jedna z 7 podstawowych grup grzybów trujących. Mimo iż niektórzy twierdzą, że są one całkowicie nieszkodliwe i zdecydowanie zdrowsze dla ludzkiego organizmu niż inne narkotyki, grzyby halucynogenne wywołują szereg niepożądanych skutków w organizmach konsumentów. Przede wszystkim bardzo łatwo jest je przedawkować, ponieważ nie wiadomo dokładnie, jaka dawka substancji psychoaktywnej znajduje się w danym grzybie. Jeśli twój organizm jest podatny na zaburzenia psychiczne, istnieje u ciebie ryzyko wystąpienia stałych stanów lękowych lub nawet psychozy.

Grzyby leśne: potrawy z grzybów, najlepsze grzyby, aktualne występowanie grzybów 5 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

Warto wiedzieć…

U niektórych osób po zjedzeniu grzybów halucynogennych może wystąpić tzw. efekt flashback, oznacza to, że halucynacje mogą do niego po pewnym czasie powrócić i utrzymywać się przez długi czas (przez miesiące lub lata), nawet jeśli dana osoba już nigdy nie zażyje grzybów.

Wiadomo na pewno, że od grzybów halucynogennych nie można uzależnić się fizycznie. Istnieje jednak możliwość uzależnienia psychicznego (w razie częstego i regularnego stosowania lub podatności na zaburzenia psychiczne), które, kto wie, czy nie jest bardziej niebezpieczne i trudniejsze do wyliczenia.

W Polsce najpopularniejszym grzybem halucynogennym jest łysiczka lancetowata.

Łysiczka lancetowata.

Jest to grzyb należący do rodziny pierścieniakowatych, rosnący na wilgotnych terenach, gdzie występuje duża ilość opadów – w Polsce znaleźć go można na Pomorzu i w górach w okresie od sierpnia do października. Zjedzenie jednego grzyba, nie gwarantuje wystąpienia halucynacji, ponieważ posiada on niewielką ilość toksyn (mniej niż np. łysiczka meksykańska).

Muchomor czerwony.

Grzyb trujący, przez niektórych wykorzystywany do wywołania halucynacji. Zawiera toksyczne substancje, takie jak: muscinol, kwas ibotenowy oraz muskazon. Zażywa się go jako wywar lub je w formie pokrojonych i ususzonych kawałków.

Warto zapamiętać, że organizm każdego człowieka może inaczej zareagować na tę samą dawkę grzybów halucynogennych. Dlatego właśnie jedni czują się po ich zażyciu przygaszeni, inni natomiast pełni energii i wściekłości. U wszystkich jednak wyostrza się słuch i wzrok.

Poradnik grzybiarza

Co musisz wziąć ze sobą, wybierając się do lasu na grzybobranie?

Przede wszystkim ubranie: długie gumowce – chronią przed rosą, grube skarpety – zapewniają ciepło i komfort, kurtka przeciwdeszczowa – na niezapowiedziane ulewy.

Niezbędny sprzęt: nóż – musisz mieć czym obcinać grzyby, atlas grzybów (najlepiej z wyraźnymi zdjęciami) – w razie wątpliwości będziesz mógł porównać znaleziony okaz ze zdjęciem, szmatka – może przydać się do oczyszczania grzybów z ziemi i liści, koszyk wiklinowy – gdzieś trzeba pakować znalezione okazy.

Podczas grzybobrania bardzo ważna jest koncentracja i spostrzegawczość (niektóre grzyby są sprytnie ukryte – tylko sprawne oko może je dostrzec). Pamiętaj, że grzyby rosną zwykle w gromadach, jeśli znajdziesz jednego, dokładnie obejrzyj również otaczający go teren. Jeśli znajdziesz grzyba, najpierw dokładnie mu się przyjrzyj, ponieważ istnieje ryzyko, że nie jest to ten, za którego się podaje (wiele grzybów trujących jest bardzo podobnych do tych jadalnych gatunków). Jeśli poczujesz choćby cień wątpliwości, porównaj znaleziony okaz ze zdjęciem w atlasie, przeczytaj też opis i postaraj się znaleźć wszystkie jego cechy charakterystyczne. Jeśli nadal nie jesteś pewien, możesz polizać grzyb pod kapeluszem, jeśli poczujesz gorzki smak, oznacza to, że jest to jednak niejadalny okaz.

Pamiętaj, że grzybów nie można wyrywać, jeśli chcesz zebrać jakiś okaz, postaraj się go wykręcić, a pozostałą grzybnię przykryj ziemią. W razie problemów, możesz też użyć noża, jednak nigdy nie zostawiaj obciętego trzonka w ziemi, bo zgnije i w tym miejscu nie pojawi się już nowy grzyb (a tak będziesz znać miejsce, gdzie za jakiś czas z pewnością pojawi się kolejna owocnia).

