Dlaczego warto jeść buraki? 1 - Twój Głos 📌 e-TG.pl
Ciekawostki 🤔Dani i przepisy 🍳Gotowanie i pieczenie 👩‍🍳Zdrowie ⚕️

Dlaczego warto jeść buraki?

Czerwone buraki powinny jeśli nie regularnie to często gościć na naszych stołach, ponieważ są naturalnym źródłem witamin C oraz B1. Oprócz tego, zawierają również znaczne ilości magnezu, wapnia, sodu i potasu, a ponadto – dwa metale, to znaczy cez i rubid. Wszystkie te składniki mają ogromne znaczenie w zwalczaniu chorób i złośliwych nowotworów. Oczywiście zawartość witamin i składników mineralnych zależy w znacznym stopniu od rodzaju i odmiany buraka, jednak o tym powiemy w kolejnych artykułach naszego serwisu.

Jak się okazuje, picie soku z buraków korzystnie wpływa na oczyszczenie krwi i pomaga usuwać z ciała kwasy i inne, szkodliwe substancje. Buraki pobudzają również procesy trawienne, wspomagające szybszą przemianę materii. Można więc w tym miejscu stwierdzić, iż buraki mogą przyczynić się w dużej mierze do kontrolowanej utraty wagi oraz wspomagają walkę z otyłością. Aby skutecznie oczyścić i wzmocnić organizm, zalecane jest picie około pół szklanki soku z buraków na dzień, najlepiej przed posiłkami.

Co więcej, w okresie jesienno-zimowym warto pić sok z buraków lub przygotowywać potrawy z burakami, ponieważ pomagają one w leczeniu objawów grypy, anginy i przeziębienia. Co więcej, spożywanie buraków zaleca się szczególnie osobom, jedzącym na co dzień znaczne ilości mięsa i pieczywa. Buraki doprowadzają bowiem do pewnej równowagi chemicznej, będącej synonimem zdrowia i zbilansowanej diety.

Na łamach niniejszej witryny podpowiemy więc, jak przygotować smaczny i zdrowy barszcz czerwony, doskonale kojący uczucie zgagi. Według ekspertów najlepszym barszczem jest barszcz kiszony, jednak na stronie znajdziecie Państwo także przepisy na pożywny barszcz z uszkami i ziemniakami.

W kolejnych artykułach znajdą Państwo również informacje i przepisy dotyczące samodzielnego wykonania potraw i przetworów ze zdrowych i smacznych czerwonych buraków. Polecamy w szczególności wypróbowanie przepisów na chłodnik z botwinki, który najlepiej podawać z jajkiem oraz na zapiekane buraczki z serem feta lub na słodko – z rodzynkami i bakaliami.

Z buraków warto również zrobić domowe przetwory na zimę. Bez wątpienia jednym z popularniejszych przykładów gotowych buraczków ze słoika jest ćwikła z chrzanem, tradycyjnie podawana na święta lub do obiadu. Do słoików możemy również włożyć nieco papryki lub doprawić konserwowe buraczki kminkiem, dzięki czemu doskonale wpiszą się w codzienne menu dla całej rodziny. Co ciekawe, zdrowe i smaczne buraki możemy podawać na obiad również na ciepło, na przykład starte i zasmażane z cebulką.

Jakie witaminy zawierają?

Z pewnością niewielu z nas zdaje sobie sprawę, ile właściwości leczniczych i niezbędnych substancji zawierają czerwone buraki. W niniejszym artykule powiemy więc co nieco o wartości odżywczej i działaniu tego popularnego w Polsce warzywa.

Jak już wcześniej powiedzieliśmy we wcześniejszym artykule, czerwone buraki są źródłem witaminy C oraz B1, która przyspiesza gojenie się ran i uśmierza ból. Witamina C z kolei w znacznym stopniu zwiększa odporność organizmu, hamuje powstawanie siniaków, wychwytuje wolne rodniki, poprawia przyswajalność żelaza oraz innych mikroelementów, jak również chroni przed miażdżycą i odkładaniem się w organizmie cholesterolu. Poprzez regularne spożywanie buraków można także w dużym stopniu ochronić organizm przed niebezpiecznymi zmianami nowotworowymi.

Dlaczego warto jeść buraki? 2 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

W czerwonych burakach znajdują się również inne, ważne dla zdrowia i prawidłowego rozwoju mikroelementy, takie jak wapń, potas, sód i magnez oraz cez i rubid. Celem wzmocnienia krążenia krwi zaleca się spożywanie soku z buraków, który poprawia trawienie i przyspiesza przemianę materii, zapobiegając odkładaniu się nadmiaru tłuszczu, prowadzącego do otyłości. Co więcej, częste spożywanie potraw z buraków przyczynia się do zminimalizowania ryzyka wystąpienia chorób nerek i wątroby oraz działa korzystnie na cały układ pokarmowy. Co ciekawe, barszcz czerwony przygotowany ze świeżych buraków może również hamować uczucie zgagi, ponieważ reguluje gospodarkę zasadowo-kwasową organizmu.

Dzięki zawartości wymienionych wyżej witamin i składników mineralnych, czerwone buraki wykazują działanie lecznice, szczególnie w przypadku przeziębień, anginy czy grypy, dlatego warto je spożywać szczególnie jesienią i zimą, kiedy nasz organizm narażony jest na szkodliwe działanie bakterii i wirusów.

Jak się okazuje, czerwone buraki nie są same w sobie kaloryczne. W stu gramach “czystych” buraczków, bez dodatku cukru czy tłuszczu jest mniej więcej 35-40 kalorii. Ponadto największy procent składników odżywczych w burakach przypada na węglowodany i białka, niezbędne do prawidłowego wzrostu i regeneracji organizmu. Należy jednak pamiętać, iż z uwagi na znaczną zawartość cukru, czerwone buraki powinny być w mniejszym stopniu spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę.

Jak zrobić sok z buraków?

Mimo, że wszyscy z pewnością chętnie jadamy buraki ćwikłowe jako przekąski lub dodatek do obiadu, niewielu z nas wie, ile tak naprawdę wartości odżywczych i leczniczych zawierają te powszechne w naszym kraju warzywa.

Jak się okazuje, nie tylko potrawy czy domowe przetwory z buraków wykazują własności dietetyczne oraz korzystnie wpływają na ciśnienie krwi i przeciwdziałanie przeziębieniom. Równie cennym ze względu na swoje właściwości jest również smaczny sok z buraków, na który przepis znajdą Państwo w ostatniej części artykułu.

Obecnie smaczny i zdrowy sok z buraków uważany jest za doskonały lek na anemię. Dzięki obecności mikroelementów i witamin w burakach ćwikłowych, produkty spożywcze z nich przygotowywane znacznie poprawiają ogólną odporność organizmu oraz likwidują nadciśnienie, co więcej, mają również zastosowanie w profilaktyce chorób górnych dróg oddechowych i przeziębienia.

Dzięki znacznej zawartości witaminy C oraz żelaza z powszechnych burakach, sok z tych warzyw poleca się również kobietom w ciąży. W dużym stopniu usprawnia on funkcjonowanie organizmu, przyspiesza przemianę materii oraz pozwala zapobiegać chorobom układu krążenia. Poprzez regularne picie soku z buraków ćwikłowych można również obniżyć zbyt wysokie ciśnienie, bowiem zawiera on znaczną ilość azotanów, regulujących pracę układu krwionośnego.

Sok i potrawy z buraków polecane są często również sportowcom, ponieważ, jak się okazuje, substancje odżywcze zawarte w tym warzywie podnoszą wytrzymałość organizmu, przez co można bardziej wydajnie i efektywnie uprawiać sport lub trenować.

Może cię zainteresować także:  Herbata czarna – powstawanie, parzenie, właściwości

Celem poprawy odporności organizmu lub przyspieszenia metabolizmu warto regularnie, a przynajmniej raz w tygodniu wypić szklankę soku z buraków ćwikłowych. Obecnie soki takie można kupić niemal w każdym większym sklepie spożywczym, nic jednak nie może się równać z naturalnym, samodzielnie przygotowanym napojem z buraków. Aby zrobić w domu zdrowy i smaczny kwas buraczany, należy przygotować kilogram buraków, kilka ząbków czosnku, 2 litry wody oraz przyprawy – sól kamienną i kilka ziaren ziela angielskiego.

Dlaczego warto jeść buraki? 3 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

Aby przygotować w domu sok z buraków należy najpierw obrać i umyć warzywa, następnie zaś zalać przegotowaną, lekko osoloną wodą. Polecamy ułożenie buraczków w słoiku lub innym, dużym naczyniu, z którego wygodnie będzie przelewało się kolejne porcje napoju. Do buraków w zalewie należy dodać też ziele angielskie, pokrojony w plasterki czosnek, zaś całość po dokładnym wymieszaniu warto doprawić do smaku solą lub cukrem.

Po wymieszaniu całość należy odstawić na 2-3 dni w ciepłe miejsce, aby doprowadzić do fermentacji buraczków. Po tym czasie napój można już śmiało pić, najlepiej po około szklance dziennie, lub przelać do mniejszych butelek i przenieść do lodówki.

Najbardziej popularne odmiany i ich uprawa

Jako, że buraki są w Europie bardzo popularnym warzywem, obecnie uprawia się wiele różnych odmian, o odmiennych właściwościach leczniczych i smakowych. W niniejszym artykule skupimy się więc na najlepszych typach oraz rodzajach uprawy zdrowych i pożywnych buraczków.

Często obecny na naszych stołach burak ćwikłowy jest rośliną dwuletnią, która przywędrowała do nas z okolic Basenu Morza Śródziemnego. Warto zaznaczyć, że już w starożytności używano go w lecznictwie i kuchni oraz ceniono ze względu na walory smakowe. Obecnie Polska okazuje się jednym z największych producentów czerwonych buraków w Europie, również przy zastosowaniu metody uprawy ekologicznej.

Buraki są powszechnie wykorzystywane do produkcji mrożonek, konserw, soków oraz naturalnych barwników. Warto tutaj dodać, iż burak ćwikłowy jest warzywem o niezwykle wysokich walorach smakowych i dietetycznych, ale również leczniczych. O właściwościach buraków oraz działaniu zawartych w nich składnikach mineralnych pisaliśmy już w poprzednim artykule.

Bez wątpienia najbardziej cenionymi odmianami rodzimych buraków są te, które charakteryzują się mocno rozbudowanym systemem korzeniowym oraz dużą odpornością na szkodniki i rozmaite choroby. Co więcej, buraki powinny również wykazywać się trwałością w przechowywaniu oraz konkurencyjnością wobec powszechnych chwastów.

Prawdopodobnie wszyscy zdajemy sobie sprawę, iż najzdrowszymi i najlepszymi odmianami buraków są czerwone, czyli tak zwane ćwikłowe, natomiast buraki cukrowe przeznaczone są w większości na wyrób pasz dla zwierząt hodowlanych oraz na wytwarzanie cukru. Czerwone buraki, zależnie od ich odmiany charakteryzują się kulistym lub wydłużonym kształtem oraz długością okresu wegetacji, dzięki czemu wyróżnić można odmiany wczesne i późne.

Najlepsze odmiany buraków ćwikłowych powinny mieć dodatkowo wyraziste, mocne zabarwienie oraz dużą zawartość cukru, dzięki czemu zyskują na niepowtarzalnych walorach smakowych. Do ekologicznej uprawy w Polsce przeznaczone są głównie tak zwane buraki egipskie, “czerwona kula” oraz Crosby (odmiana wczesna), choć od wielu lat praktykuje się u nas również uprawę odmian Chrobry (używana też do produkcji barwników), Nochowski, Bikores i podłużnych buraków opolskich.

Buraki ćwikłowe, niezależnie od odmiany, najlepiej rosną w glebie bogatej w składniki pokarmowe glebie, co więcej, warzywo to wymaga również dobrego nasłonecznienia. Warto w tym miejscu zaznaczyć, iż burak ćwikłowy z powodzeniem może być zasiany niemalże na wszystkich innych roślinach, aczkolwiek za wyjątkiem szpinaku i sałaty. Gleba pod uprawę buraków powinna zostać również odpowiednio nawieziona, najlepiej nawozem azotowym lub potasowym.

Wigilijny barszczyk i nie tylko

Ze względu na znaczną popularność buraków ćwikłowych na naszych stołach, w polskich domach przygotowuje się mnóstwo smacznych i zdrowych potraw z tegoż warzywa. Celem zachęcenia Państwa do samodzielnego przygotowania najpopularniejszych z nich, przedstawiamy łatwe i sprawdzone przepisy na samodzielne wykonanie czerwonego barszczu.

CZYSTY BARSZCZ CZERWONY
składniki: 2 kilogramy ugotowanych buraków, 2 litry jarzynowego lub drobiowego bulionu, cebula, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, 2 łyżki octu balsamicznego, łyżka masła
sposób przygotowania: buraki warto na początek nieco podpiec w piekarniku lub ugotować na parze – w ten sposób zatrzymamy większość substancji odżywczych i składników mineralnych, które znajdują się w soku z buraków. Obrane i pokrojone w cienkie plastry buraki należy zalać czystym, odcedzonym bulionem i podgotować razem na wolnym ogniu przez kilka minut. Następnie dodać liść laurowy, pieprz oraz drobno posiekaną i zeszkloną na maśle cebulkę. Po zagotowaniu odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie ponownie zagotować barszcz, dodać octu balsamicznego i przecedzić. Doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z jajkiem, ziemniakami lub paluszkami z ciasta francuskiego z kminkiem.

BARSZCZ CZERWONY Z USZKAMI
składniki: 2 kilogramy buraków, garść suszonych grzybów, cebula, liść laurowy, sok z cytryny, ziele angielskie, pieprz, sól, cukier
składniki na ciasto: 25 dkg mąki, łyżka oleju, sól
składniki na farsz: garść grzybów, łyżka bułki tartej, 2 łyżki masła, jajko, cebula, sól, pieprz
sposób przygotowania: grzyby po kilkugodzinnym namaczaniu zagotować i odcedzić. Buraki zetrzeć na tarce, dodać posiekaną cebulę i przyprawy. Zalać 2-3 litrami wody i zagotować. Następnie dodać wywar z grzybów, doprawić do smaku i przecedzić. Celem wykonania uszek, najpierw należy zeszklić drobno pokrojoną cebulę na maśle, dodać posiekane grzyby i wraz z bułką tartą dokładnie wymieszać. Wbić jajko i doprawić do smaku solą i pieprzem. Mąkę wymieszać z wodą i olejem, po czym zagnieść ciasto, cienko rozwałkować i pokroić na małe kwadraty. Nakładać po łyżeczce farszu i zlepić brzegi. Ugotować w osolonym wrzątku i zalać gorącym, czystym barszczem.

Może cię zainteresować także:  Historia konkurencji strongman - ppis konkurencji strongman

ZABIELANY BARSZCZ CZERWONY
składniki: 1,5 litra bulionu jarzynowego, pół kilograma buraków, 2 szklanki śmietany 18%, łyżka mąki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, cukier
sposób przygotowania: buraki obrać i pokroić w plastry, dodać do gorącego bulionu i doprawić. Dodać śmietanę zmieszaną z mąką i zagotować. Podawać z fasolką, ziemniakami lub jajkiem.

KISZONY BARSZCZ CZERWONY
składniki: 3-4 buraki, marchew, pietruszka, seler, łyżeczka kminku, 5 ząbków czosnku, łyżka cukru, łyżka soli, kromka żytniego chleba
sposób przygotowania: warzywa obrać i pokroić w kostkę, po czym ułożyć w garnku. Dodać kminek i czosnek oraz zalać około 2 litrami wody z pozostałymi przyprawami. Na wierzchu należy ułożyć chleb i całość przykryć ściereczką. Pozostawić w ciepłym miejscu na kilka dni.

Chłodnik z botwinki

Z buraków ćwikłowych bez wątpienia najczęściej robi się w Polsce smaczne i zdrowe barszcze czerwone, na przykład podawane z jajkiem lub zabielane śmietaną. Inną popularną zupą z buraków są oczywiście także chłodniki, doskonałe na letnie obiady.

RÓŻOWY CHŁODNIK Z BOTWINKĄ I WARZYWAMI
składniki: pęczek botwinki, 3 ogórki, kilka rzodkiewek, pęczek szczypiorku, 2 jajka, litr kefiru lub naturalnego jogurtu, sól, pieprz
sposób przygotowania: botwinkę umyć i pokroić w kostkę, następnie podgotować do miękkości. Ogórka i rzodkiewkę pokroić w kostkę, dodać do botwinki oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Wlać kefir lub jogurt naturalny i dokładnie wymieszać. Odstawić na pół godziny do lodówki, po czym podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

CHŁODNIK Z SALSĄ TRUSKAWKOWĄ
składniki: około pół kilograma buraczków z botwinką, litr wody, koperek, tymianek, natka pietruszki, cebula, łyżka posiekanego szczypiorku, 1 łyżka oliwy z oliwek, łyżeczka soku z cytryny, duży jogurt naturalny, 3 łyżki śmietany 12%, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz
składniki na salsę: kilkanaście truskawek, ser feta, łyżeczka siekanego koperku, odrobina octu balsamicznego, pieprz
sposób przygotowania: botwinkę i buraki pokroić w drobną kostkę, doprawić do smaku i dodać czosnek, koperek, natkę pietruszki, tymianek i szczypiorek oraz posiekaną drobniutko cebulę. Dodać oliwę, wodę i zagotować, dodając pod koniec sok z cytryny. Następnie wlać jogurt i śmietanę i dokładnie wymieszać. Odstawić na godzinę do lodówki i podawać z salsą truskawkową (pokrojonymi w kostkę truskawkami, posypanymi serem feta i koperkiem).

Dlaczego warto jeść buraki? 4 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

TRADYCYJNY CHŁODNIK LITEWSKI Z BOTWINKI
składniki: pęczek botwinki, 5 buraczków ćwikłowych, litr kefiru, kilka rzodkiewek, pęczek koperku, 3 ogórki kiszone, 3 jajka, łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz
sposób przygotowania: botwinkę umyć i drobno posiekać, buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Całość przełożyć do garnka i skropić sokiem z cytryny, po czym dolać około pół szklanki wody i zagotować. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce, następnie dodać pokrojoną w kostkę rzodkiewkę, ogórki, posiekany drobno koperek i kefir. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.

Pieczone buraczki z fetą lub bakaliami

Sposobów na samodzielne przygotowanie potraw ze zdrowych i smacznych buraków ćwikłowych jest niezwykle wiele. Buraki są bowiem w Polsce tak popularnym warzywem, że przygotowuje się z niego zarówno klarowne barszcze, jak i pożywne chłodniki.

W niniejszym artykule skupimy się jednak na potrawach z pieczonych i zasmażanych buraczków, doskonałych zarówno jako samodzielne dania oraz jako dodatek do codziennego obiadu dla całej rodziny. Celem zachęcenia Państwa do wykonania ich w domu, sugerujemy skorzystanie z naszych łatwych, szybkich i przede wszystkim sprawdzonych przepisów.

ZAPIEKANE BURAKI Z SEREM FETA
składniki: pół kilograma młodych buraczków ćwikłowych, najlepiej wraz z botwinką, oliwa z oliwek, kmin rzymski, 250 gram sera feta
sposób przygotowania: buraczki po umyciu i obraniu pokroić w niewielkie kawałki, ułożyć w formie wyłożonej folią aluminiową. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć łyżkę kminu rzymskiego, po czym przełożyć na buraki, całość posolić do smaku i wstawić do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika na około pół godziny. Po tym czasie wyjąć naczynie, rozkruszyć na buraczkach ser feta i wstawić jeszcze na około 15-20 minut do piekarnika. Najlepiej podawać na ciepło jako przystawkę lub przekąskę.

SAŁATKA Z PIECZONYCH BURACZKÓW
składniki: mix sałat (najlepiej z roszpunką i szpinakiem), pół kilograma buraków ćwikłowych, 250 gram sera feta, cebula czerwona, garść orzechów włoskich, łyżka musztardy, łyżka soku z cytryny, łyżka oliwy, sól, pieprz
sposób przygotowania: na początek należy buraczki podgotować lub delikatnie zapiec w piekarniku w temperaturze około 180 stopni (przez około 40-50 minut). Rozłożyć w naczyniu mieszankę sałat i ułożyć pokrojone w kostkę buraczki oraz kostki sera feta. Na wierzchu ułożyć można piórka czerwonej cebuli,. Posypać siekanymi orzechami włoskimi i przygotować dressing z musztardy, soku z cytryny oraz przypraw i polać nim sałatkę.

PIECZONE BURACZKI Z SEREM I BAKALIAMI
składniki: 4-5 buraków ćwikłowych, 50 gram sera pleśniowego (najlepiej blue), po 2 łyżki suszonych fig, siekanych orzechów włoskich i sparzonych wcześniej rodzynek
sposób przygotowania: buraki pokrojone w niewielkie kawałki zapiekać w piekarniku w temperaturze około 180 stopni Celsjusza przez mniej więcej godzinę. Bakalie pokroić lub pokruszyć i połączyć razem z rozdrobnionym serem pleśniowym. Dodać do buraków i dokładnie wymieszać. Całość zapiekać jeszcze przez około 10-15 minut w takiej samej temperaturze. Podawać na ciepło.

SMACZNEGO!

Marynowane i konserwowe, przetwory

Z racji znacznej popularności buraków ćwikłowych, obecnie przygotowuje się z nich mnóstwo smakowitych potraw, sałatek i dodatków o doskonałych walorach smakowych i dietetycznych. Na zimę warto również samodzielnie zrobić przetwory z buraczków, które mogą stanowić świetny dodatek do codziennego, rodzinnego obiadu.

Na zimę do słoików z powodzeniem możemy przygotować sałatki z buraków i innych warzyw, jak również zamarynować kawałki jarzyn w smacznej zalewie. Aby samemu wykonać takie przetwory, warto skorzystać z naszych sprawdzonych i łatwych przepisów, które dla Państwa przygotowaliśmy.

Dlaczego warto jeść buraki? 5 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

BURACZKI MARYNOWANE Z KMINKIEM
składniki: 5 kilogramów buraków ćwikłowych, 3 opakowania kminku, 2 litry wody, pół litra octu, kilogram cukru, 2 łyżki soli, kilka liści laurowych, ziele angielskie
sposób przygotowania: buraki podgotować do miękkości, ostudzić, obrać i pokroić w plastry lub niewielką kostkę. Ułożyć w wyparzonych wcześniej słoikach. Wodę wraz z przyprawami i kminkiem zagotować, zalać nią buraczki i pasteryzować przez około 10-15 minut.

Może cię zainteresować także:  Ciekawostki matematyczne które warto znać

BURAKI KONSERWOWE Z PAPRYKĄ
składniki: 3 kilogramy buraków, kilogram czerwonej papryki, pół kilograma cebuli
składniki na zalewę: pól litra wody, pół szklanki 10% octu, pół szklanki cukru, łyżka soli
sposób przygotowania: buraki ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę po oczyszczeniu zmielić w maszynce do mięsa. Składniki na zalewę wymieszać i zagotować, później dodać paprykę i posiekaną drobno cebulę. Dodać starte buraczki i gotować jeszcze kilka minut. Gorącą sałatkę przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować przez około 20 minut.

KONSERWOWE BURACZKI W KAWAŁKACH
składniki: kilogram małych buraczków, pół szklanki octu winnego, 2,5 szklanki wody, 4 łyżki cukru, łyżka soli, 3 łyżki kminku, garść liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego
sposób przygotowania: obrane buraczki ugotować w osolonej wodzie. Składniki na zalewę zagotować i przełożyć go niej buraki. Po zagotowaniu przekładamy całość do słoików i pasteryzujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut.

SAŁATKA Z BURAKÓW I BIAŁEJ KAPUSTY
składniki: 2 kilogramy buraczków, 3 kilogramy białej kapusty, pól kilograma cebuli, 5 łyżek soli
składniki na zalewę: 3 litry wody, pół litra octu, 2 łyżki cukru
sposób przygotowania: buraczki podgotować, po wystudzeniu pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę zetrzeć i posolić, następnie odcisnąć nadmiar soku. Wymieszać z buraczkami i posiekaną drobno cebulką. Z wymienionych składników przygotować zalewę i zalać nią warzywa. Całość przełożyć do słoików i pasteryzować przez 15 minut.

Wielkanocna ćwikła z chrzanem

Obok świątecznego barszczu czerwonego na naszych stołach nie może zabraknąć również pysznej i zdrowej ćwikły z chrzanem. Celem zachęcenia Państwa do wykonania takiej sałatki w domu, przygotowaliśmy łatwe i szybkie przepisy.

Większości z nas ćwikła z chrzanem bez wątpienia kojarzy się ze świątecznymi obiadami. Warto jednakże częściej serwować tę przekąskę, ponieważ buraki charakteryzują się wieloma wartościami zdrowotnymi i dietetycznymi. Dzięki zawartym w nim mikroelementom i witaminom, mogą zapobiegać zachorowaniu na grypę czy anginę, co w chodnym sezonie jesienno-zimowym i wczesno-wiosennym ma kluczowe znaczenie dla naszego samopoczucia.

W niniejszym artykule znajdziecie więc Państwo ciekawe, łatwe i sprawdzone przepisy na samodzielne wykonanie przetworów z buraków, takich jak wspomniana smakowita ćwikła z chrzanem. Zapraszamy do lektury i własnych eksperymentów kulinarnych.

TRADYCYJNA ĆWIKŁA Z CHRZANEM
składniki: 2 kilogramy buraków ćwikłowych (najlepiej o podłużnych korzeniach), 3 korzenie chrzanu, 1 jabłko, sok z 2 cytryn, 2 łyżki octu jabłkowego, sól, pieprz, cukier
sposób przygotowania: buraczki umyć i podgotować do miękkości (około 50-60 minut). Po wystudzeniu zetrzeć na tarce o małych oczkach, podobnie jak jabłko. Całość skropić sokiem z cytryny. Chrzan umyć, zetrzeć i skropić octem, po czym połączyć z burakami i jabłkiem. Doprawić do smaku colą, cukrem i pieprzem, po czym przełożyć do wyparzonych wcześniej słoiczków. Odstawić na kilkanaście godzin w chłodne miejsce.

ŚWIĄTECZNA ĆWIKŁA Z CHRZANEM I KMINKIEM
składniki: kilogram buraków, 15 dkg chrzanu, 2 łyżki 3% octu, łyżka kminku, sól, cukier
sposób przygotowania: umyte buraczki zalać wrzątkiem i podgotować do miękkości. Po obraniu zetrzeć na tarce o małych oczkach. Chrzan umyć, oczyścić i zetrzeć na tarce. Dodać kminek, doprawić do smaku cukrem, octem i solą. Całość dokładnie wymieszać i ułożyć w wyparzonych słoikach, po czym szczelnie zakręcić. Odwrócić do góry dnem i odstawić na kilkanaście godzin w chłodne miejsce. Następnie pasteryzować na małym ogniu przez 10-15 minut. Najlepiej podawać do mięs i wędlin.

Dlaczego warto jeść buraki? 6 - Twój Głos 📌 e-TG.pl

Tarte, gotowane, zasmażane do obiadu

Ze smacznych i zdrowych buraków ćwikłowych warto przygotowywać nie tylko dania główne, ale również przekąski czy sałatki, serwowane do obiadu. Na łamach niniejszego artykułu znajdziecie Państwo szereg ciekawych i łatwych przepisów na domowe surówki i przystawki z buraczków.

Sałatki z buraków ćwikłowych podawać można na mnóstwo sposobów. Ze swej strony polecamy nie tylko przetwory ze słoików, ale również buraczki na ciepło – smażone i zapiekane z przyprawami i innymi, zdrowymi warzywami. Warto podawać je do codziennych obiadów, ponieważ buraki słyną ze swoich właściwości leczniczych, co więcej, okazują się również niskokaloryczne, dlatego warto jeść je stosunkowo często.

BURACZKI ZASMAŻANE NA CIEPŁO
składniki: 5-7 buraków ćwikłowych, kwasek cytrynowy, 4 łyżki śmietany 18%, łyżka masła, łyżka mąki, cukier, sól
sposób przygotowania: buraczki umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Po wystudzeniu obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Doprawić do smaku kwaskiem cytrynowym, solą i cukrem. Z mąki i masła przygotować zasmażkę, zagęścić śmietaną i dodać do buraków. Całość dokładnie wymieszać i zagotować na małym ogniu. Podawać do mięs, ryb i ziemniaków.

SAŁATKA Z BURACZKÓW ĆWIKŁOWYCH
składniki: kilogram buraków, cebula, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki cukru, łyżeczka soli, pół łyżeczki soku z cytryny, pieprz, sól, cukier
sposób przygotowania: buraczki oczyścić i ugotować, po wystudzeniu zetrzeć na tarce. Dodać posiekaną drobno cebulkę i doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Na koniec dodać oliwę i dokładnie wymieszać.

SAŁATKA Z BURAKÓW NA OSTRO
składniki: pół kilograma buraków, 3-5 ząbków czosnku, po 2 łyżki majonezu i musztardy, pół łyżeczki soli, cukier, łyżeczka soku z cytryny
sposób przygotowania: buraczki ugotować w osolonej wodzie. Po wystygnięciu poszatkować na cienkie plasterki. Czosnek obrać, zgnieść w prasce i zasypać szczyptą soli. Zmieszać majonez, musztardę, sok z cytryny, cukier oraz zgnieciony czosnek. Wymieszać z buraczkami i odstawić na 2 godziny do lodówki. Najlepiej podawać z pieczonymi i duszonymi mięsami lub wędliną.

PIECZONE TALARKI Z BURAKÓW
składniki: 4 duże buraki ćwikłowe, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól
sposób przygotowania: buraki oczyścić i pokroić w talarki o grubości około pół centymetra. Obtoczyć w oliwie z oliwek i delikatnie posolić. Talarki ułożyć na blasze wyłożonej papierem śniadaniowym lub folią spożywczą. Piec w piekarniku w temperaturze około 180 stopni Celsjusza przez mniej więcej pół godziny. Podawać do obiadu lub jako przekąskę.

SMACZNEGO!

Jak oceniasz ten materiał?

Kliknij na gwiazdkę, aby zostawić swoją ocenę

Średnia ocena / 5. Liczba głosów:

Jak dotąd brak głosów! Oceń ten post jako pierwszy.

Domowe przetwory do słoików i sałatki warzywne – przetwory warzywne na zimę

Poprzedni wpis

Bateria umywalkowa stojącą jako biżuteria łazienki!

Następny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemiosłem w ręku na co dzień szef kontroli jakości w kuchni, serwujący wykwintne dania. W niedalekiej przyszłości planuje zrealizować młodzieńcze marzenia i napisać coś więcej niż artykuł 📖

Na pewno zainteresują Cię jeszcze:

Komentarze - masz coś do napisania? Zostaw proszę informacje.

Pozostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *