Dlaczego warto je艣膰 buraki? 1 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl
Ciekawostki 馃Dani i przepisy 馃嵆Gotowanie i pieczenie 馃懇鈥嶐煃Zdrowie 鈿曪笍

Dlaczego warto je艣膰 buraki?

Czerwone buraki powinny je艣li nie regularnie to cz臋sto go艣ci膰 na naszych sto艂ach, poniewa偶 s膮 naturalnym 藕r贸d艂em witamin C oraz B1. Opr贸cz tego, zawieraj膮 r贸wnie偶 znaczne ilo艣ci magnezu, wapnia, sodu i potasu, a ponadto 鈥 dwa metale, to znaczy cez i rubid. Wszystkie te sk艂adniki maj膮 ogromne znaczenie w zwalczaniu chor贸b i z艂o艣liwych nowotwor贸w. Oczywi艣cie zawarto艣膰 witamin i sk艂adnik贸w mineralnych zale偶y w znacznym stopniu od rodzaju i odmiany buraka, jednak o tym powiemy w kolejnych artyku艂ach naszego serwisu.

Jak si臋 okazuje, picie soku z burak贸w korzystnie wp艂ywa na oczyszczenie krwi i pomaga usuwa膰 z cia艂a kwasy i inne, szkodliwe substancje. Buraki pobudzaj膮 r贸wnie偶 procesy trawienne, wspomagaj膮ce szybsz膮 przemian臋 materii. Mo偶na wi臋c w tym miejscu stwierdzi膰, i偶 buraki mog膮 przyczyni膰 si臋 w du偶ej mierze do kontrolowanej utraty wagi oraz wspomagaj膮 walk臋 z oty艂o艣ci膮. Aby skutecznie oczy艣ci膰 i wzmocni膰 organizm, zalecane jest picie oko艂o p贸艂 szklanki soku z burak贸w na dzie艅, najlepiej przed posi艂kami.

Co wi臋cej, w okresie jesienno-zimowym warto pi膰 sok z burak贸w lub przygotowywa膰 potrawy z burakami, poniewa偶 pomagaj膮 one w leczeniu objaw贸w grypy, anginy i przezi臋bienia. Co wi臋cej, spo偶ywanie burak贸w zaleca si臋 szczeg贸lnie osobom, jedz膮cym na co dzie艅 znaczne ilo艣ci mi臋sa i pieczywa. Buraki doprowadzaj膮 bowiem do pewnej r贸wnowagi chemicznej, b臋d膮cej synonimem zdrowia i zbilansowanej diety.

Na 艂amach niniejszej witryny podpowiemy wi臋c, jak przygotowa膰 smaczny i zdrowy barszcz czerwony, doskonale koj膮cy uczucie zgagi. Wed艂ug ekspert贸w najlepszym barszczem jest barszcz kiszony, jednak na stronie znajdziecie Pa艅stwo tak偶e przepisy na po偶ywny barszcz z uszkami i ziemniakami.

W kolejnych artyku艂ach znajd膮 Pa艅stwo r贸wnie偶 informacje i przepisy dotycz膮ce samodzielnego wykonania potraw i przetwor贸w ze zdrowych i smacznych czerwonych burak贸w. Polecamy w szczeg贸lno艣ci wypr贸bowanie przepis贸w na ch艂odnik z botwinki, kt贸ry najlepiej podawa膰 z jajkiem oraz na zapiekane buraczki z serem feta lub na s艂odko 鈥 z rodzynkami i bakaliami.

Z burak贸w warto r贸wnie偶 zrobi膰 domowe przetwory na zim臋. Bez w膮tpienia jednym z popularniejszych przyk艂ad贸w gotowych buraczk贸w ze s艂oika jest 膰wik艂a z chrzanem, tradycyjnie podawana na 艣wi臋ta lub do obiadu. Do s艂oik贸w mo偶emy r贸wnie偶 w艂o偶y膰 nieco papryki lub doprawi膰 konserwowe buraczki kminkiem, dzi臋ki czemu doskonale wpisz膮 si臋 w codzienne menu dla ca艂ej rodziny. Co ciekawe, zdrowe i smaczne buraki mo偶emy podawa膰 na obiad r贸wnie偶 na ciep艂o, na przyk艂ad starte i zasma偶ane z cebulk膮.

Jakie witaminy zawieraj膮?

Z pewno艣ci膮 niewielu z nas zdaje sobie spraw臋, ile w艂a艣ciwo艣ci leczniczych i niezb臋dnych substancji zawieraj膮 czerwone buraki. W niniejszym artykule powiemy wi臋c co nieco o warto艣ci od偶ywczej i dzia艂aniu tego popularnego w Polsce warzywa.

Jak ju偶 wcze艣niej powiedzieli艣my we wcze艣niejszym artykule, czerwone buraki s膮 藕r贸d艂em witaminy C oraz B1, kt贸ra przyspiesza gojenie si臋 ran i u艣mierza b贸l. Witamina C z kolei w znacznym stopniu zwi臋ksza odporno艣膰 organizmu, hamuje powstawanie siniak贸w, wychwytuje wolne rodniki, poprawia przyswajalno艣膰 偶elaza oraz innych mikroelement贸w, jak r贸wnie偶 chroni przed mia偶d偶yc膮 i odk艂adaniem si臋 w organizmie cholesterolu. Poprzez regularne spo偶ywanie burak贸w mo偶na tak偶e w du偶ym stopniu ochroni膰 organizm przed niebezpiecznymi zmianami nowotworowymi.