Nie zbieraj zbyt młodych grzybów, ponieważ trudno jest rozpoznać wszystkie cechy, świadczące o tym, że należy on do grzybów jadalnych. Nie zbieraj też zbyt starych grzybów, ponieważ są niezdrowe. Jeśli znajdziesz niejadalny lub trujący grzyb, nie niszcz go – bowiem może on stanowić pożywienie dla jakichś leśnych stworzeń.

Po oczyszczeniu zebranych okazów przy pomocy szmatki, ułóż je w koszyku kapeluszami do dołu.

Przepisy kulinarne

Grzyby cieszą się uznaniem ze względu na swój niezwykły smak i aromat.

Przyrządzane są na wiele sposobów: smażone, gotowane, marynowane, itd. Poniżej kilka ciekawszych przepisów.

Kotleciki grzybowo-orzechowe

Do zrobienia tego dania potrzebne będzie: 10 grzybów (gatunek według uznania, ja polecam borowiki), 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich, 2 surowe jajka, 2 jajka ugotowane na twardo, 3 łyżki śmietany, 1 bułka, 1 szklanka bułki tartej, 4 łyżki masła, 1 cebula, sól i pieprz.

Przygotowanie:

Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę. Bułkę namocz w śmietanie. Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło. Na rozgrzanym maśle zeszklij posiekaną cebulę. Grzyby drobno posiekaj, a następnie dorzuć do cebuli (na patelnię). Ugotowane jajka drobno posiekaj. Podsmażoną cebulę z grzybami zdejmij z ognia, a następnie dodaj do nich orzechy włoskie, 2 żółtka oraz 2 łyżki bułki tartej. Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Ubij pianę z 2 białek, a następnie dodaj ją do masy. Uformuj kotleciki, które podsmaż na złoty kolor na oliwie z oliwek (oleju).

Może cię zainteresować także:  Kuchnia francuska - lekka, wytworna i smaczna. Charakterystyka kuchni francuskiej

Smacznego!

Grzyby w śmietanie – idealna potrawa do makaronu penne

Do zrobienia tego dania potrzebne będzie: ok. 500g grzybów (gatunek według uznania), 2 cebule, 2 łyżki masła, natka pietruszki, 1 szklanka słodkiej śmietany (najlepiej 30%), ½ szklanki startego żółtego sera (najlepiej gouda), pieprz i sól.

Przygotowanie:

Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło. W tym czasie drobno pokrój cebulę i grzyby. Pokrojoną cebulę zeszklij na maśle, a następnie dorzuć grzyby. Po kilku minutach smażenia całość zalej szklanką śmietany. Poczekaj aż śmietana zacznie się gotować, wtedy dopraw sos do smaku. Dodaj ser żółty, po ok. 2 minutach dodaj posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj.

Smacznego!

Sałatka grzybowa

Do zrobienia tego dania potrzebne będzie: ok. 30 dag suszonych borowików, 750g pieczarek, 1 cebula, natka pietruszki, 2 pory, 1 liść laurowy, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka oleju, 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego, cukier, sól i pieprz.

Przygotowanie:

Suszone grzyby namocz w zimnej wodzie, następnie odciśnij, drobno pokrój i ugotuj w wodzie, w której się moczyły. Cebule pokrój w drobna kosteczkę i dodaj do gotujących się grzybów wraz z przyprawami. Następnie do wywaru dodaj łodyżki pietruszki i zielone liście porów. Całość gotuj około 10 minut, a następnie odcedź. Pieczarki poprzekrawaj na pół i gotuj około 3 minut. Wywar odparuj do 1/8 jego objętości. Posiekaj natkę pietruszki, a pory pokrój w cienkie paseczki. Do gorącego wywaru dodaj olej i musztardę oraz pozostałe składniki. Całość przykryj i chwilę odczekaj.

Wartości odżywcze grzybów

Wiele osób uważa, ze grzyby są bogate w wartości odżywcze, a w związku z tym zdrowe dla organizmu. Należy jednak pamiętać, że każdy organizm jest inny, a więc może zupełnie inaczej reagować na spożywane grzyby.

Warto wiedzieć, że…

Jeśli zgubimy się w lesie, a przy sobie nie będziemy mieć jedzenia, to grzyby mogą posłużyć nam, jako pełnowartościowe pożywienie (oczywiście trzeba wiedzieć, które grzyby nadają się do spożycia, a których lepiej unikać). Kubki smakowe człowieka reagują na grzyby podobnie jak na mięso (grzyby często zwane są „leśnym mięsem”).

Grzybów nie powinny jeść dzieci, a także ludzie mający problemy z pracą wątroby, nerek oraz przewodu pokarmowego. Pomimo wszelkich walorów smakowych i aromatycznych grzybów, trzeba pamiętać, że jest to jednak przysmak ciężkostrawny.

Grzyby składają się głównie z wody (80-90%), przypominając w tym niektóre warzywa (np. marchewkę). Po odparowaniu wody pozostaje głównie białko, w mniejszych ilościach również cukry. Większa zawartość białka znajduje się w nóżkach grzybów, jednak jest to tzw. fungin, który nie jest przyswajany przez ludzki organizm. Dla człowieka pożywniejszy jest kapelusz, w którym znajduje się duża zawartość soli mineralnych. Składnikiem grzybów są również tłuszcze i kwasy organiczne, których można znaleźć spore ilości. Są to m.in.: kwas jabłkowy, winny, fumarowy oraz cytrynowy.

W grzybach znaleźć można również witaminy. Najczęściej spotykana jest witamina A, D, PP, B1 i B2, choć można też znaleźć śladowe ilości np. witaminy C. Oczywiście zawartość witamin jest różna w zależności od gatunku grzyba, np. w kurce występuje duża ilość witaminy A, a także w mniejszych ilościach witamina D, najmniej jest natomiast witaminy B2.

Grzyby jadalne mają również wiele walorów smakowych i aromatycznych, w związku z czym często używane są jako przyprawy do różnego rodzaju dań.

Co ciekawe, grzyby mogą również wspomagać odchudzanie. W jaki sposób? Otóż podczas odchudzania bardzo ważne jest spalanie energii przez wykonywanie jakiegoś wysiłku fizycznego, a podczas grzybobrania spalić można jej naprawdę sporo.

Wycieczka do lasu

Każdy lubi spacery po lesie – otoczony ciszą i naturą. Niestety nie każdy wie, jak zachowywać się w takim miejscu. Często zdarza się, że spacerując po lesie, w oddali słychać niepokojące hałasy, a w zasięgu wzroku znajdują się góry śmieci. Takie zachowanie jest coraz częstsze i coraz bardziej niepokojące…

Podstawowe zasady podczas leśnych wycieczek:

– nie hałasuj, bo możesz spłoszyć zwierzęta
– śmieci zbieraj do specjalnych worków i po skończonym wypoczynku zabieraj ze sobą, aby wyrzucić je do miejskiego kontenera (jeśli wybierasz się do lasu jedynie na spacer, pamiętaj, żeby mimo wszystko nie wyrzucać śmieci „w krzaki”)
– jeśli zauważysz pożar natychmiast to zgłoś służbom leśnym (podobnie reaguj w przypadku napotkania na „dzikie” wysypisko śmieci lub pułapki na zwierzynę)
– nie rozpalaj ogniska pod drzewami, ponieważ w ten sposób możesz zaprószyć ogień
– nie niszcz leśnej roślinności

Powyżej znajduje się tylko kilka podstawowych zasad, o których nie wolno zapominać udając się do lasu.

Co ciekawego można znaleźć w lesie?

Przede wszystkim można napotkać zwierzęta, w tym: sarny, jelenie, dziki, lisy, zające oraz ciekawe okazy ptaków. Ponad to w lesie znajduje się bogata szata roślinna, którą nie tylko warto podziwiać, ale i poznać. Dlaczego? Otóż niektóre rośliny wykazują właściwości lecznice, inne mogą wskazywać strony świata (co może pomóc, jeśli np. się zgubimy), a jeszcze inne stanowią smaczny przysmak. Prawdziwe skarby można też znaleźć w leśnej ściółce – mowa tu o grzybach.

Istnieje wiele gatunków grzybów – w Polsce można znaleźć ich około 5000, jednak nie wszystkie z nich nadają się do jedzenia. Wytrawni grzybiarze wiedzą, jakie są charakterystyczne cechy najsmaczniejszych grzybów jadalnych, dzięki czemu mogą cieszyć się ich smakiem. Grzybiarzom-amatorom natomiast polecam, aby zawsze mieli ze sobą podręczny atlas z grzybami, z którym będą mogli skonfrontować znaleziony okaz.

Grzybobranie to dobry pomysł na spędzenie czasu na świeżym powietrzu. Grzyby rosną przez cały rok, jednak grzybobrania największym sukcesem zwykle kończą się jesienią.

Jak oceniasz ten materiał?

Kliknij na gwiazdkę, aby zostawić swoją ocenę

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

Jak dotąd brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Dieta wegetariańska – dieta jarska, ciekawe potrawy bezmięsne i dania wegetariańskie

Poprzedni wpis

Domowe przetwory do słoików i sałatki warzywne – przetwory warzywne na zimę

Następny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemiosłem w ręku na co dzień szef kontroli jakości w brytyjskim oddziale Amazona. W niedalekiej przyszłości planuje zrealizować młodzieńcze marzenia i napisać książkę.

Na pewno zainteresują Cię jeszcze:

Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.

Pozostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.