Dlaczego warto je艣膰 buraki? 2 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

W czerwonych burakach znajduj膮 si臋 r贸wnie偶 inne, wa偶ne dla zdrowia i prawid艂owego rozwoju mikroelementy, takie jak wap艅, potas, s贸d i magnez oraz cez i rubid. Celem wzmocnienia kr膮偶enia krwi zaleca si臋 spo偶ywanie soku z burak贸w, kt贸ry poprawia trawienie i przyspiesza przemian臋 materii, zapobiegaj膮c odk艂adaniu si臋 nadmiaru t艂uszczu, prowadz膮cego do oty艂o艣ci. Co wi臋cej, cz臋ste spo偶ywanie potraw z burak贸w przyczynia si臋 do zminimalizowania ryzyka wyst膮pienia chor贸b nerek i w膮troby oraz dzia艂a korzystnie na ca艂y uk艂ad pokarmowy.聽Co ciekawe, barszcz czerwony przygotowany ze 艣wie偶ych burak贸w mo偶e r贸wnie偶 hamowa膰 uczucie zgagi, poniewa偶 reguluje gospodark臋 zasadowo-kwasow膮 organizmu.

Dzi臋ki zawarto艣ci wymienionych wy偶ej witamin i sk艂adnik贸w mineralnych, czerwone buraki wykazuj膮 dzia艂anie lecznice, szczeg贸lnie w przypadku przezi臋bie艅, anginy czy grypy, dlatego warto je spo偶ywa膰 szczeg贸lnie jesieni膮 i zim膮, kiedy nasz organizm nara偶ony jest na szkodliwe dzia艂anie bakterii i wirus贸w.

Jak si臋 okazuje, czerwone buraki nie s膮 same w sobie kaloryczne. W stu gramach 鈥渃zystych鈥 buraczk贸w, bez dodatku cukru czy t艂uszczu jest mniej wi臋cej 35-40 kalorii. Ponadto najwi臋kszy procent sk艂adnik贸w od偶ywczych w burakach przypada na w臋glowodany i bia艂ka, niezb臋dne do prawid艂owego wzrostu i regeneracji organizmu. Nale偶y jednak pami臋ta膰, i偶 z uwagi na znaczn膮 zawarto艣膰 cukru, czerwone buraki powinny by膰 w mniejszym stopniu spo偶ywane przez osoby choruj膮ce na cukrzyc臋.

Jak zrobi膰 sok z burak贸w?

Mimo, 偶e wszyscy z pewno艣ci膮 ch臋tnie jadamy buraki 膰wik艂owe jako przek膮ski lub dodatek do obiadu, niewielu z nas wie, ile tak naprawd臋 warto艣ci od偶ywczych i leczniczych zawieraj膮 te powszechne w naszym kraju warzywa.

Jak si臋 okazuje, nie tylko potrawy czy domowe przetwory z burak贸w wykazuj膮 w艂asno艣ci dietetyczne oraz korzystnie wp艂ywaj膮 na ci艣nienie krwi i przeciwdzia艂anie przezi臋bieniom. R贸wnie cennym ze wzgl臋du na swoje w艂a艣ciwo艣ci jest r贸wnie偶 smaczny sok z burak贸w, na kt贸ry przepis znajd膮 Pa艅stwo w ostatniej cz臋艣ci artyku艂u.

Obecnie smaczny i zdrowy sok z burak贸w uwa偶any jest za doskona艂y lek na anemi臋. Dzi臋ki obecno艣ci mikroelement贸w i witamin w burakach 膰wik艂owych, produkty spo偶ywcze z nich przygotowywane znacznie poprawiaj膮 og贸ln膮 odporno艣膰 organizmu oraz likwiduj膮 nadci艣nienie, co wi臋cej, maj膮 r贸wnie偶 zastosowanie w profilaktyce chor贸b g贸rnych dr贸g oddechowych i przezi臋bienia.

Dzi臋ki znacznej zawarto艣ci witaminy C oraz 偶elaza z powszechnych burakach, sok z tych warzyw poleca si臋 r贸wnie偶 kobietom w ci膮偶y. W du偶ym stopniu usprawnia on funkcjonowanie organizmu, przyspiesza przemian臋 materii oraz pozwala zapobiega膰 chorobom uk艂adu kr膮偶enia. Poprzez regularne picie soku z burak贸w 膰wik艂owych mo偶na r贸wnie偶 obni偶y膰 zbyt wysokie ci艣nienie, bowiem zawiera on znaczn膮 ilo艣膰 azotan贸w, reguluj膮cych prac臋 uk艂adu krwiono艣nego.

Sok i potrawy z burak贸w polecane s膮 cz臋sto r贸wnie偶 sportowcom, poniewa偶, jak si臋 okazuje, substancje od偶ywcze zawarte w tym warzywie podnosz膮 wytrzyma艂o艣膰 organizmu, przez co mo偶na bardziej wydajnie i efektywnie uprawia膰 sport lub trenowa膰.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Ciekawostki naukowe sprawd藕 wszystkie

Celem poprawy odporno艣ci organizmu lub przyspieszenia metabolizmu warto regularnie, a przynajmniej raz w tygodniu wypi膰 szklank臋 soku z burak贸w 膰wik艂owych. Obecnie soki takie mo偶na kupi膰 niemal w ka偶dym wi臋kszym sklepie spo偶ywczym, nic jednak nie mo偶e si臋 r贸wna膰 z naturalnym, samodzielnie przygotowanym napojem z burak贸w. Aby zrobi膰 w domu zdrowy i smaczny kwas buraczany, nale偶y przygotowa膰 kilogram burak贸w, kilka z膮bk贸w czosnku, 2 litry wody oraz przyprawy 鈥 s贸l kamienn膮 i kilka ziaren ziela angielskiego.

Dlaczego warto je艣膰 buraki? 3 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Aby przygotowa膰 w domu sok z burak贸w nale偶y najpierw obra膰 i umy膰 warzywa, nast臋pnie za艣 zala膰 przegotowan膮, lekko osolon膮 wod膮. Polecamy u艂o偶enie buraczk贸w w s艂oiku lub innym, du偶ym naczyniu, z kt贸rego wygodnie b臋dzie przelewa艂o si臋 kolejne porcje napoju. Do burak贸w w zalewie nale偶y doda膰 te偶 ziele angielskie, pokrojony w plasterki czosnek, za艣 ca艂o艣膰 po dok艂adnym wymieszaniu warto doprawi膰 do smaku sol膮 lub cukrem.

Po wymieszaniu ca艂o艣膰 nale偶y odstawi膰 na 2-3 dni w ciep艂e miejsce, aby doprowadzi膰 do fermentacji buraczk贸w. Po tym czasie nap贸j mo偶na ju偶 艣mia艂o pi膰, najlepiej po oko艂o szklance dziennie, lub przela膰 do mniejszych butelek i przenie艣膰 do lod贸wki.

Najbardziej popularne odmiany i ich uprawa

Jako, 偶e buraki s膮 w Europie bardzo popularnym warzywem, obecnie uprawia si臋 wiele r贸偶nych odmian, o odmiennych w艂a艣ciwo艣ciach leczniczych i smakowych. W niniejszym artykule skupimy si臋 wi臋c na najlepszych typach oraz rodzajach uprawy zdrowych i po偶ywnych buraczk贸w.

Cz臋sto obecny na naszych sto艂ach burak 膰wik艂owy jest ro艣lin膮 dwuletni膮, kt贸ra przyw臋drowa艂a do nas z okolic Basenu Morza 艢r贸dziemnego. Warto zaznaczy膰, 偶e ju偶 w staro偶ytno艣ci u偶ywano go w lecznictwie i kuchni oraz ceniono ze wzgl臋du na walory smakowe. Obecnie Polska okazuje si臋 jednym z najwi臋kszych producent贸w czerwonych burak贸w w Europie, r贸wnie偶 przy zastosowaniu metody uprawy ekologicznej.

Buraki s膮 powszechnie wykorzystywane do produkcji mro偶onek, konserw, sok贸w聽oraz naturalnych barwnik贸w. Warto tutaj doda膰, i偶 burak 膰wik艂owy jest warzywem o niezwykle wysokich walorach smakowych i dietetycznych, ale r贸wnie偶 leczniczych. O w艂a艣ciwo艣ciach burak贸w oraz dzia艂aniu zawartych w nich sk艂adnikach mineralnych pisali艣my ju偶 w poprzednim artykule.

Bez w膮tpienia najbardziej cenionymi odmianami rodzimych burak贸w s膮 te, kt贸re charakteryzuj膮 si臋 mocno rozbudowanym systemem korzeniowym oraz du偶膮 odporno艣ci膮 na szkodniki i rozmaite choroby. Co wi臋cej, buraki powinny r贸wnie偶 wykazywa膰 si臋 trwa艂o艣ci膮 w przechowywaniu oraz konkurencyjno艣ci膮 wobec powszechnych chwast贸w.

Prawdopodobnie wszyscy zdajemy sobie spraw臋, i偶 najzdrowszymi i najlepszymi odmianami burak贸w s膮 czerwone, czyli tak zwane 膰wik艂owe, natomiast buraki cukrowe przeznaczone s膮 w wi臋kszo艣ci na wyr贸b pasz dla zwierz膮t hodowlanych oraz na wytwarzanie cukru. Czerwone buraki, zale偶nie od ich odmiany charakteryzuj膮 si臋 kulistym lub wyd艂u偶onym kszta艂tem oraz d艂ugo艣ci膮 okresu wegetacji, dzi臋ki czemu wyr贸偶ni膰 mo偶na odmiany wczesne i p贸藕ne.

Najlepsze odmiany burak贸w 膰wik艂owych powinny mie膰 dodatkowo wyraziste, mocne zabarwienie oraz du偶膮 zawarto艣膰 cukru, dzi臋ki czemu zyskuj膮 na niepowtarzalnych walorach smakowych. Do ekologicznej uprawy w Polsce przeznaczone s膮 g艂贸wnie tak zwane buraki egipskie, 鈥渃zerwona kula鈥 oraz Crosby (odmiana wczesna), cho膰 od wielu lat praktykuje si臋 u nas r贸wnie偶 upraw臋 odmian Chrobry (u偶ywana te偶 do produkcji barwnik贸w), Nochowski, Bikores i pod艂u偶nych burak贸w opolskich.

Buraki 膰wik艂owe, niezale偶nie od odmiany, najlepiej rosn膮 w glebie bogatej w sk艂adniki pokarmowe glebie, co wi臋cej, warzywo to wymaga r贸wnie偶 dobrego nas艂onecznienia. Warto w tym miejscu zaznaczy膰, i偶 burak 膰wik艂owy z powodzeniem mo偶e by膰 zasiany niemal偶e na wszystkich innych ro艣linach, aczkolwiek za wyj膮tkiem szpinaku i sa艂aty. Gleba pod upraw臋 burak贸w powinna zosta膰 r贸wnie偶 odpowiednio nawieziona, najlepiej nawozem azotowym lub potasowym.

Wigilijny barszczyk i nie tylko

Ze wzgl臋du na znaczn膮 popularno艣膰 burak贸w 膰wik艂owych na naszych sto艂ach, w polskich domach przygotowuje si臋 mn贸stwo smacznych i zdrowych potraw z tego偶 warzywa. Celem zach臋cenia Pa艅stwa do samodzielnego przygotowania najpopularniejszych z nich, przedstawiamy 艂atwe i sprawdzone przepisy na samodzielne wykonanie czerwonego barszczu.

CZYSTY BARSZCZ CZERWONY
sk艂adniki: 2 kilogramy ugotowanych burak贸w, 2 litry jarzynowego lub drobiowego bulionu, cebula, ziele angielskie, li艣膰 laurowy, pieprz, 2 艂y偶ki octu balsamicznego, 艂y偶ka mas艂a
spos贸b przygotowania: buraki warto na pocz膮tek nieco podpiec w piekarniku lub ugotowa膰 na parze 鈥 w ten spos贸b zatrzymamy wi臋kszo艣膰 substancji od偶ywczych i sk艂adnik贸w mineralnych, kt贸re znajduj膮 si臋 w soku z burak贸w. Obrane i pokrojone w cienkie plastry buraki nale偶y zala膰 czystym, odcedzonym bulionem i podgotowa膰 razem na wolnym ogniu przez kilka minut. Nast臋pnie doda膰 li艣膰 laurowy, pieprz oraz drobno posiekan膮 i zeszklon膮 na ma艣le cebulk臋. Po zagotowaniu odstawi膰 na kilka godzin w ch艂odne miejsce. Po tym czasie ponownie zagotowa膰 barszcz, doda膰 octu balsamicznego i przecedzi膰. Doprawi膰 do smaku sol膮 i pieprzem, podawa膰 z jajkiem, ziemniakami lub paluszkami z ciasta francuskiego z kminkiem.

BARSZCZ CZERWONY Z USZKAMI
sk艂adniki: 2 kilogramy burak贸w, gar艣膰 suszonych grzyb贸w, cebula, li艣膰 laurowy, sok z cytryny, ziele angielskie, pieprz, s贸l, cukier
sk艂adniki na ciasto:聽25 dkg m膮ki, 艂y偶ka oleju, s贸l
sk艂adniki na farsz: gar艣膰 grzyb贸w, 艂y偶ka bu艂ki tartej, 2 艂y偶ki mas艂a, jajko, cebula, s贸l, pieprz
spos贸b przygotowania: grzyby po kilkugodzinnym namaczaniu zagotowa膰 i odcedzi膰. Buraki zetrze膰 na tarce, doda膰 posiekan膮 cebul臋 i przyprawy. Zala膰 2-3 litrami wody i zagotowa膰. Nast臋pnie doda膰 wywar z grzyb贸w, doprawi膰 do smaku i przecedzi膰. Celem wykonania uszek, najpierw nale偶y zeszkli膰 drobno pokrojon膮 cebul臋 na ma艣le, doda膰 posiekane grzyby i wraz z bu艂k膮 tart膮 dok艂adnie wymiesza膰. Wbi膰 jajko i doprawi膰 do smaku sol膮 i pieprzem. M膮k臋 wymiesza膰 z wod膮 i olejem, po czym zagnie艣膰 ciasto, cienko rozwa艂kowa膰 i pokroi膰 na ma艂e kwadraty. Nak艂ada膰 po 艂y偶eczce farszu i zlepi膰 brzegi. Ugotowa膰 w osolonym wrz膮tku i zala膰 gor膮cym, czystym barszczem.

ZABIELANY BARSZCZ CZERWONY
sk艂adniki: 1,5 litra bulionu jarzynowego, p贸艂 kilograma burak贸w, 2 szklanki 艣mietany 18%, 艂y偶ka m膮ki, li艣膰 laurowy, ziele angielskie, s贸l, pieprz, cukier
spos贸b przygotowania: buraki obra膰 i pokroi膰 w plastry, doda膰 do gor膮cego bulionu i doprawi膰. Doda膰 艣mietan臋 zmieszan膮 z m膮k膮 i zagotowa膰. Podawa膰 z fasolk膮, ziemniakami lub jajkiem.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Najlepsze wyroby mi臋sne - podzia艂 na grupy i wydajno艣膰 w臋dlin i kie艂bas

KISZONY BARSZCZ CZERWONY
sk艂adniki: 3-4 buraki, marchew, pietruszka, seler, 艂y偶eczka kminku, 5 z膮bk贸w czosnku, 艂y偶ka cukru, 艂y偶ka soli, kromka 偶ytniego chleba
spos贸b przygotowania: warzywa obra膰 i pokroi膰 w kostk臋, po czym u艂o偶y膰 w garnku. Doda膰 kminek i czosnek oraz zala膰 oko艂o 2 litrami wody z pozosta艂ymi przyprawami. Na wierzchu nale偶y u艂o偶y膰 chleb i ca艂o艣膰 przykry膰 艣ciereczk膮. Pozostawi膰 w ciep艂ym miejscu na kilka dni.

Ch艂odnik z botwinki

Z burak贸w 膰wik艂owych bez w膮tpienia najcz臋艣ciej robi si臋 w Polsce smaczne i zdrowe barszcze czerwone, na przyk艂ad podawane z jajkiem lub zabielane 艣mietan膮. Inn膮 popularn膮 zup膮 z burak贸w s膮 oczywi艣cie tak偶e ch艂odniki, doskona艂e na letnie obiady.

R脫呕OWY CH艁ODNIK Z BOTWINK膭 I WARZYWAMI
sk艂adniki: p臋czek botwinki, 3 og贸rki, kilka rzodkiewek, p臋czek szczypiorku, 2 jajka, litr kefiru lub naturalnego jogurtu, s贸l, pieprz
spos贸b przygotowania: botwink臋 umy膰 i pokroi膰 w kostk臋, nast臋pnie podgotowa膰 do mi臋kko艣ci. Og贸rka i rzodkiewk臋 pokroi膰 w kostk臋, doda膰 do botwinki oraz doprawi膰 sol膮 i pieprzem do smaku. Wla膰 kefir lub jogurt naturalny i dok艂adnie wymiesza膰. Odstawi膰 na p贸艂 godziny do lod贸wki, po czym podawa膰 z jajkiem ugotowanym na twardo.

CH艁ODNIK Z SALS膭 TRUSKAWKOW膭
sk艂adniki: oko艂o p贸艂 kilograma buraczk贸w z botwink膮, litr wody, koperek, tymianek, natka pietruszki, cebula, 艂y偶ka posiekanego szczypiorku, 1 艂y偶ka oliwy z oliwek, 艂y偶eczka soku z cytryny, du偶y jogurt naturalny, 3 艂y偶ki 艣mietany 12%, 2 z膮bki czosnku, s贸l, pieprz
sk艂adniki na sals臋: kilkana艣cie truskawek, ser feta, 艂y偶eczka siekanego koperku, odrobina octu balsamicznego, pieprz
spos贸b przygotowania: botwink臋 i buraki pokroi膰 w drobn膮 kostk臋, doprawi膰 do smaku i doda膰 czosnek, koperek, natk臋 pietruszki, tymianek i szczypiorek oraz posiekan膮 drobniutko cebul臋. Doda膰 oliw臋, wod臋 i zagotowa膰, dodaj膮c pod koniec sok z cytryny. Nast臋pnie wla膰 jogurt i 艣mietan臋 i dok艂adnie wymiesza膰. Odstawi膰 na godzin臋 do lod贸wki i podawa膰 z sals膮 truskawkow膮 (pokrojonymi w kostk臋 truskawkami, posypanymi serem feta i koperkiem).

Dlaczego warto je艣膰 buraki? 4 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

TRADYCYJNY CH艁ODNIK LITEWSKI Z BOTWINKI
sk艂adniki: p臋czek botwinki, 5 buraczk贸w 膰wik艂owych, litr kefiru, kilka rzodkiewek, p臋czek koperku, 3 og贸rki kiszone, 3 jajka, 艂y偶eczka soku z cytryny, s贸l, pieprz
spos贸b przygotowania: botwink臋 umy膰 i drobno posieka膰, buraczki zetrze膰 na tarce o grubych oczkach. Ca艂o艣膰 prze艂o偶y膰 do garnka i skropi膰 sokiem z cytryny, po czym dola膰 oko艂o p贸艂 szklanki wody i zagotowa膰. Odstawi膰 na 2 godziny w ch艂odne miejsce, nast臋pnie doda膰 pokrojon膮 w kostk臋 rzodkiewk臋, og贸rki, posiekany drobno koperek i kefir. Doprawi膰 do smaku pieprzem i sol膮. Podawa膰 z ugotowanym na twardo jajkiem.

Pieczone buraczki z fet膮 lub bakaliami

Sposob贸w na samodzielne przygotowanie potraw ze zdrowych i smacznych burak贸w 膰wik艂owych jest niezwykle wiele. Buraki s膮 bowiem w Polsce tak popularnym warzywem, 偶e przygotowuje si臋 z niego zar贸wno klarowne barszcze, jak i po偶ywne ch艂odniki.

W niniejszym artykule skupimy si臋 jednak na potrawach z pieczonych i zasma偶anych buraczk贸w, doskona艂ych zar贸wno jako samodzielne dania oraz jako dodatek do codziennego obiadu dla ca艂ej rodziny. Celem zach臋cenia Pa艅stwa do wykonania ich w domu, sugerujemy skorzystanie z naszych 艂atwych, szybkich i przede wszystkim sprawdzonych przepis贸w.

ZAPIEKANE BURAKI Z SEREM FETA
sk艂adniki: p贸艂 kilograma m艂odych buraczk贸w 膰wik艂owych, najlepiej wraz z botwink膮, oliwa z oliwek, kmin rzymski, 250 gram sera feta
spos贸b przygotowania: buraczki po umyciu i obraniu pokroi膰 w niewielkie kawa艂ki, u艂o偶y膰 w formie wy艂o偶onej foli膮 aluminiow膮. Na rozgrzanej oliwie podsma偶y膰 艂y偶k臋 kminu rzymskiego, po czym prze艂o偶y膰 na buraki, ca艂o艣膰 posoli膰 do smaku i wstawi膰 do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika na oko艂o p贸艂 godziny. Po tym czasie wyj膮膰 naczynie, rozkruszy膰 na buraczkach ser feta i wstawi膰 jeszcze na oko艂o 15-20 minut do piekarnika. Najlepiej podawa膰 na ciep艂o jako przystawk臋 lub przek膮sk臋.

SA艁ATKA Z PIECZONYCH BURACZK脫W
sk艂adniki: mix sa艂at (najlepiej z roszpunk膮 i szpinakiem), p贸艂 kilograma burak贸w 膰wik艂owych, 250 gram sera feta, cebula czerwona, gar艣膰 orzech贸w w艂oskich, 艂y偶ka musztardy, 艂y偶ka soku z cytryny, 艂y偶ka oliwy, s贸l, pieprz
spos贸b przygotowania: na pocz膮tek nale偶y buraczki podgotowa膰 lub delikatnie zapiec w piekarniku w temperaturze oko艂o 180 stopni (przez oko艂o 40-50 minut). Roz艂o偶y膰 w naczyniu mieszank臋 sa艂at i u艂o偶y膰 pokrojone w kostk臋 buraczki oraz kostki sera feta. Na wierzchu u艂o偶y膰 mo偶na pi贸rka czerwonej cebuli,. Posypa膰 siekanymi orzechami w艂oskimi i przygotowa膰 dressing z musztardy, soku z cytryny oraz przypraw i pola膰 nim sa艂atk臋.

PIECZONE BURACZKI Z SEREM I BAKALIAMI
sk艂adniki: 4-5 burak贸w 膰wik艂owych, 50 gram sera ple艣niowego (najlepiej blue), po 2 艂y偶ki suszonych fig, siekanych orzech贸w w艂oskich i sparzonych wcze艣niej rodzynek
spos贸b przygotowania: buraki pokrojone w niewielkie kawa艂ki zapieka膰 w piekarniku w temperaturze oko艂o 180 stopni Celsjusza przez mniej wi臋cej godzin臋. Bakalie pokroi膰 lub pokruszy膰 i po艂膮czy膰 razem z rozdrobnionym serem ple艣niowym. Doda膰 do burak贸w i dok艂adnie wymiesza膰. Ca艂o艣膰 zapieka膰 jeszcze przez oko艂o 10-15 minut w takiej samej temperaturze. Podawa膰 na ciep艂o.

SMACZNEGO!

Marynowane i konserwowe, przetwory

Z racji znacznej popularno艣ci burak贸w 膰wik艂owych, obecnie przygotowuje si臋 z nich mn贸stwo smakowitych potraw, sa艂atek i dodatk贸w o doskona艂ych walorach smakowych i dietetycznych. Na zim臋 warto r贸wnie偶 samodzielnie zrobi膰 przetwory z buraczk贸w, kt贸re mog膮 stanowi膰 艣wietny dodatek do codziennego, rodzinnego obiadu.

Na zim臋 do s艂oik贸w z powodzeniem mo偶emy przygotowa膰 sa艂atki z burak贸w i innych warzyw, jak r贸wnie偶 zamarynowa膰 kawa艂ki jarzyn w smacznej zalewie. Aby samemu wykona膰 takie przetwory, warto skorzysta膰 z naszych sprawdzonych i 艂atwych przepis贸w, kt贸re dla Pa艅stwa przygotowali艣my.

Dlaczego warto je艣膰 buraki? 5 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

BURACZKI MARYNOWANE Z KMINKIEM
sk艂adniki: 5 kilogram贸w burak贸w 膰wik艂owych, 3 opakowania kminku, 2 litry wody, p贸艂 litra octu, kilogram cukru, 2 艂y偶ki soli, kilka li艣ci laurowych, ziele angielskie
spos贸b przygotowania: buraki podgotowa膰 do mi臋kko艣ci, ostudzi膰, obra膰 i pokroi膰 w plastry lub niewielk膮 kostk臋. U艂o偶y膰 w wyparzonych wcze艣niej s艂oikach. Wod臋 wraz z przyprawami i kminkiem zagotowa膰, zala膰 ni膮 buraczki i pasteryzowa膰 przez oko艂o 10-15 minut.

Mo偶e ci臋 zainteresowa膰 tak偶e:  Babcia i jej porady urodowe na cer臋 - 3 zasady zdrowej piel臋gnacji

BURAKI KONSERWOWE Z PAPRYK膭
sk艂adniki: 3 kilogramy burak贸w, kilogram czerwonej papryki, p贸艂 kilograma cebuli
sk艂adniki na zalew臋: p贸l litra wody, p贸艂 szklanki 10% octu, p贸艂 szklanki cukru, 艂y偶ka soli
spos贸b przygotowania: buraki ugotowa膰, obra膰 i zetrze膰 na tarce o grubych oczkach. Papryk臋 po oczyszczeniu zmieli膰 w maszynce do mi臋sa. Sk艂adniki na zalew臋 wymiesza膰 i zagotowa膰, p贸藕niej doda膰 papryk臋 i posiekan膮 drobno cebul臋. Doda膰 starte buraczki i gotowa膰 jeszcze kilka minut. Gor膮c膮 sa艂atk臋 prze艂o偶y膰 do wyparzonych s艂oik贸w i pasteryzowa膰 przez oko艂o 20 minut.

KONSERWOWE BURACZKI W KAWA艁KACH
sk艂adniki: kilogram ma艂ych buraczk贸w, p贸艂 szklanki octu winnego, 2,5 szklanki wody, 4 艂y偶ki cukru, 艂y偶ka soli, 3 艂y偶ki kminku, gar艣膰 li艣ci laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego
spos贸b przygotowania: obrane buraczki ugotowa膰 w osolonej wodzie. Sk艂adniki na zalew臋 zagotowa膰 i prze艂o偶y膰 go niej buraki. Po zagotowaniu przek艂adamy ca艂o艣膰 do s艂oik贸w i pasteryzujemy na wolnym ogniu przez oko艂o 10 minut.

SA艁ATKA Z BURAK脫W I BIA艁EJ KAPUSTY
sk艂adniki: 2 kilogramy buraczk贸w, 3 kilogramy bia艂ej kapusty, p贸l kilograma cebuli, 5 艂y偶ek soli
sk艂adniki na zalew臋: 3 litry wody, p贸艂 litra octu, 2 艂y偶ki cukru
spos贸b przygotowania: buraczki podgotowa膰, po wystudzeniu pokroi膰 lub zetrze膰 na tarce o grubych oczkach. Kapust臋 zetrze膰 i posoli膰, nast臋pnie odcisn膮膰 nadmiar soku. Wymiesza膰 z buraczkami i posiekan膮 drobno cebulk膮. Z wymienionych sk艂adnik贸w przygotowa膰 zalew臋 i zala膰 ni膮 warzywa. Ca艂o艣膰 prze艂o偶y膰 do s艂oik贸w i pasteryzowa膰 przez 15 minut.

Wielkanocna 膰wik艂a z chrzanem

Obok 艣wi膮tecznego barszczu czerwonego na naszych sto艂ach nie mo偶e zabrakn膮膰 r贸wnie偶 pysznej i zdrowej 膰wik艂y z chrzanem. Celem zach臋cenia Pa艅stwa do wykonania takiej sa艂atki w domu, przygotowali艣my 艂atwe i szybkie przepisy.

Wi臋kszo艣ci z nas 膰wik艂a z chrzanem bez w膮tpienia kojarzy si臋 ze 艣wi膮tecznymi obiadami. Warto jednak偶e cz臋艣ciej serwowa膰 t臋 przek膮sk臋, poniewa偶 buraki charakteryzuj膮 si臋 wieloma warto艣ciami zdrowotnymi i dietetycznymi. Dzi臋ki zawartym w nim mikroelementom i witaminom, mog膮 zapobiega膰 zachorowaniu na gryp臋 czy angin臋, co w chodnym sezonie jesienno-zimowym i wczesno-wiosennym ma kluczowe znaczenie dla naszego samopoczucia.

W niniejszym artykule znajdziecie wi臋c Pa艅stwo ciekawe, 艂atwe i sprawdzone przepisy na samodzielne wykonanie przetwor贸w z burak贸w, takich jak wspomniana smakowita 膰wik艂a z chrzanem. Zapraszamy do lektury i w艂asnych eksperyment贸w kulinarnych.

TRADYCYJNA 膯WIK艁A Z CHRZANEM
sk艂adniki: 2 kilogramy burak贸w 膰wik艂owych (najlepiej o pod艂u偶nych korzeniach), 3 korzenie chrzanu, 1 jab艂ko, sok z 2 cytryn, 2 艂y偶ki octu jab艂kowego, s贸l, pieprz, cukier
spos贸b przygotowania: buraczki umy膰 i podgotowa膰 do mi臋kko艣ci (oko艂o 50-60 minut). Po wystudzeniu zetrze膰 na tarce o ma艂ych oczkach, podobnie jak jab艂ko. Ca艂o艣膰 skropi膰 sokiem z cytryny. Chrzan umy膰, zetrze膰 i skropi膰 octem, po czym po艂膮czy膰 z burakami i jab艂kiem. Doprawi膰 do smaku col膮, cukrem i pieprzem, po czym prze艂o偶y膰 do wyparzonych wcze艣niej s艂oiczk贸w. Odstawi膰 na kilkana艣cie godzin w ch艂odne miejsce.

艢WI膭TECZNA 膯WIK艁A Z CHRZANEM I KMINKIEM
sk艂adniki: kilogram burak贸w, 15 dkg chrzanu, 2 艂y偶ki 3% octu, 艂y偶ka kminku, s贸l, cukier
spos贸b przygotowania: umyte buraczki zala膰 wrz膮tkiem i podgotowa膰 do mi臋kko艣ci. Po obraniu zetrze膰 na tarce o ma艂ych oczkach. Chrzan umy膰, oczy艣ci膰 i zetrze膰 na tarce. Doda膰 kminek, doprawi膰 do smaku cukrem, octem i sol膮. Ca艂o艣膰 dok艂adnie wymiesza膰 i u艂o偶y膰 w wyparzonych s艂oikach, po czym szczelnie zakr臋ci膰. Odwr贸ci膰 do g贸ry dnem i odstawi膰 na kilkana艣cie godzin w ch艂odne miejsce. Nast臋pnie pasteryzowa膰 na ma艂ym ogniu przez 10-15 minut. Najlepiej podawa膰 do mi臋s i w臋dlin.

Dlaczego warto je艣膰 buraki? 6 - Tw贸j G艂os 馃搶 e-TG.pl

Tarte, gotowane, zasma偶ane do obiadu

Ze smacznych i zdrowych burak贸w 膰wik艂owych warto przygotowywa膰 nie tylko dania g艂贸wne, ale r贸wnie偶 przek膮ski czy sa艂atki, serwowane do obiadu. Na 艂amach niniejszego artyku艂u znajdziecie Pa艅stwo szereg ciekawych i 艂atwych przepis贸w na domowe sur贸wki i przystawki z buraczk贸w.

Sa艂atki z burak贸w 膰wik艂owych podawa膰 mo偶na na mn贸stwo sposob贸w. Ze swej strony polecamy nie tylko przetwory ze s艂oik贸w, ale r贸wnie偶 buraczki na ciep艂o 鈥 sma偶one i zapiekane z przyprawami i innymi, zdrowymi warzywami. Warto podawa膰 je do codziennych obiad贸w, poniewa偶 buraki s艂yn膮 ze swoich w艂a艣ciwo艣ci leczniczych, co wi臋cej, okazuj膮 si臋 r贸wnie偶 niskokaloryczne, dlatego warto je艣膰 je stosunkowo cz臋sto.

BURACZKI ZASMA呕ANE NA CIEP艁O
sk艂adniki: 5-7 burak贸w 膰wik艂owych, kwasek cytrynowy, 4 艂y偶ki 艣mietany 18%, 艂y偶ka mas艂a, 艂y偶ka m膮ki, cukier, s贸l
spos贸b przygotowania: buraczki umy膰 i ugotowa膰 w lekko osolonej wodzie. Po wystudzeniu obra膰 i zetrze膰 na tarce o grubych oczkach. Doprawi膰 do smaku kwaskiem cytrynowym, sol膮 i cukrem. Z m膮ki i mas艂a przygotowa膰 zasma偶k臋, zag臋艣ci膰 艣mietan膮 i doda膰 do burak贸w. Ca艂o艣膰 dok艂adnie wymiesza膰 i zagotowa膰 na ma艂ym ogniu. Podawa膰 do mi臋s, ryb i ziemniak贸w.

SA艁ATKA Z BURACZK脫W 膯WIK艁OWYCH
sk艂adniki: kilogram burak贸w, cebula, 3 艂y偶ki oliwy z oliwek, 2 艂y偶ki cukru, 艂y偶eczka soli, p贸艂 艂y偶eczki soku z cytryny, pieprz, s贸l, cukier
spos贸b przygotowania: buraczki oczy艣ci膰 i ugotowa膰, po wystudzeniu zetrze膰 na tarce. Doda膰 posiekan膮 drobno cebulk臋 i doprawi膰 do smaku sol膮, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Na koniec doda膰 oliw臋 i dok艂adnie wymiesza膰.

SA艁ATKA Z BURAK脫W NA OSTRO
sk艂adniki: p贸艂 kilograma burak贸w, 3-5 z膮bk贸w czosnku, po 2 艂y偶ki majonezu i musztardy, p贸艂 艂y偶eczki soli,聽cukier, 艂y偶eczka soku z cytryny
spos贸b przygotowania: buraczki ugotowa膰 w osolonej wodzie. Po wystygni臋ciu poszatkowa膰 na cienkie plasterki. Czosnek obra膰, zgnie艣膰 w prasce i zasypa膰 szczypt膮 soli. Zmiesza膰 majonez, musztard臋, sok z cytryny, cukier oraz zgnieciony czosnek. Wymiesza膰 z buraczkami i odstawi膰 na 2 godziny do lod贸wki. Najlepiej podawa膰 z pieczonymi i duszonymi mi臋sami lub w臋dlin膮.

PIECZONE TALARKI Z BURAK脫W
sk艂adniki: 4 du偶e buraki 膰wik艂owe, 2 艂y偶ki oliwy z oliwek, s贸l
spos贸b przygotowania: buraki oczy艣ci膰 i pokroi膰 w talarki o grubo艣ci oko艂o p贸艂 centymetra. Obtoczy膰 w oliwie z oliwek i delikatnie posoli膰. Talarki u艂o偶y膰 na blasze wy艂o偶onej papierem 艣niadaniowym lub foli膮 spo偶ywcz膮. Piec w piekarniku w temperaturze oko艂o 180 stopni Celsjusza przez mniej wi臋cej p贸艂 godziny. Podawa膰 do obiadu lub jako przek膮sk臋.

SMACZNEGO!

Jak oceniasz ten materia艂?

Kliknij na gwiazdk臋, aby zostawi膰 swoj膮 ocen臋

艢rednia ocena / 5. Liczba g艂os贸w:

Jak dot膮d brak g艂os贸w! Oce艅 ten post jako pierwszy.

Domowe przetwory do s艂oik贸w i sa艂atki warzywne – przetwory warzywne na zim臋

Poprzedni wpis

Bateria umywalkowa stoj膮c膮 jako bi偶uteria 艂azienki!

Nast臋pny wpis
Wiedzo Znawca
Redaktor z rzemios艂em w r臋ku na co dzie艅 szef kontroli jako艣ci w kuchni, serwuj膮cy wykwintne dania. W niedalekiej przysz艂o艣ci planuje zrealizowa膰 m艂odzie艅cze marzenia i napisa膰 co艣 wi臋cej ni偶 artyku艂 馃摉

Na pewno zainteresuj膮 Ci臋 jeszcze:

Komentarze - masz co艣 do napisania? Zostaw prosz臋 informacje.

Pozostaw komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany.